
Jak chutná Moravskoslezsko? Máme pro vás osvědčené recepty čtenářů Deníku
Přinášíme vám recepty na lahodné pokrmy. Svými tipy a zkušenostmi přispěli čtenáři Deníku ze severní Moravy a Slezska.
Přinášíme vám recepty na lahodné pokrmy. Svými tipy a zkušenostmi přispěli čtenáři Deníku ze severní Moravy a Slezska.
Vyzkoušejte tyto pokrmy. O tipy a recepty se podělili čtenáři Deníku napříč Plzeňským a Karlovarským krajem.
Nastal čas dozrávání třešní, takže možná oceníte tento recept na dezert, který je ideální na horké letní dny. Má vláčnou až pudinkovou konzistenci a ve spojení s ovocem a křupavými mandličkami je prostě dokonalý.
Do jídla se snaží přenést svůj pozitivní přístup a chuť do práce. Pak vznikají pokrmy, které vykouzlí úsměv na rtech. Řeč je o Jakubu Trčkovi, který je šéfkuchařem Tiskárna Restaurant v Hranicích. Jako šéfkuchař má praxi ze zahraničí, kde strávil 12 let.
Druhá polovina června je jako stvořená pro sběr jahod, které postupně dozrávají. Samosběry jsou v plném proudu. Lidé pak doma zavařují, pečou koláče i "koulí" jahodové knedlíky. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů zaplatíte kolem 55 korun.
Je překvapivě hodně potravin, o nichž dobře víme, že škodí zdraví, a přece je jíme. Nejzrádnější jsou ale takové, které nám uškodí, aniž bychom to tušili, protože si je kupujeme s přesvědčením, že jsou zdraví prospěšné. Tématem se zabýval časopis Květy.
Jestliže víte, kde natrhat mladé smrkové výhonky, vezměte si košík a nůžky jako paní Tereza a natrhejte nebo nastříhejte si jich tolik, kolik unesete. Doma si z nich vyrobte léčivý sirup, který v sychravých podzimních dnech jako když najdete. Navíc si ho můžete vyrobit pouze teď, protože starší tmavě zelené smrkové větvičky už neobsahují tolik vitaminu C, kvůli kterému to celé děláte.
Jednoduchá buchta na plech s pudinkem a smetanou je ten typ dezertu, který chutná snad úplně všem. Sázkou na jistotu je pro děti i pro návštěvu.
Léto s sebou přináší příjemných věcí - a dozrálé ovoce je jednou z nich. Snad nic nechutná dokonaleji než čerstvě utržené jahody a pochoutky, které z nich vytvoříte. Zkuste jahodové knedlíky, zmrzlinu i jahodový cheescake…
Trhací chlebíček není obyčejnou přílohou. Ať ho potřete a posypete čímkoliv, vždy bude chutnat skvěle. Pak už stačí jen trhat.
Sirup, chutný nanuk, marmeláda či slušivá dekorace? Květy černého bezu udělají parádu v jakékoliv podobě, a navíc jsou plné hodnotných látek, které mají pozitivní vliv na náš organismus. Projděte se do přírody, natrhejte si květy a pusťte se do toho. Máme tipy, jak s nimi naložit!
Konečně nastal očekávaný čas ovocných knedlíků. Můžeme je připravit na mnoho způsobů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý z nás. Přinášíme vám osvědčené recepty na tuhle pochoutku - můžete ji vyrobit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.
Ovocné knedlíky. Známe je ve spoustě variací. Sezonní ovoce v jemném těstě miluje snad každý. Máme pro vás recepty z tvarohového, bramborového i kynutého těsta. Vyzkoušet je můžete nejen s jahodami. Dobrou chuť!
Také milujete tu opojnou a jedinečnou vůni, která je cítit široko daleko, když zrovna kvete černý bez? U lesa, v parku nebo přímo za plotem u domu? Drobné bílé kvítky jsou však výjimečné nejen svou libou vůní, ale také širokou škálou zdravotních benefitů, které nám jeho konzumace nabízí.
Nadskočíte strachem pokaždé, když proletí kolem včela? Pak pro vás zřejmě včelaření tím pravým hobby nebude. Chov včel je ale jedním z nejstarších oborů lidské činnosti. Lidem dávají komě medu také včelí vosk, propolis a mateří kašičku, která se používá hlavně v kosmetice, jako doplněk výživy a také k výrobě léků.
