Kreativ

ŠTÍTEK: cukr

Nadýchané dýněčky s medovou krustou.

Nejrozkošnější podzimní pochoutka: nadýchané dýněčky s medovou krustou

Malé dobrotky ve tvaru dýně jsou prostě okouzlující. Těsto doopravdy obsahuje dýňovou dužinu. Proto je výsledná pochoutka ještě více lákavá v době podzimní sklizně a blížícího se Halloweenu. Foodblogerka Markéta Chovancová radí, jak si malé nadýchané dýněčky s medovou krustou snadno připravit.

Trápí vás množství tuku v oblasti břicha? Podle lékaře Williama Davise za to může konzumace jídel obsahujících pšenici.

Teorie pšeničného břicha: Za špeky prý nemůže bůček, ale pšenice

V poslední době opět získává více pozornosti teorie takzvaného pšeničného břicha. Tento termín se před deseti lety rozšířil díky stejnojmenné knize amerického kardiologa Williama Davise. Ve svém díle Wheat Belly (v českém vydání Život bez pšenice) vysvětluje, že klíčem k dosažení trvalého úbytku hmotnosti a úlevy od široké škály zdravotních problémů, včetně poruch trávení a imunity, je vyloučení pšenice z jídelníčku. Teorie má množství zastánců, ale i odpůrců.

Letos díky teplému létu začala sezona burčáku brzy.

Kolik krve, tolik burčáku. Kdy lidová moudrost platí a proč

Burčák je první odměna pro vinaře za jejich celoroční péči o vinici a příslib dobrého vína, na něž si ještě musejí počkat. V moravských a českých končinách je tento nápoj podzimním fenoménem, na který se těší mnoho lidí. Většina z nich má navíc při popíjení moku plného sladkosti a sluníčka dobrý pocit, že díky němu dodávají svému tělu prospěšné látky. Příznivci burčáku o něm mluví jako o zdravotním zázraku, má však i zarputilé odpůrce, kteří jej pohrdavě označují za „bláto“. Podívejte se, jestli je burčák skutečně zdravý a jak ho pít, aby tělu prospíval.

Příprava domácího likéru z aronie (černého jeřábu). Louhující se extrakt je dobré každý den promíchat.

Tři nejlepší domácí likéry: Jak si jednoduše vyrobit poklad plný vitamínů

Domácí likéry z českých plodů, tedy z šípků, trnek a aronie (odborně temnoplodec, lidově černý jeřáb), nejsou jen lahodným požitkem pro milovníky přírodních chutí, ale i cenným zdrojem zdraví prospěšných látek. Příprava těchto alkoholických nálevů je překvapivě snadná a nevyžaduje žádné speciální vybavení. Stačí pouze kvalitní plody, cukr a alkohol. A během několika týdnů si můžete doma z těchto ingrediencí vytvořit nápoj, který nejen zahřeje, ale svým způsobem podpoří i vaši imunitu a zdraví. Vše se může hodit i jako vánoční likér.

Ovesné vločky patří mezi potraviny s mimořádným obsahem živin, které mají významný vliv pro naše tělo.

Obilnina plná zdravé vlákniny pomáhá hubnout, snižuje cukr i cholesterol v krvi

Oves patří mezi obiloviny, které obsahují nejvíce výživově hodnotných složek. Ke skvělým vlastnostem ovsa patří vysoký obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny a vyšší obsah bílkovin. Na otázky, na co všechno je dobrý či jak zdravé jsou ovesné vločky, existuje opravdu dlouhá odpověď. Konzumace ovsa především příznivě ovlivňuje trávení, pomáhá při hubnutí a má řadu dalších zdravotních výhod.

V horkých dnech je onemocnění průjmem častější než v zimních měsících.

