Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Ceny rostou

DOMAŽLICKO - Rohlík za dvě padesát a chléb za 25 korun. Zvládneme to?

Plzeňští pekaři: Zdražení se nevyhneme

PLZEŇ - Plzeňští pekaři zatím chléb nezdražili, jako se to děje v jiných částech republiky. Začínají ale o tom vážně uvažovat. Většinou vyčkávají, až bude jasné, o kolik zdraží obilí.

Pekaři budou v nejbližší době zdražovat

KROMĚŘÍŽSKO - Ceny chleba, rohlíků i dalšího pečiva půjdou v blízké době nahoru. Experti odhadují, že až o pětadvacet procent. Zdražení způsobí částečně vyšší prodejní hodnota pšenice na trhu, ale také zvednutí poplatků za vodu, elektřinu a plyn. Soukromí pekaři v regionu ale zatím nevědí, o kolik bude pečivo ve finále dražší. Prý se budou orientovat podle supermarketů.

Blažek: táta by byl na nás hrdý

RÁJEČKO - Až tisíc chlebů denně rozvezou zaměstnanci pekárny U Blažků v Ráječku do obchodů v Blansku a nejbližšího okolí.

Posvětili vavřinecký chléb

NÁCHOD - Vavřinecká pouť, která po tři dny bavila obyvatele města, vyvrcholila včera bohatým programem. Ráno byl v kostele sv. Vavřince při mši svaté posvěcen vavřinecký chleba.

Vyrobili ručně mouku a upekli chleba

SEBRANICE - Táborníci z Vranic si vyzkoušeli, jak se v minulosti pekl chleba. „Vytkoukali zrna z obilných klasů a vyráběli mouku. Nakonec jsme společně zadělali těsto a upekli chleba v replice keltské pece,“ uvedla Lenka Kmošková ze Sklepení Morie.

Jiří Strach natáčí pohádku

PRAHA - V nádherných dekoracích představujících starou kodaňskou ulici s pekařstvím, podloubími a dalšími zákoutími, které vyrostly v jednom ze studií na Kavčích horách, teď natáčí režisér Jiří Strach pohádku na motivy Hanse Christiana Andersena O dívce, která šlápla na chléb.

Pekařská sobota přilákala stovky lidí

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Doslova hlava na hlavě byla uplynulou sobotu dne 14.července ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Přispělo k tomu nejen krásné letní počasí, ale hlavně vůně chleba a pečiva i všelijakých pekařských specialit a dobrot při tradiční Pekařské sobotě.

Svatbu měli v Chlebské zoo

CHLEBY - Hodně netradiční místo si pro svoji svatbu vybrali Kamil Hynek z Rybniště a Markéra Mičková z Ostravy. Ti si totiž v sobotu řekli ano na celý život v chlebské zoo.

Gastronomický výlet do Švýcarska

HRADEC KRÁLOVÉ - Dnes se přesuneme na našich prázdninových cestách z Francie do Švýcarska. Provedou vás jím studentky 3. ročníku oboru Management turismu a služeb Veronika Kudrová a Lucie Imlaufová. Jaká je typická švýcarská kuchyně?

Gastronomický výlet do Švýcarska

HRADEC KRÁLOVÉ - Dnes se přesuneme na našich prázdninových cestách z Francie do Švýcarska. Provedou vás jím studentky 3. ročníku oboru Management turismu a služeb Veronika Kudrová a Lucie Imlaufová. Jaká je typická švýcarská kuchyně?

Gastronomický výlet do Švýcarska

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnes se přesuneme na našich prázdninových cestách z Francie do Švýcarska. Provedou vás jím studentky 3. ročníku oboru Management turismu a služeb Veronika Kudrová a Lucie Imlaufová. Jaká je typická švýcarská kuchyně?

Gastronomický výlet do Švýcarska

HRADEC KRÁLOVÉ - Dnes se přesuneme na našich prázdninových cestách z Francie do Švýcarska. Provedou vás jím studentky 3. ročníku oboru Management turismu a služeb Veronika Kudrová a Lucie Imlaufová. Jaká je typická švýcarská kuchyně?

Gastronomický výlet do Švýcarska

HRADEC KRÁLOVÉ - Dnes se přesuneme na našich prázdninových cestách z Francie do Švýcarska. Provedou vás jím studentky 3. ročníku oboru Management turismu a služeb Veronika Kudrová a Lucie Imlaufová. Jaká je typická švýcarská kuchyně?

Místním výrobkům se daří

ZLÍNSKÝ KRAJ - O nejrůznější známky kvality nebo původu mají výrobci potravin ve Zlínském kraji zájem. V jejich získávání jsou úspěšné zejména místní mlékárenské firmy, které bodují i v získávání značky Klasa. Poněkud ve stínu této prestižní národní známky pak stojí ocenění regionální – Perla Zlínska nebo Tradice Bílých Karpat.

Na Chaloupkách zatopí a upečou chleba v nové peci

KNĚŽICE - Ve středisku pro vzdělávání a výchovu v přírodě Chaloupky u Kněžice vyrostla nová venkovní pec. Pec stavěl Petr Pospíšil z Poličky a budoval ji tradiční technologií ze směsi hlíny a slámy.

Chléb podražil, může za to drahé obilí

OLOMOUCKO - Sáhnout hlouběji do svých peněženek teď při nákupu chleba a pečiva musí lidé z Olomoucka. Společnost Penam, která dodává do většiny prodejen v regionu, totiž kvůli dražší pšenici a žitu zvýšila ceny většiny chlebů a pečiva.

V Lipníku se nadělovalo

NYMBURSKO - Předposledním kolem pokračovali tento víkend okresní soutěže. Nejvíce branek padlo v Lipníku, kde místní borci nastříleli Chlebům třináct gólů.

Nejlepší konzumní a řemeslný chléb roku

VÝCHODNÍ ČECHY - Soutěžit se dá v ledasčem. Na pardubickém výstavišti se utkali pekaři. Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice pro ně připravil již třináctý ročník akce Dny chleba.

Nejlepší konzumní a řemeslný chléb roku

VÝCHODNÍ ČECHY - Soutěžit se dá v ledasčem. Na pardubickém výstavišti se utkali pekaři. Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice pro ně připravil již třináctý ročník akce Dny chleba.

Nejlepší konzumní a řemeslný chléb roku

VÝCHODNÍ ČECHY - Soutěžit se dá v ledasčem. Na pardubickém výstavišti se utkali pekaři. Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice pro ně připravil již třináctý ročník akce Dny chleba.

Nejlepší konzumní a řemeslný chléb roku

VÝCHODNÍ ČECHY - Soutěžit se dá v ledasčem. Na pardubickém výstavišti se utkali pekaři. Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice pro ně připravil již třináctý ročník akce Dny chleba.

Nejlepší konzumní a řemeslný chléb roku

VÝCHODNÍ ČECHY - Soutěžit se dá v ledasčem. Na pardubickém výstavišti se utkali pekaři. Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice pro ně připravil již třináctý ročník akce Dny chleba.

Češi stále dávají přednost tradici: kmínovému chlebu

PARDUBICE -V pardubickém výstavním centru Ideon byly ve středu 23. května zahájeny tradiční Dny chleba 2007, které ob rok pořádá v Pardubicích Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice. Zatímco foyer obsadily vzorky chlebů, které se uchází o přízeň poroty na titul Chléb roku, v hlavním sále vystavuje přes padesát výrobců a obchodníků z oblasti pekárenství.