Kreativ

ŠTÍTEK: cukr

Šeříkové květy jsou jedlé. Můžeme si z nich uvařit například léčivý čaj

Květy nádherně omamné vůně uklidňují a pomáhají u migrény. O levanduli ale nejde

Letos rozkvetly šeříky o několik týdnů dřív, než mívají ve zvyku. Už v dubnu tedy můžeme obdivovat keře s krásně vonícími kvítky. Ty nejsou dobré jen do vázy – už po staletí lidem poskytovaly své léčivé účinky. Šeřík pomáhá při bolestech krku, angíně, zánětech dásní i při migréně, je dobrý na revma a žaludeční nevolnost. Šeřík také posiluje imunitu, chrání buňky před stárnutím a podporuje hubnutí. Byla by tedy škoda promeškat dobu, kdy je jeho květů všude dostatek.

Ozempick se aplikuje jednou týdně injekčním perem.

Lék na cukrovku si zamilovaly celebrity: Umožňuje zhubnout o desítky kilogramů

Z nového léku proti diabetu se během několika let stala mediální i byznysová bomba. Ukázalo se, že vedle léčení cukrovky má také neuvěřitelné účinky na hubnutí. Díky němu přiznaně i nepřiznaně výrazně zhubli například slavná moderátorka Oprah Winfreyová, magnát Elon Musk či modelka Kim Kardashianová. Kolem léku Ozempic se strhl neuvěřitelný poprask, ale mnozí lékaři a vědci před ním varují. Ozempic pomáhá s hubnutím i dalšími zdravotními problémy, ale má také mnoho negativních vedlejších účinků.

Hráčům Podlesí se zatím venku nedaří. Na hřištích soupeřů jsou stále nuloví.

Podlesí stále venku na nule bodů i gólů. Branžovský zvolí místo cukru bič

Jarní bída fotbalistů Podlesí na hřištích soupeřů trvá a pokračuje i po duelu v Berouně. Potřetí svěřenci trenéra Marka Branžovského hráli venku a do třetice odehráli zápas s nulou vstřelených branek. Jejich bilance od začátku druhé bilanci je žalostná – 0:11. Podobně jako ve Slaném, tak i v Berouně domácí skórovali třikrát a v klidu vyhráli.

I na dezertu si můžete pochutnat bez výčitek svědomí, že ztloustnete. Jen si musíte vybrat ten správný a nejíst ho moc často.

Honí vás mlsná? Chuť na sladké uspokojíte čtyřmi dezerty, po kterých nepřiberete

Milujete sladké, ale s vidinou plavkové sezony na obzoru obcházíte cukrárny velkým obloukem? Je zbytečné se trápit. Můžete si přece pochutnat na dezertech, které přibírání na váze nezpůsobí. Vychutnat si občas lahodný dezert, který uspokojí vaše chutě na sladké, aniž byste zatížili vaše tělo spoustou cukru a zbytečných kalorií, může každý.

Alobal má mnoho využití. Vrátí lesk i vašim příborům

Jak rozzářit staré příbory: Lesk jim může navrátit běžná věc za 30 korun

Hliníková fólie nazývaná alobal či staniol je běžnou součástí každé domácnosti. Používáme ji k pečení i k zabalení svačiny, ale má mnohem širší využití. Alobal za cenu asi 30 korun zvládne mimo jiné vrátit původní krásu zašlým stříbrným příborům. Pokud jsou příbory matné nebo se na nich objevily skvrny, stačí použít kus obyčejného alobalu a trochu jedlé sody a příbory budou zase jako nové. Zejména pokud pak jde o stříbrné příbory, které má řada lidí jako dědictví po svých předcích.

Tradice pití vaječného likéru sahá až do středověku, kdy byl tento nápoj oblíbený hlavně mezi šlechtou.

Sklenička vaječného likéru vždy potěší: Jak si připravit skvělý „ajrkoňak“

I když se pití vaječného likéru váže spíše k vánočním radovánkám, své místo má i na velikonočním stole. Je to nápoj, jemuž vajíčka dodávají zdraví, vanilka vůni a rum lahodnost. Navíc nemusí být jen v likérové skleničce, ale můžeme jej přidávat do kávy, ke zmrzlině nebo do sladkých zákusků. Od kdy lidé pijí vaječný koňak a jak připravit výborný vaječný likér?