Cola na průjem: zažitá, ale nesprávná rada. Raději sáhněte po jiné tekutině

Průjem v létě postihuje velké množství lidí. V lékárně jsou k dostání účinné léky, ale důležitou součástí léčby průjmy je i vhodně zvolená strava. Při těchto střevních problémech je zpravidla nutné doplňovat do dehydratovaného organismu tekutiny a držet dietu. Na léčení oblíbenou Coca-colou však raději zapomeňte. Odborníci ji na průjem nedoporučují. Tělu více pomůže popíjení elektrolytických nápojů, vody, speciálních čajů nebo ovocné šťávy bez přidaného cukru.

Rajčata, cibule a jednoduchá sladkokyselá zálivka. Tradiční salát z babiččiny kuchyně.

Tajemství tradičního rajčatového salátu: Naučte se recept našich babiček

Není lepší čas pro rajčatový salát než právě teď: na konci prázdnin, kdy keříky vydávají zralé sladké plody vonící sluncem a plné lahodné šťávy. Rajčatový salát je na konci léta oblíbenou dobrotou. A ten nejlepší je klasický a nekomplikovaný, se sladkokyselou zálivkou, přesně tak, jak ho dělaly naše babičky. Podívejte se, jak udělat tradiční rajčatový salát. 

Rakytník se sklízí v létě, jeho léčivé vlastnosti ale můžete využívat po celý rok.

Rakytník je superpotravina plná vitaminů: Jak si udělat sirup nebo med

Říká se mu oranžový poklad. Plody rakytníku totiž mají mnohem více vitaminu C než citrusy. A nejen to. Rakytník obsahuje téměř 200 bioaktivních sloučenin prospěšných pro lidské zdraví. V medicíně se využívá už po staletí, ale vědecké studie naznačují, že potenciál téhle rostliny pro léčbu různých nemocí nebyl ještě zdaleka využit. Podívejte se, jak z rakytníku udělat sirup nebo rakytníkový med. 

Jíst je třeba tolikrát, aby člověk nedospěl do stádia vlčího hladu.

Kolikrát denně se má jíst? Zjistěte, jaký počet jídel se hodí právě pro vás

Řešíte, jak co nejsnadněji zhubnout a jak se pokud možno celý den cítit dobře? Pak vězte, že v tom velkou roli hraje i to, kolikrát denně jíte. Počet za den snědených jídel a délka pauz mezi nimi je věčné téma, o kterém se přou laici i odborníci. Proč jíst třikrát denně? A nemělo by to být jen dvakrát, nebo naopak pětkrát? Na doporučení jsme se zeptali výživové poradkyně Hanky Pávkové Málkové ze společnosti STOB. Prozradila i to, zda jsou důležité svačinky mezi hlavními jídly.  

Sterilované i fermentované cukety se v zimě budou hodit.

Jak na chutné a zdravé cuketové zelí: zavařené si ho budete užívat celou zimu

Cuketám se na zahradách daří, rostou rychle a využít se dají na mnoho způsobů. Pokud jich máte na zahradě spoustu, myslete na zimu. Pak oceníte, že jste si cuketové zelí zavařili a stačí vyndat sklenici ze spíže. Pochutnáte si a navíc uděláte něco i pro své zdraví. Cukety hrají důležitou roli při trávení i v prevenci rakoviny a šedého zákalu.

Zdánlivě obyčejný a běžně dostupný tvaroh je superpotravina: obsahuje spoustu bílkovin, vápníku a vzácného vitaminu K2.

Superpotravina plná proteinů: Je levná, zažene hlad, tuží svaly i kosti

Bohatý zdroj bílkovin - běžně dostupný a levný. Zdánlivě obyčejný tvaroh je superpotravinou, na kterou přísahají nejen kulturisté a výkonní sportovci, ale v podstatě každý, kdo chce svému tělu dopřát to nejlepší. Tvaroh je díky vysokému obsahu proteinů velkým pomocníkem také při hubnutí či snaze udržet si zdravou tělesnou hmotnost. Je to kvalitní a přitom poměrně levné jídlo.

Počet možných spojení mezi neurony je větší, než počet atomů ve vesmíru.

