Kreativ

ŠTÍTEK: cukr

Jak ovlivňuje jídlo naši psychiku?

PODCAST: Průmysl si platil vědce, bagatelizují rizikovost cukru, říká Slimáková

Napadlo vás, že to, co jíme, má vliv nejen na naši kondici, ale ovlivňuje také naši psychiku? Nepravidelná strava, nevhodná a nedostatečná výživa a příliš cukrů zvyšují riziko civilizačních chorob, podrážděnost, výkyvy nálad, zhoršenou koncentraci, paměť a únavu. Vítejte u další podcastové minisérie Jídlo jako palivo. Mým dnešním hostem je doktorka farmacie, specialistka na výživu Margit Slimáková, která propaguje skutečné jídlo a bojuje za lepší výživu ve školách a nemocnicích.

Tvarohové knedlíky s jahodami a opraženou strouhankou

Jahodové knedlíky miluje každý. Osvědčené recepty na ně nikdy nezklamou

Čas ovocných knedlíků se blíží. Připravit je lze na mnoho způsobů, a to nejen podle jihočeských receptů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý. Deník přináší osvědčené recepty na tuhle pochoutku. Můžete si ji připravit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.

Tvarohové knedlíky s jahodami a opraženou strouhankou.

Jahodové knedlíky miluje každý, tyhle skvělé recepty si rozhodně uložte

Očekávaný čas ovocných knedlíků je na spadnutí. Můžeme je připravit na mnoho způsobů, a to nejen podle jihočeských receptů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý z nás. Přinášíme vám naše osvědčené recepty na tuhle pochoutku. Můžete si ji připravit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.

Bez tuků se žádné vaření neobejde. Je však třeba pamatovat na to, že v teplé kuchyni platí jiná pravidla než v té studené.

Máslo, sádlo, nebo olej? V teplé kuchyni je často všechno naopak

Čas od času se vynoří nějaká nová dieta či výživový postup, který kompletně zakazuje určitou složku potravin. Jednou je původcem „všeho zla“ laktóza, jindy lepek, cukr či rovnou všechny sacharidy. Nejednou se na paškál dostaly i tuky jako máslo, sádlo či olej. Kdo se však trochu zajímá o zdravou výživu, ten ví, že tuky mají v těle celou řadu životně důležitých a nenahraditelných funkcí. A každý, kdo se aspoň občas mihne u sporáku, zase ví, že se bez nich neobejde žádné vaření. Není však tuk jako tuk a je potřeba vědět, v jakých situacích po jakém druhu sáhnout.

Chřest je superpotravina plná vitaminů a minerálů.

Chřest je superpotravina, elixír mládí a afrodiziakum. Podpoří imunitu i hubnutí

První chřest každoročně netrpělivě vyhlížejí kuchaři, gurmeti i příznivci zdravé výživy. Sezona této křehké a chutné zeleniny obvykle začíná v polovině dubna, ale letos má kvůli deštivému počasí trochu zpoždění. Na co je dobrý chřest? Chřest má nádech luxusu, protože jeho pěstování je náročné a trvanlivost krátká - k zákazníkovi se musí dostat nejpozději 36 hodin po sklizni, aby si zachoval chuť i výživové hodnoty. Lidé si na něm pochutnávali už od starověku a dnes mu odborníci přisuzují výjimečné léčebné účinky.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza

Ministr z cukru

Ministr Nekula tak vlastně říká, že české potraviny nejsou kvalitní. Není to pravda

Degustátoři ve středu hodnotili ve valtickém Centru excelence vzorky pro Valtické vinné trhy.

Degustátoři ve Valticích hodnotí vína pro vinařský Wimbledon. Ocení šampiony

/VIDEO, FOTO/ Celkem 721 vzorků vín přihlásili vinaři do letošního ročníku Valtických vinných trhů. Od úterý do pátku z nich vybírají degustátoři ve valtickém Centru Excelence ta nejlepší vína, která získají medailová ocenění, případně titul šampiona. Ve středu hodnotí čtyři komise. „U jednotlivých vzorků hodnotíme vzhled, vůni, chuť a celkový dojem. Člověk na to musí mít školení a dlouhodobou praxi," říká předseda jedné z komisí Pavel Krška.

