Kreativ

ŠTÍTEK: cukr

Historický snímek cukrovaru v Litovli

Česká surovina dřív krmila světový trh. Teď vedeme hlavně v její spotřebě

Zhruba pětatřicet kilo „čistého“ cukru a dalších čtrnáct kilogramů cukrářských výrobků a čokolády. Taková je podle Českého statistického úřadu roční spotřeba průměrného Čecha. Pojem bílý cukr je dnes v souvislosti s tuzemskem spojován především s jeho nezdravě vysokou konzumací. Bývaly však doby, kdy byl cukr pro náš stát více než důležitý.

Díky vysokému obsahu vlákniny, bílkovin a nízkému počtu kalorií je hrách skvělou součástí jídelníčku. Nejstravitelnější je ve formě kaše.

Dobrota omlazuje a pomáhá s hubnutím. Předsudky si lidé nesou ze školní jídelny

Naše tělo v zimě potřebuje výživnější stravu. Proto je dobré sáhnout po luštěninách, například po hrachu. I když řada lidí kvůli dávným zážitkům ze školních jídelen, nebo kvůli obavám z vedlejších účinků trpí vůči hrachové kaši předsudky, měli by je opustit. Hrách mimo jiné přispívá k regeneraci organismu, bojuje proti stárnutí a pomáhá při hubnutí. A když vaření hrachové kaše věnujete náležitou péči, budete mít na talíři nesmírně vydatné, zdravé a chutné jídlo. Proč je hrachová kaše zdravá? Jak uvařit hrachovou kaši, aby nenadýmala? A proč je lepší jíst hrachovou kaši bez masa i vejce?

Snídani obohatí a mozek posílí například celozrnný toust s avokádovou pomazánkou a vejci

Jste unavení a máte špatnou náladu? Sestavte si snídani, která posílí váš mozek

Stravovací zásada, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, je všeobecně známá. Důležité však je i to, co si k snídani dopřejeme. Správně vybraná jídla jsou nejen palivem, které nám dodá energii do nadcházejícího dne, ale mohou ovlivnit i zdraví našeho mozku. Řada lidí se nechává ovlivnit reklamou a snídá takzvané zdravé potraviny, které jsou často bohaté na přidaný cukr a rafinované sacharidy. Tudy však cesta ke zdraví nevede. Co je zdravá snídaně? Co snídat, abychom posílili výkon mozku? A které potraviny podporují zdraví mozku?

Studie ukazují, že pravidelná konzumace čočky snižuje riziko chronických onemocnění, jako je cukrovka, obezita, rakovina a srdeční choroby

Někdo se ji bojí jíst. Přitom podpoří zdraví i hubnutí a dokonce posílí psychiku

V zimním období, kdy tělo potřebuje více živin a energie, nám mohou pomoci luštěniny. Jsou výživné a obsahují spoustu vitaminů, minerálů a vlákniny, které prospívají našemu tělu. V našich končinách je z luštěnin zřejmě nejoblíbenější čočka. Navzdory jejím přínosům pro zdraví však řadě lidí vadí nepříjemné vedlejší efekty její konzumace - nadýmání. Proč je čočka tak zdravá? Jak ji připravit, aby nenadýmala? Jak se vaří nejlepší čočka na kyselo? A je pravda, že čočka pomáhá s hubnutím?

Jednou z cest, jak se zbavit přebytečných kilogramů a současně ozdravit svůj organismus, je pití vody s jablky a skořicí.

Provoněná silná dvojka pomůže s detoxem i s hubnutím. A navíc si pochutnáte

Po veselém hodování, které doprovází závěr prosince, přicházejí lednové výčitky svědomí. Vánoční a silvestrovské dobroty už jsou sice minulostí, ale váha nám je stále připomíná. Jednou z cest, jak se zbavit přebytečných kilogramů a současně ozdravit svůj organismus, je pití vody s jablky a skořicí, nebo jablečného skořicového čaje. Nejen že vám pomohou zbavit se toxinů a zhubnout, ale navíc výborně chutnají. Jak připravit jablečnou skořicovou vodu? Jak jablečná skořicová voda pomáhá s hubnutím? A jak uvařit jablečný skořicový čaj?

Na začátku roku 2020 vážil Milan přes 155 kilo, po třech letech hubnutí s nutriční terapeutkou už to bylo jen necelých 120 kilo.

Muž shodil už 36 kilogramů. Pomáhá mu dieta jednodušší, než byste čekali

Opakované neúspěšné pokusy zhubnout přivedly Milana Krátkého k naprostému zoufalství. Když už stál před rozhodnutím podstoupit bariatrickou operaci zmenšující žaludek, přišla změna. Obrovská vůle Milana neskončit pod skalpelem a hlavně podpora nutriční specialistky dokázaly, že muž za dva a půl roku zhubnul 36 kilo. Jak to dokázal a co mu pomáhá překonat chutě na sladké nebo chvíle, kdy se hubnutí zastaví?

