Vývar z brambor, cukr a kyselé okurky byly několik dnů jedinou stravou jedenáctileté dívky z Ostravy. Byt, v němž pobývala se svou apatickou matkou, která většinu času trávila hraním na počítači, připomínal brloh.
Spotřebitelská organizace dTest srovnala složení 28 snídaňových cereálií s ohledem na množství cukrů, tuků, vlákniny či přidaných vitamínů. U dvaadvaceti z nich tvořil podíl cukru více než pětinu.
Dva kusy vesmírných hornin, které dopadly nedávno na Zemi, obsahují ribózu, tedy monosacharid, jenž představuje základní molekulu pro život a genetiku, a další podobné cukry. Podporuje to názor, že řada složek nezbytných pro život se dostala na Zemi v důsledku nárazu meziplanetárních těles.
Tradiční štědrovečerní večeře je jedním ze symbolů českých Vánoc. Je proto škoda, že se na slavnostně vyzdobeném stole objevují rybí polévka a smažený kapr stále méně. Pojďme si proto připomenout, co na Štědrý den chystaly naše babičky.
Vánoce by měly být svátkem klidu, míru a lásky. Na horách by měl padat sníh a na koberce zase jehličí. Není snad nikdo, koho by vánoční atmosféra nepohltila. A tak někdy zapomeneme, že nám štědrovečerní nadílka může způsobit zdravotní i psychické potíže. Jak se na vánoční hody připravit a vše v pohodě a hlavně ve zdraví zvládnout?
Máte lehce zvýšený tlak a neřešíte to? Chyba! Vysoký krevní tlak neboli hypertenze sice většinou nebolí, ale do budoucna vám může připravit pěkné trápení. „Nemoci se přezdívá tichý zabiják zejména proto, že lidé, kteří vysokým tlakem trpí, nemusí řadu let pociťovat žádné příznaky, dokud se krevní tlak nedostane na nebezpečnou úroveň. Na takové hranici jsem žila několik let i já,“ líčí 28letá Hanka.
Jogurty patří mezi zakysané mléčné výrobky, které jsou nositelem zdraví prospěšných mikroorganismů mléčného kvašení. Obsahují ale také vápník a mléčný tuk, který napomáhá jeho ukládání do kostí. Navíc mají minimální obsah mléčného cukru neboli laktózy.
Štědrý den se blíží, už jste si rozmysleli, jaké cukroví budete letos péct? Pokud se kromě svých oblíbených druhů chystáte i na nějaké nové, zkuste naše recepty.
Domácí uzení, to je česká a moravská výsada. Právě s blížící se zimou je kouř ze zahradních udíren stále častějším průvodcem po našich vesnicích. Ten, kdo poznal, jak voní a chutnají maso, klobáska, ryba nebo sýr čerstvě vytažené z udírny, se na tento až rituální okamžik těší dlouho dopředu. Dnešní receptář tedy věnujeme přípravě pokrmů z toho nejlepšího, co můžete z udírny vytáhnout.
Vánoční cukroví se na stolech objeví až za pár týdnů, ale některé druhy je třeba připravovat s předstihem. Teprve uložením na vhodném místě totiž božsky změknou a dostanou tu správnou chuť.
Její recepty jsou prý drahé a náročné na suroviny. Tato pověst však nejslavnější české kuchařce Magdaleně Dobromile Rettigové v mnohém křivdí. Ve skutečnosti totiž učila své čtenářky šetřit, ničím neplýtvat a využívat každý zbytek.
Jogurty patří mezi zakysané mléčné výrobky, které jsou nositelem zdraví prospěšných mikroorganismů mléčného kvašení. Obsahují ale také vápník a mléčný tuk, který napomáhá jeho ukládání do kostí. Navíc mají minimální obsah mléčného cukru neboli laktózy.
