Dozorčí rada firmy Moravskoslezské cukrovary dnes rozhodla o zavření závodu v Hrušovanech nad Jevišovkou, o práci přijde 150 lidí. Výrobu zachová jen v Opavě. Mateřská rakouská společnost Agrana zavře i závod v Leopoldsdorfu východně od Vídně, kde skončí 120 lidí. I v Rakousku zůstane jen jeden závod, a to v Tullnu. Firma uvedla, že rostou výrobní náklady a konkurence kvůli snižování spotřeby cukru. Zároveň se uvolňuje dovoz z Ukrajiny i zemí skupiny Mercosur, uvedl mluvčí Agrany Markus Simak.
Dozorčí rada firmy Moravskoslezské cukrovary rozhodla ve středu 12. března o zavření závodu v Hrušovanech nad Jevišovkou, o práci přijde sto padesát lidí. Výrobu zachová jen v Opavě. Mateřská rakouská společnost Agrana současně zavře i závod v Leopoldsdorfu východně od Vídně, kde skončí sto dvacet zaměstnanců.
V Evropě je přebytek cukru, což tlačí cenu cukru i cukrové řepy dolů a činí pěstování cukrovky ztrátové, uvedl Svaz pěstitelů cukrovky Čech na dotaz ČTK. Ministr zemědělství Marek Výborný již dříve novinářům v Bruselu řekl, že se svým rakouským kolegou Norbertem Totschnigem aktuální situaci na trhu s cukrem probíral a bude chtít hledat řešení.
Diety založené na přísném omezení sacharidů jsou v posledních desetiletích velmi populární a vyhledávané. Na jejich počátku už v 70. letech minulého století stála takzvaná Atkinsova dieta. Tento systém stravování vymyslel kardiolog Robert Atkins v době, kdy sám řešil potíže s nadváhou. Od té doby zhubly dodržováním tohoto režimu už statisíce lidí, včetně řady hvězd showbyznysu. Podle odborníků však s sebou Atkinsova dieta nese i vážná rizika.
Vliv jídla na hladinu cukru v krvi je jednou z hlavních starostí diabetiků. Potřebují, aby jejich strava byla rozmanitá, nutričně hodnotná a přitom nekomplikovala jejich zdravotní stav, což může být někdy problém. Zajímavou potravinou, která by diabetikům mohla významně pomoci, je cizrna neboli římský hrách. Luštěnina plná vlákniny a bílkovin pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Její schopnost mohou využívat diabetici, ale samozřejmě i zdraví lidé.
Bazalka posvátná, známá také jako tulsi, je ceněná bylina tradiční indické medicíny. Pomáhá při nevolnosti, chřipce, bolestech hlavy i kloubů a dokáže snížit stres. Antibakteriální a antivirové účinky ájurvédské bylinky tulsi posilují imunitu, podporují trávení a pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Jak bazalku posvátnou využít pro zdraví a jak ji pěstovat?
Káva je nápoj, bez něhož si mnoho lidí nedokáže své fungování představit. I když byla ještě před několika desítkami let považována za zdroj možných zdravotních problémů, dnes se vědci kloní k názoru, že umírněné pití černé kávy může naopak zdraví prospět. Kávu ocení například srdce. Také může díky obsaženým antioxidantům pomoci v prevenci některých nebezpečných chorob. Ne každý kávový nápoj však tyto příznivé účinky má. Před některými dokonce kardiologové varují, protože mohou zvýšit riziko srdečních onemocnění.
Největší cukrovarnická společnost v Česku, Tereos TTD, zpracovala ve dvou svých cukrovarech 3,1 milionu tun cukrové řepy a vyrobila 372 tisíc tun bílého krystalického cukru. Kampaň trvala v obou cukrovarech shodně 147 dní. Všechny hodnoty jsou rekordní. Cukrovarnická kampaň v Dobrovici na Mladoboleslavsku skončila v pondělí, v cukrovaru v Českém Meziříčí na Rychnovsku už 5. února. ČTK o tom informoval PR manažer společnosti Jakub Hradiský.
Největší cukrovarnická společnost v Česku, Tereos TTD, zpracovala ve dvou svých cukrovarech 3,1 milionu tun cukrové řepy a vyrobila 372 tisíc tun bílého krystalického cukru. Kampaň trvala v obou cukrovarech shodně 147 dní. Všechny hodnoty jsou rekordní. Cukrovarnická kampaň v Dobrovici na Mladoboleslavsku skončila v pondělí, v cukrovaru v Českém Meziříčí na Rychnovsku už 5. února.
