Kreativ

ŠTÍTEK: cukr

Tradiční masopustní koblihy v Hradci Králové

Koblihy a masopust prostě patří k sobě. Vyberte si z pěti skvělých receptů

Tradičním jídlem pro stále oblíbenější masopust jsou kromě zabíjačkových pokrmů také koblihy. Průvod masek tohle sladké občerstvení za své písně a improvizované výstupy vždycky rád ocení. Čerstvé koblihy jsou ale skvělé po celý rok a milují je nejen děti snad v každé rodině. Když chtěl hudební skladatel Leoš Janáček uctít hosta, nechal nasmažit koblihy. Vyzkoušejte proto pět receptů, které jsme pro vás vybrali. Uvidíte, že je zvládnete a pochutnáte si.

Makrobiotická strava je převážně vegetariánská a hlavní důraz klade na celozrnné obiloviny

Makrobiotická strava doznala řady změn. Nejde už o dietu, ale o životní styl

Makrobiotická strava je převážně vegetariánská a hlavní důraz klade na celozrnné obiloviny. Dodává tělu velké množství vlákniny a omezuje příjem nezdravého cukru, takže by měla být vlastně ideální pro toho, kdo chce zhubnout. Přesto má řadu odpůrců, kteří tvrdí, že tento extrémní výživový směr může zdraví člověka vážně ohrozit. V čem je tedy makrobiotická dieta nebezpečná a co si z ní naopak vzít, abychom podpořili svoji snahu být štíhlí a současně zdraví?

K čočce na kyselo patří i vajíčko a párek

Čočka na kyselo není kaviár. Pár vychytávek ji ale povýší na pochoutku

Čočka na kyselo není jídlo, nad nímž by strávníci upadali do vytržení. Ale pokud kuchař věnuje její přípravě patřičnou péči, dokáže i tento prostý pokrm velmi oblažit chuťové buňky. Poměrně důležité jsou i další okolnosti s čočkou na kyselo související: je zdravá, zvládne ji uvařit i začátečník a výdaje na suroviny neublíží ani těžce zkoušené peněžence. I toto jednoduché jídlo lze navíc chuťově obohatit tak, aby strávníka překvapilo a potěšilo.

Probon na hradeckém veletrhu JA firem.

Již žádné bonbony plné cukru. Jde to i jinak, tvrdí studentská firma Probon

Barviva, cukry, konzervanty – to vše obsahují běžně dostupné cukrovinky. Studenti Obchodní akademie, SOŠ a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky v Hradci Králové se proto rozhodli učinit přítrž výčitkám z mlsání. V rámci celorepublikového projektu JA Czech založili studentskou firmu Probon a přišli na trh se zdravou alternativou sladkostí.

Nejen včelky patří mezi důležité opylovatele.

Kilogram medu už stojí i 200 korun, nejspíš zase podraží

S nižšími výnosy medu a úbytkem chovaných včelstev se potýkají včelaři ze Starého Sedliště. Jak vyplývá z jejich zprávy, kterou přednesli na výroční členské schůzi, počet chovaných včelstev se v posledních pěti letech snížil o více než dvě stovky.

Studenti střední obchodní školy v Hradci Králové založili studentskou firmu Probon a přišli na trh se zdravou alternativou sladkostí.

Už žádné bonbony plné cukru. Jde to i jinak, tvrdí studentská firma Probon

Barviva, cukry, konzervanty – to vše obsahují běžně dostupné cukrovinky. Studenti Obchodní akademie, SOŠ a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky v Hradci Králové se proto rozhodli učinit přítrž výčitkám z mlsání. V rámci celorepublikového projektu JA Czech založili studentskou firmu Probon a přišli na trh se zdravou alternativou sladkostí.

