Kreativ

ŠTÍTEK: dědictví

DOV - Dolní oblast Vítkovic v Ostravě

Z ostudy pýcha republiky. Ostravské Hradčany se staly jasným jackpotem

Dolní oblast Vítkovice je pojem, který má velký zvuk, a to už dávno nejen v Ostravě a České republice. Stále silněji totiž zkratka DOV, ta magická tři písmena, rezonuje i napříč Evropou. A mnohdy ještě dál. Co všechno tento areál v současnosti nabízí? Proč do něj zavítá více než 1,6 milionu návštěvníků ročně a proč jejich počet stále roste?

Historický motocykl se nacházel pod hromadami papíru a dalšího odpadu.

Pod dvěma tunami odpadu se nacházel historický motocykl

Pelhřimov – Cenný historický motocykl značky Jawa se nacházel ve zděné řadové garáži v Pelhřimově, kterou jako odúmrť přebírali v minulých týdnech do své správy pracovníci pelhřimovského pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Historický motocykl se nacházel pod hromadami papíru a dalšího odpadu.

Tuny odpadu skrývaly překvapení. Vzácný historický motocykl

Cenný historický motocykl značky Jawa se nacházel ve zděné řadové garáži v Pelhřimově, kterou jako odúmrť přebírali v minulých týdnech do své správy pracovníci pelhřimovského pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Některé stavby výbuch atomové bomby přežily. Takzvaný Atomový dóm slouží jako památník tragických událostí dodnes.

Děsivé dědictví japonské Hirošimy. Pláže v okolí tvoří prach z jaderné exploze

Co se 6. srpna roku 1945 odehrálo v Hirošimě? Zdánlivou odpověď zná každý žák druhého stupně základní školy. Americké letectvo tehdy na jednu z metropolí ostrova Honšú svrhlo atomovou bombu Little Boy. Otázka osudu Hirošimy je však daleko záludnější - kam přesně zasažené stavby znenadání zmizely? Vědcům se nyní zřejmě podařilo najít odpověď - v písku na nedalekých plážích objevili zvýšený výskyt umělých částic.

Ztracené album Johnny Cashe

Dědictví legendárních zpěváků. Ztracená alba, která se zase našla

Život hudebních legend bývá velký kolotoč. Natáčení, koncerty, rozhovory… Není divu, že při tom občas zapomenou na nějakou tu píseň a někdy i na celou desku. Skvělá alba, která ve své době bůhvíproč nevyšla, po sobě zanechali Prince, Marvin Gaye i muž v černém Johnny Cash.

Ivo Valenta

Senátor Valenta převádí majetek do svěřenského fondu. Důvodem je dědictví

Senátor, zastupitel města Zlína a miliardář Ivo Valenta (Soukromníci) převádí svůj majetek do svěřenského fondu. Informovala o tom Česká televize. Rozhodnutí zdůvodnil dědickým uspořádáním majetku. Valentovi patří mimo jiné loterijní společnost Synot Tip či většinový podíl ve společnosti Our Media, do které spadá například regionální televize Praha TV a Brno TV1, portál Parlamentní Listy či slovenský deník Pravda a jeho web Pravda.sk.  

Divadlo Oskara Nedbala v Táboře.

Komedie Zázrak v černém domě

Tábor – Velký sál Divadla Oskara Nedbala v sobotu 2. února hostí herce Národního divadla Brno, kteří zde od 19 hodin představí komedii Zázrak v černém domě.

Výstava Šárky Hrouzkové v Poličce

Malířka Šárka Hrouzková vystavuje obrazy v Poličce

Polička – Malířka Šárka Hrouzková představuje svou výtvarnou tvorbu z posledních deset let. Městské muzeum v Poličce hostí výstavu malířky a výtvarné pedagožky, která nastartovala kariéru desítkám lidí.

Ilustrační foto.

Psi a kočky? Nechtěné dědictví!

Zatoulaných nebo odhozených zvířat se teď venku pohybuje spousta, bohužel často se jejich ochránci setkávají s nezájmem o „živé dědictví“.

Sicilské město Sambuca

Vlastnit dům na Sicílii nebylo nikdy snazší. V Sambuce ho pořídíte za pouhé euro

Malebné městečko Sambuca nacházející se na západě Sicílie nabízí všem milovníkům italského způsobu života jedinečnou příležitost. Tamní radnice se totiž rozhodla prodávat zdejší domy, z nichž se naskýtá překrásný výhled na přilehnout krajinou a nedaleké pobřeží Středozemního moře, za pouhé jedno euro. Tedy v přepočtu za necelých 26 korun. Chce tak zabránit stále reálnější hrozbě vylidnění celé obce. Informoval o tom server CNN.

