Kreativ

ŠTÍTEK: cukr

Dort Citromáček, foodstyling Klára Zíková.

Jak na lahodný Dort Citromáček: Poznáte z názvu, jaké spojuje chutě?

Makových koláčů znají české země hromady, ale citron k nám historicky nepatří. Lemon Curd je něco jako citronová pomazánka nebo marmeláda, objevte jeho chuť a možnosti při přípravě dortu Citromáček. Recept nejen na tuto opulentní dobrotu najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. 

Dort ježek, foodstyling Klára Zíková

Dort, který všem vyvolá úsměv na tváři, zvládne s tímto receptem připravit každý

Upečte si dort s názvem Čokoládová bodlinka. Nemyslete si, že jej ocení jenom děti. Dort s podobou ježka je tak milý, že úsměv na tváři vyvolá každému. A dobrý je samozřejmě taky. Recept nejen na tuto opulentní dobrotu najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. Ukázku z knihy, recept na přípravu dortu - ježka, vám přinášíme na denik.cz už nyní.

Na dovolené v Turecku vážil Fernao nejméně, asi kolem 90 kilo.

Fernao shodil 15 kilo, ale pak se projedl k cukrovce. Teď hubne, tím se léčí

Příběh pětašedesátiletého pana Fernanda, kterému nikdo neřekne jinak než Fernao, má mnoho společného s osudy miliónů diabetiků 2. typu. Ke své cukrovce se totiž s postupujícím věkem projedl a prolenošil. Miluje jídlo a pivo. Ale protože nechce, aby mu obezita zbytečně zkrátila život, dal se už podruhé do boje s nadbytečnými kilogramy. Jak zhubne diabetik? Přečtěte si Fernandův příběh.

Každá úspora se počítá

Šetříme podle babiček: 5 tipů, jak začít šetřit ve své domácnosti

Rozhodne-li se člověk šetřit, nebude to určitě pohodlné, ani jednoduché. Ale určitě to bude efektivní. A kde vlastně s šetřením v domácnostech začít? Nejjednodušší je inspirovat se příkladem. Stačí podívat se o nějakou tu generaci nazpět a zjistit, jak to dělali třeba naše babičky a dědečkové. Podívejte se na pět tipů, jak začít šetřit v domácnosti. 

Sezona borůvkových knedlíků přináší jejich milovníkům mnoho radosti.

Pochoutka pro modré pusy: borůvkové knedlíky lákají mlsouny na mnoho variant

Sezona borůvek se vyznačuje modrými pusami sběračů a hlavně spoustou borůvkových dobrot. V našich zeměpisných šířkách jsou asi nejmilovanější pochoutkou knedlíky plněné borůvkami a sypané tvarohem se spoustou rozpuštěného voňavého másla. Vedle klasických kynutých a tvarohových borůvkových knedlíků si můžeme uvařit také borůvkové knedlíky z odpalovaného těsta, hrníčkové knedlíky s borůvkami, ale i knedlíčky bez borůvek, které doplňuje borůvkový přeliv zvaný žahour. Receptem nám přispěla také vítězka soutěže Peče celá země Petra Burianová. 

Nejvážnějším problémem spojeným s průjmy bývá dehydratace organismu, neboli odvodnění.

Cola jako pomocník proti průjmu? Moc nepomůže, zkuste lepší babské rady

Průjem je v létě jedním z nejčastějších problémů. Není divu, že letní průjmy jsou největším strašákem dovolených i dětských táborů. Co na průjem platí a jak mu předejít? Pomáhá všeobecně rozšířená lidová rada, že na průjem je nejlepší popíjet coca-colu? Co při průjmu, kdy ztrácíme obrovské množství tekutin, pít a jaké jsou další babské rady na jeho utišení? Pokud právě nemáte po ruce protiprůjmové léky, zkuste účinné domácí prostředky.