Mozek je třeba správně krmit. Zařaďte 10 potravin, které ho povzbudí a ochrání

Co jíst či nejíst, aby byli zdraví a dopnuli knoflík u kalhot, řeší lidé poměrně často. Daleko větší pozornost, než se mu dostává, si ale rozhodně zaslouží jeden z nejdůležitějších orgánů - mozek. Existují totiž potraviny, které dokážou pozitivně ovlivnit koncentraci, paměť, náladu a dokonce i oddálit riziko demence.

Zeleninové saláty jsou velmi zdravé. Záleží však i na tom, čím je ochutíte

Pozor na 6 zdravých a dietních potravin. Snadno se z nich tloustne

Když si člověk dopřeje propečenou krkovičku s pivečkem, nebo když spořádá krabici sušenek, moc dobře ví, že se dopustil dietního zločinu. Někdy se však stává, že i přes disciplínu a snahu o konzumaci zdravých potravin, do sebe lidé dostávají větší počet kalorií, než si myslí. Určité potraviny se totiž tváří jako dietní, ale ve skutečnosti se po nich může snadno ztloustnout. Týká se to i zeleninových salátů či cereálií.

Existují způsoby, jak nepříjemné nadýmání zmírnit nebo mu dokonce předejít.

Známé ovoce pomůže s nadýmáním i nafouklým břichem. A ještě si na něm pochutnáte

Nepříjemný pocit nafouknutého břicha zažívá čas od času každý. Nadýmání neboli plynatost trápí mnoho lidí. Přitom jde těmto trávicím problémům docela snadno předejít nebo je alespoň výrazně zmírnit. Pomůže obyčejný banán. Toto ovoce, obsahující velké množství draslíku, je velmi zdravé i chutné. Na jednu věc si u něj ale musíte dát pozor.

Ovesné vločky mají v kuchyni velký potenciál a hodí se do mnoha jídel. Velmi oblíbené jsou například lívance s ovesnými vločkami

Přejedla se vám ovesná kaše? Dostaňte zdravé vločky do těla jinak

Ovesné vločky jsou jedním z hlavních představitelů toho, čemu se říká zdravá výživa. Jejich pravidelná konzumace je pro člověka velmi prospěšná, ale přiznejme si: i když si ovesné kaše zpestřujeme nejrůznějšími způsoby, občas už se nám zajídají. Ovesné vločky však mají v kuchyni velký potenciál. Hodí se do koláčů i chleba, do karbanátků, sekané i polévek, sladkých lívanců a slaných placek či jako základ pro nepečený cheescake. A jejich zdravotní přínos se nemění. 

Před některými potravinami vědci varují už roky, jiné nám ještě nedávno jako nebezpečné nepřipadaly

Patří i do vašeho jídelníčku? 5 potravin, které mohou vést k rakovině

I přes všechny přelomové objevy a pokroky, kterých medicína v posledních sto letech dosáhla, zůstává největší zdravotní hrozbou rakovina. V zemích Evropské unie patří tato nemoc dokonce mezi hlavní příčiny úmrtí obyvatel. U rakoviny hraje velkou roli genetická výbava. Ještě větší význam však zřejmě má prostředí a životní styl - například stravování. Existují totiž potraviny, které mohou riziko propuknutí rakoviny významně zvýšit. A nejspíš je běžně jíte i vy.

Chuť a vůni zralých rajčat si můžete snadno uchovat na zimu.

Tipy, jak uchovat chuť a vůni rajčat na zimu + jeden bonus pro líné

Chuť a vůně čerstvě utržených rajčat, speciálně těch z vlastní úrody nebo z dobrého trhu, je úžasná a nezaměnitelná. Pokud už teď tušíte, že vaše zahrada letos vydá nadprůměrnou úrodu rajčat, je dobré znát pár osvědčených způsobů, jak ji proměnit v kvalitní zásobu na zimu. Podívejte se, jak udělat italské sugo, španělské tomate frito, jak rajčata sušit nebo jak se dělá passata. Věděli jste, že vařená rajčata jsou dokonce zdravější než ta syrová?

