Kreativ

ŠTÍTEK: dědictví

KYNŽVARTSKÁ DAGUERROTYPIE je považována za nejcennější daguerrotypii na světě.

Kynžvartská daguerrotypie se zařadí k Pamětem světa

Karlovarský kraj - Mezi takové památky, jako je sbírka středověkých rukopisů z dob české reformace, světelná pantomima nebo sbírka časopisů českého a slovenského samizdatu, se nově zařadí Kynžvartská daguerrotypie.

Na zámku inovují expozice.

Na moravskotřebovském zámku inovují expozice

Moravská Třebová – Město připravuje na příští rok změny v zámeckých expozicích. Inovací, kterou správa moravskotřebovského zámku v příštím roce chystá, má být reinstalace dvou komnat v expozici Poklady Moravské Třebové.

Pátý Senior Point, tedy kontaktní místo pro seniory, v Moravskoslezském kraji byl v úterý 14. listopadu otevřen v Bruntále na náměstí Míru 5.

Kontaktní místo bude pomáhat seniorům s jejich problémy

Pátý Senior Point, tedy kontaktní místo pro seniory, v Moravskoslezském kraji byl v úterý 14. listopadu otevřen v Bruntále na Náměstí míru 5. Bude v provozu každé úterý od 8.00 do 16.30 hodin a hlavní náplní jeho dvou speciálně vyškolených pracovnic je poradenství a zprostředkování pomoci seniorům v různých oblastech jejich života.

AC/DC

Zemřel spoluzakladatel AC/DC Malcolm Young

Ve věku 64 let zemřel v sobotu spoluzakladatel australské hardrockové skupiny AC/DC Malcolm Young. Oznámila to jeho rodina. V prohlášení mimo jiné připomněla, že legendární kytarista trpěl v posledních několika letech demencí.

Knihovna Gymnázia a Střední a odborné školy v Cihelní ulici ve Frýdku-Místku.

Gymnázium otevřelo zděděnou knihovnu

Nestává se příliš často, aby se otevíraly nové knihovny. Přesto se tak ve Frýdku-Místku stalo. Gymnázium a Střední a odborná škola v Cihelní ulici totiž převzalo dědictví po bývalém profesorovi, učiteli Gymnázia Petra Bezruče v Místku, známém literátovi a bývalém starostovi Frýdlantu nad Ostravicí Miloslavu Olivovi v podobě více než sedmi tisíc knih.

Zámek v Bělé pod Bezdězem

Záchranu památek zdržuje nedostatek peněz, hlásí NKÚ

Kvůli nedostatku peněz v programu záchrany památek se jejich opravy protahují a prodražují. Za čtyři roky ministerstvo kultury na program vynaložilo 648 milionů korun, pro uspokojení všech žadatelů chybělo v rozpočtu dalších 1,8 miliardy korun. Uvedl to dnes Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podle kontrolorů programu také chybí měřitelné cíle, aby ministerstvo mohlo vyhodnotit jeho přínos. 

Ilustrační foto.

Babička dala vnučkám půl milionu. Ale z cizího

Klatovsko – Dědictví, zvláště jde-li o větší majetek, může způsobit rozkol v mnoha rodinách a přivést do problémů i lidi, kteří se by se jinak se zákonem do konfliktu nejspíše nikdy nedostali. Dokladem toho je případ 72leté seniorky z Klatovska.

Peter Schutz a Porsche 911 Carrera 3.2 Clubsport.

Zemřel muž, který zachránil Porsche 911. Nechal po sobě i poutavý příběh

Model 911 je v současnosti pro značku Porsche vlastně samotnou definicí její podstaty. Ještě na začátku 80. let to ovšem vedení automobilky vidělo jinak a mělo v plánu slavný model s motorem vzadu "zaříznout". Tento dnes nemyslitelný krok ale nakonec odvrátil jediný muž, který u Porsche pracoval teprve tři týdny.  

Tomáš Otradovec.

Bývalý zastupitel Brna-středu Otradovec čelí obžalobě z podvodu

Brno – Až osm let vězení hrozí bývalému zastupiteli Brna-středu Tomáši Otradovci. Podle obžaloby se podvodem pokusil získat pozemek v brněnských Pisárkách od jedenadevadesátiletého rakouského důchodce Georga Bilka. Případ začal v pondělí projednávat Městský soud v Brně.

Jakob Seisenegger - Portrét Anny z Rožmitálu (Státní zámek Telč)

Podoby a příběhy – portréty renesanční šlechty

Díla portrétního umění období renesance patří mezi nejstarší a nejdéle uchovávané součásti mobiliárního vybavení hradů a zámků v Čechách a na Moravě. Tyto autentické doklady o podobách předků, členů panovnických dynastií i slavných osobností byly dědictvím po generace dekorujícím vybrané části sídel jednotlivých rodů. Ne všechny portrétní soubory či jednotliviny se dochovaly do dnešních dnů – mnohé padly za oběť válečným událostem, ohni, nucenému rozprodeji či cílené devastaci v průběhu 20. století. Přes tyto veškeré ztráty mohou nyní návštěvníci Šternberského paláce v Praze v tamní konírně obdivovat výběr renesančních artefaktů ze sbírek převážně památkových objektů ve státním i soukromém vlastnictví.

Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě.

Brodská galerie zve na Živý svět Anny Vojtěchové

Havlíčkův Brod – Živý svět Anny Vojtěchové se v pátek 20. října otevře návštěvníkům Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě. Vernisáž výstavy je součástí Podzimního knižního veletrhu. Tvorba česko-americké výtvarnice a ilustrátorky Anny Vojtěchové je totiž k vidění i tam.