Diabetiků na celém světě výrazně přibývá. V České republice se jich aktuálně léčí přibližně 900 tisíc

Na tuto léčbu cukrovky se zapomíná. Přitom funguje výborně a hradí ji pojišťovny

Diabetes 2. typu je ve většině případů spojený s další vážnou nemocí, s obezitou. Právě vysoká hmotnost v organismu způsobí postupné změny v metabolismu, které vedou k rozvoji cukrovky. Ale toto platí i v opačném směru – když totiž pacient s diabetem 2. typu zhubne, kompenzace jeho nemoci se zlepší, nebo se nemoc dokonce zcela vyléčí. Mnozí pacienti berou dlouhé roky vysoké dávky léků a inzulínu, aniž by tato terapie zabírala. Přitom by stačilo zhubnout, což se bohužel často nedaří. Existuje ale řešení, které by diabetikům pomohlo, a hradí ho zdravotní pojišťovny.

Levandulové květy v bylinném sáčku zaručí klidný spánek – malým dětem i dospělákům.

Bylina mnichů i prostitutek. Dokáže uspat, zahnat splín nebo zatočit s migrénou

Pokud by hlavním poznávacím znamením stroje času mělo být to, že vás dokáže přenést na jiné místo a do jiné etapy života, než právě teď jste, tak existuje. Jmenuje se levandule. Stačí jedno přičichnutí, a rázem se ocitnete na dovolené ve slunném Středomoří. Kouzel však umí tato úžasná bylinka mnohem víc. Jaké obsahuje účinné látky? Se kterými obtížemi umí zatočit? A jaké vlastně existují možnosti využití levandule? To se dozvíte v tomto článku.

Margit Slimáková byla v roce 2015 označena za nejvlivnější českou expertku v oblasti zdravého životního stylu, zdravé výživy a přístupu ke zdravotní péči

Margit Slimáková: Nehubněte, jezte zdravě. Kachnu ano, místo knedlíku zelí

Trápí vás kila navíc, ale žádná dieta nezabírá? „Vaše hmotnost je v pořádku, problémem jsou vaše představy. Každý z nás přichází na svět s určitou konstitucí. Nikdo není geneticky předurčen k obezitě ani vychrtlosti, ale někteří jsme přirozeně štíhlejší, jiní plnější a pevnější stavby. Naše tělo ví někdy lépe, co potřebujeme,“ říká v rozhovoru o hubnutí Margit Slimáková.

Na své si přijdou příznivci svěžích chutí i milovníci smetanových drinků.

Letní drinky: Podlehněte sladkému pokušení a zkuste si připravit lahodný koktejl

Jsou často plné cukru a v alkoholických verzích umí zamotat hlavu s překvapivou rychlostí. Přesto lahodné drinky patří k létu stejně neodmyslitelně jako vůně opalovacího krému či rozpálený gril. Ať už dáváte přednost klidnému posezení s přáteli v zahradě nebo naopak roztančené zábavě na letní párty, s drinkem v ruce si budete připadat jako na dovolené v Karibiku. Inspirujte se recepty na notoricky známé klasiky i méně „profláknuté“ varianty letních koktejlů. Na své si přijdou příznivci svěžích chutí i milovníci smetanových drinků.

Na lednici raději zapomeňte. V jejím vlhkém prostředí se česneku nedaří.

Uchovejte česnek tak, aby neztratil chuť ani léčebné účinky. Tyto tipy zvládnete

Červen je měsíc, kdy začíná sklizeň česneku, jedné z nejžádanějších a nejzdravějších plodin, které české zahrádky nabízejí. I když česnekové palice vypadají odolně, uskladnit je tak, aby vydržely co nejdéle, někdy představuje problém. Jak správně skladovat česnek? Tedy: jak uchovat česnek, aby nezplesnivěl, ani nevyschl, a přitom jej mít stále po ruce? Možností je více.

Třešně zlepšují spánek, bojují proti zánětům i zhoubným nádorům, snižují krevní tlak, pomáhají zlepšovat bolestivou dnu a podporují hubnutí.

Malé plody, obrovský výkon: Pomohou s hubnutím, krevním tlakem i se spánkem

Proč jíst třešně? Třešně milujeme, ale málokdo ví, kolik vitaminů a antioxidantů se v nich skrývá a jak neuvěřitelně jsou zdravé. Třešně zlepšují spánek, bojují proti zánětům i zhoubným nádorům, snižují krevní tlak, pomáhají zlepšovat bolestivou dnu a podporují hubnutí. Do svého jídelníčku by je rozhodně měli zařadit i aktivní sportovci. 

