Zhruba pětatřicet kilo „čistého“ cukru a dalších čtrnáct kilogramů cukrářských výrobků a čokolády. Taková je podle Českého statistického úřadu roční spotřeba průměrného Čecha. Pojem bílý cukr je dnes v souvislosti s tuzemskem spojován především s jeho nezdravě vysokou konzumací. Bývaly však doby, kdy byl cukr pro náš stát více než důležitý.
Naše tělo v zimě potřebuje výživnější stravu. Proto je dobré sáhnout po luštěninách, například po hrachu. I když řada lidí kvůli dávným zážitkům ze školních jídelen, nebo kvůli obavám z vedlejších účinků trpí vůči hrachové kaši předsudky, měli by je opustit. Hrách mimo jiné přispívá k regeneraci organismu, bojuje proti stárnutí a pomáhá při hubnutí. A když vaření hrachové kaše věnujete náležitou péči, budete mít na talíři nesmírně vydatné, zdravé a chutné jídlo. Proč je hrachová kaše zdravá? Jak uvařit hrachovou kaši, aby nenadýmala? A proč je lepší jíst hrachovou kaši bez masa i vejce?
Stravovací zásada, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, je všeobecně známá. Důležité však je i to, co si k snídani dopřejeme. Správně vybraná jídla jsou nejen palivem, které nám dodá energii do nadcházejícího dne, ale mohou ovlivnit i zdraví našeho mozku. Řada lidí se nechává ovlivnit reklamou a snídá takzvané zdravé potraviny, které jsou často bohaté na přidaný cukr a rafinované sacharidy. Tudy však cesta ke zdraví nevede. Co je zdravá snídaně? Co snídat, abychom posílili výkon mozku? A které potraviny podporují zdraví mozku?
V zimním období, kdy tělo potřebuje více živin a energie, nám mohou pomoci luštěniny. Jsou výživné a obsahují spoustu vitaminů, minerálů a vlákniny, které prospívají našemu tělu. V našich končinách je z luštěnin zřejmě nejoblíbenější čočka. Navzdory jejím přínosům pro zdraví však řadě lidí vadí nepříjemné vedlejší efekty její konzumace - nadýmání. Proč je čočka tak zdravá? Jak ji připravit, aby nenadýmala? Jak se vaří nejlepší čočka na kyselo? A je pravda, že čočka pomáhá s hubnutím?
Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci zve na vernisáž výstavy Řepa, cukr, homole, která bude slavnostně zahájena 11. ledna od 17 hodin v prostorách Křížovy vily v Zeyerově ulici.
Po veselém hodování, které doprovází závěr prosince, přicházejí lednové výčitky svědomí. Vánoční a silvestrovské dobroty už jsou sice minulostí, ale váha nám je stále připomíná. Jednou z cest, jak se zbavit přebytečných kilogramů a současně ozdravit svůj organismus, je pití vody s jablky a skořicí, nebo jablečného skořicového čaje. Nejen že vám pomohou zbavit se toxinů a zhubnout, ale navíc výborně chutnají. Jak připravit jablečnou skořicovou vodu? Jak jablečná skořicová voda pomáhá s hubnutím? A jak uvařit jablečný skořicový čaj?
Opakované neúspěšné pokusy zhubnout přivedly Milana Krátkého k naprostému zoufalství. Když už stál před rozhodnutím podstoupit bariatrickou operaci zmenšující žaludek, přišla změna. Obrovská vůle Milana neskončit pod skalpelem a hlavně podpora nutriční specialistky dokázaly, že muž za dva a půl roku zhubnul 36 kilo. Jak to dokázal a co mu pomáhá překonat chutě na sladké nebo chvíle, kdy se hubnutí zastaví?
