Kreativ

ŠTÍTEK: cukr

Josef Toufar

V úsilí o blahořečení kněze Toufara mohou pomoci pamětníci

Hradec Králové – Proces, jehož cílem je blahořečení kněze Josefa Toufara, umučeného v souvislosti s takzvaným číhošťským zázrakem, vstoupil do další fáze. Postulátor Tomáš Petráček, který má záležitost na starosti, podal žádost o zahájení kanonizačního řízení. Potvrdil to královéhradecký biskup Jan Vokál.

Fakultní nemocnice v Ostravě.

Jeden ze zraněných horníků dál zůstává v kritickém stavu, druhý je stabilizovaný

Dva horníci zranění minulý čtvrtek při výbuchu metanu v podzemí karvinského Dolu ČSM, kteří byli převezeni do ostravské fakultní nemocnice, jsou nadále v péči lékařů a sester. Jeden z nich zůstává i nadále v kritickém stavu, druhý je stabilizovaný. Oproti pátku se situace nezměnila, řekla ČTK mluvčí nemocnice Naďa Chattová. Při neštěstí minulý týden ve čtvrtek zemřelo 13 lidí, z toho 12 Poláků.

Princezna Leia se narodila 25. prosince 2018 Denise Jungmanové a Adamovi Neubauerovi. Leia přišla na svět s váhou 3,24 kg a mírou 49 cm. Novopečená rodinka má domov v Chrustenicích.

FOTOGALERIE: Právě jsme se narodili

Berounsko /HLASOVÁNÍ/ - Vážení čtenáři, díky vstřícnosti porodnice v Nemocnici Hořovice vám přinášíme fotografie nejmladších občánků. Tentokrát z 52. týdne roku 2018.

Losování pod vodní hladinou Živé vody obstaral potápěč

Losování pod vodní hladinou Živé vody obstaral potápěč

Tři sta padesát dětí i dospělých přišlo mezi desátou a šestnáctou hodinou posledního prosincového pátku prozkoumávat tajemný, barevný a mnohotvárný svět sladkovodní botanické expozice Živá voda na Modré. Stalo se tak v rámci tradiční předsilvestrovské akce, letos nesoucí název Zimní oslava mezi rybami.

Lukáš Palyza

Hvězdy ozáří Královku. Basketbalisté se představí při All Star Game

Jestlipak víte, kdy začíná stáří? Basketbalisté si pro nedělní All Star Game nejvyšší české soutěže vybrali hranici 28 let. Zní vám to zvláštně? Možná, ale je to tak. Právě věk byl určující pro skladbu výběrů - šéf „Mladých pušek“ Jaromír Bohačík spatřil světlo světa v květnu 1992 a lídr „Mazáků“ Lukáš Palyza se narodil v listopadu 1989.  

Ilustrační foto.

Ohňostroje zabíjejí ptáky, zní protest ornitologů

Střední Čechy – Ne každý se na přivítání nového roku za bouchání petard a vystřelování rachejtlí těší. O stresu domácích mazlíčků informujeme pravidelně. Nyní se ke kritice novoročních ohňostrojů přidali i ochránci přírody, konkrétně ornitologové. Podle nich mají ohňostroje na ptáky katastrofální dopad.

Okna operačních sálů Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice Olomouc zdobí díky výtvarným schopnostem lékařky kliniky Michaely Uhrové rozměrné malby, které zpříjemňují personálu pracovní čas a pacientům dodávají klid.

Lékařka vyzdobila operační sály ORL, krášlí je zentagle malby

Velké plochy zelené barvy až po strop, a ten je v operačních sálech ve starém nemocničním objektu hodně vysoko. Sterilní prostředí, které působilo až stísněným dojmem, se rozhodli na Klinice otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice Olomouc rozveselit, aby byl pobyt v místnosti příjemnější jak pro personál, tak pro pacienty.

Ilustrační foto.

Konci roku sluší horská zábava

Špindlerův Mlýn – Oslavy konce roku proběhnou v největším krkonošském středisku již v sobotu ve znamení veřejného i exhibičního závodu profesionálů.

Adam Zábranský.

Budování městských bytů je pro Prahu drahé, říká pirátský radní Zábranský

/ROZHOVOR/ Nová pražská koalice v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem řadí „lepší dostupnost“ bydlení mezi dlouhodobé priority. Hřibův tým slibuje, že opraví dvě tisícovky neobyvatelných městských bytů a zasadí se o zrychlení komerční i družstevní výstavby. Výraznější rozšiřování bytového fondu města naopak nevidí radní pro oblast bydlení Adam Zábranský (Piráti) reálně.

Silvestr Divadla Brod

Prožijte Silvestr s Divadlem Brod!

Nevíte kam na Silvestra? V Uherském Brodě si můžete poslední podvečer roku 2018 zpříjemnit kulturou. Místní ochotníci zvou na tradiční Silvestr Divadla Brod.

Zahájení Výstavy – Jubilejní zemskou výstavu v roce 1891 zahájil arcivévoda Karel Ludvík, bratr císaře. Do politiky se nemíchal a reprezentoval císařský dvůr při nejrůznějších slavnostních příležitostech a výstavách.

