Kreativ

ŠTÍTEK: cukr

Zkuste si upéct voňavé margotkové cukroví.

Tohle cukroví ještě stihnete. Zkuste podle receptu margotkovou dobrotu

České Vánoce znají mnoho laskomin. K těm nejrozšířenějším a zároveň nejpestřejším jistě patří vánoční cukroví. Některé druhy jsou tradiční, recepty se dědí z generace na generaci, v zásadě je každý zná. A některé jsou poměrně originální, upravené, zkrátka nové. Takové je i margotkové cukroví, které si můžete zkusit upéct podle receptu od naší čtenářky.

Žitný chléb obsahuje víc vlákniny, vitaminů i minerálních prvků než chleba pšeničný.

Ten nejzdravější chléb je běžně dostupný, Češi ale většinou sáhnou vedle

Chleba patří neodmyslitelně do našeho jídelníčku. Pokud si na něm chceme nejen pochutnat, ale udělat přitom něco i pro své zdraví, zvolíme místo pšeničného žitný chléb. Pšeničný chleba, který Češi kupují nejčastěji, je sice měkčí a nadýchanější, ten žitný má ale řadu nesporných výhod. Obsahuje víc vlákniny, vitaminů i minerálních prvků. Je lépe stravitelný, zajistí vám dostatek energie a nebudete mít po něm tak brzy hlad. Vydrží vám také déle čerstvý a je odolnější vůči plísni. Ale pozor, ne každý chléb, označený v obchodě jako žitný, je kvalitní.

Ke špatnému životnímu stylu patří také špatná strava. Kardiologové mají seznam potravin, které zdraví srdce poškozují nejvíce.

Kardiologové uvedli jídla, která škodí srdci. Češi některá z nich jedí na kila

Lidské srdce je úžasné zařízení. Tento neúnavný sval se asi stotisíckrát denně stáhne a celkem přečerpá asi šest tisíc litrů krve. Pokud je v zátěži, tato čísla se násobí. Srdce dělá všechno pro to, abychom žili a byli zdraví, ale my se k němu občas chováme velmi nevděčně. Namísto, abychom ho podpořili, ničíme jej špatným životním stylem, například stravou. Kardiologové určili jídla, kterými srdci nejvíce škodíme a které mohou zvýšit riziko srdečních onemocnění a mrtvice.

Linecké cukroví je výborné a navíc krásně vypadá.

Linecké cukroví: Co dělají profíci Maršálek a Pohlreich, aby se těsto netrhalo

Tradiční linecké cukroví k Vánocům neodmyslitelně patří. Receptů na křehké linecké těsto existuje bezpočet. Aby se vám však netrhalo a nelepilo, musíte dodržet několik zásad. Důležitý je nejen správný poměr surovin, ale i pořadí, v jakém se přidávají. Nebo teplota másla, které do těsta použijete. Vyzkoušejte triky profíků a zkuste letos udělat oblíbené slepované cukroví podle cukráře a porotce soutěže Peče celá země Josefa Maršálka. Případně na linecké těsto použijte recept šéfkuchaře a moderátora kuchařských pořadů Zdeňka Pohlreicha.

Měkké perníčky na Vánoce? Zkuste trik babičky Ivety – plátek chleba.

Krásně měkké perníčky i linecké? Zkuste geniální trik našich babiček s chlebem

První druh cukroví, do jehož pečení bychom se měli pustit, jsou jednoznačně perníčky. Ideální doba na jejich přípravu je měsíc až tři týdny před Vánocemi – tedy právě teď. Aby však byly na Štědrý den krásně měkké, nestačí jen vybrat správný recept. Důležité je také jejich skladování, které může změknutí napomoci. Měkčích perníčků lze docílit díky obyčejnému chlebu i dalším trikům našich babiček.

Ovesné mléko se vyrábí smícháním ovsa a vody a následným přecezením směsi.

