
Chutně a bez lepku. Čtyři úchvatné recepty, které lze jíst i při dietě
Část populace vytáhla do boje proti lepku s cílem zhubnout či si vylepšit kondici. Pak tu máme ale skupinu pacientů, kterým požití lepku přináší prokazatelně zdravotní obtíže.
Část populace vytáhla do boje proti lepku s cílem zhubnout či si vylepšit kondici. Pak tu máme ale skupinu pacientů, kterým požití lepku přináší prokazatelně zdravotní obtíže.
Část populace vytáhla do boje proti lepku s cílem zhubnout či si vylepšit kondici. Pak tu máme ale skupinu pacientů, kterým požití lepku přináší prokazatelně zdravotní obtíže.
Co byste řekli na kynuté knedlíky s borůvkami, které milují snad všichni?
Na ruské obyvatele začínají dopadat následky bezprecedentního odříznutí od světového trhu jako důsledku války na Ukrajině. Lidé musí čekat ve frontách na mnohé produkty, někdy se o kilogram cukru i poperou. V regálech také chybí životně důležité léky. Mnoho lidí navíc přišlo o práci a ekonomové očekávají vysokou inflaci, jež by mohla velkou část obyvatelstva uvrhnout do chudoby a zoufalství.
Tu sametovou konzistenci musíte vyzkoušet. Bílá část je nepečená, dospodu můžete dát rozdrcené sušenky s máslem, aby byl nepečený celý koláč. Ale takhle je to samozřejmě mnohem lepší.
Jestli jste přemýšleli, co upéct o víkendu, tak teď už to víte. Pudingoš je bez kynutí a zamilujete si ho na první kousek.
Tento recept je snadný, rychlý a přitom je to naprostá dokonalost.
Zdaleka nejde jen o stav pleti a výkyvy nálady před menstruací. Hormony jsou klíčovou chemií, která řídí tělesné funkce, reprodukci, spánek a mnohem víc.
Tento recept můžete vyzkoušet třeba v Den svatého Valentýna. Svátek všech zamilovaných tak bude o něco sladší a voňavější.
Ať už je pro vás svátek lásky Valentýn nebo 1. máj, bude se vám tenhle recept hodit kdykoli, když budete chtít potěšit toho, kdo je vašemu srdci nejmilejší.
Češi si rádi „osladí život“. Že si ho tím i zkracují, ale nejspíše neberou v potaz. Ukazují to alespoň data o spotřebě cukru vydávaná Českým statistickým úřadem. Spotřeba na „hlavu“ se pohybuje okolo 35 kilogramů ročně a od roku 2010 se číslo v podstatě nemění. Jedná se o „čistý“ cukr přidávaný do potravin a jídla. K tomu je ale nutné přidat dalších 14 kilogramů různých cukrářských výrobků a čokolády, které cukry, byť v nižším množství, rovněž obsahují.
Zvýšenou hladinu celkového cholesterolu má až 75 % české populace. Jestliže laboratorní rozbor krve ukáže, že k této skupině patříte, je namístě upravit jídelníček. Základem je výběr správných potravin a velkou roli hraje i to, jak se v kuchyni zpracují.
Velká únava, neustálé nutkání pít během noci, slabost těla. Mamince dnes třicetiletého Jakuba Svobody to před čtrnácti lety nedalo a zašla s ním k obvodní lékařce.
/ROZHOVOR/ Anna Fernstädtová se vzpamatovává z pořádného šoku. Pětadvacetiletá skeletonistka se krátce před olympiádou dozvěděla, že má cukrovku prvního typu. Závažný zdravotní problémem ale někdejší juniorskou mistryni světa nepřipraví o účast v Pekingu.
Originální krém, müsli a ovoce pozvednou sladkou pochoutku o několik levelů výš. Náplň a posyp navíc můžete libovolně pozměňovat, takže taková snídaně či svačinka jen tak neomrzí.
Letošní kampaň se s opavským cukrovarem rozloučí v noci z neděle na pondělí 24. ledna a poslední cukr bude dovařený ve středu. Stroje v závodě pak na rok utichnou a projdou nutnými opravami.
Nepovedený koláč, nepodarek nebo také zdrcek či pecek. I tato spíše nelichotivá jména se kdysi spojovala se sladkým pečivem tradičně vyráběným na Valašsku – s frgálem.
Nepovedený koláč, nepodarek nebo také zdrcek či pecek. I tato spíše nelichotivá jména se kdysi spojovala se sladkým pečivem tradičně vyráběným na Valašsku – s frgálem.
