Kreativ

ŠTÍTEK: design

Toyota C-HR Prologue Concept.

Vypadá jako kladivoun. Toyota odhaluje nový design značky na konceptu C-HR

/AKTUALITA/ Na pařížském autosalonu se v roce 2014 objevil zajímavý koncept Toyota C-HR, který byl o dva roky později uveden na trh. Na první pohled tento vůz zaujal svou extravagancí a zábavným designem. Nyní Toyota představuje koncept druhé generace tohoto vozu s názvem C-HR Prologue Concept.

V březnu 2022 byla Liběna Rochová uvedena do síně slávy Czech Grand Design.

Legendární návrhářka Liběna Rochová: Jsem pyšná na to, kam až jsem došla

Liběna Rochová je přední oděvní designérkou. Její potenciál udělat velkou kariéru v zahraničí byl obrovský. Sama se ale cítí být kreativcem, spíš než obchodníkem s oděvy. I to byl jeden z důvodů, proč sešlo z jejího butiku na 5. Avenue v New Yorku. Tím druhým důvodem byla rodina. A tak hlavní těžiště její práce zůstalo v Česku. Zákaznice ji zde milují, studenti obdivují a konkurenti respektují.

Ferrari má nový koncept vozu Vision Gran Turismo

Ferrari ukázalo nové auto pro hru Gran Turismo. Má retro futuristický design

Ferrari představilo svůj nový koncept vozu Vision Gran Turismo pro stejnojmennou a úspěšnou počítačovou hru, kterou mají v oblibě miliony hráčů po celém světě. Retro futuristický design tohoto sporťáku odkazuje na závodní vozy ze 60. a 70. let, ale bere si i něco ze současnosti. Závodní číslo 75 připomíná tři čtvrtě století od prvního závodního vozu značky – modelu 125 S z roku 1947.

Děkankou FUD UJEP pro funkční období 20. 2. 2023 – 19. 2. 2027 byla zvolena prof. Mgr. Zdena Kolečková, Ph.D.

V čele umělecké fakulty UJEP bude v roce 2023 nová tvář

Na Fakultě umění a designu UJEP proběhla dne 16. listopadu volba kandidáta na děkana. Její výsledek rozhodl o změně ve vedení této fakulty od 20. února 2023. Na Fakultě umění a designu UJEP (FUD) byla změna ve vedení očekávaná, neboť současný děkan doc. Pavel Mrkus aktuálně končí své druhé funkční období a v dalším již nemůže pokračovat.

MINT market v Benešově.

Benešov oživí předvánoční MINT Market

MINT Market se po roční odmlce vrací v neděli 27. listopadu do Benešova. Muzeum umění a designu i Malé náměstí oživí na 50 stánků lokálních a nezávislých tvůrců. Módu nejen na zimu, design, stylové oblečení pro děti, hračky, šperky, kabelky, pásky a boty, bytové doplňky, bio kosmetiku a vánoční dárky pro celou rodinu bez stresu a na pohodu přímo od jejich autorů pořídíte od 9.30 do 16.30. Vstup je jako vždy zdarma.

Composition in Crystal.

Úspěch. Preciosa Lighting získala za svou instalaci designového Oscara

/FOTO, VIDEO/ Severočeská společnost a výrobce designového osvětlení Preciosa Lighting si připsala další úspěch v podobě zisku prestižního ocenění Red Dot za interaktivní instalaci navrženou pro milánský Salone Del Mobile 2022. Uspěla tak v jedné z největších světových soutěží v oblasti designu.

Josef Barták byl oceněn jako výrazná osobnost města Hlučína za rok 2021.

Josef Barták umí vdechnout život interiéru, ale i nábytku. Letos oslavil 80 let

Drobnější postava plná vitality vyzařuje už na první pohled přirozenou noblesu. Skromný, ale o to více přemýšlivý a pracovitý, plný invence. I takto lze charakterizovat Josefa Bartáka, inženýra a architekta, který svůj dosavadní život zasvětil tvorbě interiérů, ale také exkluzivního nábytku, který se ocitl v mnoha zemích světa. A osmdesátku, která ho potkala v letošním roce, by mu hádal málokdo…

Výstava v Muzeu umění a designu otevřela okénko do nedávné minulosti.

Nová výstava v Muzeu umění a designu otevřela okénko do nedávné minulosti

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Jde o předměty, které dříve narození denně používali, a ti mladší si je pamatují převážně z návštěv u svých babiček a dědečků. A právě z těchto exponátů se skládá výstava Archeologie designu, kterou zahájilo vernisáží Muzeum umění a designu v Benešově v úterý 15. listopadu.

GAC Barchetta je dvoumístný sportovní vůz.

Čínská automobilka má designové centrum v Miláně. Navrhuje tam auta budoucnosti

/AKTUALITA/ Jeden z nejznámějších čínských výrobců automobilů GAC (Guangzhou Automobile Group) otevřel v Miláně své první designové centrum v Evropě. Společně se studii v Los Angeles a Šanghaji vytvoří GAC R&D CENTER EUROPE globální ekosystém, který bude navrhovat auta budoucnosti. V něm budou působit profesionálové, kteří se věnují designu vozidel, zážitkům a vizuálnímu image značky.

