Kreativ

ŠTÍTEK: cukr

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Američan se stal sám sobě pivovarem. Býval opilý, i když se alkoholu nedotkl

Zní to jako zápletka crazy komedie, ale žádná velká zábava to není. Léčba banálního zranění palce antibiotiky vedla u šestačtyřicetiletého Američana k tomu, že se jeho střeva proměnila na "pivovar" - opíjelo ho prosté snědení cukrů, ty v něm samy kvasily na alkohol. Případ popsal web New Scientist.

Vinobraní na Slovácku? Sklízet "pomáhají" také hejna špačků

Do svého závěru se blíží vinobraní na Slovácku. Přestože rekordní úrodu hroznů, co se množství týče, vinaři v našem regionu neočekávají, přírodního cukru se bobulím dostalo v nadstandardní míře. Vína proto budou zařaditelná do kategorií s vyšším přívlastkem. Potíže ale na mnoha vinicích způsobují nálety špačků.

Staročeské Vánoce. Vyzkoušejte recepty na tradiční vánoční cukroví

K období adventu se váže mnoho zvyků, které stojí za to si každoročně připomínat. Pusťte se s námi do jedné takové tradice – prvního svátečního pečení. Ať cukroví stihne změknout, než přiletí Ježíšek. A pozor, mlsat mohou i diabetici. Máme pro vás také dva recepty na vánoční dobroty bez cukru.

Češi a bublinky. Milují „demíčko“ a věří mýtům o zasunuté lžičce

Je to nedílná součást každé oslavy. Sklenička bublinek se pro tuzemské milovníky vína stává naprostou samozřejmostí, což dokazují čísla. Loni se u nás prodalo přes 22 milionů lahví. Přitom ještě před čtyřmi lety to bylo o sedm milionů lahví méně a bublinkové šílenství hned tak neskončí. Kromě sektu na nás „útočí“ i prosecco.  

Kladenská nemocnice se připojí ke Světovému dni srdce

Světový den srdce je pořádán už devatenáctým rokem a každoročně se ho zúčastňuje více než 100 zemí celého světa. V pondělí 30. září se od 9 do 12 hodin k akci připojí i kladenská nemocnice. Zájemci si mohou nechat v Centru akutní medicíny změřit krevní tlak, hladinu cukru v krvi, nechat si provést sonografické vyšetření srdce a další.

Čas zavařování: u malin, borůvek či brusinek se musejí dodržet určitá pravidla

Bohatá úroda, kterou najdeme v přírodě, láká k okamžité konzumaci. Co si budeme povídat, čerstvé plody jsou nejlepší… Jenže všechno se časem přejí a navíc by byla škoda alespoň něco neschovat ve sklenicích ve spíži. Týdeník Květy ve svém článku podotýká, že nejen proto, že se to hodí třeba při pečení vánočního cukroví.

Zdarma poradí i vyšetří. Kvůli srdci

Hodonín – Ukázka kardiostimulátoru, jícnové sondy, Echo srdce či zátěžového testu. Zdarma natočení EKG, měření krevního tlaku, vyšetření hladiny cukru v krvi či cholesterolu a také odborné poradenství. To vše nabídne tento pátek Nemocnice TGM Hodonín na pracovišti kardiologické ambulance u příležitosti světového dne krve.

Větší mělnická homole cukru

K významnému výročí 150 let od postavení cukrovaru na Mělníku, které si letos připomínáme, nechal Mělnický osvětový a okrašlovací spolek v tomto roce vyrobit upomínkové předměty – homole cukru.

Z obřadního pokrmu suvenýrem. Chodské koláče dobyly i daleké Japonsko

Tradiční chodská pochoutka dávno překročila hranice domažlického okresu. Sladký koláč plný tvarohu, povidel, případně i máku, mandlí a rozinek chtějí i v Plzni, na Klatovsku, ale turisté si je vozí i jako dárky a suvenýry domů. Chodské koláče už tak ochutnali v Německu, Rakousku, Austrálii, ale například i v Japonsku. 

Cukr je za babku. Zrušení kvót srazilo cenu ke dnu

Ještě před sedmi lety stálo kilo cukru přes 24 korun, nyní byste za ně v obchodě nechali jen půlku této částky. Jak je to v době, kdy ceny ostatních potravin stoupají, vůbec možné? Zlom přišel v říjnu 2017, kdy Evropská unie zrušila kvóty, jež výrobu cukru v Evropě omezovaly předchozí půlstoletí.

