Kreativ

ŠTÍTEK: cukr

Jahodový špenát obsahuje řadu zdraví prospěšných látek a listy i plody se dají v kuchyni využít na mnoho způsobů.

Jahodový špenát: Z listů připravíte salát, na červených plodech si smlsnete

Víte, že existuje jahodový špenát? Tato málo známá listová zelenina má botanický název merlík hlavatý. Rostlina má jedlé listy i plody a dá se v kuchyni využít na mnoho způsobů. Pěstování jahodového špenátu je snadné i pro začátečníky. Díky červeným plodům je navíc merlík krásný na zahradě v záhonu i v truhlíku nebo v květináči na balkoně.

Ořechový likér není jen specialitou českých a moravských  domácností. V Itálii jej znají pod názvem nocino.

Blíží se svatý Jan: Je čas naložit ořechy na excelentní domácí ořechovku

Víte, že se z nezralých ořechů vyrábí skvělá ořechovka? Ořechový likér podávaný v malých dávkách působí dobře na srdce a také léčí průjem. Vhodná doba na přípravu ořechovky je právě nyní, v polovině června. Jak tedy vyrobit lahodnou a léčivou ořechovku? Výroba není složitá, ale chce trochu trpělivosti. Ořechy se musí pořádně vyluhovat.

V městském muzeu v Dačicích je historii cukru věnována celá expozice. Návštěvníci si mohou prohlédnout model tehdejšího cukrovaru, seznámit se s procesem zpracování cukrové řepy i výrobou kostek.

Příběh kostkového cukru začíná v Dačicích a končí v šálcích kávy na celém světě

/VIDEO REPORTÁŽ/ Když se dnes zamyslíte nad tím, jak vypadá cukr, nejspíš si vybavíte jeho známou podobu – malou bílou kostku. Co vás ale možná překvapí, je skutečnost, že příběh této sladké revoluce začal v malebném městečku na jihu Čech – v Dačicích. A právě zdejší městské muzeum nabízí expozici, která vám tuto historii představí doslova „v kostce“.

Mražené ovoce a zelenina mají velmi podobný obsah vitaminů a dalších důležitých živin jako čerstvé.

Nezavrhujte mraženou zeleninu. Srovnání s čerstvou vás překvapí

Mražené potraviny jsou v povědomí lidí většinou spojeny s nižší kvalitou produktu a leností kupujících, kterým se nechce příliš namáhat v kuchyni. V případě mražené zeleniny a mraženého ovoce bychom však podle odborníků neměli být tak jednoznačně odmítaví. Množství živin, které obsahují, by totiž mnoho lidí mohlo překvapit.

Cukrovar stojí na okraji Českého Meziříčí.

Sklizeň cukrovky v hradeckém kraji byla loni rekordní, stejně jako délka kampaně

Sklizeň cukrové řepy v Královéhradeckém kraji loni meziročně vzrostla o 15,2 procenta na rekordních 822.879 tun. Důvodem bylo zvětšení ploch s cukrovkou, meziročně vyšší byl i hektarový výnos. Zemědělci v Královéhradeckém současně potvrdili, že patří mezi největší pěstitele cukrovky v zemi. Vyplývá to z dat, která zveřejnila královéhradecká pobočka Českého statistického úřadu.

Dlouhodobé nezdravé stravování může vést až k onemocnění rakovinou.

Proti rakovině s vidličkou: Účinná prevence začíná už na talíři

Rakovina je onemocnění, které si obvykle spojujeme spíše se staršími lidmi. Lékaři ve vyspělých zemích však varují, že mladých lidí s touto diagnózou rychle přibývá. Jednou z příčin je nezdravý způsob života, zejména pak špatné stravování. Odborníci upozorňují, že prevence rakoviny začíná na talíři. Dokonce vytvořili i návod, jaké potraviny a v jakém složení by měl náš jídelníček obsahovat.

Každý stupeň zralosti banánu má jiné zdravotní přínosy.

