Upečte si lahodnou bublaninu
Recept na bublaninu má jistě každý doma, ale s několika změnami vznikne vynikající dezert, který si zařadíte do svého receptáře.
Recept na bublaninu má jistě každý doma, ale s několika změnami vznikne vynikající dezert, který si zařadíte do svého receptáře.
Jestli se chcete držet i během pandemie velikonočních tradic, každý sváteční den byste měli jíst jinou sladkou dobrotu. Kromě Velkého pátku, kdy by měl být půst. Upečte si beránka, mazanec nebo jidáše.
Nejen mazanec, nádivka nebo beránek patří k velikonočnímu času. Na Chodsku jsou to i tradiční perníčky s jarními motivy. Podle receptu známé Ludmily Fliegelové z Domažlic je můžete vyzkoušet i vy.
/REPORTÁŽ/ Cukrářské dílny Střední školy gastronomie a služeb v Nové Pace neosiřely, místo žáků zde vyrábí oblíbené zákusky učitelky odborného výcviku.
Dnes tolik žádaná a vychvalovaná superpotravina javorový sirup není pro Žďár žádnou novinkou. Už koncem 18. století tam totiž vyráběli javorový cukr. Za vším stál nechvalně známý nejvyšší úředník žďárského panství Jan Alois Ulrich.
Nejen mazanec, nádivka nebo beránek patří k velikonočnímu času. Na Chodsku jsou to i tradiční perníčky s jarními motivy. Podle receptu známé Ludmily Fliegelové z Domažlic je můžete vyzkoušet i vy.
Hřívu vlnitých vlasů sice vystřídala důstojná šeď, ale v očích Antonína Bartoníčka to jiskří jako za mlada, kdy vítězil v divokých dojezdech na škvárových oválech stadionů.
Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za "rodinné stříbro"
Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za "rodinné stříbro"
Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za "rodinné stříbro"
Přesně to říkaly naše prababičky. Ano, všeho moc škodí. Cukru v buchtě i demokratůry. Když dáte do buchty moc cukru, nebude to k jídlu. Moc demokratůry se v horším případě zvrhne v tyranii a v lepším v komedii.
Přinášíme komentář bělečského starosty Stanislava Šmejkala. Na vládě nenechal nit suchou…
Velbloud umírající za úporných průjmů a v bolestech břicha po požití cukru. Kůň, který se nafouknul po pečivu i divoká zvířata trpící po „nevinné“ návštěvě dobrosrdečných přikrmovačů. To je obrázek poslední dní, kdy se lidé sice uchylují k přírodě, ale často nechtěně svým počínáním škodí němým tvářím. Jak se na toto téma dívají chovatelé a odborníci z Jižních Čech? Lze nějakým způsobem zabránit rozmáhajícímu se nešvaru?
V České republice se léčí s diabetem 2. typu přes 940 tisíc lidí, tedy přibližně každý jedenáctý člověk, u diabetu 1. typu je to okolo 60 tisíc. Díky neustálému vývoji nové léčby mají pacienti daleko více možností než kdy předtím. Stále oblíbenější je nízkosacharidová dieta.
Samce velblouda dvouhrbého pravděpodobně zabily obyčejné čtyři cukry ke kávě. V resortu chtějí u vchodu vystavit pro výstrahu foto zvířete s informací pro návštěvníky.
Valentýnské ráno je výbornou příležitostí pro společnou snídani třeba v posteli. Stačí si dopředu obstarat ingredience, jako jsou kokosové mléko, banány či avokádo, a zažijete příjemný start dne. Vyzkoušejte recepty na banánové lívance nebo avokádo se slaninou a vejcem.
Neobvyklý a zajímavý případ vyšetřují policisté z Lišova.
Máte chuť na vynikající moučník od foodblogerky Markéty Chovanové? Vyzkoušejte pudingoš - závin z kynutého těsta s kakaem. Příprava není složitá a výsledná pochoutka stojí za to.
Díky vysokému obsahu vitaminů C, E a dalších antioxidantů se tyhle lehce nahořklé červené bobule řadí k superpotravinám. Podporují imunitu, předcházejí zánětům močových cest a k tomu skvěle chutnají. Uvařte z nich marmeládu nebo jimi rozzáříte třeba muffiny.
