
Dobré zprávy pro zákazníky. Ve slevových akcích zlevnily cukr, vejce i mouka
Po předloňském skokovém zdražení některých potravin se trh zvolna vrací k normálu. Ve slevových akcích lidé najdou cukr, vejce i mouku. Roste ale cena brambor a jablek.
Po předloňském skokovém zdražení některých potravin se trh zvolna vrací k normálu. Ve slevových akcích lidé najdou cukr, vejce i mouku. Roste ale cena brambor a jablek.
Zjišťování diabetu u dětí koordinuje Centrum dětského diabetu Pediatrické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole. Nyní se do projektu zapojila i teplická nemocnice Krajské zdravotní.
Dokud se nezačne ozývat, většina lidí si na svůj žlučník ani nevzpomene. Ale bolesti, které se objeví při onemocnění žlučníku a žlučových cest, už rozhodně nepřehlédnete. Tenhle malý orgán umístěný pod játry funguje jako zásobník žluči. Tu produkují játra a žlučovodem putuje do žlučníku. Žluč se pak uvolňuje do tenkého střeva, kde pomáhá s rozkladem tuků. Je proto dobré nezanedbávat prevenci a problémům se žlučníkem se snažit předejít. Mohou totiž končit ucpáním žlučovodů, žlučovými kameny a zánětem. Pomocníkem, který dokáže zvýšit produkci žluči a pro své protizánětlivé účinky může pomoci i v boji proti bolesti a zánětu žlučníku, je kurkuma. Přečtěte si, jak tahle léčivka pomáhá a na co si při jejím použití dát pozor.
/VIDEO, FOTO, ANKETA/ Reportér Ústeckého deníku zamířil do sedmi nejnavštěvovanějších obchodních řetězců v Ústí nad Labem s cílem srovnat ceny šesti vybraných produktů. Víme, kde je nakoupíte nejlevněji.
Venku svítí sluníčko, všude kolem svěží zeleň, rozkvetlé stromy i květiny a vám je přesto mizerně? Cítíte se unavení, vyčerpaní a máte chuť zalézt zpátky do postele, místo abyste radostně vyrazili někam na výlet? Nejste v tom sami. Jarní únavou a vyčerpáním organismu po zimě trpí hodně lidí. Způsobů, jak vrátit ztracenou vitalitu, je celá řada. Pomoct vám s tím mohou i úplně obyčejné ovesné vločky, které máte ve spíži. Přečtěte si, co obsahují a proč byste je měli právě na jaře zařadit do svého jídelníčku.
Letos rozkvetly šeříky o několik týdnů dřív, než mívají ve zvyku. Už v dubnu tedy můžeme obdivovat keře s krásně vonícími kvítky. Ty nejsou dobré jen do vázy – už po staletí lidem poskytovaly své léčivé účinky. Šeřík pomáhá při bolestech krku, angíně, zánětech dásní i při migréně, je dobrý na revma a žaludeční nevolnost. Šeřík také posiluje imunitu, chrání buňky před stárnutím a podporuje hubnutí. Byla by tedy škoda promeškat dobu, kdy je jeho květů všude dostatek.
Z nového léku proti diabetu se během několika let stala mediální i byznysová bomba. Ukázalo se, že vedle léčení cukrovky má také neuvěřitelné účinky na hubnutí. Díky němu přiznaně i nepřiznaně výrazně zhubli například slavná moderátorka Oprah Winfreyová, magnát Elon Musk či modelka Kim Kardashianová. Kolem léku Ozempic se strhl neuvěřitelný poprask, ale mnozí lékaři a vědci před ním varují. Ozempic pomáhá s hubnutím i dalšími zdravotními problémy, ale má také mnoho negativních vedlejších účinků.
Jarní bída fotbalistů Podlesí na hřištích soupeřů trvá a pokračuje i po duelu v Berouně. Potřetí svěřenci trenéra Marka Branžovského hráli venku a do třetice odehráli zápas s nulou vstřelených branek. Jejich bilance od začátku druhé bilanci je žalostná – 0:11. Podobně jako ve Slaném, tak i v Berouně domácí skórovali třikrát a v klidu vyhráli.
Znáte buchtu s úsměvným názvem Prošívaná deka? Patří mezi dobroty, které upečete snadno a rychle na plechu. Jak si buchtu z nekynoucího těsta upéct, radí foodlogerka Markéta Chovancová, která je známá jako Markéta v troubě.
