Kreativ

ŠTÍTEK: chladicí zařízení

Ilustrační foto.

Vedra zvyšují náklady operátorů na provoz mobilních sítí

Praha - Dlouhotrvající vedra zvyšují výdaje mobilních operátorů na provoz jejich sítí. Náklady na chlazení technologií se podle oslovených zástupců firem v horkých dnech proti normálu zvyšují o 30 až 50 procent. Vyplývá to z dnešního zjištění mezi operátory.

Ledař Petr Blažek

Ideální výška ledu je tři až čtyři centimetry, říká ledař Petr Blažek

Přerov – Mnoho dětí mu jeho práci závidí. Přály by si místo něj sedět na rolbě a jezdit po ledě na zimním stadionu mezi třetinami hokejových zápasů. Práce ledaře je ale složitější. V polovině horkého léta tráví jedenatřicetiletý Petr Blažek dny i noci na stadionu v Přerově, aby připravil hrací plochu na nadcházející sezonu.

FRANTIŠEK MALÍK při své práci v kanceláři

Malík: Kozel na ledě chybět nebude

Kolín – V sobotu to mělo vypuknout. Na zimním stadionu se začalo pomalu chladit a po neděli se už bude stříkat ledová plocha. Takže je to jasné. Kozlové si sice ještě pár dní počkají, než nazují brusle a vyjedou na led, ale hokejová sezona se v Kolíně blíží mílovými kroky ke svému startu.

Peníze - ilustrační foto.

Ekonomika regionu: Gumárny Avon Rudník vloni zvedly tržby

Východní Čechy, Rudník - Gumárenská společnost Avon Automotive z Rudníku na Trutnovsku, která patří do francouzské skupiny MGI Coutier, loni zvýšila tržby o 18 procent na 913 milionů korun. Hlavním dílem se na růstu podílel export. Zisk společnosti loni vzrostl na 93 milionů korun z předloňských 67 milionů.

Zemědělské družstvo Liběšice v uplynulém víkendu sklízelo poslední hektary s ozimým  ječmenem na pozemcích pod Sedlem. K sečení vyjeli dvěma vlastními kombajny, další dva stroje vypomáhaly službou.

FOTO: Většina ozimého ječmene je už pod střechou

Litoměřicko – V litoměřickém okrese je zatím sklizena prakticky celá plocha s ozimým ječmenem. U rozhodujících deseti pěstitelů, které sleduje Agrární komora Litoměřice a kteří letos pěstují obiloviny na 9 641 hektarech, je to 602 hektarů.

Strojovna jičínského zimního stadionu.

Jičín má milionové problémy s úředníky

Jičín – V tropických dnech, které dnes sužují celou Českou republiku, přišlo menší lokální „ochlazení" v Jičíně. Nejedná se však o pokles rtuti teploměru, ale o chlazení stavebního a finančního entuziasmu města.

Pracovníci Nemocnice Rudolfa a Stefanie hlídají pitný režim především dětí a seniorů.

Přežít tropické teploty lze snadno, stačí k tomu málo - obyčejná voda

Benešovsko – Kolorit věčného brblání Čechů na poměry se v posledních dnech odehrává pod taktovkou veder. K těm, co nás čekají během tohoto víkendu, hydrometeorologové přidávají: budou to tropy. Jak na horko, ví každý z nás. Víme, že máme pít, víme, že se nemáme příliš slunit. Druhou záležitostí je ale to, zda rady a pokyny dodržujeme. Například chlazení zevnitř nejspíš ano. „Ano, prodáváme více zmrzliny," potvrdila včera v centru Benešova slečna za „pípou" zmrzlinového automatu. „Nejvíc jsou teď na odbyt zmrzliny vodové," dodala.

Areálem bioplynové stanice ve Lkáni, která patří k nemodernějším zařízením toho druhu v Česku, provedl hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka ředitel ZD Klapý Otakar Šašek.

FOTO: Obec chtějí ve Lkáni vytápět bioplynovou stanicí

Lkáň – Přes osm let usilovné práce vložil starosta Lkáně Pavel Foriš do přípravy teplofikace obce. Lkáň investovala do ní nemalé peníze, ale nakonec kvůli průtahům rezignovala. Projekt zachránilo ZD Klapý, když ho odkoupilo a samo před dvěma lety vybudovalo bioplynovou stanici, která měla být původně základem pro vytápění obytných domů.

Temelín. Ilustrační foto.

