Kreativ

ŠTÍTEK: cukr

Med je zdravý a chutný evergreen

Tvorem, kterému můžeme být za med vděční, je včela medonosná (Apis mellifera). Jak „výroba“ medu probíhá? Včely posbírají nektar, medovici a jiné sladké šťávy, v medovém váčku je enzymaticky upraví a posléze uskladní v plástech, kde za pomoci mladých včelek, které se šťávou manipulují a upravují ji, postupně dozrává v med.

Med - zdravý a chutný evergreen

VÝCHODNÍ ČECHY - Tvorem, kterému můžeme být za med vděční, je včela medonosná (Apis mellifera). Jak „výroba“ medu probíhá? Včely posbírají nektar, medovici a jiné sladké šťávy, v medovém váčku je enzymaticky upraví a posléze uskladní v plástech, kde za pomoci mladých včelek, které se šťávou manipulují a upravují ji, postupně dozrává v med.

Prázdninový výlet do Irska

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnešní prázdninový výlet nás zavede prostřednictvím studentů oboru Hotelnictví a turismus Michaely Daňkové a Jana Hückeho do krásné ostrovní země – Irska.

Prázdninový výlet studentů do Irska

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnešní prázdninový výlet nás zavede prostřednictvím studentů oboru Hotelnictví a turismus Michaely Daňkové a Jana Hückeho (viz foto s irskýmrybím koláčem) do Irska.

Med - zdravý a chutný evergreen

VÝCHODNÍ ČECHY - Tvorem, kterému můžeme být za med vděční, je včela medonosná (Apis mellifera). Jak „výroba“ medu probíhá? Včely posbírají nektar, medovici a jiné sladké šťávy, v medovém váčku je enzymaticky upraví a posléze uskladní v plástech, kde za pomoci mladých včelek, které se šťávou manipulují a upravují ji, postupně dozrává v med.

Prázdninový výlet do Irska

HRADEC KRÁLOVÉ - Dnešní prázdninový výlet nás zavede prostřednictvím studentů oboru Hotelnictví a turismu Michaely Daňkové a Jana Hückeho (na snímku) do krásné ostrovní země – Irska.

Prázdninový výlet studentů do Irska

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnešní prázdninový výlet nás zavede prostřednictvím studentů oboru Hotelnictví a turismus Michaely Daňkové a Jana Hückeho (viz foto s irskýmrybím koláčem) do Irska.

Prázdninový výlet do Irska

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnešní prázdninový výlet nás zavede prostřednictvím studentů oboru Hotelnictví a turismus Michaely Daňkové a Jana Hückeho do krásné ostrovní země – Irska.

Vychlazené moučníky

Ztrácíte v horkých dnech chuť na klasické moučníky, zato se můžete doslova utlouct po zmrzlině či vychlazených dortech z ledničky? Pak můžete vyzkoušet naše letní studené dezerty. Jeden voní dálkami, druhý zvládne i nezkušená hospodyňka a třetí potěší náročného labužníka. Výborné jsou všechny. Tak dobrou chuť!

Pozvánka do Chodska na koláče

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnes uděláme nepochybně radost milovníkům krás naší vlasti a speciálně vyznavačům folkloru. Při svých cestách po Chodsku si do batůžku přibalily i poznámkový notes studentky Anna Imrichová (viz foto zleva) a Petra Seidlová s Pavlou Holzäpfelovou.

Pozvánka do Chodska na koláče

Dnes uděláme nepochybně radost milovníkům krás naší vlasti a speciálně vyznavačům folkloru. Při svých cestách po Chodsku si do batůžku přibalily i poznámkový notes studentky Anna Imrichová (viz foto zleva) a Petra Seidlová s Pavlou Holzäpfelovou.

Pozvánka do Chodska na koláče

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnes uděláme nepochybně radost milovníkům krás naší vlasti a speciálně vyznavačům folkloru. Při svých cestách po Chodsku si do batůžku přibalily i poznámkový notes studentky Anna Imrichová (viz foto zleva) a Petra Seidlová s Pavlou Holzäpfelovou.