Fermentování nebo kvašení nejsou žádnou novinkou. Kysané zelí nebo kvašáky byly součástí tradiční české kuchyně už od pradávna. Tím skutečným gastrohitem se stalo až v posledních letech, kdy se do povědomí veřejnosti dostaly informace o tom, proč se o fermentovaných potravinách mluví jako o superpotravinách. Obsahují totiž velké množství mikroorganismů, probiotik a enzymů, takže umí posílit imunitní systém a zlepšit stav střev, pomáhají tělu bránit se proti alergiím a infekcím.
Právě o Vánočních svátcích našel uplatnění v domácnostech ručně vyráběný tekutý karamel. Tedy tam, kde o jeho existenci vědí. Tekutý karamel je zdravější forma cukru a ten nejčistší a nejkvalitnější se rodí v Českém Krumlově. Před lety se do jeho výroby pustili manželé Kalkušovi a dnes je Českokrumlovský karamel od Vaška pojmem. Do výrobny, kde tato dobrota vzniká, mohli zájemci nahlédnout během adventu.
Zapojte do pečení i své ratolesti, tohle je bude rozhodně bavit.
Přemýšlíte nad snadným a chutným obědem nebo večeří? Pikantní kuřecí stehno ve slanině je vhodné nejen na svátek.
Uplynulý advent se obvykle nese ve znamení konzumace tučnějších i sladších jídel. Mnoho lidí v této době zároveň omezuje fyzické i sportovní aktivity. Když všechno propojíme, může to vést nejen k akutním žaludečním potížím, ale i k dalším problémům, jako je například zvýšený cholesterol. Ten je „vstupní branou“ k závažným kardiovaskulárním onemocněním, jako je infarkt či mrtvice. Text přinesl časopis Story.
Jsou nadýchané a měkoučké, zalité cukrovou glazurou a ozvláštněné špetkou pepře. Tradiční perníčky pfeffernüsse v různých obměnách o Vánocích voní mnoha německými, ale také dánskými nebo holandskými domácnostmi. Populární jsou díky německému původu části Američanů také v USA, kde každoročně 23. prosince slaví jejich národní den.
Vánočka není snadná disciplína. Záleží na správně dlouhé době kynutí těsta, ale i na kvalitním pletení, aby se dobře skládala a nesesunula se při pečení do strany. A co takhle zkusit letos štólu? Můžete si ji upéct podle studentského receptu.
Recept od babičky, lepší jsem od té doby ještě nepotkala. Můžete si je klasicky obalit v moučkovém cukru. Tuhle várku jsem si trochu ozvláštnila.
Kdybyste nevěděli co doma s dětmi ve volném čase, perníková chaloupka je jasná volba. Získáte vánoční výzdobu, pěkný dárek i sladkou pochoutku.
/FOTOGALERIE/ Řepa a cukr všude, kam oko dohlédne. To je každoroční kampaň v opavském cukrovaru. Ta letošní se už přehoupla přes polovinu a dělá jeho zaměstnancům radost, kterou tam už delší dobu nezažili.
Vyzkoušejte si adventní kalendář udělat z perníčků. S těstem se dobře pracuje a jsou hned měkké a dobré.
Nejlepší lískové oříšky na světě? Pěstují je v Itálii, mají svou vlastní apelaci a jejich milovníci se po nich můžou utlouct. Název vyhlášené odrůdy vyslovíte už po první lekci italštiny – Nocciola Tonda Gentile Trilobata.
Rodiče se od narození snaží pro své potomky udělat to nejlepší. Začíná to vlastně už během těhotenství. Nejdřív to je výběr porodníka, postupně se přidávají věci materiální. Pokojíček, postýlka, oblečení. Je pravda, že v prvních dnech a dokonce letech spočívá tíha péče převážně na maminkách, i když moderní tatínkové téměř ve všem pomáhají.
Den by měl začít zdravou snídaní. Představy jsou různé. Jeden chce müsli, jiný omeletu. Dále vybíráme kávu nebo čaj. Na džusu se však většinou všichni shodnou. Nejchutnějším džusem je čerstvý ovocný, zeleninový nebo mix. Čerstvě odstředěný lahodný nápoj plný vitamínů je skvělým startem do nového dne. Alespoň to si většinou myslíme.