Svou vášeň pro ovocné džemy proměnila v úspěšný podnik, který začal neobvyklým objevem v Rakousku. Džemy Vališ, které vyrábí Martina Vališová ve Zlivi na Českobudějovicku, se pyšní vysokým podílem ovoce a nízkým obsahem cukru. Díky kvalitě a inovativnímu přístupu získali manželé řadu ocenění a plánují rozšířit sortiment o exotické chutě.
Cukrovka je choroba, která nebolí. Může se proto stát, že se ji nepodaří odhalit včas. Podle odborníků žije v České republice až čtvrt milionu lidí, kteří trpí diabetem, ale vůbec o tom nevědí. Dalším tisícům cukrovka bezprostředně hrozí, ale protože o tom nemají tušení, nemohou se jí účinně bránit. Proto je důležité sledovat hladinu cukru v krvi. A také vědět, jaké hodnoty jsou normální a jaké už rizikové.
O tom, že čaj má velmi příznivé účinky na lidské zdraví, se ví už stovky let. U nás se nejčastěji pije čaj černý a čaj zelený, jehož zdravotní účinky jsou obzvláště vyhlášené. Velmi zajímavé benefity však má i čaj oolong, v překladu černý drak. Mimo jiné umí oolong snižovat hladinu cukru v krvi a pomáhá v boji proti zánětu.
Ječmen je v tuzemsku nejznámější ve formě krupek, které se používají coby zavářka do polévek. Mnozí ho pak do jídelníčku zařadili nedávno, a to v podobě vánočního houbového kuby. Jíst tuto obilninu jen jednou za rok je však velká chyba. Zeptali jsme se odborníků, proč by ječmen měli jíst častěji nejen kardiaci a diabetici i co naše tělo získá, když budeme konzumovat mladý ječmen.
I když med obsahuje cukr, a tedy značné množství kalorií, je bohatým zdrojem prospěšných enzymů, vitaminů a minerálů. Je tak plný živin, které náš organismus velmi potřebuje. Med je všestranně účinný, ale není až tak známým faktem, že podporuje také kvalitu spánku. Kdo špatně spí, ten by měl zkusit vypít před spaním med rozmíchaný ve sklenici teplé vody. Možná bude překvapen, jak ho medová voda uklidní a jak dobře se bude ráno cítit.
V zimním období, kdy vládne nevlídné studené počasí a všude číhá hrozba nachlazení, virózy a dalších nepříjemných chorob, je med balzámem na tělo i na duši. Pomůže namáhanému organismu, když si jej přidáme do voňavého bylinkového čaje, když jej smícháme s cibulí na léčivý sirup, nebo se zázvorem jako směs, která je prevencí proti řadě chorob. Mít doma med se prostě vyplatí. Je však potřeba jej správně skladovat, abychom nepřišli o jeho lahodnou chuť a léčivé účinky.
Jablečný ocet je v posledních letech adorován téměř jako zázračný lék, který má schopnost zbavit lidi nadbytečných kilogramů. Vědci sice upozorňují, že zatím existuje příliš málo průzkumů, které by tuto teorii potvrzovaly, ale jasné náznaky tady jsou. Faktem však zůstává, že jablečný ocet je velmi zdravý. Kromě jiných přínosů umí například pomoci se snížením hladiny cukru v krvi, se špatným cholesterolem i se zdravím vlasů.
Ovesné vločky patří mezi nejzdravější volbu, jak výrazně zlepšit fungování organismu a přitom zatočit s nechtěnými kilogramy. Levná superpotravina obsahuje betaglukany, vlákninu, vitaminy, minerály a nenasycené mastné kyseliny.
Yacon je na první pohled nenápadná, ale velmi zajímavá rostlina, která se stále více dostává do povědomí českých pěstitelů. Je totiž cenným doplňkem zdravé stravy. Díky obsahu inulinu, druhu rozpustné vlákniny, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, podporuje trávení a zároveň má velmi nízký obsah kalorií. Je proto skvělou volbou pro každého, kdo hledá zdravou alternativu k tradičním sladidlům.
Když se řekne kakao, většina lidí si představí především čokoládu nebo čokoládové řezy. Kakao je však samo o sobě úžasně zdravá surovina. Mimo jiné obsahuje velké množství flavonoidů, které chrání organismus před poškozováním volnými radikály. Na co všechno je kakao dobré, jak ho nejlépe jíst a jak může prospět našemu zdraví, vysvětlují vědecké studie.