Proč si dát pozor na ovesné mléko? I zdravý nápoj vám může zbytečně uškodit

Rostlinná mléka v posledních letech získávají na oblibě a mnoho lidí je volí jako alternativu k mléku živočišnému. Někteří kvůli alergii, jiní kvůli preferenci rostlinné stravy a další kvůli zdraví. Ovesné mléko mezi těmito nápoji vyniká – je velmi chutné a velmi zdravé. Přesto před ním někteří odborníci varují. Podle nich by lidé ovesné mléko neměli pít například po ránu na lačný žaludek, protože riskují zdravotní problémy.

Havlíčkobrodské cukrářky. Kamila Hrabalíková

Vánoční cukroví bez másla? Pekařky z Havlíčkova Brodu mají řešení

/RECEPTY NA CUKROVÍ/ Vánoční pečení bez másla? Stoupající ceny másla nutí hospodyňky hledat alternativy pro tradiční cukroví. Deník přináší tipy od zkušených pekařek, jak si užít svátky bez zbytečných výdajů a přitom vánoční stůl neošidit. Recepty překvapí svou jednoduchostí a chutí.

Máslo lze v mrazáku skladovat až rok. Jeho chuť ani vůni to neovlivní.

Geniální trik, jak ušetřit za drahé máslo, existuje. A využít ho může každý

Cena másla v posledních týdnech rapidně vzrostla a předpokládá se, že jen tak neklesne. Koupit proto máslo do zásoby ve chvíli, kdy je zrovna v prodeji za sníženou cenu, je obzvlášť před Vánocemi více než žádoucí. Jak se ale vypořádat s datem spotřeby? Jednoduše. Nadbytečné máslo zmrazte. Poradíme vám, jak dlouho v mrazáku vydrží a jak máslo správně zmrazit, aby nezměnilo chuť.

Poleva na perníčky bez vajec bezprostředně po nanesení.

Rychlá poleva na perníčky bez vajec jen ze tří ingrediencí. Podívejte na recept

Jen tři ingredience a žádné vejce. To je tajemství jednoduché polevy, kterou doma snadno ozdobíte perníčky nebo další typy cukroví. Je ideální pro ty, kteří se bojí salmonely a nechtějí polevu připravovat ze syrových vajec, a její příprava zabere pár minut. Můžete si ji vyrobit i v různých barevných vánočních variantách.

Svěžejší a lehčí chuť bílého vína podtrhnou ovocné přísady a správné koření.

Bílá není červená. Na svařák z bílého vína se musí jinak než na klasický červený

Svařené víno a chladné dny k sobě patří stejně jako dárky k Vánocům. Obojí není nezbytností, ale rozhodně potěší a navodí sváteční atmosféru. A stejně jako mnoha lidem dělá radost dárky dostávat i nakupovat, také svařák je příjemné pít a zábavné připravovat. Jak ale na svařák z bílého vína? Aby byl dokonalý, na stejný postup jako u jeho červeného protějšku zapomeňte. Bílý svařák má svá vlastní pravidla.

Hotové svatomartinské rohlíčky.

Recept pro každého: Moje snadné svatomartinské rohlíčky zvládnete i vy

Svatomartinské rohlíčky patří k oblíbeným pochoutkám, které se pečou zejména v listopadu na svatého Martina. Měla jsem trochu strach, že budou hodně složité. Pak jsem ale objevila skvělou variantu. Tyto nekynuté svatomartinské rohlíčky jsou snadné a zvládnete je i v případě, že nemáte s pečením velké zkušenosti. Určitě si je oblíbíte a na lahodné pohoštění se budou hodit i kdykoliv během roku. 

Celý den něco malého uzobávat se anglicky nazývá nibbling. Tento zlozvyk neprospívá ani tělu, ani duši. Přitom je možné se ho odnaučit.

