Kreativ

ŠTÍTEK: dědictví

Varhany v Holčovicích postavila krnovská  firma Gebrüder Rieger v roce 1900. Varhaník Jiří Vachala se stal hlavním sponzorem renovace, aby jeho oblíbený nástroj hrál dalších sto let.  Únor 2024

Varhaník z Holčovic zachraňuje dědictví krnovských mistrů

Překvapení zažili farníci z Holčovic. Dozvěděli se, že známý hudební pedagog Jiří Vachala, který zde v důchodu působí jako kostelní varhaník, věnuje ze svých úspor velkou částku na opravu varhan.  Aby dobře sloužily a aby se také příští generace mohly seznámit s odkazem krnovského varhanářství.

Královna klobás dosluhuje, premiér ne!

Od sousedů: Víc neschopných vojenské služby

Loni bylo u odvodů v Rakousku přezkoumáno na schopnost vykonat základní službu 45 565 branců. Jako schopných bylo uznáno 31 516, neschopných bylo 9989, částečně schopných 639, přechodně neschopných 3421 (plus 359).

Heřmanická halda a Jan Lenart, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita.

Expert na krajinu: Kauza na heřmanické haldě? Nevím, jestli se smát, nebo brečet

/ROZHOVOR/ Ekologická i celospolečenská témata sleduje Jan Lenart pozorně. Na katedře fyzické geografie a geoekologie Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity se věnuje sesuvům, speleologii, industriální krajině i historie krajiny. Kauza z heřmanické haldy, k níž byly navezeny hromady tun nepovoleného hořlavého materiálu, čímž se nedaleká skládka kalů ocitla nikoli v bezpečí, ale naopak v ohrožení, je téma jako dělané pro něj.

Zranění hlavy, ilustrační snímek.

Kamenem do hlavy a krvavý boj o dědictví v Brně. Útočníkovi hrozí deset let

Úderem kamene do temena hlavy měla skončit loni v březnu hádka dvou bratrů v brněnských Židenicích. Obžalovaný muž svému o pět let mladšímu bratrovi podle obžaloby způsobil zhruba sedmicentimetrovou krvavou ránu na hlavě. Hájí se, že si jeho bratr útok vymyslel a chce jej připravit o majetek a dědictví.

Soud s obžalovanými z vraždy léčitele.

Kontakt s léčitelem byl jako droga, matku zcela změnil, řekl syn obviněné

Se skloněnou hlavou a kapesníkem před obličejem naslouchala ve čtvrtek 4. května v jednací síni Městského soudu v Praze pětašedesátiletá bývalá pedagožka z hlavního města slovům svého syna, který vyprávěl o tom, jak se matka dostala do vleku kutnohorského léčitele. Nyní se u soudu zpovídá z podílu na jeho loňské vraždě, do níž se v jejím bytě na Hájích aktivně zapojila spoluobžalovaná: zubařka z Kutné Hory. Že by vraždily, však obě ženy odmítají. Pomohly mu prý jen odejít z toho světa, což si on sám přál.

Vstup do Zoologické zahrady v Hodoníně.

Neobvyklé dědictví. Muž svěřil závětí zoo v Hodoníně dva byty, jeden je v Praze

Jednoho dne, už před pěti lety, se rozezněl telefon ředitele Zoologické zahrady v Hodoníně Martina Kruga. Muž na druhé straně hovoru se ptal, jestli může v závěti odkázat nějaký majetek právě zdejší zoo. Pak se ale už odmlčel. „To bylo všechno, co jsem se od něj dověděl,“ zavzpomínal na rok 2018 Krug. Možná to byl právě tento volající, který následně do svého testamentu zapsal hodonínskou zoo.

Maškary ze Studnic u Hlinska jsou zapsány stejně jako Hamry, Vortová a Blatno do reprezentativního seznamu nehmotného dědictví UNESCO.

Celý svět o českých maškarách ví. A to je dobře, říká etnografka Ilona Vojancová

Vesnické masopustní obchůzky a masky na Hlinecku v chrudimském okrese byly zapsány do reprezentativního seznamu nehmotného dědictví UNESCO před třinácti lety. Dávný obyčej, který nepřerušily války ani komunismus, tak znají lidé po celém světě. Etnografka Ilona Vojancová z Muzea přírody Vysočina se svými kolegy dokázala dávnou českou tradici precizně zmapovat a prezentovat před výborem UNESCO. Maškary z Hlinecka tak přispívají ke kulturní rozmanitosti celého světa.

Venkovské kostely na Broumovsku jsou významnými architektonickými památkami.

Střechy kostelů jsou opravené. Označení Evropského dědictví by regionu slušelo

Před rokem se unikátní kolekce broumovských barokních kostelů a jedné kaple architektů Dientzenhoferů dostala pod nejvyšší kulturní ochranu v České republice. Podporovatelé kolem broumovského faráře Martina Lanžiho a europoslance Tomáše Zdechovského nyní intenzivně usilují o získání Označení Evropského dědictví (European Heritage Label), které by přivedlo do regionu turisty z celého světa.

