
Chléb bude stát třicet korun
PLZEŇ - Chléb, rohlíky, máslo, mléko, tvaroh či sýr – to jsou výrobky, jejichž cena v těchto dnech stoupá rapidně nahoru. Kupuje je téměř každý a málokterý zákazník podle našeho průzkumu se zdražením souhlasí.
PLZEŇ - Chléb, rohlíky, máslo, mléko, tvaroh či sýr – to jsou výrobky, jejichž cena v těchto dnech stoupá rapidně nahoru. Kupuje je téměř každý a málokterý zákazník podle našeho průzkumu se zdražením souhlasí.
PLZEŇSKO - Chléb, rohlíky, máslo, mléko, tvaroh či sýr – to jsou výrobky, jejichž cena v těchto dnech stoupá rapidně nahoru. Kupuje je téměř každý a málokterý zákazník podle našeho průzkumu se zdražením souhlasí.
ZLÍNSKO - Alergie na lepek postihuje jednoho člověka z šedesáti až sta lidí. Musejí kupovat drahé potraviny, chleba si dokonce pečou sami.
STŘEDNÍ ČECHY - Občanské sdružení Poradenské centrum pro celiakii a bezlepkovou dietu pořádá v neděli 21. října od 10 hodin společensko– edukační akci.
STŘEDNÍ ČECHY - Občanské sdružení Poradenské centrum pro celiakii a bezlepkovou dietu pořádá v neděli 21. října od 10 hodin společensko– edukační akci.
OPAVSKO - Dražší základní suroviny, dražší energie. To nutí pekaře, aby zdražovali rohlíky, chléb a další pečivo. Následují tak cukráře, kteří kvůli drahému máslu, vejcím nebo také marmeládě zvyšují ceny zákusků a vánočního cukroví.
PLZEŇ - Ceny chleba a pečiva vůbec se budou do konce roku zvyšovat. V rozhovoru pro Plzeňský deník to uvedl ředitel pro vztahy s veřejností největší středoevropské pekárenské skupiny United Bakeries Jaroslav Pomp (na snímku). Podle něj je současný stav cen především kvůli zdražování zemědělských surovin neudržitelný.
PLZEŇ - Ceny chleba a pečiva vůbec se budou do konce roku zvyšovat. V rozhovoru pro Plzeňský deník to uvedl ředitel pro vztahy s veřejností největší středoevropské pekárenské skupiny United Bakeries Jaroslav Pomp (na snímku). Podle něj je současný stav cen především kvůli zdražování zemědělských surovin neudržitelný.
LENORA - Milovníci populárního lenorského pečení chleba mohou mít radost. Plánovaná oprava historické pece již začala. Kromě nové šindelové střechy se dostalo na mnoho dalších věcí. Při rozebírání staré krytiny totiž řemeslníci narazili na další nedostatky. Pec je podle záznamů stará přibližně sto sedmdesát let, a tak se není čemu divit.
CHANOVICE - „Brambory a chléb jsou mé nejčastější přílohy k jídlům,“ říká starosta obce
PRAHA -V uplynulých dvou týdnech vyrazily vzhůru ceny rajčat a paprik. Také za mléko, máslo a vejce museli spotřebitelé vydat víc peněz. Zlevnil však chléb a mírně také vepřové maso.
KUTNOHORSKO - K celorepublikovému Týdnu knihoven se připojily i knihovny na Kutnohorsku a jejich pracovníci připravili pro návštěvníky zajímavý program.
PARDUBICKO - Ve fotbalové I. B třídě skončila neporazitelnost Parama. To si vylámalo zuby na rozhovickém tvrdém chlebu, když totálně prospalo první půlhodinu utkání. Naopak velká radost zavládla mezi třemi stovkami diváků na Jelení. Citelně oslabený domácí tým porazil nejlépe bránící tým soutěže.
BEROUNSKO, HOŘOVICKO - Světová poptávka po obilovinách žene nákupní ceny mouky nahoru. Pekaři za ni nyní platí o desítky procent více než před měsícem. Stávající ceny chleba a pečiva jsou pro ně neudržitelné.
ZLÍNSKO - Jak pracuje starý mlýn ve Slopném u Luhačovic se přišlo včera podívat patnáct dětí z Francovy Lhoty. Před rokem si zasely obilí, letos jej sklidili a nechali pomlet právě tady. Za pomoci maminek a vedoucích Valašské nadace si z mouky upekly i chleba.
