Kreativ

ŠTÍTEK: cukr

Léčitel Jan Mikolášek doporučil babičce Ivy Jančíkové po dobu několika týdnů každý večer vypít sklenici kozího mléka svařeného s nastrouhanou čerstvou petrželí.

Máte ji doma? Léčitel Mikolášek ženu uzdravil díky jedné obyčejné zelenině

Jestli se snažíte jíst zdravě a neutratit za nákupy majlant, vyplatí se pořizovat českou sezónní zeleninu. K té v zimě patří především zelenina kořenová, kterou jako jednu z mála měli naši předci k dispozici až do jara. Určitě neváhejte třeba s nákupem kořenové petržele. Ta totiž navíc zachraňuje zdraví, což dobře věděl náš věhlasný léčitel Jan Mikolášek.

Diabetická retinopatie je onemocnění postihující cévy sítnice v důsledku vysoké hladiny cukru v krvi

Milion Čechů má kvůli cukrovce ohrožené oči. Pomoci jim může jediná fotografie

Diagnózu diabetes mellitus, lidově nazývanou cukrovka, má u nás odhadem 1 100 000 lidí. Mnozí o ní nevědí, nebo se nedostatečně léčí. Dlouhodobě vysoká hladina cukru v krvi pak ovšem diabetikům silně poškozuje cévy, a tím také funkci životně důležitých orgánů. Mezi nejohroženější patří oči. Nové vyšetření, které již proplácejí i zdravotní pojišťovny, může pomoci zrak lidí s cukrovkou chránit.

Vánoční cukroví. Ilustrační foto.

Cukroví na zakázku: za kilo vánoční pochoutky letos Brňané zaplatí i tisícovku

Skokový nárůst. Tak lze nazvat letošní zvýšení cen za oblíbenou vánoční pochoutku, tedy cukroví. Zatímco loni zaplatili Jihomoravané za kilo laskominy zhruba od čtyř set do šesti set korun za kilo, letos musí očekávat razantní zdražení. Průměrná cena se totiž nově pohybuje kolem sedmi set padesáti až osmi set korun za kilo cukroví. Na vině jsou kromě drahých energií také vyšší ceny za základní potraviny, jako jsou máslo, mouka, vejce nebo cukr.

Průměrná cena cukroví se nově pohybuje kolem sedmi set padesáti až osmi set korun za kilo. Na vině jsou kromě drahých energií také vyšší ceny za základní potraviny.

Ceny vánočního cukroví jdou nahoru. Za kilo letos lidé zaplatí i tisícovku

Skokový nárůst. Tak lze nazvat letošní zvýšení cen za oblíbenou vánoční pochoutku, tedy cukroví. Zatímco loni zaplatili Jihomoravané za kilo laskominy zhruba od čtyř set do šesti set korun za kilo, letos musí očekávat razantní zdražení. Průměrná cena se totiž nově pohybuje kolem sedmi set padesáti až osmi set korun za kilo cukroví. Na vině jsou kromě drahých energií také vyšší ceny za základní potraviny, jako jsou máslo, mouka, vejce nebo cukr.

Bílkový chlebíček

Dezert na neděli: Vyzkoušejte bílkový chlebíček s čokoládou

Hledáte inspiraci na něco sladkého po nedělním obědě? Nabízíme tento dezert. Příprava je jednoduchá a výsledek potěší děti i dospělé. Finální zdobení je čistě na vaší fantazii, vyzkoušejte třeba čokoládovou polevu, oříšky a lyofilizované švestky.

Kokosový nanuk

Recept na kokosového Míšu: Oblíbený nanuk si snadno vyrobíte i doma

Láká vás kombinace tvarohu, kokosu a čokolády? Pak byste určitě měli vyzkoušet domácí nanuk, který zahrnuje všechny tyto ingredience. Je jen na vás, zda využijete polevu, případně jakou čokoládu zvolíte. Klasikou je hořká, ale může být i mléčná anebo třeba bílá. Vanilkový cukr dodá nanuku nejen chuť, ale také vůni. Pokud domácí Míša zachutná, můžete si příště vyrobit větší porci třeba do vaničky na způsob zmrzliny.    

Povidla (nejen) pro Slovácké slavnosti vína vařily Tetičky v Dolním Němčí.

Povidla (nejen) pro Slovácké slavnosti vína vařily Tetičky v Dolním Němčí

Zaplněný areál Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí se v sobotu 3. září královsky bavil při 22. ročníku akce Vaření trnek. Původním způsobem - v tamní černé kuchyni, jako za časů našich prababiček při nepřetržitém míchání v kotlíku nad plameny, postupně houstl metrák trnek v povidla. Ta členky pěveckého sboru Tetičky tradičně několik hodin vařily ve voňavou hmotu z ovoce z horněmčanského sadu zemědělské společnosti Agro Okluky.