Včelaření. Ilustrační foto

Včelaře trápí cementový med. Letošní výnosy mohou být nižší, včelám hrozí úhyn

V tomto období jsou včelstva v úlech nejsilnější a většina včelařů stáčí poslední med před tím, než se včely začnou připravovat k zimnímu odpočinku. Letošní vytáčení medu i zazimování včel ale komplikuje výskyt takzvané melezitózy (někdy nesprávně lidově melicitózy) v plástvích. Složitý sacharid způsobuje, že med v plástech zatvrdne, a včelaři pak nemají moc šancí med vytočit. Přicházejí tak o velké množství letošního medového výnosu. Melezitózní med je navíc nebezpečný pro včely, těžce ho zpracovávají a v podstatě umírají v úle hlady i při bohatých zásobách.

Připravit ten nejlepší lák na okurky je tak trochu alchymie. Proto se osvědčené recepty předávají z generace na generaci.

Tři super tipy na nejlepší lák na okurky. Jsou pak chutné, křupavé a nekazí se

Nakládané okurky například v sladkokyselém nálevu si sice můžete koupit v každém obchodě s potravinami, ale určitě budete mít větší radost z těch, které si sami zavaříte. Není to nijak složité a jednoduchých receptů a postupů, jak si tuhle tradiční pochoutku připravit, existuje mnoho. Ověřené recepty na co nejlepší výsledek se v některých rodinách jako ty vítězné předávají jako poklad dalším generacím. Jednou z nejdůležitějších ingrediencí je správný nálev neboli lák. Vyzkoušejte některý z nejoblíbenějších prověřených tipů.

Gelato bike.

Přivezl do Liberce kousek Itálie. Jeho gelaterie nabízí nejen sorbety

Dovolená v Itálii změnila Vítovi Vaníčkovi život a probudila v něm novou vášeň. Ochutnal gelato, které jej uhranulo jemnou konzistencí a výbornou chutí. Zanechalo v něm tak hluboký dojem, že se do země jídla, historických památek a bohaté kultury vrátil a osvojil si tradiční postupy výroby italského gelata. A odtud to byl už „jen“ krok k otevření Gelaterie della Vita v Liberci, která od letošního května vítá milovníky nejen mražené pochoutky.

Zda vaše zdraví ohrožuje nebezpečný viscerální tuk zjistíte pomocí krejčovského metru.

Jak se zbavit břicha: Proč „panděro“ není jen o kráse a proč ohrožuje zdraví

Mezi břišním tukem a smrtí existuje přímá linka. Typický pivní pupek není jen otázkou estetického vnímání. V případě, že se jedná o nebezpečný viscerální tuk, je do značné míry ovlivněno i zdraví a život jako takový. Je dobré vědět, jak poznat, že se jedná o viscerální tuk a jak ho změřit, i to, proč je tuk na břiše tak nebezpečný. Podívejte se na rady, jak zhubnout v oblasti břicha.

Recept na dokonalé borůvkové knedlíky odhaluje šéfkuchař z Velkých Karlovic

Recept léta: lahodné borůvkové knedlíky jako od babičky

Nejen vůně, ale i mnohé chutě dokážou vyvolat dokonalou iluzi prázdninových dní strávených u babičky na venkově. Překvapte svou rodinu a připravte jí vynikající borůvkové knedlíky podle receptu mistra šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, kde také pořádají Kurzy přípravy borůvkových knedlíků

Recept na dokonalé borůvkové knedlíky odhaluje šéfkuchař z Velkých Karlovic

Recept léta: lahodné borůvkové knedlíky jako od babičky

Nejen vůně, ale i mnohé chutě dokážou vyvolat dokonalou iluzi prázdninových dní strávených u babičky na venkově. Překvapte svou rodinu a připravte jí vynikající borůvkové knedlíky. O recept se se čtenáři Šumperského a jesenického deníku podělil mistr šéfkuchař Josef Tydlačka z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, kde také pořádají kurzy přípravy borůvkových knedlíků.

