Kreativ

ŠTÍTEK: dědictví

Z Bukvice.

Obec Bukvice – dědictví na venkově

Jičínsko - Obecní zastupitelstvo se stará o dědictví, které nám všem zanechali předkové. V letošním roce pokračujeme na projektech, které se týkají drobných kulturních památek. Zapsaných či nezapsaných.

Svět loutek - výstava v Dobrušce.

Svět loutek najdete v Dobrušce

Královéhradecko, Dobruška - Svět loutek je název výstavy, kterou si můžete až do 31. května prohlédnout v Malém sále Společenského centra - Kina 70 v Dobrušce.

Svět loutek - výstava v Dobrušce.

Výstava odkrývá svět loutek

Královéhradecko, Dobruška - Nahlédnout do světa loutek mohou návštěvníci výstavy, která se koná až do konce května v Malém sále Společenského centra - Kina 70 v Dobrušce. A není náhodou, že právě tam.

Výtvarné centrum Chagall v Ostravě.

Jiří Anderle vystavuje své skvosty v Ostravě

Světově proslulý grafik, někdejší herec Černého divadla, ale i hudebník Jiří Anderle vystavuje své skvosty v Ostravě. Jeho díla budou k vidění ve Výtvarném centru Chagall až do konce června.

Svět loutek - výstava v Dobrušce.

Výstava odkrývá svět loutek

Dobruška - Nahlédnout do světa loutek mohou návštěvníci výstavy, která se koná až do konce května v Malém sále Společenského centra - Kina 70 v Dobrušce. A není náhodou, že právě zde, Dobruška je s loutkářstvím pevně spjata.

První hříbě roku 2016 v Kladrubském národním hřebčíně.

Přípravy na nominaci hřebčína na seznam UNESCO vrcholí

Kladruby nad Labem – Národní hřebčín a jeho okolní krajina, po několik staletí utvářená a využívaná pro chov kočárových koní, jsou v celosvětovém měřítku jedinečné. Přesně to by měla dokázat dokumentace připravovaná pro nominaci na seznam kulturních památek UNESCO. Její příprava vrcholí, nominace má být hotová v září.

Ilustrační foto.

Hledači pokladů páchají nenávratné škody

HLASUJTE V ANKETĚ / Hledat staré mince nebo vojenskou techniku je stále oblíbenější zálibou mnoha milovníků historie. Bohužel ale právě hledači pokladů občas napáchají nenávratné škody.

Bývalý areál Hedvy v Moravské Třebové byl až na komín a trafostanici srovnán se zemí. Pro uvolněnou plochu vlastník prozatím využití nemá. Foto: Deník/Jiří Šmeral

Opuštěné a chátrající objekty léta čekají na nové využití

Svitavsko – Zchátralé opuštěné budovy, stovky čtverečních metrů nevyužívaných ploch zarostlých planou vegetací, nezřídka i kontaminovaná půda. Tíživé dědictví minulosti, ztělesněné nevyužívanými areály bývalých průmyslových závodů, zemědělských provozů, ale i historických objektů, řeší desítky měst a obcí v Pardubickém kraji.

Zámek Plumlov o velikonočním víkendu oživili komedianti a sokolníci.

Na Plumlově vítají jaro komedianti šermíři

Nevšední podívanou nabízí od víkendu až do pondělí celodenní program plumlovského zámku. Jaro tam přišli přivítat návštěvníci, kteří si mohli vyzkoušet například pletení pomlázky, střelbu z luku, podívat se do prostor zámku nebo si i pohladit káně.

Ilustrační foto.

V bytě po osamělé vdově zůstalo téměř půl milionu

Litoměřice – Velké překvapení čekalo na pracovníky litoměřického pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) při vyklízení bytu po zemřelé ženě z Litoměřic. Kromě velkého množství nahromaděných a zcela bezcenných věcí tam našli také trezor, ve kterém bylo uloženo 416 tisíc korun, 130 amerických dolarů a dvě vkladní knížky.

Robert Fico

Na Slovensku končí éra divokého mečiarismu, lidé si kladou otázky

Slovensko se po více než 19 letech zbavilo dědictví, které poznamenalo jeho demokratický vývoj. To je jeden z mnoha pohledů na rozhodnutí slovenské sněmovny zrušit kontroverzní amnestie, které bránily trestnímu stíhání pachatelů únosu syna někdejšího prezidenta Michala Kováče v roce 1995 do Rakouska.

Viktor Preiss a Marek Eben. Olomoucký kraj uděloval ceny za kulturní počiny roku 2016.

Preiss vtipkoval s Ebenem. Olomoucký kraj rozdával Ceny za kulturu

Duchovní, mnoho muzikantů, literární autoři, filmaři, sběratel sekyrek i jiní udržovatelé lidového dědictví. Prostřednictvím svých představitelů vyjádřil Olomoucký kraj úctu lidem kultury, kteří pracují v jeho prospěch a reprezentují ho za jeho hranicemi.