Vláčné mrkvové muffiny provoněné medem a skořicí. Jsou lahodné i samy o sobě, ale stojí za to jim udělat ještě smetanovou čepici

Sladké, a přesto zdravé. Zkuste moučníky se zeleninou, nyní jsou v kurzu

Zdá se vám, že spojení sladkého moučníku a zeleniny k sobě jaksi nepasuje? Omyl! Zeleninové dezerty jsou chutné, vláčné a zdravé. A rozhodně vás nehodláme nudit známým mrkvovým dortem, nebo perníkem z cukety. Zdravých receptů přibývá, přitom příprava moučníků a dortů není složitá.

Základ pralinek tvoří cukr, ořechy a čokoláda, ostatní ingredience se mohou lišit

Pralinky slaví svůj mezinárodní den. Dopřejte si rozkoš pro chuťové pohárky

Pralinky jsou luxusem, který si může dovolit každý. Milují je jak malí, tak i velcí. Existuje nepřeberné množství jejich příchutí, takže si každý snadno najde tu svou. Pralinky dokonce mají svůj mezinárodní den, který připadá na 24. června. Ty luxusní se vyznačují použitím kvalitních surovin, mezi nejoblíbenější patří pralinky belgické. Jaká je jejich historie a kolik stojí nejdražší pralinky? 

Obezitolog Martin Haluzík

Utrácet za diety? Lepší je kombinovat potraviny a normálně jíst, radí obezitolog

Není dobré utrácet za drahé diety, které silně vynechávají nějakou složku potravin. Člověk je totiž nevydrží dlouho a poté opět přibere. Podle přednosty Centra diabetologie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Martina Haluzíka je naopak důležité jíst pestře a dlouhodobě udržitelně. „Je třeba omezit potraviny s vysokým obsahem cukru, prázdných kalorií a tuku,“ doporučuje v dalším pokračování projektu Deníku Česko za babku. Neméně podstatný je podle něj pohyb.

Není nad domácí šlehačku. S několika ingrediencemi navíc vydrží tuhá i 24 hodin

Pevná šlehačka, která nespadne? Přidejte pár ingrediencí a vydrží vám i 24 hodin

I když často sáhneme z časových důvodů po šlehačce ve spreji, pravdou je, že doma vyšlehaná šlehačka má nezaměnitelnou chuť, které se jen tak něco nevyrovná. Ozdobí moučníky, poháry a dokonale vypadá i na dortech. Ovšem jedině pokud ji vyšleháme správně a ona nám nespadne. A právě to se nikdy nestane, když k ní přidáte pár ingrediencí navíc.

Specialistka na výživu Margit Slimáková (vlevo) s Bohumilou Čihákovou

Chutě nás honí ze dvou důvodů. Je třeba se ptát proč, radí Margit Slimáková

„Z jídelního stolu se v mnoha rodinách stalo bojiště a z jídla nepřítel, kterého je třeba zdolat za pomoci tabulek, neustálého měření a vážení a někdy dokonce celodenního sledování speciální aplikace v telefonu. Ke zdravému stravování přitom nejsou dietní potraviny, speciální diety ani rozliční poradci vůbec potřeba,“ vysvětluje v rozhovoru doktorka farmacie, specialistka na výživu Margit Slimáková, která propaguje skutečné jídlo a bojuje za lepší život ve školách a nemocnicích.

Cukr a sůl by měly být konzumovány s mírou v doporučených dávkách

Cukr versus sůl: Co vaše zdraví ohrožuje víc? Smrtelná dávka není až tak vysoká

Cukr a sůl. Jak jistě tušíte, přílišné množství obou zmiňovaných dochucovadel tělu nesvědčí a způsobuje řadu zdravotních komplikací. Když se budeme soustředit na naše srdce, příliš mnoho soli vede k vysokému krevnímu tlaku. A pokud si myslíte, že jediné, čemu škodí cukr, jsou zuby a štíhlá linie, jste na omylu. Které dochucovadlo je ale horší? Jak by dopadl jejich souboj? A jaká dávka může být smrtelná?