Jak jsme žili v Československu. Praha: roky úspěchů, růstu, boje i smutku

V našem historickém cyklu Jak jsme žili v Československu se s blížící změnou letopočtu podíváme, které roky přinesly Praze nebývalý rozvoj a rychlý růst, nezapomeneme však ani na léta, kdy v metropoli tekla krev a zavládl hořký smutek. Tedy na dobu konce habsburské monarchie a počátků republiky, svržení nacismu a období po invazi vojsk Varšavské smlouvy.

Ilustrační foto.

Zdražení tepla nebude tak drastické

Strakonice – V minulých dnech se obyvatelé Strakonic zapotili, aniž by otevřeli své kohoutky na radiátorech. Teplárna totiž avizovala zdražení tepla pro rodinné domy na rok 2019 až o 300 korun měsíčně navíc.

Ilustrační foto.

Modernizují úřad v Dačicích

Dačice - Druhá část modernizace dačického úřadu, která má zlepšit práci úřadu a umožnit nové služby občanům, bude stát přes dva miliony korun.

Ilustrační foto.

Sotva chřipka dorazila, už zabíjela

Střední Čechy – Velmi smutné svátky mělo kvůli řádění chřipkových virů hned několik rodin ze středních Čech. Zatímco v posledním předvánočním týdnu hygienici v kraji zaznamenali první výskyt chřipky potvrzený laboratorními testy – v tomto případě šlo o typ B – aktuální povánoční údaje jsou ještě daleko méně příznivé: ukazují, že udeřila také chřipka typu A – a to plnou silou.

Ilustrační foto

Zmizely trámy i lešení

Skuteč – Policisté ve Skutči se zabývají krádeží, ke které došlo v období od 24. prosince do 27. prosince.

Jaromír Zůna.

Zástupcem náčelníka generálního štábu se stane Zůna, Baloun končí

Novým prvním zástupcem náčelníka generálního štábu se stane od ledna generálmajor Jaromír Zůna. Nahradí generálporučíka Jiřího Balouna, který v armádě po 40 letech končí. Změna nastane také na pozici zástupce náčelníka generálního štábu, který řídí armádní inspektorát.

Plánovaná budoucí podoba soutoku Labe a Orlice.

Soutok Labe a Orlice se vrátí k podobě, kterou měl před sto lety

Hradec Králové – Soutok Labe a Orlice čekají od jara rozsáhlé obnovovací práce. „Cílem připravované akce je obnovit průtočnou kapacitu Labe a zároveň vrátit soutoku Labe a Orlice podobu, kterou měl na počátku 20. století,“ informovala mluvčí státního podniku Povodí Labe Hana Bendová.

Na Božím Daru na Karlovarsku tradičně funguje Ježíškova pošta.

Ježíškova pošta rozeslala skoro 315 kilo zásilek

Boží Dar – Populární krušnohorská Ježíškova pošta na Božím Daru bilancovala. Výsledek? Od 1. prosince do 23. prosince byly v poštovně a infocentru na Božím Daru orazítkovány kilogramy vánoční pošty.

Ilustrační foto

5. ročník Lites Cupu bude v sobotu 29. prosince

Liberec - V hale míčových sportů Home Credit Areny se na dvou hřištích odehraje futsalový Lites Cup. Od 9 hodin si poměří síly 16 týmů s prapodivnými názvy, ale ty skrývají nejednoho kvalitního futsalistu nebo fotbalistu.

Ilustrační foto

Hasiči upozorňují na nebezpečí pyrotechniky

Blíží se závěr roku a s ním i čas silvestrovských oslav. S nimi také přichází řada nebezpečí, zejména proto, že se jejich příprava neobejde bez obstarání zábavné pyrotechniky.

Ilustrační foto.

Tisíce lidí netuší, že mají žloutenku typu C. Nakazit se mohli v nemocnici

/INFOGRAFIKA/ Slušný člověk ji nemůže dostat. Hepatitida typu C je přece choroba narkomanů, domnívá se většina Čechů. Jenomže opak je pravdou. Podle odhadů České hepatologické společnosti u nás žije až 80 tisíc nakažených lidí. Drogy přitom řada z nich nikdy nebrala. A co víc: drtivá většina o své chorobě neví.

Kladno (v bílém) - Prostějov 7:3.

Opožděná nadílka. Jestřábi schytali v Kladně debakl

Pryč je vánoční pohoda. Prostějovští hokejisté na ledě kladenských Rytířů nedojídali žádné zbytky cukroví, naopak. Vytrpěli si jednu z nejvyšších porážek v sezoně, od třetího celku Chance ligy schytali v posledním venkovním duelu pomalu končícího roku 2018 ošklivý debakl 3:7.

Benátky Masters 2017.

Špičkový badminton podruhé

Benátky nad Jizerou – Vloni založená tradice má letos na pořadu druhé pokračování. Špičkový badmintonový turnaj Benátky Masters se hraje v pátek od 11 hodin v Nibe Aréně. A k vidění opět bude skvělý badminton evropského formátu.

Ilustrační foto.

Z beznaděje zachránili alespoň bod

Svitavy – Kalendářní rok 2018 zakončili svitavští florbalisté svátečním duelem na domácí půdě. Před více než dvěma stovkami fanoušků v hale Na Střelnici vyzvali aktuálně třetí celek východní skupiny národní ligy z Kopřivnice.