Co patří k vánoční pohodě? Přece stromeček, koledy a fůra dobrot, bohužel většinou sladkých. Pokud to člověk běžně s cukrem příliš nepřehání, může si dovolit malý vánoční úlet. Jestliže však své tělo zásobuje sladkým celý rok a o Vánocích ještě přidá, koleduje si o nadílku zdravotních nepříjemností. Nadbytek cukru totiž může podle odborníků vést k vážným problémům. Mimo jiné může snížit imunitu organismu, který se tak hůře brání bakteriím a virům.
Vánoce jsou tady. Cukroví je na stole a pes čeká s dlouhou slinou pod ním. Linecké, rumové kuličky, nebo pracny mu ale rozhodně nedávejte. Raději mu upečte jeho vlastní dobrůtky. Příprava psího cukroví je snadná, s těstem se skvěle pracuje, pejskovi zachutná a neublíží mu.
Kdybychom se vrátili do časů našich babiček a prababiček, v jejich kuchyních bychom určitě někde na kraji plotny našli hrnec plný melty. Ráno se uvařila k snídani a strávníci si pak v hrnku máčeli kousky chleba. Popíjela se však i přes den – v zimě příjemně zahřála a v létě osvěžila. Někde byla jen obyčejná černá melta, jinde do ní přidávali mléko. Říkalo se jí káva chudých, ale ve skutečnosti šlo o velmi zdravý nápoj. A to platí dodnes. Melta mimo jiné podporuje imunitu, ovlivňuje zdraví střev i jater a napomáhá hubnutí.
Už víte, jaké cukroví budete letos před Vánoci péct? Někdo nedá dopustit na starou dobrou českou klasiku, někdo zkusí i něco nového. Jestli je však budete péct s láskou, váš domov bude provoněný čokoládou a kořením a po cukroví se jistě jen zapráší. Pár vyzkoušených receptů od odborníků vám v tom jistě pomůže.
České Vánoce znají mnoho laskomin. K těm nejrozšířenějším a zároveň nejpestřejším jistě patří vánoční cukroví. Některé druhy jsou tradiční, recepty se dědí z generace na generaci, v zásadě je každý zná. A některé jsou poměrně originální, upravené, zkrátka nové. Takové je i margotkové cukroví, které si můžete zkusit upéct podle receptu od naší čtenářky.
Chleba patří neodmyslitelně do našeho jídelníčku. Pokud si na něm chceme nejen pochutnat, ale udělat přitom něco i pro své zdraví, zvolíme místo pšeničného žitný chléb. Pšeničný chleba, který Češi kupují nejčastěji, je sice měkčí a nadýchanější, ten žitný má ale řadu nesporných výhod. Obsahuje víc vlákniny, vitaminů i minerálních prvků. Je lépe stravitelný, zajistí vám dostatek energie a nebudete mít po něm tak brzy hlad. Vydrží vám také déle čerstvý a je odolnější vůči plísni. Ale pozor, ne každý chléb, označený v obchodě jako žitný, je kvalitní.
Lidské srdce je úžasné zařízení. Tento neúnavný sval se asi stotisíckrát denně stáhne a celkem přečerpá asi šest tisíc litrů krve. Pokud je v zátěži, tato čísla se násobí. Srdce dělá všechno pro to, abychom žili a byli zdraví, ale my se k němu občas chováme velmi nevděčně. Namísto, abychom ho podpořili, ničíme jej špatným životním stylem, například stravou. Kardiologové určili jídla, kterými srdci nejvíce škodíme a které mohou zvýšit riziko srdečních onemocnění a mrtvice.
Znáte ťupičky nebo žabí huby? Pokud hledáte recepty na skvělé vánoční cukroví, můžete se inspirovat léty prověřenými zápisky jihočeské babičky Blaženy. Na tomhle výtečném cukroví si totiž pochutná úplně každý.
Tradiční linecké cukroví k Vánocům neodmyslitelně patří. Receptů na křehké linecké těsto existuje bezpočet. Aby se vám však netrhalo a nelepilo, musíte dodržet několik zásad. Důležitý je nejen správný poměr surovin, ale i pořadí, v jakém se přidávají. Nebo teplota másla, které do těsta použijete. Vyzkoušejte triky profíků a zkuste letos udělat oblíbené slepované cukroví podle cukráře a porotce soutěže Peče celá země Josefa Maršálka. Případně na linecké těsto použijte recept šéfkuchaře a moderátora kuchařských pořadů Zdeňka Pohlreicha.