Jaká barva banánu je nejzdravější? Jedna je na imunitu, druhá zase proti mrtvici

Banán je ovoce, které umí rychle měnit svou podobu. Z obchodu si přinesete zelené plody, ale brzy začnou žloutnout, později se na nich objeví hnědé skvrnky, takže vypadají jako pihovaté, a pak začnou hnědnout. Neošklíbejte se nad žádným stupněm zralosti banánu, protože každý z nich má různé zdravotní přínosy. A některé jsou pro naše zdraví opravdu důležité. Věděli jste, že odborníci na výživu si obzvláště považují zelených banánů?

Z výroby kostkového cukru v ústeckém pivovaru ve Vaňově.

Pracovali jste v ústeckém cukrovaru ve Vaňově? Připomeňte si to z fotografií

Ústecký cukrovar už neexistuje. Žádný z nich. Zbyly jen budovy a to ještě ne zcela. Ten vaňovský ale fungoval ještě relativně nedávno a pamětníků, kteří sem chodili do práce anebo jejich příbuzných, jenž to pamatují, ještě v Ústí nad Labem najdeme. I ústecké oblastní muzeum má ve sbírkách středoformátové fotografie Oldřicha Holaně z výrobny cukru. Rafinerie cukru tu mají docela dlouhou historii, sahající do druhé poloviny 19. století.

Den zdraví v Nemocnici Havířov, 6. 5. 2025.

Fronty na vyšetření zdarma. Nemocnice Havířov odhalovala skryté zdravotní hrozby

Zdraví táhne. Alespoň v Havířově to v úterý odpoledne platilo doslova. Lidé všech generací zaplnili areál místní nemocnice, aby se nechali zdarma proklepnout odborníky. Od dveří některých ambulancí se táhly dlouhé fronty. Trpělivost se vyplatila, u řady lidí vyšetření ukázalo, že mohou mít zdravotní problém, o kterém zatím neměli tušení.

Cukrovar, ilustrační snímek.

Firmy usilují o získání pracovníků ze zavřeného cukrovaru v Hrušovanech

Zájem o zaměstnance propuštěné ze společnosti Moravskoslezské cukrovary je poměrně velký. Podle starostky Hrušovan nad Jevišovkou na Znojemsku Elišky Volné se v cukrovaru uskutečnila opakovaně burza práce. Zájemcům se představilo třináct firem, řekla ČTK. Uvedla také, že město jedná o směně pozemků s cukrovarem a o budoucnosti areálu.

Kombinace kávy a skořice je velmi zdravá.

Neurolog doporučil: Přidejte do kávy chutné koření. Zlepšuje paměť, chrání mozek

Kofein v kávě má pozitivní vliv na naši pozornost a soustředění. Mnoho lidí však netuší, že účinek se zvyšuje, když si do kávy přidáte skořici. Konzumace tohoto koření může zvýšit schopnost zpracovávat informace a vykonávat mentálně náročné úkoly. Kombinace kávy se skořicí zlepšuje také paměť a navíc pomáhá tělu s ochranou proti Alzheimerově chorobě.

Smrkový sirup posílí imunitu. Jeho příprava je snadná a s trochou pomoci ji zvládnou i děti.

Recept na smrkový sirup: Posílí imunitu, je vhodný i pro děti

Smrkový sirup z mladých výhonků smrku je tradiční přírodní pomocník. Posiluje imunitu, chrání před virózami a zmírní kašel či nachlazení. Vhodný je pro děti už od jednoho roku. Jednoduchý recept zvládnete i s dětmi. Čas na výrobu zdravého domácího sirupu, bohatého na vitaminy, minerály a antioxidanty, je právě na jaře. 

Lidem, kteří pijí více než dva litry coly denně, může hrozit nepravidelná činnost srdce a následný infarkt.