Pizzu Havaj začal v šedesátých letech minulého století podávat v Kanadě Sam Panopoulos. Ananas na pizze dodnes budí vášnivé reakce

Kultovní pokrm, nebo zločin? Ananas na pizze rozděluje společnost přes 50 let

Kupodivu to není ostrovní stát USA Havaj, kterému se připisuje zásluha nebo vina (záleží na úhlu pohledu), za vznik šunkové pizzy s ananasem známé právě jako Havaj. Ten, kdo dal světu tuto pizzu nebyl totiž Havajan, ba dokonce ani Ital. Kdo za to tedy může? A proč pizza s ananasem vyvolává po celém světě stále tak vášnivé diskuze?

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta

Švestkové knedlíky desetkrát jinak. Velkou roli hrají na Trnkobraní

Období švestek trvá až do září a využití tohoto oblíbeného ovoce je víc než pestré. Ostatně považovali si jich už staří Egypťané, v jejichž hrobkách se našly, aby mrtví netrpěli hlady a jako zásoba energie sloužily karavanám obchodníků putujících pouští. I když pánové většinou tvrdí, že švestky jsou nejlepší tekuté v lahvi slivovice, jejich drahé polovičky jejich využití vidí raději v koláčích, povidlech nebo knedlících.  

Jahodové mojito

Skvělý drink nemusí být alkoholický. Dejte šanci lahodným mocktailům

Těhotné ženy, řidiči či lidé, kteří jen neholdují alkoholu, nemusí při letních slavnostech sedět jen s vodou či džusem. Mohou si dopřát takzvané mocktaily. Za trochu exotickým názvem se skrývají lahodné nápoje bez kapky alkoholu. Stejně jako alkoholické drinky se podávají nazdobené v hezkých sklenicích a chutí rozhodně nezaostávají. Naopak. Dokonce i když se alkoholu nebráníte, dejte mocktailům šanci. Možná vám zachutnají ještě víc.

Creme brulée

Uvařte si podle šéfkuchaře Tiskárna Restaurantu Jakuba Trčky

Do jídla se snaží přenést svůj pozitivní přístup a chuť do práce. Pak vznikají pokrmy, které vykouzlí úsměv na rtech. Řeč je o Jakubu Trčkovi, který je šéfkuchařem Tiskárna Restaurant v Hranicích. Jako šéfkuchař má praxi ze zahraničí, kde strávil 12 let.

Bramborová buchta s gothajem

Sedm receptů ze západu Čech

Vyzkoušejte tyto pokrmy. O tipy a recepty se podělili čtenáři Deníku napříč Plzeňským a Karlovarským krajem.

Jakub Trčka, šéfkuchař Tiskárna Restaurant v Hranicích

Recepty šéfkuchaře Jakuba Trčky vám vykouzlí úsměv na tváři

Do jídla se snaží přenést svůj pozitivní přístup a chuť do práce. Pak vznikají pokrmy, které vykouzlí úsměv na rtech. Řeč je o Jakubu Trčkovi, který je šéfkuchařem Tiskárna Restaurant v Hranicích. Jako šéfkuchař má praxi ze zahraničí, kde strávil 12 let.

Pravidelná konzumace slazených cereálií vede k obezitě

Nejzrádnější potravinové pasti. Mnoho Čechů se nechá nachytat

Je překvapivě hodně potravin, o nichž dobře víme, že škodí zdraví, a přece je jíme. Nejzrádnější jsou ale takové, které nám uškodí, aniž bychom to tušili, protože si je kupujeme s přesvědčením, že jsou zdraví prospěšné. Tématem se zabýval časopis Květy.

Smrkový sirup posílí imunitu. Jeho příprava je snadná

Smrkový sirup posílí imunitu. Správná chvíle na jeho výrobu nastává právě nyní

Jestliže víte, kde natrhat mladé smrkové výhonky, vezměte si košík a nůžky jako paní Tereza a natrhejte nebo nastříhejte si jich tolik, kolik unesete. Doma si z nich vyrobte léčivý sirup, který v sychravých podzimních dnech jako když najdete. Navíc si ho můžete vyrobit pouze teď, protože starší tmavě zelené smrkové větvičky už neobsahují tolik vitaminu C, kvůli kterému to celé děláte.

Tvarohové knedlíky s jahodami a opraženou strouhankou.

Milujete knedlíky s jahodami? Nabízíme recept na tvarohové, kynuté i jogurtové

Konečně nastal očekávaný čas ovocných knedlíků. Můžeme je připravit na mnoho způsobů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý z nás. Přinášíme vám osvědčené recepty na tuhle pochoutku - můžete ji vyrobit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.