Pozvánka do Chodska na koláče

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnes uděláme nepochybně radost milovníkům krás naší vlasti a speciálně vyznavačům folkloru. Při svých cestách po Chodsku si do batůžku přibalily i poznámkový notes studentky Anna Imrichová (viz foto zleva) a Petra Seidlová s Pavlou Holzäpfelovou.

Pozvánka do Chodska na koláče

ČESKO - Dnes uděláme nepochybně radost milovníkům krás naší vlasti a speciálně vyznavačům folkloru. Při svých cestách po Chodsku si do batůžku přibalily i poznámkový notes studentky Anna Imrichová a Petra Seidlová s Pavlou Holzäpfelovou. Když se řekne Chodsko, jako první každého napadnou typické koláče. Tradiční chodské koláče mají dvě podoby, které se od sebe odlišují způsobem zdobení.

Mladý autor z Ledenic objevuje pro čtenáře zajímavosti regionu

JIŽNÍ ČECHY - K nejmladším autorům, věnujícím se ve svém díle historii a místopisu, patří bezesporu Jiří Cukr z jihočeských Ledenic, kterému v českobudějovickém nakladatelství Veduta právě vyšla jeho prvotina Netradiční turistické cíle Českobudějovicka.

Dačice ovládla jubilejní kostka cukru

Dačice/ Šest divadel, pět hudebních večerů a tři nedělní pohádky. To je program, který připravili pořadatelé jubilejního desátého divadelního a hudebního festivalu divákům. Organizace takového kulturního svátku není jednoduchou záležitostí.

Uvařte si oběd

Delikátní a lehce stravitelné telecí maso je pro horké letní dny jako stvořené. Je-li jeho předskokanem studená letní polévka, pak báječný angreštový koláč už jen korunuje dílo…

Obchod za dva miliony eur

VÝCHODNÍ ČECHY - Významného úspěchu dosáhla hradecká společnost ProjectSoft HK a.s. podepsáním zakázky na kompletní automatizaci nově stavěné rafinerie cukru v Bosně a Hercegovině přibližně za dva miliony eur.

Višně chutnají až hříšně

„Tys musel spadnout z višně!“ Toto úsloví nevyznívá ve prospěch dotyčného, ale zanevřít kvůli tomu na višně by byla škoda. Dají se z nich totiž vytvořit doslova kulinární zázraky.

Dort jako odměna za vysvědčení

VÝCHODNÍ ČECHY - Rodiče žáčků a studentů, jejichž vysvědčení se jim bude zamlouvat, možná právě teď přemýšlejí o odměně ve formě dortíčku nebo dortu.

Dort jako odměna za vysvědčení

VÝCHODNÍ ČECHY - Rodiče žáčků a studentů, jejichž vysvědčení se jim bude zamlouvat, možná právě teď přemýšlejí o odměně ve formě dortíčku nebo dortu. Věříme, že recepty sladkého pokušení potěší děti, mládež i dospělé.

Dort jako odměna za vysvědčení

VÝCHODNÍ ČECHY - Rodiče žáčků a studentů, jejichž vysvědčení se jim bude zamlouvat, možná právě teď přemýšlejí o odměně ve formě dortíčku nebo dortu. Věříme, že recepty a snímek sladkého pokušení potěší děti, mládež i dospělé

Dort jako odměna za vysvědčení

Rodiče žáčků a studentů, jejichž vysvědčení se jim bude zamlouvat, možná právě teď přemýšlejí o odměně ve formě dortíčku nebo dortu. Věříme, že recepty a snímek sladkého pokušení potěší děti, mládež i dospělé.

Jahodové pochoutky

Ať už máte jahody vlastní, nebo si je kupujete v obchodech, určitě vás potěší recepty na sladké jahodové pochoutky. Udělat ze šťavnatých jahod totiž můžete nejen moučník, ale i netradiční salát nebo koktejly pro velké i malé.

Tak se vaří v Povltaví

Když se řekne Povltaví, vybaví se nám automaticky břehy podél naší nejdelší řeky od Šumavy až po Mělník. My se dnes zastavíme v jednom malebném koutu, v kraji vorařů v okolí Týna nad Vltavou.

Jak správně bouchnout šampus

Pořádné oslavy si neumímepředstavit bez „bouchnutí šampaňského“. Jenže ne každý ho umí bouchnout správně a ne každé šumivé víno je skutečně šampaňským.

