
Ústí chce přestavět vaňovský cukrovar. Bude jednat o jeho odkoupení
V místo, kde se budou setkávat inovace s kreativitou, uměním a technologiemi, by chtělo proměnit město Ústí nad Labem bývalý cukrovar ve Vaňově.
V místo, kde se budou setkávat inovace s kreativitou, uměním a technologiemi, by chtělo proměnit město Ústí nad Labem bývalý cukrovar ve Vaňově.
Radost a úleva zaplavily kabinu českých hokejistů na mistrovství světa v Rize. Národní tým po dvou porážkách konečně zabral a vydřenou výhrou 3:2 v prodloužení nad Běloruskem odvrátil hrozící katastrofu. Alespoň prozatím. Výkon party kouče Filipa Pešána ovšem za moc nestál. Opět…
Radost a úleva zaplavily kabinu českých hokejistů na mistrovství světa v Rize. Národní tým po dvou porážkách konečně zabral a vydřenou výhrou 3:2 v prodloužení nad Běloruskem odvrátil hrozící katastrofu. Alespoň prozatím. Výkon party kouče Filipa Pešána ovšem za moc nestál. Opět…
Castrovská diktatura bude muset i letos nakoupit cukr v cizině. Navíc dosáhne na další ze smutných rekordů: nejnižší produkci cukrové třtiny za posledních 113 let, tedy od doby, co se na Kubě vedou o sklizních statistiky.
/VIDEO/ Příroda chuť vytvořila. My se ji jen snažíme nepokazit. S takovým mottem v těchto dnech zahajují již devátou sezonu ve Valticích na Břeclavsku manželé Andrea a Radek Pincelovi.
Palačinky. Tuto oblíbenou pochoutku zná snad každý. Existuje v mnoha podobách. S jednou z nich nás seznámí foodblogerka Markéta Chovancová. Na její sametové variaci s ovocem si určitě pochutnáte.
Voňavé vdolečky s nezapomenutelně lahodnou chutí si můžete upéct i doma! V každém kraji mají své odlišnosti, někde je dokonce neznají vůbec. Jak to máte u vás? „U nás se pečou na všechny sešlosti po stovkách až tisících. A všichni je milují,“ říká fooblogerka Markéta Chovancová.
Sušenky shortbread se hodí na ta nejfajnovější pohoštění, v Británii vévodí vánočnímu stolu, vy si je však můžete připravit snadno i doma - jen tak k odpolednímu čaji nebo kávě. Jde o máslové kousky upečené ze dvou dílů másla, tří dílů hladké mouky a jednoho dílu cukru. Podávejte je s malinovou marmeládu a doma budete za hvězdu.
Vyzkoušejte šťavnatý tvarohový koláč v křupavé kakaové krustě podle receptu foodblogerky Markéty Chovancové. Potěšíte jím nejen děti.
Správné ranní návyky jsou důležitou součástí péče o (nejen) duševní zdraví. Mají vliv na naši produktivitu, energii, ale třeba i na kvalitu pokožky. Jakým návykům byste se po ránu měli vyhnout a jaké byste naopak do své ranní rutiny měli zařadit?
Skořicové bábovičky plněné pudinkem od Markéty Chovancové jsou opravdová pochoutka. Jejich příprava není vůbec složitá, na minibábovky vám mohou posloužit i formy na klasické muffiny.
Jahody jsou oblíbeným druhem ovoce a snad každý je má rád. Krásně voní, dobře chutnají – a to nejdůležitější, jsou zdravé. Začátkem května jsou již v obchodech dostání za přijatelnou cenu. Proto nabízím tři recepty na jahodové dobrůtky.
Křehké, výborné a hlavně rychle hotové, to jsou tvarohové koláčky bez kynutí. Bez obav se do pečení téhle dobroty může pustit i úplný začátečník.
Slaný karamel. Na tuto delikatesu budete potřebovat jen jen pět ingrediencí a výsledek bude stát za to. Podávat ji můžete třeba ve formě oblíbených bonbónů či lízátek.
Chutnají výborně, ale také pomáhají našemu zdraví. Abychom však prospěšné látky, které léčivky obsahují, naplno využili, je potřeba při přípravě sirupů dodržovat správný postup a základní pravidla. Jak na to? Připravili jsme pro vás jednoduchý recept, který slouží jako základ pro další variace.
Příprava mléčného řezu je velmi jednoduchá.