SLOVNÉ - Jak pracuje starý mlýn ve Slopném u Luhačovic, se přišlo včera podívat patnáct dětí z Francovy Lhoty. Před rokem si zasely obilí, letos jej sklidily a nechaly pomlet právě tady. Za pomoci maminek a vedoucích Valašské nadace si z mouky upekly i chleba.
SLUP - Ve Slupi se v sobotu jedlo, tančilo, zpívalo a jezdilo ve starých autobusech. To vše patřilo k programu už třetího ročníku Slavností chleba. Ty letos přilákaly asi tři tisíce návštěvníků. Na pořádek dohlíželi četníci.
SVITAVY -Chleba se sýrem, nebo hamburger? Školáci by si ke svačině dali nejraději hranolky a párek v rohlíku. Někteří rodiče už od ranní přípravy svačiny upustili a raději nakoupí v pekárně koláče a obložené housky.
PRAHA - Ani vyšší letošní sklizeň obilovin zřejmě nezabrání dalšímu zdražování chleba a pečiva. Jejich ceny, na nichž se ovšem významnou měrou podílí také růst cen energií, mezd a nákladů na dopravu, v tomto týdnu opět vyrazily vzhůru. Průměrné zdražení chleba v Česku v tomto týdnu dosáhlo pěti procent.
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Přesně třiašedesát let ve středu 29. srpna uplynulo od letecké bitvy nad Bílými Karpaty, při níž na konci druhé světové války němečtí stíhači sestřelili nad moravskoslovenským pomezím devět spojeneckých bombárdérů.
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Přesně třiašedesát let ve středu 29. srpna uplynulo od letecké bitvy nad Bílými Karpaty, při níž na konci druhé světové války němečtí stíhači sestřelili nad moravskoslovenským pomezím devět spojeneckých bombárdérů.
NYMBURK - Sotva začala fotbalová sezona, už musela sportovně technická komise řešit neobvyklé záležitosti.
ČESKÉ BUDĚJOVICE - Použití všech natrénovaných technik sice nebývá denním chlebem každé policejní hlídky, ale čas od času k nim sáhnout musí.
CHRUDIM -V areálu bývalého pivovaru v Chrudimi se 1. září konají chrudimské pivní slavnosti.
Nyní ovšem budova u hlavního tahu na Brno chátrá a komíny hrozí, že spadnou a někoho zraní. Poslední březovský chléb opustil pec v roce 1990. „Pekárna byla zprivatizována. Objekt je nyní v konkurzu a majitel neznámo kde. Budova je uvnitř prázdná a její komíny jsou hodně nakloněné. Máme obavy, aby na někoho nespadly,“ říká březovský starosta Martin Kiss. Na zašlou slávu pekárny vzpomíná i Božena Teteková, která v ní pracovala dobrých třicet let. „Bohužel zkrachovala a interiéry jsou vykradené. Zůstala tam jenom pec na koks. Pečivo jsme přitom vozili až do Boskovic,“ tvrdí Teteková, která bydlí naproti chátrající pekárně. Stavební úřad vydal na objekt nařízení o statickém zajištění. Jenže v současné době není nikdo, kdo by se o budovu postaral. Radní o ruinu nemají zájem.
Průzkum provedl v pondělí odpoledne Ondřej Kysilka
UHŔÍNOV POD DEŠTNOU - Doslova "na dračku" šel po domácku upečený chléb, který si návštěvníci sobotního Sýrového dne mohli zakoupit od dobrovolníků v Modrém domě v Kosteleckých Horkách.
DYJÁKOVICE - Přes sto chlebů, tedy více než tisíc topinek, snědli v sobotu v Dyjákovicích účastníci čtvrtého ročníku Topinkiády. V tradiční soutěži o největšího pojídače tohoto pokrmu nakonec zvítězil Ludvík Vlček z Miroslavi. Za dvacet minut jich spořádal šestnáct.
KRUPKA - Svatební obřady o prázdninách pauzu v teplickém okrese nemají. Naopak, právě tato doba je ideální.
KLATOVY - Pekaři v regionu hlásí, od září ceny pečiva vzrostou. Podle zemědělců může za růst cen zvýšená poptávka po obilí od výrobců biopaliv a sucho v cizině.
REGION - Zvyšující se ceny mouky, rostoucí náklady na energie a další vstupy jsou podle pekařů důvodem, proč by mělo dojít ke zdražení chleba a dalšího pečiva.
