Kreativ

ŠTÍTEK: chladicí zařízení

Cisterciácký vinný sklep z první poloviny 17. století, který se nachází v samém centru poutního Velehradu, představuje moravskou raritu. Jedná se totiž o původně pivovarský sklep, 300 metrů klenutých chodeb je zahloubeno ve tvaru podkovy do svahu.

Sklep na Stojanově je opředen tajemstvími

Velehrad - Cisterciácký vinný sklep z první poloviny 17. století, který se nachází v samém centru poutního Velehradu, představuje moravskou raritu. Jedná se totiž o původně pivovarský sklep, 300 metrů klenutých chodeb je zahloubeno ve tvaru podkovy do svahu zahrady poutního a exercičního domu Stojanov. Prostory ukrývají mnohá tajemství.

Ilustrační foto.

Nestálé počasí dělá údržbě stadionu vrásky na čele

Stříbro – Bude to již devět let od doby, kdy byla přestřižena páska a kluziště ve Stříbře slavnostně otevřeno. Nyní stojí plocha před další proměnou.Na sociálních sítích se rozhořela vášnivá debata na téma zastřešení celého stadionu. „Ano, nad zastřešením vážně přemýšlíme," potvrdil informaci starosta Stříbra Karel Lukeš.

Ilustrační foto

Microsoft uvažuje o podmořském datacentru

New York – Americký softwarový gigant Microsoft uvažuje o umístění serverových center na moře. Podmořské datacentrum by prý mohlo mimo jiné využívat energie přílivu a odlivu. Nižší teploty pod mořskou hladinou by pak zajišťovaly automatické chlazení. O projektu s názvem Project Natick firma informovala v pondělí na svém oficiálním internetovém blogu.

Multifunkční hřiště v Kraslicích. Vznikne tam i ledová plocha?

Kluziště na hřišti? Možná

Kraslice – Vyslyší město Kraslice tužby veřejnosti a vybuduje na tamním multifunkčním hřišti kluziště? Utopie to podle vedení města i správce hřiště v ulici Palackého rozhodně není.

Tomáš Németh si svůj MG TF 160 dovezl přímo z Anglie. Vůz vyrobený v roce 2003 má tudíž i originální pravostranné řízení.

OBRAZEM: Malý dravec má velmi výkonný motor a dva kufry

Třebíč Anglické klasické sportovní roadstery byly vždy doménou vznešených značek. Jednou z nich je i MG. Tato automobilka zaznamenala největší automobilovou slávu zejména v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století prostřednictvím svého typu MGB.

Požár Porsche v Ostravě-Kunčičkách.

Porsche v plamenech museli uhasit hasiči

K uhašení požáru osobního automobilu značky Porsche, stojícího v těsné blízkosti domu v Ostravě-Kunčičkách, byli ve večerních hodinách prvního vánočního svátku přivoláni hasiči.

Matematicko-fyzikální fakulta rozjíždí spolupráci na vývojovém projektu s vinařskou firmou Znovín. Na snímku ředitel Znovínu Pavel Vajčner a děkan fakulty Jan Kratochvíl.

Novinka: vinaři zchladí hrozny ještě před kvašením kvůli lepšímu zachování chutí

Znojmo – Zchladit hrozny Rulandského modrého ještě před kvašením hroznů a zachovat tak všechny chutě, které slunce i úrodná půda rudým bobulím vína dodá. Takovou novinku se nyní rozhodli ve svém středisku v Jaroslavicích vyzkoušet vinaři ze Znovínu Znojmo. Na vývoji nového produktu s vinařskou firmou spolupracují odborníci z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Košt pálenek v Letonicích.

Holubičtí okoštují pálenky. V Blansku zahřmí rock na charitativním koncertě

Blanensko, Vyškovsko /TIPY NA VÍKEND/ – Prodávající musí mít zdravotnický průkaz, musí být zajištěné patřičné prodejní prostory, potvrzení o tom, že je maso z řádných jatek, i o tom, že produkty byly vyrobené v povolených prostorách. A pokud je teplota nad sedm stupňů, je třeba zajistit chlazení. I přes poměrně složitou organizaci se v Holubicích od pořádání tradiční akce, kterou je prodej zabijačkových specialit, nenechali odradit.