V sobotu začne v elektrárně Temelín odstávka prvního bloku

Temelín - V Jaderné elektrárně Temelín začne v sobotu pravidelná odstávka prvního výrobního bloku. Energetici při ní například vymění čtvrtinu paliva, zkontrolují chladicí věž nebo dokončí opatření ze zátěžových testů EU. Výrobu elektřiny by měl blok obnovit v závěru srpna. Souběh odstávky s druhým blokem, kde pokračuje oprava odvzdušňovací trubičky parogenerátoru, dodávky elektřiny neovlivní. Dnes to řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Ilustrační foto

Tropické dny zvyšují prodej klimatizací o stovky procent

Praha – Prodeje ventilátorů a mobilních klimatizací rostou s nástupem tropických dnů o stovky procent. Zvyšuje se zájem o klimatizace, které zároveň plní úlohu čističky vzduchu nebo fungují jako ionizátor. Nejlépe se prodávají mobilní klimatizace, které kromě chlazení disponují funkcí ventilátoru, topení a odvlhčování. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci elektra.

Sanitka. Ilustrační snímek.

Lidé kolabovali z horka. Lékaři varují před vedry

Jihlavsko – Dvaašedesátiletá sekretářka Jarmila Hofhanzlová leží na koberci v kanceláři v centru Jihlavy, kde pracuje. Kolegyně jí zvedá nohy nahoru. V pátek krátce před polednem se jí totiž udělalo špatně. Z horka.

Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického.

Konec oprav. Fakulta elektrotechniky už znovu úplně funguje

Brno /FOTOGALERIE/ – Téměř po dvou letech začala znovu naplno fungovat Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického tak jako dřív. Studenti si tak už užívají budovy, do které nefouká nově vyměněnými okny a zateplenými zdmi.

Pilot formule 1 Fernando Alonso.

Proč Alonsovi selhaly v Barceloně brzdy? Špatně odhodil štítek z helmy

Barcelona - Stáj McLaren zjistila, že Španěl Fernando Alonso musel odstoupit z nedělní Velké ceny formule 1 v Barceloně kvůli špatně odhozenému štítku z hledí na přilbě. Když se ho bývalý dvojnásobný mistr světa zbavil, znečištěný štítek vletěl do přívodu vzduchu k brzdám a ucpal ho. Brzdy pak Alonsovi selhaly a při zastávce v depu málem srazil mechanika.

Po sobotní nehodě a požáru v jaderné elektrárně Indian Point u New Yorku se do řeky Hudson z poškozeného transformátoru vylily tisíce litrů oleje.

V jaderné elektrárně u New Yorku hořelo, do řeky Hudson unikl olej

Buchanan – Po sobotní nehodě a požáru v jaderné elektrárně Indian Point u New Yorku se do řeky Hudson z poškozeného transformátoru vylily tisíce litrů oleje. Uvedla to v noci na dnešek agentura AP. Část jaderné elektrárny je podle ní stále mimo provoz a záchranné týmy se pokoušejí zastavit únik oleje a vyčistit řeku.

Ovládejte svou domácnost pohodlně ze svého smartphonu nebo tabletu

Máte v domácnosti rádi komfort a pohodlí, vítáte jakoukoliv úsporu času a máte rádi všechno pod kontrolou? Toho lze dosáhnout výhradně s bezdrátovou elektroinstalací Eaton xComfort. Připravili jsme pro vás řešení nejen pro novostavby, ale také pro modernizaci elektroinstalace ve stávajících objektech. Součástí bezdrátové elektroinstalace je mimo jiné řídící jednotka RF Smart Manager, který je spolehlivým pomocníkem pro bezdrátové ovládání celé vaší domácnosti na dálku prostřednictvím chytrého telefonu či tabletu.

Ilustrační foto.

Byla teplá zima. Teplárny budou vracet nemalé peníze

Praha /INFOGRAFIKA/– Dobrá zpráva. Teplárny letos budou s největší pravděpodobností vracet velké přeplatky za dodané teplo. Může za to nadprůměrně teplá zima. Z vyšších teplot by se mohli radovat třeba i zemědělci, protože by mohli dříve sít.

Ilustrační foto.

Má vaše datacentrum certifikaci TIER? Zkontrolujte dostupnost serverů

Praha - Zabezpečení vlastních nebo firemních serverů tím, že je odevzdáme do správy datacentra, je zajisté významný posun. Ovšem jak máme věřit tomu, co datacentrum říká na svém webu o dostupnosti či zálohování? Zvlášť ožehavé to může být ve chvíli, kdy na serverech máme e-shop, který nás živí.

Wellness vila novostavba rodinného domu.

Wellness vila: velkorysé bydlení na minimálním pozemku

Při návrhu domu se architektům podařilo využít terénní konfigurace a vyvýšeného přízemí, což vede k překvapivé kombinaci prosklené, otevřené stavby a zároveň maximálního zachování soukromí na stísněné parcele.

Polyfunkční objekt Dorn.

U brněnské Vaňkovky roste polyfunkční věžák Dorn

Brno /FOTOGALERIE/ – V centru Brna přibydou další kanceláře. Dvanáctipatrový víceúčelový dům Dorn na nároží Plotní ulice a Dornychu u obchodního centra Vaňkovka bude hotový do června příštího roku.