Atmosféru vojenského tábora rozloženého kolem města a ve městě během válek o rakouské dědictví dobře zachycuje obraz  J. G. Käsera z Vilshofenu (na snímku detail)

Války o rakouské dědictví. Pokus Francouzů opevnit se v Kadani skončil fiaskem

Před 280 lety se u Kadaně odehrál nevelký střet několika stovek vojáků, který měl však velký symbolický význam. Čelní jednotky předvoje francouzské armády markýze de Maillebois se zde při pokusu založit ležení střetly s předvojem císařských vojsk. Krátká srážka vedla k jejich porážce, v jejímž důsledku se Francouzi stáhli do Bavor. Jejich vojsko tak neopanovalo Prahu, a České království zůstalo v držení Marie Terezie.

Abyste měli jistotu, že závěť nebude obsahovat sporné body a bude plně platná, raději zajděte k notáři

Dědictví propadlé státu. Neziskovky chtějí miliony na dobročinné účely

Každý rok propadnou státu desítky milionů korun po zemřelých, kteří za sebou nezanechali dědice. Koalice Za snadné dárcovství, která sdružuje pětatřicet organizací, by ráda aspoň část tohoto majetku směrovala na dobročinné účely. Kvůli tomu také každoročně vyhlašuje Měsíc dobročinné závěti, který končí příští středu.

Ilustrační snímek

Digitální dědictví: Uspořádejte svůj odkaz, ať nadobro nezmizí, radí odborníci

Ještě před dvaceti lety si s digitální stopou mnoho lidí hlavu nelámalo. Dnes ale zřejmě každý zanechává v kyberprostoru významný otisk. Ten přitom může mít jak finanční, tak osobní hodnotu a muže se stát součástí dědictví. Odborníci proto radí si svůj virtuální odkaz uspořádat, aby se k němu případní dědicové vůbec mohli dostat.

Obr. 7: Číslování na kamenech je dvojího druhu (zde VI62).

Po stopách Lichtenštejnského panství aneb jak jsem hledal zapomenuté patníky

Náš čtenář Martin Plšek zmapoval unikátní dochovaný úsek historické hranice bývalého Lichtenštejnského panství v okolí obcí Lelekovice a Vranov u Brna. Okolí Vranova bylo v minulých staletích součástí Vranovsko-křtinského areálu, podobnému tomu Lednicko-valtickému. Dodnes jsou v lesích patrné historické hraničníky z let 1739-1837. Soubor hraničních kamenů je unikátním dědictvím našich předků. Je výjimečný svojí délkou (téměř 10 km), počtem nalezených kusů (117) i stářím. Martin Plšek ve svém textu upozorňuje na to, že toto dědictví minulosti si zaslouží naši ochranu. Děkujeme mu za možnost zveřejnění výjimečného příspěvku.   

Státní zámek Stekník u Žatce.

Válka a Rusko brzdí rozšíření seznamu dědictví UNESCO. Včetně Žatce s chmelem

Válka na Ukrajině ovlivňuje budoucnost nejen tamních památek. UNESCO se ocitlo v bizarní situaci. Výboru světového kulturního dědictví totiž od loňska předsedá Rusko. Zasedání posuzující aktuální nominace dvaatřiceti světových kulturních a přírodních památek je po kritice odložené. Na náhradním místě za ruskou Kazaň ani termínu se členové stále nedohodli. Hrozí tak, že se letos prestižní seznam vůbec nerozšíří. I Česko napjatě očekává hodnocení revidované nominace Žatce a krajiny tamního chmele.

Šéfem českého hokeje se chce stát i Alois Hadamczik

Král skončil, jeho dědictví jen tak nezmizí. Kandidátů na šéfa hokeje přibývá

Dlouhých čtrnáct let byl v čele hokejového svazu Tomáš Král. Protřelý právník s mimořádnou schopností ustát všechny skandály, zavazovat si spojence a – především – sehnat peníze. Právě to jej takovou dobu drželo v křesle šéfa jednoho ze dvou nejpopulárnějších sportů v Česku. Třikrát v řadě neměl při volbách protikandidáta, což o něčem svědčí.

Šéfem českého hokeje se chce stát i Alois Hadamczik

Král skončil, jeho dědictví jen tak nezmizí. Kandidátů na šéfa hokeje přibývá

Dlouhých čtrnáct let byl v čele hokejového svazu Tomáš Král. Protřelý právník s mimořádnou schopností ustát všechny skandály, zavazovat si spojence a – především – sehnat peníze. Právě to jej takovou dobu drželo v křesle šéfa jednoho ze dvou nejpopulárnějších sportů v Česku. Třikrát v řadě neměl při volbách protikandidáta, což o něčem svědčí.

Jarní zoo je plná mláďat: Sameček velblouda dvouhrbého s tříletou matkou Fidorkou. Takto mladá samice velblouda v Zoo Praha mládě doposud neměla, svou roli zvládá bravurně.

Dědictví pro pražskou zoo. Žena jí odkázala skoro jeden a půl milionu

Pražská zoo obdržela částku převyšující 1,44 milionu korun v dědickém řízení. Peníze zahradě odkázala paní Milada Dostálová v závěti sepsané 29. ledna 2016. Dokument posuzoval Obvodní soud pro Prahu 1 letos 26. dubna. Jak uvedl ředitel Zoologické zahrady Miroslav Bobek, nejde o nic neobvyklého. Lidí, kteří svou pozůstalost svěřují chovatelům zvířat, poslední dobou přibývá.

