Kreativ

ŠTÍTEK: cukr

Tradiční vaření trnek, 26. ročník, černá kuchyně Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí; sobota 6. září 2025

V černé kuchyni Na Mlýně uvařili dva kýble povidel. Míchat museli celý den ručně

Už po šestadvacáté se Muzeum Na mlýně v Dolním Němčí stalo zázemím pro vaření trnek způsobem, užívaným našimi prababičkami. V sobotu 6. září v tamní černé kuchyni - v kotlíku nad ohněm, za nepřetržitého míchání se vařily a postupně houstla trnková tekutina. Po několika hodinách se proměnila v povidla. Zvědaví návštěvníci nahlíželi dovnitř, aby sledovali ruční míchání a mohli si líznout.

U džusu zjistila potravinářská inspekce falšovanou příměs

Inspekce stáhla z prodeje pomerančový džus. Kvůli falšované příměsi

Stoprocentní pomerančový džus, který prodává pod svou privátní značkou řetězec Tesco, není výhradně z pomerančů. Zjistila to v laboratoři Státní zemědělská a potravinářská inspekce, uvedl v tiskové zprávě Pavel Kopřiva. S prodejcem tak zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Mobilní lékárna projede v rámci DiaTour Českem, lidé si mohou testovat hladinu cukru v krvi.

Startuje druhá vlna DiaTour. Lidé si mohou nechat zdarma otestovat hladinu cukru

Společně s novým školním rokem odstartovala i druhá vlna DiaTour, při níž si lidé opět ve speciálně upraveném automobilu mohou zdarma a orientačně nechat otestovat hladinu cukru v krvi. První kolo ukázalo problematické hodnoty u 2,5 procenta lidí a zvýšené u 11 procent. Deník.cz přináší podrobnosti i seznam termínů a míst, kudy mobilní lékárna projede.

Bílý pšeničný chléb patří k potravinám, které vykazují vysoký glykemický index.

Jezte zmražený chléb, je zdravější, tvrdí lékařka. Ideálně ho i opečte

Pozor na příliš častou konzumaci chleba z bílé pšeničné mouky. Odborníci varují, že jeho vysoký glykemický index může časem poškodit naše kardiometabolické zdraví.  S možností, jak glykemický index chleba snížit, přišla před nedávnem lékařka Amy Shahová. Návod je velmi jednoduchý a potřebujete k němu jen mrazničku.

Polyfenoly, které lyofilizované ovoce obsahuje, mohou snižovat hladinu cukru v krvi a prospívat kognitivním funkcím, například zlepšení paměti.

Nahraďte chipsy křupavým zobáním. Snižuje hladinu cukru a zlepšuje paměť

Potrpíte si na zobání chipsů, ale chtěli byste tuhle extrémně nezdravou pochoutku raději něčím nahradit? Někteří lidé přešli na lyofilizované ovoce. Je stejně příjemně křupavé, ale neskonale zdravější, protože uchovává většinu živin, které nám poskytuje ovoce čerstvé. Jednu chybu však tohle zdravé mlsání má.

Proso má mimo jiné velmi vysoký obsah vlákniny, což z něj dělá vynikající volbu jídla při hubnutí.

Proso je výborným pomocníkem při hubnutí. Zasytí a dodá i B3

Lidé, kteří se snaží zhubnout a hledají způsob stravování, který by jim ve shazování nadbytečných kilogramů pomohl, by měli zkusit jídlo z prosa. Tato pradávná obilovina je plná velmi zdravých látek. Řada z nich navíc dokáže snižovat chuť na sladké a navozovat pocit sytosti. Odborníci proso doporučují mimo jiné ve formě kaše pro zdravou snídani.

Zákaz vstupu do domu by měly dostat mimo jiné výrobky z průmyslově zpracovaného masa, jako jsou párky, klobásy či slanina.

Tyto 4 druhy potravin si nikdy nenoste domů, říká americký expert na výživu

Pokud zvažujete, že změníte svůj životní styl a budete se stravovat zdravě, začněte tím, že si přestanete nosit domů nezdravé jídlo. Podle amerického odborníka a spisovatele Dana Buettnera, který se zaměřil na výzkum dlouhověkosti, existují čtyři druhy potravin, které by se nikdy neměly dostat přes práh domu.

