Kreativ

ŠTÍTEK: čokoláda

Ministerstvo varuje před nebezpečnými gely a solemi do koupele

Praha - Ministerstvo zdravotnictví varuje před používáním několika koňských gelů a solí do koupele. Na jejich obalech jsou nepravdivé údaje. Výrobky nemají v Evropské unii stanovenou takzvanou odpovědnou právnickou či fyzickou osobu, která by v případě potřeby informovala o jejich složení. To je v rozporu s předpisy EU, sdělil hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Vojáci US Army nám dávali po válce cigarety a čokoládu

České Budějovice - Lékař Vladimír Vaňata okupaci Českých Budějovic prožíval jako šestnáctiletý student reálného gymnázia a v dalším pokračování vzpomínek se vrací do období II. světové války, která začala před 75 lety 1. září 1939.

Nebyla to ňadra, ale ruka! Hospodský kvíz v Olomouci na vlastní kůži

Olomouc - Do hospod se lidé chodí bavit už od pradávna. S každým pivem bývají debaty u stolů odbornější, názory vyhraněnější. A na konci nezřídka propukají hádky o malichernosti doplněné o výraz, který by snad každá maminka u svého dítěte ocenila jednou fackou zleva a dvěma zprava.

Schopná podnikatelka od sousedů pomáhá čokoládou

TELÁTKO delfína očekávají během šesti týdnů v norimberské zoo. „Pro zahradu je to extrémně důležitá událost, protože v posledních letech jí šest mláďat delfínů za sebou uhynulo – někteří se narodili mrtví, jiní přišli o život po pár dnech," píše PNP. „Pokud by se to stalo i tentokrát, kritiky na chov delfínů v Norimberku by ještě notně přibylo. Ředitel Dag Encke si je ale jistý, že tentokrát udělají všechno, aby mládě přežilo."

Muzeum zaplní cukrovinky

Praha - Jako cestou dovezl Hernán Cortés první čokoládu do Evropy? Kdy to bylo? A jaká cukrovinka byla na našem území nejoblíbenější ve středověku? Výlet do historie cukrářského řemesla si pro návštěvníky od 21. září nachystalo Muzeum hlavního města Prahy.

Tři čtvrtiny novinek na trhu propadnou během prvního roku

Praha – Tři čtvrtiny novinek, které výrobci uvedou na trh, propadnou během prvního roku. Vyplývá to ze studie rychloobrátkového spotřebního zboží, kterou na evropském trhu provedla společnost Nielsen. Dvě třetiny novinek během prvního roku své existence na trhu nedosáhne vyšších prodejů než 10.000 kusů, tři ze čtyř nových výrobků se neudrží v sortimentu řetězců.

Čokoauto představí v Třebíči férový obchod

Třebíč - Milovníci čokolády by měli zbystřit. Do Třebíče totiž míří v rámci Jarmarku bio, eko a výrobků s označením Vysočina regionální produkt čokoládové auto. Jarmark se koná ve čtvrtek od půl deváté ráno, příjezd čokoauta je na programu v devět hodin.

Spotřebitelské ceny v srpnu zrychlily růst na 0,6 procenta

Praha – Spotřebitelské ceny v srpnu zrychlily meziroční růst na 0,6 procenta z červencových 0,5 procenta. Důvodem je hlavně zdražení potravin a nealkoholických nápojů. Proti předchozímu měsíci ale ceny v srpnu klesly o 0,1 procenta. Údaje o inflaci dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici očekávali stagnaci meziroční inflace na červencových hodnotách.

Chillifest: výzva ohnivé Morugy i pikantní guláše

Břeclav /REPORTÁŽ/ – Zdravotník i hasiči jsou v pohotovosti. Pořadatelé pilotního ročníku Chillifestu přípravu na štiplavé sobotní odpoledne nepodcenili. Oheň však zažívají návštěvníci břeclavské akce pouze v ústech a zevnitř těla. Pod zámkem se po poledni schází příznivci pálivých papriček.

Je důležité, odkud pochází kakao v oblíbené čokoládě

Mladá Boleslav - Už příští týden míří do Mladé Boleslavi takzvaná Čoko Tůr. Co to znamená? Povídali jsme si se Svenem Selbertem, koordinátorem mezinárodního turné čoko-auta v rámci kampaně Make Chocolate Fair! Za férovou čokoládu!

