Víte, že existuje jahodový špenát? Tato málo známá listová zelenina má botanický název merlík hlavatý. Rostlina má jedlé listy i plody a dá se v kuchyni využít na mnoho způsobů. Pěstování jahodového špenátu je snadné i pro začátečníky. Díky červeným plodům je navíc merlík krásný na zahradě v záhonu i v truhlíku nebo v květináči na balkoně.
Víte, že se z nezralých ořechů vyrábí skvělá ořechovka? Ořechový likér podávaný v malých dávkách působí dobře na srdce a také léčí průjem. Vhodná doba na přípravu ořechovky je právě nyní, v polovině června. Jak tedy vyrobit lahodnou a léčivou ořechovku? Výroba není složitá, ale chce trochu trpělivosti. Ořechy se musí pořádně vyluhovat.
/VIDEO REPORTÁŽ/ Když se dnes zamyslíte nad tím, jak vypadá cukr, nejspíš si vybavíte jeho známou podobu – malou bílou kostku. Co vás ale možná překvapí, je skutečnost, že příběh této sladké revoluce začal v malebném městečku na jihu Čech – v Dačicích. A právě zdejší městské muzeum nabízí expozici, která vám tuto historii představí doslova „v kostce“.
Už jste jedli jahodové tiramisu? Tento lahodný dezert si získává stále větší oblibu. Jahodová chuť v něm skvěle nahradí původní kávovou a není těžké ho připravit.
Mražené potraviny jsou v povědomí lidí většinou spojeny s nižší kvalitou produktu a leností kupujících, kterým se nechce příliš namáhat v kuchyni. V případě mražené zeleniny a mraženého ovoce bychom však podle odborníků neměli být tak jednoznačně odmítaví. Množství živin, které obsahují, by totiž mnoho lidí mohlo překvapit.
Ikonický nápoj Kuby a základ pro slavné koktejly jako mojito nebo daiquiri, které miloval i Ernest Hemingway, je v ohrožení. Ostrov čelí vážné krizi v produkci cukru, základní suroviny pro výrobu rumu. Místní producenti se obávají, že už na konci letošního roku ho nebudou mít z čeho dělat.
Sklizeň cukrové řepy v Královéhradeckém kraji loni meziročně vzrostla o 15,2 procenta na rekordních 822.879 tun. Důvodem bylo zvětšení ploch s cukrovkou, meziročně vyšší byl i hektarový výnos. Zemědělci v Královéhradeckém současně potvrdili, že patří mezi největší pěstitele cukrovky v zemi. Vyplývá to z dat, která zveřejnila královéhradecká pobočka Českého statistického úřadu.
Cukrovaru Vrbátky v roce 2024 klesl čistý zisk o 42 procent na 68 milionů korun ze 117,6 milionu v roce 2023. Tržby cukrovaru ale loni meziročně vzrostly o 4,3 procenta na 895 milionů korun. V roce 2023 činily 858 milionů.
Rakovina je onemocnění, které si obvykle spojujeme spíše se staršími lidmi. Lékaři ve vyspělých zemích však varují, že mladých lidí s touto diagnózou rychle přibývá. Jednou z příčin je nezdravý způsob života, zejména pak špatné stravování. Odborníci upozorňují, že prevence rakoviny začíná na talíři. Dokonce vytvořili i návod, jaké potraviny a v jakém složení by měl náš jídelníček obsahovat.
Banán je ovoce, které umí rychle měnit svou podobu. Z obchodu si přinesete zelené plody, ale brzy začnou žloutnout, později se na nich objeví hnědé skvrnky, takže vypadají jako pihovaté, a pak začnou hnědnout. Neošklíbejte se nad žádným stupněm zralosti banánu, protože každý z nich má různé zdravotní přínosy. A některé jsou pro naše zdraví opravdu důležité. Věděli jste, že odborníci na výživu si obzvláště považují zelených banánů?
S takzvanou DiaTour objíždí lékárna Dr. Max města po celém Česku a nabízí orientační měření cukru v krvi, které může pomoci odhalit riziko diabetu. S mobilní stanicí navštíví letos celkem 100 míst, mezi nimi i Frýdlant a Hrádek nad Nisou.