Kardiolog upozornil na 4 nápoje, které mohou vážně poškodit srdce

O zdraví srdce se zpravidla hovoří v souvislosti s jídlem. Stejně nebezpečné jako nezdravé potraviny však mohou být také nezdravé nápoje. Americký kardiolog Evan Levin nedávno upozornil, že pitím zdánlivě neškodných nápojů můžeme svému srdci vážně uškodit. Čtyři z nich dokonce označil za velmi nebezpečné a přiznal, že jeden z nich patřil k jeho nejoblíbenějším.

Gurmar je oblíbená rostlina, kterou si ájurvéda cení pro její mnohostranné léčivé vlastnosti.

Ájurvéda radí: Čaj z ničitele cukru zahání chuť na sladké

Velká a někdy až nezvladatelná chuť na sladké trápí mnoho lidí a velmi často má vliv i na jejich problémy s hmotností. Existuje však nápoj, který snižuje chuť na sladké i chuť k jídlu, a navíc pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi a kontrolovat tělesnou hmotnost. Bylinný čaj Gurmar obsahuje listy rostliny Gymnema sylvestre, kterou tradiční indická medicína ájurvéda považuje za velmi léčivou.

Ideální víkendová snídaně: japonské palačinky funwari, k jejichž přípravě potřebujete pár běžných ingrediencí a jeden speciální trik.

Japonské palačinky funwari: sladká víkendová snídaně lehká jako peřinka

Jsou hitem sociálních sítí a všichni palačinkomilové je zbožňují. Funwari, japonský kompromis mezi palačinkou a nadýchaným souflé, jsou hotové za pár minut a představují tu nejmilejší víkendovou snídani. Žádné speciální ingredience na japonské palačinky nepotřebujete, jeden důležitý trik ovšem ano.

Inzulinové pumpy. Jsou zaryté pod kůží a diabetikům 1. typu značně ulehčují život.

Diabetici 1. typu odmítají návrh připlácet za senzory. Rozhodnou poslanci

Jsou zaryté pod kůží a diabetikům 1. typu značně ulehčují život. Nyní ale hrozí, že jim veřejné pojištění přestane senzory plně hradit a částečně si na ně budou muset připlácet. Díky nim přitom mohou snadno sledovat hladiny cukru v krvi a regulovat činnost inzulinových pump. Se snížením úhrad od pojišťoven počítá vládní návrh, který projednávají poslanci. Nesouhlasí s tím pacienti, rodiče nemocných dětí, odborníci ani poslanec, který navrhuje, aby diabetici 1. typu za senzory nadále nic neplatili.

Generální ředitel lékáren Dr. Max Jan Žák

Vyšší hodnoty cukru vyšly více lidem, než jsme očekávali, říká ředitel lékáren

V půli března odstartoval svou jízdu speciálně upravený automobil, který postupně navštíví vybraná města napříč Českou republikou. Lidé si v něm pod odbornou asistencí mohou orientačně a zdarma změřit hodnoty glykémie neboli krevního cukru. Podle generálního ředitele lékáren Dr. Max Jana Žáka zájem o DiaTour v prvním týdnu předčil očekávání. „Na každé ze zastávek bylo nejméně kolem stovky zájemců, často i mnohem víc,“ říká v rozhovoru pro Deník. U jedenácti procent z nich lékárníci zjistili zvýšené hodnoty cukru v krvi. Doporučili jim proto navštívit lékaře. Jen on může stanovit, zda už se jedná o cukrovku. A nasadit léčbu.

Diabetes o sobě může dát vědět pocitem žízně, hubnutím i při normální chuti k jídlu, častým močením, sklonem k infekcím i únavou.

Lidé si mohou nechat otestovat hladinu cukru v krvi. Auto projede republikou

Cukrovku je třeba zachytit včas nebo se snažit jejímu rozvoji předejít. Upozorňují na to odborníci z řad lékárníků, lékařů i zaměstnanců pojišťoven. Jinak totiž může vést i ke kardiovaskulárním obtížím, velkým problémům s očima či amputaci nohy. V krajním případě i ke smrti. Nově si proto lidé mohou nechat zdarma orientačně otestovat hladinu cukru v krvi v automobilu, který postupně projede republikou.