Kocovina je nepříjemný stav, který je provázen bolestí hlavy, nevolností a malátností.

Uleví při kocovině, zklidní žaludek i posílí imunitu. Tuto surovinu máte doma

Poslední den v roce se má řádně oslavit, o tom není pochyb. Jak ale současně zařídit, abyste se ráno neprobudili s kocovinou? Typická kocovina je nevolnost, kterou provází bolesti hlavy, žaludek jako na vodě, často i zvracení a třes celého těla. Během pár minut fit nebudete, ale díky zázvoru můžete kocovinu alespoň zmírnit a své utrpení trochu zkrátit. Co se děje v těle při kocovině, jak se kocoviny zbavit, co je dobré na kocovinu jíst a proč byste měli užívat zázvor?

Džus je pro zuby podobně nezdravý jako kola. Ilustrační foto

Džus je pro zuby podobně nezdravý jako kola. Děti by měly pít vodu, varuje zubař

Spolu s manželkou, dentální hygienistkou, založil v Trutnově stomatologické centrum. Kromě toho spustil projekt Škola bez cukru a snaží se ve městě vymýtit ze škol a školek sladká pití. Zubař Martin Košťál také nedávno vystoupil v Poslanecké sněmovně na kulatém stolu věnovaném energetickým nápojům, kde upozornil na jejich ničivé účinky na zuby.

Provozovatel Revolution baru v Písku Pavel Cicvárek.

Pití alkoholu bylo dřív o kvantitě, dnes spíš o kvalitě. Lidé chodí za zážitkem

/ROZHOVOR/ „Večer strávený v baru byl před pár lety daleko dostupnější a levnější. Lidé pili víc na kvantitu. Dneska si jdou do baru kupovat nejen pití, ale také prostředí a servis,“ říká v rozhovorz pro Deník provozovatel oblíbeného píseckého podniku Revolution cocktail bar & caffee lounge Pavel Cicvárek, který začínal „za barem“ zhruba před patnácti lety.  

Cukr je pro nás nejen o svátcích úhlavním nepřítelem. Podle imunoložky neblaze ovlivňuje i náš imunitní systém

Nejhorší potravina pro imunitní systém? Během Vánoc ji někteří jedí na kila

V souvislosti se svátečním stravováním se vždy hovořilo především o jeho vlivu na naši siluetu. Přibírání na váze ale není to jediné, co může vánoční menu způsobit. Podle imunoložky je totiž všudypřítomný cukr jedním z důvodů, proč náš imunitní systém slábne. A pokud ho jíte ve zvýšeném množství, možná tím snižujete schopnost svého těla bránit se proti virům a bakteriím, které mohou proniknout do vašeho těla.

Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů České republiky.

Daň z cukru jako klíč k boji s obezitou? Sdružení sportovních svazů ji navrhuje

Zdanění cukru jako jedna z cest pro snížení obezity ve společnosti. Zároveň by podle společnosti PAQ Research mohlo zavedení spotřební daně na nápoje s větším množstvím cukru přinést do státního rozpočtu miliardové částky. Praxi s jejím zavedením má řada nejen evropských států. „U nás je důležité, abychom o tom konečně začali vážně diskutovat. Zároveň v České republice chybí celkový komplexní přístup k problematice zdravého života,“ prohlásil Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů České republiky.

Zbylé vaječné bílky můžete využít na mnoho způsobů.

Zbylo vám při pečení hodně bílků? Dají se skvěle využít, přispívají i ke kráse

Také vám po vánočním pečení nebo po přípravě vaječného koňaku zbyly v ledničce vaječné bílky? Občas se stane, že tam zůstanou tak dlouho, až nakonec nezbude, než je vyhodit. To by ale byla velká škoda, protože bílky obsahují řadu zdraví prospěšných látek a navíc poskytují mnoho možností, jak je při vaření či pečení využít. Proč jsou bílky zdravé? A jak zbylé vaječné bílky co nejlépe zužitkovat?

Vosím hnízdům o Vánocích nikdo neodolá.

Vosí hnízda jako něžná vánoční lahůdka. Toto cukroví si zvládne připravit každý

Vánoční období v Česku neodmyslitelně spojujeme s vůní skořice, vanilky, rumu a sametovým aroma pečených dobrot. Mezi tradičními vánočními lahůdkami, které naše chutě rozveselují, zaujímají zvláštní místo malé kousky radosti, kterým podle jejich tvaru říkáme Vosí hnízda, či Včelí úly. Jde o opravdovou hvězdu mezi vánočním cukrovím. Vosí hnízda jsou neskutečně dobrá a lahodná. A překvapivě jednoduchá na přípravu.