Ústecký cukrovar už neexistuje. Žádný z nich. Zbyly jen budovy a to ještě ne zcela. Ten vaňovský ale fungoval ještě relativně nedávno a pamětníků, kteří sem chodili do práce anebo jejich příbuzných, jenž to pamatují, ještě v Ústí nad Labem najdeme. I ústecké oblastní muzeum má ve sbírkách středoformátové fotografie Oldřicha Holaně z výrobny cukru. Rafinerie cukru tu mají docela dlouhou historii, sahající do druhé poloviny 19. století.
Zdraví táhne. Alespoň v Havířově to v úterý odpoledne platilo doslova. Lidé všech generací zaplnili areál místní nemocnice, aby se nechali zdarma proklepnout odborníky. Od dveří některých ambulancí se táhly dlouhé fronty. Trpělivost se vyplatila, u řady lidí vyšetření ukázalo, že mohou mít zdravotní problém, o kterém zatím neměli tušení.
Zájem o zaměstnance propuštěné ze společnosti Moravskoslezské cukrovary je poměrně velký. Podle starostky Hrušovan nad Jevišovkou na Znojemsku Elišky Volné se v cukrovaru uskutečnila opakovaně burza práce. Zájemcům se představilo třináct firem, řekla ČTK. Uvedla také, že město jedná o směně pozemků s cukrovarem a o budoucnosti areálu.
Kofein v kávě má pozitivní vliv na naši pozornost a soustředění. Mnoho lidí však netuší, že účinek se zvyšuje, když si do kávy přidáte skořici. Konzumace tohoto koření může zvýšit schopnost zpracovávat informace a vykonávat mentálně náročné úkoly. Kombinace kávy se skořicí zlepšuje také paměť a navíc pomáhá tělu s ochranou proti Alzheimerově chorobě.
Smrkový sirup z mladých výhonků smrku je tradiční přírodní pomocník. Posiluje imunitu, chrání před virózami a zmírní kašel či nachlazení. Vhodný je pro děti už od jednoho roku. Jednoduchý recept zvládnete i s dětmi. Čas na výrobu zdravého domácího sirupu, bohatého na vitaminy, minerály a antioxidanty, je právě na jaře.
/FOTO/ Zdarma změří krevní tlak, cholesterol, hladinu cukru i procento tuku. Připravují toho však mnohem více. Na jubilejní desátý Den zdraví zvou v úterý třináctého května všechny zájemce zdravotníci do vyškovské nemocnice. Setkají se ve vstupní hale od devíti hodin dopoledne do třinácti odpoledne.
O zdraví srdce se zpravidla hovoří v souvislosti s jídlem. Stejně nebezpečné jako nezdravé potraviny však mohou být také nezdravé nápoje. Americký kardiolog Evan Levin nedávno upozornil, že pitím zdánlivě neškodných nápojů můžeme svému srdci vážně uškodit. Čtyři z nich dokonce označil za velmi nebezpečné a přiznal, že jeden z nich patřil k jeho nejoblíbenějším.
Velká a někdy až nezvladatelná chuť na sladké trápí mnoho lidí a velmi často má vliv i na jejich problémy s hmotností. Existuje však nápoj, který snižuje chuť na sladké i chuť k jídlu, a navíc pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi a kontrolovat tělesnou hmotnost. Bylinný čaj Gurmar obsahuje listy rostliny Gymnema sylvestre, kterou tradiční indická medicína ájurvéda považuje za velmi léčivou.
Jsou hitem sociálních sítí a všichni palačinkomilové je zbožňují. Funwari, japonský kompromis mezi palačinkou a nadýchaným souflé, jsou hotové za pár minut a představují tu nejmilejší víkendovou snídani. Žádné speciální ingredience na japonské palačinky nepotřebujete, jeden důležitý trik ovšem ano.
Jsou zaryté pod kůží a diabetikům 1. typu značně ulehčují život. Nyní ale hrozí, že jim veřejné pojištění přestane senzory plně hradit a částečně si na ně budou muset připlácet. Díky nim přitom mohou snadno sledovat hladiny cukru v krvi a regulovat činnost inzulinových pump. Se snížením úhrad od pojišťoven počítá vládní návrh, který projednávají poslanci. Nesouhlasí s tím pacienti, rodiče nemocných dětí, odborníci ani poslanec, který navrhuje, aby diabetici 1. typu za senzory nadále nic neplatili.
Suroviny na velikonoční pečení ve srovnání s minulým rokem podražily. Kromě vajec také vanilkový cukr, mandle či rozinky. Při nákupech v akcích ale lidé mohou ušetřit zhruba čtvrtinu ceny.