Borůvkové knedlíky jako od babičky? Díky receptu šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Velkých Karlovic si je snadno uděláte i doma. Se souhlasem Bistro Razula

Recept léta? Lahodné borůvkové knedlíky jako od babičky

Léto, prázdninová pohoda, výlety v přírodě. K tomu neodmyslitelně patří i dobré jídlo na beskydských horách a kopečcích jsou jednoznačně pokrmem číslo jedna borůvkové knedlíky. Překvapte sebe i své nejbližší vynikajícím receptem podle mistra šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Velkých Karlovic.

Borůvkové knedlíky jako od babičky? Díky receptu šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Velkých Karlovic si je snadno uděláte i doma. Se souhlasem Bistro Razula

Recept léta? Lahodné borůvkové knedlíky jako od babičky

Léto, prázdninová pohoda, výlety v přírodě. K tomu neodmyslitelně patří i dobré jídlo na beskydských horách a kopečcích jsou jednoznačně pokrmem číslo jedna borůvkové knedlíky. Překvapte sebe i své nejbližší vynikajícím receptem podle mistra šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Velkých Karlovic.

Borůvkové knedlíky jako od babičky? Díky receptu šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Velkých Karlovic si je snadno uděláte i doma. Se souhlasem Bistro Razula

Recept léta? Lahodné borůvkové knedlíky jako od babičky

Léto, prázdninová pohoda, výlety v přírodě. K tomu neodmyslitelně patří i dobré jídlo na beskydských horách a kopečcích jsou jednoznačně pokrmem číslo jedna borůvkové knedlíky. Překvapte sebe i své nejbližší vynikajícím receptem podle mistra šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Velkých Karlovic.

Borůvkové knedlíky jako od babičky? Díky receptu šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Velkých Karlovic si je snadno uděláte i doma. Se souhlasem Bistro Razula

Recept léta? Lahodné borůvkové knedlíky jako od babičky

Léto, prázdninová pohoda, výlety v přírodě. K tomu neodmyslitelně patří i dobré jídlo na beskydských horách a kopečcích jsou jednoznačně pokrmem číslo jedna borůvkové knedlíky. Překvapte sebe i své nejbližší vynikajícím receptem podle mistra šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Velkých Karlovic.

Recept na dokonalé borůvkové knedlíky odhaluje šéfkuchař z Velkých Karlovic

Recept na dokonalé borůvkové knedlíky odhaluje šéfkuchař z Velkých Karlovic

Nejen vůně, ale i mnohé chutě dokážou vyvolat dokonalou iluzi prázdninových dní strávených u babičky na venkově. Překvapte svou rodinu a připravte jí vynikající borůvkové knedlíky podle receptu mistra šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, kde také pořádají Kurzy přípravy borůvkových knedlíků.

Nejen v kuchyni - i v lékárničce má přírodní jablečný ocet svoje místo.

Zázrak, nebo mýtus? Jablečný ocet vědce zatím nepřesvědčil, kuchaře rozhodně ano

Jablečný ocet je již po staletí známý svými léčivými účinky a prospěšností pro zdraví. Tento přírodní produkt se vyrábí fermentací jablečné šťávy a obsahuje množství prospěšných látek, včetně kyseliny octové, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Používá se nejen v kuchyni jako dochucovadlo a konzervant, ale také v tradiční medicíně. Jablečný ocet může pomoci s trávením, podporuje hubnutí a udržuje stabilní hladinu cukru v krvi. Je také známý svými antibakteriálními vlastnostmi, což z něj činí účinný přírodní dezinfekční prostředek. 

Tenké těsto, čerstvé jahody, tvaroh, cukr, máslo. Kombinace, která neomrzí.

Ovocné knedlíky: Z 5 surovin za 20 minut i složitější verze. Radí foodblogerky

Cizinci se při jejich ochutnávání často tváří rozpačitě. Za hranicemi je na jídelním lístku, nota bene mezi hlavními jídly, najdete jen stěží. My si na ně ovšem sáhnout nenecháme, ovocné knedlíky jsou náš národní poklad a jejich sezóna je v plném proudu! Tady jsou vychytávky, recepty blogerů a jedna medaile za čirý minimalismus.

Uchovejte si chuť a vůni bezových květů na zimu. Sirup stojí jen trochu práce a výsledek je výborný.

