Nadskočíte strachem pokaždé, když proletí kolem včela? Pak pro vás zřejmě včelaření tím pravým hobby nebude. Chov včel je ale jedním z nejstarších oborů lidské činnosti. Lidem dávají komě medu také včelí vosk, propolis a mateří kašičku, která se používá hlavně v kosmetice, jako doplněk výživy a také k výrobě léků.
Nejen na Domažlicku v současné době začínají včelaři vytáčet první květový med. Zatím se zdá, že ho bude dost, počasí včelařům přeje. Duben byl sice studený a rozvoj včelstev pomalý, ale v květnu už bylo hezky, kvetly stromy a tím pádem byl dostatek nektaru.
Zelený korpus, čerstvé ovoce a krém na způsob čokoládového Pribináčku - tak vypadá ideální jarní zákusek. Recept na vláčný mechový dortík à la Krtkův dort je navíc jednoduchý a zvládne jej každý.
Na oceánském dně je ukryto obrovské množství cukru, o němž se dosud nevědělo. Onou bonanzou, která je ukrývá, jsou podmořské louky pokryté mořskou trávou. Ukázal to nový výzkum.
Ačkoli včelaři ještě přesně neví, kolik se jim letos podaří vyprodukovat medu, v jednom mají jasno – lidé si za něj připlatí více než v minulých letech. Může za to vyšší cena nafty, obalového materiálu i cukru. Včelaři se proto již nyní obavájí, že přijdou o zákazníky.
Ačkoli včelaři ještě přesně neví, kolik se jim letos podaří vyprodukovat medu, v jednom mají jasno – lidé si za něj připlatí více než v minulých letech. Může za to vyšší cena nafty, obalového materiálu i cukru.
Květy mohou zdobit nejen zahradu či domov, nýbrž i nejrůznější pokrmy. Ba co víc, mnohdy je nejen esteticky povýší, ale i chuťově doplní. Napsal o tom časopis Receptář.
Svět zachvacuje pandemie obezity, která bude mít horší dopady než covid-19. „Schopnost uložit energii a pomalu ji spotřebovávat kdysi byla zárukou přežití. V době dostatku s tím ale neumíme pracovat,“ říká pro časopis Vlasta Martin Haluzík, přednosta Centra diabetologie a vedoucí Laboratoře translační a experimentální diabetologie a obezitologie IKEM.
„Tartaletka, nebo košíček? Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Někdo rozlišuje podle velikosti, jiný podle okrajů (rovných či vlnitých). V obou případech se připravují z křehkého či lineckého těsta a plní různými krémy a náplněmi. Mně se na nich nejvíc líbí právě ta rozmanitost – kombinace několika chutí, struktur a nekonečné možnosti zdobení. A nemusí být jen kulaté!“ říká Míša Landová pro časopis Gurmet.
Chystáte se péct mazance a nevíte, jak na něj nebo byste rádi vyzkoušeli jiný recept? Pak právě pro vás jich autorka kuchařek Lucie Kohoutová shromáždila hned několik.
Takový salát může být i zajímavým a vydatným jídlem. Salát a zelenina jako odlehčení, maso jako základ a slanina s vejcem, aby to zase nebylo moc zdravé.
Děti žen, které v těhotenství užívaly marihuanu, se kolem pátého roku života častěji potýkaly s nadměrnou tvorbou tuku a zvýšenou hladinou cukru v krvi. Vyplývá to ze studie, o které informoval zpravodajský server CNN. Jednalo se o konopné produkty, které obsahovaly psychoaktivní látku THC (tetrahydrokanabinol) i kanabidiol (CBD), tedy jednu z molekul konopí, která nemá psychotropní účinky.
Jahody jsou oblíbeným druhem ovoce a snad každý je má rád. Krásně voní, dobře chutnají – a to nejdůležitější, jsou zdravé. Začátkem května jsou již v obchodech dostání za přijatelnou cenu. Proto nabízím tři recepty na jahodové dobrůtky.
Pečení je pro spoustu lidí něco jako terapie, tak to zkuste taky. Alespoň na chvilku přijdete na jiné myšlenky a ještě uděláte radost lidem kolem sebe, což se teď určitě hodí. Šlehačkové donuty jsou jemné a vláčné, dopřejte jim i tu čokoládovou polevu, popřípadě maliny.
Část populace vytáhla do boje proti lepku s cílem zhubnout či si vylepšit kondici. Pak tu máme ale skupinu pacientů, kterým požití lepku přináší prokazatelně zdravotní obtíže.
Část populace vytáhla do boje proti lepku s cílem zhubnout či si vylepšit kondici. Pak tu máme ale skupinu pacientů, kterým požití lepku přináší prokazatelně zdravotní obtíže.
Část populace vytáhla do boje proti lepku s cílem zhubnout či si vylepšit kondici. Pak tu máme ale skupinu pacientů, kterým požití lepku přináší prokazatelně zdravotní obtíže.
Na ruské obyvatele začínají dopadat následky bezprecedentního odříznutí od světového trhu jako důsledku války na Ukrajině. Lidé musí čekat ve frontách na mnohé produkty, někdy se o kilogram cukru i poperou. V regálech také chybí životně důležité léky. Mnoho lidí navíc přišlo o práci a ekonomové očekávají vysokou inflaci, jež by mohla velkou část obyvatelstva uvrhnout do chudoby a zoufalství.