Perníkářka Dana Holmanová předvedla svůj um na vernisáži výstavy Mistři svého řemesla v jičínském muzeu

Správná poleva je základ. Pak už je zdobení jen o fantazii, tvrdí perníkářka

Bělostná poleva z bílků a moučkového cukru se lehce táhne od hrotu zdobícího pytlíčku a na voňavých perníčcích ve tvaru srdíček a vajíček vytváří krajkové vzory, za které by se nemusel stydět ani lidový kroj nebo sváteční ubrus. Mistryně perníkářka a zakladatelka 1. Perníkové školy Dana Holmanová přišla na vernisáž výstavy Mistři svého řemesla v jičínském muzeu předvést návštěvníkům, jak na Velikonoce nazdobit perníčky, o kterých si koledníci budou ještě dlouho vyprávět.

Mazanec je velmi oblíbené velikonoční pečivo

Záleží i na teplotě surovin. Jak připravit mazanec, aby byl nadýchaný a vláčný

Mazanec je tradiční kynutý bochánek, který se každoročně peče ve všech domácnostech. Je to velmi oblíbené velikonoční pečivo. Jak upéct krásně nadýchaný, měkký a vláčný mazanec? Jde to snadno a bez problémů. Stačí se jen držet ověřeného receptu a pár základních pravidel. Mezi ně patří použití poctivých surovin, péče a potřebný čas, který věnujete přípravě i samotnému pečení. Zkuste recept foodblogerky Lindy Pazderové, známé díky webu Food Stories.

O Den zdraví měla veřejnost zájem.

Den zdraví v nemocnici vzdělával. Příchozí překvapilo množství cukru v mléce

Premiérový Den zdraví uspořádala ve středu nemocnice v Jindřichově Hradci. Zařízení se tak připojilo ke Světovému dni zdraví, který každoročně připadá na 7. duben. Zájemci si v nemocnici mohli bezplatně nechat změřit krevní tlak, hladinu cukru, poradit se o náhradách kyčelních a kolenních kloubů nebo se dozvědět zajímavosti z oblasti reprodukční medicíny. Zastoupení na akci mělo i nemocniční bistro, které si připravilo ochutnávky salátů.

Velikonoční beránek krášlí velikonoční stoly už po staletí

Velikonoční tradice. Oblíbeného beránka můžete upéct nasladko i naslano

Patří k Velikonocům stejně jako mazanec, zajíček či kraslice. Velikonoční beránek, symbol křesťanství, už po staletí každé jaro ozdobí a provoní sváteční stoly v mnoha rodinách. Z původní pečeně se postupně stal i sladký pokrm. Krasavec se sněhovými nebo čokoládovými vlnkami a barevnou mašlí je pýchou každé hospodyňky. Dá se upéct a ozdobit mnoha způsoby.

Pečené knedlíčky s mákem jako rodinný oběd

Spojit brambory a mák? Těmto pečeným knedlíčkům neodoláte

Máte rádi mák a přemýšlíte, co z této suroviny připravit? Chuť, ale zároveň také hlad spolehlivě zaženou pečené knedlíčky s mákem. Hodí se i jako rodinný oběd, protože si pochutnají jak děti, tak dospělí. A nějaká ta návštěva jistě také nepohrdne. Tak s chutí do toho!  

Ilustrační foto

Včely zatím plošně nehynou, cenu medu ukáže až sezona

Včelaři na Ostravsku a Olomoucku se zatím nepotýkají s masivními plošnými úhyny včelstev. Zda to znamená začátek dobré sezony, je však předčasné hodnotit. Stejně jako předpovídat cenu medu. I včelaři se nicméně musí vypořádat s rostoucími náklady na léčiva či cukr.

Cukr - Ilustrační foto

Vysoké ceny cukru: Podnět ministra Nekuly prověří potravinářská inspekce

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se zabývá podnětem ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) kvůli cenám cukru v maloobchodním řetězci. ČTK to sdělil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Podnět převzala od České obchodní inspekce (ČOI), které ho Nekula původně podal. Kontrola ČOI ještě neskončila, podle ní ale zatím nic nenasvědčuje porušení zákona.

Tradiční masopustní koblihy v Hradci Králové

Koblihy a masopust prostě patří k sobě. Vyberte si z pěti skvělých receptů

Tradičním jídlem pro stále oblíbenější masopust jsou kromě zabíjačkových pokrmů také koblihy. Průvod masek tohle sladké občerstvení za své písně a improvizované výstupy vždycky rád ocení. Čerstvé koblihy jsou ale skvělé po celý rok a milují je nejen děti snad v každé rodině. Když chtěl hudební skladatel Leoš Janáček uctít hosta, nechal nasmažit koblihy. Vyzkoušejte proto pět receptů, které jsme pro vás vybrali. Uvidíte, že je zvládnete a pochutnáte si.