Silo na cukr v opavském cukrovaru.

Dobrá zpráva: Opavský cukrovar zůstává dál funkční

Dozorčí rada firmy Moravskoslezské cukrovary rozhodla o zavření závodu v Hrušovanech nad Jevišovkou a výrobu zachová jen v opavském cukrovaru. Oba zmíněné závody spadají pod rakouskou společnost Agrana, která současně uzavírá i svůj rakouský cukrovar v Leopoldsdorfu a nechává funkční závod v Tullnu.

Ovesné vločky patří mezi potraviny s mimořádným obsahem živin, které mají významný vliv pro lidské tělo

Ovesné vločky: 1. volba mezi superpotravinami. Co dělat, aby nenadýmaly

Ovesné vločky patří mezi nejlepší volby, pokud chcete být zdraví, plní energie a zbavit se nadbytečných kil. Jedná se o superpotravinu, která má pozitivní vliv na činnost střev, imunitní systém, hladinu cholesterolu a cukru v krvi i na kvalitní spánek. Někoho ovšem mohou ovesné vločky nadýmat. Stačí je ale správně připravit a je po problému.

Cukrová řepa se mění na cukr.

Moravskoslezské cukrovary zavírají závody v zemi, zůstane jen opavský

Dozorčí rada firmy Moravskoslezské cukrovary dnes rozhodla o zavření závodu v Hrušovanech nad Jevišovkou, o práci přijde 150 lidí. Výrobu zachová jen v Opavě. Mateřská rakouská společnost Agrana zavře i závod v Leopoldsdorfu východně od Vídně, kde skončí 120 lidí. I v Rakousku zůstane jen jeden závod, a to v Tullnu. Firma uvedla, že rostou výrobní náklady a konkurence kvůli snižování spotřeby cukru. Zároveň se uvolňuje dovoz z Ukrajiny i zemí skupiny Mercosur, uvedl mluvčí Agrany Markus Simak.

Cukrovar, ilustrační snímek.

Cukrovar v Hrušovanech nad Jevišovkou končí. Sto padesát lidí zůstane bez práce

Dozorčí rada firmy Moravskoslezské cukrovary rozhodla ve středu 12. března o zavření závodu v Hrušovanech nad Jevišovkou, o práci přijde sto padesát lidí. Výrobu zachová jen v Opavě. Mateřská rakouská společnost Agrana současně zavře i závod v Leopoldsdorfu východně od Vídně, kde skončí sto dvacet zaměstnanců.

Cukr, ilustrační snímek.

Dovoz cukru dopadá na pěstitele i cukrovary. Hrušovany nejspíš končí

V Evropě je přebytek cukru, což tlačí cenu cukru i cukrové řepy dolů a činí pěstování cukrovky ztrátové, uvedl Svaz pěstitelů cukrovky Čech na dotaz ČTK. Ministr zemědělství Marek Výborný již dříve novinářům v Bruselu řekl, že se svým rakouským kolegou Norbertem Totschnigem aktuální situaci na trhu s cukrem probíral a bude chtít hledat řešení. 

Atkinsova dieta razantně omezuje sacharidy, ale povoluje neomezené množství bílkovin.

Revoluce v hubnutí, či zdravotní riziko? Jak je to se slavnou Atkinsovou dietou

Diety založené na přísném omezení sacharidů jsou v posledních desetiletích velmi populární a vyhledávané. Na jejich počátku už v 70. letech minulého století stála takzvaná Atkinsova dieta. Tento systém stravování vymyslel kardiolog Robert Atkins v době, kdy sám řešil potíže s nadváhou. Od té doby zhubly dodržováním tohoto režimu už statisíce lidí, včetně řady hvězd showbyznysu. Podle odborníků však s sebou Atkinsova dieta nese i vážná rizika.

Cizrna, potravina plná základních živin a s nízkým glykemickým indexem, může být cenným doplňkem zdravé stravy.