Vejce. Ilustrační snímek

Potraviny v akcích v lednu meziročně zdražily. Nejvíc si Češi připlatí za vejce

Potraviny v akcích v lednu meziročně zdražily v průměru o 37 procent. Vyplývá to z analýzy akčních letáků sedmi obchodních řetězců společnosti Česká distribuční. Porovnávala ceny 12 vybraných potravin a piva. Nejvíc od ledna loňského roku zdražila vejce, v průměru o 119 procent. Na dvojnásobek se zvýšily i ceny cukru krystal. Průměrná sleva potravin v akcích byla v lednu 24 procent, což je stejně jako loni.

Plněné minirohlíčky

Sýr, šunka nebo třeba zelenina. Minirohlíčky naplňte tím, co vám chutná

Voňavý, křupavý rohlíček plněný samými dobrotami. Už se vám sbíhají sliny? Tak to na nic nečekejte a pusťte se do receptu, kterým potěšíte nejen své chuťové buňky, ale taky kdejakou návštěvu. Jako náplň poslouží suroviny, které máte nejraději. Inspirujte se třeba variantou s anglickou slaninou, sýrem a kysaným zelím. 

Ilustrační foto.

Zdravotnice radí: Vánoční mlsání si mohou dopřát i diabetici

Vánoční svátky v Česku se typicky neobejdou bez spousty jídla a pamlsků. Ne každý ale chce během Vánoc jíst nezdravě, a ne každý může – například diabetici, kterých je v Česku více než milion. To ale neznamená, že by se museli tradičních jídel a zvyků úplně vzdávat. „Stačí jen najít jejich vhodnější alternativy,“ radí Lenka Prokopová, edukační sestra centra pro diabetiky Nemocnice AGEL Prostějov.

Vosí hnízda, klasika, které nikdo neodolá

Cukroví, kterému nikdo neodolá. Jak připravit oblíbená vosí hnízda

Někdo jim říká vosí hnízda, jiný včelí úly. U tohoto cukroví můžeme pozorovat zajímavý paradox. I když ho všichni zbožňují, dělá se poměrně málo. Při pravidelných přehlídkách vánočních výrobků na návštěvách nebo při chlubení mezi kolegy zaručeně zmizí jako první. Připravte si opravdu výtečná vosí hnízda. 

Mramorovaný perníček: krasavec v severském stylu.

Staňte se mistrem zdobení perníčků

Všichni milujeme perníčky, ale zdobení někdy dovede potrápit. Zbytečně! Existují totiž varianty pro začátečníky i pokročilé, pro ty, kdo si rádi vyhrají, i pro ty, kteří nemají času nazbyt. A jedna je hezčí než druhá. Návod, jak na ně, přináší časopis Gurmet.

Vánočka s máslem a džemem je nejlepší snídaně.

Božská vánočka. Tenhle recept nahradí vaše rodinné stříbro

Připravte se na přelomový okamžik, tenhle recept totiž úplně změní váš pohled na vánočku. Jestli jste tuhle kynutou sladkosti nikdy moc nemuseli, dnes se to změní. Jestli vánočku milujete, poznáte tu nejlepší na světě. Bez legrace. Cukrářka Daška Tylčerová strčí do kapsy i generacemi prověřené recepty od praprababiček. Její návod vám přináší časopis Gurmet.

Vanilkové rohlíčky

Jedinečné cukroví. Tradiční rohlíčky se doslova rozplynou na jazyku

Vanilkové rohlíčky mají v našich srdcích jedinečné místo. Nemilujeme jen jejich delikátní chuť, ale i všechny ty vzpomínky. Kdybyste si museli vybrat jediné cukroví, které bude o Vánocích na stole, rohlíčky by zřejmě ostatní druhy s přehledem převálcovaly. Vyzkoušejte recept, který vám přináší časopis Gurmet.

Stres ze zákazu konzumace smaženého kapra vyvolá produkci stresových hormonů, jako je adrenalin a další, a ty jdou proti inzulinu, který má za úkol hladinu cukru v krvi snižovat.

