Kreativ

ŠTÍTEK: dědictví

Hrnčířské trhy v Berouně

Hrnčířské trhy v Berouně začínají už třetí dekádu

Beroun – Obyvatele Berouna čeká zanedlouho další zátěžový víkend. V sobotu 9. a neděli 8. Září se zde uskuteční další, a to již 21. Hrnčířské trhy. Do města se tak sjede kolem tří set hrnčířů z Česka i zahraničí. Mezi keramiky se představí na 30 zahraničních vystavovatelů z Evropy, kteří budou presentovat kulturu své země.

Giorgio de Chirico: Piazza d´Italia, 1971. Sbírka H. Klewana.

Výstava v Oblastní galerii v Liberci trhá rekordy

Liberec – Jména jako Dalí, Picasso, Bacon, Giacometti nebo Chirico jsou sázka na jistotu. Výstava mistrů moderního umění v liberecké Oblastní galerii má návštěvnost srovnatelnou s pražským Rudolfinem.

Rekonstrukce teras za Městským společenským domem v Kolíně

Terasy nad řekou se nakonec otevřou až v září

Kolín /FOTOGALERIE/ – Celé roky tam Kolíňáci nebyli, někteří si ani nevzpomínají, že by něco takového za městským společenským domem bylo. A přece. Kvůli havarijnímu stavu celá léta uzavřené terasy s krásným výhledem na řeku a Práchovnu se opět stanou malým klenůtkem v centru města.

Ilustrační foto.

Kulturní tipy: Skotské lidovky i zhudebněné básně

Pardubický kraj /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - V Rytířském sále hradního paláce na Kunětické hoře zahraje v úterý od 19 hodin trio Michal Hromek Consort, které se věnuje nejen úpravám skotské a irské lidové hudby, ale čerpá inspiraci v dědictví evropského baroka a renesance.

Koncerty na Kunětické hoře. Ilustrační snímek.

Skotské lidovky i zhudebněné básně

Kunětická hora – V Rytířském sále hradního paláce na Kunětické hoře zahraje dnes od 19 hodin trio Michal Hromek Consort, které se věnuje nejen úpravám skotské a irské lidové hudby, ale čerpá inspiraci v dědictví evropského baroka a renesance. 

Kostel sv. opata Linharta v Kdousově na Třebíčsku.

Synek bohatých rodičů dal celé dědictví na kostel. Vznikl barokní skvost

Kdousov – Barokní perla mezi kostely z širokého okolí se stala dějištěm velké slavnosti. Chrám sv. opata Linharta v Kdousově na jihu Třebíčska se zaplnil do posledního místečka. Farníci si tam společně s kněžími a brněnským biskupem Pavlem Konzbulem připomněli 250 let od chvíle, kdy byl kostel vysvěcen.

Hustopečanka Adéla Malendová je jednou z vystavujících na výstavě v Uherském Hradišti, kde je k vidění práce mladých návrhářů. Ti předvádí spojení tradičních krojů a moderní módy.

Příliš krojových prvků je kýč, říká studentka designu oděvu z Hustopečí

Hustopeče, Uherské Hradiště - Spojení prvků tradičního lidového kroje a moderního oblečení okouzlilo Adélu Malendovou z Hustopečí na Břeclavsku. K netradiční kombinaci se dostala díky svému studiu designu oděvu na univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. „V oblasti designu je dnes velmi populární spojovat prvky lidových krojů a přenášet je do moderních návrhů. Bohužel mnohdy autoři sklouznou ke kýčovému přenesení příliš velkého množství prvků,“ kritizuje Malendová.

Vyjížďka Karvinou.

