K Vánocům neodmyslitelně patří i skořicovo-hřebíčková vůně čerstvě upečených perníčků. Pokud máte volnou chvíli, chtěli byste ozvláštnit adventní čas vašim dětem a dát průchod jejich fantazii a kreativitě, upečte si společně perníkovou chaloupku!
K Vánocům neodmyslitelně patří i skořicovo-hřebíčková vůně čerstvě upečených perníčků. Pokud máte volnou chvíli, chtěli byste ozvláštnit adventní čas vašim dětem a dát průchod jejich fantazii a kreativitě, upečte si společně perníkovou chaloupku!
Vánoční cukroví je nedílnou součástí českých Vánoc. Ne vždy ale mělo takovou podobu, jakou ji známe nyní. Jak tomu bylo v historii, nám řekla šumavská autorka kuchařek Lucie Kohoutová a připojila i několik receptů.
Znáte madlenky? Jde o typické francouzské pečivo, které má tvar mušličky. Pokud se bude držet receptu foodbloggerky Markéty Chovancové, budou krásně nadýchané.
Na vánočním stole by neměly chybět rohlíčky, oblíbené cukroví v českých domácnostech. Existuje několik variant, například Klášterní rohlíčky, které si můžete upéct s foodbloggerkou markéto Chovancovou.
K Vánocům neodmyslitelně patří i skořicovo-hřebíčková vůně čerstvě upečených perníčků. Pokud máte volnou chvíli, chtěli byste ozvláštnit adventní čas vašim dětem a dát průchod jejich fantazii a kreativitě, upečte si společně perníkovou chaloupku.
K Vánocům neodmyslitelně patří i skořicovo-hřebíčková vůně čerstvě upečených perníčků. Pokud máte volnou chvíli, chtěli byste ozvláštnit adventní čas vašim dětem a dát průchod jejich fantazii a kreativitě, upečte si společně perníkovou chaloupku!
Panna cotta je italský smetanový dezert z oblasti Piemontu. Jeho příprava snadná, recept na přípravu vám prozradí Markéta Chovancová, autorka populárního blogu Markéta v troubě.
K Vánocům neodmyslitelně patří i skořicovo-hřebíčková vůně čerstvě upečených perníčků. Pokud máte volnou chvíli, chtěli byste ozvláštnit adventní čas vašim dětem a dát průchod jejich fantazii a kreativitě, upečte si společně perníkovou chaloupku.
Vánočka patří mezi tradiční sváteční pečivo. Foodblogerka Markéta Chovancová vám prozradí recept na vánočku vytvořenou ze šesti pramenů. Určitě ji vyzkoušejte, pochutnáte si.
Letošní Vánoce budou kvůli pandemii koronaviru dost jiné, rodiny budou pospolu více než kdy jindy. Upečte více druhů cukroví a dalších vánočních dobrot, i to přispěje k lepší vánoční pohodě.
/ROZHOVOR/ Na teplickém fotbalovém parníku skončila vláda námořníka Stanislava Hejkala. Poté, co se kormidla ujal Radim Kučera, všichni věří, že na podzim zatím notně vetchá loď nenarazí na jaře do druholigového útesu. David Černý, muž z podpalubí, který v poslední době zastával všechnu černou práci, si přeje dobrý konec dobrodružné plavby. V neděli bude chtít se svými kamarády přiložit pod kotel v Mladé Boleslavi, kde je další zastávka "žlutomodrých".
Lískové oříšky poskytují velký zdroj energie pro tělo. Jsou dobře stravitelné, dokonce ještě lépe než vlašské ořechy nebo mandle. Využít je můžete například u jednoduchého koláče podle Markéty Chovancové. Je z kakaového korpusu s náplní z bílé čokolády a mascarpone. Určitě si pochutnáte.
V Kunčičkách u Bašky se pečení cukroví (a nejen cukroví) věnuje již několik desetiletí „šikovna děvucha“ Bronislava Blahutová. Vyzkoušejte dva její osvědčené recepty na ořechové šátečky a máslové stříkané.
/ROZHOVOR/ Cukrovka - jedna z nejrozšířenějších nemocí dnešní doby. S diabetem se v Česku aktuálně léčí přes milion lidí a dle predikcí bude jejich počet dále stoupat. Odhaduje se, že v roce 2030 by se počet léčebných pacientů měl pohybovat kolem 1,3 milionu.
Lahodné saláty a zelenina by neměly chybět v žádném jídelníčku. Vyzkoušejte naše recepty, na salátech Colesaw, bramborovém, čočkovém či salátu z červené řepy s ořechy si určitě plpochutnáte.
Červená řepa má širokou škálu kulinářského využití jak ve studené, tak v teplé kuchyni. Připravte si skvělou pomazánku, krémovou polévku, salát s celerem nebo muffiny. Určitě si pochutnáte.