Festival Barevná planeta nabídne čokoládové auto

Ústí nad Labem - Zajímá vás, jak chutná férová čokoláda a odkud pochází kakao ve vaší oblíbené pochoutce? Potom můžete navštívit v sobotu 6. září mezi 13. a 18. hodinou přímo v centru města na Mírovém a Lidickém náměstí festival Barevná planeta.

Pionýři z Jedovnic lákají na bojovky i hry

Jedovnice - Bojovky, deskové hry nebo vyrábění šperků a různých drobností chystají jedovničtí pionýři už tento pátek a v příštím týdnu pro děti všech věkových kategorií. V pátek a příští týden v pondělí, středu a čtvrtek od pěti hodin připravili pro malé zájemce program, díky kterému nahlédnou do jejich oddílové činnosti. Dvanáctého září pak jejich festival otevřených kluboven nazvaný Pionýr Open zakončí soutěžní odpoledne.

Dobrý den, Valašsko

Můj první den ve škole? Vím, že pršelo, jen se lilo. Paní učitelka, pardon, tehdy soudružka, byla na nás moc hodná. Přišli nás pozdravit aj spolužáci ze druhé třídy. Na tabuli bylo něco krasopisně napsáno, asi…

Revoluce na školách: Obávaní učitelé změnili strategii!

Jsou na každé škole. Nekompromisní kantoři, kteří vás u tabule vyždímou do poslední kapky. Kantoři, kteří známkují přísně a neznají slitování. Kantoři, kterých se bojí i školní inspektoři. Drsňáci za katedrou však mění své způsoby.

Odbornice radí vybírat potraviny podle složení a výživové hodnoty

Vybírat v obchodě potraviny nejprve podle složení a výživové hodnoty a až na druhém místě podle ceny radí odbornice na zdravou výživu Karolína Hlavatá. Vodítkem jsou tabulky na obalech s nutričními hodnotami na 100 gramů, jednoduchý přehled dávají i nutriční bubliny o údajích pro jednu porci. Dobrou pomůckou jsou loga, vedle Vím, co jím také například Klasa či Regionální potravina, řekla Hlavatá.

Odbornice radí vybírat potraviny podle složení a výživové hodnoty

Praha - Vybírat v obchodě potraviny nejprve podle složení a výživové hodnoty a až na druhém místě podle ceny radí odbornice na zdravou výživu Karolína Hlavatá. Vodítkem jsou tabulky na obalech s nutričními hodnotami na 100 gramů, jednoduchý přehled dávají i nutriční bubliny o údajích pro jednu porci. Dobrou pomůckou jsou loga, vedle Vím, co jím také například Klasa či Regionální potravina, řekla Hlavatá.

Čokoládu vaří podle dávného receptu ve své manufaktuře

Brno - Před půl rokem ochutnal čokoládu až ze vzdálené středoamerické Guatemaly. Její chuť ho zaujala natolik, že se rozhodl podobnou pochoutku vyrobit i doma. Jedenatřicetiletý Filip Teplý proto s dalšími dvěma přáteli několik měsíců studoval, jak na to. Pak si v Brně založili manufakturu, ve které vyrábějí čokoládu podle staré tradiční receptury z 18. století jen z kakaových bobů z Peru a cukrové třtiny.

Čokoládu vaří podle dávného receptu

Brno - Před půl rokem ochutnal čokoládu až ze vzdálené středoamerické Guatemaly. Její chuť ho zaujala natolik, že se rozhodl podobnou pochoutku vyrobit i doma. Jedenatřicetiletý Filip Teplý proto s dalšími dvěma přáteli několik měsíců studoval, jak na to. Pak si v Brně založili manufakturu, ve které vyrábějí čokoládu podle staré tradiční receptury z 18. století jen z kakaových bobů z Peru a cukrové třtiny.

Řeholí cukrářů je každodenní brzké vstávání do práce

Krnov - Když jsme s redakcí vyrazili v pět hodin ráno do jedné z krnovských cukráren, už tak se to pro nás zdálo hodně brzo. Mistr cukrář byl však již od dvou hodin ráno v pracovním procesu. Jak vlastně vypadá takový den cukráře. Redakce to šla zjistit do jedné krnovské výrobny.