Jak ovlivňuje jídlo naši psychiku?

PODCAST: Průmysl si platil vědce, bagatelizují rizikovost cukru, říká Slimáková

Napadlo vás, že to, co jíme, má vliv nejen na naši kondici, ale ovlivňuje také naši psychiku? Nepravidelná strava, nevhodná a nedostatečná výživa a příliš cukrů zvyšují riziko civilizačních chorob, podrážděnost, výkyvy nálad, zhoršenou koncentraci, paměť a únavu. Vítejte u další podcastové minisérie Jídlo jako palivo. Mým dnešním hostem je doktorka farmacie, specialistka na výživu Margit Slimáková, která propaguje skutečné jídlo a bojuje za lepší výživu ve školách a nemocnicích.

Tvarohové knedlíky s jahodami a opraženou strouhankou

Jahodové knedlíky miluje každý. Osvědčené recepty na ně nikdy nezklamou

Čas ovocných knedlíků se blíží. Připravit je lze na mnoho způsobů, a to nejen podle jihočeských receptů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý. Deník přináší osvědčené recepty na tuhle pochoutku. Můžete si ji připravit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.

Tvarohové knedlíky s jahodami a opraženou strouhankou.

Jahodové knedlíky miluje každý, tyhle skvělé recepty si rozhodně uložte

Očekávaný čas ovocných knedlíků je na spadnutí. Můžeme je připravit na mnoho způsobů, a to nejen podle jihočeských receptů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý z nás. Přinášíme vám naše osvědčené recepty na tuhle pochoutku. Můžete si ji připravit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.

Bez tuků se žádné vaření neobejde. Je však třeba pamatovat na to, že v teplé kuchyni platí jiná pravidla než v té studené.

Máslo, sádlo, nebo olej? V teplé kuchyni je často všechno naopak

Čas od času se vynoří nějaká nová dieta či výživový postup, který kompletně zakazuje určitou složku potravin. Jednou je původcem „všeho zla“ laktóza, jindy lepek, cukr či rovnou všechny sacharidy. Nejednou se na paškál dostaly i tuky jako máslo, sádlo či olej. Kdo se však trochu zajímá o zdravou výživu, ten ví, že tuky mají v těle celou řadu životně důležitých a nenahraditelných funkcí. A každý, kdo se aspoň občas mihne u sporáku, zase ví, že se bez nich neobejde žádné vaření. Není však tuk jako tuk a je potřeba vědět, v jakých situacích po jakém druhu sáhnout.

Chřest je superpotravina plná vitaminů a minerálů.

Chřest je superpotravina, elixír mládí a afrodiziakum. Podpoří imunitu i hubnutí

První chřest každoročně netrpělivě vyhlížejí kuchaři, gurmeti i příznivci zdravé výživy. Sezona této křehké a chutné zeleniny obvykle začíná v polovině dubna, ale letos má kvůli deštivému počasí trochu zpoždění. Na co je dobrý chřest? Chřest má nádech luxusu, protože jeho pěstování je náročné a trvanlivost krátká - k zákazníkovi se musí dostat nejpozději 36 hodin po sklizni, aby si zachoval chuť i výživové hodnoty. Lidé si na něm pochutnávali už od starověku a dnes mu odborníci přisuzují výjimečné léčebné účinky.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza

Ministr z cukru

Ministr Nekula tak vlastně říká, že české potraviny nejsou kvalitní. Není to pravda

Degustátoři ve středu hodnotili ve valtickém Centru excelence vzorky pro Valtické vinné trhy.

Degustátoři ve Valticích hodnotí vína pro vinařský Wimbledon. Ocení šampiony

/VIDEO, FOTO/ Celkem 721 vzorků vín přihlásili vinaři do letošního ročníku Valtických vinných trhů. Od úterý do pátku z nich vybírají degustátoři ve valtickém Centru Excelence ta nejlepší vína, která získají medailová ocenění, případně titul šampiona. Ve středu hodnotí čtyři komise. „U jednotlivých vzorků hodnotíme vzhled, vůni, chuť a celkový dojem. Člověk na to musí mít školení a dlouhodobou praxi," říká předseda jedné z komisí Pavel Krška.