Na letošním 51. ročníku agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích jsme zavítali i na stánek společnosti, která je v Česku i Rakousku synonymem nakládaných okurek.

Okurky bez cukru a cibule do burgeru: z českého pole přímo na talíř

Na letošním, už 51. ročníku agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích jsme zavítali i na stánek společnosti, která je v Česku i Rakousku synonymem pro nakládané okurky. Představila své novinky a zároveň sklidila ocenění od odborníků. O inovacích a svém příběhu nám v reportáži vyprávěl produktový a marketingový manažer Jiří Salamánek.

Zdravá snídaně by měla obsahovat zejména lehce stravitelné bílkoviny, zdravý tuk, komplexní sacharidy a vlákninu.

Skvělá a zdravá snídaně jen ze 3 ingrediencí: Ocení ji i diabetici

Lékařka Monique Tellová prozradila, co snídá, aby získala energii a zůstala déle sytá. Její první jídlo dne je ze tří ingrediencí. Tato snídaně je výbornou volbou pro diabetiky. Pomůže však i pacientům s vysokým krevním tlakem, vysokým cholesterolem, srdečními chorobami či nadváhou.

Zamiokulkas je nejlepší pokojovka pro roztržité pěstitele.

Chcete podpořit zamiokulkas? Klenot Zanzibaru ocení cukr i kopřivu

Kulkas zamiolistý je odolná, krásná a přitom nenáročná pokojová rostlina. Zamiokulkas či klenot Zanzibaru, jak se také nazývá, nepotřebuje slunce ani časté zalévání, rosení nebo přesazování. Růst a svěžest lesklých zelených listů oblíbené pokojovky můžete navíc podpořit použitím obyčejného cukru rozpuštěného ve vodě. Zamiokulkas ale ocení i kávové hnojivo nebo kopřivový výluh.

Eva Cikrytová, lektorka zdravého životního stylu se na TikToku svěřila se čtyřmi kontroverzními výchovnými pravidly.

Děti Evy Cikrytové měly přísný režim. Žádný cukr a na oslavy s krabičkou

Kontroverzní pravidla, díky kterým jsou prý její dospívající děti naprosto zdravé, sdílela na sociální síti TikTok Eva Cikrytová. Popularizátorka zdravého životního stylu se podle svých slov drží čtyř přísných zásad. Díky nim její dcery nikdy neprodělaly žádnou vážnější nemoc, nepotřebovaly antibiotika a nepotrápil je ani zubní kaz.

Stejně důležité jako vyvarovat se nočního mlsání je i správné načasování večeře, která by měla být posledním jídlem dne.

Nejezte po večeři, radí kardiolog Kraus. Jde o kalorie i narušení spánku

Večerní mlsání, dobrůtky servírované k televizi a noční kontrola ledničky mohou neblaze působit na hladinu cholesterolu v krvi i zdraví srdce a cév. Před těmito zlozvyky nedávno varoval známý americký kardiolog. Odborníci také řeší, kdy je dobré zasednout k večeři, aby byla tělu nikoliv ke škodě, ale ku prospěchu.

Rodina Hrbáčkových z Vlachovic na Valašsku vybudovala z malého obchodu úspěšný rodinný podnik AVENA, který je uznávaným zpracovatelem olejů u nás i v zahraničí.

Těstoviny, cukr a pak oleje. Valašská rodina proměnila obchůdek v úspěšnou firmu

Před sedmadvaceti lety založila rodina Hrbáčkových z Vlachovic na Valašsku skromný obchod s těstovinami a cukrem a měla jedno poselství: nabízet kvalitní potravinářské produkty. Firmu pojmenovali Avena podle ovsa, který má symbolizovat závazek k přírodním a kvalitním surovinám. Po osmi letech přišel v jejich podnikání zásadní zlom. Koupili továrnu na plnění a výrobu olejů a ze skromného podniku se firma vypracovala na uznávaného zpracovatele tohoto produktu nejen u nás, ale i v zahraničí.

