Kreativ

ŠTÍTEK: dědictví

Z podpisu deklarace o spolupráci Chrudimě a Znojma.

Chrudim a Znojmo jsou partnery

Chrudim – Jihomoravské Znojmo se stalo novým oficiálním partnerem města Chrudim. Deklaraci o partnerské spolupráci podepsali na konci minulého týdne u příležitosti Národního zahájení Dnů evropského dědictví chrudimský starosta Petr Řezníček a starosta města Znojma Vlastimil Gabrhel. 

Ilustrační foto.

V Česku přibývá lidí, kteří v závěti část majetku dávají na charitu

V Česku pomalu přibývá lidí, kteří se rozhodli svůj majetek či jeho část v závěti odkázat na dobročinnost. Loni jich bylo 22. Po své smrti chtějí na charitu přenechat 23,9 milionu korun. Čtvrtina z osmi desítek neziskových organizací v posledních deseti letech nějaké dědictví získala. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes na tiskové konferenci představila Koalice za snadné dárcovství. Na 13. září připadá mezinárodní den závěti.

Na čtrnáct historických budov či městských objektů v Uherském Brodě otevřelo své dveře při příležitosti Dnů evropského dědictví v neděli 10. září.

Komentované prohlídky i otevřené kroniky. Brod otevřel památky

Den evropského dědictví, který v Uherském Brodě připadá na druhý zářijový víkend, také letos v neděli 10. září otevřel v městě Jana Ámose Komenského dveře všech důležitých památek a přichystal návštěvníkům přes tři desítky kulturních akcí a výstav.

O víkendu mohli lidé v Prachaticích navštívit osmnáct objektů.

Slavný rodák má svou galerii

Prachatice - Poprvé byla při akci Dny evropského dědictví zpřístupněna Galerie Jana Nepomuka Neumanna v klášteře sv. Karla Boromejského.

Dny evropského dědictví a Chrudimské obžinky

Chrudimští zahájili Dny evropského dědictví a oslavili konec žní ve velkém

Chrudim – Kdo o víkendu navštívil Chrudim, nevěděl, kam dřív skočit. V sobotu dopoledne byly na Resselově náměstí oficiálně zahájeny Dny evropského dědictví, které samy o sobě přinesly velice zajímavý program po celém městě a k tomu se tu navíc konaly tradiční oslavy sklizně – Chrudimské obžinky.

Streetart festival ve Velkomoravské ulici v Olomouci

Velkomoravskou "vysprejoval" streetartový festival

Hned tři velkoformátové malby ozdobily o víkendu zdi u protihlukového valu na Velkomoravské ulici v Olomouci. Pracovali na nich čeští i zahraniční umělci v rámci desátého ročníku streetartového festivalu. 

Do Dnů evropského dědictví se zapojily i čáslavské Gripeny.

OBRAZEM: Do Dnů evropského dědictví se zapojily i čáslavské Gripeny

Chocerady/Posázaví/Čáslav - Čáslavské Gripeny se předvedly při Dnech evropského dědictví, které proběhly 9. a 10. září v celé České republice. Pozadu tak nezůstala ani Armáda ČR a uspořádala „Den otevřených dveří“ na zámku Komorní Hrádek v Choceradech, kde vlastní školící a vzdělávací středisko.

Den evropského dědictví v dřevěníém pravoslavném kostele svatého Mikuláše v Jiráskových sadech v Hradci Králové.

Dny evropského dědictví zvou do parků či opevnění

Hradec Králové - Letošní Dny evropského dědictví zvou v Hradci Králové k návštěvě sadů a parků. Ve speciálním programu budou v neděli 17. září ve vybraných parcích připravené komentované prohlídky, promenádní koncert i aktivity pro děti.

Snímky jsou z kaple svatého Jana Nepomuckého, obřadní síně krematoria a protiatomového krytu za hřbitovem.

Nymburk posedmé otevřel nepřístupné památky

Nymburk /OBRAZEM/ - Už posedmé se Nymburk připojil k tradiční akci Dny evropského dědictví a otevřel několik jinak nepřístupných památek. Kromě obvyklých lokalit, jako je Staré děkanství a věž Kaplanka, mlýn Bašta v Drahelicích, nebo kaple svatého Jana Nepomuckého i letos vedení radnice připravilo několik novinek.

Den otevřených dveří na Komorním Hrádku u Chocerad se konal tradičně během Dnů evropského dědictví.