Zlín Design Market 2022. Ilustrační foto

Listopadový Zlín Design Market zve nově do 61. budovy

Už poosmé se o víkendu 26. a 27. listopadu otevře Zlín Design Market, prodejní přehlídka autorského designu, která dává mladým tvůrcům možnost představit své výrobky z oblasti oblečení, módních doplňků, přírodní kosmetiky, doplňků do bytu, šperků, výrobků z papíru i dalších.

Mezinárodní soutěž Diploma Selection představuje tvorbu nejtalentovanějších evropských diplomantů v oboru produktového a módního designu.

Originální i překvapivá. Modelky oblékly díla talentovaných mladých návrhářů

Patnáct finalistů z deseti evropských univerzit se v rámci módních přehlídek představilo při osmém ročníku mezinárodní soutěže Diploma Selection. Ta představuje tvorbu nejtalentovanějších evropských diplomantů v oboru produktového a módního designu. Přehlídky se konaly v bývalém kostele Sacre Coeur v Praze. Děkujeme Zdeňku Bierhanzlovi za hezké fotografie.

Design days Reichenberg.

Inspirace nejen na vánoční dárky. Designéři zaplnili libereckou galerii

/FOTO, VIDEO/ V Oblastní galerii Liberec probíhá už poosmé oblíbená akce Design Days Reichenberg, na které se představili milovníci designu. Návštěvníci mají až do neděle 30. října možnost zhlédnout originální produkty, načerpat inspirativní atmosféru a včas nakoupit neotřelé vánoční dárky.

Design Days Reichenberg. Archivní foto.

Design Days Reichenberg se blíží, opět zaplní libereckou Galerii Lázně

Největší přehlídka designu na severu, Design Days Reichenberg, už za pár dní vypukne v Oblastní galerii Liberec - Lázně. Milovníci designu a umění se setkají v galerii od 28. do 30. října. Nenechte si tento mimořádný zážitek ujít, inspirujte se, zažijte neopakovatelnou atmosféru nebo nakupte vánoční dárky.

Studenti z Plzně oživili legendu a udělali z ní elektromobil. Redesign ikonické Alfy Romeo 155 DTM Jonáše Jagerčíka, který vznikl v ateliéru Průmyslového designu, teď zaujal i v Itálii.

Alfa Romeo jako elektromobil. Studenti z Plzně oživili legendu

Porotu mezinárodní soutěže z oblasti elektromobility DTM Evoluzion v italském Janově oslnili studenti z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Redesign ikonické Alfy Romeo 155 DTM Jonáše Jagerčíka, který vznikl v ateliéru Průmyslového designu, se umístil na celkovém druhém místě mezi 440 účastníky. Mezi studenty se dokonce vyšplhal na první příčku. Vítězné modely budou k vidění v prostorách fakulty 11. listopadu během Dne otevřených dveří.

Vernisáž výstavy úspěšného mladého designéra Františka Jungvirta se uskutečnila v pátek 21. října ve Sklářském muzeu Nový Bor.

Naděje českého skla. František Jungvirt vystavuje v Novém Boru

Vernisáž výstavy úspěšného mladého designéra Františka Jungvirta se uskutečnila v pátek 21. října ve Sklářském muzeu Nový Bor. Součástí vernisáže bylo také vyhlášení Ceny návštěvníků muzea v soutěži Řemeslo a Umění ve skle Nový Bor 2022.

Rekonstrukce bývalého hotelu Grand v Šumperku - trakt saun v horním patře nového hotelu Perk. Říjen 2022

Proměna legendárního hotelu jde do finále. Dostane nový design i jméno

Reprezentativní restaurace, pokoje pro sedm desítek hostů, konferenční sály nebo saunový svět s výhledem na Praděd. Takový bude za několik měsíců hotel, který Šumperané desítky let znali jako Grand. Původní funkcionalistická architektura s charakteristickým zaobleným nárožím dostane zcela nové interiéry a vybavení. A také nové jméno.

Propracovanost staveb vytvořených umělou inteligencí je neskutečná

Jako pohled do budoucnosti. Stavby vytvořené umělou inteligencí až děsí

Egyptský multidisciplinární designér žijící v jižní Kalifornii Hassan Ragab se zaměřuje na vytváření futuristických vizí staveb, ale s pomocí umělé inteligence (AI) rovněž znovu zpracovává budovy z dob dávno minulých. Jak by například vypadaly pyramidy, kdyby už tenkrát měli k ruce AI? Jak by se žilo pod vodou? A jak na mořských vlnách či ve skále?