Nejen na Domažlicku v současné době začínají včelaři vytáčet první květový med. Zatím se zdá, že ho bude dost, počasí včelařům přeje. Duben byl sice studený a rozvoj včelstev pomalý, ale v květnu už bylo hezky, kvetly stromy a tím pádem byl dostatek nektaru.
Zelený korpus, čerstvé ovoce a krém na způsob čokoládového Pribináčku - tak vypadá ideální jarní zákusek. Recept na vláčný mechový dortík à la Krtkův dort je navíc jednoduchý a zvládne jej každý.
Koblihy patří k oblíbeným pochoutkám dětí i dospělých. Pro zpestření chuti lze do marmelády přidat rum.
Na oceánském dně je ukryto obrovské množství cukru, o němž se dosud nevědělo. Onou bonanzou, která je ukrývá, jsou podmořské louky pokryté mořskou trávou. Ukázal to nový výzkum.
Ačkoli včelaři ještě přesně neví, kolik se jim letos podaří vyprodukovat medu, v jednom mají jasno – lidé si za něj připlatí více než v minulých letech. Může za to vyšší cena nafty, obalového materiálu i cukru. Včelaři se proto již nyní obavájí, že přijdou o zákazníky.
Ačkoli včelaři ještě přesně neví, kolik se jim letos podaří vyprodukovat medu, v jednom mají jasno – lidé si za něj připlatí více než v minulých letech. Může za to vyšší cena nafty, obalového materiálu i cukru.
Květy mohou zdobit nejen zahradu či domov, nýbrž i nejrůznější pokrmy. Ba co víc, mnohdy je nejen esteticky povýší, ale i chuťově doplní. Napsal o tom časopis Receptář.
I takhle můžou vypadat dvoubarevné minimazance. A nebojte se, je to zase úplně jednoduché.
Snadným receptem zaženete chuť na něco sladkého i potěšíte nečekanou návštěvu. Finanální zdobení je věc fantazie, nezklame čokoláda či ovoce.
Svět zachvacuje pandemie obezity, která bude mít horší dopady než covid-19. „Schopnost uložit energii a pomalu ji spotřebovávat kdysi byla zárukou přežití. V době dostatku s tím ale neumíme pracovat,“ říká pro časopis Vlasta Martin Haluzík, přednosta Centra diabetologie a vedoucí Laboratoře translační a experimentální diabetologie a obezitologie IKEM.
Máme pro vás inspiraci na pohoštění při narozeninových oslavách či na zahradní party. Jednohubky s uzeným lososem nikdy nezklamou.
„Tartaletka, nebo košíček? Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Někdo rozlišuje podle velikosti, jiný podle okrajů (rovných či vlnitých). V obou případech se připravují z křehkého či lineckého těsta a plní různými krémy a náplněmi. Mně se na nich nejvíc líbí právě ta rozmanitost – kombinace několika chutí, struktur a nekonečné možnosti zdobení. A nemusí být jen kulaté!“ říká Míša Landová pro časopis Gurmet.
Snadný a lahodný zákusek potěší nejen po jídle. Jakmile ochutnáte, ujídat budete celý den. Tak dobrou chuť.
Velikonoce už pomalu klepou na dveře, těmito ovečkovými sušenkami tedy můžete klidně začít.
Chystáte se péct mazance a nevíte, jak na něj nebo byste rádi vyzkoušeli jiný recept? Pak právě pro vás jich autorka kuchařek Lucie Kohoutová shromáždila hned několik.
Mazanec k Velikonocům neodmyslitelně patří. Máme pro vás tři netradiční recepty, jak lze tuto pochoutku připravit.
Takový salát může být i zajímavým a vydatným jídlem. Salát a zelenina jako odlehčení, maso jako základ a slanina s vejcem, aby to zase nebylo moc zdravé.
Děti žen, které v těhotenství užívaly marihuanu, se kolem pátého roku života častěji potýkaly s nadměrnou tvorbou tuku a zvýšenou hladinou cukru v krvi. Vyplývá to ze studie, o které informoval zpravodajský server CNN. Jednalo se o konopné produkty, které obsahovaly psychoaktivní látku THC (tetrahydrokanabinol) i kanabidiol (CBD), tedy jednu z molekul konopí, která nemá psychotropní účinky.
