Kreativ

ŠTÍTEK: cukr

Dva meteority, které nedávno dopadly na Zemi, skrývaly "stopu života"

Dva kusy vesmírných hornin, které dopadly nedávno na Zemi, obsahují ribózu, tedy monosacharid, jenž představuje základní molekulu pro život a genetiku, a další podobné cukry. Podporuje to názor, že řada složek nezbytných pro život se dostala na Zemi v důsledku nárazu meziplanetárních těles.

Jak přežít Vánoce ve zdraví: neplácat páté přes deváté a inspirovat se Italy

Vánoce by měly být svátkem klidu, míru a lásky. Na horách by měl padat sníh a na koberce zase jehličí. Není snad nikdo, koho by vánoční atmosféra nepohltila. A tak někdy zapomeneme, že nám štědrovečerní nadílka může způsobit zdravotní i psychické potíže. Jak se na vánoční hody připravit a vše v pohodě a hlavně ve zdraví zvládnout?

Měření krevního tlaku - Ilustrační foto

Tichý zabiják. Neléčený vysoký tlak snižuje délku života až o tři roky

Máte lehce zvýšený tlak a neřešíte to? Chyba! Vysoký krevní tlak neboli hypertenze sice většinou nebolí, ale do budoucna vám může připravit pěkné trápení. „Nemoci se přezdívá tichý zabiják zejména proto, že lidé, kteří vysokým tlakem trpí, nemusí řadu let pociťovat žádné příznaky, dokud se krevní tlak nedostane na nebezpečnou úroveň. Na takové hranici jsem žila několik let i já,“ líčí 28letá Hanka.

Jeden jogurt denně prospívá zdraví. Má to ovšem hned několik "ale"

Jogurty patří mezi zakysané mléčné výrobky, které jsou nositelem zdraví prospěšných mikroorganismů mléčného kvašení. Obsahují ale také vápník a mléčný tuk, který napomáhá jeho ukládání do kostí. Navíc mají minimální obsah mléčného cukru neboli laktózy. 

Uzené maso je nám souzené. Co vše patří do kouře a co pak s tím?

Domácí uzení, to je česká a moravská výsada. Právě s blížící se zimou je kouř ze zahradních udíren stále častějším průvodcem po našich vesnicích. Ten, kdo poznal, jak voní a chutnají maso, klobáska, ryba nebo sýr čerstvě vytažené z udírny, se na tento až rituální okamžik těší dlouho dopředu. Dnešní receptář tedy věnujeme přípravě pokrmů z toho nejlepšího, co můžete z udírny vytáhnout.

Jeden jogurt denně prospívá zdraví. Má to ovšem hned několik "ale"

Jogurty patří mezi zakysané mléčné výrobky, které jsou nositelem zdraví prospěšných mikroorganismů mléčného kvašení. Obsahují ale také vápník a mléčný tuk, který napomáhá jeho ukládání do kostí. Navíc mají minimální obsah mléčného cukru neboli laktózy. 

Dva meteority, které nedávno dopadly na Zemi, skrývaly "stopu života"

Dva kusy vesmírných hornin, které dopadly nedávno na Zemi, obsahují ribózu, tedy monosacharid, jenž představuje základní molekulu pro život a genetiku, a další podobné cukry. Podporuje to názor, že řada složek nezbytných pro život se dostala na Zemi v důsledku nárazu meziplanetárních těles.

Tip na víkend: Ve Vysoké Peci pořádají bábovkové klání

Může být klasická mramorovaná z nadýchaného piškotového těsta. Nebo třeba v dietní verzi, kdy cukr nahradí banán a mouku tvaroh. Nebo vůbec nemusí být sladká, ale chutnat po mase, sýru nebo špenátu. Bábovek se dá upéci milion variant a tu nejlepší z nich vyberou na soutěži ve Vysoké Peci.

Autogramiáda se koná v To je bistro

/POZVÁNKY/ Janina Černá a Hanka Valášková budou v úterý od 17.30 hodin v To je bistro v Hradci Králové podepisovat svoji novou knihu nazvanou kuchařka Cukrfree - devítitýdenní program s podtitulem Zbavte se závislosti na cukru! Součástí autogramiády bude i ochutnávka.

Cukru bude letos na Hané méně, jeho cena poroste. I kvůli suchu a hrabošům

Cena cukru na pultech zřejmě poroste. I když cukrovarnická kampaň na Hané je sotva v polovině, cukrovary už hlásí, že sladidla vyrobí méně, než měly v plánu pro letošní rok. Propad odhadují kolem 25 procent. Může za to přetrvávající sucho, invaze hrabošů a houbová choroba, která se podepsala na nižší cukernatosti řepy.

Cukru bude méně a jeho cena poroste. Kvůli suchu i hrabošům

Cena cukru na pultech zřejmě poroste. I když cukrovarnická kampaň na Hané je sotva v polovině, cukrovary už hlásí, že sladidla vyrobí méně, než měly v plánu pro letošní rok. Propad odhadují kolem 25 procent. Může za to přetrvávající sucho, invaze hrabošů a houbová choroba, která se podepsala na nižší cukernatosti řepy.