Milujete sladké, ale s vidinou plavkové sezony na obzoru obcházíte cukrárny velkým obloukem? Je zbytečné se trápit. Můžete si přece pochutnat na dezertech, které přibírání na váze nezpůsobí. Vychutnat si občas lahodný dezert, který uspokojí vaše chutě na sladké, aniž byste zatížili vaše tělo spoustou cukru a zbytečných kalorií, může každý.
Hliníková fólie nazývaná alobal či staniol je běžnou součástí každé domácnosti. Používáme ji k pečení i k zabalení svačiny, ale má mnohem širší využití. Alobal za cenu asi 30 korun zvládne mimo jiné vrátit původní krásu zašlým stříbrným příborům. Pokud jsou příbory matné nebo se na nich objevily skvrny, stačí použít kus obyčejného alobalu a trochu jedlé sody a příbory budou zase jako nové. Zejména pokud pak jde o stříbrné příbory, které má řada lidí jako dědictví po svých předcích.
I když se pití vaječného likéru váže spíše k vánočním radovánkám, své místo má i na velikonočním stole. Je to nápoj, jemuž vajíčka dodávají zdraví, vanilka vůni a rum lahodnost. Navíc nemusí být jen v likérové skleničce, ale můžeme jej přidávat do kávy, ke zmrzlině nebo do sladkých zákusků. Od kdy lidé pijí vaječný koňak a jak připravit výborný vaječný likér?
Mazanec, voňavý bochánek s rozinkami a mandlemi, byl vždy neodmyslitelnou součástí Velikonoc. Mazanec je klasické velikonoční pečivo, které má předlouhou historii a krásnou symboliku. Můžeme si jej sice koupit v obchodě, ale i když kupované mazance vypadají na první pohled docela dobře, nakonec se většinou ukáže, že vzhledem víc slibovaly, než chutí splnily. Proto je lepší mazanec pečený doma, a to i v případě, že se do něj pustí začátečník. V textu se dozvíte: kdy se peče mazanec, jak upéct dobrý mazanec a na co si dát pozor při pečení mazance.
Lidé, kteří slaví velikonoční svátky doma a potrpí si na výzdobu, určitě vědí, že vedle malovaných vajíček je nejefektnější ozdobou slavnostního stolu velikonoční beránek upečený ze sladkého těsta. Dá se připravit a ozdobit na mnoho způsobů a zpravidla mu nechybí mašlička kolem krku a někdy třímá i vítězný praporec. Proč o Velikonocích pečeme právě beránka? A jak upéct nejlepšího beránka? Podívejte se na recept na vláčné chutné těsto.
Velikonoce jsou svátky plné rituálů a symboliky. Kromě náboženských obřadů a pomlázky se symbolika odráží také v jídle. Například na Zelený čtvrtek ráno ještě před východem slunce by lidé měli jíst jidáše, tradiční velikonoční pečivo, aby si tak zajistili ochranu před nebezpečnými hady, hmyzem i lidmi. Proč se pečou jidáše? Přečtěte si, jak získaly jidáše svůj název a proč mají tvar provazu. Najdete také recept na opravdu dobré jidáše.
Přibližně čtvrtinu dětí v Česku trápí obezita či nadváha. Podle odborníků v tom často hraje roli životní styl celé rodiny. Důležité proto je, aby s tím, jak nadbytečná kila shodit, dítěti pomohli i jeho rodiče a další blízcí.
Banány jsou oblíbené ovoce, které je snadno stravitelné, podporuje dobrou náladu a někteří lidé si bez něj nedovedou představit snídani. Podle některých výzkumů se konzumace banánů doporučuje dokonce jako prevence rakoviny či jako úleva při astmatu. Někomu ale mohou v jídelníčku vadit. Přečtěte si, proč jsou banány prospěšné a jak často máme banány jíst. Podíváme se také na to, zda navzdory nemalému obsahu cukru patří do zdravého jídelníčku.
V sobotu večer se konečně dozvíme, kdo získá titul nejlepšího amatérského kuchaře v Česku. Posledním dílem totiž vyvrcholí III. řada oblíbené televizní soutěže Peče celá země. Mezi poslední tři finalisty se probojovala i jediná Plzeňačka v soutěži, Tereza Olbrichtová, která Deníku mimo jiné prozradila, že k narozeninám dostává pravidelně místo dortu mísu věnečků.