Mazanec je bochánek ze sladkého kynutého pečiva, který hospodyňky pečou na Bílou sobotu.

Peče se v sobotu a jí v neděli: Jak připravit opravdu dobrý velikonoční mazanec

Mazanec, voňavý bochánek s rozinkami a mandlemi, byl vždy neodmyslitelnou součástí Velikonoc. Mazanec je klasické velikonoční pečivo, které má předlouhou historii a krásnou symboliku. Můžeme si jej sice koupit v obchodě, ale i když kupované mazance vypadají na první pohled docela dobře, nakonec se většinou ukáže, že vzhledem víc slibovaly, než chutí splnily. Proto je lepší mazanec pečený doma, a to i v případě, že se do něj pustí začátečník. V textu se dozvíte: kdy se peče mazanec, jak upéct dobrý mazanec a na co si dát pozor při pečení mazance.

K Velikonocům patří tradiční pochoutky.

Krasavec s mašlí: Jak jednoduše upéct dobrého a vláčného velikonočního beránka

Lidé, kteří slaví velikonoční svátky doma a potrpí si na výzdobu, určitě vědí, že vedle malovaných vajíček je nejefektnější ozdobou slavnostního stolu velikonoční beránek upečený ze sladkého těsta. Dá se připravit a ozdobit na mnoho způsobů a zpravidla mu nechybí mašlička kolem krku a někdy třímá i vítězný praporec. Proč o Velikonocích pečeme právě beránka? A jak upéct nejlepšího beránka? Podívejte se na recept na vláčné chutné těsto.

Velikonoční jidáše mají zpravidla tvar provazu

Podle pověsti přináší zdraví a chrání před zlem: Jak jednoduše upéct jidáše

Velikonoce jsou svátky plné rituálů a symboliky. Kromě náboženských obřadů a pomlázky se symbolika odráží také v jídle. Například na Zelený čtvrtek ráno ještě před východem slunce by lidé měli jíst jidáše, tradiční velikonoční pečivo, aby si tak zajistili ochranu před nebezpečnými hady, hmyzem i lidmi. Proč se pečou jidáše? Přečtěte si, jak získaly jidáše svůj název a proč mají tvar provazu. Najdete také recept na opravdu dobré jidáše.

Banány obsahují vlákninu, draslík, folát, čili aktivní formu kyseliny listové, a antioxidanty, jako je vitamín C.

Chutné ovoce chrání proti rakovině a pomáhá při průjmu. Umí i zlepšit náladu

Banány jsou oblíbené ovoce, které je snadno stravitelné, podporuje dobrou náladu a někteří lidé si bez něj nedovedou představit snídani. Podle některých výzkumů se konzumace banánů doporučuje dokonce jako prevence rakoviny či jako úleva při astmatu. Někomu ale mohou v jídelníčku vadit. Přečtěte si, proč jsou banány prospěšné a jak často máme banány jíst. Podíváme se také na to, zda navzdory nemalému obsahu cukru patří do zdravého jídelníčku. 

Plzeňačka Tereza Olbrichtová se dostala mezi tři finalisty III. řady televizní soutěže Peče celá země.

Recept na Terezčiny oblíbené věnečky. Soutěž Peče celá země jde do finále

V sobotu večer se konečně dozvíme, kdo získá titul nejlepšího amatérského kuchaře v Česku. Posledním dílem totiž vyvrcholí III. řada oblíbené televizní soutěže Peče celá země. Mezi poslední tři finalisty se probojovala i jediná Plzeňačka v soutěži, Tereza Olbrichtová, která Deníku mimo jiné prozradila, že k narozeninám dostává pravidelně místo dortu mísu věnečků.

Červená čočka obsahuje stejně velké množství zdraví prospěšných látek jako její ostatní příbuzní, ale na rozdíl od nich nezpůsobuje nadýmání.

