/FOTOGALERIE/ Řepa a cukr všude, kam oko dohlédne. To je každoroční kampaň v opavském cukrovaru. Ta letošní se už přehoupla přes polovinu a dělá jeho zaměstnancům radost, kterou tam už delší dobu nezažili.
Nejlepší lískové oříšky na světě? Pěstují je v Itálii, mají svou vlastní apelaci a jejich milovníci se po nich můžou utlouct. Název vyhlášené odrůdy vyslovíte už po první lekci italštiny – Nocciola Tonda Gentile Trilobata.
Rodiče se od narození snaží pro své potomky udělat to nejlepší. Začíná to vlastně už během těhotenství. Nejdřív to je výběr porodníka, postupně se přidávají věci materiální. Pokojíček, postýlka, oblečení. Je pravda, že v prvních dnech a dokonce letech spočívá tíha péče převážně na maminkách, i když moderní tatínkové téměř ve všem pomáhají.
Den by měl začít zdravou snídaní. Představy jsou různé. Jeden chce müsli, jiný omeletu. Dále vybíráme kávu nebo čaj. Na džusu se však většinou všichni shodnou. Nejchutnějším džusem je čerstvý ovocný, zeleninový nebo mix. Čerstvě odstředěný lahodný nápoj plný vitamínů je skvělým startem do nového dne. Alespoň to si většinou myslíme.
Informacemi o tom, jak jíst, co je zdravé a co ne, jsme doslova přehlceni. Valí se na nás ze všech stran. Často ale jde o zavádějící tvrzení, někdy vyloženě o lži, mnohé se traduje, ač to bylo již dávno vyvráceno… Vyznat se v tom není vůbec jednoduché.
Je zdravá a báječně chutná za studena i za tepla. Doplňte před zimní sezonou vitamíny a minerály díky receptům z červené řepy, které se přezdívá "krvavý elixír mládí".
Jeho chuť, vůně, barva a konzistence jsou nezaměnitelné. Jeho „výroba“ přímo pohádková. Dodá sladkou příchuť i energii, navíc má řadu léčivých účinků. Ne nadarmo se medu přezdívá tekuté zlato.
Petra Burianová má pět dětí, skvěle peče a vaří, chová včely a zahradničí. Umí také plést, háčkovat, paličkovat, vyšívat a vyrábět z proutí a k tomu sbírá kroje a lidové recepty. Vystudovanou právničku, která zvítězila v soutěži Peče celá země, můžete vídat v pořadu Pečení na neděli.
Když se našim prapředkům podařilo umlátit mamuta kyji a kameny, byla to velká sláva: všichni se nacpali, co se do nich vešlo. Co ale s metráky přebytečného masa, o které se už začali zajímat šakalové a podobní darmojedi? Jak to udělat, aby se za pár dní nezkazilo?
Strava bohatá na bílkoviny, cukry a nekvalitní tuky, nedostatek pohybu, ale také třeba málo odpočinku, času na jídlo, stres a zrychlené žití. Tohle všechno může vyvolat některou z civilizačních nemocí. Jak se jim bránit?
Američtí vědci dočasně napojili prasečí ledvinu na člověka a sledovali její fungování. Jak uvedla agentura AP, jde o další krok ve výzkumu možnosti využívat jednou zvířecí orgány při transplantacích, které zachrání lidský život.
/FOTOGALERIE/ V opavském cukrovaru odstartovali kampaň na výrobu cukru. Pravděpodobně až do konce ledna ji budou ve čtyřsměnném provozu nepřetržitě zajišťovat kmenoví zaměstnanci s nasmlouvanými brigádníky. Letošní nevyrovnané počasí, které dokázalo zemědělce pokaždé zaskočit, řepě evidentně prospělo.
Léto končí, děti usedají do školních lavic, dva roky prázdnin Julese Verna se skoro splnily. Mnoho se změnilo, ale některé věci jsou stálé, například radost z dobrého jídla. Když se výuka střídá opět s přestávkami, děti mají hlad. Hlavně mají chuť mlsat nejenom ve škole, ale také doma.
Vůně houstnoucích povidel se v sobotu 4. září linula z černé kuchyně starobylého Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí. Po loňském koronavirovém výpadku, se tam totiž konal už 21. ročník Vaření trnek a lidmi zaplněný areál potvrzoval, že ani epidemie koronaviru nemusí mít sílu zrušit oblíbenou tradici.
Nevíte, co s meruňkami, které jste zatím nestačili sníst nebo zpracovat? Pak určitě neváhejte s výrobou marmelády, díky níž si i v zimě pochutnáte na letním ovoci.
Pití až tří šálků kávy denně může ochránit srdce – a to díky zmírnění pravděpodobnosti propuknutí srdečních onemocnění. To vyplývá z nové studie představené na kongresu Evropské kardiologické společnosti.
Včelí produkt, který má zázračné účinky na naše trávení, psychiku a pomůže třeba i při nachlazení, to je med. Nemusíte se bát ani zamíchat ho do horkého čaje, jeho nutriční hodnoty zůstanou zachovány. Známkou kvality medu je krystalizace.
Nejen mazanec, nádivka nebo beránek patří k velikonočnímu času. Na Chodsku jsou to i tradiční perníčky s jarními motivy. Podle receptu známé Ludmily Fliegelové z Domažlic je můžete vyzkoušet i vy.
V tuto dobu je nejlepší péct právě perník, protože je všude cuket, že nikdo neví co s nimi. Tady se jedna ztratí a navíc udělá perník krásně vláčný. Budou vám stačit jen jedna mísa a lžíce.
Zadřený prodejní automat a vedle něj vulgárně nadávající člověk, který se marně snaží koupit nápoj s cukrem.. „Moc se omlouvám, není opilý, došel mu cukr a má záchvat. Hned to přejde,“ prohodí žena – výtržníkův doprovod, směrem k šokované obsluze čerpací pumpy. Prodavačka ve vteřině změní výraz.
Moderní pomník zdobí od čtvrtka prostor před pivovarem na Mendlově náměstí v Brně. Černobílý kolotoč se otáčí a je na něm jediná figurína. Bílý kůň z cukru krystal.