Na luštěniny se řada lidí dívá poněkud s despektem. Není to na místě, protože luštěniny obsahují velmi mnoho cenných minerálních látek a důležitých bílkovin. Jeden druh luštěnin navíc postrádá nepříjemný vedlejší efekt, kterého se lidé obávají: Červená čočka obsahuje stejně velké množství zdraví prospěšných látek jako její ostatní příbuzní, ale na rozdíl od nich nezpůsobuje nadýmání. Přečtěte si, proč jíst červenou čočku, jak červenou čočku vařit a proč červená čočka nenadýmá.
Ptačí mléko není nápoj, ale sladkost, o které jste možná nikdy neslyšeli. Může mít formu bonbónů, dezertu ve skleničce i parádního nazdobeného dvoupatrového dortu. V nejjednodušší verzi noků z našlehaných bílků ve vanilkové omáčce ho dělávaly už naše babičky. Jak si Ptačí mléko připravit? Můžete se inspirovat několika recepty.
I když se batátům říká sladké brambory, s bramborami nemají nic společného. Batáty pocházejí z Jižní Ameriky a mohou být až 5 kg těžké. Povijnice batátová patří do čeledi svlačcovitých a její kořenové hlízy si získávají čím dál větší oblibu i v české kuchyni. Batáty jsou navíc prospěšné pro zdraví očí, regulují krevní cukr, cholesterol, podporují imunitu, trávení, snižují riziko rakoviny. A i když jsou batáty sladké, jsou vhodné pro redukční dietu. Jak se dají batáty využít a je možné pěstovat je i doma?
Hektický životní styl, málo času, spěch, stres. To jsou faktory, které nás často doženou k myšlence na nezdravé jídlo. To navíc často hltáme na jeden nádech, abychom vše stihli. Rychlá jídla ale často obsahují vysoké množství soli, cukrů a přídatných látek, které nejenže našemu tělu neprospívají, ale vytváříme si na nich i závislost. Nezdravému jídlu se dá přitom celkem snadno vyhnout, což se brzy projeví nejen na našem zdraví, ale i na naší váze.
Řešíme diety a zaměřujeme se na to, jaké potraviny ohrožují naši postavu. Ale co mozek? Jeden z nejdůležitějších a nejsložitějších orgánů ohrožujeme, aniž bychom to často tušili. Víte, které potraviny mozku nejvíc škodí? Co z našeho jídelníčku negativně ovlivňuje naši koncentraci, paměť, náladu a zvyšuje riziko demence? Jaké potraviny omezit nebo úplně vyřadit, aby náš mozek správně fungoval?
Za penězi šel přes krádež. A hrubě se mu to nevyplatilo. Kuriózní případ řešili ústečtí policisté, kteří objasnili sérii vloupání do sklepních prostor a bytů napříč Ústím. Devatenáctiletý zloděj místo vysněné elektroniky zcizil tašku s několika kilogramy cukru a boty. Soudce mladíka ve zkráceném řízení poslal na rok do vězení.
Přestože třetí ročník soutěže Peče celá země přilákal historicky nejvyšší počet soutěžících a jeho sledovanost v počátcích trhala rekordy, divácký zájem postupně opadává. Lidé soutěž neustále srovnávají se slovenskou verzí, která měla dle mnohých větší šmrnc. Některým chybí bývalá porotkyně Mirka van Gils Slavíková, která byla podle nich vtipnější než Michaela Landová.
Masopustní období je v plném proudu. A to s sebou nese i hromadu pochoutek - kromě zabijačkových dobrot jsou tradičním masopustním pokrmem i smažené plněné koblihy. A na ty vám přinášíme tradiční jihočeský recept. Ozvláštnit je pak můžete vanilkovou náplní podle cukráře Josefa Maršálka.
Zhruba pětatřicet kilo „čistého“ cukru a dalších čtrnáct kilogramů cukrářských výrobků a čokolády. Taková je podle Českého statistického úřadu roční spotřeba průměrného Čecha. Pojem bílý cukr je dnes v souvislosti s tuzemskem spojován především s jeho nezdravě vysokou konzumací. Bývaly však doby, kdy byl cukr pro náš stát více než důležitý.
Naše tělo v zimě potřebuje výživnější stravu. Proto je dobré sáhnout po luštěninách, například po hrachu. I když řada lidí kvůli dávným zážitkům ze školních jídelen, nebo kvůli obavám z vedlejších účinků trpí vůči hrachové kaši předsudky, měli by je opustit. Hrách mimo jiné přispívá k regeneraci organismu, bojuje proti stárnutí a pomáhá při hubnutí. A když vaření hrachové kaše věnujete náležitou péči, budete mít na talíři nesmírně vydatné, zdravé a chutné jídlo. Proč je hrachová kaše zdravá? Jak uvařit hrachovou kaši, aby nenadýmala? A proč je lepší jíst hrachovou kaši bez masa i vejce?