Proč nevyzkoušet jablkový dort se šampaňským?

VÝCHODNÍ ČECHY - Možná víte, že již třetím rokem pořádá naše škola soutěž o nejsympatičtější a nejšikovnější dívku roku – Miss hotelové školy Hronov. Díky spolupráci s Ligou proti rakovině Náchod byl letošní ročník věnován podpoře dvěma spolužákům – Honzovi a Martinovi, statečným bojovníkům s vážným onkologickým onemocněním.

Proč nevyzkoušet jablkový dort se šampaňským?

VÝCHODNÍ ČECHY - Možná víte, že již třetím rokem pořádá naše škola soutěž o nejsympatičtější a nejšikovnější dívku roku – Miss hotelové školy Hronov. Díky spolupráci s Ligou proti rakovině Náchod byl letošní ročník věnován podpoře dvěma spolužákům – Honzovi a Martinovi, statečným bojovníkům s vážným onkologickým onemocněním.

Jahodové mámení

VÝCHODNÍ ČECHY - Jahody jsou jednou z nejoblíbenějších surovin letní sezony. Obsahují velké množství vitaminu C, a přitom mají jen 27 kcal na 100 g.

Čerstvé jahody provoní stůl

VÝCHODNÍ ČECHY - Jahody jsou jednou z nejoblíbenějších surovin letní sezony. Obsahují velké množství vitaminu C, a přitom mají jen 27 kcal na 100 g. Jahody se v lidovém léčitelství používaly k pročištění zažívacího traktu. Bohužel někteří lidé mají na jahody alergii, která se projevuje svědivou vyrážkou. Za to může histamin, který se tvoří pomocí látek obsažených v ovoci. Na druhou stranu se má za to, že jahody pomáhají vyloučit močové kameny a zmírňují bolesti při revmatismu, artritidě a dně.

Čerstvé jahody provoní stůl

Jahody jsou jednou z nejoblíbenějších surovin letní sezony. Obsahují velké množství vitaminu C, a přitom mají jen 27 kcal na 100 g. Jahody se v lidovém léčitelství používaly k pročištění zažívacího traktu. Bohužel někteří lidé mají na jahody alergii, která se projevuje svědivou vyrážkou.

Čerstvé jahody provoní stůl

VÝCHODNí ČECHY - Jahody jsou jednou z nejoblíbenějších surovin letní sezony. Obsahují velké množství vitaminu C, a přitom mají jen 27 kcal na 100 g. Jahody se v lidovém léčitelství používaly k pročištění zažívacího traktu. Bohužel někteří lidé mají na jahody alergii, která se projevuje svědivou vyrážkou. Za to může histamin, který se tvoří pomocí látek obsažených v ovoci. Na druhou stranu se má za to, že jahody pomáhají vyloučit močové kameny a zmírňují bolesti při revmatismu, artritidě a dně.

Cukru bylo méně, ale dobře se prodával

VRBÁTKY - Cukrovar ve Vrbátkách vloni zpracoval 146 tisíc tun cukrové řepy a vyrobil 22 444 tun rafinovaného bílého cukru, což je nejnižší úroveň za posledních deset let.

Nedělní oběd s nádechem Řecka

Skvělý nedělní oběd, který jsme pro vás připravili, je tentokrát v řeckém stylu. Šťavnaté telecí s cibulkami z jednoho hrnce a báječné medové oválky vám nenápadně připomenou, že léto se už blíží a s ním i čas dovolených - tak kousek Řecka ochutnejte, ať se vám líp plánuje.

Končí soběstačnost ČR v produkci cukru

VÝCHODNÍ ČECHY - Odchod společnosti Eastern Sugar velmi výrazně ovlivní soběstačnost České republiky v produkci cukru. Se společností odchází i výroba 102 472,793 tuny cukru, což je více než pětina celkového ročního objemu u nás.

Týnec je obětí spekulace

VÝCHODNÍ ČECHY - Velké pochybnosti o úmyslech společnosti Eastern Sugar na českém trhu vyslovil prezident Agrární komory České republiky Jan Veleba. Ty se týkají i společné zemědělské politiky Evropské unie.