Kreativ

ŠTÍTEK: cukr

Diabetiků na celém světě výrazně přibývá. V České republice se jich aktuálně léčí přibližně 900 tisíc

Na tuto léčbu cukrovky se zapomíná. Přitom funguje výborně a hradí ji pojišťovny

Diabetes 2. typu je ve většině případů spojený s další vážnou nemocí, s obezitou. Právě vysoká hmotnost v organismu způsobí postupné změny v metabolismu, které vedou k rozvoji cukrovky. Ale toto platí i v opačném směru – když totiž pacient s diabetem 2. typu zhubne, kompenzace jeho nemoci se zlepší, nebo se nemoc dokonce zcela vyléčí. Mnozí pacienti berou dlouhé roky vysoké dávky léků a inzulínu, aniž by tato terapie zabírala. Přitom by stačilo zhubnout, což se bohužel často nedaří. Existuje ale řešení, které by diabetikům pomohlo, a hradí ho zdravotní pojišťovny.

Levandulové květy v bylinném sáčku zaručí klidný spánek – malým dětem i dospělákům.

Bylina mnichů i prostitutek. Dokáže uspat, zahnat splín nebo zatočit s migrénou

Pokud by hlavním poznávacím znamením stroje času mělo být to, že vás dokáže přenést na jiné místo a do jiné etapy života, než právě teď jste, tak existuje. Jmenuje se levandule. Stačí jedno přičichnutí, a rázem se ocitnete na dovolené ve slunném Středomoří. Kouzel však umí tato úžasná bylinka mnohem víc. Jaké obsahuje účinné látky? Se kterými obtížemi umí zatočit? A jaké vlastně existují možnosti využití levandule? To se dozvíte v tomto článku.

Margit Slimáková byla v roce 2015 označena za nejvlivnější českou expertku v oblasti zdravého životního stylu, zdravé výživy a přístupu ke zdravotní péči

Margit Slimáková: Nehubněte, jezte zdravě. Kachnu ano, místo knedlíku zelí

Trápí vás kila navíc, ale žádná dieta nezabírá? „Vaše hmotnost je v pořádku, problémem jsou vaše představy. Každý z nás přichází na svět s určitou konstitucí. Nikdo není geneticky předurčen k obezitě ani vychrtlosti, ale někteří jsme přirozeně štíhlejší, jiní plnější a pevnější stavby. Naše tělo ví někdy lépe, co potřebujeme,“ říká v rozhovoru o hubnutí Margit Slimáková.

Na své si přijdou příznivci svěžích chutí i milovníci smetanových drinků.

Letní drinky: Podlehněte sladkému pokušení a zkuste si připravit lahodný koktejl

Jsou často plné cukru a v alkoholických verzích umí zamotat hlavu s překvapivou rychlostí. Přesto lahodné drinky patří k létu stejně neodmyslitelně jako vůně opalovacího krému či rozpálený gril. Ať už dáváte přednost klidnému posezení s přáteli v zahradě nebo naopak roztančené zábavě na letní párty, s drinkem v ruce si budete připadat jako na dovolené v Karibiku. Inspirujte se recepty na notoricky známé klasiky i méně „profláknuté“ varianty letních koktejlů. Na své si přijdou příznivci svěžích chutí i milovníci smetanových drinků.

Na lednici raději zapomeňte. V jejím vlhkém prostředí se česneku nedaří.

Uchovejte česnek tak, aby neztratil chuť ani léčebné účinky. Tyto tipy zvládnete

Červen je měsíc, kdy začíná sklizeň česneku, jedné z nejžádanějších a nejzdravějších plodin, které české zahrádky nabízejí. I když česnekové palice vypadají odolně, uskladnit je tak, aby vydržely co nejdéle, někdy představuje problém. Jak správně skladovat česnek? Tedy: jak uchovat česnek, aby nezplesnivěl, ani nevyschl, a přitom jej mít stále po ruce? Možností je více.

Třešně zlepšují spánek, bojují proti zánětům i zhoubným nádorům, snižují krevní tlak, pomáhají zlepšovat bolestivou dnu a podporují hubnutí.