Čokoládové figurky v podobě Mikuláše, čerta a anděla patří k vítanému zpestření mikulášské nadílky pro děti. Jenže ne každá figurka je z opravdové čokolády. Jak poznáte ty pravé a proč je dobré je odlišovat od náhražek?
Dva kusy vesmírných hornin, které dopadly nedávno na Zemi, obsahují ribózu, tedy monosacharid, jenž představuje základní molekulu pro život a genetiku, a další podobné cukry. Podporuje to názor, že řada složek nezbytných pro život se dostala na Zemi v důsledku nárazu meziplanetárních těles.
Může být klasická mramorovaná z nadýchaného piškotového těsta. Nebo třeba v dietní verzi, kdy cukr nahradí banán a mouku tvaroh. Nebo vůbec nemusí být sladká, ale chutnat po mase, sýru nebo špenátu. Bábovek se dá upéci milion variant a tu nejlepší z nich vyberou na soutěži ve Vysoké Peci.
/POZVÁNKY/ Janina Černá a Hanka Valášková budou v úterý od 17.30 hodin v To je bistro v Hradci Králové podepisovat svoji novou knihu nazvanou kuchařka Cukrfree - devítitýdenní program s podtitulem Zbavte se závislosti na cukru! Součástí autogramiády bude i ochutnávka.
Spotřebitelská organizace dTest prozkoumala kvalitu kupovaných džemů a marmelád. Nezávislý test odhalil velké rozdíly v obsahu ovoce včetně klamavých informací na obalu.
Cena cukru na pultech zřejmě poroste. I když cukrovarnická kampaň na Hané je sotva v polovině, cukrovary už hlásí, že sladidla vyrobí méně, než měly v plánu pro letošní rok. Propad odhadují kolem 25 procent. Může za to přetrvávající sucho, invaze hrabošů a houbová choroba, která se podepsala na nižší cukernatosti řepy.
Cena cukru na pultech zřejmě poroste. I když cukrovarnická kampaň na Hané je sotva v polovině, cukrovary už hlásí, že sladidla vyrobí méně, než měly v plánu pro letošní rok. Propad odhadují kolem 25 procent. Může za to přetrvávající sucho, invaze hrabošů a houbová choroba, která se podepsala na nižší cukernatosti řepy.
Cena cukru na pultech zřejmě poroste. I když cukrovarnická kampaň na Hané je sotva v polovině, cukrovary už hlásí, že sladidla vyrobí méně, než měly v plánu pro letošní rok. Propad odhadují kolem 25 procent. Může za to přetrvávající sucho, invaze hrabošů a houbová choroba, která se podepsala na nižší cukernatosti řepy.
Cukrovka není jenom o cukru. Beseda na toto téma se uskuteční 14. listopadu od 15 hodin ve společenské místnosti klubu seniorů Pohoda v Kostelci nad Orlicí.
Preventivní vyšetření na cukrovku nabídne ve čtvrtek šternberská nemocnice. Bez předchozího objednání a zdarma. Zájemci budou moci probrat s lékařem svůj zdravotní stav a dozvědět se více o zdravém stravování.
Jak žít zdravěji a připravit si chutná jídla bez cukru, radí lidem Janina a Hanka, autorky knihy Cukrfree 9týdenní program. Podpisy i rady, jak začít žít bez konzumace cukru, rozdají v pondělí odpoledne v brněnské pražírně kavy Rebelbean.
Dozrávající vlašské ořechy jsou jedním ze symbolů nástupu podzimu. A zároveň se mohou stát i symbolem oživení ve vaší kuchyni. Použití je totiž všestranné – vlašské ořechy jsou vhodné jak vcelku, tak třeba i nasekané nebo pomleté.
Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.
Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.
Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.
Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.
Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.
Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.
Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.
Zní to jako zápletka crazy komedie, ale žádná velká zábava to není. Léčba banálního zranění palce antibiotiky vedla u šestačtyřicetiletého Američana k tomu, že se jeho střeva proměnila na "pivovar" - opíjelo ho prosté snědení cukrů, ty v něm samy kvasily na alkohol. Případ popsal web New Scientist.
