Kreativ

ŠTÍTEK: design

Rautis má šanci na cenu designu.

Rautis má šanci na cenu designu

Poniklá - Kolekce ozdob Geometric, kterou navrhla Petra Hartmanová pro rodinnou manufakturu Rautis v Poniklé, získala nominaci na prestižní ocenění Czech Grand Design v kategorii Výrobce roku.

Valnerova sklárna vyrábí originální autorské sklo v malé sérii, většinou na export.

Vyhořelá sklárna v Přibyslavi opět vyrábí, vznikají v ní umělecké skvosty

V plném provozu je už Valnerova sklárna v Přibyslavi, kterou zhruba před půl rokem zničil požár. Podle Davida Valnera byla pro skláře velkou vzpruhou solidarita lidí, kteří uspořádali v Přibyslavi ve prospěch sklárny sbírku. Díky tomu tak může sklárna opět vyrábět originální autorské sklo v malé sérii, které by ve sklářských velkovýrobnách asi nenašlo prostor.

Valnerova sklárna vyrábí originální autorské sklo v malé sérii, většinou na export.

Vyhořelá sklárna v Přibyslavi opět vyrábí, vznikají tam dál umělecké skvosty

Přibyslav – V plném provozu je už Valnerova sklárna v Přibyslavi, kterou zhruba před půl rokem zničil požár. Podle Davida Valnera byla pro skláře velkou vzpruhou solidarita lidí, kteří uspořádali v Přibyslavi ve prospěch sklárny sbírku. Díky tomu tak může sklárna opět vyrábět originální autorské sklo v malé sérii, které by ve sklářských velkovýrobnách asi nenašlo prostor.

Zámek Pardubice

Expozice skla je zatím otevřena, navzdory rekonstrukci zámku

Pardubice – Expozice České sklářské tvorby je jednou ze tří stálých expozic, které si ještě mohou návštěvníci prohlédnout na Zámku Pardubice, kde právě začala dvouletá rekonstrukce. Stavební práce začaly v hospodářských budovách.

Vodňanská liga sálovky dospěla již do semifinále.

Vodňanská liga sálovky začala zápasy o umístění

Vodňany – Na vodňanské palubovce se rozehrály semifinálové boje, ve kterých si celkem přesvědčivě poradili oba favorité. DG303 přehrálo Chill 8:1 a FC Mexico porazilo Sokolskou louku 6:2. Ve skupině o umístění přetlačily Samyce Oranjes, Kapři překvapivě podlehli Seš-losti a Drůbežáři deklasovali nováčka OC Delfín.

Černý puntík není trest, ale odměna za design.

Černý puntík není trest, ale odměna za design

Dolní Dobrouč - Stisknout tlačítko a tiše pozorovat, jak se vířivka plná teplé vody automaticky otevírá… Scéna z filmu? Sen? V realitu ho proměnila firma USSPA z Dolní Dobrouče a za technologii automatického zakrývání termálních bazénů získala v Chicagu ocenění Good Design v podobě velkého černého bodu.

Luxusní dům ve Švédsku

Luxusní bydlení: Elegance a dokonalost podle Švédů

Skandinávské země jsou známé svým vkusným designem a čistou precizní architekturou. Těmto důležitým atributům dostál také tento švédský pětipokojový dům, který tak dělá své domovině dobré jméno.

Škoda Scala vstupuje na trh, už má téměř 1000 rezervací.

Škoda Scala vstupuje na trh, už má téměř 1000 rezervací

Mladá Boleslav /FOTOGALERIE/ – Ještě nebyly ani zveřejněné ceníky, ale autorizovaní obchodníci hlásí téměř 1000 závazných rezervací. Automobil Škoda Scala vstupuje na český trh, podle vyjádření společnosti začíná cena na 369 900 korunách.

Jak si přitopit v koupelně

V koupelně by mělo být vždy o něco tepleji než v ostatních prostorách domu či bytu. Není příjemné vylézt z horké vany a hned cvakat zuby. Máte-li pocit, že je vaše koupelna příliš studená, určitě zvažujete možnosti, jak si v ní trochu přitopit.

Ilustrační foto

Basketbalisté představili nový kabát. Štěstí jim ale nepřinesl

Příbram - Ačkoliv se v letošní sezoně příbramských basketbalistům pod vysokými koši velmi daří, se vstupem do roku 2019 se vedení klubu rozhodlo pro jeden velmi radikální řez. Netýká se ovšem změn na trenérských či hráčských postech, nýbrž klubového designu.

Předání šeku s výtěžkem aukce designových pivních lahví Pilsner Urquell Centru Paraple.

Pro Centrum Paraple. Pivní lahve Pilsner Urquell vynesly téměř tři miliony korun

Spoluzakladatel Centra Paraple Zdeněk Svěrák převzal šek na 2 759 988 korun, které vynesla dražba jedinečných uměleckých lahví Pilsner Urquell. Za jednu z originálních láhví podle návrhu Václava Mlynáře a Jakuba Pollága ze studia deFORM zaplatil v sedmém ročníku aukce úspěšný dražitel neuvěřitelných 700 tisíc korun, a ta se tak stala druhou nejdražší na světě.

Společnost Minicat vyrábějící katamarány v Bílovicích se za rok 2018 dočkala ocenění Inovační firmy Zlínského kraje.

