Kreativ

ŠTÍTEK: dědictví

Národní technické muzeum.

Výstava ukáže vzácné mapy, snímek a archiv zapsané v UNESCO

Spatřit unikátní staletí staré dokumenty a památky z českých sbírek, které byly nedávno zapsané do registru Paměť světa spravovaného organizací UNESCO, umožní výstava v Praze. Od 5. do 11. dubna se budou moci lidé přijít do Národního technického muzea podívat na Kynžvartskou daguerrotypii, Janáčkův archiv a sbírku Camociových map. Spolu s nimi má Česko na seznamu UNESCO Paměť světa, který registruje památky dokumentárního dědictví, osm zápisů.

Telč je památkou UNESCO.

Telč dostane půl milionu

Telč – Zastupitelstvo Kraje Vysočina v úterý 27. března schválilo finanční podporu pro města s památkami světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Na Vysočině jsou to tři města – Telč na Jihlavsku a dále pak Třebíč a Žďár nad Sázavou.

Ilustrační foto

Policie stíhá falešného advokáta, vydělal na sto tisíc

Dopustíte se přestupku a jste předvoláni ke správnímu řízení. Nebo musíte zařizovat dědictví, koupi či prodej bytu. Nevíte, co a jak, takže z opatrnosti se jdete poradit s advokátem. Nejspíš vás při tom ani nenapadne ověřovat si jeho důvěryhodnost.

Veselí nad Lužnicí. Ilustrační foto.

Ve Veselí už pomáhá občanská poradna

Veselí nad Lužnicí - Pomoc s vyplňováním formulářů, sepisováním žádostí, ale také dluhové poradenství či bezplatné konzultace s právníkem - to všechno nabízí nově zřízená služba ve Veselí.

Zelená hora.

Co si Žďár počne s Kosinkovou sbírkou? Jasněji má být v květnu

Žďár nad Sázavou - Žďárští ani po několika letech nemají jasno, jak naložit se zhruba dvěma stovkami obrazů, které město získalo z dědictví po malíři Josefu Kosinkovi. Žďáru sbírku spolu s nezanedbatelnou peněžní částkou odkázala Kosinkova dcera Jitka Bödefeldová a její manžel.

Představení Krysí dům v podání ochotníků ze souboru Voživot.

Divadelní soubor Voživot bude mít ve Voticích premiéru

Votice – Krysí dům, detektivní drama z Anglie 30. let, přiveze v sobotu 3. března do votického kina amatérský divadelní soubor Voživot z Mladé Vožice. Autorskou detektivku plnou napětí, záhadných vražd a dědictví chtivých manželek zde sehrají od 19 hodin.

Divadelní soubor Voživot.

Divadelní soubor Voživot bude mít ve Voticích premiéru

Mladá Vožice, Votice – Krysí dům, detektivní drama z Anglie 30. let, přiveze v sobotu 3. března do votického kina amatérský divadelní soubor Voživot z Mladé Vožice. Autorskou detektivku plnou napětí, záhadných vražd a dědictví chtivých manželek zde sehrají od 19 hodin.

Nymburské krematorium.

Kraj představí méně známé skvosty: od školy po krematorium

Střední Čechy – S tím, že se opravdu mají čím pochlubit, se chystají zástupci Středočeského kraje do Prahy na 6. ročník veletrhu nazvaného Památky-Muzea-Řemesla. Současně se netají snahou přilákat pozornost i k méně známým objektům.

Bývalá zdravotnická škola ve Vyškově. Ilustrační foto.

Většina rozhodla. Vyškov se bude zabývat demolicí zdravotnické školy

Vyškov – Cíl je jasný. Vytvořit z bývalé zdravotnické školy v Dědicích bydlení pro staré lidi se zvláštním režimem. Cestu, jakou se k němu vydají, v pondělí volili vyškovští zastupitelé. Stáli mezi dvěma možnostmi. Buď mohli nechat objekt zbourat a postavit nový, nebo jej zrekonstruovat, zbourat internát a zajistit dostavbu. Jednadvacet zastupitelů zvolilo první variantu.

Automobily zn. Praga v Automuzeu Emila Příhody. Ilustrační foto.