Perníkářka Dana Holmanová předvedla svůj um na vernisáži výstavy Mistři svého řemesla v jičínském muzeu

Správná poleva je základ. Pak už je zdobení jen o fantazii, tvrdí perníkářka

Bělostná poleva z bílků a moučkového cukru se lehce táhne od hrotu zdobícího pytlíčku a na voňavých perníčcích ve tvaru srdíček a vajíček vytváří krajkové vzory, za které by se nemusel stydět ani lidový kroj nebo sváteční ubrus. Mistryně perníkářka a zakladatelka 1. Perníkové školy Dana Holmanová přišla na vernisáž výstavy Mistři svého řemesla v jičínském muzeu předvést návštěvníkům, jak na Velikonoce nazdobit perníčky, o kterých si koledníci budou ještě dlouho vyprávět.

Mazanec je velmi oblíbené velikonoční pečivo

Záleží i na teplotě surovin. Jak připravit mazanec, aby byl nadýchaný a vláčný

Mazanec je tradiční kynutý bochánek, který se každoročně peče ve všech domácnostech. Je to velmi oblíbené velikonoční pečivo. Jak upéct krásně nadýchaný, měkký a vláčný mazanec? Jde to snadno a bez problémů. Stačí se jen držet ověřeného receptu a pár základních pravidel. Mezi ně patří použití poctivých surovin, péče a potřebný čas, který věnujete přípravě i samotnému pečení. Zkuste recept foodblogerky Lindy Pazderové, známé díky webu Food Stories.

O Den zdraví měla veřejnost zájem.

Den zdraví v nemocnici vzdělával. Příchozí překvapilo množství cukru v mléce

Premiérový Den zdraví uspořádala ve středu nemocnice v Jindřichově Hradci. Zařízení se tak připojilo ke Světovému dni zdraví, který každoročně připadá na 7. duben. Zájemci si v nemocnici mohli bezplatně nechat změřit krevní tlak, hladinu cukru, poradit se o náhradách kyčelních a kolenních kloubů nebo se dozvědět zajímavosti z oblasti reprodukční medicíny. Zastoupení na akci mělo i nemocniční bistro, které si připravilo ochutnávky salátů.

Velikonoční beránek krášlí velikonoční stoly už po staletí

Velikonoční tradice. Oblíbeného beránka můžete upéct nasladko i naslano

Patří k Velikonocům stejně jako mazanec, zajíček či kraslice. Velikonoční beránek, symbol křesťanství, už po staletí každé jaro ozdobí a provoní sváteční stoly v mnoha rodinách. Z původní pečeně se postupně stal i sladký pokrm. Krasavec se sněhovými nebo čokoládovými vlnkami a barevnou mašlí je pýchou každé hospodyňky. Dá se upéct a ozdobit mnoha způsoby.

Pečené knedlíčky s mákem jako rodinný oběd

Spojit brambory a mák? Těmto pečeným knedlíčkům neodoláte

Máte rádi mák a přemýšlíte, co z této suroviny připravit? Chuť, ale zároveň také hlad spolehlivě zaženou pečené knedlíčky s mákem. Hodí se i jako rodinný oběd, protože si pochutnají jak děti, tak dospělí. A nějaká ta návštěva jistě také nepohrdne. Tak s chutí do toho!  

Ilustrační foto

Včely zatím plošně nehynou, cenu medu ukáže až sezona

Včelaři na Ostravsku a Olomoucku se zatím nepotýkají s masivními plošnými úhyny včelstev. Zda to znamená začátek dobré sezony, je však předčasné hodnotit. Stejně jako předpovídat cenu medu. I včelaři se nicméně musí vypořádat s rostoucími náklady na léčiva či cukr.

Cukr - Ilustrační foto

Vysoké ceny cukru: Podnět ministra Nekuly prověří potravinářská inspekce

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se zabývá podnětem ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) kvůli cenám cukru v maloobchodním řetězci. ČTK to sdělil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Podnět převzala od České obchodní inspekce (ČOI), které ho Nekula původně podal. Kontrola ČOI ještě neskončila, podle ní ale zatím nic nenasvědčuje porušení zákona.