V půli března odstartoval svou jízdu speciálně upravený automobil, který postupně navštíví vybraná města napříč Českou republikou. Lidé si v něm pod odbornou asistencí mohou orientačně a zdarma změřit hodnoty glykémie neboli krevního cukru. Podle generálního ředitele lékáren Dr. Max Jana Žáka zájem o DiaTour v prvním týdnu předčil očekávání. „Na každé ze zastávek bylo nejméně kolem stovky zájemců, často i mnohem víc,“ říká v rozhovoru pro Deník. U jedenácti procent z nich lékárníci zjistili zvýšené hodnoty cukru v krvi. Doporučili jim proto navštívit lékaře. Jen on může stanovit, zda už se jedná o cukrovku. A nasadit léčbu.
Cukrovku je třeba zachytit včas nebo se snažit jejímu rozvoji předejít. Upozorňují na to odborníci z řad lékárníků, lékařů i zaměstnanců pojišťoven. Jinak totiž může vést i ke kardiovaskulárním obtížím, velkým problémům s očima či amputaci nohy. V krajním případě i ke smrti. Nově si proto lidé mohou nechat zdarma orientačně otestovat hladinu cukru v krvi v automobilu, který postupně projede republikou.
Dozorčí rada firmy Moravskoslezské cukrovary rozhodla o zavření závodu v Hrušovanech nad Jevišovkou a výrobu zachová jen v opavském cukrovaru. Oba zmíněné závody spadají pod rakouskou společnost Agrana, která současně uzavírá i svůj rakouský cukrovar v Leopoldsdorfu a nechává funkční závod v Tullnu.
Ovesné vločky patří mezi nejlepší volby, pokud chcete být zdraví, plní energie a zbavit se nadbytečných kil. Jedná se o superpotravinu, která má pozitivní vliv na činnost střev, imunitní systém, hladinu cholesterolu a cukru v krvi i na kvalitní spánek. Někoho ovšem mohou ovesné vločky nadýmat. Stačí je ale správně připravit a je po problému.
Dozorčí rada firmy Moravskoslezské cukrovary dnes rozhodla o zavření závodu v Hrušovanech nad Jevišovkou, o práci přijde 150 lidí. Výrobu zachová jen v Opavě. Mateřská rakouská společnost Agrana zavře i závod v Leopoldsdorfu východně od Vídně, kde skončí 120 lidí. I v Rakousku zůstane jen jeden závod, a to v Tullnu. Firma uvedla, že rostou výrobní náklady a konkurence kvůli snižování spotřeby cukru. Zároveň se uvolňuje dovoz z Ukrajiny i zemí skupiny Mercosur, uvedl mluvčí Agrany Markus Simak.
Dozorčí rada firmy Moravskoslezské cukrovary rozhodla ve středu 12. března o zavření závodu v Hrušovanech nad Jevišovkou, o práci přijde sto padesát lidí. Výrobu zachová jen v Opavě. Mateřská rakouská společnost Agrana současně zavře i závod v Leopoldsdorfu východně od Vídně, kde skončí sto dvacet zaměstnanců.
V Evropě je přebytek cukru, což tlačí cenu cukru i cukrové řepy dolů a činí pěstování cukrovky ztrátové, uvedl Svaz pěstitelů cukrovky Čech na dotaz ČTK. Ministr zemědělství Marek Výborný již dříve novinářům v Bruselu řekl, že se svým rakouským kolegou Norbertem Totschnigem aktuální situaci na trhu s cukrem probíral a bude chtít hledat řešení.
Diety založené na přísném omezení sacharidů jsou v posledních desetiletích velmi populární a vyhledávané. Na jejich počátku už v 70. letech minulého století stála takzvaná Atkinsova dieta. Tento systém stravování vymyslel kardiolog Robert Atkins v době, kdy sám řešil potíže s nadváhou. Od té doby zhubly dodržováním tohoto režimu už statisíce lidí, včetně řady hvězd showbyznysu. Podle odborníků však s sebou Atkinsova dieta nese i vážná rizika.
