Kreativ

ŠTÍTEK: cukr

Išelské dortíčky

Išelské dortíčky: Cukroví, které miloval Franz Josef, zvládnete v pohodě doma

Išelské dortíčky patří ke stálicím vánočního pečení. Skrývají v sobě ty nejlepší chutě a vypadají velmi lákavě. Kdysi je prý měl velmi rád císař František Josef. Jak udělat išelské dortíčky? A jaká náplň je vhodná do išelských dortíčků? Podívejte se na přehledný recept. Najdete také videorecet na išelské dortíčky podle Josefa Maršálka.

Krásný a hlavně dobrý adventní kalendář z perníčků

Adventní kalendář stihnete ještě udělat z perníčků. Tyhle jsou totiž hned měkké

Věděli jste, že se kdysi do perníku přidával pepř? Proto se jim původně říkalo peprníky. Později byl recept upraven a přestože byly perníky znamením luxusu, dnes si je na Vánoce peče téměř každá rodina. Nevýhodou klasickým perníčků je to, že se potřebují několik týdnů odležet, aby změkly. Jsou ale naštěstí i osvědčené recepty na perníčky, které jsou měkké ihned. Díky receptu od známé foodblogerky Markéty v troubě si ještě stihnete udělat z perníčků adventní kalendář.

S vanilkovými rohlíčky rády pomohou i děti.

Jak na voňavé vanilkové rohlíčky? Nepokazte výsledek špatným skladováním

Mezi to nejoblíbenější vánoční cukroví bezesporu patří vanilkové rohlíčky. Podívejte se na jednoduchý recept na tuto vánoční pochoutku. Podle videa můžete zkusit jeho další obdobu - recept na vanilkové rohlíčky podle prababičky Josefa Maršálka. Jak rohlíčky udělat obzvláště voňavé a jak vanilkové rohlíčky správně skladovat?

Ilustrační foto.

Recept na svatomartinské rohlíčky. K huse a vínu přidáme sladkou tečku

Svátek sv. Martina byl časem, kdy končila čeledi služba a hospodáři čekali na zimu. Na svátek sv. Martina už obvykle všichni očekávali sníh a proto se říká, že sv. Martin přijíždí na bílém koni. K tomuto období se váží tradiční pochutiny, je to nejen husa, ale i první víno nového ročníku a svatomartinské rohlíčky. Ty se podle tradic pekly právě 11. listopadu. Takže je ten pravý čas, se do nich pustit.

Písecká nemocnice zve na preventivní vyšetření diabetu.

Písecká nemocnice zve na preventivní vyšetření diabetu

Nemocnice Písek se v úterý 14. listopadu zaměří na prevenci cukrovky. Při příležitosti Světového dne diabetu připravuje informační kampaň k tomuto onemocnění a preventivní vyšetření. Tomu, kdo chce znát svou hladinu cukru v krvi, budou od 8.30 do 10.30 hodin k dispozici pracovníci Oddělení klinické biochemie.

Léčivé účinky lékořice využívali lidé již od dob egyptských faraónů.

Cítíte únavu a stres? Vašim nadledvinkám pomůže bylina, kterou znali už faraóni

Malé trojúhelníkové žlázy umístěné na horní části každé ledviny. Oč jsou nadledvinky nenápadnějšími orgány, o to větší roli hrají v našem zdraví. Nadledvinky vylučují téměř 50 hormonů včetně adrenalinu, kortizolu, estrogenu a testosteronu, které pomáhají regulovat reakci těla na stres. A ten nás dnes doprovází na každém kroku - ve škole, v práci i doma. Pokud vás tedy trápí problémy se spánkem, vyčerpanost nebo nadměrné ukládání tuku, může jít o špatnou funkci nadledvin. A právě s tím vám může pomoci lékořice.

V boji s Alzheimerovou chorobou mají vědci stále co zkoumat

Už nyní se vaše tělo rozhoduje, zda bude trpět demencí. Vědci dali 7 rad

O tom, jak bude fungovat váš mozek, se rozhoduje už ve středním věku. Z americké studie jednoznačně vyplynulo, že zdravý životní styl ve středním věku může vést ke snížení rizika demence v pozdějším věku. Změna životního stylu a dodržování několika jednoduchých pravidel v období od třiceti do šedesáti let může významně ovlivnit, zda Alzheimerova choroba nebo jiná forma demence postihne člověka o desítky let později.

