Kreativ

ŠTÍTEK: dědictví

Nymburský kostel svatého Jiljí, z jehož ochozu je jedna z nejkrásnějších vyhlídek na město.

Znáte opravdu své město? Otevírají se běžně skrytá místa

Začátkem září se již tradičně po celé České republice nejširší veřejnosti otevírají brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor včetně těch, které jsou běžně zčásti nebo zcela nepřístupné, a to v rámci Dnů evropského dědictví. Letošní ročník proběhne od 10. do 19. září a jeho tématem budou Památky pro všechny. Ve středních Čechách se zájemci mohou v rámci akce zúčastnit mimořádných prohlídek v Kolíně, Nymburce, Slaném, Kutné Hoře, Mělníce, Třebovli či na tvrzi Hradenín, V Kutné Hoře, Vlašimi, Benešově a na zámku Růžkovy Lhotice se uskuteční mimořádné výstavy, dále se chystají koncerty, středověké slavnosti i poutní mše svatá.

Velkolepou podívanou mohli zhlédnout v pátek večer na Horním náměstí Olomoučané.

Velkolepá podívaná u Trojice! Sloup světla nadchl zcela zaplněné náměstí

Dech beroucí podívanou, do které se zapojili umělci Moravského divadla, nabídly v pátek večer Dny evropského dědictví v Olomouci. Audiovizuální projekt Sloup světla, inspirovaný slavnou olomouckou památkou - Sloupem Nejsvětější Trojice - měl i duchovní přesah - stal se zároveň modlitbou a přímluvou za konec pandemie.

Dny evropského dědictví. Ilustrační foto.

Památky lákají k návštěvě: začínají Dny evropského dědictví

Památky včetně míst, která jindy bývají nepřístupná, otevírají návštěvníkům své dveře, vrata i brány v rámci Dnů evropského dědictví. Většinou se jejich provozovatelé připojují k této mezinárodní akci v sobotu - někteří to však udělají i v neděli. Nebo v příštím týdnu či týdnech. Hlavním termínem propagace historického dědictví je však 11. až 19. září.

Náchodské Kuronské slavnosti. Ilustrační snímek.

Víkendové tipy: Kuronské slavnosti, Dny evropského dědictví i krása jiřinek

Víkend sice začne až v sobotu, ale už nyní můžete zavítat na některou z kulturních akcí. Vydejte se třeba do pohádkového Jičína, program začíná právě dnes 9. října. Od zítřka už můžete obdivovat krásnu jiřinek v českoskalickém Muzeu Boženy Němcové. Sobota bude patřit Náchodským Kuronským slavnostem, vinobraní na Kuksu a mnoha dalším událostem. Vyberete si? 

Vinobraní na Kuksu.

Víkendové tipy: Witanovského slavnosti, Dny evropského dědictví i vinobraní

Víkend sice začne až v sobotu, ale už nyní můžete zavítat na některou z kulturních akcí. Vydejte se třeba do pohádkového Jičína, program zahájí právě dnes 9. října. Od zítřka už můžete obdivovat krásnu jiřinek v českoskalickém Muzeu Boženy Němcové. Sobota bude patřit Witanovského slavnostem, vinobraní na Kuksu a mnoha dalším událostem. Vyberete si? 

Dny evropského dědictví na Horním náměstí v Olomouci. Ilustrační foto

DED v Olomouci lákají na open-air představení, záplavu atrakcí i Pauluse

Tradičními Dny evropského dědictví (DED) oživá od pondělí 6. až do neděle 12. září Olomouc. Bohatý program vyvrcholí o víkendu pátečním velkolepým představením na Horním náměstí, sobotními koncerty a zábavou v centru a tradičně otevřením záplavy památek, muzeí a atrakcí po celém městě.

Kostel sv. Floriána a Šebestiána v Zákupech.

Kostel svatého Floriána a Šebestiána v Zákupech prošel obnovou

Neogotický zákupský kostel svatého Floriána a Šebestiána prošel v letech 2016 – 2020 náročnou obnovou spolufinancovanou z Programu záchrany architektonického dědictví (PZAD) Ministerstva kultury. Objekt je zajímavou architektonickou památkou a tvoří společně se zámkem dominantu Zákup.

Národní technické muzeum otevírá Železniční depozitář v Chomutově.