Jedlé květy mohou být zajímavým doplňkem pokrmů

Jedlé květy jsou chutnou, netradiční a občas i luxusní ozdobou salátů, dortů a zákusků. Jejich použití ovšem může být mnohem širší - zejména tehdy, pokud se má pokrm odlišit a získat nádech exkluzivity.

Jedlé květy mohou být zajímavým doplňkem pokrmů

Praha - Jedlé květy jsou chutnou, netradiční a občas i luxusní ozdobou salátů, dortů a zákusků. Jejich použití ovšem může být mnohem širší - zejména tehdy, pokud se má pokrm odlišit a získat nádech exkluzivity.

Mladík kradl všechno, co mohl dále prodat

Jihlava - Kriminalisté dopadli pachatele, který se na Jihlavsku dopustil série krádeží. Podle jihlavské policejní mluvčí Jany Kroutilové se dotyčný zloděj nezaměřil na konkrétní objekty nebo věci, ale krádeží se dopouštěl na různých místech a bral drobnosti, jako je čokoláda, ale i výrazně hodnotnější věci jako jízdní kola či závaží zabezpečovacího zařízení na železniční trati. Při dvanácti krádežích způsobil škodu téměř 150 tisíc korun.

Nedělní oběd lidé sní v ulici. Pak se naučí o pálenkách a čokoládě

Brno – Pizzu upečou v autě, klobásy naservírují na ubrousku a polévku nalijí do recyklovatelné nádoby. Do Brna poprvé míří Street Food Festival. Tedy festival jídla, které profesionálové i amatéři uvaří na ulici, kde ho lidé zároveň sní. Se svými specialitami se v areálu mrazíren a prostorách u haly Industry v Masné ulici představí v neděli jedenatřicátého srpna téměř padesát kuchařů. Z nich asi dvě třetiny pochází z jižní Moravy.

Nedělní oběd lidé sní v ulici. Pak se naučí o pálenkách a čokoládě

Brno – Pizzu upečou v autě, klobásy naservírují na ubrousku a polévku nalijí do recyklovatelné nádoby. Do Brna poprvé míří Street Food Festival. Tedy festival jídla, které profesionálové i amatéři uvaří na ulici, kde ho lidé zároveň sní. Se svými specialitami se v areálu mrazíren a prostorách u haly Industry v Masné ulici představí v neděli jedenatřicátého srpna téměř padesát kuchařů. Z nich asi dvě třetiny pochází z jižní Moravy.

Přestat kouřit a nepřibrat lze, když se cigareta nahradí pohybem

Řada dívek podle lékařky pražského centra pro závislé na tabáku Alexandry Kmeťové začíná kouřit v mylné představě, že díky kouření se jim povede zhubnout. Naopak pro kuřáky je obava z přírůstku hmotnosti často bariérou v odvykání kouření. S těmito mýty se lékaři v poradně často setkávají. Po zanechání kouření sice mnoho kuřáků skutečně přibere, nemusí to tak ale být. Existují metody, jak přestat kouřit a udržet si normální váhu, tou hlavní je pohyb, řekla Kmeťová.

Přestat kouřit a nepřibrat lze, když se cigareta nahradí pohybem

Praha - Řada dívek podle lékařky pražského centra pro závislé na tabáku Alexandry Kmeťové začíná kouřit v mylné představě, že díky kouření se jim povede zhubnout. Naopak pro kuřáky je obava z přírůstku hmotnosti často bariérou v odvykání kouření. S těmito mýty se lékaři v poradně často setkávají. Po zanechání kouření sice mnoho kuřáků skutečně přibere, nemusí to tak ale být. Existují metody, jak přestat kouřit a udržet si normální váhu, tou hlavní je pohyb, řekla Kmeťová.

Prodej cukrovinek se mírně zvyšuje. Daří se tabulkovým čokoládám

Praha - Tuzemský trh s cukrovinkami mírně roste, vyplývá z údajů, které poskytla společnost Nielsen. Množství prodaných čokoládových cukrovinek, sušenek, oplatek a perníků vzrostlo v období od loňského června do letošního května meziročně o více než dvě procenta, bonbonů se prodalo meziročně o necelé jedno procento méně. Zvyšuje se poptávka po tabulkových čokoládách, zejména těch s vyšším obsahem kakaa. Zmenšuje se naopak obliba dropsů, které jsou na trhu nahrazovány želé, uvádějí výrobci a obchodníci.