Uzobáváte od rána do večera? Jak se zbavit zlozvyku a urychlit hubnutí

Někdo si okusuje nehty, další po troškách celý den něco ujídá. Obojí je zlozvyk, ale okusování nehtů na rozdíl od uždibování jídla nemá žádný vliv na přibírání na váze. V angličtině se celodenní uždibování či zobání nazývá nibbling. Někdo kvůli němu může mít potíže s hubnutím, někdo si nezdravě zasahuje do trávení. Na to, jak uzobávání vzniká a jak se ho zbavit, jsem se zeptali psycholožky a zakladatelky společnosti STOB Ivy Málkové.

Jedno jablko denně má uzdravující účinek.

Jeden kus tohoto ovoce nahradí hrst prášků. Musí se ale jíst každý den

Nejpřirozenější léčba těla začíná na talíři. Pokud hledáte potravinu, která může tak trochu zafungovat jako lék, nemusíte chodit daleko. Máte ji po ruce na zahrádce, nebo v každé samoobsluze – jde o jablko. Otázky, proč jíst jablko denně, na co jsou jablka dobrá a kolik jich má člověk sníst, se odvíjejí od lidového tvrzení, že jedno jablko denně nahradí lékaře. Je to neuvěřitelné, ale vědci se opravdu pokusili tuto skutečnost studií ověřit. Její výsledky vás překvapí.

Brambory jsou jednou z nejpoužívanějších surovin. Přesto kolem nich stále koluje mnoho mýtů.

Brambory jsou nezdravé a vadí diabetikům. Lékaři řeší, komu a jak mohou škodit

Brambory jsou po rýži, pšenici a kukuřici čtvrtou nejpěstovanější potravinářskou plodinou na světě. Konzumují se v mnoha podobách od bramborové kaše po křupavé hranolky. Na sociálních sítích se však lze dočíst, že brambory nejsou zdravé, mohou vás otrávit a tloustne se po nich. Někteří lidé také věří, že brambory překyselují tělo a že když jich budete jíst moc, způsobí vám bolest kloubů a revmatismus. 

I když slanina, klobásy a vajíčka mohou vypadat jako skvělá snídaně, není to tak. Smažená jídla tělu neprospívají a uzeniny už vůbec ne.

Čtyři nejhorší snídaně. Škodí zdraví, připraví vás o energii a přiberete po nich

Jsou lidé, kteří se obejdou bez snídaně. A jsou lidé, pro které je nejdůležitějším jídlem dne. První jídlo však hraje klíčovou roli při nastartování metabolismu a dodává energii potřebnou pro naše každodenní povinnosti. Proto se vyplatí věnovat mu pozornost a pečlivě vybírat, čím začneme den. Některé snídaně jsou sice vydatné a možná i vypadají zdravě, ale mohou způsobit přibírání na váze a škodit cévám, srdci nebo střevům. Čtyři druhy snídaně jsou podle odborníků pro naše zdraví skutečně škodlivé.

Za nákupy se vyplatí vyrazit za hranice Česka.

Předvánoční nákupy v Česku, Německu nebo Polsku: Kde seženete zboží nejlevněji

Spotřeba másla, cukru nebo mouky v příštích týdnech výrazně vzroste. V českých domácnostech totiž pojedou na plno trouby chystající vánoční cukroví. Jako každý rok i letos do jeho ceny výrazně promluví ceny jednotlivých komodit. Obzvláště ceny másla v posledních týdnech raketově rostou. Deník navštívil tři obchody ve třech zemích, aby porovnal jednotlivé ceny másla, cukru a mouky.

Za nákupy se vyplatí vyrazit za hranice Česka.

Česko, Německo nebo Polsko? Deník se podíval, kde nejlevněji nakoupíte na Vánoce

/FOTO/ Spotřeba másla, cukru nebo mouky v příštích týdnech výrazně vzroste. V českých domácnostech totiž pojedou na plno trouby chystající vánoční cukroví. Jako každý rok i letos do jeho ceny výrazně promluví ceny jednotlivých komodit. Obzvláště ceny másla v posledních týdnech raketově rostou. Deník navštívil tři obchody ve třech zemích, aby porovnal jednotlivé ceny másla, cukru a mouky.