OSTRAVA -Zvyšující se ceny mouky, rostoucí náklady na energie a další vstupy jsou podle pekařů důvodem, proč by mělo dojít ke zdražení chleba a dalšího pečiva.
DOMAŽLICKO - Rohlík za dvě padesát a chléb za 25 korun. Zvládneme to?
OSTRAVA -Zvyšující se ceny mouky, rostoucí náklady na energie a další vstupy jsou podle pekařů důvodem, proč by mělo dojít ke zdražení chleba a dalšího pečiva.
PLZEŇ - Plzeňští pekaři zatím chléb nezdražili, jako se to děje v jiných částech republiky. Začínají ale o tom vážně uvažovat. Většinou vyčkávají, až bude jasné, o kolik zdraží obilí.
KROMĚŘÍŽSKO - Ceny chleba, rohlíků i dalšího pečiva půjdou v blízké době nahoru. Experti odhadují, že až o pětadvacet procent. Zdražení způsobí částečně vyšší prodejní hodnota pšenice na trhu, ale také zvednutí poplatků za vodu, elektřinu a plyn. Soukromí pekaři v regionu ale zatím nevědí, o kolik bude pečivo ve finále dražší. Prý se budou orientovat podle supermarketů.
RÁJEČKO - Až tisíc chlebů denně rozvezou zaměstnanci pekárny U Blažků v Ráječku do obchodů v Blansku a nejbližšího okolí.
NÁCHOD - Vavřinecká pouť, která po tři dny bavila obyvatele města, vyvrcholila včera bohatým programem. Ráno byl v kostele sv. Vavřince při mši svaté posvěcen vavřinecký chleba.
HAVÍŘOV - Letáky ve schránce přinášejí většinou jen zklamání a problémy
PRAHA - Chléb za 25 korun, rohlík za dvě padesát. To je představa pekařů o vývoji cen pečiva do konce tohoto roku.
SEBRANICE - Táborníci z Vranic si vyzkoušeli, jak se v minulosti pekl chleba. „Vytkoukali zrna z obilných klasů a vyráběli mouku. Nakonec jsme společně zadělali těsto a upekli chleba v replice keltské pece,“ uvedla Lenka Kmošková ze Sklepení Morie.
ŠETŘÍME VAŠI KAPSU - Je lepší chléb z domácí pekárny než ten kupovaný? A který je levnější?
PRAHA - V nádherných dekoracích představujících starou kodaňskou ulici s pekařstvím, podloubími a dalšími zákoutími, které vyrostly v jednom ze studií na Kavčích horách, teď natáčí režisér Jiří Strach pohádku na motivy Hanse Christiana Andersena O dívce, která šlápla na chléb.
PRAHA - Příběh O dívce, která šlápla na chléb zavede diváky do kodaňských ulic.
BRNO - Bujarý festival oslavující keltský svátek sklizně a chleba přilákal kdominantě Brněnské přehrady stovky lidí a desítky řemeslníků.
ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Doslova hlava na hlavě byla uplynulou sobotu dne 14.července ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Přispělo k tomu nejen krásné letní počasí, ale hlavně vůně chleba a pečiva i všelijakých pekařských specialit a dobrot při tradiční Pekařské sobotě.
CHLEBY - Hodně netradiční místo si pro svoji svatbu vybrali Kamil Hynek z Rybniště a Markéra Mičková z Ostravy. Ti si totiž v sobotu řekli ano na celý život v chlebské zoo.
HRADEC KRÁLOVÉ - Dnes se přesuneme na našich prázdninových cestách z Francie do Švýcarska. Provedou vás jím studentky 3. ročníku oboru Management turismu a služeb Veronika Kudrová a Lucie Imlaufová. Jaká je typická švýcarská kuchyně?
HRADEC KRÁLOVÉ - Dnes se přesuneme na našich prázdninových cestách z Francie do Švýcarska. Provedou vás jím studentky 3. ročníku oboru Management turismu a služeb Veronika Kudrová a Lucie Imlaufová. Jaká je typická švýcarská kuchyně?
VÝCHODNÍ ČECHY - Dnes se přesuneme na našich prázdninových cestách z Francie do Švýcarska. Provedou vás jím studentky 3. ročníku oboru Management turismu a služeb Veronika Kudrová a Lucie Imlaufová. Jaká je typická švýcarská kuchyně?