
RECEPT: Upečte si lahodnou bublaninu. Její chuť vás naprosto dostane
Recept na bublaninu má jistě každý doma, ale s několika změnami vznikne vynikající dezert, který si zařadíte do svého receptáře.
Recept na bublaninu má jistě každý doma, ale s několika změnami vznikne vynikající dezert, který si zařadíte do svého receptáře.
Možná se po přestupu do českého dresu od Anny Fernstädtové čekaly medaile. U skeletonistky, která se jako juniorka prosazovala v německém dresu, to dávalo smysl. Jenže v uplynulé sezoně přibyl k soupeřkám těžký protivník - cukrovka prvního typu.
Kvůli vysokým cenám potravin se hodlá ministr zemědělství Zdeněk Nekula obrátit na antimonopolní úřad i obchodní inspekci. Obchodníci i zemědělci jsou k těmto krokům skeptičtí.
Tradičním jídlem pro stále oblíbenější masopust jsou kromě zabíjačkových pokrmů také koblihy. Průvod masek tohle sladké občerstvení za své písně a improvizované výstupy vždycky rád ocení. Čerstvé koblihy jsou ale skvělé po celý rok a milují je nejen děti snad v každé rodině. Když chtěl hudební skladatel Leoš Janáček uctít hosta, nechal nasmažit koblihy. Vyzkoušejte proto pět receptů, které jsme pro vás vybrali. Uvidíte, že je zvládnete a pochutnáte si.
Makrobiotická strava je převážně vegetariánská a hlavní důraz klade na celozrnné obiloviny. Dodává tělu velké množství vlákniny a omezuje příjem nezdravého cukru, takže by měla být vlastně ideální pro toho, kdo chce zhubnout. Přesto má řadu odpůrců, kteří tvrdí, že tento extrémní výživový směr může zdraví člověka vážně ohrozit. V čem je tedy makrobiotická dieta nebezpečná a co si z ní naopak vzít, abychom podpořili svoji snahu být štíhlí a současně zdraví?
Čočka na kyselo není jídlo, nad nímž by strávníci upadali do vytržení. Ale pokud kuchař věnuje její přípravě patřičnou péči, dokáže i tento prostý pokrm velmi oblažit chuťové buňky. Poměrně důležité jsou i další okolnosti s čočkou na kyselo související: je zdravá, zvládne ji uvařit i začátečník a výdaje na suroviny neublíží ani těžce zkoušené peněžence. I toto jednoduché jídlo lze navíc chuťově obohatit tak, aby strávníka překvapilo a potěšilo.
„Nadýchané Honzovy buchty jsem měla chuť upéct hned od doby, kdy jsme jedny výborné ochutnali na výletě na Helfštýn. Jestli máte stejné chutě jako já, uložte si recept a upečte je také,“ říká Alena Elly Kolaříková, autorka blogu Bohyně kuchyně.
Barviva, cukry, konzervanty – to vše obsahují běžně dostupné cukrovinky. Studenti Obchodní akademie, SOŠ a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky v Hradci Králové se proto rozhodli učinit přítrž výčitkám z mlsání. V rámci celorepublikového projektu JA Czech založili studentskou firmu Probon a přišli na trh se zdravou alternativou sladkostí.
S nižšími výnosy medu a úbytkem chovaných včelstev se potýkají včelaři ze Starého Sedliště. Jak vyplývá z jejich zprávy, kterou přednesli na výroční členské schůzi, počet chovaných včelstev se v posledních pěti letech snížil o více než dvě stovky.
S nižšími výnosy medu a úbytkem chovaných včelstev se potýkají včelaři ze Starého Sedliště. Jak vyplývá z jejich zprávy, kterou přednesli na výroční členské schůzi, počet chovaných včelstev se v posledních pěti letech snížil o více než dvě stovky.
Barviva, cukry, konzervanty – to vše obsahují běžně dostupné cukrovinky. Studenti Obchodní akademie, SOŠ a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky v Hradci Králové se proto rozhodli učinit přítrž výčitkám z mlsání. V rámci celorepublikového projektu JA Czech založili studentskou firmu Probon a přišli na trh se zdravou alternativou sladkostí.
Potraviny v akcích v lednu meziročně zdražily v průměru o 37 procent. Vyplývá to z analýzy akčních letáků sedmi obchodních řetězců společnosti Česká distribuční. Porovnávala ceny 12 vybraných potravin a piva. Nejvíc od ledna loňského roku zdražila vejce, v průměru o 119 procent. Na dvojnásobek se zvýšily i ceny cukru krystal. Průměrná sleva potravin v akcích byla v lednu 24 procent, což je stejně jako loni.