Nadýchané dýněčky s medovou krustou.

Nejrozkošnější podzimní pochoutka: nadýchané dýněčky s medovou krustou

Malé dobrotky ve tvaru dýně jsou prostě okouzlující. Těsto doopravdy obsahuje dýňovou dužinu. Proto je výsledná pochoutka ještě více lákavá v době podzimní sklizně a blížícího se Halloweenu. Foodblogerka Markéta Chovancová radí, jak si malé nadýchané dýněčky s medovou krustou snadno připravit.

Trápí vás množství tuku v oblasti břicha? Podle lékaře Williama Davise za to může konzumace jídel obsahujících pšenici.

Teorie pšeničného břicha: Za špeky prý nemůže bůček, ale pšenice

V poslední době opět získává více pozornosti teorie takzvaného pšeničného břicha. Tento termín se před deseti lety rozšířil díky stejnojmenné knize amerického kardiologa Williama Davise. Ve svém díle Wheat Belly (v českém vydání Život bez pšenice) vysvětluje, že klíčem k dosažení trvalého úbytku hmotnosti a úlevy od široké škály zdravotních problémů, včetně poruch trávení a imunity, je vyloučení pšenice z jídelníčku. Teorie má množství zastánců, ale i odpůrců.

Letos díky teplému létu začala sezona burčáku brzy.

Kolik krve, tolik burčáku. Kdy lidová moudrost platí a proč

Burčák je první odměna pro vinaře za jejich celoroční péči o vinici a příslib dobrého vína, na něž si ještě musejí počkat. V moravských a českých končinách je tento nápoj podzimním fenoménem, na který se těší mnoho lidí. Většina z nich má navíc při popíjení moku plného sladkosti a sluníčka dobrý pocit, že díky němu dodávají svému tělu prospěšné látky. Příznivci burčáku o něm mluví jako o zdravotním zázraku, má však i zarputilé odpůrce, kteří jej pohrdavě označují za „bláto“. Podívejte se, jestli je burčák skutečně zdravý a jak ho pít, aby tělu prospíval.

Příprava domácího likéru z aronie (černého jeřábu). Louhující se extrakt je dobré každý den promíchat.

Tři nejlepší domácí likéry: Jak si jednoduše vyrobit poklad plný vitamínů

Domácí likéry z českých plodů, tedy z šípků, trnek a aronie (odborně temnoplodec, lidově černý jeřáb), nejsou jen lahodným požitkem pro milovníky přírodních chutí, ale i cenným zdrojem zdraví prospěšných látek. Příprava těchto alkoholických nálevů je překvapivě snadná a nevyžaduje žádné speciální vybavení. Stačí pouze kvalitní plody, cukr a alkohol. A během několika týdnů si můžete doma z těchto ingrediencí vytvořit nápoj, který nejen zahřeje, ale svým způsobem podpoří i vaši imunitu a zdraví. Vše se může hodit i jako vánoční likér.

Ovesné vločky patří mezi potraviny s mimořádným obsahem živin, které mají významný vliv pro naše tělo.

Obilnina plná zdravé vlákniny pomáhá hubnout, snižuje cukr i cholesterol v krvi

Oves patří mezi obiloviny, které obsahují nejvíce výživově hodnotných složek. Ke skvělým vlastnostem ovsa patří vysoký obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny a vyšší obsah bílkovin. Na otázky, na co všechno je dobrý či jak zdravé jsou ovesné vločky, existuje opravdu dlouhá odpověď. Konzumace ovsa především příznivě ovlivňuje trávení, pomáhá při hubnutí a má řadu dalších zdravotních výhod.

V horkých dnech je onemocnění průjmem častější než v zimních měsících.