Vosy jsou pro cukr ochotné udělat cokoliv. Zkvašené ovoce je navíc opíjí a ony jsou agresivnější.

Agresivní vosy jsou narkomanky. 3 kroky, jak se vyhnout bodnutí

Vosy obvykle nebývají agresivní, dokud nejsou vyprovokovány. Tedy pokud se zrovna nenacházejí v životní fázi, kdy se rozpadá sociální struktura jejich kolonie, mění se stravovací návyky a následně i jejich chování. Toto období nastává právě v pozdním létě, kdy se už vosy nestarají o své potomky. Nejenže „nemají co na práci“, ale ještě prahnou po lahodném cukru, kterým je dosud odměňovaly při krmení larvy.

Prezident Spojených států Donald Trump

Trumpova Coca-Cola s třtinovým cukrem? Experti srovnali vliv sladidel na zdraví

Americký prezident Donald Trump je milovníkem Coca-Coly. Nevyhovuje mu ale, že se k její výrobě ve Spojených státech používá kukuřičný sirup. Vedení koncernu proto navrhl, aby jej nahradil třtinovým cukrem. Za to se postavil i ministr zdravotnictví USA Robert F. Kennedy Jr., který to odůvodnil negativními dopady kukuřičného sirupu na zdraví. Společnost zatím definitivní stanovisko, zda ke změně přistoupí, nezveřejnila. Odborníci ale upozorňují, že zdravotní dopady obou sladidel jsou obdobné. Proto je podle nich vhodné pít slazené nápoje s mírou.

Otevření cukrárny Upečeno na dědině, kterou v Kyžlířově se svou sestrou založil slavný český cukrář Josef Maršálek, si nenechaly ujít zástupy lidí.

Zájem v Kyžlířově nepolevuje. Tady je recept na Maršálkovu ultimátní bublaninu

Nejsou to ani tři měsíce, co si Josef Maršálek se svou sestrou Zuzkou Schmidtovou otevřel v Kyžlířově cukrářskou a pekařskou výrobnu s názvem Upečeno na dědině. V první den zprovoznění rodinného podniku nastal v jindy poklidné vísce na Potštátsku doslova poprask. Upečte si s Deníkem skvělou bublaninu podle receptu známého cukráře.

Teplo v Praze. Mlžítko na Staroměstském náměstí. Ilustrační obrázek

Rady z hygieny do horka: je hloupost napodobovat pivaře, ale i beduíny

Začít den sklenicí vody doporučuje Petra Batók z pražské hygienické stanice s tím, že obzvlášť v horkých letních dnech je správný pitný režim klíčem k udržení zdraví a pohody. Voda, minerálky a neslazené čaje jsou ideální volbou, zatímco alkohol nebo slazené nápoje právě naopak. Káva, když se pije s mírou, nevadí.

Psyllium dokáže ulevit od zácpy, ale léčí i průjem, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a posiluje zdraví srdce.

Psyllium místo kávy? Vláknina z jitrocele podpoří trávení a pomůže s hubnutím

Na psyllium, přírodní vlákninu ze semen jitrocele, dnes přísahá řada příznivců zdravé výživy. Psyllium pomáhá udržovat zdravá střeva, podporuje zdravé srdce i cévy a hlídá hladinu cukru v krvi. Kromě toho je vhodné také pro lidi, kteří se snaží zhubnout, protože dokáže omezit přejídání. I s psylliem se však musí zacházet opatrně.

Jahodový špenát obsahuje řadu zdraví prospěšných látek a listy i plody se dají v kuchyni využít na mnoho způsobů.

Jahodový špenát: Z listů připravíte salát, na červených plodech si smlsnete

Víte, že existuje jahodový špenát? Tato málo známá listová zelenina má botanický název merlík hlavatý. Rostlina má jedlé listy i plody a dá se v kuchyni využít na mnoho způsobů. Pěstování jahodového špenátu je snadné i pro začátečníky. Díky červeným plodům je navíc merlík krásný na zahradě v záhonu i v truhlíku nebo v květináči na balkoně.

Ořechový likér není jen specialitou českých a moravských  domácností. V Itálii jej znají pod názvem nocino.

