
Na Kokořínsku je borůvek pomálu. U prodejců stoupla cena za kilogram
Sezona borůvek je v plném proudu. Pro modrou superpotravinu jezdí lidé na Kokořín pravidelně. Letos je úroda kvůli suchu chudší.
Sezona borůvek je v plném proudu. Pro modrou superpotravinu jezdí lidé na Kokořín pravidelně. Letos je úroda kvůli suchu chudší.
Diabetes 2. typu je ve většině případů spojený s další vážnou nemocí, s obezitou. Právě vysoká hmotnost v organismu způsobí postupné změny v metabolismu, které vedou k rozvoji cukrovky. Ale toto platí i v opačném směru – když totiž pacient s diabetem 2. typu zhubne, kompenzace jeho nemoci se zlepší, nebo se nemoc dokonce zcela vyléčí. Mnozí pacienti berou dlouhé roky vysoké dávky léků a inzulínu, aniž by tato terapie zabírala. Přitom by stačilo zhubnout, což se bohužel často nedaří. Existuje ale řešení, které by diabetikům pomohlo, a hradí ho zdravotní pojišťovny.
Pokud by hlavním poznávacím znamením stroje času mělo být to, že vás dokáže přenést na jiné místo a do jiné etapy života, než právě teď jste, tak existuje. Jmenuje se levandule. Stačí jedno přičichnutí, a rázem se ocitnete na dovolené ve slunném Středomoří. Kouzel však umí tato úžasná bylinka mnohem víc. Jaké obsahuje účinné látky? Se kterými obtížemi umí zatočit? A jaké vlastně existují možnosti využití levandule? To se dozvíte v tomto článku.
Trápí vás kila navíc, ale žádná dieta nezabírá? „Vaše hmotnost je v pořádku, problémem jsou vaše představy. Každý z nás přichází na svět s určitou konstitucí. Nikdo není geneticky předurčen k obezitě ani vychrtlosti, ale někteří jsme přirozeně štíhlejší, jiní plnější a pevnější stavby. Naše tělo ví někdy lépe, co potřebujeme,“ říká v rozhovoru o hubnutí Margit Slimáková.
Jsou často plné cukru a v alkoholických verzích umí zamotat hlavu s překvapivou rychlostí. Přesto lahodné drinky patří k létu stejně neodmyslitelně jako vůně opalovacího krému či rozpálený gril. Ať už dáváte přednost klidnému posezení s přáteli v zahradě nebo naopak roztančené zábavě na letní párty, s drinkem v ruce si budete připadat jako na dovolené v Karibiku. Inspirujte se recepty na notoricky známé klasiky i méně „profláknuté“ varianty letních koktejlů. Na své si přijdou příznivci svěžích chutí i milovníci smetanových drinků.
Červen je měsíc, kdy začíná sklizeň česneku, jedné z nejžádanějších a nejzdravějších plodin, které české zahrádky nabízejí. I když česnekové palice vypadají odolně, uskladnit je tak, aby vydržely co nejdéle, někdy představuje problém. Jak správně skladovat česnek? Tedy: jak uchovat česnek, aby nezplesnivěl, ani nevyschl, a přitom jej mít stále po ruce? Možností je více.
Proč jíst třešně? Třešně milujeme, ale málokdo ví, kolik vitaminů a antioxidantů se v nich skrývá a jak neuvěřitelně jsou zdravé. Třešně zlepšují spánek, bojují proti zánětům i zhoubným nádorům, snižují krevní tlak, pomáhají zlepšovat bolestivou dnu a podporují hubnutí. Do svého jídelníčku by je rozhodně měli zařadit i aktivní sportovci.
Zdá se vám, že spojení sladkého moučníku a zeleniny k sobě jaksi nepasuje? Omyl! Zeleninové dezerty jsou chutné, vláčné a zdravé. A rozhodně vás nehodláme nudit známým mrkvovým dortem, nebo perníkem z cukety. Zdravých receptů přibývá, přitom příprava moučníků a dortů není složitá.
Pralinky jsou luxusem, který si může dovolit každý. Milují je jak malí, tak i velcí. Existuje nepřeberné množství jejich příchutí, takže si každý snadno najde tu svou. Pralinky dokonce mají svůj mezinárodní den, který připadá na 24. června. Ty luxusní se vyznačují použitím kvalitních surovin, mezi nejoblíbenější patří pralinky belgické. Jaká je jejich historie a kolik stojí nejdražší pralinky?
Není dobré utrácet za drahé diety, které silně vynechávají nějakou složku potravin. Člověk je totiž nevydrží dlouho a poté opět přibere. Podle přednosty Centra diabetologie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Martina Haluzíka je naopak důležité jíst pestře a dlouhodobě udržitelně. „Je třeba omezit potraviny s vysokým obsahem cukru, prázdných kalorií a tuku,“ doporučuje v dalším pokračování projektu Deníku Česko za babku. Neméně podstatný je podle něj pohyb.
I když často sáhneme z časových důvodů po šlehačce ve spreji, pravdou je, že doma vyšlehaná šlehačka má nezaměnitelnou chuť, které se jen tak něco nevyrovná. Ozdobí moučníky, poháry a dokonale vypadá i na dortech. Ovšem jedině pokud ji vyšleháme správně a ona nám nespadne. A právě to se nikdy nestane, když k ní přidáte pár ingrediencí navíc.
„Z jídelního stolu se v mnoha rodinách stalo bojiště a z jídla nepřítel, kterého je třeba zdolat za pomoci tabulek, neustálého měření a vážení a někdy dokonce celodenního sledování speciální aplikace v telefonu. Ke zdravému stravování přitom nejsou dietní potraviny, speciální diety ani rozliční poradci vůbec potřeba,“ vysvětluje v rozhovoru doktorka farmacie, specialistka na výživu Margit Slimáková, která propaguje skutečné jídlo a bojuje za lepší život ve školách a nemocnicích.
Cukr a sůl. Jak jistě tušíte, přílišné množství obou zmiňovaných dochucovadel tělu nesvědčí a způsobuje řadu zdravotních komplikací. Když se budeme soustředit na naše srdce, příliš mnoho soli vede k vysokému krevnímu tlaku. A pokud si myslíte, že jediné, čemu škodí cukr, jsou zuby a štíhlá linie, jste na omylu. Které dochucovadlo je ale horší? Jak by dopadl jejich souboj? A jaká dávka může být smrtelná?
Napadlo vás, že to, co jíme, má vliv nejen na naši kondici, ale ovlivňuje také naši psychiku? Nepravidelná strava, nevhodná a nedostatečná výživa a příliš cukrů zvyšují riziko civilizačních chorob, podrážděnost, výkyvy nálad, zhoršenou koncentraci, paměť a únavu. Vítejte u další podcastové minisérie Jídlo jako palivo. Mým dnešním hostem je doktorka farmacie, specialistka na výživu Margit Slimáková, která propaguje skutečné jídlo a bojuje za lepší výživu ve školách a nemocnicích.
Čas ovocných knedlíků se blíží. Připravit je lze na mnoho způsobů, a to nejen podle jihočeských receptů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý. Deník přináší osvědčené recepty na tuhle pochoutku. Můžete si ji připravit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.
Očekávaný čas ovocných knedlíků je na spadnutí. Můžeme je připravit na mnoho způsobů, a to nejen podle jihočeských receptů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý z nás. Přinášíme vám naše osvědčené recepty na tuhle pochoutku. Můžete si ji připravit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.
Výzumný ústav bramborářský v Havlíčkově Brodě domlouvá využívání mouky z jakonu, rostliny pocházející z jihoamerických And, v potravinářství. Tato mouka dokáže v jídle nahradit cukr, což může pomoci diabetikům nebo třeba lidem, kteří potřebují zhubnout.
Výzumný ústav bramborářský v Havlíčkově Brodě domlouvá využívání mouky z jakonu, rostliny pocházející z jihoamerických And, v potravinářství. Tato mouka dokáže v jídle nahradit cukr, což může pomoci diabetikům nebo třeba lidem, kteří potřebují zhubnout.
Čas od času se vynoří nějaká nová dieta či výživový postup, který kompletně zakazuje určitou složku potravin. Jednou je původcem „všeho zla“ laktóza, jindy lepek, cukr či rovnou všechny sacharidy. Nejednou se na paškál dostaly i tuky jako máslo, sádlo či olej. Kdo se však trochu zajímá o zdravou výživu, ten ví, že tuky mají v těle celou řadu životně důležitých a nenahraditelných funkcí. A každý, kdo se aspoň občas mihne u sporáku, zase ví, že se bez nich neobejde žádné vaření. Není však tuk jako tuk a je potřeba vědět, v jakých situacích po jakém druhu sáhnout.
Čaj může přinést velkou pohodu. Na druhou stranu příprava dokonalého čaje není lehká a je potřeba se řídit jasnými pravidly, jejichž dodržení se vyplatí. Na přípravu je dobré mít dvě ingredience a několik předmětů. Co tedy budete potřebovat?
Odborná porota soutěže Národní soutěže růžových a perlivých vín JAROVÍN 2023 ukončila svou práci a Češi tak znají nejlepší „jarní vína“ roku 2023.
První chřest každoročně netrpělivě vyhlížejí kuchaři, gurmeti i příznivci zdravé výživy. Sezona této křehké a chutné zeleniny obvykle začíná v polovině dubna, ale letos má kvůli deštivému počasí trochu zpoždění. Na co je dobrý chřest? Chřest má nádech luxusu, protože jeho pěstování je náročné a trvanlivost krátká - k zákazníkovi se musí dostat nejpozději 36 hodin po sklizni, aby si zachoval chuť i výživové hodnoty. Lidé si na něm pochutnávali už od starověku a dnes mu odborníci přisuzují výjimečné léčebné účinky.
Ministr Nekula tak vlastně říká, že české potraviny nejsou kvalitní. Není to pravda
Brněnští strážníci představili trojici úderných náborových spotů, kterými se pokusí získat do svých řad nové členy. Spoty reagují na špatnou personální situaci Městské policie Brno, která se dlouhodobě potýká s nedostatkem zaměstnanců. Pomoci má i nový benefit v podobě služebních bytů.
/VIDEO, FOTO/ Celkem 721 vzorků vín přihlásili vinaři do letošního ročníku Valtických vinných trhů. Od úterý do pátku z nich vybírají degustátoři ve valtickém Centru Excelence ta nejlepší vína, která získají medailová ocenění, případně titul šampiona. Ve středu hodnotí čtyři komise. „U jednotlivých vzorků hodnotíme vzhled, vůni, chuť a celkový dojem. Člověk na to musí mít školení a dlouhodobou praxi," říká předseda jedné z komisí Pavel Krška.
Bělostná poleva z bílků a moučkového cukru se lehce táhne od hrotu zdobícího pytlíčku a na voňavých perníčcích ve tvaru srdíček a vajíček vytváří krajkové vzory, za které by se nemusel stydět ani lidový kroj nebo sváteční ubrus. Mistryně perníkářka a zakladatelka 1. Perníkové školy Dana Holmanová přišla na vernisáž výstavy Mistři svého řemesla v jičínském muzeu předvést návštěvníkům, jak na Velikonoce nazdobit perníčky, o kterých si koledníci budou ještě dlouho vyprávět.
Mazanec je tradiční kynutý bochánek, který se každoročně peče ve všech domácnostech. Je to velmi oblíbené velikonoční pečivo. Jak upéct krásně nadýchaný, měkký a vláčný mazanec? Jde to snadno a bez problémů. Stačí se jen držet ověřeného receptu a pár základních pravidel. Mezi ně patří použití poctivých surovin, péče a potřebný čas, který věnujete přípravě i samotnému pečení. Zkuste recept foodblogerky Lindy Pazderové, známé díky webu Food Stories.
Premiérový Den zdraví uspořádala ve středu nemocnice v Jindřichově Hradci. Zařízení se tak připojilo ke Světovému dni zdraví, který každoročně připadá na 7. duben. Zájemci si v nemocnici mohli bezplatně nechat změřit krevní tlak, hladinu cukru, poradit se o náhradách kyčelních a kolenních kloubů nebo se dozvědět zajímavosti z oblasti reprodukční medicíny. Zastoupení na akci mělo i nemocniční bistro, které si připravilo ochutnávky salátů.
Patří k Velikonocům stejně jako mazanec, zajíček či kraslice. Velikonoční beránek, symbol křesťanství, už po staletí každé jaro ozdobí a provoní sváteční stoly v mnoha rodinách. Z původní pečeně se postupně stal i sladký pokrm. Krasavec se sněhovými nebo čokoládovými vlnkami a barevnou mašlí je pýchou každé hospodyňky. Dá se upéct a ozdobit mnoha způsoby.
O velikonočních svátcích si rádi pochutnáme na tradičních pokrmech. K těm pečeným patří beránek, mazanec a jidáše. Máme pro vás jednoduché recepty, se kterými si vaše chutě přijdou na své.
Máte rádi mák a přemýšlíte, co z této suroviny připravit? Chuť, ale zároveň také hlad spolehlivě zaženou pečené knedlíčky s mákem. Hodí se i jako rodinný oběd, protože si pochutnají jak děti, tak dospělí. A nějaká ta návštěva jistě také nepohrdne. Tak s chutí do toho!
Včelaři na Ostravsku a Olomoucku se zatím nepotýkají s masivními plošnými úhyny včelstev. Zda to znamená začátek dobré sezony, je však předčasné hodnotit. Stejně jako předpovídat cenu medu. I včelaři se nicméně musí vypořádat s rostoucími náklady na léčiva či cukr.
Předchůdkyně českých feministek a nestorka české kuchařské školy. Tak se zapsala do dějin Magdalena Dobromila Rettigová, rozená Artmannová. Ve své Domácí kuchařce sepsala tato obdivuhodná žena přes 700 receptů a ve svých prózách ráda proklamovala ideál manželky a matky vzdělané a uvědomělé.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se zabývá podnětem ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) kvůli cenám cukru v maloobchodním řetězci. ČTK to sdělil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Podnět převzala od České obchodní inspekce (ČOI), které ho Nekula původně podal. Kontrola ČOI ještě neskončila, podle ní ale zatím nic nenasvědčuje porušení zákona.
/FOTO/ Pelhřimovská nemocnice rozšířila nabídku občerstvení o zdravou stravu. Nově instalovali v prostoru chirurgických ambulancí bezlepkový automat, který nabízí jídla a potraviny bez lepku, bez laktózy a bez cukru.
Včelaři na Ostravsku a Olomoucku se zatím nepotýkají s masivními plošnými úhyny včelstev. Zda to znamená začátek dobré sezony, je však předčasné hodnotit. Stejně jako předpovídat cenu medu. I včelaři se nicméně musí vypořádat s rostoucími náklady na léčiva či cukr.
Motorem inflace se stávají potraviny. V lednu v Česku meziročně zdražily o 26,2 procenta. To je víc než v sousedních státech s výjimkou Slovenska. Ceny rostly u vajec, cukru, cibule i paprik.
Recept na bublaninu má jistě každý doma, ale s několika změnami vznikne vynikající dezert, který si zařadíte do svého receptáře.
Možná se po přestupu do českého dresu od Anny Fernstädtové čekaly medaile. U skeletonistky, která se jako juniorka prosazovala v německém dresu, to dávalo smysl. Jenže v uplynulé sezoně přibyl k soupeřkám těžký protivník - cukrovka prvního typu.
Kvůli vysokým cenám potravin se hodlá ministr zemědělství Zdeněk Nekula obrátit na antimonopolní úřad i obchodní inspekci. Obchodníci i zemědělci jsou k těmto krokům skeptičtí.