Zlínský kraj ocenil výrobce katamaránů z Bílovic

Už na střední škole měl Martin Horák zálibu v surfování a ve vyjížďkách k moři. Chvíli po jejím dostudování se mu nicméně stalo osudným, že si společně s otcem díky svému koníčku zkusil postavit svůj vlastní katamarán.

Koncert anglické kapely The Cure s Robertem Smithem

Hudební festivaly zvou na The Cure, Kraftwerk či Florence + The Machine

S koncem roku je již známo několik zajímavých jmen tuzemských festivalů. Například Colours of Ostrava, akce, která nedávno přišla o generálního sponzora, přesto překvapila velkým jménem: The Cure. Mnoho fanoušků potěšili i Florence + The Machine, kteří v Česku vystoupí poprvé.

Kolín pořídil vratné kelímky na akce pořádané městem.

Kolín pořídil vratné kelímky na akce pořádané městem

Kolín - S novými vratnými kelímky se nyní počítá na kolínských kulturních akcích. Bude to fungovat podobně jako na hudebních festivalech, kdy za určitou částku získáte vratný kelímek, do kterého si můžete nechat čepovat nápoje - nebo si ho nechat vyměnit za nový, když jdete pro nápoj nový. Podle Michaela Kašpara se zatím uvažuje, že by cena mohla být kolem padesátikoruny, jak bývá běžnou praxí.

Ilustrační foto.

Nové atraktivní rubriky, vše z vašeho okolí. Web Deníku dostal nový kabát

Deník představuje novou podobu webových stránek. Od úterka 11. prosince nabízí online čtenářům nejen jednodušší a přehlednější podobu, ale především nové rubriky a atraktivní témata. Díky Deníku tak kromě nejdůležitějších a nejzajímavějších zpráv z vašeho okolí, z České republiky i ze světa, zjistíte například také, jaká ojetá auta se ve vašem okrese nejvíce prodávají. Nebo kolik vás bude stát pořízení domácího mazlíčka s rodokmenem. Na své si přijdou i sportovní fanoušci.

Buco Boutique na Valdštejnově náměstí v Jičíně láká na příjemné svetry, kožené kabelky...

Buco Boutique zve k návštěvě

Jičín - Obchod s italskou módou. Kvalitní materiály. Dostupné ceny. Buco Boutique na Valdštejnově náměstí v Jičíně láká na příjemné svetry, kožené kabelky, hedvábné šaty a jedinečný design oblečení.

Škoda představila v Tel Avivu nový model Scala.

OBRAZEM: Škoda představila v Tel Avivu nový model Scala

Mladá Boleslav/Tel Aviv - Škoda představila v Tel Avivu nový model Scala. Jedná se o kompaktní třídu vozů – název Scala pochází z latiny a znamená schody nebo žebřík. Podle automobilky vůz s karoserií hatchback k kombinuje emocionální design, vysokou funkčnost a nejmodernější možnosti konektivity a přenáší do sériově vyráběného vozu poprvé emocionální designový jazyk studie Vision RS.

Výstava mapující tvorbu designérů v Meoptě ve Výstavní síni Pasáž v Přerově

Výstava ukazuje různé tváře designu v Meoptě. Podívejte se

Uznávaný průmyslový návrhář Zdeněk Kovář, ale také akademický sochař Eduard Kupka či dvě ženské zástupkyně designu - Danuše Mazurová a Jana Vaňková. Přední české designéry, jejichž práce proslavila výrobky Meopty, představuje nová expozice, která je od středy k vidění ve výstavní síni Pasáž v Přerově. Lidé si ji mohou prohlédnout až do 25. ledna.

Stání zámek Konopiště.

Víkendová lákadla nabízejí adventní vznešenost i stín smrti

Střední Čechy - Skrznaskrz provoněna adventní atmosférou jsou doporučení, která před víkendem 8. a 9. prosince nabízí Lucie Vurbsová ze Středočeské centrály cestovního ruchu. K návštěvě láká třeba do Benešova, kde v sobotu od 10 hodin čeká v Muzeu umění a designu na děti od 8 do 12 let vánoční dílna spojená s výrobou vánočních ozdob z netradičních materiálů.

Epoxidová stěrka

Moderní stěrky jsou už dostupnější a zaujmou jedinečným designem

Stěrky na bázi epoxidových nebo polyuretano-epoxidových pryskyřic se dosud uplatňovaly hlavně v průmyslových budovách a kancelářích, protože je jejich instalace cenově výhodnější ve větších prostorách. Pozvolna si však nacházejí cestu i do rodinných domů a bytů.

Vánoční výstava v Jalubí nese název Co Ježíšek  nepřinese

Vánoční výstava v Jalubí nese název Co Ježíšek nepřinese

V duchu lidových tradic se nese osmý ročník adventní a vánoční prodejní výstavy prvním nadzemním podlaží obchodního domu v Jalubí. Spolu s aranžérkou Hanou Durnovou a pracovnicemi prodejny jalubského zahradnictví ji vytvořil její vedoucí Petr Kovalčík.

Jeden z návrhů malíře a designéra Vlada Vovkaniče.

Spor výtvarníka s automobilkou soud zatím nerozsekl

Střední Čechy - Odročení jednání s návrhem na uzavření smíru. Tak se v úterý u Krajského soudu v Praze vyvinulo jednání - konané s vyloučením veřejnosti - ve sporu malíře a designéra Vlada Vovkaniče s automobilkou Škoda Auto.