Znáte ťupičky nebo žabí huby? Pokud hledáte recepty na skvělé vánoční cukroví, můžete se inspirovat léty prověřenými zápisky jihočeské babičky Blaženy. Na tomhle výtečném cukroví si totiž pochutná úplně každý.
První druh cukroví, do jehož pečení bychom se měli pustit, jsou jednoznačně perníčky. Ideální doba na jejich přípravu je měsíc až tři týdny před Vánocemi – tedy právě teď. Aby však byly na Štědrý den krásně měkké, nestačí jen vybrat správný recept. Důležité je také jejich skladování, které může změknutí napomoci. Měkčích perníčků lze docílit díky obyčejnému chlebu i dalším trikům našich babiček.
Rostlinná mléka v posledních letech získávají na oblibě a mnoho lidí je volí jako alternativu k mléku živočišnému. Někteří kvůli alergii, jiní kvůli preferenci rostlinné stravy a další kvůli zdraví. Ovesné mléko mezi těmito nápoji vyniká – je velmi chutné a velmi zdravé. Přesto před ním někteří odborníci varují. Podle nich by lidé ovesné mléko neměli pít například po ránu na lačný žaludek, protože riskují zdravotní problémy.
/RECEPTY NA CUKROVÍ/ Vánoční pečení bez másla? Stoupající ceny másla nutí hospodyňky hledat alternativy pro tradiční cukroví. Deník přináší tipy od zkušených pekařek, jak si užít svátky bez zbytečných výdajů a přitom vánoční stůl neošidit. Recepty překvapí svou jednoduchostí a chutí.
České Vánoce znají mnoho laskomin. K těm nejrozšířenějším a zároveň nejpestřejším jistě patří vánoční cukroví. Sladké a křehké vanilkové rohlíčky obalené v moučkovém cukru zná snad každý. Zkuste si je podle receptu od naší čtenářky.
Cena másla v posledních týdnech rapidně vzrostla a předpokládá se, že jen tak neklesne. Koupit proto máslo do zásoby ve chvíli, kdy je zrovna v prodeji za sníženou cenu, je obzvlášť před Vánocemi více než žádoucí. Jak se ale vypořádat s datem spotřeby? Jednoduše. Nadbytečné máslo zmrazte. Poradíme vám, jak dlouho v mrazáku vydrží a jak máslo správně zmrazit, aby nezměnilo chuť.
Jen tři ingredience a žádné vejce. To je tajemství jednoduché polevy, kterou doma snadno ozdobíte perníčky nebo další typy cukroví. Je ideální pro ty, kteří se bojí salmonely a nechtějí polevu připravovat ze syrových vajec, a její příprava zabere pár minut. Můžete si ji vyrobit i v různých barevných vánočních variantách.
Svařené víno a chladné dny k sobě patří stejně jako dárky k Vánocům. Obojí není nezbytností, ale rozhodně potěší a navodí sváteční atmosféru. A stejně jako mnoha lidem dělá radost dárky dostávat i nakupovat, také svařák je příjemné pít a zábavné připravovat. Jak ale na svařák z bílého vína? Aby byl dokonalý, na stejný postup jako u jeho červeného protějšku zapomeňte. Bílý svařák má svá vlastní pravidla.
Prezident republiky s manželkou Evou Pavlovou v rámci své cesty po obcích krajů Jihočeského, Jihomoravského a Vysočiny zavítali i do Dačic. Pojďte se s námi za jejich návštěvou ještě jednou ohlédnout.
Ve čtvrtek 14. listopadu si připomeneme Světový den diabetu, jehož úkolem je zvýšit povědomí o všech typech cukrovky a podpořit programy prevence cukrovky 2. typu.
Svatomartinské rohlíčky patří k oblíbeným pochoutkám, které se pečou zejména v listopadu na svatého Martina. Měla jsem trochu strach, že budou hodně složité. Pak jsem ale objevila skvělou variantu. Tyto nekynuté svatomartinské rohlíčky jsou snadné a zvládnete je i v případě, že nemáte s pečením velké zkušenosti. Určitě si je oblíbíte a na lahodné pohoštění se budou hodit i kdykoliv během roku.
Někdo si okusuje nehty, další po troškách celý den něco ujídá. Obojí je zlozvyk, ale okusování nehtů na rozdíl od uždibování jídla nemá žádný vliv na přibírání na váze. V angličtině se celodenní uždibování či zobání nazývá nibbling. Někdo kvůli němu může mít potíže s hubnutím, někdo si nezdravě zasahuje do trávení. Na to, jak uzobávání vzniká a jak se ho zbavit, jsem se zeptali psycholožky a zakladatelky společnosti STOB Ivy Málkové.