Do svého závěru se blíží vinobraní na Slovácku. Přestože rekordní úrodu hroznů, co se množství týče, vinaři v našem regionu neočekávají, přírodního cukru se bobulím dostalo v nadstandardní míře. Vína proto budou zařaditelná do kategorií s vyšším přívlastkem. Potíže ale na mnoha vinicích způsobují nálety špačků.
Do svého závěru se blíží vinobraní na Slovácku. Přestože rekordní úrodu hroznů, co se množství týče, vinaři v našem regionu neočekávají, přírodního cukru se bobulím dostalo v nadstandardní míře. Vína proto budou zařaditelná do kategorií s vyšším přívlastkem. Potíže ale na mnoha vinicích způsobují nálety špačků.
K období adventu se váže mnoho zvyků, které stojí za to si každoročně připomínat. Pusťte se s námi do jedné takové tradice – prvního svátečního pečení. Ať cukroví stihne změknout, než přiletí Ježíšek. A pozor, mlsat mohou i diabetici. Máme pro vás také dva recepty na vánoční dobroty bez cukru.
Spory o vyhlášení bezdoplatkové zóny na celém území Ústí nad Labem a Trmice neutichly ani po půl roce. Jak to vypadá, neutichnou, dokud bude vyhláška existovat.
Je to nedílná součást každé oslavy. Sklenička bublinek se pro tuzemské milovníky vína stává naprostou samozřejmostí, což dokazují čísla. Loni se u nás prodalo přes 22 milionů lahví. Přitom ještě před čtyřmi lety to bylo o sedm milionů lahví méně a bublinkové šílenství hned tak neskončí. Kromě sektu na nás „útočí“ i prosecco.
Světový den srdce je pořádán už devatenáctým rokem a každoročně se ho zúčastňuje více než 100 zemí celého světa. V pondělí 30. září se od 9 do 12 hodin k akci připojí i kladenská nemocnice. Zájemci si mohou nechat v Centru akutní medicíny změřit krevní tlak, hladinu cukru v krvi, nechat si provést sonografické vyšetření srdce a další.
Šedesát procent pro bílá vína, deset pro růžová a zbytek pro červená. Takhle většinou vypadají koláčové grafy, které znázorňují spotřebu vín v České republice. Ta dokáže ze svých zdrojů pokrýt zhruba třetinu celkové konzumace. Zbytek musíme dovážet.
Bohatá úroda, kterou najdeme v přírodě, láká k okamžité konzumaci. Co si budeme povídat, čerstvé plody jsou nejlepší… Jenže všechno se časem přejí a navíc by byla škoda alespoň něco neschovat ve sklenicích ve spíži. Týdeník Květy ve svém článku podotýká, že nejen proto, že se to hodí třeba při pečení vánočního cukroví.
Hodonín – Ukázka kardiostimulátoru, jícnové sondy, Echo srdce či zátěžového testu. Zdarma natočení EKG, měření krevního tlaku, vyšetření hladiny cukru v krvi či cholesterolu a také odborné poradenství. To vše nabídne tento pátek Nemocnice TGM Hodonín na pracovišti kardiologické ambulance u příležitosti světového dne krve.
K významnému výročí 150 let od postavení cukrovaru na Mělníku, které si letos připomínáme, nechal Mělnický osvětový a okrašlovací spolek v tomto roce vyrobit upomínkové předměty – homole cukru.
Tradiční chodská pochoutka dávno překročila hranice domažlického okresu. Sladký koláč plný tvarohu, povidel, případně i máku, mandlí a rozinek chtějí i v Plzni, na Klatovsku, ale turisté si je vozí i jako dárky a suvenýry domů. Chodské koláče už tak ochutnali v Německu, Rakousku, Austrálii, ale například i v Japonsku.