Makrobiotická strava je převážně vegetariánská a hlavní důraz klade na celozrnné obiloviny

Makrobiotická strava doznala řady změn. Nejde už o dietu, ale o životní styl

Makrobiotická strava je převážně vegetariánská a hlavní důraz klade na celozrnné obiloviny. Dodává tělu velké množství vlákniny a omezuje příjem nezdravého cukru, takže by měla být vlastně ideální pro toho, kdo chce zhubnout. Přesto má řadu odpůrců, kteří tvrdí, že tento extrémní výživový směr může zdraví člověka vážně ohrozit. V čem je tedy makrobiotická dieta nebezpečná a co si z ní naopak vzít, abychom podpořili svoji snahu být štíhlí a současně zdraví?

K čočce na kyselo patří i vajíčko a párek

Čočka na kyselo není kaviár. Pár vychytávek ji ale povýší na pochoutku

Čočka na kyselo není jídlo, nad nímž by strávníci upadali do vytržení. Ale pokud kuchař věnuje její přípravě patřičnou péči, dokáže i tento prostý pokrm velmi oblažit chuťové buňky. Poměrně důležité jsou i další okolnosti s čočkou na kyselo související: je zdravá, zvládne ji uvařit i začátečník a výdaje na suroviny neublíží ani těžce zkoušené peněžence. I toto jednoduché jídlo lze navíc chuťově obohatit tak, aby strávníka překvapilo a potěšilo.

Probon na hradeckém veletrhu JA firem.

Již žádné bonbony plné cukru. Jde to i jinak, tvrdí studentská firma Probon

Barviva, cukry, konzervanty – to vše obsahují běžně dostupné cukrovinky. Studenti Obchodní akademie, SOŠ a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky v Hradci Králové se proto rozhodli učinit přítrž výčitkám z mlsání. V rámci celorepublikového projektu JA Czech založili studentskou firmu Probon a přišli na trh se zdravou alternativou sladkostí.

Nejen včelky patří mezi důležité opylovatele.

Kilogram medu už stojí i 200 korun, nejspíš zase podraží

S nižšími výnosy medu a úbytkem chovaných včelstev se potýkají včelaři ze Starého Sedliště. Jak vyplývá z jejich zprávy, kterou přednesli na výroční členské schůzi, počet chovaných včelstev se v posledních pěti letech snížil o více než dvě stovky.

Studenti střední obchodní školy v Hradci Králové založili studentskou firmu Probon a přišli na trh se zdravou alternativou sladkostí.

Už žádné bonbony plné cukru. Jde to i jinak, tvrdí studentská firma Probon

Barviva, cukry, konzervanty – to vše obsahují běžně dostupné cukrovinky. Studenti Obchodní akademie, SOŠ a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky v Hradci Králové se proto rozhodli učinit přítrž výčitkám z mlsání. V rámci celorepublikového projektu JA Czech založili studentskou firmu Probon a přišli na trh se zdravou alternativou sladkostí.

Vejce. Ilustrační snímek

Potraviny v akcích v lednu meziročně zdražily. Nejvíc si Češi připlatí za vejce

Potraviny v akcích v lednu meziročně zdražily v průměru o 37 procent. Vyplývá to z analýzy akčních letáků sedmi obchodních řetězců společnosti Česká distribuční. Porovnávala ceny 12 vybraných potravin a piva. Nejvíc od ledna loňského roku zdražila vejce, v průměru o 119 procent. Na dvojnásobek se zvýšily i ceny cukru krystal. Průměrná sleva potravin v akcích byla v lednu 24 procent, což je stejně jako loni.

Plněné minirohlíčky

Sýr, šunka nebo třeba zelenina. Minirohlíčky naplňte tím, co vám chutná

Voňavý, křupavý rohlíček plněný samými dobrotami. Už se vám sbíhají sliny? Tak to na nic nečekejte a pusťte se do receptu, kterým potěšíte nejen své chuťové buňky, ale taky kdejakou návštěvu. Jako náplň poslouží suroviny, které máte nejraději. Inspirujte se třeba variantou s anglickou slaninou, sýrem a kysaným zelím. 

Ilustrační foto.

Zdravotnice radí: Vánoční mlsání si mohou dopřát i diabetici

Vánoční svátky v Česku se typicky neobejdou bez spousty jídla a pamlsků. Ne každý ale chce během Vánoc jíst nezdravě, a ne každý může – například diabetici, kterých je v Česku více než milion. To ale neznamená, že by se museli tradičních jídel a zvyků úplně vzdávat. „Stačí jen najít jejich vhodnější alternativy,“ radí Lenka Prokopová, edukační sestra centra pro diabetiky Nemocnice AGEL Prostějov.