Blíží se svatý Jan: Je čas naložit ořechy na excelentní domácí ořechovku

Víte, že se z nezralých ořechů vyrábí skvělá ořechovka? Ořechový likér podávaný v malých dávkách působí dobře na srdce a také léčí průjem. Vhodná doba na přípravu ořechovky je právě nyní, v polovině června. Jak tedy vyrobit lahodnou a léčivou ořechovku? Výroba není složitá, ale chce trochu trpělivosti. Ořechy se musí pořádně vyluhovat.

V městském muzeu v Dačicích je historii cukru věnována celá expozice. Návštěvníci si mohou prohlédnout model tehdejšího cukrovaru, seznámit se s procesem zpracování cukrové řepy i výrobou kostek.

Příběh kostkového cukru začíná v Dačicích a končí v šálcích kávy na celém světě

/VIDEO REPORTÁŽ/ Když se dnes zamyslíte nad tím, jak vypadá cukr, nejspíš si vybavíte jeho známou podobu – malou bílou kostku. Co vás ale možná překvapí, je skutečnost, že příběh této sladké revoluce začal v malebném městečku na jihu Čech – v Dačicích. A právě zdejší městské muzeum nabízí expozici, která vám tuto historii představí doslova „v kostce“.

Mražené ovoce a zelenina mají velmi podobný obsah vitaminů a dalších důležitých živin jako čerstvé.

Nezavrhujte mraženou zeleninu. Srovnání s čerstvou vás překvapí

Mražené potraviny jsou v povědomí lidí většinou spojeny s nižší kvalitou produktu a leností kupujících, kterým se nechce příliš namáhat v kuchyni. V případě mražené zeleniny a mraženého ovoce bychom však podle odborníků neměli být tak jednoznačně odmítaví. Množství živin, které obsahují, by totiž mnoho lidí mohlo překvapit.

Cukrovar stojí na okraji Českého Meziříčí.

Sklizeň cukrovky v hradeckém kraji byla loni rekordní, stejně jako délka kampaně

Sklizeň cukrové řepy v Královéhradeckém kraji loni meziročně vzrostla o 15,2 procenta na rekordních 822.879 tun. Důvodem bylo zvětšení ploch s cukrovkou, meziročně vyšší byl i hektarový výnos. Zemědělci v Královéhradeckém současně potvrdili, že patří mezi největší pěstitele cukrovky v zemi. Vyplývá to z dat, která zveřejnila královéhradecká pobočka Českého statistického úřadu.

Dlouhodobé nezdravé stravování může vést až k onemocnění rakovinou.

Proti rakovině s vidličkou: Účinná prevence začíná už na talíři

Rakovina je onemocnění, které si obvykle spojujeme spíše se staršími lidmi. Lékaři ve vyspělých zemích však varují, že mladých lidí s touto diagnózou rychle přibývá. Jednou z příčin je nezdravý způsob života, zejména pak špatné stravování. Odborníci upozorňují, že prevence rakoviny začíná na talíři. Dokonce vytvořili i návod, jaké potraviny a v jakém složení by měl náš jídelníček obsahovat.

Každý stupeň zralosti banánu má jiné zdravotní přínosy.

Jaká barva banánu je nejzdravější? Jedna je na imunitu, druhá zase proti mrtvici

Banán je ovoce, které umí rychle měnit svou podobu. Z obchodu si přinesete zelené plody, ale brzy začnou žloutnout, později se na nich objeví hnědé skvrnky, takže vypadají jako pihovaté, a pak začnou hnědnout. Neošklíbejte se nad žádným stupněm zralosti banánu, protože každý z nich má různé zdravotní přínosy. A některé jsou pro naše zdraví opravdu důležité. Věděli jste, že odborníci na výživu si obzvláště považují zelených banánů?

Z výroby kostkového cukru v ústeckém pivovaru ve Vaňově.