Jak mít hladinu krevního cukru pod kontrolou? Pomůže vám římský hrách

Vliv jídla na hladinu cukru v krvi je jednou z hlavních starostí diabetiků. Potřebují, aby jejich strava byla rozmanitá, nutričně hodnotná a přitom nekomplikovala jejich zdravotní stav, což může být někdy problém. Zajímavou potravinou, která by diabetikům mohla významně pomoci, je cizrna neboli římský hrách. Luštěnina plná vlákniny a bílkovin pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Její schopnost mohou využívat diabetici, ale samozřejmě i zdraví lidé.

Čaj z bazalky tulsi uklidní a podpoří zdraví.

Posvátná bylinka jako přírodní lék na stres, imunitu i trávení. Jak ji pěstovat

Bazalka posvátná, známá také jako tulsi, je ceněná bylina tradiční indické medicíny. Pomáhá při nevolnosti, chřipce, bolestech hlavy i kloubů a dokáže snížit stres. Antibakteriální a antivirové účinky ájurvédské bylinky tulsi posilují imunitu, podporují trávení a pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Jak bazalku posvátnou využít pro zdraví a jak ji pěstovat?  

Sladká káva, a obzvláště ta, která pochází z díly kreativního baristy, může být velkým potěšením. Ale nic se nemá přehánět.

Nejhorší káva pro zdraví srdce. Češi ji přesto milují a pijí po litrech

Káva je nápoj, bez něhož si mnoho lidí nedokáže své fungování představit. I když byla ještě před několika desítkami let považována za zdroj možných zdravotních problémů, dnes se vědci kloní k názoru, že umírněné pití černé kávy může naopak zdraví prospět. Kávu ocení například srdce. Také může díky obsaženým antioxidantům pomoci v prevenci některých nebezpečných chorob. Ne každý kávový nápoj však tyto příznivé účinky má. Před některými dokonce kardiologové varují, protože mohou zvýšit riziko srdečních onemocnění.

Cukrovar stojí na okraji Českého Meziříčí.

Tereos TTD vyrobila v Dobrovicích a Českém Meziříčí rekordní množství cukru

Největší cukrovarnická společnost v Česku, Tereos TTD, zpracovala ve dvou svých cukrovarech 3,1 milionu tun cukrové řepy a vyrobila 372 tisíc tun bílého krystalického cukru. Kampaň trvala v obou cukrovarech shodně 147 dní. Všechny hodnoty jsou rekordní. Cukrovarnická kampaň v Dobrovici na Mladoboleslavsku skončila v pondělí, v cukrovaru v Českém Meziříčí na Rychnovsku už 5. února. ČTK o tom informoval PR manažer společnosti Jakub Hradiský.

Ilustrační foto.

Cukrovarnická kampaň v Dobrovici skončila. Množství cukru je rekordní

Největší cukrovarnická společnost v Česku, Tereos TTD, zpracovala ve dvou svých cukrovarech 3,1 milionu tun cukrové řepy a vyrobila 372 tisíc tun bílého krystalického cukru. Kampaň trvala v obou cukrovarech shodně 147 dní. Všechny hodnoty jsou rekordní. Cukrovarnická kampaň v Dobrovici na Mladoboleslavsku skončila v pondělí, v cukrovaru v Českém Meziříčí na Rychnovsku už 5. února. 

Martina Vališová proměnila svou vášeň pro ovocné džemy v úspěšný podnik, který začal neobvyklým objevem v Rakousku. Džemy Vališ, vyráběné v domácí výrobně ve Zlivi, se pyšní vysokým podílem ovoce a nízkým obsahem cukru.

Z prádelny je džemová manufaktura. Žena ho dělá s minimem cukru a maximem ovoce

Svou vášeň pro ovocné džemy proměnila v úspěšný podnik, který začal neobvyklým objevem v Rakousku. Džemy Vališ, které vyrábí Martina Vališová ve Zlivi na Českobudějovicku, se pyšní vysokým podílem ovoce a nízkým obsahem cukru. Díky kvalitě a inovativnímu přístupu získali manželé řadu ocenění a plánují rozšířit sortiment o exotické chutě.