I jedna miska zeleniny denně může ohromně prospět vašemu zdraví

Dopřejte si denně misku zeleniny. Neuvěříte, co se stane s vaším tělem

Tušíte, co se stane s vaším tělem, když do každodenního jídelníčku přidáte jedinou misku zeleniny a ovoce? Budete hodně překvapeni a možná se i pro příště obejdete bez doktora. Hemoroidy, záněty nebo tloustnutí – tomu všemu se vyhnete jednoduchou změnou jídelníčku. Odbornice na výživu vysvětluje, proč se s tělem začnou dít doslova zázraky.

Jablečná přesnídávka je způsob, jak obstarat svačinku pro malé děti i pro velké mlsouny

Jak doma udělat chutnou a zdravou jablečnou přesnídávku? Jde to rychle a levně

Když se řekne jablečná přesnídávka, hodně lidí si představí malé skleničky z obchodu obsahující výživu pro děti. Daleko jednodušší, než zkoumat v obchodě etiketu s údaji o složení, je však vyrobit si přesnídávku ze zdravých surovin doma. Jak se dělá jablečná přesnídávka? Příprava je rychlá a levná, výsledek zaručený a skvělé jablečné pyré ocení nejen děti, ale i dospělí.

Doba voňavých a šťavnatých švestek je tu. Víte, jak je zpracovat a uchovat?

Tyhle recepty na povidla si uložte. Jihočeská, pečená i bez cukru

Zavařujete rádi? Marmelády, džemů, povidel a kompotů není nikdy dost. A receptů na ně také ne. Víte dobře, jak si uchovat chuť švestek na dlouhé zimní měsíce? Vybrali jsme pro vás čtyři různé recepty na švestková povidla a zavařování švestek, a to včetně těch nejjednodušších. Pojďte se na ně s námi podívat.

Cuketa se sice tváří skromně, ale je plná vlákniny, která hraje důležitou roli při trávení, ale i důležitých vitaminů, minerálů a antioxidantů.

Přerostly vám cukety? Zkuste cuketové zelí. Vařte, sterilujte, fermentujte

Konec léta se na zahrádkách nese ve znamení cuket. Jejich úhledné zelené nebo žluté podlouhlé plody mají v kuchyni mnohostranné využití. Když přerostou, nevadí. Hospodyňky je pak mohou využít na skvělé cuketové zelí. Hodí se k pečenému nebo uzenému masu a chutná podobně jako zelí hlávkové nebo kedlubnové. Na rozdíl od nich je však cuketové zelí daleko rychleji hotové. Dá se také sterilovat nebo fermentovat. A protože cukety nabízejí množství prospěšných látek, nejen že si pochutnáte, ale ještě uděláte něco pro své zdraví.

Ve čtvrtek dopoledne byl zahájen za účasti premiéra Petra Fialy a představitelů kraje a města agrosalon Země živitelka. Potrvá do úterka a představí se na něm 600 vystavovatelů.

Fiala: Zlevňují máslo i cukr, zlevnit musí i jiné potraviny. Zisk firem je velký

V Česku klesají ceny másla, cukru i mléka, zlevnit ale musí i další potraviny. Na budějovickém agrosalonu Země živitelka to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Firmy mají velké zisky, lidé to ale musí pocítit na poklesu cen, řekl premiér. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) nesmí být marže nepřiměřené. Vláda bude apelovat na řetězce, aby nabízely víc českých potravin.

Duhový dort, foodstyling Klára Zíková

Jak na dort pro dobrou náladu: Jeho barvy i chuť vás naplní optimismem

Duhový dort hezky vypadá a skvěle chutná. I když jeho obarvení několika barvami si vyžádá trochu času i práce navíc, výsledek vám určitě zlepší náladu. Recept na duhový dort a další opulentní dobroty najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. 

Dort Citromáček, foodstyling Klára Zíková.