John Mucha.

Muchova Epopej patří Praze, potvrdil městský soud

Slovanská epopej nakonec zůstane Praze. Ve čtvrtek to potvrdil pražský městský soud. Malířův vnuk John Mucha tak neuspěl ve sporu o vlastnictví obrazem. Svůj nárok podporoval tím, že metropoli se dodnes nepodařilo najít výstavní síň, čímž nenaplnila podmínky vlastnictví. Ve čtvrtek o tom informoval server Idnes.cz. Rozhodnutí Městského soudu je pravomocné.

Most na Zavadilku je od tohoto týdne opět průjezdný. Slavnostně zprovozněn za účasti vedení berounské radnice byl po necelých pěti měsících.

Most na Zavadilku je opět průjezdný

Beroun /FOTOGALERIE/ - Most na Zavadilku je od tohoto týdne opět průjezdný. Zprovozněn byl po necelých pěti měsících. Původní devítiměsíční uzavírku se díky jednání zástupců Berouna podařilo snížit na polovinu. 

Ilustrační obrázek

Žáci z plzeňského elektroučiliště vyrazí ´do světa´

Plzeň - V rámci projektu s názvem Národní dědictví v Evropě – udržujme naše tradice se žáci ze Středního odborného učiliště elektrotechnického Plzeň (SOUE) setkají se svými vrstevníky ze čtyř evropských škol - z Polska, Rumunska, Španělska a Itálie.

Otevření nového informačního centra v Kolíně

Kolín dává vědět světu: mám turistický potenciál

Kolín – O Kutné Hoře vědí cestovní kanceláře a turisté prakticky po celém světě. Ale co pouhých několik kilometrů vzdálený Kolín? Město má obrovské židovské dědictví, chrám starší, než je kutnohorská katedrála sv. Barbory, ale i řadu dalších zajímavostí. Ovšem téměř nikdo o tom neví. A trvá to tak už vlastně odnepaměti.

Úplně naprova je vlčnovský oděv z roku 1940. Uprostřed pak ukázka z Bánova z let 1920 až 1930 a nalevo oblečení z Uherského Brodu z let 1935 až 1940.

Řemeslo jak vyšité poodkrylo tajemství krojů z Brodska

Poslední vernisáž tohoto roku v Muzeu J. Á. Komenského (MJAK) s názvem Řemeslo jak vyšité představila slovy ředitele muzea Miroslava Vaškových to nejcennější, co se nám z hmotného dědictví lidové kultury dochovalo, totiž části historických oděvů i celé kroje.

Dodávky tepla. Ilustrační foto.

Radní obdrželi aktuální seznam dlužníků

Sedlčany - Od Městské teplárenské společnosti Sedlčany, do jejíž hlavní činnosti patří také správa bytů, dostali členové městské rady na jednací stůl aktuální seznam dlužníků. 

Pravděpodobný model, jak renesanční malba na brodské radnici původně vypadala.

OBRAZEM: Prohlídky Staré radnice lidem odhalily i nález renesanční malby

Havlíčkův Brod – Dny evropského dědictví lidem každoročně přinášejí unikátní možnost nahlédnout i do míst, kam by se běžně nedostali. V rámci akce se mohli v pátek a v sobotu přijít podívat i do zrekostruované Staré radnice a dozvědět se o brodské památce řadu zajímavostí. Jednou z nich je nález fragmentu z původní fasády ze 17. století.

Den památek v Žatci: zábavná připomínka odhalení a stržení sochy císaře Josefa II. na náměstí.

OBRAZEM: Císařpán stál na náměstí jen deset minut

Žatec /FOTO, VIDEO/ - U chmelničky v Žatci proběhl zábavný scénický program, který připomněl odhalení a stržení sochy císaře Josefa II. ve městě v době zhruba před sto lety. Den památek pokračoval až do večera další zajímavou nabídkou na třech místech okresu Louny.

Alžbětiny Lázně v Karlových Varech.

Unikátní památky budou přístupné

Karlovy Vary - V rámci Dnů evropského dědictví 2017 můžete v sobotu 16. a v neděli 17. září vyrazit na zajímavé vycházky i mimo Karlovy Vary, nebo nahlédnout do krypty chrámu sv. Maří Magdaleny. Prohlídka každého místa bude spojena s odborným výkladem historiků a doprovodným programem. Vstup je zdarma.

Ilustrační foto.

Vycházka za dějinami města

Komentovanou vycházku po Bruntále v rámci Dnů evropského dědictví připravil na neděli 17. září Klub Za starý Bruntál.

Ilustrační foto.

Rozhlédnou se třeba z ochozů Alfa Pasáže. Lidem se otevřou nepřístupné vyhlídky

Jižní Morava, Brno /TIPY NA VÍKEND/ – Do jinak nepřístupných budov se tento víkend podívají lidé v Brně díky Dnům evropského dědictví. Organizuje je brněnské turistické informační centrum. Kromě komentovaných prohlídek po různých částech města centrum letos poprvé představí projekt Open days, který návštěvníkům umožní vyhlídky i z míst, do kterých by se jindy nedostali.

Ilustrační foto

Do Dnů evropského dědictví se zapojí i Brod

Český Brod – Na výlet za sakrálními památkami Českobrodska se vydají zájemci autobusem z Českého Brodu Sraz účastníků je v 9 hodin před informačním centrem, který zájezd pořádá.