Stravovací zásada, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, je všeobecně známá. Důležité však je i to, co si k snídani dopřejeme. Správně vybraná jídla jsou nejen palivem, které nám dodá energii do nadcházejícího dne, ale mohou ovlivnit i zdraví našeho mozku. Řada lidí se nechává ovlivnit reklamou a snídá takzvané zdravé potraviny, které jsou často bohaté na přidaný cukr a rafinované sacharidy. Tudy však cesta ke zdraví nevede. Co je zdravá snídaně? Co snídat, abychom posílili výkon mozku? A které potraviny podporují zdraví mozku?
V zimním období, kdy tělo potřebuje více živin a energie, nám mohou pomoci luštěniny. Jsou výživné a obsahují spoustu vitaminů, minerálů a vlákniny, které prospívají našemu tělu. V našich končinách je z luštěnin zřejmě nejoblíbenější čočka. Navzdory jejím přínosům pro zdraví však řadě lidí vadí nepříjemné vedlejší efekty její konzumace - nadýmání. Proč je čočka tak zdravá? Jak ji připravit, aby nenadýmala? Jak se vaří nejlepší čočka na kyselo? A je pravda, že čočka pomáhá s hubnutím?
Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci zve na vernisáž výstavy Řepa, cukr, homole, která bude slavnostně zahájena 11. ledna od 17 hodin v prostorách Křížovy vily v Zeyerově ulici.
Po veselém hodování, které doprovází závěr prosince, přicházejí lednové výčitky svědomí. Vánoční a silvestrovské dobroty už jsou sice minulostí, ale váha nám je stále připomíná. Jednou z cest, jak se zbavit přebytečných kilogramů a současně ozdravit svůj organismus, je pití vody s jablky a skořicí, nebo jablečného skořicového čaje. Nejen že vám pomohou zbavit se toxinů a zhubnout, ale navíc výborně chutnají. Jak připravit jablečnou skořicovou vodu? Jak jablečná skořicová voda pomáhá s hubnutím? A jak uvařit jablečný skořicový čaj?
Opakované neúspěšné pokusy zhubnout přivedly Milana Krátkého k naprostému zoufalství. Když už stál před rozhodnutím podstoupit bariatrickou operaci zmenšující žaludek, přišla změna. Obrovská vůle Milana neskončit pod skalpelem a hlavně podpora nutriční specialistky dokázaly, že muž za dva a půl roku zhubnul 36 kilo. Jak to dokázal a co mu pomáhá překonat chutě na sladké nebo chvíle, kdy se hubnutí zastaví?
Poslední den v roce se má řádně oslavit, o tom není pochyb. Jak ale současně zařídit, abyste se ráno neprobudili s kocovinou? Typická kocovina je nevolnost, kterou provází bolesti hlavy, žaludek jako na vodě, často i zvracení a třes celého těla. Během pár minut fit nebudete, ale díky zázvoru můžete kocovinu alespoň zmírnit a své utrpení trochu zkrátit. Co se děje v těle při kocovině, jak se kocoviny zbavit, co je dobré na kocovinu jíst a proč byste měli užívat zázvor?
Spolu s manželkou, dentální hygienistkou, založil v Trutnově stomatologické centrum. Kromě toho spustil projekt Škola bez cukru a snaží se ve městě vymýtit ze škol a školek sladká pití. Zubař Martin Košťál také nedávno vystoupil v Poslanecké sněmovně na kulatém stolu věnovaném energetickým nápojům, kde upozornil na jejich ničivé účinky na zuby.
/ROZHOVOR/ „Večer strávený v baru byl před pár lety daleko dostupnější a levnější. Lidé pili víc na kvantitu. Dneska si jdou do baru kupovat nejen pití, ale také prostředí a servis,“ říká v rozhovorz pro Deník provozovatel oblíbeného píseckého podniku Revolution cocktail bar & caffee lounge Pavel Cicvárek, který začínal „za barem“ zhruba před patnácti lety.
V souvislosti se svátečním stravováním se vždy hovořilo především o jeho vlivu na naši siluetu. Přibírání na váze ale není to jediné, co může vánoční menu způsobit. Podle imunoložky je totiž všudypřítomný cukr jedním z důvodů, proč náš imunitní systém slábne. A pokud ho jíte ve zvýšeném množství, možná tím snižujete schopnost svého těla bránit se proti virům a bakteriím, které mohou proniknout do vašeho těla.