Jak na lahodný Dort Citromáček: Poznáte z názvu, jaké spojuje chutě?

Makových koláčů znají české země hromady, ale citron k nám historicky nepatří. Lemon Curd je něco jako citronová pomazánka nebo marmeláda, objevte jeho chuť a možnosti při přípravě dortu Citromáček. Recept nejen na tuto opulentní dobrotu najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. 

Dort ježek, foodstyling Klára Zíková

Dort, který všem vyvolá úsměv na tváři, zvládne s tímto receptem připravit každý

Upečte si dort s názvem Čokoládová bodlinka. Nemyslete si, že jej ocení jenom děti. Dort s podobou ježka je tak milý, že úsměv na tváři vyvolá každému. A dobrý je samozřejmě taky. Recept nejen na tuto opulentní dobrotu najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. Ukázku z knihy, recept na přípravu dortu - ježka, vám přinášíme na denik.cz už nyní.

Na dovolené v Turecku vážil Fernao nejméně, asi kolem 90 kilo.

Fernao shodil 15 kilo, ale pak se projedl k cukrovce. Teď hubne, tím se léčí

Příběh pětašedesátiletého pana Fernanda, kterému nikdo neřekne jinak než Fernao, má mnoho společného s osudy miliónů diabetiků 2. typu. Ke své cukrovce se totiž s postupujícím věkem projedl a prolenošil. Miluje jídlo a pivo. Ale protože nechce, aby mu obezita zbytečně zkrátila život, dal se už podruhé do boje s nadbytečnými kilogramy. Jak zhubne diabetik? Přečtěte si Fernandův příběh.

Každá úspora se počítá

Šetříme podle babiček: 5 tipů, jak začít šetřit ve své domácnosti

Rozhodne-li se člověk šetřit, nebude to určitě pohodlné, ani jednoduché. Ale určitě to bude efektivní. A kde vlastně s šetřením v domácnostech začít? Nejjednodušší je inspirovat se příkladem. Stačí podívat se o nějakou tu generaci nazpět a zjistit, jak to dělali třeba naše babičky a dědečkové. Podívejte se na pět tipů, jak začít šetřit v domácnosti. 

Sezona borůvkových knedlíků přináší jejich milovníkům mnoho radosti.

Pochoutka pro modré pusy: borůvkové knedlíky lákají mlsouny na mnoho variant

Sezona borůvek se vyznačuje modrými pusami sběračů a hlavně spoustou borůvkových dobrot. V našich zeměpisných šířkách jsou asi nejmilovanější pochoutkou knedlíky plněné borůvkami a sypané tvarohem se spoustou rozpuštěného voňavého másla. Vedle klasických kynutých a tvarohových borůvkových knedlíků si můžeme uvařit také borůvkové knedlíky z odpalovaného těsta, hrníčkové knedlíky s borůvkami, ale i knedlíčky bez borůvek, které doplňuje borůvkový přeliv zvaný žahour. Receptem nám přispěla také vítězka soutěže Peče celá země Petra Burianová. 

Nejvážnějším problémem spojeným s průjmy bývá dehydratace organismu, neboli odvodnění.

Cola jako pomocník proti průjmu? Moc nepomůže, zkuste lepší babské rady

Průjem je v létě jedním z nejčastějších problémů. Není divu, že letní průjmy jsou největším strašákem dovolených i dětských táborů. Co na průjem platí a jak mu předejít? Pomáhá všeobecně rozšířená lidová rada, že na průjem je nejlepší popíjet coca-colu? Co při průjmu, kdy ztrácíme obrovské množství tekutin, pít a jaké jsou další babské rady na jeho utišení? Pokud právě nemáte po ruce protiprůjmové léky, zkuste účinné domácí prostředky.