Ovocná roláda, na kterou dnes přinášíme recept, je jednoduchá na přípravu a velmi dobře chutná.
Recept na bublaninu má jistě každý doma, ale s několika změnami vznikne vynikající dezert, který si zařadíte do svého receptáře.
Jestli se chcete držet i během pandemie velikonočních tradic, každý sváteční den byste měli jíst jinou sladkou dobrotu. Kromě Velkého pátku, kdy by měl být půst. Upečte si beránka, mazanec nebo jidáše.
Nejen mazanec, nádivka nebo beránek patří k velikonočnímu času. Na Chodsku jsou to i tradiční perníčky s jarními motivy. Podle receptu známé Ludmily Fliegelové z Domažlic je můžete vyzkoušet i vy.
/REPORTÁŽ/ Cukrářské dílny Střední školy gastronomie a služeb v Nové Pace neosiřely, místo žáků zde vyrábí oblíbené zákusky učitelky odborného výcviku.
Dnes tolik žádaná a vychvalovaná superpotravina javorový sirup není pro Žďár žádnou novinkou. Už koncem 18. století tam totiž vyráběli javorový cukr. Za vším stál nechvalně známý nejvyšší úředník žďárského panství Jan Alois Ulrich.
Nejen mazanec, nádivka nebo beránek patří k velikonočnímu času. Na Chodsku jsou to i tradiční perníčky s jarními motivy. Podle receptu známé Ludmily Fliegelové z Domažlic je můžete vyzkoušet i vy.
Hřívu vlnitých vlasů sice vystřídala důstojná šeď, ale v očích Antonína Bartoníčka to jiskří jako za mlada, kdy vítězil v divokých dojezdech na škvárových oválech stadionů.
Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za "rodinné stříbro"
Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za "rodinné stříbro"
Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za "rodinné stříbro"
Přesně to říkaly naše prababičky. Ano, všeho moc škodí. Cukru v buchtě i demokratůry. Když dáte do buchty moc cukru, nebude to k jídlu. Moc demokratůry se v horším případě zvrhne v tyranii a v lepším v komedii.
Přinášíme komentář bělečského starosty Stanislava Šmejkala. Na vládě nenechal nit suchou…
Velbloud umírající za úporných průjmů a v bolestech břicha po požití cukru. Kůň, který se nafouknul po pečivu i divoká zvířata trpící po „nevinné“ návštěvě dobrosrdečných přikrmovačů. To je obrázek poslední dní, kdy se lidé sice uchylují k přírodě, ale často nechtěně svým počínáním škodí němým tvářím. Jak se na toto téma dívají chovatelé a odborníci z Jižních Čech? Lze nějakým způsobem zabránit rozmáhajícímu se nešvaru?
V České republice se léčí s diabetem 2. typu přes 940 tisíc lidí, tedy přibližně každý jedenáctý člověk, u diabetu 1. typu je to okolo 60 tisíc. Díky neustálému vývoji nové léčby mají pacienti daleko více možností než kdy předtím. Stále oblíbenější je nízkosacharidová dieta.
Samce velblouda dvouhrbého pravděpodobně zabily obyčejné čtyři cukry ke kávě. V resortu chtějí u vchodu vystavit pro výstrahu foto zvířete s informací pro návštěvníky.
Valentýnské ráno je výbornou příležitostí pro společnou snídani třeba v posteli. Stačí si dopředu obstarat ingredience, jako jsou kokosové mléko, banány či avokádo, a zažijete příjemný start dne. Vyzkoušejte recepty na banánové lívance nebo avokádo se slaninou a vejcem.
Neobvyklý a zajímavý případ vyšetřují policisté z Lišova.
Máte chuť na vynikající moučník od foodblogerky Markéty Chovanové? Vyzkoušejte pudingoš - závin z kynutého těsta s kakaem. Příprava není složitá a výsledná pochoutka stojí za to.
Díky vysokému obsahu vitaminů C, E a dalších antioxidantů se tyhle lehce nahořklé červené bobule řadí k superpotravinám. Podporují imunitu, předcházejí zánětům močových cest a k tomu skvěle chutnají. Uvařte z nich marmeládu nebo jimi rozzáříte třeba muffiny.