Vojenský Komorní Hrádek se otevřel veřejnosti

Chocerady /FOTOGALERIE/ - Také Komorní Hrádek, zámek nedaleko Chocerad na Benešovsku, který pro výuku jazyků využívá Armáda ČR, se už tradičně stal v sobotu 9. září místem, kam v rámci Dnů evropského dědictví každoročně přicházejí stovky návštěvníků. Mají k tomu vlastně jen tuto, jedinou příležitost. Armáda do vojenského prostoru jinak civilisty nepouští. Tahle tradice však trvá už od roku 2001.

Dny evropského dědictví v Litomyšli.

Památky i centra měst slaví svůj evropský svátek

Orlickoústecko, Svitavsko - Druhý zářijový víkend je ve znamení Dnů evropského dědictví. Na Orlickoústecku a Svitavsku se do nich zapojila tři města - Žamberk, Litomyšl a Vysoké Mýto a ve všech třech je připraven nabitý lákavý program.

Státní zámek Duchcov/ilustrační foto

Dny Evropského dědictví zvou na Magii dřeva

Duchcov - Dvě významné pamětihodnosti Teplicka se v sobotu zapojí do Dnů evropského dědictví. Své brány otevře kostel Církve československé husitské v Duchcově, lidé mohou navštívit i tamní zámek, jenž zve na výstavu Magie dřeva.

Jaroměřický zámek.

Dny evropského dědictví nabídnou rozhledy z výšek, podzemí i krypty

Vysočina – Pozdní léto je ideálním časem k návštěvě známých i neznámých památek. Tento víkend se všem zvědavcům v rámci Dnů evropského dědictví otevřou i ty památky, které jsou běžně nepřístupné. Jiné zase budou otevřeny zdarma nebo nabídnou zajímavý program.

Bruntálský zámek. Ilustrační foto.

Výlety do minulosti

Město Bruntál se i letos akcí nazvanou Výlety do minulosti připojí ke Dnům evropského dědictví, které se uskuteční od soboty 9. do neděle 17. září, tématem jsou památky a příroda.

V sobotu ve Staré radnici proběhne komentovaná prohlídka mimořnádné výstavy s názvem Barokní Brod.

Lidé mají poslední možnost zažít Brod v barokním období

Havlíčkův Brod – Jak se ve městě žilo před třemi sty lety, když světem vládlo baroko? To mají lidé v Havlíčkobě Brodě možnost zjistit ještě tento víkend. Poslední komentované prohlídky ojedinělé výstavy s názvem Barokní Brod, která je k vidění ve zrekonstruovaných prostorách Staré radnice, proběhnou v rámci Dnů evropského dědictví 9. září od 14 hodin. Výstava 10. září končí.

Dny evropského dědictví v Olomouci. Ilustrační foto

DED v Olomouci: festivaly, zážitky a otevřené památky. Tady je SEZNAM

Koncerty, divadlo, výtvarné umění, hry a také otevřené památkové objekty nabídnou tradiční Dny evropského dědictví. V Olomouci startují od 5. do 10. září a ani letos nemohou chybět mimořádně oblíbené dny otevřených památek, včetně prohlídek radnice a setkání občanů s vedením města.

Komplex klášterů minoritů a svaté Kláry

Konec prázdnin v krumlovském klášteře

Tajuplné příběhy z minulosti, výstavy, workshopy v dílnách, divadla či koncerty. To vše najdete v unikátním areálu Klášterů Český Krumlov, který nabídne během září nevšední akcí a oslavy. Zahájí je už dnes interaktivní exkurze do světa s vůní kůže, ohně u kovadliny, glazury i čerstvě pečeného chleba.

Tisková konference k programu zahájení Dnů evropského dědictví.

Při Dnech evropského dědictví se v kraji otevřou desítky kulturních památek

Chrudim – Zástupci Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a zástupci města Chrudim včera představili program Národního zahájení Dnů evropského dědictví. To se odehraje od pátku do neděle příštího týdne právě v Chrudimi a Dny evropského dědictví se pak v celém Česku uskuteční od 9. do 17. září. Zapojí se do nich přes 100 obcí s více než 800 památkami místního i světového významu.

Vlkova věž.

Na hrad i do věží si lidé zajdou zdarma. Ve Znojmě

Znojemsko – Trojici nejznámějších znojemských věží, Znojemské podzemí, Muzeum Velké Moravy, ale také třeba Znojemský hrad a dalších, dohromady jedenáct vybraných památek, mohou zájemci již brzy navštívit zcela zdarma.