ŠTÍTEK: cukr

ilustr. foto Kreativ recept mouřenín v košili

Mouřenín v košili

V aktuálním vydání Kreativu jsme vám v tipech na výlet slíbili dát na FB recept na dezert Mouřenín v košili, který se mimochodem jmenuje podle Othella. Stejnojmennou operu napsal Verdi podle Shakespeara a po jejím premiérovém uvedení ve Vídni se tam tenhle dezertíček stal v kavárnách hitem. Mouřenín v košili - Mohr im Hemd je malá, tmavá bábovka politá horkou čokoládovou polevou a přizdobená ušlehanou sladkou smetanou. Stejně jako anglický vánoční pudink se peče ve vodní lázni. Mouřenína v košili si můžete dát nejen v rakouských kavárnách a restauracích, ale i v některých bavorských cukrárnách. Recept najdete zde…

Hot Cross Buns

Hot Cross Buns neboli anglické horké křížové bochánky

Toto je první pečivo, které máte před tím, než ho sníte, políbit! Možná vám to přijde divné, ale jakmile ucítíte tu vůni, která se line z trouby, uděláte to automaticky :-). Hot cross buns jsou mírně sladké, kořeněné kynuté bochánky s křížem z moučné pasty, které se v Británii tradičně pečou na Velký pátek. Hned po upečení je potřete cukrovou glazurou (svařený cukr a voda). Políbíte, rozkrojíte, namažete máslem a dostaví se extáze. Teda alespoň u mě :-). Vydrží dobré jen jeden den, ale opravdu není problém je sníst hned!

Flambované banány

Rychlovka: Flambované banány

Banana Foster: Autorem receptu na flambované banány v karamelové omáčce je Paul Blangé z Brenan's Restaurant, který tuto pochoutku zhotovil již v roce 1951 pro Richarda Fostera. Pro opalování banánů se používá banánový likér nebo vaječný koňak. Podávají se na vanilkové zmrzlině a s polevou z hnědého cukru, skořice a másla. Cherry Jubilé: Jedinečné flambované černé třešně se stejně jako Banana Foster podávají na vanilkové zmrzlině a měly by být horké, ne-li ještě hořící.

Melounový týden s Láďou

Holky v akci: Melounový týden s Láďou 5

Chystám se na zítřek, a tak se hodí nějaké povzbuzení. O tenhle recept jsem někde zavadil, není z mé hlavy, tak jsem ho jenom rekonstruoval. Potřebujete k tomu samozřejmě meloun, limetku, třtinový cukr, mátu a bílý rum. Takže pozor! Alkohol.

Dokonalá vánočka

Dokonalá vánočka

Nepostradatelnou součástí vánočních svátků je vánočka – tradiční sváteční pečivo z kynutého těsta.