/29. DEN/ Způsob přípravy pokrmů je při hubnutí velmi důležitý. Smažení na přepáleném tuku je asi nejhorší varianta. Mnohem vhodnější je zapékání v troubě. Není potřeba tolik oleje a chutě se nám krásně prolnou. Vy si pečení dnes vyzkoušíte hned dvakrát. K obědu vám nabízíme žemlovku s tvarohem a k večeři rychlé lasagne s tuňákem.
V České republice se léčí s diabetem 2. typu přes 940 tisíc lidí, tedy přibližně každý jedenáctý člověk, u diabetu 1. typu je to okolo 60 tisíc. Díky neustálému vývoji nové léčby mají pacienti daleko více možností než kdy předtím.
Kvůli papandemii nám zatím v Muzeu obce Kobylí zbývá jen vzpomínání na dobu PŘED. Vzpomínek včetně dokumentace máme dost. Tady je jedna z nich. Tetičky z Kobylí v gastrostudiu připravují tradiční koblihy, tentokrát plněné makovou náplní, a boží milosti. Rády přidáváme i recept. Máte také nějakou dobrotu, která stojí za vyzkoušení? Poděle se a poraďte čtenářům. Na vaše recepty a fotky z přípravy laskomin se těšíme na emailu breclavsky@denik.cz
Pokud máte chuť něco si v této zimní době upéct, pak pro vás máme přichystaný recept na tradiční francouzský ovocný koláč Clafoutis. Ten se může dělat s několika druhy ovoce, my jsme si vybrali jablka, protože ta jsou i v zimě dostupná v obchodech.
Během 20. století byli obyvatelé Teplicka několikrát vystaveni přídělovému systému v podobě potravinových lístků. Ty měly především zajistit rovnoměrnou distribuci potravin a dalších vybraných produktů mezi obyvatelstvo v krizových obdobích.
Obrácená nekynutá jablečná buchta vylepšená vrstvou lahodné smetany. Vyzkoušejte tento skvělý recept od populární foodblogerky Markéty Chovancové. Určitě si pochutnáte.
Deset vzorků má v nové kolekci stovky nejlepších moravských a českých vín pro rok 2021 Zámecké vinařství Bzenec. Je to největší zastoupení. Kolekci zveřejnili v úterý. „Aby víno postoupilo do Salonu, bylo potřeba téměř 87 bodů, což je nejvyšší minimální bodové hodnocení v jednadvacetileté historii soutěže,“ upřesnil sommelier Marek Babisz.
Na Nový rok byste podle tradice měli jíst čočku, aby se vás držely peníze. Tuto zdravou luštěninu můžete v jídlech využít i rafinovaněji než uvařit ji na kyselo. V kuchyni můžete pracovat třeba s moukou z červené čočky nebo do slaných muffinů zapéct čočku černou. V dnešních receptech upotřebíte i ztvrdlé vánoční cukroví.
Doba a životní styl se kromě stresu vyznačují nadbytkem nevhodných potravins přemírou cukru a tuku. České domácnosti jsou na Vánoce a Silvestra nabité cukrovím, saláty, řízky, chlebíčky, klobásami…
Doba a životní styl se kromě stresu vyznačují nadbytkem nevhodných potravins přemírou cukru a tuku. České domácnosti jsou na Vánoce a Silvestra nabité cukrovím, saláty, řízky, chlebíčky, klobásami…
K Vánocům neodmyslitelně patří i skořicovo-hřebíčková vůně čerstvě upečených perníčků. Pokud máte volnou chvíli, chtěli byste ozvláštnit adventní čas vašim dětem a dát průchod jejich fantazii a kreativitě, upečte si společně perníkovou chaloupku!
K Vánocům neodmyslitelně patří i skořicovo-hřebíčková vůně čerstvě upečených perníčků. Pokud máte volnou chvíli, chtěli byste ozvláštnit adventní čas vašim dětem a dát průchod jejich fantazii a kreativitě, upečte si společně perníkovou chaloupku!
K Vánocům neodmyslitelně patří i skořicovo-hřebíčková vůně čerstvě upečených perníčků. Pokud máte volnou chvíli, chtěli byste ozvláštnit adventní čas vašim dětem a dát průchod jejich fantazii a kreativitě, upečte si společně perníkovou chaloupku!
K Vánocům neodmyslitelně patří i skořicovo-hřebíčková vůně čerstvě upečených perníčků. Pokud máte volnou chvíli, chtěli byste ozvláštnit adventní čas vašim dětem a dát průchod jejich fantazii a kreativitě, upečte si společně perníkovou chaloupku!