Do Štědrého dne zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi?

Týden do Vánoc. Do jakého cukroví se pustit? A kdy dělat vánočku?

Pokud máte rádi domov provoněný přípravou vánočního cukroví, určitě jste nezaháleli a krabice a krabičky máte už plné perníčků, zázvorek, lineckého, vanilkových rohlíčků a dalších dobrot. Letošní adventní období je sice kratší než obvykle, ale do Štědrého dne nám stále ještě zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi? A kdy je správný čas na pečení vánočky?

Cukráři z Volyně.

VIDEO: Vůně Vánoc aneb Takhle pečou vánoční cukroví ve Volyni

Filip je mladý kluk, který se učí cukrářem. Důvodů, proč si na Střední škole a Jazykové škole s právem státní jazykové zkoušky ve Volyni tento obor vybral, je víc. „Jednak bydlím hned vedle a také mě to baví. Moje sestra také peče, ale jak to bude dál, ještě nevím,“ říká.

Išelské dortíčky

Išelské dortíčky: Cukroví, které miloval Franz Josef, zvládnete v pohodě doma

Išelské dortíčky patří ke stálicím vánočního pečení. Skrývají v sobě ty nejlepší chutě a vypadají velmi lákavě. Kdysi je prý měl velmi rád císař František Josef. Jak udělat išelské dortíčky? A jaká náplň je vhodná do išelských dortíčků? Podívejte se na přehledný recept. Najdete také videorecet na išelské dortíčky podle Josefa Maršálka.

Krásný a hlavně dobrý adventní kalendář z perníčků

Adventní kalendář stihnete ještě udělat z perníčků. Tyhle jsou totiž hned měkké

Věděli jste, že se kdysi do perníku přidával pepř? Proto se jim původně říkalo peprníky. Později byl recept upraven a přestože byly perníky znamením luxusu, dnes si je na Vánoce peče téměř každá rodina. Nevýhodou klasickým perníčků je to, že se potřebují několik týdnů odležet, aby změkly. Jsou ale naštěstí i osvědčené recepty na perníčky, které jsou měkké ihned. Díky receptu od známé foodblogerky Markéty v troubě si ještě stihnete udělat z perníčků adventní kalendář.

S vanilkovými rohlíčky rády pomohou i děti.

Jak na voňavé vanilkové rohlíčky? Nepokazte výsledek špatným skladováním

Mezi to nejoblíbenější vánoční cukroví bezesporu patří vanilkové rohlíčky. Podívejte se na jednoduchý recept na tuto vánoční pochoutku. Podle videa můžete zkusit jeho další obdobu - recept na vanilkové rohlíčky podle prababičky Josefa Maršálka. Jak rohlíčky udělat obzvláště voňavé a jak vanilkové rohlíčky správně skladovat?

Ilustrační foto.

Recept na svatomartinské rohlíčky. K huse a vínu přidáme sladkou tečku

Svátek sv. Martina byl časem, kdy končila čeledi služba a hospodáři čekali na zimu. Na svátek sv. Martina už obvykle všichni očekávali sníh a proto se říká, že sv. Martin přijíždí na bílém koni. K tomuto období se váží tradiční pochutiny, je to nejen husa, ale i první víno nového ročníku a svatomartinské rohlíčky. Ty se podle tradic pekly právě 11. listopadu. Takže je ten pravý čas, se do nich pustit.

Písecká nemocnice zve na preventivní vyšetření diabetu.

Písecká nemocnice zve na preventivní vyšetření diabetu

Nemocnice Písek se v úterý 14. listopadu zaměří na prevenci cukrovky. Při příležitosti Světového dne diabetu připravuje informační kampaň k tomuto onemocnění a preventivní vyšetření. Tomu, kdo chce znát svou hladinu cukru v krvi, budou od 8.30 do 10.30 hodin k dispozici pracovníci Oddělení klinické biochemie.

Léčivé účinky lékořice využívali lidé již od dob egyptských faraónů.

Cítíte únavu a stres? Vašim nadledvinkám pomůže bylina, kterou znali už faraóni

Malé trojúhelníkové žlázy umístěné na horní části každé ledviny. Oč jsou nadledvinky nenápadnějšími orgány, o to větší roli hrají v našem zdraví. Nadledvinky vylučují téměř 50 hormonů včetně adrenalinu, kortizolu, estrogenu a testosteronu, které pomáhají regulovat reakci těla na stres. A ten nás dnes doprovází na každém kroku - ve škole, v práci i doma. Pokud vás tedy trápí problémy se spánkem, vyčerpanost nebo nadměrné ukládání tuku, může jít o špatnou funkci nadledvin. A právě s tím vám může pomoci lékořice.