Pilíř Juditina mostu pod vodou při malostranském břehu v roce 1940 (podle Čarek 1947, obr. 44).

Potápěči zkoumají na dně Vltavy pozůstatky Juditina mostu

/FOTOGALERIE 2012/ Pod vedením pracovníků pražského Archeologického ústavu (ARÚ Praha) probíhá ve spolupráci s kolegy z Národního památkového ústavu a Muzea hlavního města Prahy monitoring dna Vltavy v bezprostředním okolí gotického Karlova mostu a pozůstatků jeho předchůdce, románského Juditina mostu.

Chleboradova vila a dům Leoše Janáčka

V domku obdivují klavír, na který hrál Janáček

Brno /FOTOGALERIE, ANKETA/ – Procházet se v místech, kde osmnáct let přebýval, komponoval, hrál na klavír nebo vychutnával chvilky klidu skladatel Leoš Janáček. Takovou možnost mají návštěvníci památníku slavného umělce ve Smetanově ulici. Po rekonstrukci jej otevřeli čtrnáctého ledna před patnácti lety.

Do kouřimského skanzenu dorazí tradiční masopustní průvod.

Skanzen chystá tradiční masopustní průvod

Kouřim /FOTOGALERIE/ - Každoroční událostí je v Muzeu lidových staveb v Kouřimi i tradiční masopust. Minulý rok přilákal přes dva tisíce lidí. Letos se chystá na neděli 3. března od 10 do 16 hodin a přinese sebou opět kulturně nabité odpoledne. „Chybět nebude tradiční obchůzka masopustního průvod, přiblížena bude i venkovská zabijačka,“ uvedl ředitel skanzenu Vladimír Rišlink.

Ilustrační foto.

Přes sklenice k dědictví

Karlovy Vary – Nesrovnalost v počtu oceněných sklenic, kterou při kontrole movitých věcí v bytě po zemřelém odhalila pracovnice Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), vedla k nalezení oprávněného dědice.

Architektonické pojetí domu svědčí o jeho výjimečném a reprezentativním postavení. Hodnotná je rovněž zahrada s několika vzrostlými stromy a altánem.

Další kulturní památkou v kraji se stal dům ve Velkém Meziříčí

Velké Meziříčí – Novou kulturní památkou byl vyhlášen dům číslo popisné 419. Dvoupodlažní řadový dům je situován v severní frontě velkomeziříčské ulice Hornoměstská, kde se historicky formovalo předměstí Velkého Meziříčí. K severní straně nemovitosti přiléhá protáhlá zahrada. Podle památkářů se urbanisticky a architektonicky hodnotný dům vyznačuje řadou zajímavých a autenticky dochovaných prvků.

Hláska v zimě.

Sbírku starožitností v Hlásce čeká zimní spánek

Opava - Pod názvem Expozice Opava/Troppau město ukazuje ve čtvrtém patře Hlásky na sedm desítek obrazů, grafik a historických předmětů převážně denní potřeby s tematikou Opavy. Jsou to díla, týkající se Opavy, nebo ta, která v Opavě vznikla mezi lety 1880 až 1945.

Sportovní centrum Markéta.

Zanedbané areály i haly pro málo diváků. Praha chce řešit rozvoj sportovišť

Na území hlavního města se nachází několik zanedbaných sportovišť, areálů na hranici životnosti a zimní stadiony, bazény či multifunkční haly nemají dostatečnou diváckou kapacitu. Praha chce pod novým vedením tohle chátrající dědictví zvelebit a vybudovat pro sportující obyvatele metropole více míst. Mapa, kterou vypracuje Institut plánování a rozvoje (IPR), by měla být hotova do konce února příštího roku.

Josef Kopriva u soudu. Ilustrační foto.

Za vraždu manžela slíbila milenci padesát milionů, hrozí ji až dvacet let

Brno – Z takřka kolmého osmnáctimetrového srázu v lomu Hády v brněnské Líšni shodil sedmdesátiletého muže loni v listopadu Josef Kopriva. Oběť se zachytila asi metr pod převisem, pomohli mu kolemjdoucí a policista. Vraždu si u Koprivy objednala manželka zamýšlené oběti, slíbila za ní padesát milionů. Případ začal ve středu projednávat brněnský krajský soud. 

Kapacita prachatického hospice je před Vánoci zcela naplněná.

Vánoce se blíží i do hospicu

Prachatice – Laskavost a důstojnost, co nejmenší bolesti a klid. Když to jde zasmát se, nechat se pohladit po tváři, stisknout ruku. To jsou největší hodnoty života v prachatickém hospicu.