Andrea Něničková

Andrea Něničková, spoluzakladatelka humanitárního projektu

Andrea Něničková není jenom manželkou, matkou dvou synů, programovou vedoucí Městského kulturního střediska, ale také polovinou srdce humanitárního projektu Lvíček Míra. Tento projekt zajišťuje materiální pomoc pro děti z oblastí válečných konfliktů a zároveň se snaží o jejich problémech informovat.

Smajlík. Tento známý symbol připomíná pečeť na listině z 15. století, kterou uchovávají v opavském archivu.

V opavském archivu mají nejstaršího smajlíka

Smajlík. Tento známý emotikon poprvé použil americký grafik Harvey Ball v roce 1963. Nyní objevili badatelé v Zemském archivu v Opavě listinu, která smajlíka připomíná a je daleko starší.

Zřícenina hradu v Brandýse nad Orlicí.

Opraví jižní část zříceniny hradu

Brandýs nad Orlicí - Na brandýském hradě, jehož počátky sahají do poslední čtvrtiny 13. století, se řádně podepsal zub času. Dochovaly se z něj jen poměrně rozsáhlé zříceniny a několik místností. Snaha o jeho zachování bude pokračovat i letos.

Karel Klátil na besedě ve Vykulené Sově v Písku připomněl historii vojenství.

Písečtí zradili budoucí císařovnu Marii Terezii

Písek (FOTOGALERIE) – K významným znalcům historie vojenství patří Karel Klátil. Přesvědčili se o tom návštěvníci jeho dvou přednášek pořádaných spolkem Přátelé Kamenného mostu v Kávovém klubu Vykulená Sova.

Takovýhle úlovek nečekal!

U sousedů ubylo superboháčů

PĚKNÝ KOUSEK! Stefan Beis z Mauthu chytil v Dunaji sumce dlouhého 184 centimetry. „Je to jeho rekord, sumce nikdy předtím ve volné vodě ani neviděl," píše PNP. Po půlhodinovém boji rybu vytáhl na háček připravený na candáta…

Jarmil Chládek

Radní nominovali Jarmila Chládka

Chrudim – Radní města Chrudimi doporučili zastupitelstvu schválit udělení ceny Osobnost města Chrudim za rok 2016 panu Jarmilu Chládkovi (in memoriam) v oblasti kultura.

Z dálky vypadá zámek dobře, ve výřezu vpravo dole je však vidět, že zub času pracuje například i na fasádě

Hrochovotýnecký zámek chátrá, na dotaci nedosáhl

Hrochův Týnec – Do nevyužívaného hrochovotýneckého zámku by se mohla přestěhovat městská knihovna. Zámecké budova by však nejprve potřebovala opravit. „Bohužel mám ale špatnou zprávu, protože náš projekt nebyl zařazen do dotačního programu pro záchranu architektonického dědictví," konstatoval starosta města Petr Schejbal.

Ilustrační foto.

V Česku existuje přibližně šest set svěřenských fondů

Praha - Ke konci loňského roku bylo v Česku založeno 279 svěřenských fondů a v oboru pracovalo 40 správců. Podle odhadů Asociace pro podporu a rozvoj svěřenských fondů (APRSF) bylo ke konci loňského roku v ČR 600 svěřenských fondů.

David Rath.

Platnost závěti otce souzeného Ratha řeší soud

Praha - Sourozenci, v jejichž sporu jde o miliony, se v pátek v jednací nesešli, k Obvodnímu soudu pro Prahu 6 dorazili jen jejich právníci. Spor o dědictví po lékaři Ratmíru Rathovi se i tak stal velmi sledovanou kauzou, protože jedním z aktérů je někdejší poslanec a bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath, v poslední době známý především v souvislosti s projednávání kauzy údajných korupčních manipulací s veřejnými zakázkami.

Tisková konference Davida Ratha v Hostivici po vynesení rozsudku Krajského soudu v Praze.

Rathova právnička u soudu odmítla, že by zanedbal péči o otce

Právnička bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha v pátek u soudu odmítla tvrzení Rathova staršího bratra Michala, že její klient zanedbal pooperační péči o svého otce. Michal Rath se domáhá zneplatnění závěti, kterou jeho otec Ratmír odkázal několik měsíců před svou smrtí veškerý majetek Davidu Rathovi.

David Rath

Bratři Rathové stanou u soudu, řešit se bude dědictví

Obvodní soud pro Prahu 6 v pátek začne zkoumat platnost závěti Ratmíra Ratha, který odkázal veškerý majetek svému mladšímu synovi Davidu Rathovi, bývalému středočeskému hejtmanovi obžalovanému z korupce. Žalobu na neplatnost testamentu podal Davidův bratr Michal.