/29. DEN/ Způsob přípravy pokrmů je při hubnutí velmi důležitý. Smažení na přepáleném tuku je asi nejhorší varianta. Mnohem vhodnější je zapékání v troubě. Není potřeba tolik oleje a chutě se nám krásně prolnou. Vy si pečení dnes vyzkoušíte hned dvakrát. K obědu vám nabízíme žemlovku s tvarohem a k večeři rychlé lasagne s tuňákem.
V České republice se léčí s diabetem 2. typu přes 940 tisíc lidí, tedy přibližně každý jedenáctý člověk, u diabetu 1. typu je to okolo 60 tisíc. Díky neustálému vývoji nové léčby mají pacienti daleko více možností než kdy předtím.
Kvůli papandemii nám zatím v Muzeu obce Kobylí zbývá jen vzpomínání na dobu PŘED. Vzpomínek včetně dokumentace máme dost. Tady je jedna z nich. Tetičky z Kobylí v gastrostudiu připravují tradiční koblihy, tentokrát plněné makovou náplní, a boží milosti. Rády přidáváme i recept. Máte také nějakou dobrotu, která stojí za vyzkoušení? Poděle se a poraďte čtenářům. Na vaše recepty a fotky z přípravy laskomin se těšíme na emailu breclavsky@denik.cz
Pokud máte chuť něco si v této zimní době upéct, pak pro vás máme přichystaný recept na tradiční francouzský ovocný koláč Clafoutis. Ten se může dělat s několika druhy ovoce, my jsme si vybrali jablka, protože ta jsou i v zimě dostupná v obchodech.
Během 20. století byli obyvatelé Teplicka několikrát vystaveni přídělovému systému v podobě potravinových lístků. Ty měly především zajistit rovnoměrnou distribuci potravin a dalších vybraných produktů mezi obyvatelstvo v krizových obdobích.
Obrácená nekynutá jablečná buchta vylepšená vrstvou lahodné smetany. Vyzkoušejte tento skvělý recept od populární foodblogerky Markéty Chovancové. Určitě si pochutnáte.
Deset vzorků má v nové kolekci stovky nejlepších moravských a českých vín pro rok 2021 Zámecké vinařství Bzenec. Je to největší zastoupení. Kolekci zveřejnili v úterý. „Aby víno postoupilo do Salonu, bylo potřeba téměř 87 bodů, což je nejvyšší minimální bodové hodnocení v jednadvacetileté historii soutěže,“ upřesnil sommelier Marek Babisz.
Na Nový rok byste podle tradice měli jíst čočku, aby se vás držely peníze. Tuto zdravou luštěninu můžete v jídlech využít i rafinovaněji než uvařit ji na kyselo. V kuchyni můžete pracovat třeba s moukou z červené čočky nebo do slaných muffinů zapéct čočku černou. V dnešních receptech upotřebíte i ztvrdlé vánoční cukroví.
Doba a životní styl se kromě stresu vyznačují nadbytkem nevhodných potravins přemírou cukru a tuku. České domácnosti jsou na Vánoce a Silvestra nabité cukrovím, saláty, řízky, chlebíčky, klobásami…
Doba a životní styl se kromě stresu vyznačují nadbytkem nevhodných potravins přemírou cukru a tuku. České domácnosti jsou na Vánoce a Silvestra nabité cukrovím, saláty, řízky, chlebíčky, klobásami…
K Vánocům neodmyslitelně patří i skořicovo-hřebíčková vůně čerstvě upečených perníčků. Pokud máte volnou chvíli, chtěli byste ozvláštnit adventní čas vašim dětem a dát průchod jejich fantazii a kreativitě, upečte si společně perníkovou chaloupku!
K Vánocům neodmyslitelně patří i skořicovo-hřebíčková vůně čerstvě upečených perníčků. Pokud máte volnou chvíli, chtěli byste ozvláštnit adventní čas vašim dětem a dát průchod jejich fantazii a kreativitě, upečte si společně perníkovou chaloupku!
K Vánocům neodmyslitelně patří i skořicovo-hřebíčková vůně čerstvě upečených perníčků. Pokud máte volnou chvíli, chtěli byste ozvláštnit adventní čas vašim dětem a dát průchod jejich fantazii a kreativitě, upečte si společně perníkovou chaloupku!
K Vánocům neodmyslitelně patří i skořicovo-hřebíčková vůně čerstvě upečených perníčků. Pokud máte volnou chvíli, chtěli byste ozvláštnit adventní čas vašim dětem a dát průchod jejich fantazii a kreativitě, upečte si společně perníkovou chaloupku!