Ilustrační foto.

V Telči nabízejí zajímavé knížky

Telč – Pro předvánoční dobu připravili v Telči dvanáctý knižní miniveletrh publikací. Najdete je v nabídce informačního centra a v Městské galerii Hasičský dům. Knihy jsou věnované městu a jeho okolí.

Modrotisk

UNESCO ocenilo modrotisk. Připsalo ho na seznam nehmotného dědictví

Česká republika má další zápis na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Po bok loutkářství či jízdy králů se zařadila textilní tiskařská technika s názvem modrotisk. Ke společné žádosti o zápis výjimečné techniky do listiny se připojilo také Slovensko, Německo, Rakousko a Maďarsko.

Posprejovaná zeď u fary v Kostelní ulici v Berouně.

Beroun bojuje se sprejery, za jejich nahlášení vyplatí odměnu

Beroun - Proklínané graffiti. Už dva roky s ním bojuje město Beroun. Škody, které způsobují sprejeři na majetku či historickém dědictví, jsou stále vyšší. Jak vypadá počmáraná stěna nebo vagón, víme všichni. Jak složité a hlavně pracné je napravování škod po sprejerech, si dokážou představit jen ti, co něco podobného zažili na vlastní kůži.

Klenová. Ilustrační foto.

Galerie opraví statek na Klenové

Klenová – Šedesátimilionovou dotaci na vybudování „Centra pro podporu výtvarné kultury“ získala z Integrovaného regionálního operačního programu Galerie Klatovy / Klenová. Centrum vznikne v bývalém statku pod hradem v Klenové.

Opravené prostory. Průjezd severního křídla, jenž slouží jako vstup do hlavní budovy nyní už září novotou.

Průjezd bystřického zámku po opravách září novotou

Další část opravy bystřického zámku je dokončena. Průjezd severního křídla, jenž je vstupem do hlavní zámecké budovy, nyní už září novotou. Nevzhledná asfatovo-betonová podlaha byla nahrazená novou špalíkovou dlažbou. Na podestách před schodištěm do patra byla doplněna keramická dlažba. Pracovníci společnosti Moravastav Kroměříž s. r. o. také vyspravili omítky a vymalovali stěny i klenby průjezdu.

Ilustrační foto.

Pohřby stojí města desetitisíce

Karlovarský kraj – Také města a obce mají na starosti zajištění pohřbů. Tak zvaně sociální pohřby se vypravují osobám, které nemají žádné příbuzné, nebo pokud pozůstalí ze závažných sociálních a osobních důvodů nejsou schopni zajistit pohřbení nebožtíka.

Skalní obydlí ve Lhotce u Mělníka.

Lidové tradice mizejí. Co se s tím dá dělat?

Střední Čechy – Staré zvyky, obyčeje, písně a tance, ale i postupy a fortel tradičních řemesel. To vše láká zvědavce při řadě akcí s folklorním či historickým zaměřením – málokdo však dokáže sám předvést cokoli z toho, co kdysi bývalo na vsi samozřejmostí. Dědictvím předávaným z generace na generaci.

Ilustrační foto

Soud potrestal ženu, která si půjčovala a nevracela. Z lidí vymámila statisíce

Litoměřice - Dva a půl roku s podmíněným odkladem na tři roky za zločin podvodu. To je trest pro 59letou Jiřinu Strakovou z Křešic, která během tří let vymámila z pěti lidí celkem přes 800 tisíc korun. Tvrdila jim, že peníze potřebuje na soudní výlohy a kolky spojené s řízením o dědictví. Až je prý získá, všechno vrátí.

Zámecká kaple v Návarově

Dědictví pro budoucnost. O památky nejlépe pečují v Třebešicích či Návarově

Restaurovaná zámecká kaple v Návarově na Jablonecku a zámek v Třebešicích na Benešovsku dostaly cenu Národního památkového ústavu (NPÚ) za významný počin v památkové péči. Cena Patrimonium pro futuro (Dědictví pro budoucnost) se udílí ve čtyřech kategoriích, památkáři vyzdvihli také objev hradby středověkého opevnění pod domem v Praze a vytvoření prohlídkové trasy Pod střechami chebských domů.

Město Votice, nová radnice na Komenského náměstí.

Ve Voticích myslí na historické dědictví i budoucnost

Votice /FOTOGALERIE/ - Ve městě na „konci okresu" se asi nejvíce mluví o dopravě. A to celé, právě končící čtyřleté volební období. Mluví se o silnicích a zejména o železnici. Ta je stále důležitější pro život města. A to přesto, že jím koleje ani neprocházejí. Železnice totiž míjí okraj souvislé městské zástavby o více než kilometr.