Diabetiků na celém světě výrazně přibývá. V České republice se jich aktuálně léčí přibližně 900 tisíc

Na tuto léčbu cukrovky se zapomíná. Přitom funguje výborně a hradí ji pojišťovny

Diabetes 2. typu je ve většině případů spojený s další vážnou nemocí, s obezitou. Právě vysoká hmotnost v organismu způsobí postupné změny v metabolismu, které vedou k rozvoji cukrovky. Ale toto platí i v opačném směru – když totiž pacient s diabetem 2. typu zhubne, kompenzace jeho nemoci se zlepší, nebo se nemoc dokonce zcela vyléčí. Mnozí pacienti berou dlouhé roky vysoké dávky léků a inzulínu, aniž by tato terapie zabírala. Přitom by stačilo zhubnout, což se bohužel často nedaří. Existuje ale řešení, které by diabetikům pomohlo, a hradí ho zdravotní pojišťovny.

Levandulové květy v bylinném sáčku zaručí klidný spánek – malým dětem i dospělákům.

Bylina mnichů i prostitutek. Dokáže uspat, zahnat splín nebo zatočit s migrénou

Pokud by hlavním poznávacím znamením stroje času mělo být to, že vás dokáže přenést na jiné místo a do jiné etapy života, než právě teď jste, tak existuje. Jmenuje se levandule. Stačí jedno přičichnutí, a rázem se ocitnete na dovolené ve slunném Středomoří. Kouzel však umí tato úžasná bylinka mnohem víc. Jaké obsahuje účinné látky? Se kterými obtížemi umí zatočit? A jaké vlastně existují možnosti využití levandule? To se dozvíte v tomto článku.

Margit Slimáková byla v roce 2015 označena za nejvlivnější českou expertku v oblasti zdravého životního stylu, zdravé výživy a přístupu ke zdravotní péči

Margit Slimáková: Nehubněte, jezte zdravě. Kachnu ano, místo knedlíku zelí

Trápí vás kila navíc, ale žádná dieta nezabírá? „Vaše hmotnost je v pořádku, problémem jsou vaše představy. Každý z nás přichází na svět s určitou konstitucí. Nikdo není geneticky předurčen k obezitě ani vychrtlosti, ale někteří jsme přirozeně štíhlejší, jiní plnější a pevnější stavby. Naše tělo ví někdy lépe, co potřebujeme,“ říká v rozhovoru o hubnutí Margit Slimáková.

Na své si přijdou příznivci svěžích chutí i milovníci smetanových drinků.

Letní drinky: Podlehněte sladkému pokušení a zkuste si připravit lahodný koktejl

Jsou často plné cukru a v alkoholických verzích umí zamotat hlavu s překvapivou rychlostí. Přesto lahodné drinky patří k létu stejně neodmyslitelně jako vůně opalovacího krému či rozpálený gril. Ať už dáváte přednost klidnému posezení s přáteli v zahradě nebo naopak roztančené zábavě na letní párty, s drinkem v ruce si budete připadat jako na dovolené v Karibiku. Inspirujte se recepty na notoricky známé klasiky i méně „profláknuté“ varianty letních koktejlů. Na své si přijdou příznivci svěžích chutí i milovníci smetanových drinků.

Na lednici raději zapomeňte. V jejím vlhkém prostředí se česneku nedaří.

Uchovejte česnek tak, aby neztratil chuť ani léčebné účinky. Tyto tipy zvládnete

Červen je měsíc, kdy začíná sklizeň česneku, jedné z nejžádanějších a nejzdravějších plodin, které české zahrádky nabízejí. I když česnekové palice vypadají odolně, uskladnit je tak, aby vydržely co nejdéle, někdy představuje problém. Jak správně skladovat česnek? Tedy: jak uchovat česnek, aby nezplesnivěl, ani nevyschl, a přitom jej mít stále po ruce? Možností je více.

Třešně zlepšují spánek, bojují proti zánětům i zhoubným nádorům, snižují krevní tlak, pomáhají zlepšovat bolestivou dnu a podporují hubnutí.

Malé plody, obrovský výkon: Pomohou s hubnutím, krevním tlakem i se spánkem

Proč jíst třešně? Třešně milujeme, ale málokdo ví, kolik vitaminů a antioxidantů se v nich skrývá a jak neuvěřitelně jsou zdravé. Třešně zlepšují spánek, bojují proti zánětům i zhoubným nádorům, snižují krevní tlak, pomáhají zlepšovat bolestivou dnu a podporují hubnutí. Do svého jídelníčku by je rozhodně měli zařadit i aktivní sportovci. 

Vláčné mrkvové muffiny provoněné medem a skořicí. Jsou lahodné i samy o sobě, ale stojí za to jim udělat ještě smetanovou čepici

Sladké, a přesto zdravé. Zkuste moučníky se zeleninou, nyní jsou v kurzu

Zdá se vám, že spojení sladkého moučníku a zeleniny k sobě jaksi nepasuje? Omyl! Zeleninové dezerty jsou chutné, vláčné a zdravé. A rozhodně vás nehodláme nudit známým mrkvovým dortem, nebo perníkem z cukety. Zdravých receptů přibývá, přitom příprava moučníků a dortů není složitá.

Základ pralinek tvoří cukr, ořechy a čokoláda, ostatní ingredience se mohou lišit

Pralinky slaví svůj mezinárodní den. Dopřejte si rozkoš pro chuťové pohárky

Pralinky jsou luxusem, který si může dovolit každý. Milují je jak malí, tak i velcí. Existuje nepřeberné množství jejich příchutí, takže si každý snadno najde tu svou. Pralinky dokonce mají svůj mezinárodní den, který připadá na 24. června. Ty luxusní se vyznačují použitím kvalitních surovin, mezi nejoblíbenější patří pralinky belgické. Jaká je jejich historie a kolik stojí nejdražší pralinky? 

Obezitolog Martin Haluzík

Utrácet za diety? Lepší je kombinovat potraviny a normálně jíst, radí obezitolog

Není dobré utrácet za drahé diety, které silně vynechávají nějakou složku potravin. Člověk je totiž nevydrží dlouho a poté opět přibere. Podle přednosty Centra diabetologie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Martina Haluzíka je naopak důležité jíst pestře a dlouhodobě udržitelně. „Je třeba omezit potraviny s vysokým obsahem cukru, prázdných kalorií a tuku,“ doporučuje v dalším pokračování projektu Deníku Česko za babku. Neméně podstatný je podle něj pohyb.

Není nad domácí šlehačku. S několika ingrediencemi navíc vydrží tuhá i 24 hodin

Pevná šlehačka, která nespadne? Přidejte pár ingrediencí a vydrží vám i 24 hodin

I když často sáhneme z časových důvodů po šlehačce ve spreji, pravdou je, že doma vyšlehaná šlehačka má nezaměnitelnou chuť, které se jen tak něco nevyrovná. Ozdobí moučníky, poháry a dokonale vypadá i na dortech. Ovšem jedině pokud ji vyšleháme správně a ona nám nespadne. A právě to se nikdy nestane, když k ní přidáte pár ingrediencí navíc.

Specialistka na výživu Margit Slimáková (vlevo) s Bohumilou Čihákovou

Chutě nás honí ze dvou důvodů. Je třeba se ptát proč, radí Margit Slimáková

„Z jídelního stolu se v mnoha rodinách stalo bojiště a z jídla nepřítel, kterého je třeba zdolat za pomoci tabulek, neustálého měření a vážení a někdy dokonce celodenního sledování speciální aplikace v telefonu. Ke zdravému stravování přitom nejsou dietní potraviny, speciální diety ani rozliční poradci vůbec potřeba,“ vysvětluje v rozhovoru doktorka farmacie, specialistka na výživu Margit Slimáková, která propaguje skutečné jídlo a bojuje za lepší život ve školách a nemocnicích.

Cukr a sůl by měly být konzumovány s mírou v doporučených dávkách

Cukr versus sůl: Co vaše zdraví ohrožuje víc? Smrtelná dávka není až tak vysoká

Cukr a sůl. Jak jistě tušíte, přílišné množství obou zmiňovaných dochucovadel tělu nesvědčí a způsobuje řadu zdravotních komplikací. Když se budeme soustředit na naše srdce, příliš mnoho soli vede k vysokému krevnímu tlaku. A pokud si myslíte, že jediné, čemu škodí cukr, jsou zuby a štíhlá linie, jste na omylu. Které dochucovadlo je ale horší? Jak by dopadl jejich souboj? A jaká dávka může být smrtelná?