Malé plody, obrovský výkon: Pomohou s hubnutím, krevním tlakem i se spánkem

Proč jíst třešně? Třešně milujeme, ale málokdo ví, kolik vitaminů a antioxidantů se v nich skrývá a jak neuvěřitelně jsou zdravé. Třešně zlepšují spánek, bojují proti zánětům i zhoubným nádorům, snižují krevní tlak, pomáhají zlepšovat bolestivou dnu a podporují hubnutí. Do svého jídelníčku by je rozhodně měli zařadit i aktivní sportovci. 

Vláčné mrkvové muffiny provoněné medem a skořicí. Jsou lahodné i samy o sobě, ale stojí za to jim udělat ještě smetanovou čepici

Sladké, a přesto zdravé. Zkuste moučníky se zeleninou, nyní jsou v kurzu

Zdá se vám, že spojení sladkého moučníku a zeleniny k sobě jaksi nepasuje? Omyl! Zeleninové dezerty jsou chutné, vláčné a zdravé. A rozhodně vás nehodláme nudit známým mrkvovým dortem, nebo perníkem z cukety. Zdravých receptů přibývá, přitom příprava moučníků a dortů není složitá.

Základ pralinek tvoří cukr, ořechy a čokoláda, ostatní ingredience se mohou lišit

Pralinky slaví svůj mezinárodní den. Dopřejte si rozkoš pro chuťové pohárky

Pralinky jsou luxusem, který si může dovolit každý. Milují je jak malí, tak i velcí. Existuje nepřeberné množství jejich příchutí, takže si každý snadno najde tu svou. Pralinky dokonce mají svůj mezinárodní den, který připadá na 24. června. Ty luxusní se vyznačují použitím kvalitních surovin, mezi nejoblíbenější patří pralinky belgické. Jaká je jejich historie a kolik stojí nejdražší pralinky? 

Obezitolog Martin Haluzík

Utrácet za diety? Lepší je kombinovat potraviny a normálně jíst, radí obezitolog

Není dobré utrácet za drahé diety, které silně vynechávají nějakou složku potravin. Člověk je totiž nevydrží dlouho a poté opět přibere. Podle přednosty Centra diabetologie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Martina Haluzíka je naopak důležité jíst pestře a dlouhodobě udržitelně. „Je třeba omezit potraviny s vysokým obsahem cukru, prázdných kalorií a tuku,“ doporučuje v dalším pokračování projektu Deníku Česko za babku. Neméně podstatný je podle něj pohyb.

Není nad domácí šlehačku. S několika ingrediencemi navíc vydrží tuhá i 24 hodin

Pevná šlehačka, která nespadne? Přidejte pár ingrediencí a vydrží vám i 24 hodin

I když často sáhneme z časových důvodů po šlehačce ve spreji, pravdou je, že doma vyšlehaná šlehačka má nezaměnitelnou chuť, které se jen tak něco nevyrovná. Ozdobí moučníky, poháry a dokonale vypadá i na dortech. Ovšem jedině pokud ji vyšleháme správně a ona nám nespadne. A právě to se nikdy nestane, když k ní přidáte pár ingrediencí navíc.

Specialistka na výživu Margit Slimáková (vlevo) s Bohumilou Čihákovou

Chutě nás honí ze dvou důvodů. Je třeba se ptát proč, radí Margit Slimáková

„Z jídelního stolu se v mnoha rodinách stalo bojiště a z jídla nepřítel, kterého je třeba zdolat za pomoci tabulek, neustálého měření a vážení a někdy dokonce celodenního sledování speciální aplikace v telefonu. Ke zdravému stravování přitom nejsou dietní potraviny, speciální diety ani rozliční poradci vůbec potřeba,“ vysvětluje v rozhovoru doktorka farmacie, specialistka na výživu Margit Slimáková, která propaguje skutečné jídlo a bojuje za lepší život ve školách a nemocnicích.

Cukr a sůl by měly být konzumovány s mírou v doporučených dávkách

Cukr versus sůl: Co vaše zdraví ohrožuje víc? Smrtelná dávka není až tak vysoká

Cukr a sůl. Jak jistě tušíte, přílišné množství obou zmiňovaných dochucovadel tělu nesvědčí a způsobuje řadu zdravotních komplikací. Když se budeme soustředit na naše srdce, příliš mnoho soli vede k vysokému krevnímu tlaku. A pokud si myslíte, že jediné, čemu škodí cukr, jsou zuby a štíhlá linie, jste na omylu. Které dochucovadlo je ale horší? Jak by dopadl jejich souboj? A jaká dávka může být smrtelná?

Jak ovlivňuje jídlo naši psychiku?