Praha chce vyjednávat s majiteli budovy muzea a sbírek automobilů Praga

Hlavní město chce začít jednat s majiteli budovy muzea a sbírky vozů Praga ve středočeských Zbuzanech. Případná dohoda by měla být uzavřena v řadu týdnů. Médiím to dnes uvedl pražský radní Karel Grabein Procházka. Muzeum je od předloňska zavřeno a provází jej majetkové spory. Budova a sbírka mají totiž odlišné vlastníky. Ve sbírce je asi 70 vozů a asi 400 tisíc dalších předmětů.

Ilustrační foto.

Máte rádi památky a fotografie? Zapojte se do soutěže

Východní Čechy - Soutěž Mladí fotografují památky dnes patří mezi největší světové akce pro mladé na poli kulturního dědictví. Je učena pro žáky a studenty základních a středních škol, kteří se mohou přihlásit až se třemi snímky.

Muzeum Karlovy Vary.

Zaniklá sídla a jejich dědictví v proměnách kulturní krajiny

Jáchymov – Muzeum Karlovy Vary pořádá v sobotu 17. února v muzeu Královská mincovna v Jáchymově zajímavou přednášku pro veřejnost s názvem Zaniklá sídla a jejich dědictví v proměnách kulturní krajiny pohraničí Česka ve druhé polovině 20. století.

Demonstrace v centru Atén

Moudřejší ustoupí? Makedonie slíbila, že kvůli sporu s Řeckem změní název

Makedonie a Řecko významně pokročily ve vyjednávání o vyřešení dlouholetého sporu o název balkánské republiky. Makedonský premiér Zoraz Zaev totiž oznámil, že jeho země je ochotná přidat ke svému názvu zeměpisný přívlastek. Země by se tak nově mohla jmenovat Severní nebo Horní Makodonie, napsala agentura AP.

Krematorium. Ilustrační foto.

Sociální pohřby už nejsou ve městech mimořádností

Berounsko – V berounském regionu každoročně umírají stovky lidí. Mnozí z nich odcházejí, aniž by měli někoho blízkého, který by zajistil jejich pohřeb. Tato povinnost pak ze zákona padá na obec, ve které dotyčný zemřel. Obce se musí na své vlastní náklady postarat o vše potřebné. Náklady na jeden sociální pohřeb se v průměru pohybují kolem sedmi tisíc korun. Vynaložené náklady pak obcím uhradí stát. Za posledních deset let, se počet sociálních pohřbů v celorepublikovém měřítku zdesetinásobil.

Miliony pomohou uchovat pravěké dědictví nalezené v trase obchvatu

Miliony pomohou uchovat pravěké dědictví nalezené v trase obchvatu

Střední Čechy – Předmětům, které po tisíce let zůstávaly skryty před denním světlem, pomáhají u Plaňan na Kolínsku ke zrodu do jejich nového života archeologové. Zkoumají naleziště z doby kamenné a následné éry bronzové, na která narazili stavaři při budování obchvatu městysu. Ani rozsáhlý průzkum, který zajišťuje Ústav archeologické památkové péče středních Čech, by ale termín dokončení stavby neměl ohrozit – práce skončí ještě letos.

Miliony pomohou uchovat pravěké dědictví nalezené v trase obchvatu

Miliony pomohou uchovat pravěké dědictví nalezené v trase obchvatu

Plaňany – Předmětům, které po tisíce let zůstávaly skryty před denním světlem, pomáhají u Plaňan na Kolínsku ke zrodu do jejich nového života archeologové. Zkoumají naleziště z doby kamenné a následné éry bronzové, na která narazili stavaři při budování obchvatu městysu. Ani rozsáhlý průzkum, který zajišťuje Ústav archeologické památkové péče středních Čech, by ale termín dokončení stavby neměl ohrozit – práce skončí ještě letos.

Martin Veselý prostřednictvím knihy přiblížil válečnou minulost Holýšova.

Nová kniha připomíná válečnou minulost

Holýšov – Výstavní místnost Domu dějin Holýšovska obsadili v pátek večer milovníci historie a především řada místních, kteří se zajímají o období druhé světové války v tomto městě.

Tomáš Otradovec.

Pozemek v Pisárkách patří Bílkovi. S Otradovcem uzavřel smír

Brno – Bývalý zastupitel Brna-středu Tomáš Otradovec uzavřel smír s Georgem Bílkem. Ve středu to schválil brněnský krajský soud. V podstatě tak potvrdil rozsudek brněnského městského soudu, který dříve rozhodl, že pozemek v Pisárkách patří Bílkovi a Otradovec ho na sebe převedl neprávem.