Pracovali jste v ústeckém cukrovaru ve Vaňově? Připomeňte si to z fotografií

Ústecký cukrovar už neexistuje. Žádný z nich. Zbyly jen budovy a to ještě ne zcela. Ten vaňovský ale fungoval ještě relativně nedávno a pamětníků, kteří sem chodili do práce anebo jejich příbuzných, jenž to pamatují, ještě v Ústí nad Labem najdeme. I ústecké oblastní muzeum má ve sbírkách středoformátové fotografie Oldřicha Holaně z výrobny cukru. Rafinerie cukru tu mají docela dlouhou historii, sahající do druhé poloviny 19. století.

Den zdraví v Nemocnici Havířov, 6. 5. 2025.

Fronty na vyšetření zdarma. Nemocnice Havířov odhalovala skryté zdravotní hrozby

Zdraví táhne. Alespoň v Havířově to v úterý odpoledne platilo doslova. Lidé všech generací zaplnili areál místní nemocnice, aby se nechali zdarma proklepnout odborníky. Od dveří některých ambulancí se táhly dlouhé fronty. Trpělivost se vyplatila, u řady lidí vyšetření ukázalo, že mohou mít zdravotní problém, o kterém zatím neměli tušení.

Cukrovar, ilustrační snímek.

Firmy usilují o získání pracovníků ze zavřeného cukrovaru v Hrušovanech

Zájem o zaměstnance propuštěné ze společnosti Moravskoslezské cukrovary je poměrně velký. Podle starostky Hrušovan nad Jevišovkou na Znojemsku Elišky Volné se v cukrovaru uskutečnila opakovaně burza práce. Zájemcům se představilo třináct firem, řekla ČTK. Uvedla také, že město jedná o směně pozemků s cukrovarem a o budoucnosti areálu.

Kombinace kávy a skořice je velmi zdravá.

Neurolog doporučil: Přidejte do kávy chutné koření. Zlepšuje paměť, chrání mozek

Kofein v kávě má pozitivní vliv na naši pozornost a soustředění. Mnoho lidí však netuší, že účinek se zvyšuje, když si do kávy přidáte skořici. Konzumace tohoto koření může zvýšit schopnost zpracovávat informace a vykonávat mentálně náročné úkoly. Kombinace kávy se skořicí zlepšuje také paměť a navíc pomáhá tělu s ochranou proti Alzheimerově chorobě.

Smrkový sirup posílí imunitu. Jeho příprava je snadná a s trochou pomoci ji zvládnou i děti.

Recept na smrkový sirup: Posílí imunitu, je vhodný i pro děti

Smrkový sirup z mladých výhonků smrku je tradiční přírodní pomocník. Posiluje imunitu, chrání před virózami a zmírní kašel či nachlazení. Vhodný je pro děti už od jednoho roku. Jednoduchý recept zvládnete i s dětmi. Čas na výrobu zdravého domácího sirupu, bohatého na vitaminy, minerály a antioxidanty, je právě na jaře. 

Lidem, kteří pijí více než dva litry coly denně, může hrozit nepravidelná činnost srdce a následný infarkt.

Kardiolog upozornil na 4 nápoje, které mohou vážně poškodit srdce

O zdraví srdce se zpravidla hovoří v souvislosti s jídlem. Stejně nebezpečné jako nezdravé potraviny však mohou být také nezdravé nápoje. Americký kardiolog Evan Levin nedávno upozornil, že pitím zdánlivě neškodných nápojů můžeme svému srdci vážně uškodit. Čtyři z nich dokonce označil za velmi nebezpečné a přiznal, že jeden z nich patřil k jeho nejoblíbenějším.

Gurmar je oblíbená rostlina, kterou si ájurvéda cení pro její mnohostranné léčivé vlastnosti.

Ájurvéda radí: Čaj z ničitele cukru zahání chuť na sladké

Velká a někdy až nezvladatelná chuť na sladké trápí mnoho lidí a velmi často má vliv i na jejich problémy s hmotností. Existuje však nápoj, který snižuje chuť na sladké i chuť k jídlu, a navíc pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi a kontrolovat tělesnou hmotnost. Bylinný čaj Gurmar obsahuje listy rostliny Gymnema sylvestre, kterou tradiční indická medicína ájurvéda považuje za velmi léčivou.