Cukru bude letos méně, jeho cena poroste. Kvůli suchu, hrabošům i cerkosporióze

Cena cukru na pultech zřejmě poroste. I když cukrovarnická kampaň na Hané je sotva v polovině, cukrovary už hlásí, že sladidla vyrobí méně, než měly v plánu pro letošní rok. Propad odhadují kolem 25 procent. Může za to přetrvávající sucho, invaze hrabošů a houbová choroba, která se podepsala na nižší cukernatosti řepy.

Pohoda zve na besedu věnovanou cukrovce

Cukrovka není jenom o cukru. Beseda na toto téma se uskuteční 14. listopadu od 15 hodin ve společenské místnosti klubu seniorů Pohoda v Kostelci nad Orlicí.

Vyšetří cukr v krvi. Bez objednání a zdarma

Preventivní vyšetření na cukrovku nabídne ve čtvrtek šternberská nemocnice. Bez předchozího objednání a zdarma. Zájemci budou moci probrat s lékařem svůj zdravotní stav a dozvědět se více o zdravém stravování.  

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Američan se stal sám sobě pivovarem. Býval opilý, i když se alkoholu nedotkl

Zní to jako zápletka crazy komedie, ale žádná velká zábava to není. Léčba banálního zranění palce antibiotiky vedla u šestačtyřicetiletého Američana k tomu, že se jeho střeva proměnila na "pivovar" - opíjelo ho prosté snědení cukrů, ty v něm samy kvasily na alkohol. Případ popsal web New Scientist.

Vinobraní na Slovácku? Sklízet "pomáhají" také hejna špačků

Do svého závěru se blíží vinobraní na Slovácku. Přestože rekordní úrodu hroznů, co se množství týče, vinaři v našem regionu neočekávají, přírodního cukru se bobulím dostalo v nadstandardní míře. Vína proto budou zařaditelná do kategorií s vyšším přívlastkem. Potíže ale na mnoha vinicích způsobují nálety špačků.

Staročeské Vánoce. Vyzkoušejte recepty na tradiční vánoční cukroví

K období adventu se váže mnoho zvyků, které stojí za to si každoročně připomínat. Pusťte se s námi do jedné takové tradice – prvního svátečního pečení. Ať cukroví stihne změknout, než přiletí Ježíšek. A pozor, mlsat mohou i diabetici. Máme pro vás také dva recepty na vánoční dobroty bez cukru.

Češi a bublinky. Milují „demíčko“ a věří mýtům o zasunuté lžičce

Je to nedílná součást každé oslavy. Sklenička bublinek se pro tuzemské milovníky vína stává naprostou samozřejmostí, což dokazují čísla. Loni se u nás prodalo přes 22 milionů lahví. Přitom ještě před čtyřmi lety to bylo o sedm milionů lahví méně a bublinkové šílenství hned tak neskončí. Kromě sektu na nás „útočí“ i prosecco.  

Kladenská nemocnice se připojí ke Světovému dni srdce

Světový den srdce je pořádán už devatenáctým rokem a každoročně se ho zúčastňuje více než 100 zemí celého světa. V pondělí 30. září se od 9 do 12 hodin k akci připojí i kladenská nemocnice. Zájemci si mohou nechat v Centru akutní medicíny změřit krevní tlak, hladinu cukru v krvi, nechat si provést sonografické vyšetření srdce a další.

Čas zavařování: u malin, borůvek či brusinek se musejí dodržet určitá pravidla

Bohatá úroda, kterou najdeme v přírodě, láká k okamžité konzumaci. Co si budeme povídat, čerstvé plody jsou nejlepší… Jenže všechno se časem přejí a navíc by byla škoda alespoň něco neschovat ve sklenicích ve spíži. Týdeník Květy ve svém článku podotýká, že nejen proto, že se to hodí třeba při pečení vánočního cukroví.

Zdarma poradí i vyšetří. Kvůli srdci

Hodonín – Ukázka kardiostimulátoru, jícnové sondy, Echo srdce či zátěžového testu. Zdarma natočení EKG, měření krevního tlaku, vyšetření hladiny cukru v krvi či cholesterolu a také odborné poradenství. To vše nabídne tento pátek Nemocnice TGM Hodonín na pracovišti kardiologické ambulance u příležitosti světového dne krve.

Větší mělnická homole cukru

K významnému výročí 150 let od postavení cukrovaru na Mělníku, které si letos připomínáme, nechal Mělnický osvětový a okrašlovací spolek v tomto roce vyrobit upomínkové předměty – homole cukru.

Z obřadního pokrmu suvenýrem. Chodské koláče dobyly i daleké Japonsko

Tradiční chodská pochoutka dávno překročila hranice domažlického okresu. Sladký koláč plný tvarohu, povidel, případně i máku, mandlí a rozinek chtějí i v Plzni, na Klatovsku, ale turisté si je vozí i jako dárky a suvenýry domů. Chodské koláče už tak ochutnali v Německu, Rakousku, Austrálii, ale například i v Japonsku.