Poslední den v roce se má řádně oslavit, o tom není pochyb. Jak ale současně zařídit, abyste se ráno neprobudili s kocovinou? Typická kocovina je nevolnost, kterou provází bolesti hlavy, žaludek jako na vodě, často i zvracení a třes celého těla. Během pár minut fit nebudete, ale díky zázvoru můžete kocovinu alespoň zmírnit a své utrpení trochu zkrátit. Co se děje v těle při kocovině, jak se kocoviny zbavit, co je dobré na kocovinu jíst a proč byste měli užívat zázvor?
Spolu s manželkou, dentální hygienistkou, založil v Trutnově stomatologické centrum. Kromě toho spustil projekt Škola bez cukru a snaží se ve městě vymýtit ze škol a školek sladká pití. Zubař Martin Košťál také nedávno vystoupil v Poslanecké sněmovně na kulatém stolu věnovaném energetickým nápojům, kde upozornil na jejich ničivé účinky na zuby.
/ROZHOVOR/ „Večer strávený v baru byl před pár lety daleko dostupnější a levnější. Lidé pili víc na kvantitu. Dneska si jdou do baru kupovat nejen pití, ale také prostředí a servis,“ říká v rozhovorz pro Deník provozovatel oblíbeného píseckého podniku Revolution cocktail bar & caffee lounge Pavel Cicvárek, který začínal „za barem“ zhruba před patnácti lety.
V souvislosti se svátečním stravováním se vždy hovořilo především o jeho vlivu na naši siluetu. Přibírání na váze ale není to jediné, co může vánoční menu způsobit. Podle imunoložky je totiž všudypřítomný cukr jedním z důvodů, proč náš imunitní systém slábne. A pokud ho jíte ve zvýšeném množství, možná tím snižujete schopnost svého těla bránit se proti virům a bakteriím, které mohou proniknout do vašeho těla.
Zdanění cukru jako jedna z cest pro snížení obezity ve společnosti. Zároveň by podle společnosti PAQ Research mohlo zavedení spotřební daně na nápoje s větším množstvím cukru přinést do státního rozpočtu miliardové částky. Praxi s jejím zavedením má řada nejen evropských států. „U nás je důležité, abychom o tom konečně začali vážně diskutovat. Zároveň v České republice chybí celkový komplexní přístup k problematice zdravého života,“ prohlásil Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů České republiky.
Zdanění cukru může být jednou z cest pro snížení obezity ve společnosti. Zároveň by podle společnosti PAQ Research mohlo zavedení spotřební daně na nápoje s větším množstvím cukru přinést do státního rozpočtu miliardové částky. Praxi s jejím zavedením má řada nejen evropských států.
Vánočka k Vánocům prostě patří. A co kdybyste si ji letos upekli sami? Pokud nevíte, jak na to, vše se naučíte na Kurzu pečení vánočky, který pořádají v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. Recept od zkušených pekařek však najdete i zde.
Vánočka k Vánocům prostě patří. A co kdybyste si ji letos upekli sami? Pokud nevíte, jak na to, vše se naučíte na Kurzu pečení vánočky, který pořádají v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. Recept od zkušených pekařek však najdete i zde…
Plněné ořechy jsou křehké a voňavé cukroví s lahodným krémem. Patří k těm pracnějším vánočním dobrotám, ale výsledek je fantastický. Cukroví můžete upéct také podle videoreceptu pekaře Josefa Maršálka.
Skromné a snadné vánoční cukroví voní hřejivým zimním kořením. Madlenky upečete za chvilku. Skvěle se hodí k čaji i ke kávě. Tento recept je vhodný i pro ty, co kvůli alergii nemohou jíst cukroví s ořechy. Jak udělat madlenky bez ořechů? A jak bez ořechů připravit vanilkové rohlíčky?
Také vám po vánočním pečení nebo po přípravě vaječného koňaku zbyly v ledničce vaječné bílky? Občas se stane, že tam zůstanou tak dlouho, až nakonec nezbude, než je vyhodit. To by ale byla velká škoda, protože bílky obsahují řadu zdraví prospěšných látek a navíc poskytují mnoho možností, jak je při vaření či pečení využít. Proč jsou bílky zdravé? A jak zbylé vaječné bílky co nejlépe zužitkovat?