Cola na průjem: zažitá, ale nesprávná rada. Raději sáhněte po jiné tekutině

Průjem v létě postihuje velké množství lidí. V lékárně jsou k dostání účinné léky, ale důležitou součástí léčby průjmy je i vhodně zvolená strava. Při těchto střevních problémech je zpravidla nutné doplňovat do dehydratovaného organismu tekutiny a držet dietu. Na léčení oblíbenou Coca-colou však raději zapomeňte. Odborníci ji na průjem nedoporučují. Tělu více pomůže popíjení elektrolytických nápojů, vody, speciálních čajů nebo ovocné šťávy bez přidaného cukru.

Rajčata, cibule a jednoduchá sladkokyselá zálivka. Tradiční salát z babiččiny kuchyně.

Tajemství tradičního rajčatového salátu: Naučte se recept našich babiček

Není lepší čas pro rajčatový salát než právě teď: na konci prázdnin, kdy keříky vydávají zralé sladké plody vonící sluncem a plné lahodné šťávy. Rajčatový salát je na konci léta oblíbenou dobrotou. A ten nejlepší je klasický a nekomplikovaný, se sladkokyselou zálivkou, přesně tak, jak ho dělaly naše babičky. Podívejte se, jak udělat tradiční rajčatový salát. 

Rakytník se sklízí v létě, jeho léčivé vlastnosti ale můžete využívat po celý rok.

Rakytník je superpotravina plná vitaminů: Jak si udělat sirup nebo med

Říká se mu oranžový poklad. Plody rakytníku totiž mají mnohem více vitaminu C než citrusy. A nejen to. Rakytník obsahuje téměř 200 bioaktivních sloučenin prospěšných pro lidské zdraví. V medicíně se využívá už po staletí, ale vědecké studie naznačují, že potenciál téhle rostliny pro léčbu různých nemocí nebyl ještě zdaleka využit. Podívejte se, jak z rakytníku udělat sirup nebo rakytníkový med. 

Jíst je třeba tolikrát, aby člověk nedospěl do stádia vlčího hladu.

Kolikrát denně se má jíst? Zjistěte, jaký počet jídel se hodí právě pro vás

Řešíte, jak co nejsnadněji zhubnout a jak se pokud možno celý den cítit dobře? Pak vězte, že v tom velkou roli hraje i to, kolikrát denně jíte. Počet za den snědených jídel a délka pauz mezi nimi je věčné téma, o kterém se přou laici i odborníci. Proč jíst třikrát denně? A nemělo by to být jen dvakrát, nebo naopak pětkrát? Na doporučení jsme se zeptali výživové poradkyně Hanky Pávkové Málkové ze společnosti STOB. Prozradila i to, zda jsou důležité svačinky mezi hlavními jídly.  

Sterilované i fermentované cukety se v zimě budou hodit.

Jak na chutné a zdravé cuketové zelí: zavařené si ho budete užívat celou zimu

Cuketám se na zahradách daří, rostou rychle a využít se dají na mnoho způsobů. Pokud jich máte na zahradě spoustu, myslete na zimu. Pak oceníte, že jste si cuketové zelí zavařili a stačí vyndat sklenici ze spíže. Pochutnáte si a navíc uděláte něco i pro své zdraví. Cukety hrají důležitou roli při trávení i v prevenci rakoviny a šedého zákalu.

Zdánlivě obyčejný a běžně dostupný tvaroh je superpotravina: obsahuje spoustu bílkovin, vápníku a vzácného vitaminu K2.

Superpotravina plná proteinů: Je levná, zažene hlad, tuží svaly i kosti

Bohatý zdroj bílkovin - běžně dostupný a levný. Zdánlivě obyčejný tvaroh je superpotravinou, na kterou přísahají nejen kulturisté a výkonní sportovci, ale v podstatě každý, kdo chce svému tělu dopřát to nejlepší. Tvaroh je díky vysokému obsahu proteinů velkým pomocníkem také při hubnutí či snaze udržet si zdravou tělesnou hmotnost. Je to kvalitní a přitom poměrně levné jídlo.