Hodiny rodáka z Choratic Ericha Johna na Alexplatzu v Berlíně obdivuje celý svět

Narodil se v Choraticích. Jeho hodiny na náměstí v Berlíně obdivuje celý svět

Když jako čtrnáctiletý chlapec opouštěl v roce 1945 své rodné Choratice, které jsou dnes součástí Malšovic nedaleko Děčína, netušil, kam jej život zanese. Dnes jeho dílo zná každý návštěvník Berlína. Erich John je totiž autorem legendárních hodin na náměstí Alexanderplatz, které jsou jednou z ikon hlavního města Německa. Kromě toho je jako designér podepsaný pod předměty každodenního užití, které prošly rukama milionů lidí, nebo volantu legendárního wartburgu.

Instalace v Gabriel Loci

Světové trendy i důležitá témata. Designblok prodchne duch lesa

Oživená řemesla, úspěšné rodinné podniky, vtipná křesla i žárovky, český porcelán nebo móda. To vše prodchnuté duchem lesa. Tak vypadá 24. ročník největší přehlídky designu a módy ve střední Evropě Designblok, který začíná ve středu v Praze a potrvá do 9. října.

Šimon Zajíček a Denis Godla s Janem Alinčem

Ochrnutý hokejista Alinč bojuje. Brankářům navrhuje masky jedním prstem

Trpí neuropatickými bolestmi nohou, které přirovnává k zakousnutí krokodýla. Bývalý vynikající útočník Jan Alinč je od května 2019 upoutaný na invalidní vozík. Temné mraky nad svým osudem se snaží rozhánět navrhováním designu hokejových a motoristických helem. Pracuje jedním prstem, navíc jako pravák může používat pouze levačku. Ve čtvrtek Litvínov představil nové masky svých brankářů Zajíčka a Godly, které vzešly právě z Alinčovy dílny.

Šimon Zajíček a Denis Godla s Janem Alinčem

Ochrnutý hokejista Alinč bojuje. Brankářům navrhuje masky jedním prstem

Trpí neuropatickými bolestmi nohou, které přirovnává k zakousnutí krokodýla. Bývalý vynikající útočník Jan Alinč je od května 2019 upoutaný na invalidní vozík. Temné mraky nad svým osudem se snaží rozhánět navrhováním designu hokejových a motoristických helem. Pracuje jedním prstem, navíc jako pravák může používat pouze levačku. Ve čtvrtek Litvínov představil nové masky svých brankářů Zajíčka a Godly, které vzešly právě z Alinčovy dílny.

Nová vizuální identita jako inspirativní nástroj pro kreativní prezentaci aktivit kraje.

Ústecký kraj s vlídnou tváří. Nové logo na lidi pomrkává a září z něj úsměv

Ústecký kraj má nový vizuální styl. Jeho tvůrci jím chtějí do vizuálního prostředí kraje vnést pozitivní impulz, zlepšit reputaci, zvýšit atraktivitu a změnit zažité stereotypy o severních Čechách. Lukáš Pumpr a Lukáš Beran z plzeňského studia Petrohrad, které zvítězilo v soutěži na vizuální identitu kraje pořádanou Czechdesignem, vsadilo na optimismus, přímočarost, jednoduchost a srozumitelnost.

Velká módní show Fashion Night Brno se uskutečnila v prostoru Fait Gallery.

Brno ožilo módou. Švantnerová nebo Budková představily šaty předních návrhářů

Známé tváře z přehlídek i lifestylových časopisů poznávali lidé na velké módní show Fashion Night Brno, která se uskutečnila v prostoru Fait Gallery. Na přehlídkovém mole, jehož dominantou byla středová fontána, která byla úplně poprvé instalována v České republice, zazářily modelky jako Nikol Švantnerová, Tereza Budková, Karolína Kopincová, Kristyna Pyszko, Natálie Kočendová, Kristýna Malířová, Nikola Uhlířová, Karolína Mališová nebo Tereza Fajksová.

Studenti zlínské univerzity chystají přehlídku na nedělní Prague Fashion Week.

Studenti zlínské univerzity chystají přehlídku na pražský Fashion Week

Studenti ateliéru Design oděvu Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně znovu připravují módní přehlídku na Mercedes-Benz Prague Fashion Week, který se letos uskuteční v Mystic Skate Parku Štvanice v Praze. Na přehlídce v neděli 4. září budou představeny tři kolekce absolventů zlínské umělecké fakulty.

Art blok nabídne fotografie i design

Art Blok nadělí přehlídku nadějných autorů

Dům kultury Šumperk letos opět představí tvorbu mladých umělců a designerů. Přehlídka nadějných autorů se uskuteční v rámci čtvrtého ročníku večera ART. blok, který proběhne v pátek 2. září od 19 hodin v prostorách šumperského G-klubu.

Peugeot kombíky umí. Platí to i novém 308 SW

Pro radost z cestování: Test nového Peugeotu 308 SW

Kombíky, které svojí velikostí spadají do kategorie nižší střední třída, pomalu vyklízejí pozice ve prospěch středně velkých SUV. Nový Peugeot 308 SW však designéři navrhli tak, že se za ním během našeho redakčního testu ohlížely také posádky v offroadově vyhlížejících automobilech.