Hladina cukru v krvi, neboli glykemie, je základním ukazatelem zdravého metabolismu.

Glykémie pod lupou: Kdy je hladina cukru v krvi normální a kdy už riziková

Cukrovka je choroba, která nebolí. Může se proto stát, že se ji nepodaří odhalit včas. Podle odborníků žije v České republice až čtvrt milionu lidí, kteří trpí diabetem, ale vůbec o tom nevědí. Dalším tisícům cukrovka bezprostředně hrozí, ale protože o tom nemají tušení, nemohou se jí účinně bránit. Proto je důležité sledovat hladinu cukru v krvi. A také vědět, jaké hodnoty jsou normální a jaké už rizikové.

Výzkumy ukazují, že polyfenoly, tedy látky s antioxidačními účinky, obsažené v čaji oolong mimo jiné snižují hladinu cukru v krvi.

Pijte oolong místo zeleného čaje. Snižuje záněty i hladinu cukru v krvi

O tom, že čaj má velmi příznivé účinky na lidské zdraví, se ví už stovky let. U nás se nejčastěji pije čaj černý a čaj zelený, jehož zdravotní účinky jsou obzvláště vyhlášené. Velmi zajímavé benefity však má i čaj oolong, v překladu černý drak. Mimo jiné umí oolong snižovat hladinu cukru v krvi a pomáhá v boji proti zánětu.

Houbový kuba je leckdy jediné jídlo za rok, v němž konzumujeme ječmen.

Opomíjená obilnina dokáže snížit cholesterol a pomoci střevům s trávením

Ječmen je v tuzemsku nejznámější ve formě krupek, které se používají coby zavářka do polévek. Mnozí ho pak do jídelníčku zařadili nedávno, a to v podobě vánočního houbového kuby. Jíst tuto obilninu jen jednou za rok je však velká chyba. Zeptali jsme se odborníků, proč by ječmen měli jíst častěji nejen kardiaci a diabetici i co naše tělo získá, když budeme konzumovat mladý ječmen.

Jednoduchý nápoj z medu a vody může přispět ke kvalitnějšímu spánku.

Trápí vás špatný spánek? Zkuste jednoduchý nápoj, který uklidní tělo i nervy

I když med obsahuje cukr, a tedy značné množství kalorií, je bohatým zdrojem prospěšných enzymů, vitaminů a minerálů. Je tak plný živin, které náš organismus velmi potřebuje. Med je všestranně účinný, ale není až tak známým faktem, že podporuje také kvalitu spánku. Kdo špatně spí, ten by měl zkusit vypít před spaním med rozmíchaný ve sklenici teplé vody. Možná bude překvapen, jak ho medová voda uklidní a jak dobře se bude ráno cítit.

Kdo chce mít doma opravdu kvalitní med, měl by si jej pořídit od včelaře a ideálně od včelaře ze svého okolí.

Jak skladovat med, aby neztrácel cenné látky? Kvůli chybám ztratí aroma i chuť

V zimním období, kdy vládne nevlídné studené počasí a všude číhá hrozba nachlazení, virózy a dalších nepříjemných chorob, je med balzámem na tělo i na duši. Pomůže namáhanému organismu, když si jej přidáme do voňavého bylinkového čaje, když jej smícháme s cibulí na léčivý sirup, nebo se zázvorem jako směs, která je prevencí proti řadě chorob. Mít doma med se prostě vyplatí. Je však potřeba jej správně skladovat, abychom nepřišli o jeho lahodnou chuť a léčivé účinky.

Jablečný ocet vděčí za své blahodárné účinky vysokému podílu minerálních látek a vitaminů.