Na mnoha místech ještě nasbíráte velké množství šípků. Na čaj už však nyní nejsou příliš vhodné, protože leckde již úřadovaly mrazíky. Víte však, že je stále můžete použít třeba na výrobu vynikající marmelády?
Na mnoha místech ještě nasbíráte velké množství šípků. Na čaj už však nyní nejsou příliš vhodné, protože leckde již úřadovaly mrazíky. Víte však, že je stále můžete použít třeba na výrobu vynikající marmelády?
Na mnoha místech ještě nasbíráte velké množství šípků. Na čaj už však nyní nejsou příliš vhodné, protože leckde již úřadovaly mrazíky. Víte však, že je stále můžete použít třeba na výrobu vynikající marmelády?
Počet lidí s cukrovkou 2. typu neustále narůstá. Někdy se poprvé objeví v těhotenství, jako to bylo u 57leté Marty, a pak se nemoc přihlásí o slovo později, když je tělo oslabeno.
Jablka patří mezi naše nejoblíbenější ovoci, na podzim navíc vrcholí jejich sklizeň. Jak je využít v kuchyni? Ideálně na sladké pečení, ale i na salát. Vyzkoušejte naše recepty na lívance, štrůdl, muffiny či mrkvový salát s jablky a křenem. Určitě si pochutnáte.
Sklenice vína byla poloplná. Tedy alespoň vodou, neboť inspekce ve vinařství Sklepy Štěpánek v Mutěnicích odhalila v jedné šarži lahví téměř poloviční množství vody. Podle portálu Potraviny na pranýři bylo pochybení více.
Mnohé zdravotní potíže pomohou vyřešit bylinky, které běžně rostou na louce, v zahradě nebo v květináči. Obrovskou moc však mají i houby. Víte, čím nahradit cukr?
Hrušky jsou velmi oblíbené ovoce. Mají skvělou chuť, díky níž se hodí do mnoha dezertů, ale skvěle ladí i s různými sýry. Vyzkoušejte naše recepty na koláč, hrušky s ořechy nebo salát s nivou.
Mnohé zdravotní potíže pomohou vyřešit bylinky, které běžně rostou na louce, v zahradě nebo v květináči. Obrovskou moc však mají i houby. Víte, čím nahradit cukr?
Mnohé zdravotní potíže pomohou vyřešit bylinky, které běžně rostou na louce, v zahradě nebo v květináči. Obrovskou moc však mají i houby. Víte, čím nahradit cukr?
Mnohé zdravotní potíže pomohou vyřešit bylinky, které běžně rostou na louce, v zahradě nebo v květináči. Obrovskou moc však mají i houby. Víte, čím nahradit cukr?
Mnohé zdravotní potíže pomohou vyřešit bylinky, které běžně rostou na louce, v zahradě nebo v květináči. Obrovskou moc však mají i houby. Víte, čím nahradit cukr?
Mnohé zdravotní potíže pomohou vyřešit bylinky, které běžně rostou na louce, v zahradě nebo v květináči. Obrovskou moc však mají i houby. Víte, čím nahradit cukr?
Mnohé zdravotní potíže pomohou vyřešit bylinky, které běžně rostou na louce, v zahradě nebo v květináči. Obrovskou moc však mají i houby. Víte, čím nahradit cukr?
Mnohé zdravotní potíže pomohou vyřešit bylinky, které běžně rostou na louce, v zahradě nebo v květináči. Obrovskou moc však mají i houby. Víte, čím nahradit cukr?
/RECEPTY UVNITŘ/ Když poprvé majitelka kavárny Café Placzek v Brně Jiřina Placzková zkusila upéct oblíbenou pochoutku slavného brněnského skladatele Leoše Janáčka, výsledek víc než sto let starého receptu ji překvapil. Cukroví ze šípkových povidel bylo pořádně přeslazené.
Švestky jsou v našich končinách velmi oblíbeným ovocem, které má nejen v kuchyni široké využití. Jejich sezona vrcholí a naše recepty vám jistě přijdou vhod. Vyzkoušejte jednoduchá povidla, buchtu, tradiční knedlíky či pikantní chilli omáčku. Určitě si pochutnáte.
Inspiraci zahraniční kuchyní sbíráme na dovolené, protože takoví Italové, Španělé, Řekové, Chorvati nebo Slováci, Bulhaři a Rakušané umějí velmi dobře kombinovat suroviny a vytvářet z nich znamenité pokrmy. Zkuste si to také!
Zkušení vinaři tvrdí, že dospělý člověk by měl za rok vypít tolik litrů burčáku, kolik má krve v těle. Takže zhruba kolem šesti litrů. Zda je to pravda, pověra nebo jen marketingový tah, je těžké odhadnout. Rozhodně ale při pití burčáku volte kvalitu.