
Den zdraví nejen pro diabetiky
Sportovat i si nechat změřit hladinu cukru mohou zítra zájemci na Slovanech.
Sportovat i si nechat změřit hladinu cukru mohou zítra zájemci na Slovanech.
Dozrávající vlašské ořechy jsou jedním ze symbolů nástupu podzimu. A zároveň se mohou stát i symbolem oživení ve vaší kuchyni. Použití je totiž všestranné – vlašské ořechy jsou vhodné jak vcelku, tak třeba i nasekané nebo pomleté.
Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.
Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.
Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.
Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.
Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.
Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.
Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.
Zní to jako zápletka crazy komedie, ale žádná velká zábava to není. Léčba banálního zranění palce antibiotiky vedla u šestačtyřicetiletého Američana k tomu, že se jeho střeva proměnila na "pivovar" - opíjelo ho prosté snědení cukrů, ty v něm samy kvasily na alkohol. Případ popsal web New Scientist.
Do svého závěru se blíží vinobraní na Slovácku. Přestože rekordní úrodu hroznů, co se množství týče, vinaři v našem regionu neočekávají, přírodního cukru se bobulím dostalo v nadstandardní míře. Vína proto budou zařaditelná do kategorií s vyšším přívlastkem. Potíže ale na mnoha vinicích způsobují nálety špačků.
Do svého závěru se blíží vinobraní na Slovácku. Přestože rekordní úrodu hroznů, co se množství týče, vinaři v našem regionu neočekávají, přírodního cukru se bobulím dostalo v nadstandardní míře. Vína proto budou zařaditelná do kategorií s vyšším přívlastkem. Potíže ale na mnoha vinicích způsobují nálety špačků.
K období adventu se váže mnoho zvyků, které stojí za to si každoročně připomínat. Pusťte se s námi do jedné takové tradice – prvního svátečního pečení. Ať cukroví stihne změknout, než přiletí Ježíšek. A pozor, mlsat mohou i diabetici. Máme pro vás také dva recepty na vánoční dobroty bez cukru.
Víte co je cukrovka, jaké jsou její příznaky, rizika a jak se proti ní bránit? Nechte si svůj cukr změřit včas.
V galerii se děti přiučí šití, vaření, truhlařině a dozvědí se více o elektřině. Součástí kurzů budou zajímavé experimenty.
Spory o vyhlášení bezdoplatkové zóny na celém území Ústí nad Labem a Trmice neutichly ani po půl roce. Jak to vypadá, neutichnou, dokud bude vyhláška existovat.
Je to nedílná součást každé oslavy. Sklenička bublinek se pro tuzemské milovníky vína stává naprostou samozřejmostí, což dokazují čísla. Loni se u nás prodalo přes 22 milionů lahví. Přitom ještě před čtyřmi lety to bylo o sedm milionů lahví méně a bublinkové šílenství hned tak neskončí. Kromě sektu na nás „útočí“ i prosecco.
Světový den srdce je pořádán už devatenáctým rokem a každoročně se ho zúčastňuje více než 100 zemí celého světa. V pondělí 30. září se od 9 do 12 hodin k akci připojí i kladenská nemocnice. Zájemci si mohou nechat v Centru akutní medicíny změřit krevní tlak, hladinu cukru v krvi, nechat si provést sonografické vyšetření srdce a další.
Šedesát procent pro bílá vína, deset pro růžová a zbytek pro červená. Takhle většinou vypadají koláčové grafy, které znázorňují spotřebu vín v České republice. Ta dokáže ze svých zdrojů pokrýt zhruba třetinu celkové konzumace. Zbytek musíme dovážet.
Bohatá úroda, kterou najdeme v přírodě, láká k okamžité konzumaci. Co si budeme povídat, čerstvé plody jsou nejlepší… Jenže všechno se časem přejí a navíc by byla škoda alespoň něco neschovat ve sklenicích ve spíži. Týdeník Květy ve svém článku podotýká, že nejen proto, že se to hodí třeba při pečení vánočního cukroví.
Hodonín – Ukázka kardiostimulátoru, jícnové sondy, Echo srdce či zátěžového testu. Zdarma natočení EKG, měření krevního tlaku, vyšetření hladiny cukru v krvi či cholesterolu a také odborné poradenství. To vše nabídne tento pátek Nemocnice TGM Hodonín na pracovišti kardiologické ambulance u příležitosti světového dne krve.