8 důvodů, proč jíst červený zázrak: Je mezi nimi imunita, těhotenství i hubnutí

Na luštěniny se řada lidí dívá poněkud s despektem. Není to na místě, protože luštěniny obsahují velmi mnoho cenných minerálních látek a důležitých bílkovin. Jeden druh luštěnin navíc postrádá nepříjemný vedlejší efekt, kterého se lidé obávají: Červená čočka obsahuje stejně velké množství zdraví prospěšných látek jako její ostatní příbuzní, ale na rozdíl od nich nezpůsobuje nadýmání. Přečtěte si, proč jíst červenou čočku, jak červenou čočku vařit a proč červená čočka nenadýmá.

Ptačí mléko může mít i podobu dortu

Znáte Ptačí mléko? Recept našich babiček má mnoho podob a je opět populární

Ptačí mléko není nápoj, ale sladkost, o které jste možná nikdy neslyšeli. Může mít formu bonbónů, dezertu ve skleničce i parádního nazdobeného dvoupatrového dortu. V nejjednodušší verzi noků z našlehaných bílků ve vanilkové omáčce ho dělávaly už naše babičky. Jak si Ptačí mléko připravit? Můžete se inspirovat několika recepty.

Batáty neboli sladké brambory jsou prospěšné pro naše zdraví.

Hranolky i placky: Hlíza, která snižuje riziko rakoviny a reguluje cholesterol

I když se batátům říká sladké brambory, s bramborami nemají nic společného. Batáty pocházejí z Jižní Ameriky a mohou být až 5 kg těžké. Povijnice batátová patří do čeledi svlačcovitých a její kořenové hlízy si získávají čím dál větší oblibu i v české kuchyni. Batáty jsou navíc prospěšné pro zdraví očí, regulují krevní cukr, cholesterol, podporují imunitu, trávení, snižují riziko rakoviny. A i když jsou batáty sladké, jsou vhodné pro redukční dietu. Jak se dají batáty využít a je možné pěstovat je i doma?

Chuť na nezdravé jídlo se dá zažehnat. Přílišná konzumace představuje zdravotní riziko

5 triků, které oklamou mozek, aby neměl chuť na nezdravé jídlo. Kila půjdou dolů

Hektický životní styl, málo času, spěch, stres. To jsou faktory, které nás často doženou k myšlence na nezdravé jídlo. To navíc často hltáme na jeden nádech, abychom vše stihli. Rychlá jídla ale často obsahují vysoké množství soli, cukrů a přídatných látek, které nejenže našemu tělu neprospívají, ale vytváříme si na nich i závislost. Nezdravému jídlu se dá přitom celkem snadno vyhnout, což se brzy projeví nejen na našem zdraví, ale i na naší váze.

Lidský mozek je stále velkou záhadou. Lidský mozek. Víte, které potraviny mu nejvíc škodí?

Pozor na mozkové zabijáky. Patří k nim i potraviny, které vypadají nevinně

Řešíme diety a zaměřujeme se na to, jaké potraviny ohrožují naši postavu. Ale co mozek? Jeden z nejdůležitějších a nejsložitějších orgánů ohrožujeme, aniž bychom to často tušili. Víte, které potraviny mozku nejvíc škodí? Co z našeho jídelníčku negativně ovlivňuje naši koncentraci, paměť, náladu a zvyšuje riziko demence? Jaké potraviny omezit nebo úplně vyřadit, aby náš mozek správně fungoval?

Ilustrační foto.

Chtěl elektroniku, vzal cukr a boty. Mladý lupič ňouma už sedí za mřížemi

Za penězi šel přes krádež. A hrubě se mu to nevyplatilo. Kuriózní případ řešili ústečtí policisté, kteří objasnili sérii vloupání do sklepních prostor a bytů napříč Ústím. Devatenáctiletý zloděj místo vysněné elektroniky zcizil tašku s několika kilogramy cukru a boty. Soudce mladíka ve zkráceném řízení poslal na rok do vězení.  

Soutěžící v letošní sérii pořadu Peče celá země.

Rozruch v Peče celá země: Porotkyně Landová je jako leklá ryba, kritizují diváci

Přestože třetí ročník soutěže Peče celá země přilákal historicky nejvyšší počet soutěžících a jeho sledovanost v počátcích trhala rekordy, divácký zájem postupně opadává. Lidé soutěž neustále srovnávají se slovenskou verzí, která měla dle mnohých větší šmrnc. Některým chybí bývalá porotkyně Mirka van Gils Slavíková, která byla podle nich vtipnější než Michaela Landová.