Nechutná, ale pomáhá. Jablečný ocet podpoří hubnutí i zdraví vlasů

Jablečný ocet je v posledních letech adorován téměř jako zázračný lék, který má schopnost zbavit lidi nadbytečných kilogramů. Vědci sice upozorňují, že zatím existuje příliš málo průzkumů, které by tuto teorii potvrzovaly, ale jasné náznaky tady jsou. Faktem však zůstává, že jablečný ocet je velmi zdravý. Kromě jiných přínosů umí například pomoci se snížením hladiny cukru v krvi, se špatným cholesterolem i se zdravím vlasů.

Yacon je poměrně velká rostlina. Dorůstá až do výšky dvou metrů, proto potřebuje pevnou oporu.

Zkuste si vypěstovat yacon. Zdravá jihoamerická rostlina nahradí cukr

Yacon je na první pohled nenápadná, ale velmi zajímavá rostlina, která se stále více dostává do povědomí českých pěstitelů. Je totiž cenným doplňkem zdravé stravy. Díky obsahu inulinu, druhu rozpustné vlákniny, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, podporuje trávení a zároveň má velmi nízký obsah kalorií. Je proto skvělou volbou pro každého, kdo hledá zdravou alternativu k tradičním sladidlům.

Kakao a Vánoce patří neoddělitelně k sobě.

Zázračná látka jako omluvenka pro naše mlsání. Nejvíc jí obsahuje pokrm bohů

Když se řekne kakao, většina lidí si představí především čokoládu nebo čokoládové řezy. Kakao je však samo o sobě úžasně zdravá surovina. Mimo jiné obsahuje velké množství flavonoidů, které chrání organismus před poškozováním volnými radikály. Na co všechno je kakao dobré, jak ho nejlépe jíst a jak může prospět našemu zdraví, vysvětlují vědecké studie.

I pro konzumaci vánočního cukroví existují pravidla. Důležité je nejíst cukroví nalačno.

Vánoce, svátky klidu a zátěže imunity. Hlavní problém je v jedné surovině

Co patří k vánoční pohodě? Přece stromeček, koledy a fůra dobrot, bohužel většinou sladkých. Pokud to člověk běžně s cukrem příliš nepřehání, může si dovolit malý vánoční úlet. Jestliže však své tělo zásobuje sladkým celý rok a o Vánocích ještě přidá, koleduje si o nadílku zdravotních nepříjemností. Nadbytek cukru totiž může podle odborníků vést k vážným problémům. Mimo jiné může snížit imunitu organismu, který se tak hůře brání bakteriím a virům.

Melta se nezalévá jako turecká káva. Musíte jí věnovat trochu času. Směs je potřeba povařit, nechat odstát a pak scedit.

Babičky jí říkaly káva chudých. Je to ale poklad, podporuje zdraví střev i jater

Kdybychom se vrátili do časů našich babiček a prababiček, v jejich kuchyních bychom určitě někde na kraji plotny našli hrnec plný melty. Ráno se uvařila k snídani a strávníci si pak v hrnku máčeli kousky chleba. Popíjela se však i přes den – v zimě příjemně zahřála a v létě osvěžila. Někde byla jen obyčejná černá melta, jinde do ní přidávali mléko. Říkalo se jí káva chudých, ale ve skutečnosti šlo o velmi zdravý nápoj. A to platí dodnes. Melta mimo jiné podporuje imunitu, ovlivňuje zdraví střev i jater a napomáhá hubnutí.

Jedním z nejvoňavějšího cukroví jsou perníčky. Dává se do nich nejméně pět druhů koření.

Čím u vás zavoní Vánoce? Osvědčené recepty na 10 nejoblíbenějších cukroví

Už víte, jaké cukroví budete letos před Vánoci péct? Někdo nedá dopustit na starou dobrou českou klasiku, někdo zkusí i něco nového. Jestli je však budete péct s láskou, váš domov bude provoněný čokoládou a kořením a po cukroví se jistě jen zapráší. Pár vyzkoušených receptů od odborníků vám v tom jistě pomůže.