Velký test grilovacích omáček překvapil. Levné deklasovaly ty nejdražší

K soudobé představě trávení léta patří grilování a ke grilování patří grilovací omáčky. Po které by měl spotřebitel sáhnout, aby se nespálil? Na tuto otázku se pokusil odpovědět senzorický test provedený v laboratoři Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) ve spolupráci s iniciativou Vím, co jím a piju. Přinesl překvapivé výsledky.

Diabetické děti hlídá senzor

/FOTOGALERIE/ V Mladějově v Českém ráji se sešly na táboře pirátů děti s diabetickým onemocněním. Většina z nich přijela s novinkou, senzorem, kterým jim bezbolestně měří hladinu cukru v krvi (glykémii). Cukrovkou, která se projevuje poruchou metabolismu krevního cukru (glukózy), trpí v Česku sedm procent populace.

Zelenina - ilustrační foto.

České superpotraviny si zadají s těmi exotickými. Mají spoustu bonusů

Už název slibuje, že jde o něco navíc. Když se ještě přidá legenda o tom, jak jen malé množství blahodárně působí na naše zdraví, člověk lehce nabyde dojmu, že bez superpotravin z dalekých končin nemůže žít. Jak ale zdůrazňuje Týdeník Květy, minimálně stejně účinné jsou plodiny z našich luhů a hájů.

Z cukru, koření a bylinek vyrábí Irena Kalkušová tekutou dobrotu

Jiřní Čechy - Myslíte si, že dobře znáte a víte co je karamel? Pokud jste neochutnali pravý Českokrumlovský karamel od Vaška, nevíte, o co přicházíte. V krumlovské karamelovně vznikají tekuté karamely sladké, voňavé, kořeněné, slané, ale i přiměřeně či více pálivé s rozmarýnem, neboť obsahují chilli papričku. Využít je můžete při vaření na mnoho způsobů.

Hygienici šokovali dětské mlsaly. Připravili jim hromádky cukru

Hromádku kostek nezvykle velkou – a hned vedle ještě větší. Vlastně přímo obrovskou! To v Berouně předvedli dětem i jejich rodičům středočeští hygienici. A vyvolali překvapení; někdy dokonce opravdu velký údiv. Nenabízeli totiž kostky na hraní, ale vytasili se s kostkami cukru. Jejich prostřednictvím názorně ukázali, kolik cukru obsahují balení rozmanitých pochoutek, jež mají děti v oblibě. A je to pohled, jaký nezasvěceného zaskočí. Jen pár kostiček bylo výjimkou. Spíš jich byly hrsti. Některé nápoje, ať už v plastu, nebo v plechu, navíc doprovodila ještě další varování.

Lidl se zaměří na zdraví. Sníží cukr a sůl ve svých výrobcích o 20 procent

Společnost Lidl definovala nové cíle pro složení výrobků svých vlastních značek. „Činíme tak s ohledem na zdraví spotřebitelů,“ uvedl jednatel společnosti Lidl Michal Farník. Lidl stanovil také cíle pro nákup obalů a produktů obsahujících celulózu, pro nákup květin a rostlin a pro nákup produktů živočišného původu.

Když Francouz vaří v české vsi. Rémi Decroix: Je tu ráj. Nejkrásnější zapadákov

/ROZHOVOR/ Z průmyslové metropole severní Francie do zapadlé vesničky na Vysočině. A současně z vyhlášených michelinských restaurací do domácí kuchyně rodinné restaurace, kde je sám sobě sluhou i pánem. Taková je ve dvou větách životní cesta francouzského šéfkuchaře Rémiho Decroixe, který už několik let vaří v komorním podniku uprostřed polí, lesů a luk v Horních Dubenkách. O své lásce - vaření - mluvil v rozhovoru pro měsíčník Gurmet. Podívejte se v galerii do jeho restaurce.

Homole cukru je unikátním sběratelským suvenýrem

Mělník - Letos si Mělník připomíná významné výročí. Uplynulo 150 let od postavení a zprovoznění mělnického cukrovaru. To rozhodně nezůstalo zapomenuto. Už začátkem letošního roku nechal Mělnický osvětový a okrašlovací spolek vyrobit k tomuto výročí upomínkové předměty – bílé homole cukru.

V úsilí o blahořečení kněze Toufara mohou pomoci pamětníci

Hradec Králové – Proces, jehož cílem je blahořečení kněze Josefa Toufara, umučeného v souvislosti s takzvaným číhošťským zázrakem, vstoupil do další fáze. Postulátor Tomáš Petráček, který má záležitost na starosti, podal žádost o zahájení kanonizačního řízení. Potvrdil to královéhradecký biskup Jan Vokál.