Kreativ

ŠTÍTEK: dědictví

Ilustrační foto

Milerova dcera prohrála spor o krtečka. Nesmí vydávat svou knihu

Výtvarnice Kateřina Milerová nesmí nadále vydávat svou knihu Krtek na návštěvě a neprodané publikace musí stáhnout z trhu. Dnes to potvrdil pražský vrchní soud, podle nějž není licenční smlouva uzavřená mezi výtvarnicí a jejím otcem, autorem Krtečka Zdeňkem Milerem, platná. Verdikt, který dal ve sporu za pravdu správkyni Milerova dědictví Mileně Fischerové, je pravomocný.

Dny evropského dědictví v Havlíčkově Brodě: Show Proletí 100letí.

Dny evropského dědictví oživují zájem o památky. Letos zahájily v Brodě

Havlíčkův Brod – Na osm set českých památek se o víkendu otevřelo v rámci Dnů evropského dědictví. Ty byly oficiálně zahájeny v Havlíčkově Brodě. Město pro veřejnost připravilo koncerty, prohlídky významných budov, výstavy nebo videomapping s průřezem stoletou historií republiky. Slavnosti kulturního bohatství v zemi potrvají až do 16. září. Během nich má veřejnost ještě stále možnost nahlédnout do některých sakrálních nebo industriálních památek, radnic, šatlav nebo třeba i do podzemí. Na Vysočině se k akci připojilo na 70 objektů.

Horní náměstí, Lake Malawíl detail

Dny evropského dědictví lákaly i na Lake Malawi

V rámci sobotního programu Dnů evropského dědictví vystoupily v Olomouci na Horním náměstí například kapely Lake Malawi a Hope Astronaut, po osmé večer zazářila také zpěvačka Celeste Buckingham.

Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře.

Dny evropského dědictví nabízejí unikátní podívanou

Kutná Hora – Dny evropského dědictví konané tento víkend otevřely návštěvníkům brány i těch památek a objektů, které nejsou běžně otevřené. Do této akce se zapojila také Římskokatolická farnost – arciděkanství Kutná Hora.

Navštívit můžete například středověkou kupeckou osadu v Pivovarské zahradě v Českém Krumlově.

Kam se můžete v sobotu vydat za zábavou

Českokrumlovsko - Region nabízí množství atraktivních akcí. Můžete vidět automobilové závody, užít si muziku včetně heligonkářů a dechovek, navštívit historickou kupeckou osadu či využít nabídky Dnů evropského dědictví.

Ilustrační foto.

Ve Štramberku oslaví Dny evropského dědictví

Dny evropského dědictví letos připadají na sobotu 8. a neděli 9. září. Tyto dny připomínají bohatství kulturních a přírodních památek a zároveň vyzývají občany k jejich správě a ochraně.

Děkanský kostel Nanebevzetí panny Marie v Havlíčkově Brodě.

Dny evropského dědictví na Vysočině otevřou na sedmdesát památek

Havlíčkův Brod – Hlavní část každoročních oslav českých památek a kulturního dědictví se letos vůbec poprvé přesouvá do Havlíčkova Brodu. Čest zahájit celorepublikové Dny evropského dědictví tak po dlouhé době bude mít Vysočina. V rámci oslav, které budou probíhat od 7. do 9. září se veřejnost může těšit na řadu významných hostů.

Dny evropského dědictví v Přerově - židovský hřbitov

Co nabídnou Dny evropského dědictví v Přerově? Podívejte se

Otevřené kostely, výstavy na zámku, ale i místa, která nejsou veřejnosti běžně přístupná - třeba židovský hřbitov. Dny evropského dědictví slibují nadcházející víkend bohatý program a jednou z letošních novinek je i možnost nahlédnout do promítací kabiny v kině Hvězda, které se k akci připojí vůbec poprvé.

Trenér Sparty Pavel Hapal

Temné dědictví. Spartu dál děsí přízrak jménem Stramaccioni

Téměř čtyři měsíce uplynuly od okamžiku, kdy na Letné uslyšel „arrivederci“ italský trenér Andrea Stramaccioni. Jeho místo převzal Pavel Hapal, který si začal budovat tým k obrazu svému. Spartu teď ale děsí Italovo neblahé dědictví: vysoký počet hráčů a otázka, co s nimi.