V boji s Alzheimerovou chorobou mají vědci stále co zkoumat

Už nyní se vaše tělo rozhoduje, zda bude trpět demencí. Vědci dali 7 rad

O tom, jak bude fungovat váš mozek, se rozhoduje už ve středním věku. Z americké studie jednoznačně vyplynulo, že zdravý životní styl ve středním věku může vést ke snížení rizika demence v pozdějším věku. Změna životního stylu a dodržování několika jednoduchých pravidel v období od třiceti do šedesáti let může významně ovlivnit, zda Alzheimerova choroba nebo jiná forma demence postihne člověka o desítky let později.

I jedna miska zeleniny denně může ohromně prospět vašemu zdraví

Dopřejte si denně misku zeleniny. Neuvěříte, co se stane s vaším tělem

Tušíte, co se stane s vaším tělem, když do každodenního jídelníčku přidáte jedinou misku zeleniny a ovoce? Budete hodně překvapeni a možná se i pro příště obejdete bez doktora. Hemoroidy, záněty nebo tloustnutí – tomu všemu se vyhnete jednoduchou změnou jídelníčku. Odbornice na výživu vysvětluje, proč se s tělem začnou dít doslova zázraky.

Jablečná přesnídávka je způsob, jak obstarat svačinku pro malé děti i pro velké mlsouny

Jak doma udělat chutnou a zdravou jablečnou přesnídávku? Jde to rychle a levně

Když se řekne jablečná přesnídávka, hodně lidí si představí malé skleničky z obchodu obsahující výživu pro děti. Daleko jednodušší, než zkoumat v obchodě etiketu s údaji o složení, je však vyrobit si přesnídávku ze zdravých surovin doma. Jak se dělá jablečná přesnídávka? Příprava je rychlá a levná, výsledek zaručený a skvělé jablečné pyré ocení nejen děti, ale i dospělí.

Doba voňavých a šťavnatých švestek je tu. Víte, jak je zpracovat a uchovat?

Tyhle recepty na povidla si uložte. Jihočeská, pečená i bez cukru

Zavařujete rádi? Marmelády, džemů, povidel a kompotů není nikdy dost. A receptů na ně také ne. Víte dobře, jak si uchovat chuť švestek na dlouhé zimní měsíce? Vybrali jsme pro vás čtyři různé recepty na švestková povidla a zavařování švestek, a to včetně těch nejjednodušších. Pojďte se na ně s námi podívat.

Cuketa se sice tváří skromně, ale je plná vlákniny, která hraje důležitou roli při trávení, ale i důležitých vitaminů, minerálů a antioxidantů.

Přerostly vám cukety? Zkuste cuketové zelí. Vařte, sterilujte, fermentujte

Konec léta se na zahrádkách nese ve znamení cuket. Jejich úhledné zelené nebo žluté podlouhlé plody mají v kuchyni mnohostranné využití. Když přerostou, nevadí. Hospodyňky je pak mohou využít na skvělé cuketové zelí. Hodí se k pečenému nebo uzenému masu a chutná podobně jako zelí hlávkové nebo kedlubnové. Na rozdíl od nich je však cuketové zelí daleko rychleji hotové. Dá se také sterilovat nebo fermentovat. A protože cukety nabízejí množství prospěšných látek, nejen že si pochutnáte, ale ještě uděláte něco pro své zdraví.

Ve čtvrtek dopoledne byl zahájen za účasti premiéra Petra Fialy a představitelů kraje a města agrosalon Země živitelka. Potrvá do úterka a představí se na něm 600 vystavovatelů.

Fiala: Zlevňují máslo i cukr, zlevnit musí i jiné potraviny. Zisk firem je velký

V Česku klesají ceny másla, cukru i mléka, zlevnit ale musí i další potraviny. Na budějovickém agrosalonu Země živitelka to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Firmy mají velké zisky, lidé to ale musí pocítit na poklesu cen, řekl premiér. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) nesmí být marže nepřiměřené. Vláda bude apelovat na řetězce, aby nabízely víc českých potravin.

Duhový dort, foodstyling Klára Zíková

Jak na dort pro dobrou náladu: Jeho barvy i chuť vás naplní optimismem

Duhový dort hezky vypadá a skvěle chutná. I když jeho obarvení několika barvami si vyžádá trochu času i práce navíc, výsledek vám určitě zlepší náladu. Recept na duhový dort a další opulentní dobroty najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů.