Kreativ

ŠTÍTEK: cukr

SPOKOJENÉ VČELKY. Základem úspěchu každého včelaře je mít zdravé včelstvo a dobře umístěné úly.

Máte odvahu včelařit? Šedesát tři tisíc statečných ano

Nadskočíte strachem pokaždé, když proletí kolem včela? Pak pro vás zřejmě včelaření tím pravým hobby nebude. Chov včel je ale jedním z nejstarších oborů lidské činnosti. Lidem dávají komě medu také včelí vosk, propolis a mateří kašičku, která se používá hlavně v kosmetice, jako doplněk výživy a také k výrobě léků.

Včelaři začínají vytáčet první květový med.

Včelařům začala hlavní sezona. Med bude dražší

Nejen na Domažlicku v současné době začínají včelaři vytáčet první květový med. Zatím se zdá, že ho bude dost, počasí včelařům přeje. Duben byl sice studený a rozvoj včelstev pomalý, ale v květnu už bylo hezky, kvetly stromy a tím pádem byl dostatek nektaru.

Ilustrační foto

Cena medu nejspíše poroste. Přijdeme o zákazníky, obávají se včelaři

Ačkoli včelaři ještě přesně neví, kolik se jim letos podaří vyprodukovat medu, v jednom mají jasno – lidé si za něj připlatí více než v minulých letech. Může za to vyšší cena nafty, obalového materiálu i cukru. Včelaři se proto již nyní obavájí, že přijdou o zákazníky. 

Martin Haluzík, přednosta Centra diabetologie a vedoucí Laboratoře translační a experimentální diabetologie a obezitologie IKEM

Nemůžou za to, že jsou tlustí. Obezitolog z IKEM vysvětlil, kdy to lze říkat

Svět zachvacuje pandemie obezity, která bude mít horší dopady než covid-19. „Schopnost uložit energii a pomalu ji spotřebovávat kdysi byla zárukou přežití. V době dostatku s tím ale neumíme pracovat,“ říká pro časopis Vlasta Martin Haluzík, přednosta Centra diabetologie a vedoucí Laboratoře translační a experimentální diabetologie a obezitologie IKEM.

Vznikne něco úchvatného, něco jako tradiční nebe na jazyku.

Cukrářská výzva: Tartaletky, které obdivují i v televizi

„Tartaletka, nebo košíček? Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Někdo rozlišuje podle velikosti, jiný podle okrajů (rovných či vlnitých). V obou případech se připravují z křehkého či lineckého těsta a plní různými krémy a náplněmi. Mně se na nich nejvíc líbí právě ta rozmanitost – kombinace několika chutí, struktur a nekonečné možnosti zdobení. A nemusí být jen kulaté!“ říká Míša Landová pro časopis Gurmet.

Děti žen, které v těhotenství užívaly marihuanu, se kolem pátého roku života častěji potýkaly s nadměrnou tvorbou tuku a zvýšenou hladinou cukru v krvi

Děti, které jsou během těhotenství vystavené THC, mohou být obézní, tvrdí studie

Děti žen, které v těhotenství užívaly marihuanu, se kolem pátého roku života častěji potýkaly s nadměrnou tvorbou tuku a zvýšenou hladinou cukru v krvi. Vyplývá to ze studie, o které informoval zpravodajský server CNN. Jednalo se o konopné produkty, které obsahovaly psychoaktivní látku THC (tetrahydrokanabinol) i kanabidiol (CBD), tedy jednu z molekul konopí, která nemá psychotropní účinky.

Jahodová panna cotta

Udělejte si z jahod jedinečné dezerty

Jahody jsou oblíbeným druhem ovoce a snad každý je má rád. Krásně voní, dobře chutnají – a to nejdůležitější, jsou zdravé. Začátkem května jsou již v obchodech dostání za přijatelnou cenu. Proto nabízím tři recepty na jahodové dobrůtky.

Šlehačkové donuty

Sladká terapie. Recept na šlehačkové donuty s ovocem a polevou

Pečení je pro spoustu lidí něco jako terapie, tak to zkuste taky. Alespoň na chvilku přijdete na jiné myšlenky a ještě uděláte radost lidem kolem sebe, což se teď určitě hodí. Šlehačkové donuty jsou jemné a vláčné, dopřejte jim i tu čokoládovou polevu, popřípadě maliny.

Lidé v Rusku stojí kvůli uvaleným ekonomickým sankcím fronty nejen na jídlo, ale i na léky. Ilustrační foto.