V létě se lidé v Karviné nudit nebudou

Lidé, kteří zůstávají o prázdninách v Karviné nebo ji plánují navštívit, se mají na co těšit. Na všechny obyvatele i návštěvníky města čeká několik akcí na zámku, prohlídky kostelů nebo relax v lázních.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Cyril, Metoděj a Hus

Na historii je podstatné to, co si z ní bereme, k čemu z minulosti se hlásíme, v čem pokračujeme, na čem stavíme. Příchod Cyrila a Metoděje slavíme proto, že do našich končin přinesli křesťanskou víru, na Jana Husa vzpomínáme kvůli tomu, že křesťanskou víru bral smrtelně vážně.

Výstava ve vlašimském zámku.

Po školácích se přijdou na panovnici podívat turisté

Vlašim /FOTOGALERIE/ – Se závěrem školního roku vrcholí ve vlašimském zámku školní prohlídky výstavy Za vlády Marie Terezie. „Připravili jsme ji při příležitosti třístého výročí narození české královny a přibližuje život na Benešovsku v letech 1740 až 80," připomněl historik Jindřich Nusek, správce sbírek Muzea Podblanicka, které výstavu zorganizovalo.

Ilustrační foto.

Lidé na Vyšehradském hřbitově uctili památku Milady Horákové

Praha - Lidé v pondělí na Vyšehradském hřbitově v Praze uctili památku Milady Horákové. Na shromáždění u symbolického hrobu popravené političky přišli i zástupci parlamentních stran a bývalí političtí vězni. Pieta se konala u příležitosti Dne památky obětí komunistického režimu, který připadá na 27. červen, výroční den smrti Horákové. „Žena s ryzím charakterem, mimořádným duchovním bohatstvím a duchovní silou," popsal ji předseda Klubu dr. Milady Horákové a místopředseda Konfederace politických vězňů František Šedivý.

Ilustrační foto.

Lidé na Vyšehradském hřbitově uctili památku Milady Horákové

Lidé v pondělí na Vyšehradském hřbitově v Praze uctili památku Milady Horákové. Na shromáždění u symbolického hrobu popravené političky přišli i zástupci parlamentních stran a bývalí političtí vězni. Pieta se konala u příležitosti Dne památky obětí komunistického režimu, který připadá na 27. červen, výroční den smrti Horákové. 

Jeden z nejznámějších snímků zachycujících Salvadora Dalího v roce 1948 pořídil americký fotograf Philippe Halsman.

Tělo Salvadora Dalího bude exhumováno, kvůli milionovému dědictví

Soud v Madridu nařídil exhumaci slavného umělce Salvadora Dalího. Důvod? Test otcovství. Justice tak učinila na popud jednašedesátileté Španělky Marie Pilar Abelové, která tvrdí, že je malířovou dcerou. Pokud by její slova potvrdila i laboratorní testy, získala by dědictví v hodnotě stovek milionů eur.

Ilustrační foto.

Radničtí začnou divadlem u rybníka

Radnice – Do gala se v závěru týdne obléknou Radnice. Kulturní slavnosti trvají tři dny a jsou oslavou spolků, dědictví a tradic. Podívejme se podrobněji na scénář.

Ukrajina dál účtuje s Ruskem. Nyní zakázala svatojiřské stuhy

Spolu s Pobaltím i nadále účtuje Ukrajina s dědictvím po Sovětském svazu a snaží se zpřetrhat i nitky se současným ruským sousedem. Jako poslední v řadě nyní přichází nařízení, které zakáže nošení svatojiřských stuh. Prezident Petro Porošenko nový dekret podepsal dnes.

Němci odkazují pozůstalým nejčastěji nemovitosti, potom peníze a nakonec šperky.

Každý pátý Němec odkáže pozůstalým čtvrt milionu eur

Současné mladší generace ve Spolkové republice mají důvod k jásotu. Budou bohaté. YouGov and Quirin Privatbank oslovila 7400 respondentů, kolik peněz zdědili, kolik očekávali, že zdědí a jaké s tím byly spojené nesnáze. A také kolik přenechají nástupcům.

Představit práci dřevorubců je hlavním cílem pořadatelů Ruprechtovské pilky. Na letošním druhém ročníku změřilo síly dvaadvacet závodníků. Řezali, osekávali a skládali kmeny. Na programu bylo kromě jiného i kácení.

Dřevorubci z Dědictví? Ruprechtovská pilka vyvracela filmové mýty o pohodě

Ruprechtov /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Na hřišti za kostelem v Ruprechtově se rozléhá řev pil a voní dřevo. Obecenstvo fandí, jak může. Slunce neuvěřitelně pálí a z dřevorubců bojujících v místě bez jakéhokoli stínu teče pot proudem. Uvázat kmen za traktor, zvládnout dva kombinované řezy, poté řez na podložce, odvětvování kmene a sekání polena. Vše v poklusu, nebo spíš v běhu, a hlavně na čas. To je jedna z asi deseti disciplín sobotního druhého ročníku Ruprechtovské pilky.

Koncert a odhalení pamětní desky při příležitosti návštěvy z londýnské synagogy

Kolín dostal ocenění za péči o židovské dědictví

Kolín /FOTOGALERIE/ – Londýnské muzeum svitků (Memorial Scrolls Trust London) spolu s Židovským muzeem v Praze udělilo Kolínu ocenění za úsilí, které věnuje zachování židovského dědictví města i památce zmizelých židovských obyvatel.

Kroužkování orla mořského na Jindřichohradecku.

Na procházce kolem rybníků poznáte ptactvo

Třeboňsko – Milovníci přírody a především pak ptactva si přijdou na své v sobotu při speciální ornitologické vycházce, která účastníky provede Nadějskou rybniční soustavu.

Řezání dvoumužní pilou.

Veselý Kopec slaví jubileum, do programu zařadil novinky

Veselý Kopec – Je to už pětačtyřicet let, co Soubor lidových staveb (SLS) Vysočina zpřístupnil poprvé návštěvníkům muzeum lidového stavitelství na Veselém Kopci. U příležitosti výročí je připraveno několik novinek pro letošní sezonu.

Tradiční akce Keltové na tvrzi

Nebovidskou tvrz opět obsadili Keltové

Nebovidy – Řada divadelních a hudebních vystoupení, jarmark, řemeslné dílny, keltský bojovník, druid i s berlou na rozhánění mraků, která se aktuálně skutečně hodila, věštkyně s věštbami z ptačích kostí, opravdové keltské kuchařky s keltskými specialitami a zasvěcováním návštěvníků do tajů keltské kuchyně, strom přání, oblíbené harantiště s dobovými hrami pro děti, sokolníci, lučištníci a mnoho a mnoho dalšího.

Ilustrační foto.

Putovní sympozium provede po drobných průmyslových památkách

Praha - Bienále Industriální stopy, které upozorňuje na málo známé či zanedbané památky průmyslové architektury, uspořádá 1. června putovní sympozium. Milovníci přehlížených, zapomenutých a drobných staveb se mohou vydat autobusem do okolí Prahy a prohlédnout si drobné drážní stavby, obecní vodárny a vodárenské věže, cihelny, malé místní pivovary či rozpadlé vápenky, k jejichž historii jim podají výklad odborníci.

David Rath.

O Rathově dědictví bude soud rozhodovat v létě

Praha – Ve sporu dvou sourozenců známého příjmení, kteří v pátek zavítali k Obvodnímu soudu pro Prahu 6 rozhodujícímu o platnosti závěti jejich otce, jde možná až o částku kolem 20 milionů korun. David Rath, který mimo jiné býval ministrem, poslancem i středočeským hejtmanem následně souzeným v rámci údajné korupční kauzy, i jeho bratr Michal ovšem uvedli, že konkrétní cifru sami neznají. A zatím netuší, zda má jeden z nich penězům blíž. Ani napodruhé verdikt nepadl; třetím jednacím dnem bude jejich pře pokračovat za čtvrt roku. V srpnu.