Kreativ

ŠTÍTEK: cukr

kakao

Opilé řezy (sváteční zákusek)

Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za  "rodinné stříbro"

Velbloudí farma Záhostice u Chýnova a chovatelka Žaneta Krátošková.

Krmení zvířat je smutný zlozvyk, kolik jich ještě přijde zbytečně o život?

Velbloud umírající za úporných průjmů a v bolestech břicha po požití cukru. Kůň, který se nafouknul po pečivu i divoká zvířata trpící po „nevinné“ návštěvě dobrosrdečných přikrmovačů. To je obrázek poslední dní, kdy se lidé sice uchylují k přírodě, ale často nechtěně svým počínáním škodí němým tvářím. Jak se na toto téma dívají chovatelé a odborníci z Jižních Čech? Lze nějakým způsobem zabránit rozmáhajícímu se nešvaru?

Problémem je u diabetiků zvýšená hladina krevního cukru

Diabetikům prospívá méně sacharidů, za den jich mohou sníst jen 50 gramů

V České republice se léčí s diabetem 2. typu přes 940 tisíc lidí, tedy přibližně každý jedenáctý člověk, u diabetu 1. typu je to okolo 60 tisíc. Díky neustálému vývoji nové léčby mají pacienti daleko více možností než kdy předtím. Stále oblíbenější je nízkosacharidová dieta.

Brusinková marmeláda

Recepty s brusinkami: Chutnají skvěle a ještě prospívají zdraví

Díky vysokému obsahu vitaminů C, E a dalších antioxidantů se tyhle lehce nahořklé červené bobule řadí k superpotravinám. Podporují imunitu, předcházejí zánětům močových cest a k tomu skvěle chutnají. Uvařte z nich marmeládu nebo jimi rozzáříte třeba muffiny.

Zapečené lasagne

JÍDELNÍČEK: Zastrčte pánev a otevřete troubu!

/29. DEN/ Způsob přípravy pokrmů je při hubnutí velmi důležitý. Smažení na přepáleném tuku je asi nejhorší varianta. Mnohem vhodnější je zapékání v troubě. Není potřeba tolik oleje a chutě se nám krásně prolnou. Vy si pečení dnes vyzkoušíte hned dvakrát. K obědu vám nabízíme žemlovku s tvarohem a k večeři rychlé lasagne s tuňákem. 

Tetičky z Kobylí připravují svoje oblíbené dobroty. Foto: archiv Muzea obce Kobylí

Tetičky z Kobylí se podělily o recepty na trdelniky a boží milosti

Kvůli papandemii nám zatím v Muzeu obce Kobylí zbývá jen vzpomínání na dobu PŘED. Vzpomínek včetně dokumentace máme dost. Tady je jedna z nich. Tetičky z Kobylí v gastrostudiu připravují tradiční koblihy, tentokrát plněné makovou náplní, a boží milosti. Rády přidáváme i recept. Máte také nějakou dobrotu, která stojí za vyzkoušení? Poděle se a poraďte čtenářům. Na vaše recepty a fotky z přípravy laskomin se těšíme na emailu breclavsky@denik.cz

Koláč Clafoutis s jablky.

Tip na zimní pečení: Koláč Clafoutis s jablky

Pokud máte chuť něco si v této zimní době upéct, pak pro vás máme přichystaný recept na tradiční francouzský ovocný koláč Clafoutis. Ten se může dělat s několika druhy ovoce, my jsme si vybrali jablka, protože ta jsou i v zimě dostupná v obchodech.

Šampionem Salonu vín 2021 se stalo Rulandské bílé od Vinařství Thaya z Hnanic.

Nejlepší vína: nejvíce vzorků v Salonu vín 2021 má Zámecké vinařství Bzenec

Deset vzorků má v nové kolekci stovky nejlepších moravských a českých vín pro rok 2021 Zámecké vinařství Bzenec. Je to největší zastoupení. Kolekci zveřejnili v úterý. „Aby víno postoupilo do Salonu, bylo potřeba téměř 87 bodů, což je nejvyšší minimální bodové hodnocení v jednadvacetileté historii soutěže,“ upřesnil sommelier Marek Babisz.

Čočkové muffiny s karamelem

Novoroční mlsání: čočka nemusí byt jen na kyselo, existují i sladké recepty

Na Nový rok byste podle tradice měli jíst čočku, aby se vás držely peníze. Tuto zdravou luštěninu můžete v jídlech využít i rafinovaněji než uvařit ji na kyselo. V kuchyni můžete pracovat třeba s moukou z červené čočky nebo do slaných muffinů zapéct čočku černou. V dnešních receptech upotřebíte i ztvrdlé vánoční cukroví.

Jablko a banány - Ilustrační foto

Dáte si cukrfree či low carb?

Doba a životní styl se kromě stresu vyznačují nadbytkem nevhodných potravins přemírou cukru a tuku. České domácnosti jsou na Vánoce a Silvestra nabité cukrovím, saláty, řízky, chlebíčky, klobásami…

Postup při pečení perníkové chaloupky

Upečte si s dětmi perníkovou chaloupku. Patří k tradici Vánoc

K Vánocům neodmyslitelně patří i skořicovo-hřebíčková vůně čerstvě upečených perníčků. Pokud máte volnou chvíli, chtěli byste ozvláštnit adventní čas vašim dětem a dát průchod jejich fantazii a kreativitě, upečte si společně perníkovou chaloupku.

Postup při pečení perníkové chaloupky

Upečte si s dětmi perníkovou chaloupku. Patří k tradici Vánoc

K Vánocům neodmyslitelně patří i skořicovo-hřebíčková vůně čerstvě upečených perníčků. Pokud máte volnou chvíli, chtěli byste ozvláštnit adventní čas vašim dětem a dát průchod jejich fantazii a kreativitě, upečte si společně perníkovou chaloupku!

Postup při pečení perníkové chaloupky

Upečte si s dětmi perníkovou chaloupku. Patří k tradici Vánoc

K Vánocům neodmyslitelně patří i skořicovo-hřebíčková vůně čerstvě upečených perníčků. Pokud máte volnou chvíli, chtěli byste ozvláštnit adventní čas vašim dětem a dát průchod jejich fantazii a kreativitě, upečte si společně perníkovou chaloupku.

9. ligové kolo, Teplice padly se Spartou.

Bič potřebujeme. Cukr od nového trenéra bude za odměnu, říká univerzál Černý

/ROZHOVOR/ Na teplickém fotbalovém parníku skončila vláda námořníka Stanislava Hejkala. Poté, co se kormidla ujal Radim Kučera, všichni věří, že na podzim zatím notně vetchá loď nenarazí na jaře do druholigového útesu. David Černý, muž z podpalubí, který v poslední době zastával všechnu černou práci, si přeje dobrý konec dobrodružné plavby. V neděli bude chtít se svými kamarády přiložit pod kotel v Mladé Boleslavi, kde je další zastávka "žlutomodrých". 

Jednoduchý koláč z kakaového korpusu

Zdravé mlsání. Vyzkoušejte jednoduchý koláč s lískovými oříšky

Lískové oříšky poskytují velký zdroj energie pro tělo. Jsou dobře stravitelné, dokonce ještě lépe než vlašské ořechy nebo mandle. Využít je můžete například u jednoduchého koláče podle Markéty Chovancové. Je z kakaového korpusu s náplní z bílé čokolády a mascarpone. Určitě si pochutnáte.