Nejpřirozenější léčba těla začíná na talíři. Pokud hledáte potravinu, která může tak trochu zafungovat jako lék, nemusíte chodit daleko. Máte ji po ruce na zahrádce, nebo v každé samoobsluze – jde o jablko. Otázky, proč jíst jablko denně, na co jsou jablka dobrá a kolik jich má člověk sníst, se odvíjejí od lidového tvrzení, že jedno jablko denně nahradí lékaře. Je to neuvěřitelné, ale vědci se opravdu pokusili tuto skutečnost studií ověřit. Její výsledky vás překvapí.
Brambory jsou po rýži, pšenici a kukuřici čtvrtou nejpěstovanější potravinářskou plodinou na světě. Konzumují se v mnoha podobách od bramborové kaše po křupavé hranolky. Na sociálních sítích se však lze dočíst, že brambory nejsou zdravé, mohou vás otrávit a tloustne se po nich. Někteří lidé také věří, že brambory překyselují tělo a že když jich budete jíst moc, způsobí vám bolest kloubů a revmatismus.
Jsou lidé, kteří se obejdou bez snídaně. A jsou lidé, pro které je nejdůležitějším jídlem dne. První jídlo však hraje klíčovou roli při nastartování metabolismu a dodává energii potřebnou pro naše každodenní povinnosti. Proto se vyplatí věnovat mu pozornost a pečlivě vybírat, čím začneme den. Některé snídaně jsou sice vydatné a možná i vypadají zdravě, ale mohou způsobit přibírání na váze a škodit cévám, srdci nebo střevům. Čtyři druhy snídaně jsou podle odborníků pro naše zdraví skutečně škodlivé.
Spotřeba másla, cukru nebo mouky v příštích týdnech výrazně vzroste. V českých domácnostech totiž pojedou na plno trouby chystající vánoční cukroví. Jako každý rok i letos do jeho ceny výrazně promluví ceny jednotlivých komodit. Obzvláště ceny másla v posledních týdnech raketově rostou. Deník navštívil tři obchody ve třech zemích, aby porovnal jednotlivé ceny másla, cukru a mouky.
/FOTO/ Spotřeba másla, cukru nebo mouky v příštích týdnech výrazně vzroste. V českých domácnostech totiž pojedou na plno trouby chystající vánoční cukroví. Jako každý rok i letos do jeho ceny výrazně promluví ceny jednotlivých komodit. Obzvláště ceny másla v posledních týdnech raketově rostou. Deník navštívil tři obchody ve třech zemích, aby porovnal jednotlivé ceny másla, cukru a mouky.
Mimořádná úroda hub změnila v mnoha domácnostech kuchyňské zvyklosti. Vedle tradiční smaženice či bramboračky se zkoušejí i rozmanité „nové“ úpravy. Zkuste si připravit také houbovou pěnu, radí šéfkuchař restaurace U Sapíků z Klokočné na Praze-východ Petr Pastrňák.
Malé dobrotky ve tvaru dýně jsou prostě okouzlující. Těsto doopravdy obsahuje dýňovou dužinu. Proto je výsledná pochoutka ještě více lákavá v době podzimní sklizně a blížícího se Halloweenu. Foodblogerka Markéta Chovancová radí, jak si malé nadýchané dýněčky s medovou krustou snadno připravit.
Jablka jsou výbornou náplní do buchet a koláčů. Podívejte se, jak udělat rychlý, jednoduchý, ale opravdu dobrý jablečný koláč, který nebude jen na mlsání, ale bude i přínosem pro váš jídelníček. Chytrým jablečným koláčem do těla přidáte i bílkoviny. Jeho součástí je totiž i lahodná tvarohovo-pudinková náplň.
V poslední době opět získává více pozornosti teorie takzvaného pšeničného břicha. Tento termín se před deseti lety rozšířil díky stejnojmenné knize amerického kardiologa Williama Davise. Ve svém díle Wheat Belly (v českém vydání Život bez pšenice) vysvětluje, že klíčem k dosažení trvalého úbytku hmotnosti a úlevy od široké škály zdravotních problémů, včetně poruch trávení a imunity, je vyloučení pšenice z jídelníčku. Teorie má množství zastánců, ale i odpůrců.
Špalda je obilnina, které se říká „léčivé obilí“. Zlepšuje trávení a pomáhá podporovat zdraví střev tím, že vyživuje střevní mikrobiom. Obsahuje totiž bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, komplexní sacharidy i vlákninu.