Důlní mapy by se měly stát součástí historického dědictví. Na snímku je vedoucí archivu Lubor Veselý.

Důlní mapy coby specifická součást historického odkazu

/FOTOGALERIE/ DIAMO získalo v Ostravě od těžařů desetitisíce starých důlních map, které dokumentují, kdy a jak se na Ostravsku, Frýdecko-Místecku a v části Karvinska kopalo uhlí. Důlní mapy by se měly stát součástí historického dědictví.   

Ilustrační foto

Právník zdarma poradí s dluhy nebo rozvodem

Lysá nad Labem - Poradenství v oblasti občansko-právních vztahů nabízí od poloviny ledna Rodinné centrum Parníček. Dotazy ohledně majetku, manželství či dluhů mohou zájemci konzultovat s advokátkou Radkou Bláhovou.

Výstava betlémů a sáněk v Třebešicích nedaleko Divišova.

Na zámku v Třebešicích vystavili betlémy a sáňky

Třebešice /FOTOGALERIE/ - Výstavu betlémů a sáněk, jako součást už tradiční vánoční akce, mají v sobotu 23. prosince na zámku v Třebešicích nedaleko Divišova. Návštěvníci si tam prohlížejí také betlémy, které vytvořily děti ze ZŠ Divišov a ZŠ Teplýšovice.

Ilustrační foto

Kolik Rusů pojede na OH? Vyšetřování pokračuje

Vzpomínáte ještě na okázalý závěrečný ceremoniál zimní olympiády v Soči? Ruští organizátoři ho pojali jako možnost ukázat světu bohaté dědictví ruské historie a kultury. Zněly nesmrtelné melodie od Rachmaninova a Rimského - Korsakova, připomenuti byli literární velikáni jako Dostojevskij, Gogol, Čechov, a dokonce i Anna Achmatovová, vzor důstojného vzdoru proti stalinskému režimu.

Ilustrační foto.

Do pivovaru za Kozlem už brzy vlakem

Praha - Přímo až do pivovaru ve Velkých Popovicích se brzy dostanou návštěvníci vlakem. Zástupci Plzeňského Prazdroje a Českých drah dnes podepsali memorandum, na jehož základě dojde ke zprovoznění pivovarské vlečky a zavedení pravidelného spoje.

Ilustrační foto

V Neratovicích radí zdarma

Neratovice - Zdejší radnice přichází se zajímavou nabídkou. Tou je sociálně právní poradna, kterou mohou místní využívat zcela bezplatně. Na ni se mohou obrátit v případě, že se ocitnou v nezáviděníhodné životní situaci a sami si nebudou vědět rady.

Pizza pečená v peci, kde byla upečená i úplně první neapolská pizza Margherita v roce 1889.

Italové slaví. Neapolská pizza se dostala na seznam UNESCO

Tradiční neapolské umění mistrů pizzařů se dostalo na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Nachází se tak po boku více než 350 tradic, forem umění a praktik od španělského flamenca po indonéské batikované látky.

Benešovská radnice na Masarykově náměstí.

Tempo práce na radnici se prý změnilo, nesvědčí ale každému

Benešov - Chodbami benešovského městského úřadu se plíží podivná „choroba“. Celkem tři důležití lidé jsou dlouhodobě práce neschopní. Co přesně nemocenskou tajemnice Miluše Stibůrkové, místostarostky Nataši Brukové a vedoucí programového oddělení Muzea umění a designu Jaroslavy Ballekové Švárové přivodilo, se lze jen domnívat.

Opravený byt v ulici Janovského.

Sedmička opravuje zchátralé byty a pronajímá je

Městská část Praha 7 si z minulých volebních období nesla dědictví, přes 110 nepronajatých budov ve špatném technickém stavu. Polovinu z nich už se současnému vedení podařilo zrekonstruovat a poskytnout občanům. V pátek o tom na svých stránkách informovala radnice Prahy 7.

Eva Černošová.

Spisovatelka uvedla nový román

Hradec Králové - Nová kniha východočeské spisovatelky Evy Černošové si ve středu odbyla svůj křest. Román Vypravěčka spisovatelka pokřtila v městské knihovně u příležitosti čtvrtého ročníku Východočeského literárního salonu.