Ilustrační foto

Astur vytápí školu a školku pomocí slámy

Straškov - Vodochody - Do třetí topné sezony vstoupila letos novým kotlem akciová společnost Astur. Nahradila kogenerační jednotku, která teplem z chlazení motoru vyhřívala přilehlé objekty. V zařízení o výkonu 200 kW spálí během sezony 200 až 300 tun slámy ve velkoobjemových balících.

Modernizace lokálních energetických zdrojů získává stále větší renomé

Pražská energetika (PRE), přední dodavatel elektrické energie, plynu a energetických služeb, zajišťuje všem zájemcům o úsporná opatření v oblasti vytápění a chlazení několik variant jak modernizovat nebo nově navrhnout primární zdroj vytápění. Zájemci o tuto službu jsou, zejména z řad bytových domů, hotelů nebo průmyslových budov a mezi nejčastější řešení patří modernizace a výstavby plynových kotelen, vytápění pomocí tepelných čerpadel v kombinaci se solárními systémy a kogeneračními jednotkami apod.

Ilustrační foto

Na změnu klimatu se musí připravit i budovy

Na očekávanou změnu klimatu, která se bude projevovat stále častějšími výkyvy počasí, se musí připravit i budovy. Nejdůležitější jsou kvalitní izolace a stínicí prvky. Vyplývá to ze studie Návrh opatření pro adaptaci budov na změnu klimatu, kterou dnes představila aliance Šance pro budovy.

Herní počítače Nightblade X2 a MI2.

MSI představuje novou generaci malých herních desktopů Nightblade‏

Společnost MSI uvádí na trh nové generace herních desktopů Nightblade. Navzdory svým malým rozměrům jsou Nightblade MI2 a X2 vybaveny grafickou kartou plné velikosti. Ve spojení s technologií Intel Core a inteligentně řešeným chlazením je série MSI Nightblade vynikající volbou pro herní nadšence po celém světě.

V OVOCNÁŘSTVÍCH Poblová a Petrásek Ploskovice a Miloslav Jelínek Těchobuzice pomalu končí sklizeň hrušek. U pozdních odrůdy jablek se sklizeň protáhne až do listopadu. Jablka dozrávají do standardní velikosti a pěkné se vybarvují.

Sady na Ploskovicku letos rodí průměrnou úrodu ovoce

Ploskovice - V sadech kolem Ploskovic je stále živo, vrcholí tu sklizeň hrušek a pozdních jablek. Živo je rovněž u skladů, kam se načesané ovoce odváží. Třídit je už není třeba, všechno se stihne ještě v sadech.

Jičínský zimní stadion.

Stadion láká bruslaře 
i „metaře“

Jičín – Vyznavači sportů na zmrzlé vodě se konečně dočkali. Na konci září se totiž otevřely brány jičínského zimního stadionu, který byl od jara uzavřen z důvodu rekonstrukce zdejší strojovny.

Pálenky s obsahem alkoholu lehce nad padesát procent mají podle drnovického palírníka Miloše Bastla, který dělá svou práci už padesát let, v oblibě obyvatelé Vyškovska. Letos v jeho kotlích protekly tisíce litrů moku.

Kvašení ovoce? Někdy prý stačí jediný týden díky nadprůměrným teplotám

Drnovice /REPORTÁŽ/ – Mnoho lidí ji považuje za lék na všechny nemoci. A najdou se i takoví, kteří si ji dají hned zrána jako dezinfekci, po obědě na vytrávení a večer na dobré usínání. Než se ale ovoce jako jablka, meruňky, hrušky, švestky, ale také třeba banány nebo pomeranče dostanou do tekutého stavu s bonusem v podobě alkoholu, dá to poměrně hodně práce.