Trenér Sparty Pavel Hapal

Temné dědictví. Spartu dál děsí přízrak jménem Stramaccioni

Téměř čtyři měsíce uplynuly od okamžiku, kdy na Letné uslyšel „arrivederci“ italský trenér Andrea Stramaccioni. Jeho místo převzal Pavel Hapal, který si začal budovat tým k obrazu svému. Spartu teď ale děsí Italovo neblahé dědictví: vysoký počet hráčů a otázka, co s nimi.

Dům na rohu ulice Leopolda Pokorného  v Třebíči je novou kulturní památkou.

Dům, o němž se poprvé píše v roce 1613, je novou kulturní památkou

Židovský městský dům v Třebíči, nazývaný také jako Dům Johela Begla, byl prohlášen za kulturní památku. Oznámilo to v pondělí 2. července telčské pracoviště Národního památkového ústavu. Dům čp. 7 v ulici Leopolda Pokorného v Třebíči-Zámostí je nedílnou součástí židovské čtvrti, která byla v roce 2003 zapsána na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO jako výjimečně dochovaný hmotný doklad existence židovského osídlení na Moravě.

Dům na rohu ulice Leopolda Pokorného  v Třebíči je novou kulturní památkou.

Dům, o němž se prvně píše v roce 1613, je novou kulturní památkou

Třebíč – Židovský městský dům v Třebíči, nazývaný také jako Dům Johela Begla, byl prohlášen za kulturní památku. Oznámilo to v pondělí 2. července telčské pracoviště Národního památkového ústavu. Dům čp. 7 v ulici Leopolda Pokorného v Třebíči-Zámostí je nedílnou součástí židovské čtvrti, která byla v roce 2003 zapsána na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO jako výjimečně dochovaný hmotný doklad existence židovského osídlení na Moravě.

Ilustrační foto

Dědictví po muži z Duchcova pozůstalí odmítli. Stát vydělal

Teplicko - Teplické pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) převzalo na základě usnesení Okresního soudu v Teplicích finanční hotovost ve výši zhruba 75 tisíc korun jako majetkový přebytek z provedené likvidace dědictví.

Společenský dům v Hustopečích se dočká modernizace. V zahradě vznikne letní areál.

Přestavba společenského domu: dědictví Masarykovy rodiny poslouží kultuře

Hustopeče /VIZUALIZACE/– Velké stavební úpravy čeká areál společenského domu v Hustopečích na Břeclavsku. Místní se dočkají pěknějšího vzhledu budovy i jejího okolí. „Konečně se po několika desítkách let začne něco dít. Nová fasáda je potřeba. Pro město je ta stávající ostudou. A třeba už hodovní zábava nebude na silnici,“ řekl jeden z místních, Lukáš Rosa.

V někdejší škole u Louckého klášera má díky evropské dotaci vzniknou centrum obnovy památek.

Peníze na obnovu dědictví s Rakouskem: vznikne stezka, opraví školu u kláštera

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Několik desítek milionů korun poputuje na jižní Moravu na obnovu kulturního dědictví České republiky a Rakouska. Se zpřístupněním a obnovou historické krajiny v lokalitě Mikulov-Sedlec-Drasenhofen se například dočká opravy historický cihelný most, který vede k loveckému zámečku na Novém rybníku.

Ilustrační foto

Brachiosaurus zůstává v Berlíně. Tanzánské dědictví se možná stěhovat nebude

Francouzský prezident Emmanuel Macron v loňském roce oznámil, že by svého úřadu rád využil i k tomu, aby navrátil část afrického dědictví zpátky na černý kontinent. Jednalo se rovněž i o více než třináct metrů vysokou kostru Brachiosaura, jež je momentálně zřejmě největší atrakcí berlínského muzea. Němci však volání ze země galského kohouta doposud nevyslyšeli.

Hosty přivítal ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl v doprovodu vedoucího pobočky Uranový důl Bytíz Milana Kardy a společně si prohlédli areál Ševčinského dolu a další expozice na Březových Horách.

Hornické muzeum v Příbrami přivítalo zástupce UNESCO

Příbram – Hornické muzeum Příbram navštívila dne těsně před Velikonocemi delegace odborníků na industriální dědictví v čele s komisařem pro nominaci památek UNESCO Barry Gamblem z Velké Británie a ředitelem polského Hornického muzea Tarnowskie Góry Zbigniewem Pawlakem.