Tu sametovou konzistenci musíte vyzkoušet. Bílá část je nepečená, dospodu můžete dát rozdrcené sušenky s máslem, aby byl nepečený celý koláč. Ale takhle je to samozřejmě mnohem lepší.
Zdaleka nejde jen o stav pleti a výkyvy nálady před menstruací. Hormony jsou klíčovou chemií, která řídí tělesné funkce, reprodukci, spánek a mnohem víc.
Ať už je pro vás svátek lásky Valentýn nebo 1. máj, bude se vám tenhle recept hodit kdykoli, když budete chtít potěšit toho, kdo je vašemu srdci nejmilejší.
Češi si rádi „osladí život“. Že si ho tím i zkracují, ale nejspíše neberou v potaz. Ukazují to alespoň data o spotřebě cukru vydávaná Českým statistickým úřadem. Spotřeba na „hlavu“ se pohybuje okolo 35 kilogramů ročně a od roku 2010 se číslo v podstatě nemění. Jedná se o „čistý“ cukr přidávaný do potravin a jídla. K tomu je ale nutné přidat dalších 14 kilogramů různých cukrářských výrobků a čokolády, které cukry, byť v nižším množství, rovněž obsahují.
Zvýšenou hladinu celkového cholesterolu má až 75 % české populace. Jestliže laboratorní rozbor krve ukáže, že k této skupině patříte, je namístě upravit jídelníček. Základem je výběr správných potravin a velkou roli hraje i to, jak se v kuchyni zpracují.
Velká únava, neustálé nutkání pít během noci, slabost těla. Mamince dnes třicetiletého Jakuba Svobody to před čtrnácti lety nedalo a zašla s ním k obvodní lékařce.
/ROZHOVOR/ Anna Fernstädtová se vzpamatovává z pořádného šoku. Pětadvacetiletá skeletonistka se krátce před olympiádou dozvěděla, že má cukrovku prvního typu. Závažný zdravotní problémem ale někdejší juniorskou mistryni světa nepřipraví o účast v Pekingu.
Originální krém, müsli a ovoce pozvednou sladkou pochoutku o několik levelů výš. Náplň a posyp navíc můžete libovolně pozměňovat, takže taková snídaně či svačinka jen tak neomrzí.
Letošní kampaň se s opavským cukrovarem rozloučí v noci z neděle na pondělí 24. ledna a poslední cukr bude dovařený ve středu. Stroje v závodě pak na rok utichnou a projdou nutnými opravami.
Nepovedený koláč, nepodarek nebo také zdrcek či pecek. I tato spíše nelichotivá jména se kdysi spojovala se sladkým pečivem tradičně vyráběným na Valašsku – s frgálem.
Nepovedený koláč, nepodarek nebo také zdrcek či pecek. I tato spíše nelichotivá jména se kdysi spojovala se sladkým pečivem tradičně vyráběným na Valašsku – s frgálem.
Fermentování nebo kvašení nejsou žádnou novinkou. Kysané zelí nebo kvašáky byly součástí tradiční české kuchyně už od pradávna. Tím skutečným gastrohitem se stalo až v posledních letech, kdy se do povědomí veřejnosti dostaly informace o tom, proč se o fermentovaných potravinách mluví jako o superpotravinách. Obsahují totiž velké množství mikroorganismů, probiotik a enzymů, takže umí posílit imunitní systém a zlepšit stav střev, pomáhají tělu bránit se proti alergiím a infekcím.
Právě o Vánočních svátcích našel uplatnění v domácnostech ručně vyráběný tekutý karamel. Tedy tam, kde o jeho existenci vědí. Tekutý karamel je zdravější forma cukru a ten nejčistší a nejkvalitnější se rodí v Českém Krumlově. Před lety se do jeho výroby pustili manželé Kalkušovi a dnes je Českokrumlovský karamel od Vaška pojmem. Do výrobny, kde tato dobrota vzniká, mohli zájemci nahlédnout během adventu.
Uplynulý advent se obvykle nese ve znamení konzumace tučnějších i sladších jídel. Mnoho lidí v této době zároveň omezuje fyzické i sportovní aktivity. Když všechno propojíme, může to vést nejen k akutním žaludečním potížím, ale i k dalším problémům, jako je například zvýšený cholesterol. Ten je „vstupní branou“ k závažným kardiovaskulárním onemocněním, jako je infarkt či mrtvice. Text přinesl časopis Story.
Jsou nadýchané a měkoučké, zalité cukrovou glazurou a ozvláštněné špetkou pepře. Tradiční perníčky pfeffernüsse v různých obměnách o Vánocích voní mnoha německými, ale také dánskými nebo holandskými domácnostmi. Populární jsou díky německému původu části Američanů také v USA, kde každoročně 23. prosince slaví jejich národní den.
Vánočka není snadná disciplína. Záleží na správně dlouhé době kynutí těsta, ale i na kvalitním pletení, aby se dobře skládala a nesesunula se při pečení do strany. A co takhle zkusit letos štólu? Můžete si ji upéct podle studentského receptu.