Tradičním jídlem pro stále oblíbenější masopust jsou kromě zabíjačkových pokrmů také koblihy. Průvod masek tohle sladké občerstvení za své písně a improvizované výstupy vždycky rád ocení. Čerstvé koblihy jsou ale skvělé po celý rok a milují je nejen děti snad v každé rodině. Když chtěl hudební skladatel Leoš Janáček uctít hosta, nechal nasmažit koblihy. Vyzkoušejte proto pět receptů, které jsme pro vás vybrali. Uvidíte, že je zvládnete a pochutnáte si.
Makrobiotická strava je převážně vegetariánská a hlavní důraz klade na celozrnné obiloviny. Dodává tělu velké množství vlákniny a omezuje příjem nezdravého cukru, takže by měla být vlastně ideální pro toho, kdo chce zhubnout. Přesto má řadu odpůrců, kteří tvrdí, že tento extrémní výživový směr může zdraví člověka vážně ohrozit. V čem je tedy makrobiotická dieta nebezpečná a co si z ní naopak vzít, abychom podpořili svoji snahu být štíhlí a současně zdraví?
Čočka na kyselo není jídlo, nad nímž by strávníci upadali do vytržení. Ale pokud kuchař věnuje její přípravě patřičnou péči, dokáže i tento prostý pokrm velmi oblažit chuťové buňky. Poměrně důležité jsou i další okolnosti s čočkou na kyselo související: je zdravá, zvládne ji uvařit i začátečník a výdaje na suroviny neublíží ani těžce zkoušené peněžence. I toto jednoduché jídlo lze navíc chuťově obohatit tak, aby strávníka překvapilo a potěšilo.
„Nadýchané Honzovy buchty jsem měla chuť upéct hned od doby, kdy jsme jedny výborné ochutnali na výletě na Helfštýn. Jestli máte stejné chutě jako já, uložte si recept a upečte je také,“ říká Alena Elly Kolaříková, autorka blogu Bohyně kuchyně.
Barviva, cukry, konzervanty – to vše obsahují běžně dostupné cukrovinky. Studenti Obchodní akademie, SOŠ a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky v Hradci Králové se proto rozhodli učinit přítrž výčitkám z mlsání. V rámci celorepublikového projektu JA Czech založili studentskou firmu Probon a přišli na trh se zdravou alternativou sladkostí.
S nižšími výnosy medu a úbytkem chovaných včelstev se potýkají včelaři ze Starého Sedliště. Jak vyplývá z jejich zprávy, kterou přednesli na výroční členské schůzi, počet chovaných včelstev se v posledních pěti letech snížil o více než dvě stovky.
S nižšími výnosy medu a úbytkem chovaných včelstev se potýkají včelaři ze Starého Sedliště. Jak vyplývá z jejich zprávy, kterou přednesli na výroční členské schůzi, počet chovaných včelstev se v posledních pěti letech snížil o více než dvě stovky.
Barviva, cukry, konzervanty – to vše obsahují běžně dostupné cukrovinky. Studenti Obchodní akademie, SOŠ a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky v Hradci Králové se proto rozhodli učinit přítrž výčitkám z mlsání. V rámci celorepublikového projektu JA Czech založili studentskou firmu Probon a přišli na trh se zdravou alternativou sladkostí.
Potraviny v akcích v lednu meziročně zdražily v průměru o 37 procent. Vyplývá to z analýzy akčních letáků sedmi obchodních řetězců společnosti Česká distribuční. Porovnávala ceny 12 vybraných potravin a piva. Nejvíc od ledna loňského roku zdražila vejce, v průměru o 119 procent. Na dvojnásobek se zvýšily i ceny cukru krystal. Průměrná sleva potravin v akcích byla v lednu 24 procent, což je stejně jako loni.
Voňavý, křupavý rohlíček plněný samými dobrotami. Už se vám sbíhají sliny? Tak to na nic nečekejte a pusťte se do receptu, kterým potěšíte nejen své chuťové buňky, ale taky kdejakou návštěvu. Jako náplň poslouží suroviny, které máte nejraději. Inspirujte se třeba variantou s anglickou slaninou, sýrem a kysaným zelím.