Poslední šance na sběr: uchovejte si chuť i vůni a vitaminy na zimu

Květy bezu černého jsou učiněný zázrak. Na většině území Česka se ještě stále dají poslední zbytky rozvinutých květů nasbírat a využít pro zdravý domácí sirup. Jeho zásoby pak oceníte zejména v zimě. Výroba bezového sirupu je poměrně jednoduchá a jeho chuť bude za vynaložené úsilí velikou odměnou.

Tenké těsto, nakyslá rebarbora, rum, rozinky, citronová kůra a sněhová peřinka. Dáte si?

Poslední sklizeň rebarbory před sv. Janem: Nejlepší koláč z ní pekla Sandtnerka

Vůně rebarborového koláče by nejspíš vyhrála některé z prvních míst v soutěži o nejmalebnější vůně dětství. Naše babičky tuhle původně himalájskou rostlinu často pěstovaly na zahradě a s její nakyslou chutí (i temnými stránkami) uměly mistrně zacházet. Nejedna z nich se určitě inspirovala u tehdejší ikony hospodyněk, Marie Janků-Sandtnerové, která v jednom ze svých dobových bestsellerů věnovala rebarborovému koláči hned několik stránek. Rebarbora je na trzích stále k mání, upečte si rebarborový koláč.

Diabetem 2. typu v České republice onemocní přibližně každý třetí člověk

10 příznaků, které varují před cukrovku 2. typu. Poznejte ji i bez lékaře

Jedním z nejzávažnějších hromadně se vyskytujících onemocnění je cukrovka 2. typu. V České republice tato choroba postihne přibližně každého třetího člověka. Problémem je, že nemocný o své diagnóze často neví a na jeho diabetes se přijde jen náhodou. Existují však příznaky, které by pacienty mohly včas varovat.

Protesty zemědělců v únoru letošního roku.

Mýty a fakta o Evropské unii: Drtí EU české zemědělce více než jiné?

Vstup České republiky do Evropské unie před dvaceti lety se silně dotkl i agrárnictví. Zemědělci se museli vypořádat s řadou výzev. V mnohých zůstala pachuť a názor, že EU české zemědělství likviduje. Dotace jen pro pro někoho, nekončící byrokracie, omezování výroby, potravinová nesoběstačnost a takový tlak na nereálné cíle Green Dealu, že český zemědělec skončí a nahradí ho levnější produkce z Latinské Ameriky nebo Asie – to jen část argumentů, kterou kromě nespokojených zemědělců využívají pro zisk jejich sympatií i politici. Jak je to doopravdy? Na to přináší odpovědi přehled Deníku.

Až polovina koček chovaných doma trpí nadváhou

Každá dvoustá kočka trpí cukrovkou: U kterých si dát pozor, co hraje roli

Trápí vaši kočku časté močení nebo žízeň? Pak byste měli zpozornět. Spolu se změnou hmotnosti jde o příznaky cukrovky. Na vině je často obezita, která riziko tohoto onemocnění zvyšuje téměř čtyřikrát. Cukrovkou trpí přibližně každá dvoustá kočka, rozvoji diabetu mohou zabránit pravidelné kontroly u veterináře i vhodná dieta.

Limonáda z květů bezu černého je velmi rychlá a současně mimořádně dobrá. S bylinkami a citronem je v létě krásně osvěžující.

Černý bez není dobrý jen na sirup. Zkuste voňavou limonádu, nadchne i návštěvy

Prozradí ho na metry daleko omamný závan vůně: černý bez bohatě kvete právě teď. Bílé a něžně nažloutlé květy zdobí bezové keře zpravidla od konce května až do července. Byl by hřích nezaklít jejich chuť a vůni do domácích limonád - jsou chladivé, osvěžující, stojí jenom trochu námahy a tvoří skvělý základ jak pro kombinace s bylinkami a ovocem, tak pro letní drinky s kapkou alkoholu.

Vysoké dávky cukru škodí podle posledních výzkumů více než přemíra soli v jídelníčku.