PODCAST: Průmysl si platil vědce, bagatelizují rizikovost cukru, říká Slimáková

Napadlo vás, že to, co jíme, má vliv nejen na naši kondici, ale ovlivňuje také naši psychiku? Nepravidelná strava, nevhodná a nedostatečná výživa a příliš cukrů zvyšují riziko civilizačních chorob, podrážděnost, výkyvy nálad, zhoršenou koncentraci, paměť a únavu. Vítejte u další podcastové minisérie Jídlo jako palivo. Mým dnešním hostem je doktorka farmacie, specialistka na výživu Margit Slimáková, která propaguje skutečné jídlo a bojuje za lepší výživu ve školách a nemocnicích.

Tvarohové knedlíky s jahodami a opraženou strouhankou

Jahodové knedlíky miluje každý. Osvědčené recepty na ně nikdy nezklamou

Čas ovocných knedlíků se blíží. Připravit je lze na mnoho způsobů, a to nejen podle jihočeských receptů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý. Deník přináší osvědčené recepty na tuhle pochoutku. Můžete si ji připravit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.

Tvarohové knedlíky s jahodami a opraženou strouhankou.

Jahodové knedlíky miluje každý, tyhle skvělé recepty si rozhodně uložte

Očekávaný čas ovocných knedlíků je na spadnutí. Můžeme je připravit na mnoho způsobů, a to nejen podle jihočeských receptů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý z nás. Přinášíme vám naše osvědčené recepty na tuhle pochoutku. Můžete si ji připravit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.

Bez tuků se žádné vaření neobejde. Je však třeba pamatovat na to, že v teplé kuchyni platí jiná pravidla než v té studené.

Máslo, sádlo, nebo olej? V teplé kuchyni je často všechno naopak

Čas od času se vynoří nějaká nová dieta či výživový postup, který kompletně zakazuje určitou složku potravin. Jednou je původcem „všeho zla“ laktóza, jindy lepek, cukr či rovnou všechny sacharidy. Nejednou se na paškál dostaly i tuky jako máslo, sádlo či olej. Kdo se však trochu zajímá o zdravou výživu, ten ví, že tuky mají v těle celou řadu životně důležitých a nenahraditelných funkcí. A každý, kdo se aspoň občas mihne u sporáku, zase ví, že se bez nich neobejde žádné vaření. Není však tuk jako tuk a je potřeba vědět, v jakých situacích po jakém druhu sáhnout.

Chřest je superpotravina plná vitaminů a minerálů.

Chřest je superpotravina, elixír mládí a afrodiziakum. Podpoří imunitu i hubnutí

První chřest každoročně netrpělivě vyhlížejí kuchaři, gurmeti i příznivci zdravé výživy. Sezona této křehké a chutné zeleniny obvykle začíná v polovině dubna, ale letos má kvůli deštivému počasí trochu zpoždění. Na co je dobrý chřest? Chřest má nádech luxusu, protože jeho pěstování je náročné a trvanlivost krátká - k zákazníkovi se musí dostat nejpozději 36 hodin po sklizni, aby si zachoval chuť i výživové hodnoty. Lidé si na něm pochutnávali už od starověku a dnes mu odborníci přisuzují výjimečné léčebné účinky.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza

Ministr z cukru

Ministr Nekula tak vlastně říká, že české potraviny nejsou kvalitní. Není to pravda

Degustátoři ve středu hodnotili ve valtickém Centru excelence vzorky pro Valtické vinné trhy.

Degustátoři ve Valticích hodnotí vína pro vinařský Wimbledon. Ocení šampiony

/VIDEO, FOTO/ Celkem 721 vzorků vín přihlásili vinaři do letošního ročníku Valtických vinných trhů. Od úterý do pátku z nich vybírají degustátoři ve valtickém Centru Excelence ta nejlepší vína, která získají medailová ocenění, případně titul šampiona. Ve středu hodnotí čtyři komise. „U jednotlivých vzorků hodnotíme vzhled, vůni, chuť a celkový dojem. Člověk na to musí mít školení a dlouhodobou praxi," říká předseda jedné z komisí Pavel Krška.