Vliv jídla na hladinu cukru v krvi je jednou z hlavních starostí diabetiků. Potřebují, aby jejich strava byla rozmanitá, nutričně hodnotná a přitom nekomplikovala jejich zdravotní stav, což může být někdy problém. Zajímavou potravinou, která by diabetikům mohla významně pomoci, je cizrna neboli římský hrách. Luštěnina plná vlákniny a bílkovin pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Její schopnost mohou využívat diabetici, ale samozřejmě i zdraví lidé.
Bazalka posvátná, známá také jako tulsi, je ceněná bylina tradiční indické medicíny. Pomáhá při nevolnosti, chřipce, bolestech hlavy i kloubů a dokáže snížit stres. Antibakteriální a antivirové účinky ájurvédské bylinky tulsi posilují imunitu, podporují trávení a pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Jak bazalku posvátnou využít pro zdraví a jak ji pěstovat?
Káva je nápoj, bez něhož si mnoho lidí nedokáže své fungování představit. I když byla ještě před několika desítkami let považována za zdroj možných zdravotních problémů, dnes se vědci kloní k názoru, že umírněné pití černé kávy může naopak zdraví prospět. Kávu ocení například srdce. Také může díky obsaženým antioxidantům pomoci v prevenci některých nebezpečných chorob. Ne každý kávový nápoj však tyto příznivé účinky má. Před některými dokonce kardiologové varují, protože mohou zvýšit riziko srdečních onemocnění.
Největší cukrovarnická společnost v Česku, Tereos TTD, zpracovala ve dvou svých cukrovarech 3,1 milionu tun cukrové řepy a vyrobila 372 tisíc tun bílého krystalického cukru. Kampaň trvala v obou cukrovarech shodně 147 dní. Všechny hodnoty jsou rekordní. Cukrovarnická kampaň v Dobrovici na Mladoboleslavsku skončila v pondělí, v cukrovaru v Českém Meziříčí na Rychnovsku už 5. února. ČTK o tom informoval PR manažer společnosti Jakub Hradiský.
Největší cukrovarnická společnost v Česku, Tereos TTD, zpracovala ve dvou svých cukrovarech 3,1 milionu tun cukrové řepy a vyrobila 372 tisíc tun bílého krystalického cukru. Kampaň trvala v obou cukrovarech shodně 147 dní. Všechny hodnoty jsou rekordní. Cukrovarnická kampaň v Dobrovici na Mladoboleslavsku skončila v pondělí, v cukrovaru v Českém Meziříčí na Rychnovsku už 5. února.
Svou vášeň pro ovocné džemy proměnila v úspěšný podnik, který začal neobvyklým objevem v Rakousku. Džemy Vališ, které vyrábí Martina Vališová ve Zlivi na Českobudějovicku, se pyšní vysokým podílem ovoce a nízkým obsahem cukru. Díky kvalitě a inovativnímu přístupu získali manželé řadu ocenění a plánují rozšířit sortiment o exotické chutě.
Cukrovka je choroba, která nebolí. Může se proto stát, že se ji nepodaří odhalit včas. Podle odborníků žije v České republice až čtvrt milionu lidí, kteří trpí diabetem, ale vůbec o tom nevědí. Dalším tisícům cukrovka bezprostředně hrozí, ale protože o tom nemají tušení, nemohou se jí účinně bránit. Proto je důležité sledovat hladinu cukru v krvi. A také vědět, jaké hodnoty jsou normální a jaké už rizikové.
O tom, že čaj má velmi příznivé účinky na lidské zdraví, se ví už stovky let. U nás se nejčastěji pije čaj černý a čaj zelený, jehož zdravotní účinky jsou obzvláště vyhlášené. Velmi zajímavé benefity však má i čaj oolong, v překladu černý drak. Mimo jiné umí oolong snižovat hladinu cukru v krvi a pomáhá v boji proti zánětu.
Ječmen je v tuzemsku nejznámější ve formě krupek, které se používají coby zavářka do polévek. Mnozí ho pak do jídelníčku zařadili nedávno, a to v podobě vánočního houbového kuby. Jíst tuto obilninu jen jednou za rok je však velká chyba. Zeptali jsme se odborníků, proč by ječmen měli jíst častěji nejen kardiaci a diabetici i co naše tělo získá, když budeme konzumovat mladý ječmen.