Z vernisáže výstavy Tovární komíny - nové využití ikon průmyslového věku v Hornickém skanzenu Mayrau ve Vinařicích.

OBRAZEM: Výstava v hornickém skanzenu Mayrau představuje tovární komíny

Poslední březnový víkend byla v Hornickém skanzenu Mayrau ve Vianřicích zahájena výstava Tovární komíny - nové využití ikon průmyslového věku. Výstava je součástí projektu Dokumentace, evidence, prezentace a návrhy konverzí továrních komínů jako ohrožené skupiny památek průmyslového dědictví na území České republiky v programu na podporu aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity NAKI II Ministerstva kultury České republiky.

Ilustrační foto.

Uvěřila v nečekané dědictví. Podvodník ženu z Táborska připravil o dva miliony

Podvodná jednání na internetu a sociálních sítích nejsou v současné době ničím výjimečným. S tímto druhem podvodu se setkala i devětapadesátiletá žena z Táborska. Uvěřila sdělení, že je dědičkou po zemřelém příbuzném kdesi v Belgii, a že jí bude po zaplacení nutných poplatků převedeno dědictví na její bankovní účet v České republice.

Nymburský kostel svatého Jiljí, z jehož ochozu je jedna z nejkrásnějších vyhlídek na město.

Znáte opravdu své město? Otevírají se běžně skrytá místa

Začátkem září se již tradičně po celé České republice nejširší veřejnosti otevírají brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor včetně těch, které jsou běžně zčásti nebo zcela nepřístupné, a to v rámci Dnů evropského dědictví. Letošní ročník proběhne od 10. do 19. září a jeho tématem budou Památky pro všechny. Ve středních Čechách se zájemci mohou v rámci akce zúčastnit mimořádných prohlídek v Kolíně, Nymburce, Slaném, Kutné Hoře, Mělníce, Třebovli či na tvrzi Hradenín, V Kutné Hoře, Vlašimi, Benešově a na zámku Růžkovy Lhotice se uskuteční mimořádné výstavy, dále se chystají koncerty, středověké slavnosti i poutní mše svatá.

Nymburský kostel svatého Jiljí, z jehož ochozu je jedna z nejkrásnějších vyhlídek na město.

Znáte opravdu své město? Otevírají se běžně skrytá místa

Začátkem září se již tradičně po celé České republice nejširší veřejnosti otevírají brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor včetně těch, které jsou běžně zčásti nebo zcela nepřístupné, a to v rámci Dnů evropského dědictví. Letošní ročník proběhne od 10. do 19. září a jeho tématem budou Památky pro všechny. Ve středních Čechách se zájemci mohou v rámci akce zúčastnit mimořádných prohlídek v Kolíně, Nymburce, Slaném, Kutné Hoře, Mělníce, Třebovli či na tvrzi Hradenín, V Kutné Hoře, Vlašimi, Benešově a na zámku Růžkovy Lhotice se uskuteční mimořádné výstavy, dále se chystají koncerty, středověké slavnosti i poutní mše svatá.

Nymburský kostel svatého Jiljí, z jehož ochozu je jedna z nejkrásnějších vyhlídek na město.

Znáte opravdu své město? Otevírají se běžně skrytá místa

Začátkem září se již tradičně po celé České republice nejširší veřejnosti otevírají brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor včetně těch, které jsou běžně zčásti nebo zcela nepřístupné, a to v rámci Dnů evropského dědictví. Letošní ročník proběhne od 10. do 19. září a jeho tématem budou Památky pro všechny. Ve středních Čechách se zájemci mohou v rámci akce zúčastnit mimořádných prohlídek v Kolíně, Nymburce, Slaném, Kutné Hoře, Mělníce, Třebovli či na tvrzi Hradenín, V Kutné Hoře, Vlašimi, Benešově a na zámku Růžkovy Lhotice se uskuteční mimořádné výstavy, dále se chystají koncerty, středověké slavnosti i poutní mše svatá.

Nymburský kostel svatého Jiljí, z jehož ochozu je jedna z nejkrásnějších vyhlídek na město.

Znáte opravdu své město? Otevírají se běžně skrytá místa

Začátkem září se již tradičně po celé České republice nejširší veřejnosti otevírají brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor včetně těch, které jsou běžně zčásti nebo zcela nepřístupné, a to v rámci Dnů evropského dědictví. Letošní ročník proběhne od 10. do 19. září a jeho tématem budou Památky pro všechny. Ve středních Čechách se zájemci mohou v rámci akce zúčastnit mimořádných prohlídek v Kolíně, Nymburce, Slaném, Kutné Hoře, Mělníce, Třebovli či na tvrzi Hradenín, V Kutné Hoře, Vlašimi, Benešově a na zámku Růžkovy Lhotice se uskuteční mimořádné výstavy, dále se chystají koncerty, středověké slavnosti i poutní mše svatá.