Masopustní koblihy. Ilustrační foto.

K masopustu patří koblihy. Tenhle recept z jihu Čech musíte vyzkoušet

Masopustní období je v plném proudu. A to s sebou nese i hromadu pochoutek - kromě zabijačkových dobrot jsou tradičním masopustním pokrmem i smažené plněné koblihy. A na ty vám přinášíme tradiční jihočeský recept. Ozvláštnit je pak můžete vanilkovou náplní podle cukráře Josefa Maršálka.

Historický snímek cukrovaru v Litovli

Česká surovina dřív krmila světový trh. Teď vedeme hlavně v její spotřebě

Zhruba pětatřicet kilo „čistého“ cukru a dalších čtrnáct kilogramů cukrářských výrobků a čokolády. Taková je podle Českého statistického úřadu roční spotřeba průměrného Čecha. Pojem bílý cukr je dnes v souvislosti s tuzemskem spojován především s jeho nezdravě vysokou konzumací. Bývaly však doby, kdy byl cukr pro náš stát více než důležitý.

Díky vysokému obsahu vlákniny, bílkovin a nízkému počtu kalorií je hrách skvělou součástí jídelníčku. Nejstravitelnější je ve formě kaše.

Dobrota omlazuje a pomáhá s hubnutím. Předsudky si lidé nesou ze školní jídelny

Naše tělo v zimě potřebuje výživnější stravu. Proto je dobré sáhnout po luštěninách, například po hrachu. I když řada lidí kvůli dávným zážitkům ze školních jídelen, nebo kvůli obavám z vedlejších účinků trpí vůči hrachové kaši předsudky, měli by je opustit. Hrách mimo jiné přispívá k regeneraci organismu, bojuje proti stárnutí a pomáhá při hubnutí. A když vaření hrachové kaše věnujete náležitou péči, budete mít na talíři nesmírně vydatné, zdravé a chutné jídlo. Proč je hrachová kaše zdravá? Jak uvařit hrachovou kaši, aby nenadýmala? A proč je lepší jíst hrachovou kaši bez masa i vejce?

Snídani obohatí a mozek posílí například celozrnný toust s avokádovou pomazánkou a vejci

Jste unavení a máte špatnou náladu? Sestavte si snídani, která posílí váš mozek

Stravovací zásada, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, je všeobecně známá. Důležité však je i to, co si k snídani dopřejeme. Správně vybraná jídla jsou nejen palivem, které nám dodá energii do nadcházejícího dne, ale mohou ovlivnit i zdraví našeho mozku. Řada lidí se nechává ovlivnit reklamou a snídá takzvané zdravé potraviny, které jsou často bohaté na přidaný cukr a rafinované sacharidy. Tudy však cesta ke zdraví nevede. Co je zdravá snídaně? Co snídat, abychom posílili výkon mozku? A které potraviny podporují zdraví mozku?

Studie ukazují, že pravidelná konzumace čočky snižuje riziko chronických onemocnění, jako je cukrovka, obezita, rakovina a srdeční choroby

Někdo se ji bojí jíst. Přitom podpoří zdraví i hubnutí a dokonce posílí psychiku

V zimním období, kdy tělo potřebuje více živin a energie, nám mohou pomoci luštěniny. Jsou výživné a obsahují spoustu vitaminů, minerálů a vlákniny, které prospívají našemu tělu. V našich končinách je z luštěnin zřejmě nejoblíbenější čočka. Navzdory jejím přínosům pro zdraví však řadě lidí vadí nepříjemné vedlejší efekty její konzumace - nadýmání. Proč je čočka tak zdravá? Jak ji připravit, aby nenadýmala? Jak se vaří nejlepší čočka na kyselo? A je pravda, že čočka pomáhá s hubnutím?

Jednou z cest, jak se zbavit přebytečných kilogramů a současně ozdravit svůj organismus, je pití vody s jablky a skořicí.