K významnému výročí 150 let od postavení cukrovaru na Mělníku, které si letos připomínáme, nechal Mělnický osvětový a okrašlovací spolek v tomto roce vyrobit upomínkové předměty – homole cukru.
Tradiční chodská pochoutka dávno překročila hranice domažlického okresu. Sladký koláč plný tvarohu, povidel, případně i máku, mandlí a rozinek chtějí i v Plzni, na Klatovsku, ale turisté si je vozí i jako dárky a suvenýry domů. Chodské koláče už tak ochutnali v Německu, Rakousku, Austrálii, ale například i v Japonsku.
Dačice – Začátkem března letošního roku spatřila světlo světa známka připomínající vynález kostkového cukru. Stalo se tak v Dačicích před 176 lety a Dačičtí jsou na tuto skutečnost patřičně hrdí.
Ještě před sedmi lety stálo kilo cukru přes 24 korun, nyní byste za ně v obchodě nechali jen půlku této částky. Jak je to v době, kdy ceny ostatních potravin stoupají, vůbec možné? Zlom přišel v říjnu 2017, kdy Evropská unie zrušila kvóty, jež výrobu cukru v Evropě omezovaly předchozí půlstoletí.
Pegan dieta momentálně platí za velký americký stravovací hit. Měsíčník Kondice se podíval na to, v čem je tenhle kříženec veganství a paleolitického jídelníčku unikátní a komu může pomoci.
V minulých dnech způsobil neznámý pachatel ve Sportovně rekreačním areálu hlučínské štěrkovny škodu vyčíslenou na osm tisíc korun.
Grilovat nemusíte jen maso nebo klobásy, skvěle chutná i lilek, kukuřice, sýr nebo houby. Lehkou a navíc chutnou večeři pak v létě zcela jistě oceníte. Nevěříte?
Zapojte se s Deníkem do soutěže a vyhrajte jeden z pěti balíčků s Emco produkty bez cukru.
K soudobé představě trávení léta patří grilování a ke grilování patří grilovací omáčky. Po které by měl spotřebitel sáhnout, aby se nespálil? Na tuto otázku se pokusil odpovědět senzorický test provedený v laboratoři Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) ve spolupráci s iniciativou Vím, co jím a piju. Přinesl překvapivé výsledky.
/FOTOGALERIE/ V Mladějově v Českém ráji se sešly na táboře pirátů děti s diabetickým onemocněním. Většina z nich přijela s novinkou, senzorem, kterým jim bezbolestně měří hladinu cukru v krvi (glykémii). Cukrovkou, která se projevuje poruchou metabolismu krevního cukru (glukózy), trpí v Česku sedm procent populace.
Už název slibuje, že jde o něco navíc. Když se ještě přidá legenda o tom, jak jen malé množství blahodárně působí na naše zdraví, člověk lehce nabyde dojmu, že bez superpotravin z dalekých končin nemůže žít. Jak ale zdůrazňuje Týdeník Květy, minimálně stejně účinné jsou plodiny z našich luhů a hájů.
Jiřní Čechy - Myslíte si, že dobře znáte a víte co je karamel? Pokud jste neochutnali pravý Českokrumlovský karamel od Vaška, nevíte, o co přicházíte. V krumlovské karamelovně vznikají tekuté karamely sladké, voňavé, kořeněné, slané, ale i přiměřeně či více pálivé s rozmarýnem, neboť obsahují chilli papričku. Využít je můžete při vaření na mnoho způsobů.
Hromádku kostek nezvykle velkou – a hned vedle ještě větší. Vlastně přímo obrovskou! To v Berouně předvedli dětem i jejich rodičům středočeští hygienici. A vyvolali překvapení; někdy dokonce opravdu velký údiv. Nenabízeli totiž kostky na hraní, ale vytasili se s kostkami cukru. Jejich prostřednictvím názorně ukázali, kolik cukru obsahují balení rozmanitých pochoutek, jež mají děti v oblibě. A je to pohled, jaký nezasvěceného zaskočí. Jen pár kostiček bylo výjimkou. Spíš jich byly hrsti. Některé nápoje, ať už v plastu, nebo v plechu, navíc doprovodila ještě další varování.