I když med obsahuje cukr, a tedy značné množství kalorií, je bohatým zdrojem prospěšných enzymů, vitaminů a minerálů. Je tak plný živin, které náš organismus velmi potřebuje. Med je všestranně účinný, ale není až tak známým faktem, že podporuje také kvalitu spánku. Kdo špatně spí, ten by měl zkusit vypít před spaním med rozmíchaný ve sklenici teplé vody. Možná bude překvapen, jak ho medová voda uklidní a jak dobře se bude ráno cítit.
V zimním období, kdy vládne nevlídné studené počasí a všude číhá hrozba nachlazení, virózy a dalších nepříjemných chorob, je med balzámem na tělo i na duši. Pomůže namáhanému organismu, když si jej přidáme do voňavého bylinkového čaje, když jej smícháme s cibulí na léčivý sirup, nebo se zázvorem jako směs, která je prevencí proti řadě chorob. Mít doma med se prostě vyplatí. Je však potřeba jej správně skladovat, abychom nepřišli o jeho lahodnou chuť a léčivé účinky.
Jablečný ocet je v posledních letech adorován téměř jako zázračný lék, který má schopnost zbavit lidi nadbytečných kilogramů. Vědci sice upozorňují, že zatím existuje příliš málo průzkumů, které by tuto teorii potvrzovaly, ale jasné náznaky tady jsou. Faktem však zůstává, že jablečný ocet je velmi zdravý. Kromě jiných přínosů umí například pomoci se snížením hladiny cukru v krvi, se špatným cholesterolem i se zdravím vlasů.
Ovesné vločky patří mezi nejzdravější volbu, jak výrazně zlepšit fungování organismu a přitom zatočit s nechtěnými kilogramy. Levná superpotravina obsahuje betaglukany, vlákninu, vitaminy, minerály a nenasycené mastné kyseliny.
Yacon je na první pohled nenápadná, ale velmi zajímavá rostlina, která se stále více dostává do povědomí českých pěstitelů. Je totiž cenným doplňkem zdravé stravy. Díky obsahu inulinu, druhu rozpustné vlákniny, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, podporuje trávení a zároveň má velmi nízký obsah kalorií. Je proto skvělou volbou pro každého, kdo hledá zdravou alternativu k tradičním sladidlům.
Když se řekne kakao, většina lidí si představí především čokoládu nebo čokoládové řezy. Kakao je však samo o sobě úžasně zdravá surovina. Mimo jiné obsahuje velké množství flavonoidů, které chrání organismus před poškozováním volnými radikály. Na co všechno je kakao dobré, jak ho nejlépe jíst a jak může prospět našemu zdraví, vysvětlují vědecké studie.
Co patří k vánoční pohodě? Přece stromeček, koledy a fůra dobrot, bohužel většinou sladkých. Pokud to člověk běžně s cukrem příliš nepřehání, může si dovolit malý vánoční úlet. Jestliže však své tělo zásobuje sladkým celý rok a o Vánocích ještě přidá, koleduje si o nadílku zdravotních nepříjemností. Nadbytek cukru totiž může podle odborníků vést k vážným problémům. Mimo jiné může snížit imunitu organismu, který se tak hůře brání bakteriím a virům.
Vánoce jsou tady. Cukroví je na stole a pes čeká s dlouhou slinou pod ním. Linecké, rumové kuličky, nebo pracny mu ale rozhodně nedávejte. Raději mu upečte jeho vlastní dobrůtky. Příprava psího cukroví je snadná, s těstem se skvěle pracuje, pejskovi zachutná a neublíží mu.
Kdybychom se vrátili do časů našich babiček a prababiček, v jejich kuchyních bychom určitě někde na kraji plotny našli hrnec plný melty. Ráno se uvařila k snídani a strávníci si pak v hrnku máčeli kousky chleba. Popíjela se však i přes den – v zimě příjemně zahřála a v létě osvěžila. Někde byla jen obyčejná černá melta, jinde do ní přidávali mléko. Říkalo se jí káva chudých, ale ve skutečnosti šlo o velmi zdravý nápoj. A to platí dodnes. Melta mimo jiné podporuje imunitu, ovlivňuje zdraví střev i jater a napomáhá hubnutí.
Už víte, jaké cukroví budete letos před Vánoci péct? Někdo nedá dopustit na starou dobrou českou klasiku, někdo zkusí i něco nového. Jestli je však budete péct s láskou, váš domov bude provoněný čokoládou a kořením a po cukroví se jistě jen zapráší. Pár vyzkoušených receptů od odborníků vám v tom jistě pomůže.