Diabetici si o Vánocích smaženého kapra dát mohou, říká lékařka

Zhruba milion Čechů, kteří se léčí s diabetem, bude brzy čelit velké vánoční výzvě. Mají si dát smaženého kapra v trojobalu? A také bramborový salát s majonézou, sladké cukroví, domácí vaječný likér a husu s knedlíkem na Štěpána? Nebo se ovládat v zájmu udržení dobré hladiny krevního cukru a prožitek svátků si tím ovšem dost zkazit? Máme pro cukrovkáře sedm rad, jak si s čistým svědomím a nepoškozeným zdravím Vánoce opravdu vychutnat.

Gabriela Peacock je známá nutriční specialistka českého původu, mezi jejíž klienty se řadí i členové britské královské rodiny.

Jak nepřibrat o Vánocích? Gabriela Peacock radí: Klidně si dopřejte a pijte vodu

Přípravy na Vánoce vrcholí a pilné hospodyňky už mají napečených i několik druhů cukroví. Pokud jste pozadu, nevadí. Naopak. Díky tipům Gabriely Peacock, která vydala novou knihu o zdravé stravě, můžete letos nejen cukroví, ale i sváteční hodování pojmout trochu jinak. „Mít období, kdy se hřeší, není zase tak špatný přístup. Ale nedopřávejte si celé svátky. Vánoce by si měli lidi užívat, ne se přežírat,“ řekla v rozhovoru pro časopis Story uznávaná výživová poradkyně. 

V praxi dávno nefungují, nikdo je nevymáhá ani za jejich porušení netrestá. Přesto jsou tisíce zákonů z dob první republiky součástí stávající legislativy a formálně platné

Hovězí za deset korun? Vláda ruší tisíce zastaralých zákonů

V praxi dávno nefungují, nikdo je nevymáhá ani za jejich porušení netrestá. Přesto jsou tisíce zákonů z dob první republiky součástí stávající legislativy a formálně platné. Představitelé ministerstva vnitra je chtějí vymazat, vládní návrh zákona teď projednají poslanci.

Léčitel Jan Mikolášek doporučil babičce Ivy Jančíkové po dobu několika týdnů každý večer vypít sklenici kozího mléka svařeného s nastrouhanou čerstvou petrželí.

Máte ji doma? Léčitel Mikolášek ženu uzdravil díky jedné obyčejné zelenině

Jestli se snažíte jíst zdravě a neutratit za nákupy majlant, vyplatí se pořizovat českou sezónní zeleninu. K té v zimě patří především zelenina kořenová, kterou jako jednu z mála měli naši předci k dispozici až do jara. Určitě neváhejte třeba s nákupem kořenové petržele. Ta totiž navíc zachraňuje zdraví, což dobře věděl náš věhlasný léčitel Jan Mikolášek.

Diabetická retinopatie je onemocnění postihující cévy sítnice v důsledku vysoké hladiny cukru v krvi

Milion Čechů má kvůli cukrovce ohrožené oči. Pomoci jim může jediná fotografie

Diagnózu diabetes mellitus, lidově nazývanou cukrovka, má u nás odhadem 1 100 000 lidí. Mnozí o ní nevědí, nebo se nedostatečně léčí. Dlouhodobě vysoká hladina cukru v krvi pak ovšem diabetikům silně poškozuje cévy, a tím také funkci životně důležitých orgánů. Mezi nejohroženější patří oči. Nové vyšetření, které již proplácejí i zdravotní pojišťovny, může pomoci zrak lidí s cukrovkou chránit.

Vánoční cukroví. Ilustrační foto.

Cukroví na zakázku: za kilo vánoční pochoutky letos Brňané zaplatí i tisícovku

Skokový nárůst. Tak lze nazvat letošní zvýšení cen za oblíbenou vánoční pochoutku, tedy cukroví. Zatímco loni zaplatili Jihomoravané za kilo laskominy zhruba od čtyř set do šesti set korun za kilo, letos musí očekávat razantní zdražení. Průměrná cena se totiž nově pohybuje kolem sedmi set padesáti až osmi set korun za kilo cukroví. Na vině jsou kromě drahých energií také vyšší ceny za základní potraviny, jako jsou máslo, mouka, vejce nebo cukr.