Vosí hnízda, klasika, které nikdo neodolá

Cukroví, kterému nikdo neodolá. Jak připravit oblíbená vosí hnízda

Někdo jim říká vosí hnízda, jiný včelí úly. U tohoto cukroví můžeme pozorovat zajímavý paradox. I když ho všichni zbožňují, dělá se poměrně málo. Při pravidelných přehlídkách vánočních výrobků na návštěvách nebo při chlubení mezi kolegy zaručeně zmizí jako první. Připravte si opravdu výtečná vosí hnízda. 

Mramorovaný perníček: krasavec v severském stylu.

Staňte se mistrem zdobení perníčků

Všichni milujeme perníčky, ale zdobení někdy dovede potrápit. Zbytečně! Existují totiž varianty pro začátečníky i pokročilé, pro ty, kdo si rádi vyhrají, i pro ty, kteří nemají času nazbyt. A jedna je hezčí než druhá. Návod, jak na ně, přináší časopis Gurmet.

Vánočka s máslem a džemem je nejlepší snídaně.

Božská vánočka. Tenhle recept nahradí vaše rodinné stříbro

Připravte se na přelomový okamžik, tenhle recept totiž úplně změní váš pohled na vánočku. Jestli jste tuhle kynutou sladkosti nikdy moc nemuseli, dnes se to změní. Jestli vánočku milujete, poznáte tu nejlepší na světě. Bez legrace. Cukrářka Daška Tylčerová strčí do kapsy i generacemi prověřené recepty od praprababiček. Její návod vám přináší časopis Gurmet.

Vanilkové rohlíčky

Jedinečné cukroví. Tradiční rohlíčky se doslova rozplynou na jazyku

Vanilkové rohlíčky mají v našich srdcích jedinečné místo. Nemilujeme jen jejich delikátní chuť, ale i všechny ty vzpomínky. Kdybyste si museli vybrat jediné cukroví, které bude o Vánocích na stole, rohlíčky by zřejmě ostatní druhy s přehledem převálcovaly. Vyzkoušejte recept, který vám přináší časopis Gurmet.

Stres ze zákazu konzumace smaženého kapra vyvolá produkci stresových hormonů, jako je adrenalin a další, a ty jdou proti inzulinu, který má za úkol hladinu cukru v krvi snižovat.

Diabetici si o Vánocích smaženého kapra dát mohou, říká lékařka

Zhruba milion Čechů, kteří se léčí s diabetem, bude brzy čelit velké vánoční výzvě. Mají si dát smaženého kapra v trojobalu? A také bramborový salát s majonézou, sladké cukroví, domácí vaječný likér a husu s knedlíkem na Štěpána? Nebo se ovládat v zájmu udržení dobré hladiny krevního cukru a prožitek svátků si tím ovšem dost zkazit? Máme pro cukrovkáře sedm rad, jak si s čistým svědomím a nepoškozeným zdravím Vánoce opravdu vychutnat.

Gabriela Peacock je známá nutriční specialistka českého původu, mezi jejíž klienty se řadí i členové britské královské rodiny.

Jak nepřibrat o Vánocích? Gabriela Peacock radí: Klidně si dopřejte a pijte vodu

Přípravy na Vánoce vrcholí a pilné hospodyňky už mají napečených i několik druhů cukroví. Pokud jste pozadu, nevadí. Naopak. Díky tipům Gabriely Peacock, která vydala novou knihu o zdravé stravě, můžete letos nejen cukroví, ale i sváteční hodování pojmout trochu jinak. „Mít období, kdy se hřeší, není zase tak špatný přístup. Ale nedopřávejte si celé svátky. Vánoce by si měli lidi užívat, ne se přežírat,“ řekla v rozhovoru pro časopis Story uznávaná výživová poradkyně. 

V praxi dávno nefungují, nikdo je nevymáhá ani za jejich porušení netrestá. Přesto jsou tisíce zákonů z dob první republiky součástí stávající legislativy a formálně platné

Hovězí za deset korun? Vláda ruší tisíce zastaralých zákonů

V praxi dávno nefungují, nikdo je nevymáhá ani za jejich porušení netrestá. Přesto jsou tisíce zákonů z dob první republiky součástí stávající legislativy a formálně platné. Představitelé ministerstva vnitra je chtějí vymazat, vládní návrh zákona teď projednají poslanci.