Studna odkrytá u Ostrova na Orlickoústecku je podle expertů nejstarší dochovanou dřevěnou stavbou v celé Evropě. Vědci z dřevařské fakulty Mendelovy univerzity odhadují, že stromy na její stavbu byly pokáceny mezi lety 5256 až 5255 před naším letopočtem.
Studna odkrytá u Ostrova na Orlickoústecku je podle expertů nejstarší dochovanou dřevěnou stavbou v celé Evropě.
Plzeň - Hladinu cukru v krvi ohlídá čip v těle a speciální aplikace v mobilním telefonu.
Dobrovice - Fotbalisté Benešova prohráli na Mladoboleslavsku v penaltovém rozstřelu.
Společnost Lidl definovala nové cíle pro složení výrobků svých vlastních značek. „Činíme tak s ohledem na zdraví spotřebitelů,“ uvedl jednatel společnosti Lidl Michal Farník. Lidl stanovil také cíle pro nákup obalů a produktů obsahujících celulózu, pro nákup květin a rostlin a pro nákup produktů živočišného původu.
Brno /JAK NA TRIATLON/ – Bez pití a jídla se neobejdete. Ani při závodě. Jenže co, kdy a v jakém množství do sebe dostat? To je takřka vědní disciplína. Stravě a pitnému režimu se věnuje již jedenáctý díl seriálu Deníku Rovnost Jak na triatlon.
/ROZHOVOR/ Z průmyslové metropole severní Francie do zapadlé vesničky na Vysočině. A současně z vyhlášených michelinských restaurací do domácí kuchyně rodinné restaurace, kde je sám sobě sluhou i pánem. Taková je ve dvou větách životní cesta francouzského šéfkuchaře Rémiho Decroixe, který už několik let vaří v komorním podniku uprostřed polí, lesů a luk v Horních Dubenkách. O své lásce - vaření - mluvil v rozhovoru pro měsíčník Gurmet. Podívejte se v galerii do jeho restaurce.
Mělník - Letos si Mělník připomíná významné výročí. Uplynulo 150 let od postavení a zprovoznění mělnického cukrovaru. To rozhodně nezůstalo zapomenuto. Už začátkem letošního roku nechal Mělnický osvětový a okrašlovací spolek vyrobit k tomuto výročí upomínkové předměty – bílé homole cukru.
Kolik chodů má mít správná svatební hostina? Kdo určuje její pravidla? Může se podávat ryba? Pokud vás na takové otázky právě hledáte odpovědi, ulehčete si svůj úkol jednoduchým pravidlem: Dobrá svatební tabule je taková, u níž nikdo nehladoví.
Zdařilou úpravou hlavního jídla, ať už jde o maso, nebo o jinou pochoutku, starost kuchaře nekončí. Ještě je třeba vybrat přílohu, která bude na talíři nejen jako ozdoba, ale také jako další důvod, proč se na prostřenou tabuli těšit.
Pokud se chcete držet velikonoční tradice, každý sváteční den byste měli jíst jinou sladkou dobrotu. Kromě Velkého pátku, kdy by měl být půst.
Dvacetiminutový film Cukr a sůl natočili režisér Adam Martinec a kameraman David Hofmann. Tito filmaři se znají nejen ze studií na FAMU, ale také z rodného Krnova.
Berounsko - Pitná voda bude od ledna opět dražší, a to od 2,5 procenta. Cena vodného a stočného se má zvýšit o inflaci.
Jičínsko - Dnes vás seznámíme s dalšími miminky narozenými v jičínské porodnici.
Tachovsko – Kolo, pilu, motorkářské, ale i rybářské vybavení, si přivlastnil neznámý pachatel při vloupání do sklepní kóje.
Hradec Králové – Proces, jehož cílem je blahořečení kněze Josefa Toufara, umučeného v souvislosti s takzvaným číhošťským zázrakem, vstoupil do další fáze. Postulátor Tomáš Petráček, který má záležitost na starosti, podal žádost o zahájení kanonizačního řízení. Potvrdil to královéhradecký biskup Jan Vokál.