Informacemi o tom, jak jíst, co je zdravé a co ne, jsme doslova přehlceni. Valí se na nás ze všech stran. Často ale jde o zavádějící tvrzení, někdy vyloženě o lži, mnohé se traduje, ač to bylo již dávno vyvráceno… Vyznat se v tom není vůbec jednoduché.
Je zdravá a báječně chutná za studena i za tepla. Doplňte před zimní sezonou vitamíny a minerály díky receptům z červené řepy, které se přezdívá "krvavý elixír mládí".
Jeho chuť, vůně, barva a konzistence jsou nezaměnitelné. Jeho „výroba“ přímo pohádková. Dodá sladkou příchuť i energii, navíc má řadu léčivých účinků. Ne nadarmo se medu přezdívá tekuté zlato.
Vypadá to možná složitě, ale není to nijak těžké. Tento recept zvládne téměř každý.
Petra Burianová má pět dětí, skvěle peče a vaří, chová včely a zahradničí. Umí také plést, háčkovat, paličkovat, vyšívat a vyrábět z proutí a k tomu sbírá kroje a lidové recepty. Vystudovanou právničku, která zvítězila v soutěži Peče celá země, můžete vídat v pořadu Pečení na neděli.
Když se našim prapředkům podařilo umlátit mamuta kyji a kameny, byla to velká sláva: všichni se nacpali, co se do nich vešlo. Co ale s metráky přebytečného masa, o které se už začali zajímat šakalové a podobní darmojedi? Jak to udělat, aby se za pár dní nezkazilo?
Strava bohatá na bílkoviny, cukry a nekvalitní tuky, nedostatek pohybu, ale také třeba málo odpočinku, času na jídlo, stres a zrychlené žití. Tohle všechno může vyvolat některou z civilizačních nemocí. Jak se jim bránit?
Američtí vědci dočasně napojili prasečí ledvinu na člověka a sledovali její fungování. Jak uvedla agentura AP, jde o další krok ve výzkumu možnosti využívat jednou zvířecí orgány při transplantacích, které zachrání lidský život.
Nejen krásu nabízí příroda kolem nás. Běžně dostupné rostliny můžeme využít ke prospěchu našemu zdraví. Podívejte se na naše tipy.
/FOTOGALERIE/ V opavském cukrovaru odstartovali kampaň na výrobu cukru. Pravděpodobně až do konce ledna ji budou ve čtyřsměnném provozu nepřetržitě zajišťovat kmenoví zaměstnanci s nasmlouvanými brigádníky. Letošní nevyrovnané počasí, které dokázalo zemědělce pokaždé zaskočit, řepě evidentně prospělo.
Spojení jahod a šlehačky nikdy nezklame. Lívance ozdobené dalším ovocem budou pastvou nejen pro žaludek, ale i pro oči.
Základem jsou čerstvé maliny. Další důležitou částí je minerálka, obyčejná perlivá voda není to pravé. Právě minerálka dodá limonádě tělo.
Léto končí, děti usedají do školních lavic, dva roky prázdnin Julese Verna se skoro splnily. Mnoho se změnilo, ale některé věci jsou stálé, například radost z dobrého jídla. Když se výuka střídá opět s přestávkami, děti mají hlad. Hlavně mají chuť mlsat nejenom ve škole, ale také doma.
Vůně houstnoucích povidel se v sobotu 4. září linula z černé kuchyně starobylého Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí. Po loňském koronavirovém výpadku, se tam totiž konal už 21. ročník Vaření trnek a lidmi zaplněný areál potvrzoval, že ani epidemie koronaviru nemusí mít sílu zrušit oblíbenou tradici.
Nevíte, co s meruňkami, které jste zatím nestačili sníst nebo zpracovat? Pak určitě neváhejte s výrobou marmelády, díky níž si i v zimě pochutnáte na letním ovoci.
Pití až tří šálků kávy denně může ochránit srdce – a to díky zmírnění pravděpodobnosti propuknutí srdečních onemocnění. To vyplývá z nové studie představené na kongresu Evropské kardiologické společnosti.
Včelí produkt, který má zázračné účinky na naše trávení, psychiku a pomůže třeba i při nachlazení, to je med. Nemusíte se bát ani zamíchat ho do horkého čaje, jeho nutriční hodnoty zůstanou zachovány. Známkou kvality medu je krystalizace.
Je bez mouky a raz dva hotová. Foodblogerka Markéta Chovancová ji dělá jednoduše, v jedné misce a tak, aby se povedla opravdu každému.