Perníkářka Dana Holmanová předvedla svůj um na vernisáži výstavy Mistři svého řemesla v jičínském muzeu

Správná poleva je základ. Pak už je zdobení jen o fantazii, tvrdí perníkářka

Bělostná poleva z bílků a moučkového cukru se lehce táhne od hrotu zdobícího pytlíčku a na voňavých perníčcích ve tvaru srdíček a vajíček vytváří krajkové vzory, za které by se nemusel stydět ani lidový kroj nebo sváteční ubrus. Mistryně perníkářka a zakladatelka 1. Perníkové školy Dana Holmanová přišla na vernisáž výstavy Mistři svého řemesla v jičínském muzeu předvést návštěvníkům, jak na Velikonoce nazdobit perníčky, o kterých si koledníci budou ještě dlouho vyprávět.

Mazanec je velmi oblíbené velikonoční pečivo

Záleží i na teplotě surovin. Jak připravit mazanec, aby byl nadýchaný a vláčný

Mazanec je tradiční kynutý bochánek, který se každoročně peče ve všech domácnostech. Je to velmi oblíbené velikonoční pečivo. Jak upéct krásně nadýchaný, měkký a vláčný mazanec? Jde to snadno a bez problémů. Stačí se jen držet ověřeného receptu a pár základních pravidel. Mezi ně patří použití poctivých surovin, péče a potřebný čas, který věnujete přípravě i samotnému pečení. Zkuste recept foodblogerky Lindy Pazderové, známé díky webu Food Stories.

O Den zdraví měla veřejnost zájem.

Den zdraví v nemocnici vzdělával. Příchozí překvapilo množství cukru v mléce

Premiérový Den zdraví uspořádala ve středu nemocnice v Jindřichově Hradci. Zařízení se tak připojilo ke Světovému dni zdraví, který každoročně připadá na 7. duben. Zájemci si v nemocnici mohli bezplatně nechat změřit krevní tlak, hladinu cukru, poradit se o náhradách kyčelních a kolenních kloubů nebo se dozvědět zajímavosti z oblasti reprodukční medicíny. Zastoupení na akci mělo i nemocniční bistro, které si připravilo ochutnávky salátů.

Velikonoční beránek krášlí velikonoční stoly už po staletí

Velikonoční tradice. Oblíbeného beránka můžete upéct nasladko i naslano

Patří k Velikonocům stejně jako mazanec, zajíček či kraslice. Velikonoční beránek, symbol křesťanství, už po staletí každé jaro ozdobí a provoní sváteční stoly v mnoha rodinách. Z původní pečeně se postupně stal i sladký pokrm. Krasavec se sněhovými nebo čokoládovými vlnkami a barevnou mašlí je pýchou každé hospodyňky. Dá se upéct a ozdobit mnoha způsoby.

Pečené knedlíčky s mákem jako rodinný oběd

Spojit brambory a mák? Těmto pečeným knedlíčkům neodoláte

Máte rádi mák a přemýšlíte, co z této suroviny připravit? Chuť, ale zároveň také hlad spolehlivě zaženou pečené knedlíčky s mákem. Hodí se i jako rodinný oběd, protože si pochutnají jak děti, tak dospělí. A nějaká ta návštěva jistě také nepohrdne. Tak s chutí do toho!  

Ilustrační foto

Včely zatím plošně nehynou, cenu medu ukáže až sezona

Včelaři na Ostravsku a Olomoucku se zatím nepotýkají s masivními plošnými úhyny včelstev. Zda to znamená začátek dobré sezony, je však předčasné hodnotit. Stejně jako předpovídat cenu medu. I včelaři se nicméně musí vypořádat s rostoucími náklady na léčiva či cukr.

Cukr - Ilustrační foto

Vysoké ceny cukru: Podnět ministra Nekuly prověří potravinářská inspekce

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se zabývá podnětem ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) kvůli cenám cukru v maloobchodním řetězci. ČTK to sdělil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Podnět převzala od České obchodní inspekce (ČOI), které ho Nekula původně podal. Kontrola ČOI ještě neskončila, podle ní ale zatím nic nenasvědčuje porušení zákona.

Tradiční masopustní koblihy v Hradci Králové

Koblihy a masopust prostě patří k sobě. Vyberte si z pěti skvělých receptů

Tradičním jídlem pro stále oblíbenější masopust jsou kromě zabíjačkových pokrmů také koblihy. Průvod masek tohle sladké občerstvení za své písně a improvizované výstupy vždycky rád ocení. Čerstvé koblihy jsou ale skvělé po celý rok a milují je nejen děti snad v každé rodině. Když chtěl hudební skladatel Leoš Janáček uctít hosta, nechal nasmažit koblihy. Vyzkoušejte proto pět receptů, které jsme pro vás vybrali. Uvidíte, že je zvládnete a pochutnáte si.