Zdanění cukru může být jednou z cest pro snížení obezity ve společnosti. Zároveň by podle společnosti PAQ Research mohlo zavedení spotřební daně na nápoje s větším množstvím cukru přinést do státního rozpočtu miliardové částky. Praxi s jejím zavedením má řada nejen evropských států.
Zdanění cukru jako jedna z cest pro snížení obezity ve společnosti. Zároveň by podle společnosti PAQ Research mohlo zavedení spotřební daně na nápoje s větším množstvím cukru přinést do státního rozpočtu miliardové částky. Praxi s jejím zavedením má řada nejen evropských států. „U nás je důležité, abychom o tom konečně začali vážně diskutovat. Zároveň v České republice chybí celkový komplexní přístup k problematice zdravého života,“ prohlásil Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů České republiky.
Vánočka k Vánocům prostě patří. A co kdybyste si ji letos upekli sami? Pokud nevíte, jak na to, vše se naučíte na Kurzu pečení vánočky, který pořádají v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. Recept od zkušených pekařek však najdete i zde.
Vánočka k Vánocům prostě patří. A co kdybyste si ji letos upekli sami? Pokud nevíte, jak na to, vše se naučíte na Kurzu pečení vánočky, který pořádají v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. Recept od zkušených pekařek však najdete i zde…
Plněné ořechy jsou křehké a voňavé cukroví s lahodným krémem. Patří k těm pracnějším vánočním dobrotám, ale výsledek je fantastický. Cukroví můžete upéct také podle videoreceptu pekaře Josefa Maršálka.
Skromné a snadné vánoční cukroví voní hřejivým zimním kořením. Madlenky upečete za chvilku. Skvěle se hodí k čaji i ke kávě. Tento recept je vhodný i pro ty, co kvůli alergii nemohou jíst cukroví s ořechy. Jak udělat madlenky bez ořechů? A jak bez ořechů připravit vanilkové rohlíčky?
Také vám po vánočním pečení nebo po přípravě vaječného koňaku zbyly v ledničce vaječné bílky? Občas se stane, že tam zůstanou tak dlouho, až nakonec nezbude, než je vyhodit. To by ale byla velká škoda, protože bílky obsahují řadu zdraví prospěšných látek a navíc poskytují mnoho možností, jak je při vaření či pečení využít. Proč jsou bílky zdravé? A jak zbylé vaječné bílky co nejlépe zužitkovat?
Vánoční období v Česku neodmyslitelně spojujeme s vůní skořice, vanilky, rumu a sametovým aroma pečených dobrot. Mezi tradičními vánočními lahůdkami, které naše chutě rozveselují, zaujímají zvláštní místo malé kousky radosti, kterým podle jejich tvaru říkáme Vosí hnízda, či Včelí úly. Jde o opravdovou hvězdu mezi vánočním cukrovím. Vosí hnízda jsou neskutečně dobrá a lahodná. A překvapivě jednoduchá na přípravu.
Pokud máte rádi domov provoněný přípravou vánočního cukroví, určitě jste nezaháleli a krabice a krabičky máte už plné perníčků, zázvorek, lineckého, vanilkových rohlíčků a dalších dobrot. Letošní adventní období je sice kratší než obvykle, ale do Štědrého dne nám stále ještě zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi? A kdy je správný čas na pečení vánočky?
Hledáte inspiraci na vánoční pečení? Zkuste k letos k oblíbeným druhům přidat Masarykovo cukroví. Je na přípravu docela jednoduché a chutná už několik generací.
K Vánocům patří cukroví a tak jsme zveřejnili na webu anketu, kde jste mohli rozhodnout, které máte nejraději. Vyhrály vanilkové rohlíčky, za nimi byla vosí hnízda. Tak přinášíme recepty, jak na ně.
Filip je mladý kluk, který se učí cukrářem. Důvodů, proč si na Střední škole a Jazykové škole s právem státní jazykové zkoušky ve Volyni tento obor vybral, je víc. „Jednak bydlím hned vedle a také mě to baví. Moje sestra také peče, ale jak to bude dál, ještě nevím,“ říká.
Kdyby mělo být o Vánocích na stole jenom jedno jediné cukroví, nejspíš by to bylo linecké. Klasika všech klasik voní, chutná i zdobí. Příprava lineckého cukroví není složitá, na pár věcí si ale přece jen musíte dát pozor. Jak správně upéct linecké cukroví?