Počet možných spojení mezi neurony je větší, než počet atomů ve vesmíru.

Mozek je třeba správně krmit. Zařaďte 10 potravin, které ho povzbudí a ochrání

Co jíst či nejíst, aby byli zdraví a dopnuli knoflík u kalhot, řeší lidé poměrně často. Daleko větší pozornost, než se mu dostává, si ale rozhodně zaslouží jeden z nejdůležitějších orgánů - mozek. Existují totiž potraviny, které dokážou pozitivně ovlivnit koncentraci, paměť, náladu a dokonce i oddálit riziko demence.

Zeleninové saláty jsou velmi zdravé. Záleží však i na tom, čím je ochutíte

Pozor na 6 zdravých a dietních potravin. Snadno se z nich tloustne

Když si člověk dopřeje propečenou krkovičku s pivečkem, nebo když spořádá krabici sušenek, moc dobře ví, že se dopustil dietního zločinu. Někdy se však stává, že i přes disciplínu a snahu o konzumaci zdravých potravin, do sebe lidé dostávají větší počet kalorií, než si myslí. Určité potraviny se totiž tváří jako dietní, ale ve skutečnosti se po nich může snadno ztloustnout. Týká se to i zeleninových salátů či cereálií.

Existují způsoby, jak nepříjemné nadýmání zmírnit nebo mu dokonce předejít.

Známé ovoce pomůže s nadýmáním i nafouklým břichem. A ještě si na něm pochutnáte

Nepříjemný pocit nafouknutého břicha zažívá čas od času každý. Nadýmání neboli plynatost trápí mnoho lidí. Přitom jde těmto trávicím problémům docela snadno předejít nebo je alespoň výrazně zmírnit. Pomůže obyčejný banán. Toto ovoce, obsahující velké množství draslíku, je velmi zdravé i chutné. Na jednu věc si u něj ale musíte dát pozor.

Ovesné vločky mají v kuchyni velký potenciál a hodí se do mnoha jídel. Velmi oblíbené jsou například lívance s ovesnými vločkami

Přejedla se vám ovesná kaše? Dostaňte zdravé vločky do těla jinak

Ovesné vločky jsou jedním z hlavních představitelů toho, čemu se říká zdravá výživa. Jejich pravidelná konzumace je pro člověka velmi prospěšná, ale přiznejme si: i když si ovesné kaše zpestřujeme nejrůznějšími způsoby, občas už se nám zajídají. Ovesné vločky však mají v kuchyni velký potenciál. Hodí se do koláčů i chleba, do karbanátků, sekané i polévek, sladkých lívanců a slaných placek či jako základ pro nepečený cheescake. A jejich zdravotní přínos se nemění. 

Před některými potravinami vědci varují už roky, jiné nám ještě nedávno jako nebezpečné nepřipadaly

Patří i do vašeho jídelníčku? 5 potravin, které mohou vést k rakovině

I přes všechny přelomové objevy a pokroky, kterých medicína v posledních sto letech dosáhla, zůstává největší zdravotní hrozbou rakovina. V zemích Evropské unie patří tato nemoc dokonce mezi hlavní příčiny úmrtí obyvatel. U rakoviny hraje velkou roli genetická výbava. Ještě větší význam však zřejmě má prostředí a životní styl - například stravování. Existují totiž potraviny, které mohou riziko propuknutí rakoviny významně zvýšit. A nejspíš je běžně jíte i vy.

Chuť a vůni zralých rajčat si můžete snadno uchovat na zimu.