Národní technické muzeum otevírá pobočku v Plasích a depozitář v Chomutově

Národní technické muzeum otevírá na letní sezónu své pobočky, které jsou oblíbeným cílem prázdninových výletů. V Centru stavitelského dědictví NTM Plasy, výjimečném muzeu věnovaném stavební historii, je možné od 1. června navštívit stálé expozice i několik výstav. Železniční depozitář NTM Chomutov, ve kterém je k vidění na 100 kolejových vozidel, bude v roce 2021 otevřen od 4. června a v červenci a srpnu se mohou návštěvníci těšit na rozšířenou otevírací dobu.

Národní technické muzeum otevírá pobočku v Plasích.

Národní technické muzeum otevírá pobočku v Plasích a depozitář v Chomutově

Národní technické muzeum otevírá na letní sezónu své pobočky, které jsou oblíbeným cílem prázdninových výletů. V Centru stavitelského dědictví NTM Plasy, výjimečném muzeu věnovaném stavební historii, je možné od 1. června navštívit stálé expozice i několik výstav. Železniční depozitář NTM Chomutov, ve kterém je k vidění na 100 kolejových vozidel, bude v roce 2021 otevřen od 4. června a v červenci a srpnu se mohou návštěvníci těšit na rozšířenou otevírací dobu.

Sušárna chmele v Dubé.

Sušárna připomíná slávu dubského chmelařství

V Libereckém kraji probíhají opravy kulturních památek, které jsou zapsané do Programu záchrany architektonického dědictví (PZAD), jenž je každý rok vypisován Ministerstvem kultury České republiky.

Kostel Nejsvětější Trojice v Jindřichovicích pod Smrkem.

Opravy kostela Nejsvětější Trojice v Jindřichovicích pod Smrkem pokračují

Barokní kostel Nejsvětější Trojice v Jindřichovicích pod Smrkem byl zapsán v roce 2018 jako jediný na Frýdlantsku do Programu záchrany architektonického dědictví (PZAD), které vypisuje každoročně Ministerstvo kultury ČR. Díky příspěvku z Programu došlo již k rozsáhlým opravám a další se plánují.

Agatha Christie s dcerou

Dcera Agathy Christie: televizní Poirot se jí musel přijít představit

Znáte jméno Rosalind Hicksová? Zřejmě vám nic neříká. Ale právě tato zajímavá žena měla po smrti Agathy Christie značný vliv na všechno, co se s pracemi slovutné spisovatelky dělo. Bezmála tři desetiletí střežila jako oko v hlavě rodinné dědictví, pro které by rozhodně stálo za to vraždit.

Obálka knihy Průmyslové dědictví města Ostravy

Novinky pod vánoční stromeček: Knihy ostravského pracoviště NPÚ

Knižní novinky Oslava všedního dne od Renaty Skřebské a Průmyslové dědictví města Ostravy od Miloše Matěje lze zakoupit až do úterý 22. prosince. Nové knihy ostravského pracoviště Národního památkového ústavu i starší produkci související s moderní architekturou, archeologií a průmyslovým dědictvím regionu zakoupíte na adrese Odboje 1, Ostrava.

Obálka knihy Průmyslové dědictví města Ostravy

Novinky pod vánoční stromeček: Knihy ostravského pracoviště NPÚ

Knižní novinky Oslava všedního dne od Renaty Skřebské a Průmyslové dědictví města Ostravy od Miloše Matěje lze zakoupit až do úterý 22. 12. Nové knihy ostravského pracoviště Národního památkového ústavu i starší produkci související s moderní architekturou, archeologií a průmyslovým dědictvím regionu zakoupíte na adrese Odboje 1, Ostrava.

Jevíčko

Pozemky řeší úředníci podle císařského patentu

Úředníci rozhodovali o pozemku pod bývalými hradbami v Jevíčku na Svitavsku podle císařského patentu Františka I. z roku 1811. Desetiletí se řešily i majetkové vztahy v Běstovicích na Orlickoústecku.

Nějak takto mohl vypadat neandertálec.

Nečekaný objev: Horší průběh koronaviru mají lidé s neandertálskou krví

Kdysi dávno na jihu Evropy se nejstarší lidé dnešního typu nejenže setkali s neandertálci, ale z jejich kontaktu vzešly alespoň párkrát i děti. O 60 tisíc let ovlivnily tyto sexuální styky dnešní svět. A to v souvislosti, jakou by čekal jen málokdo. "Neandertálská krev" prý zhoršuje průběh koronavirové nákazy.

KreBul, o.p.s. se o víkendu zapojila do Dnů evropského dědictví.