Provoněná silná dvojka pomůže s detoxem i s hubnutím. A navíc si pochutnáte

Po veselém hodování, které doprovází závěr prosince, přicházejí lednové výčitky svědomí. Vánoční a silvestrovské dobroty už jsou sice minulostí, ale váha nám je stále připomíná. Jednou z cest, jak se zbavit přebytečných kilogramů a současně ozdravit svůj organismus, je pití vody s jablky a skořicí, nebo jablečného skořicového čaje. Nejen že vám pomohou zbavit se toxinů a zhubnout, ale navíc výborně chutnají. Jak připravit jablečnou skořicovou vodu? Jak jablečná skořicová voda pomáhá s hubnutím? A jak uvařit jablečný skořicový čaj?

Na začátku roku 2020 vážil Milan přes 155 kilo, po třech letech hubnutí s nutriční terapeutkou už to bylo jen necelých 120 kilo.

Muž shodil už 36 kilogramů. Pomáhá mu dieta jednodušší, než byste čekali

Opakované neúspěšné pokusy zhubnout přivedly Milana Krátkého k naprostému zoufalství. Když už stál před rozhodnutím podstoupit bariatrickou operaci zmenšující žaludek, přišla změna. Obrovská vůle Milana neskončit pod skalpelem a hlavně podpora nutriční specialistky dokázaly, že muž za dva a půl roku zhubnul 36 kilo. Jak to dokázal a co mu pomáhá překonat chutě na sladké nebo chvíle, kdy se hubnutí zastaví?

Kocovina je nepříjemný stav, který je provázen bolestí hlavy, nevolností a malátností.

Uleví při kocovině, zklidní žaludek i posílí imunitu. Tuto surovinu máte doma

Poslední den v roce se má řádně oslavit, o tom není pochyb. Jak ale současně zařídit, abyste se ráno neprobudili s kocovinou? Typická kocovina je nevolnost, kterou provází bolesti hlavy, žaludek jako na vodě, často i zvracení a třes celého těla. Během pár minut fit nebudete, ale díky zázvoru můžete kocovinu alespoň zmírnit a své utrpení trochu zkrátit. Co se děje v těle při kocovině, jak se kocoviny zbavit, co je dobré na kocovinu jíst a proč byste měli užívat zázvor?

Džus je pro zuby podobně nezdravý jako kola. Ilustrační foto

Džus je pro zuby podobně nezdravý jako kola. Děti by měly pít vodu, varuje zubař

Spolu s manželkou, dentální hygienistkou, založil v Trutnově stomatologické centrum. Kromě toho spustil projekt Škola bez cukru a snaží se ve městě vymýtit ze škol a školek sladká pití. Zubař Martin Košťál také nedávno vystoupil v Poslanecké sněmovně na kulatém stolu věnovaném energetickým nápojům, kde upozornil na jejich ničivé účinky na zuby.

Provozovatel Revolution baru v Písku Pavel Cicvárek.

Pití alkoholu bylo dřív o kvantitě, dnes spíš o kvalitě. Lidé chodí za zážitkem

/ROZHOVOR/ „Večer strávený v baru byl před pár lety daleko dostupnější a levnější. Lidé pili víc na kvantitu. Dneska si jdou do baru kupovat nejen pití, ale také prostředí a servis,“ říká v rozhovorz pro Deník provozovatel oblíbeného píseckého podniku Revolution cocktail bar & caffee lounge Pavel Cicvárek, který začínal „za barem“ zhruba před patnácti lety.  

Cukr je pro nás nejen o svátcích úhlavním nepřítelem. Podle imunoložky neblaze ovlivňuje i náš imunitní systém

Nejhorší potravina pro imunitní systém? Během Vánoc ji někteří jedí na kila

V souvislosti se svátečním stravováním se vždy hovořilo především o jeho vlivu na naši siluetu. Přibírání na váze ale není to jediné, co může vánoční menu způsobit. Podle imunoložky je totiž všudypřítomný cukr jedním z důvodů, proč náš imunitní systém slábne. A pokud ho jíte ve zvýšeném množství, možná tím snižujete schopnost svého těla bránit se proti virům a bakteriím, které mohou proniknout do vašeho těla.

Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů České republiky.