Vánoční období v Česku neodmyslitelně spojujeme s vůní skořice, vanilky, rumu a sametovým aroma pečených dobrot. Mezi tradičními vánočními lahůdkami, které naše chutě rozveselují, zaujímají zvláštní místo malé kousky radosti, kterým podle jejich tvaru říkáme Vosí hnízda, či Včelí úly. Jde o opravdovou hvězdu mezi vánočním cukrovím. Vosí hnízda jsou neskutečně dobrá a lahodná. A překvapivě jednoduchá na přípravu.
Pokud máte rádi domov provoněný přípravou vánočního cukroví, určitě jste nezaháleli a krabice a krabičky máte už plné perníčků, zázvorek, lineckého, vanilkových rohlíčků a dalších dobrot. Letošní adventní období je sice kratší než obvykle, ale do Štědrého dne nám stále ještě zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi? A kdy je správný čas na pečení vánočky?
Hledáte inspiraci na vánoční pečení? Zkuste k letos k oblíbeným druhům přidat Masarykovo cukroví. Je na přípravu docela jednoduché a chutná už několik generací.
K Vánocům patří cukroví a tak jsme zveřejnili na webu anketu, kde jste mohli rozhodnout, které máte nejraději. Vyhrály vanilkové rohlíčky, za nimi byla vosí hnízda. Tak přinášíme recepty, jak na ně.
Filip je mladý kluk, který se učí cukrářem. Důvodů, proč si na Střední škole a Jazykové škole s právem státní jazykové zkoušky ve Volyni tento obor vybral, je víc. „Jednak bydlím hned vedle a také mě to baví. Moje sestra také peče, ale jak to bude dál, ještě nevím,“ říká.
Kdyby mělo být o Vánocích na stole jenom jedno jediné cukroví, nejspíš by to bylo linecké. Klasika všech klasik voní, chutná i zdobí. Příprava lineckého cukroví není složitá, na pár věcí si ale přece jen musíte dát pozor. Jak správně upéct linecké cukroví?
/VIDEO, FOTO/ Vladimír Dvořáček je vyhlášený čokolatiér, a to nejen v České Lípě. Balíčky se svými výrobky pravidelně rozesílá zákazníkům po celém světě. Jeden nedávno putoval například k Bodamskému jezeru do Švýcarska nebo do Ameriky. Přitom původně toužil tvořit sochy z porcelánu, a s čokoládou nikdy pracovat nechtěl.
Ořechové trubičky jsou oblíbeným vánočním cukrovím. Kdo by odolal kombinaci křehkého obalu a lahodného krému uvnitř? Podívejte se, jak plněné ořechové trubičky připravit, aniž byste dělali pracný krém. V našem receptu využijeme lískooříškový krém, čokoládu a trochu whisky.
Išelské dortíčky patří ke stálicím vánočního pečení. Skrývají v sobě ty nejlepší chutě a vypadají velmi lákavě. Kdysi je prý měl velmi rád císař František Josef. Jak udělat išelské dortíčky? A jaká náplň je vhodná do išelských dortíčků? Podívejte se na přehledný recept. Najdete také videorecet na išelské dortíčky podle Josefa Maršálka.
Vánoční cukroví je nedílnou součástí českých Vánoc. Ne vždy ale mělo takovou podobu, jakou ji známe nyní. Jak tomu bylo v historii, nám řekla autorka šumavských kuchařek Lucie Kohoutová a připojila i několik receptů.
Věděli jste, že se kdysi do perníku přidával pepř? Proto se jim původně říkalo peprníky. Později byl recept upraven a přestože byly perníky znamením luxusu, dnes si je na Vánoce peče téměř každá rodina. Nevýhodou klasickým perníčků je to, že se potřebují několik týdnů odležet, aby změkly. Jsou ale naštěstí i osvědčené recepty na perníčky, které jsou měkké ihned. Díky receptu od známé foodblogerky Markéty v troubě si ještě stihnete udělat z perníčků adventní kalendář.