KreBul, o.p.s. se o víkendu zapojila do Dnů evropského dědictví

KreBul, o.p.s. se o víkendu zapojila do Dnů evropského dědictví a připojila se tak k celé řadě míst ve městě Prachatice, která byla o víkendu přístupná veřejnosti. Návštěvníci mohli navštívit dokončenou rekonstrukci půdní vestavby s jedinečným proskleným prostorem, kde je umístěn výtah s výhledem do mezigenerační zahrady a Štěpánčina parku. Půdní vestavbu, která slouží jako komunitní centrum, navštívilo během soboty téměř čtyři desítky zájemců.

Součástí Dnů evropského dědictví v Příboře bylo také zahájení výstavy o skautingu.

OBRAZEM: Den evropského dědictví v Příboře patřil také skautům a rodinám

/FOTOGALERIE/ Také v letošním roce se město Příbor jako člen Svazu historických sídel Čech, Moravy a Slezska připojilo k oslavám Dnů evropského dědictví. Iveta Busková, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu příborské radnice připomněla, že letošní ročník byl speciální tím, že byl spojen s odloženým Dnem dětí a rodiny.

Hrnčířské trhy na Husově náměstí v Berouně.

Kvůli epidemii se Hrnčířské trhy v Berouně letos neuskuteční

Je rozhodnuto. Hrnčířské trhy v Berouně, kam se sjíždějí tisíce návštěvníků z nejrůznějších koutů České republiky, se neuskuteční ani v podzimním termínu. Pořadatelé trhů se snažili s vedením města najít cestu, jak tuto oblíbenou akci o druhém zářijovém víkendu uspořádat, ale současná opatření a hlavně vývoj situace s epidemií Covid-19 způsobuje, že tradiční Hrnčířské trhy v Berouně se musely zrušit.

Osada Baba.

Ocenění pro Babu. Funkcionalistická osada získala prestižní ocenění

/INFOGRAFIKA/ Na seznam stávajících třiceti osmi celoevropsky kulturně-historicky významných pamětihodností přibylo dalších deset památek. Jednou z nich je i pražská osada Baba, která se tak zařadila mezi lokality pyšnící se označením European Heritage Label (Označení Evropské dědictví).

Západočeský zámek Kynžvart

Zámek Kynžvart či kolonie Baba. České památky získaly značku Evropské dědictví

Na seznam významných památek oceněných značkou Evropské dědictví přibylo deset nových lokalit, mezi nimiž jsou i tři české. Porota z přihlášených zájemců vybrala západočeský zámek Kynžvart a soubor meziválečných experimentálních sídlišť moderní architektury, mezi nimiž jsou i pražská kolonie Baba a brněnská kolonie Nový dům. Informovala o tom dnes Evropská komise.

Brno 30.3.2020 - hotel Slavia

Nová doba, host už nevyhazuje vrchního. Brněnský hotel Slavia zavírá

Brněnská dáma mezi hotely zůstane až do konce letošního roku zavřená. Hotel Slavia v centru Brna, v němž ve filmu Dědictví aneb Kurvahošigutentag! host dnes už legendárně vyhazoval vrchního, doplatil na stále platící vládní opatření přijatá kvůli hrozbě šíření nákazy koronavirem.

Vnučka výtvarníka Zdeňka Milera Karolína Milerová v soudní síni pražského vrchního soudu

Spor o Krtečka skončil. Milerova vnučka stáhla dovolání ohledně licence

Vnučka výtvarníka Zdeňka Milera Karolína stáhla dovolání proti rozhodnutí o neplatnosti licenční smlouvy, na jejímž základě poskytovala povolení k výrobě produktů s pohádkovým Krtečkem. ČTK to dnes sdělil Jiří Matzner, právník správkyně Milerova dědictví Mileny Fischerové. Podle jeho informací uzavřeli umělcovi dědicové ohledně rozdělení dědictví včetně práv ke Krtečkovi dohodu, jejíž obsah ale Matzner nezná.

Hody s právem v Huštěnovicích, 2016. Ilustrační foto.

Hody s právem jsou na cestě k zápisu na seznam UNESCO

Na seznam nehmotného dědictví UNESCO by se mohly dostat také tradiční hody s právem na Slovácku. Zápisem Ministerstva kultury do seznamu nemateriálních statků tradiční a lidové kultury České republiky k tomu byl učiněn první krok. Cesta ke kýženému celosvětovému zápisu však nebude krátká, ani nikterak jednoduchá.