Daň z cukru jako klíč k boji s obezitou? Sdružení sportovních svazů ji navrhuje

Zdanění cukru jako jedna z cest pro snížení obezity ve společnosti. Zároveň by podle společnosti PAQ Research mohlo zavedení spotřební daně na nápoje s větším množstvím cukru přinést do státního rozpočtu miliardové částky. Praxi s jejím zavedením má řada nejen evropských států. „U nás je důležité, abychom o tom konečně začali vážně diskutovat. Zároveň v České republice chybí celkový komplexní přístup k problematice zdravého života,“ prohlásil Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů České republiky.

Zbylé vaječné bílky můžete využít na mnoho způsobů.

Zbylo vám při pečení hodně bílků? Dají se skvěle využít, přispívají i ke kráse

Také vám po vánočním pečení nebo po přípravě vaječného koňaku zbyly v ledničce vaječné bílky? Občas se stane, že tam zůstanou tak dlouho, až nakonec nezbude, než je vyhodit. To by ale byla velká škoda, protože bílky obsahují řadu zdraví prospěšných látek a navíc poskytují mnoho možností, jak je při vaření či pečení využít. Proč jsou bílky zdravé? A jak zbylé vaječné bílky co nejlépe zužitkovat?

Vosím hnízdům o Vánocích nikdo neodolá.

Vosí hnízda jako něžná vánoční lahůdka. Toto cukroví si zvládne připravit každý

Vánoční období v Česku neodmyslitelně spojujeme s vůní skořice, vanilky, rumu a sametovým aroma pečených dobrot. Mezi tradičními vánočními lahůdkami, které naše chutě rozveselují, zaujímají zvláštní místo malé kousky radosti, kterým podle jejich tvaru říkáme Vosí hnízda, či Včelí úly. Jde o opravdovou hvězdu mezi vánočním cukrovím. Vosí hnízda jsou neskutečně dobrá a lahodná. A překvapivě jednoduchá na přípravu.

Do Štědrého dne zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi?

Týden do Vánoc. Do jakého cukroví se pustit? A kdy dělat vánočku?

Pokud máte rádi domov provoněný přípravou vánočního cukroví, určitě jste nezaháleli a krabice a krabičky máte už plné perníčků, zázvorek, lineckého, vanilkových rohlíčků a dalších dobrot. Letošní adventní období je sice kratší než obvykle, ale do Štědrého dne nám stále ještě zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi? A kdy je správný čas na pečení vánočky?

Cukráři z Volyně.

VIDEO: Vůně Vánoc aneb Takhle pečou vánoční cukroví ve Volyni

Filip je mladý kluk, který se učí cukrářem. Důvodů, proč si na Střední škole a Jazykové škole s právem státní jazykové zkoušky ve Volyni tento obor vybral, je víc. „Jednak bydlím hned vedle a také mě to baví. Moje sestra také peče, ale jak to bude dál, ještě nevím,“ říká.

Išelské dortíčky

Išelské dortíčky: Cukroví, které miloval Franz Josef, zvládnete v pohodě doma

Išelské dortíčky patří ke stálicím vánočního pečení. Skrývají v sobě ty nejlepší chutě a vypadají velmi lákavě. Kdysi je prý měl velmi rád císař František Josef. Jak udělat išelské dortíčky? A jaká náplň je vhodná do išelských dortíčků? Podívejte se na přehledný recept. Najdete také videorecet na išelské dortíčky podle Josefa Maršálka.

Krásný a hlavně dobrý adventní kalendář z perníčků

Adventní kalendář stihnete ještě udělat z perníčků. Tyhle jsou totiž hned měkké

Věděli jste, že se kdysi do perníku přidával pepř? Proto se jim původně říkalo peprníky. Později byl recept upraven a přestože byly perníky znamením luxusu, dnes si je na Vánoce peče téměř každá rodina. Nevýhodou klasickým perníčků je to, že se potřebují několik týdnů odležet, aby změkly. Jsou ale naštěstí i osvědčené recepty na perníčky, které jsou měkké ihned. Díky receptu od známé foodblogerky Markéty v troubě si ještě stihnete udělat z perníčků adventní kalendář.