K Vánocům neodmyslitelně patří i skořicovo-hřebíčková vůně čerstvě upečených perníčků. Pokud máte volnou chvíli, chtěli byste ozvláštnit adventní čas vašim dětem a dát průchod jejich fantazii a kreativitě, upečte si společně perníkovou chaloupku!
K Vánocům neodmyslitelně patří i skořicovo-hřebíčková vůně čerstvě upečených perníčků. Pokud máte volnou chvíli, chtěli byste ozvláštnit adventní čas vašim dětem a dát průchod jejich fantazii a kreativitě, upečte si společně perníkovou chaloupku!
Vánoční cukroví je nedílnou součástí českých Vánoc. Ne vždy ale mělo takovou podobu, jakou ji známe nyní. Jak tomu bylo v historii, nám řekla šumavská autorka kuchařek Lucie Kohoutová a připojila i několik receptů.
Znáte madlenky? Jde o typické francouzské pečivo, které má tvar mušličky. Pokud se bude držet receptu foodbloggerky Markéty Chovancové, budou krásně nadýchané.
Jak na domácí kremrole? Zkuste recept od foodbloggerky Markéty Chovancové. Jsou méně tučné, než klasické kremrole a jakoby trochu trdelníčkové.
Na vánočním stole by neměly chybět rohlíčky, oblíbené cukroví v českých domácnostech. Existuje několik variant, například Klášterní rohlíčky, které si můžete upéct s foodbloggerkou markéto Chovancovou.
K Vánocům neodmyslitelně patří i skořicovo-hřebíčková vůně čerstvě upečených perníčků. Pokud máte volnou chvíli, chtěli byste ozvláštnit adventní čas vašim dětem a dát průchod jejich fantazii a kreativitě, upečte si společně perníkovou chaloupku.
K Vánocům neodmyslitelně patří i skořicovo-hřebíčková vůně čerstvě upečených perníčků. Pokud máte volnou chvíli, chtěli byste ozvláštnit adventní čas vašim dětem a dát průchod jejich fantazii a kreativitě, upečte si společně perníkovou chaloupku!
Panna cotta je italský smetanový dezert z oblasti Piemontu. Jeho příprava snadná, recept na přípravu vám prozradí Markéta Chovancová, autorka populárního blogu Markéta v troubě.
K Vánocům neodmyslitelně patří i skořicovo-hřebíčková vůně čerstvě upečených perníčků. Pokud máte volnou chvíli, chtěli byste ozvláštnit adventní čas vašim dětem a dát průchod jejich fantazii a kreativitě, upečte si společně perníkovou chaloupku.
Perníčky z tohoto těsta jsou hned měkké, vyladěné chuťově i konzistenčně. Tento recept od foodblogerky Markéty Chovancové určitě stojí za vyzkoušení.
Vánočka patří mezi tradiční sváteční pečivo. Foodblogerka Markéta Chovancová vám prozradí recept na vánočku vytvořenou ze šesti pramenů. Určitě ji vyzkoušejte, pochutnáte si.
Vyzkoušejte dva osvědčené recepty na ořechové šátečky a máslové stříkané vánoční cukroví od naši čtenářky Bronislavy Blahutové.
Letošní Vánoce budou kvůli pandemii koronaviru dost jiné, rodiny budou pospolu více než kdy jindy. Upečte více druhů cukroví a dalších vánočních dobrot, i to přispěje k lepší vánoční pohodě.
Vyzkoušejte dva osvědčené recepty na ořechové šátečky a máslové stříkané vánoční cukroví od naši čtenářky Bronislavy Blahutové.
Vyzkoušejte dva osvědčené recepty na ořechové šátečky a máslové stříkané vánoční cukroví od naši čtenářky Bronislavy Blahutové.
/ROZHOVOR/ Na teplickém fotbalovém parníku skončila vláda námořníka Stanislava Hejkala. Poté, co se kormidla ujal Radim Kučera, všichni věří, že na podzim zatím notně vetchá loď nenarazí na jaře do druholigového útesu. David Černý, muž z podpalubí, který v poslední době zastával všechnu černou práci, si přeje dobrý konec dobrodružné plavby. V neděli bude chtít se svými kamarády přiložit pod kotel v Mladé Boleslavi, kde je další zastávka "žlutomodrých".