Průměrná cena cukroví se nově pohybuje kolem sedmi set padesáti až osmi set korun za kilo. Na vině jsou kromě drahých energií také vyšší ceny za základní potraviny.

Ceny vánočního cukroví jdou nahoru. Za kilo letos lidé zaplatí i tisícovku

Skokový nárůst. Tak lze nazvat letošní zvýšení cen za oblíbenou vánoční pochoutku, tedy cukroví. Zatímco loni zaplatili Jihomoravané za kilo laskominy zhruba od čtyř set do šesti set korun za kilo, letos musí očekávat razantní zdražení. Průměrná cena se totiž nově pohybuje kolem sedmi set padesáti až osmi set korun za kilo cukroví. Na vině jsou kromě drahých energií také vyšší ceny za základní potraviny, jako jsou máslo, mouka, vejce nebo cukr.

Bílkový chlebíček

Dezert na neděli: Vyzkoušejte bílkový chlebíček s čokoládou

Hledáte inspiraci na něco sladkého po nedělním obědě? Nabízíme tento dezert. Příprava je jednoduchá a výsledek potěší děti i dospělé. Finální zdobení je čistě na vaší fantazii, vyzkoušejte třeba čokoládovou polevu, oříšky a lyofilizované švestky.

Kokosový nanuk

Recept na kokosového Míšu: Oblíbený nanuk si snadno vyrobíte i doma

Láká vás kombinace tvarohu, kokosu a čokolády? Pak byste určitě měli vyzkoušet domácí nanuk, který zahrnuje všechny tyto ingredience. Je jen na vás, zda využijete polevu, případně jakou čokoládu zvolíte. Klasikou je hořká, ale může být i mléčná anebo třeba bílá. Vanilkový cukr dodá nanuku nejen chuť, ale také vůni. Pokud domácí Míša zachutná, můžete si příště vyrobit větší porci třeba do vaničky na způsob zmrzliny.    

Povidla (nejen) pro Slovácké slavnosti vína vařily Tetičky v Dolním Němčí.

Povidla (nejen) pro Slovácké slavnosti vína vařily Tetičky v Dolním Němčí

Zaplněný areál Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí se v sobotu 3. září královsky bavil při 22. ročníku akce Vaření trnek. Původním způsobem - v tamní černé kuchyni, jako za časů našich prababiček při nepřetržitém míchání v kotlíku nad plameny, postupně houstl metrák trnek v povidla. Ta členky pěveckého sboru Tetičky tradičně několik hodin vařily ve voňavou hmotu z ovoce z horněmčanského sadu zemědělské společnosti Agro Okluky.

Pizzu Havaj začal v šedesátých letech minulého století podávat v Kanadě Sam Panopoulos. Ananas na pizze dodnes budí vášnivé reakce

Kultovní pokrm, nebo zločin? Ananas na pizze rozděluje společnost přes 50 let

Kupodivu to není ostrovní stát USA Havaj, kterému se připisuje zásluha nebo vina (záleží na úhlu pohledu), za vznik šunkové pizzy s ananasem známé právě jako Havaj. Ten, kdo dal světu tuto pizzu nebyl totiž Havajan, ba dokonce ani Ital. Kdo za to tedy může? A proč pizza s ananasem vyvolává po celém světě stále tak vášnivé diskuze?

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta

Švestkové knedlíky desetkrát jinak. Velkou roli hrají na Trnkobraní

Období švestek trvá až do září a využití tohoto oblíbeného ovoce je víc než pestré. Ostatně považovali si jich už staří Egypťané, v jejichž hrobkách se našly, aby mrtví netrpěli hlady a jako zásoba energie sloužily karavanám obchodníků putujících pouští. I když pánové většinou tvrdí, že švestky jsou nejlepší tekuté v lahvi slivovice, jejich drahé polovičky jejich využití vidí raději v koláčích, povidlech nebo knedlících.