Makrobiotická strava je převážně vegetariánská a hlavní důraz klade na celozrnné obiloviny

Makrobiotická strava doznala řady změn. Nejde už o dietu, ale o životní styl

Makrobiotická strava je převážně vegetariánská a hlavní důraz klade na celozrnné obiloviny. Dodává tělu velké množství vlákniny a omezuje příjem nezdravého cukru, takže by měla být vlastně ideální pro toho, kdo chce zhubnout. Přesto má řadu odpůrců, kteří tvrdí, že tento extrémní výživový směr může zdraví člověka vážně ohrozit. V čem je tedy makrobiotická dieta nebezpečná a co si z ní naopak vzít, abychom podpořili svoji snahu být štíhlí a současně zdraví?

K čočce na kyselo patří i vajíčko a párek

Čočka na kyselo není kaviár. Pár vychytávek ji ale povýší na pochoutku

Čočka na kyselo není jídlo, nad nímž by strávníci upadali do vytržení. Ale pokud kuchař věnuje její přípravě patřičnou péči, dokáže i tento prostý pokrm velmi oblažit chuťové buňky. Poměrně důležité jsou i další okolnosti s čočkou na kyselo související: je zdravá, zvládne ji uvařit i začátečník a výdaje na suroviny neublíží ani těžce zkoušené peněžence. I toto jednoduché jídlo lze navíc chuťově obohatit tak, aby strávníka překvapilo a potěšilo.

Probon na hradeckém veletrhu JA firem.

Již žádné bonbony plné cukru. Jde to i jinak, tvrdí studentská firma Probon

Barviva, cukry, konzervanty – to vše obsahují běžně dostupné cukrovinky. Studenti Obchodní akademie, SOŠ a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky v Hradci Králové se proto rozhodli učinit přítrž výčitkám z mlsání. V rámci celorepublikového projektu JA Czech založili studentskou firmu Probon a přišli na trh se zdravou alternativou sladkostí.

Nejen včelky patří mezi důležité opylovatele.

Kilogram medu už stojí i 200 korun, nejspíš zase podraží

S nižšími výnosy medu a úbytkem chovaných včelstev se potýkají včelaři ze Starého Sedliště. Jak vyplývá z jejich zprávy, kterou přednesli na výroční členské schůzi, počet chovaných včelstev se v posledních pěti letech snížil o více než dvě stovky.

Studenti střední obchodní školy v Hradci Králové založili studentskou firmu Probon a přišli na trh se zdravou alternativou sladkostí.

Už žádné bonbony plné cukru. Jde to i jinak, tvrdí studentská firma Probon

Barviva, cukry, konzervanty – to vše obsahují běžně dostupné cukrovinky. Studenti Obchodní akademie, SOŠ a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky v Hradci Králové se proto rozhodli učinit přítrž výčitkám z mlsání. V rámci celorepublikového projektu JA Czech založili studentskou firmu Probon a přišli na trh se zdravou alternativou sladkostí.

Vejce. Ilustrační snímek

Potraviny v akcích v lednu meziročně zdražily. Nejvíc si Češi připlatí za vejce

Potraviny v akcích v lednu meziročně zdražily v průměru o 37 procent. Vyplývá to z analýzy akčních letáků sedmi obchodních řetězců společnosti Česká distribuční. Porovnávala ceny 12 vybraných potravin a piva. Nejvíc od ledna loňského roku zdražila vejce, v průměru o 119 procent. Na dvojnásobek se zvýšily i ceny cukru krystal. Průměrná sleva potravin v akcích byla v lednu 24 procent, což je stejně jako loni.

Plněné minirohlíčky

Sýr, šunka nebo třeba zelenina. Minirohlíčky naplňte tím, co vám chutná

Voňavý, křupavý rohlíček plněný samými dobrotami. Už se vám sbíhají sliny? Tak to na nic nečekejte a pusťte se do receptu, kterým potěšíte nejen své chuťové buňky, ale taky kdejakou návštěvu. Jako náplň poslouží suroviny, které máte nejraději. Inspirujte se třeba variantou s anglickou slaninou, sýrem a kysaným zelím.