Tipy, jak uchovat chuť a vůni rajčat na zimu + jeden bonus pro líné

Chuť a vůně čerstvě utržených rajčat, speciálně těch z vlastní úrody nebo z dobrého trhu, je úžasná a nezaměnitelná. Pokud už teď tušíte, že vaše zahrada letos vydá nadprůměrnou úrodu rajčat, je dobré znát pár osvědčených způsobů, jak ji proměnit v kvalitní zásobu na zimu. Podívejte se, jak udělat italské sugo, španělské tomate frito, jak rajčata sušit nebo jak se dělá passata. Věděli jste, že vařená rajčata jsou dokonce zdravější než ta syrová?

Včelaření. Ilustrační foto

Včelaře trápí cementový med. Letošní výnosy mohou být nižší, včelám hrozí úhyn

V tomto období jsou včelstva v úlech nejsilnější a většina včelařů stáčí poslední med před tím, než se včely začnou připravovat k zimnímu odpočinku. Letošní vytáčení medu i zazimování včel ale komplikuje výskyt takzvané melezitózy (někdy nesprávně lidově melicitózy) v plástvích. Složitý sacharid způsobuje, že med v plástech zatvrdne, a včelaři pak nemají moc šancí med vytočit. Přicházejí tak o velké množství letošního medového výnosu. Melezitózní med je navíc nebezpečný pro včely, těžce ho zpracovávají a v podstatě umírají v úle hlady i při bohatých zásobách.

Připravit ten nejlepší lák na okurky je tak trochu alchymie. Proto se osvědčené recepty předávají z generace na generaci.

Tři super tipy na nejlepší lák na okurky. Jsou pak chutné, křupavé a nekazí se

Nakládané okurky například v sladkokyselém nálevu si sice můžete koupit v každém obchodě s potravinami, ale určitě budete mít větší radost z těch, které si sami zavaříte. Není to nijak složité a jednoduchých receptů a postupů, jak si tuhle tradiční pochoutku připravit, existuje mnoho. Ověřené recepty na co nejlepší výsledek se v některých rodinách jako ty vítězné předávají jako poklad dalším generacím. Jednou z nejdůležitějších ingrediencí je správný nálev neboli lák. Vyzkoušejte některý z nejoblíbenějších prověřených tipů.

Gelato bike.

Přivezl do Liberce kousek Itálie. Jeho gelaterie nabízí nejen sorbety

Dovolená v Itálii změnila Vítovi Vaníčkovi život a probudila v něm novou vášeň. Ochutnal gelato, které jej uhranulo jemnou konzistencí a výbornou chutí. Zanechalo v něm tak hluboký dojem, že se do země jídla, historických památek a bohaté kultury vrátil a osvojil si tradiční postupy výroby italského gelata. A odtud to byl už „jen“ krok k otevření Gelaterie della Vita v Liberci, která od letošního května vítá milovníky nejen mražené pochoutky.

Zda vaše zdraví ohrožuje nebezpečný viscerální tuk zjistíte pomocí krejčovského metru.

Jak se zbavit břicha: Proč „panděro“ není jen o kráse a proč ohrožuje zdraví

Mezi břišním tukem a smrtí existuje přímá linka. Typický pivní pupek není jen otázkou estetického vnímání. V případě, že se jedná o nebezpečný viscerální tuk, je do značné míry ovlivněno i zdraví a život jako takový. Je dobré vědět, jak poznat, že se jedná o viscerální tuk a jak ho změřit, i to, proč je tuk na břiše tak nebezpečný. Podívejte se na rady, jak zhubnout v oblasti břicha.

Recept na dokonalé borůvkové knedlíky odhaluje šéfkuchař z Velkých Karlovic

Recept léta: lahodné borůvkové knedlíky jako od babičky

Nejen vůně, ale i mnohé chutě dokážou vyvolat dokonalou iluzi prázdninových dní strávených u babičky na venkově. Překvapte svou rodinu a připravte jí vynikající borůvkové knedlíky podle receptu mistra šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, kde také pořádají Kurzy přípravy borůvkových knedlíků