Turnovský zimní stadion, půlka září 2015

Zimní stadion otevře brány už za měsíc

Turnov - Nový zimní stadion v Maškově zahradě začne veřejnosti sloužit už koncem října. „Práce v areálu tím ale neskončí," řekl novinářům Jindřich Kořínek, jednatel Městské sportovní Turnov.

Kopřivnický zimní stadion.

Zimní stadion je opraven, alespoň z části

Na zimní stadion v Kopřivnici se vrátil život. Podle plánu skončila první etapa jeho rekonstrukce, která objektu přinesla především novou moderní chladící technologii.

Ilustrační foto.

Půjčil si chlazení, které už nevrátil

Hranice – V únoru letošního roku si jednašedesátiletý muž koupil u hranické společnosti padesátilitrový sud s pivem. Po ústní dohodě mu personál ze skladu zapůjčil ještě výčepní chladící zařízení s kompresorem, které měl v nejkratší době vrátit. Následující den se vrátil a zakoupil další sud a půjčil si další chladící zařízení.

Veřejné bruslení/Ilustrační foto.

Most chystá opravu ledové plochy na zimním stadionu

Most - Mostecká radnice připravuje rekonstrukci ledové plochy na zimním stadionu. Náklady magistrát odhaduje na 17 milionů korun. Opravy by mohly začít v příštím roce. Oznámil to primátor Jan Paparega (Severočeši Most).

Ilustrační foto.

Drůbež hromadně hyne hlavně v horkých dnech, letos 72.500 kusů

Praha - Veterináři letos evidují již 10 hromadných úhynů drůbeže, osm z nich nastalo od června. Nejčastěji šlo o brojlery, ale také o slepice a krocany. Drůbež hyne nejčastěji na přehřátí a udušení poté, co v chovu vypadne elektrický proud a následně přestane fungovat klimatizace.

Farmářské trhy se konají na místeckém náměstí Svobody pravidelně. Během veder musejí prodejci klást důraz na chlazení masných výrobků.

Prodejci ve vedru chladí maso i s pomocí přídavného motoru

Frýdek-Místek - Farmářské trhy na místeckém náměstí Svobody jsou mezi lidmi velice oblíbené. Ani současné tropické teploty neodrazují zákazníky od nakupování masných výrobků. Pro prodejce to ovšem znamená, že musejí dávat velký pozor, jestli jim dobře funguje chlazení.

Elektrárna Opatovice nad Labem.

Opatovickou elektrárnu nízká hladina v Labi neomezuje

Opatovice nad Labem -  Velká horka by měla v následujících dnech alespoň lehce polevit. Srážek ovšem meteorologové moc nečekají. Hladiny řek a potoků se tak budou stále pohybovat na hranici historického minima.

Kopřivnický zimní stadion.

Práce na zimním stadionu do měsíce skončí

Stavební práce na zimním stadionu v Kopřivnici mají skončit v závěru srpna, veřejnost bude moci bruslit zřejmě od října či listopadu. Opravují se však i jiné objekty v regionu.

Ilustrační foto.

Česká přenosová soustava současné vedro zvládá

Praha – Česká energetická přenosová soustava současné vedro zvládá, její provozovatel ČEPS nemusel zatím během horkého léta řešit žádný mimořádný problém. V Polsku přitom vláda v úterý nařídila kvůli vedrům omezit dodávky elektrické energie velkým průmyslovým podnikům.

Ilustrační foto

Temelín pokrývající pětinu spotřeby elektřiny v Česku je mimo provoz

Temelín (Českobudějovicko) – Jaderná elektrárna Temelín pokrývající pětinu spotřeby elektřiny v Česku je opět mimo provoz. Dnes ráno byl kvůli závadě odpojen druhý blok elektrárny a zároveň stále trvá plánovaná odstávka prvního bloku. Závada se objevila v nejaderné části Temelína, a to na chlazení generátoru, s vedry ale nesouvisí, řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták. Temelín byl mimo provoz i po většinu července, druhý blok byl odstaven téměř třetinu roku.