Jahody jsou oblíbeným druhem ovoce a snad každý je má rád. Krásně voní, dobře chutnají – a to nejdůležitější, jsou zdravé. Začátkem května jsou již v obchodech dostání za přijatelnou cenu. Proto nabízím tři recepty na jahodové dobrůtky.
Pečení je pro spoustu lidí něco jako terapie, tak to zkuste taky. Alespoň na chvilku přijdete na jiné myšlenky a ještě uděláte radost lidem kolem sebe, což se teď určitě hodí. Šlehačkové donuty jsou jemné a vláčné, dopřejte jim i tu čokoládovou polevu, popřípadě maliny.
Máte chuť na něco sladkého? Stačí připravit ingredience a pustit se do práce, tyto koblížky máte za šest minut na stole.
Část populace vytáhla do boje proti lepku s cílem zhubnout či si vylepšit kondici. Pak tu máme ale skupinu pacientů, kterým požití lepku přináší prokazatelně zdravotní obtíže.
Část populace vytáhla do boje proti lepku s cílem zhubnout či si vylepšit kondici. Pak tu máme ale skupinu pacientů, kterým požití lepku přináší prokazatelně zdravotní obtíže.
Část populace vytáhla do boje proti lepku s cílem zhubnout či si vylepšit kondici. Pak tu máme ale skupinu pacientů, kterým požití lepku přináší prokazatelně zdravotní obtíže.
Co byste řekli na kynuté knedlíky s borůvkami, které milují snad všichni?
Na ruské obyvatele začínají dopadat následky bezprecedentního odříznutí od světového trhu jako důsledku války na Ukrajině. Lidé musí čekat ve frontách na mnohé produkty, někdy se o kilogram cukru i poperou. V regálech také chybí životně důležité léky. Mnoho lidí navíc přišlo o práci a ekonomové očekávají vysokou inflaci, jež by mohla velkou část obyvatelstva uvrhnout do chudoby a zoufalství.
Tu sametovou konzistenci musíte vyzkoušet. Bílá část je nepečená, dospodu můžete dát rozdrcené sušenky s máslem, aby byl nepečený celý koláč. Ale takhle je to samozřejmě mnohem lepší.
Jestli jste přemýšleli, co upéct o víkendu, tak teď už to víte. Pudingoš je bez kynutí a zamilujete si ho na první kousek.
Tento recept je snadný, rychlý a přitom je to naprostá dokonalost.
Zdaleka nejde jen o stav pleti a výkyvy nálady před menstruací. Hormony jsou klíčovou chemií, která řídí tělesné funkce, reprodukci, spánek a mnohem víc.
Tento recept můžete vyzkoušet třeba v Den svatého Valentýna. Svátek všech zamilovaných tak bude o něco sladší a voňavější.
Ať už je pro vás svátek lásky Valentýn nebo 1. máj, bude se vám tenhle recept hodit kdykoli, když budete chtít potěšit toho, kdo je vašemu srdci nejmilejší.
Češi si rádi „osladí život“. Že si ho tím i zkracují, ale nejspíše neberou v potaz. Ukazují to alespoň data o spotřebě cukru vydávaná Českým statistickým úřadem. Spotřeba na „hlavu“ se pohybuje okolo 35 kilogramů ročně a od roku 2010 se číslo v podstatě nemění. Jedná se o „čistý“ cukr přidávaný do potravin a jídla. K tomu je ale nutné přidat dalších 14 kilogramů různých cukrářských výrobků a čokolády, které cukry, byť v nižším množství, rovněž obsahují.
Zvýšenou hladinu celkového cholesterolu má až 75 % české populace. Jestliže laboratorní rozbor krve ukáže, že k této skupině patříte, je namístě upravit jídelníček. Základem je výběr správných potravin a velkou roli hraje i to, jak se v kuchyni zpracují.
Velká únava, neustálé nutkání pít během noci, slabost těla. Mamince dnes třicetiletého Jakuba Svobody to před čtrnácti lety nedalo a zašla s ním k obvodní lékařce.