Ideální víkendová snídaně: japonské palačinky funwari, k jejichž přípravě potřebujete pár běžných ingrediencí a jeden speciální trik.

Japonské palačinky funwari: sladká víkendová snídaně lehká jako peřinka

Jsou hitem sociálních sítí a všichni palačinkomilové je zbožňují. Funwari, japonský kompromis mezi palačinkou a nadýchaným souflé, jsou hotové za pár minut a představují tu nejmilejší víkendovou snídani. Žádné speciální ingredience na japonské palačinky nepotřebujete, jeden důležitý trik ovšem ano.

Inzulinové pumpy. Jsou zaryté pod kůží a diabetikům 1. typu značně ulehčují život.

Diabetici 1. typu odmítají návrh připlácet za senzory. Rozhodnou poslanci

Jsou zaryté pod kůží a diabetikům 1. typu značně ulehčují život. Nyní ale hrozí, že jim veřejné pojištění přestane senzory plně hradit a částečně si na ně budou muset připlácet. Díky nim přitom mohou snadno sledovat hladiny cukru v krvi a regulovat činnost inzulinových pump. Se snížením úhrad od pojišťoven počítá vládní návrh, který projednávají poslanci. Nesouhlasí s tím pacienti, rodiče nemocných dětí, odborníci ani poslanec, který navrhuje, aby diabetici 1. typu za senzory nadále nic neplatili.

Generální ředitel lékáren Dr. Max Jan Žák

Vyšší hodnoty cukru vyšly více lidem, než jsme očekávali, říká ředitel lékáren

V půli března odstartoval svou jízdu speciálně upravený automobil, který postupně navštíví vybraná města napříč Českou republikou. Lidé si v něm pod odbornou asistencí mohou orientačně a zdarma změřit hodnoty glykémie neboli krevního cukru. Podle generálního ředitele lékáren Dr. Max Jana Žáka zájem o DiaTour v prvním týdnu předčil očekávání. „Na každé ze zastávek bylo nejméně kolem stovky zájemců, často i mnohem víc,“ říká v rozhovoru pro Deník. U jedenácti procent z nich lékárníci zjistili zvýšené hodnoty cukru v krvi. Doporučili jim proto navštívit lékaře. Jen on může stanovit, zda už se jedná o cukrovku. A nasadit léčbu.

Diabetes o sobě může dát vědět pocitem žízně, hubnutím i při normální chuti k jídlu, častým močením, sklonem k infekcím i únavou.

Lidé si mohou nechat otestovat hladinu cukru v krvi. Auto projede republikou

Cukrovku je třeba zachytit včas nebo se snažit jejímu rozvoji předejít. Upozorňují na to odborníci z řad lékárníků, lékařů i zaměstnanců pojišťoven. Jinak totiž může vést i ke kardiovaskulárním obtížím, velkým problémům s očima či amputaci nohy. V krajním případě i ke smrti. Nově si proto lidé mohou nechat zdarma orientačně otestovat hladinu cukru v krvi v automobilu, který postupně projede republikou.

Silo na cukr v opavském cukrovaru.

Dobrá zpráva: Opavský cukrovar zůstává dál funkční

Dozorčí rada firmy Moravskoslezské cukrovary rozhodla o zavření závodu v Hrušovanech nad Jevišovkou a výrobu zachová jen v opavském cukrovaru. Oba zmíněné závody spadají pod rakouskou společnost Agrana, která současně uzavírá i svůj rakouský cukrovar v Leopoldsdorfu a nechává funkční závod v Tullnu.

Ovesné vločky patří mezi potraviny s mimořádným obsahem živin, které mají významný vliv pro lidské tělo

Ovesné vločky: 1. volba mezi superpotravinami. Co dělat, aby nenadýmaly

Ovesné vločky patří mezi nejlepší volby, pokud chcete být zdraví, plní energie a zbavit se nadbytečných kil. Jedná se o superpotravinu, která má pozitivní vliv na činnost střev, imunitní systém, hladinu cholesterolu a cukru v krvi i na kvalitní spánek. Někoho ovšem mohou ovesné vločky nadýmat. Stačí je ale správně připravit a je po problému.