Daň z cukru v Česku? Ve světě běžná věc, proti obezitě pomáhá, potvrzují studie

Za limonády slavných značek a další sladké nápoje si Češi možná v budoucnu připlatí. Členové Národní ekonomické rady vlády vidí v jejich vyšším zdanění zdroj přilepšení pro státní rozpočet. Podporu návrhu, primárně kvůli zdravotním dopadům na stále více tloustnoucí Česko, vyjádřil i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Spotřební daň na sladké nápoje chce prosadit ještě do dalších sněmovních voleb. Do rozpočtu by to mohlo přinést miliardy korun. Navíc, jak ukazují zkušenosti ze zahraničí, zdražení skutečně v boji proti obezitě pomáhá a lidé nápoje nakupují méně. Obezitou v Česku trpí více než polovina dospělých a čtvrtina dětí. 

Nutriční specialista Jakub Přibyl

Generace cukrových závisláků. Na problémy dětem zadělávají rodiče, říká odborník

Podle statistik Státního zdravotního ústavu patří Češi mezi nejobéznější Evropany. Nadváhu má šedesát procent dospělých a čtvrtina dětí. A podle předpokladů ztloustnou ještě víc. Nehýbou se dost, zato ale mají velkou chuť k jídlu. Zejména nezdravému a sladkému. „Češi určitě mají problém s nadměrnou spotřebou cukru, jí větší množství průmyslově zpracovaných potravin, hotových jídel, produktů fast foodů a zároveň méně tradičních potravin. Pokud bychom se na tento problém dívali optikou konzumovaných makroživin, cukr mezi nimi tvoří největší podíl,“ poukazuje v rozhovoru pro Deník produktový vývojář v Trime a nutriční specialista Jakub Přibyl.

Tvarohové knedlíky s jahodami a opraženou strouhankou.

Milujete knedlíky s jahodami? Tyhle skvělé recepty si rozhodně uložte

Konečně nastal očekávaný čas jahod a ovocných knedlíků. Připravit si je můžeme na mnoho způsobů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý z nás. Přinášíme vám osvědčené recepty na tuhle pochoutku - můžete ji vyrobit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.

Klobouk se sítí si chlapec nesundal ani na chvilinku.

Cukr v supermarketech na Mělnicku za 15 korun? Stačilo vzít si včelařskou kuklu

/FOTO, VIDEO/ Trochu překvapivou marketingovou akci zvolila ve Světovém dni včel společnost Penny Market. Speciální akci na cukr pro včelaře. Ten mohl získat každý zákazník téměř za polovinu, kdy namísto 26,90 stál kilogram jen 14,90 koruny. Mělo to ale háček. Musel dorazit do některé z prodejen ve včelařském.

V ministerské publikaci s názvem Úsporná kuchařka nechybí ani návod na silný zeleninový vývar ze zbytků.

Co jíst, když nemáte peníze? Ministerstvo práce lidem radí, jak levně vařit

Čočková polévka, špagety s rajskou, bezpracný knedlík či strouhankové noky ze zapomenutého chleba. To jsou některé z receptů, které jako tip na levné jídlo na svém webu nabízí Ministerstvo práce a sociálních věcí. V ministerském dokumentu s názvem Úsporná kuchařka najdete přes 50 receptů na levná jídla. 

Stará radnice na rychnovském náměstí, tady žili Rettigovi. V prostorách jejich bytu je dnes muzeum hraček a také malá expozice věnovaná M. D. Rettigové.

Rettigová v Rychnově: Kurzy vaření i ručních prací a za cizomluvy pokuty

Významnou stopu po sobě zanechali manželé Rettigovi v Rychnově nad Kněžnou, kam přišli přesně před 200 lety, v roce 1824. Jejich působení ve městě, kde strávili 10 let, popisují historické prameny. Nebyla to jen proslulá Domácí kuchařka, kterou zde v roce 1825 Magdalena Dobromila Rettigová dopsala a do níž vás necháme nahlédnout. Bylo toho více, čím Rettigovi ovlivnili život v Rychnově a možná i na dalších místech Podorlicka.