Fronty na léky i boj o jídlo: Rusko se vrátilo do éry Sovětského svazu

Na ruské obyvatele začínají dopadat následky bezprecedentního odříznutí od světového trhu jako důsledku války na Ukrajině. Lidé musí čekat ve frontách na mnohé produkty, někdy se o kilogram cukru i poperou. V regálech také chybí životně důležité léky. Mnoho lidí navíc přišlo o práci a ekonomové očekávají vysokou inflaci, jež by mohla velkou část obyvatelstva uvrhnout do chudoby a zoufalství.

Kostkový cukr. Ilustrační snímek

Padesát kilo na osobu. Češi spotřebují alarmující množství cukru a sladkostí

Češi si rádi „osladí život“. Že si ho tím i zkracují, ale nejspíše neberou v potaz. Ukazují to alespoň data o spotřebě cukru vydávaná Českým statistickým úřadem. Spotřeba na „hlavu“ se pohybuje okolo 35 kilogramů ročně a od roku 2010 se číslo v podstatě nemění. Jedná se o „čistý“ cukr přidávaný do potravin a jídla. K tomu je ale nutné přidat dalších 14 kilogramů různých cukrářských výrobků a čokolády, které cukry, byť v nižším množství, rovněž obsahují.  

Vepřová panenka s grilovanou zeleninou

Na zvýšený cholesterol pomohou jednoduché a chutné recepty

Zvýšenou hladinu celkového cholesterolu má až 75 % české populace. Jestliže laboratorní rozbor krve ukáže, že k této skupině patříte, je namístě upravit jídelníček. Základem je výběr správných potravin a velkou roli hraje i to, jak se v kuchyni zpracují.

Břeclavan Radim Stráník začal začátkem roku 2021 vyrábět vlastní zkvašenou rajčatovou omáčku pod názvem FerMato

Kdo nefermentuje, není Čech. Velký hit zvládne (skoro) každý

Fermentování nebo kvašení nejsou žádnou novinkou. Kysané zelí nebo kvašáky byly součástí tradiční české kuchyně už od pradávna. Tím skutečným gastrohitem se stalo až v posledních letech, kdy se do povědomí veřejnosti dostaly informace o tom, proč se o fermentovaných potravinách mluví jako o superpotravinách. Obsahují totiž velké množství mikroorganismů, probiotik a enzymů, takže umí posílit imunitní systém a zlepšit stav střev, pomáhají tělu bránit se proti alergiím a infekcím. 

Návštěvy českokrumlovské karamelovny nejsou možné pouze v období adventu. Domluvit si je můžete i jindy.

Karamel je lepší než cukr. Ovšem jen tekutý od Ireny a Vaška z Českého Krumlova

Právě o Vánočních svátcích našel uplatnění v domácnostech ručně vyráběný tekutý karamel. Tedy tam, kde o jeho existenci vědí. Tekutý karamel je zdravější forma cukru a ten nejčistší a nejkvalitnější se rodí v Českém Krumlově. Před lety se do jeho výroby pustili manželé Kalkušovi a dnes je Českokrumlovský karamel od Vaška pojmem. Do výrobny, kde tato dobrota vzniká, mohli zájemci nahlédnout během adventu.

Jedna porce smažené ryby a pár kousků cukroví vám rozhodně neublíží, ale dva týdny přejídání už negativní efekt mají

Dejte si pozor. Vánoční přejídání pomůže k dřívější cestě do hrobu

Uplynulý advent se obvykle nese ve znamení konzumace tučnějších i sladších jídel. Mnoho lidí v této době zároveň omezuje fyzické i sportovní aktivity. Když všechno propojíme, může to vést nejen k akutním žaludečním potížím, ale i k dalším problémům, jako je například zvýšený cholesterol. Ten je „vstupní branou“ k závažným kardiovaskulárním onemocněním, jako je infarkt či mrtvice. Text přinesl časopis Story.

Německé perníčky pfeffernüsse

Německé perníčky, které dnes slaví svátek. Dejte si pfeffernüsse

Jsou nadýchané a měkoučké, zalité cukrovou glazurou a ozvláštněné špetkou pepře. Tradiční perníčky pfeffernüsse v různých obměnách o Vánocích voní mnoha německými, ale také dánskými nebo holandskými domácnostmi. Populární jsou díky německému původu části Američanů také v USA, kde každoročně 23. prosince slaví jejich národní den.