Znáte žabí huby nebo ťupičky? Jestli hledáte recepty na skvělé vánoční cukroví, můžete se inspirovat léty prověřenými zápisky jihočeské babičky Blaženy. Na tomhle výtečném cukroví si pochutná úplně každý.
Medvědí pracny jsou vánočním cukrovím, které má hned dvě výhody. Tou první je samozřejmě skvělá chuť a tou druhou je jejich snadná příprava. S plněním těsta do formiček navíc rády pomohou i děti. Medvědí pracny byste měli začít péct už nyní, aby se do Vánoc stihly dobře odležet a zkřehnout.
Mezi to nejoblíbenější vánoční cukroví bezesporu patří vanilkové rohlíčky. Podívejte se na jednoduchý recept na tuto vánoční pochoutku. Podle videa můžete zkusit jeho další obdobu - recept na vanilkové rohlíčky podle prababičky Josefa Maršálka. Jak rohlíčky udělat obzvláště voňavé a jak vanilkové rohlíčky správně skladovat?
Vrkoč. Je to sice česká tradice, ale podobné obřadní pečivo pekli a pečou i jiné národy z Evropy. Jinými slovy, co kdyby letošní vánočka vypadala méně obvykle?
Početnost a rozmanitost hmyzu v době globálního oteplování a měnícího se životního prostředí jsou v hledáčku výzkumníků na celém světě. Stále není probádané ani to, jaké živiny hmyzu chybí v přírodě.
Svatomartinské rohlíčky nebo také Martinské rohlíčky patří k lahodným pochoutkám, které se pečou zejména na svatého Martina. Nemusíte se bát, že je nezvládnete. O recept na nekynuté svatomartinské rohlíčky, které zvládnete jednoduše a rychle, se podělila foodblogerka Markéta Chovancová znamá jako Markéta v troubě.
Svátek sv. Martina byl časem, kdy končila čeledi služba a hospodáři čekali na zimu. Na svátek sv. Martina už obvykle všichni očekávali sníh a proto se říká, že sv. Martin přijíždí na bílém koni. K tomuto období se váží tradiční pochutiny, je to nejen husa, ale i první víno nového ročníku a svatomartinské rohlíčky. Ty se podle tradic pekly právě 11. listopadu. Takže je ten pravý čas, se do nich pustit.
Blíží se svátek svatého Martina a s ním i oblíbená specialita všech milovníků dobrého jídla – pečená husička. Než se ale do ní s chutí pustíte, možná byste se o huse chtěli dozvědět víc. Třeba abyste u slavnostně prostřeného svatomartinského stolu platili za znalce.
Nemocnice Písek se v úterý 14. listopadu zaměří na prevenci cukrovky. Při příležitosti Světového dne diabetu připravuje informační kampaň k tomuto onemocnění a preventivní vyšetření. Tomu, kdo chce znát svou hladinu cukru v krvi, budou od 8.30 do 10.30 hodin k dispozici pracovníci Oddělení klinické biochemie.
Malé trojúhelníkové žlázy umístěné na horní části každé ledviny. Oč jsou nadledvinky nenápadnějšími orgány, o to větší roli hrají v našem zdraví. Nadledvinky vylučují téměř 50 hormonů včetně adrenalinu, kortizolu, estrogenu a testosteronu, které pomáhají regulovat reakci těla na stres. A ten nás dnes doprovází na každém kroku - ve škole, v práci i doma. Pokud vás tedy trápí problémy se spánkem, vyčerpanost nebo nadměrné ukládání tuku, může jít o špatnou funkci nadledvin. A právě s tím vám může pomoci lékořice.