Voňavý, křupavý rohlíček plněný samými dobrotami. Už se vám sbíhají sliny? Tak to na nic nečekejte a pusťte se do receptu, kterým potěšíte nejen své chuťové buňky, ale taky kdejakou návštěvu. Jako náplň poslouží suroviny, které máte nejraději. Inspirujte se třeba variantou s anglickou slaninou, sýrem a kysaným zelím.
Vánoční svátky v Česku se typicky neobejdou bez spousty jídla a pamlsků. Ne každý ale chce během Vánoc jíst nezdravě, a ne každý může – například diabetici, kterých je v Česku více než milion. To ale neznamená, že by se museli tradičních jídel a zvyků úplně vzdávat. „Stačí jen najít jejich vhodnější alternativy,“ radí Lenka Prokopová, edukační sestra centra pro diabetiky Nemocnice AGEL Prostějov.
Perníčky, které nepotřebují čas, a tajné triky, aby změkly, ale přesto voněly kořením a medem, to je svatý grál vánočního pečení. Už nemusíte pátrat, my je pro vás máme. Recept vám přináší časopis Gurmet.
Někdo jim říká vosí hnízda, jiný včelí úly. U tohoto cukroví můžeme pozorovat zajímavý paradox. I když ho všichni zbožňují, dělá se poměrně málo. Při pravidelných přehlídkách vánočních výrobků na návštěvách nebo při chlubení mezi kolegy zaručeně zmizí jako první. Připravte si opravdu výtečná vosí hnízda.
Všichni milujeme perníčky, ale zdobení někdy dovede potrápit. Zbytečně! Existují totiž varianty pro začátečníky i pokročilé, pro ty, kdo si rádi vyhrají, i pro ty, kteří nemají času nazbyt. A jedna je hezčí než druhá. Návod, jak na ně, přináší časopis Gurmet.
Připravte se na přelomový okamžik, tenhle recept totiž úplně změní váš pohled na vánočku. Jestli jste tuhle kynutou sladkosti nikdy moc nemuseli, dnes se to změní. Jestli vánočku milujete, poznáte tu nejlepší na světě. Bez legrace. Cukrářka Daška Tylčerová strčí do kapsy i generacemi prověřené recepty od praprababiček. Její návod vám přináší časopis Gurmet.
Vanilkové rohlíčky mají v našich srdcích jedinečné místo. Nemilujeme jen jejich delikátní chuť, ale i všechny ty vzpomínky. Kdybyste si museli vybrat jediné cukroví, které bude o Vánocích na stole, rohlíčky by zřejmě ostatní druhy s přehledem převálcovaly. Vyzkoušejte recept, který vám přináší časopis Gurmet.
Linecké cukroví nesmí chybět snad v žádné české rodině. Připravte si tuto vánoční pochoutku. Originální recept na linecké stromečky vám přináší časopis Gurmet.
Zhruba milion Čechů, kteří se léčí s diabetem, bude brzy čelit velké vánoční výzvě. Mají si dát smaženého kapra v trojobalu? A také bramborový salát s majonézou, sladké cukroví, domácí vaječný likér a husu s knedlíkem na Štěpána? Nebo se ovládat v zájmu udržení dobré hladiny krevního cukru a prožitek svátků si tím ovšem dost zkazit? Máme pro cukrovkáře sedm rad, jak si s čistým svědomím a nepoškozeným zdravím Vánoce opravdu vychutnat.
Přípravy na Vánoce vrcholí a pilné hospodyňky už mají napečených i několik druhů cukroví. Pokud jste pozadu, nevadí. Naopak. Díky tipům Gabriely Peacock, která vydala novou knihu o zdravé stravě, můžete letos nejen cukroví, ale i sváteční hodování pojmout trochu jinak. „Mít období, kdy se hřeší, není zase tak špatný přístup. Ale nedopřávejte si celé svátky. Vánoce by si měli lidi užívat, ne se přežírat,“ řekla v rozhovoru pro časopis Story uznávaná výživová poradkyně.
Ne každý ocení sladký dezert ke kávě nebo jen tak na chuť během dne. Ozvlášť v době vánočních svátků určitě bude na stole sladkého až až, a proto není od věci připravit i nějaký jiný druh pochutiny. Upéct slané sušenky netrvá dlouho a recept zvládne i úplný začátečník.
Plánoval jsem, že upeču medvědí tlapky. Nenašel jsem ale formičky na tlapky a tak se změnily na lepené ořechy. V kuchyni si musíte zkrátka umět poradit.
V praxi dávno nefungují, nikdo je nevymáhá ani za jejich porušení netrestá. Přesto jsou tisíce zákonů z dob první republiky součástí stávající legislativy a formálně platné. Představitelé ministerstva vnitra je chtějí vymazat, vládní návrh zákona teď projednají poslanci.
Nalijme si čistého vína – jsou chvíle, kdy lze Vánoce bez kapky alkoholu jen stěží přežít. Tak si podle nás připravte voňavý drink, hoďte stres za hlavu a užijte si tento kouzelný okamžik. Ať jsou letošní svátky opravdu šťastné a veselé!
Jestli se snažíte jíst zdravě a neutratit za nákupy majlant, vyplatí se pořizovat českou sezónní zeleninu. K té v zimě patří především zelenina kořenová, kterou jako jednu z mála měli naši předci k dispozici až do jara. Určitě neváhejte třeba s nákupem kořenové petržele. Ta totiž navíc zachraňuje zdraví, což dobře věděl náš věhlasný léčitel Jan Mikolášek.
Buchtičky s vanilkovým krémem u nás potěší úplně všechny. Zkuste je, uvidíte, že děti i dospělí se budou olizovat až za ušima!
Nepotřebujete žádnou zvláštní oslavnou příležitost, abyste upekli tenhle pařezový dort, jen chuť se do něj pustit a čas na hraní. I děti bude bavit zapojit se do výzdoby. A až dort přinesete na stůl, budou všichni naprosto unesení. A až ho rozříznete, to budou teprve koukat.
Kilo domácích rohlíčků zdraží víc než o stovku. Vánočka přijde i na dvě stovky. Zákazníci budou mít letos hluboko do kapsy. S tím počítají i cukráři. Nabízejí úsporné balíčky
Diagnózu diabetes mellitus, lidově nazývanou cukrovka, má u nás odhadem 1 100 000 lidí. Mnozí o ní nevědí, nebo se nedostatečně léčí. Dlouhodobě vysoká hladina cukru v krvi pak ovšem diabetikům silně poškozuje cévy, a tím také funkci životně důležitých orgánů. Mezi nejohroženější patří oči. Nové vyšetření, které již proplácejí i zdravotní pojišťovny, může pomoci zrak lidí s cukrovkou chránit.
Úplně nejvíce podzimní recept. Hrušky vařené v bílém víně s kořením a jemné, nadýchané těsto. Co potom provedete s vínem, ve kterém se hrušky vařily? Svaříte ho na sladký kořeněný sirup, kterým celý dezert přelijete.
Přemýšlíte, co s podzimní úrodou jablek? Tento koláč není složitý na přípravu a potěší jako sladký dezert po víkendovém obědě stejně jako třeba při všedních večerech u televize. A ta vůně! Neodoláte.
Skokový nárůst. Tak lze nazvat letošní zvýšení cen za oblíbenou vánoční pochoutku, tedy cukroví. Zatímco loni zaplatili Jihomoravané za kilo laskominy zhruba od čtyř set do šesti set korun za kilo, letos musí očekávat razantní zdražení. Průměrná cena se totiž nově pohybuje kolem sedmi set padesáti až osmi set korun za kilo cukroví. Na vině jsou kromě drahých energií také vyšší ceny za základní potraviny, jako jsou máslo, mouka, vejce nebo cukr.
Skokový nárůst. Tak lze nazvat letošní zvýšení cen za oblíbenou vánoční pochoutku, tedy cukroví. Zatímco loni zaplatili Jihomoravané za kilo laskominy zhruba od čtyř set do šesti set korun za kilo, letos musí očekávat razantní zdražení. Průměrná cena se totiž nově pohybuje kolem sedmi set padesáti až osmi set korun za kilo cukroví. Na vině jsou kromě drahých energií také vyšší ceny za základní potraviny, jako jsou máslo, mouka, vejce nebo cukr.
Připravte pro vaše děti tuhle sladkou, ale zdravou dobrotu. Uvidíte, že se po ní jen zapráší. Příprava není náročná. Výsledkem bude menší verze tradičního dezertu, který je lahodný a zároveň nasytí. Dobrou chuť!
Hledáte inspiraci na něco sladkého po nedělním obědě? Nabízíme tento dezert. Příprava je jednoduchá a výsledek potěší děti i dospělé. Finální zdobení je čistě na vaší fantazii, vyzkoušejte třeba čokoládovou polevu, oříšky a lyofilizované švestky.
Láká vás kombinace tvarohu, kokosu a čokolády? Pak byste určitě měli vyzkoušet domácí nanuk, který zahrnuje všechny tyto ingredience. Je jen na vás, zda využijete polevu, případně jakou čokoládu zvolíte. Klasikou je hořká, ale může být i mléčná anebo třeba bílá. Vanilkový cukr dodá nanuku nejen chuť, ale také vůni. Pokud domácí Míša zachutná, můžete si příště vyrobit větší porci třeba do vaničky na způsob zmrzliny.
Minule jste mohli vyzkoušet recept na perníkový dort. Kdo vyzkoušel a pochutnal si, jistě se rád pustí i do tohoto perníkového koláče. Postup je podobný. Marmeláda a čokoládová poleva opět dodá jednoduché pochoutce zcela jiný rozměr. Dobrou chuť!
Cena cukru jde nahoru. Na pultech většiny supermarketů v Olomouci v úterý stál kilogram cukru krupice kolem 35 korun. Do cen se již podle výrobců promítají drahé energie, cena cukrové řepy, ale i násobně navýšené ceny emisních povolenek.
Cena cukru jde nahoru. Na pultech většiny supermarketů v Olomouci v úterý stál kilogram cukru krupice kolem 35 korun. Do cen se již podle výrobců promítají drahé energie, cena cukrové řepy, ale i násobně navýšené ceny emisních povolenek.
Recept na lívance, které máme moc rádi, pochází z kuchařského sešitu, který jsem zdědila po své babičce. Budu ráda, když vám bude chutnat a uložíte si ho.
Jahody, třešně, meruňky nebo třeba jablka. Čím pokryjete tuto bublaninu, je v podstatě jedno. Chutnat bude vždy dokonale. Tak honem na zahradu nebo do mrazáku pro to nejoblíbenější ovoce a vzhůru do pečení. Recept je snadný a výsledek skvostný.
Normálně jedeme na stavbu. Ondřej seká zahradu, Kája sklízí levanduli do léčivých pytlíčků, já uklízím dřevo z ořezaného ořechu, Ema dostala k narozkám sanitku, tak ji zajíždí, Toník svou rozvážnou chůzí hledá, co je tu nového. Všichni pospíchají, aby bylo uděláno co nejvíce.
Přes léto je ideální využít v kuchyni zrající ovoce a osladit si trochu život. A pokud v tomto období slaví narozeniny milovníci perníku, jistě nepohrdnou tímto netradičním dortem. Perníkový dort ale můžeme péct po celý rok, mražené ovoce místo čerstvého gastronomický zážitek zaručeně nepokazí.
Zaplněný areál Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí se v sobotu 3. září královsky bavil při 22. ročníku akce Vaření trnek. Původním způsobem - v tamní černé kuchyni, jako za časů našich prababiček při nepřetržitém míchání v kotlíku nad plameny, postupně houstl metrák trnek v povidla. Ta členky pěveckého sboru Tetičky tradičně několik hodin vařily ve voňavou hmotu z ovoce z horněmčanského sadu zemědělské společnosti Agro Okluky.
Nebojte se zkusit tenhle dezert, který je celosvětově velmi oblíbený. Příprava je opravdu jednoduchá. Vše se jen vyšlehá a dá do trouby. V kominaci s letním ovocem si pochutnají nejen milovníci sladkých sněhových pusinek.
Pobyt v kuchyni není jejím největším koníčkem, s příchodem léta se ale situace obrací. V tu chvíli se Monika Šavlová z Kladrub s chutí pouští do zavařování všemožné zeleniny.
Kupodivu to není ostrovní stát USA Havaj, kterému se připisuje zásluha nebo vina (záleží na úhlu pohledu), za vznik šunkové pizzy s ananasem známé právě jako Havaj. Ten, kdo dal světu tuto pizzu nebyl totiž Havajan, ba dokonce ani Ital. Kdo za to tedy může? A proč pizza s ananasem vyvolává po celém světě stále tak vášnivé diskuze?
Období švestek trvá až do září a využití tohoto oblíbeného ovoce je víc než pestré. Ostatně považovali si jich už staří Egypťané, v jejichž hrobkách se našly, aby mrtví netrpěli hlady a jako zásoba energie sloužily karavanám obchodníků putujících pouští. I když pánové většinou tvrdí, že švestky jsou nejlepší tekuté v lahvi slivovice, jejich drahé polovičky jejich využití vidí raději v koláčích, povidlech nebo knedlících.