O tom, jak bude fungovat váš mozek, se rozhoduje už ve středním věku. Z americké studie jednoznačně vyplynulo, že zdravý životní styl ve středním věku může vést ke snížení rizika demence v pozdějším věku. Změna životního stylu a dodržování několika jednoduchých pravidel v období od třiceti do šedesáti let může významně ovlivnit, zda Alzheimerova choroba nebo jiná forma demence postihne člověka o desítky let později.
Je to kolos, který za čtyřměsíční kampaň zpracuje milion tun řepy. Vyrobí z ní 140 tisíc tun cukru, tedy téměř polovinu jeho tuzemské spotřeby. Řepu ale zpracuje do posledního zbytku, řízky slouží jako krmivo, melasa pak putuje do lihovarů.
Tušíte, co se stane s vaším tělem, když do každodenního jídelníčku přidáte jedinou misku zeleniny a ovoce? Budete hodně překvapeni a možná se i pro příště obejdete bez doktora. Hemoroidy, záněty nebo tloustnutí – tomu všemu se vyhnete jednoduchou změnou jídelníčku. Odbornice na výživu vysvětluje, proč se s tělem začnou dít doslova zázraky.
Když se řekne jablečná přesnídávka, hodně lidí si představí malé skleničky z obchodu obsahující výživu pro děti. Daleko jednodušší, než zkoumat v obchodě etiketu s údaji o složení, je však vyrobit si přesnídávku ze zdravých surovin doma. Jak se dělá jablečná přesnídávka? Příprava je rychlá a levná, výsledek zaručený a skvělé jablečné pyré ocení nejen děti, ale i dospělí.
Takzvané rozšířené diabetologické ambulance dostanou od příštího roku možnost využít lidé s cukrovkou po celé republice. A to včetně služeb nutričních terapeutů, kteří dnes působí hlavně ve velkých ambulancích a klinikách.
Máte rádi švestková povidla, ale nechcete marnit čas zdlouhavou přípravou? Máme pro vás tip. Poctivá švestková povidla můžete připravit i v troubě a bez míchání. Postup není nijak složitý.
Zavařujete rádi? Marmelády, džemů, povidel a kompotů není nikdy dost. A receptů na ně také ne. Víte dobře, jak si uchovat chuť švestek na dlouhé zimní měsíce? Vybrali jsme pro vás čtyři různé recepty na švestková povidla a zavařování švestek, a to včetně těch nejjednodušších. Pojďte se na ně s námi podívat.
Konec léta se na zahrádkách nese ve znamení cuket. Jejich úhledné zelené nebo žluté podlouhlé plody mají v kuchyni mnohostranné využití. Když přerostou, nevadí. Hospodyňky je pak mohou využít na skvělé cuketové zelí. Hodí se k pečenému nebo uzenému masu a chutná podobně jako zelí hlávkové nebo kedlubnové. Na rozdíl od nich je však cuketové zelí daleko rychleji hotové. Dá se také sterilovat nebo fermentovat. A protože cukety nabízejí množství prospěšných látek, nejen že si pochutnáte, ale ještě uděláte něco pro své zdraví.
Pochoutka ze vzácného šafránu a pravé vanilky má charitativní poslání. V podniku 7. nebe, kde kladou důraz na tradiční postupy, chladivou dobrotu nabídnou mimořádně i při českobudějovické akci Město lidem, lidé městu.
V Česku klesají ceny másla, cukru i mléka, zlevnit ale musí i další potraviny. Na budějovickém agrosalonu Země živitelka to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Firmy mají velké zisky, lidé to ale musí pocítit na poklesu cen, řekl premiér. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) nesmí být marže nepřiměřené. Vláda bude apelovat na řetězce, aby nabízely víc českých potravin.
Duhový dort hezky vypadá a skvěle chutná. I když jeho obarvení několika barvami si vyžádá trochu času i práce navíc, výsledek vám určitě zlepší náladu. Recept na duhový dort a další opulentní dobroty najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů.