Kreativ

ŠTÍTEK: design

Ukázka prací studentů katedry designu. Ilustrační snímek

Très chic. Liberečtí vysokoškoláci obléknou budovu v Paříži

Paris Design Week 2022 – prestižní přehlídka designu, umění a módy v jednom z nejelegantnějších a nejstylovějších evropských měst – letos vypukne 8. září a přes dva zářijové víkendy oživí více než dvě stě míst francouzské metropole. Zastoupení bude mít i město pod Ještědem.

Derniéra dvojčat - Lukeš a Hübl se loučili s litvínovským dresem

Poprask v Litvínově. Čeština pláče, helma pro legendy Hübla a Lukeše má chybu

Podařená rozlučka litvínovských legend Viktora Hübla a Františka Lukeše má úsměvnou tečku. Při bližším pohledu na zlaté helmy obou rekordmanů, které dostali na památku, bije do očí nápis „výtězné góly”. Čeština pláče, fanoušci na sociálních sítích se smějí i diví. „Je to moje velká chyba a ostuda, moc mě to mrzí a omlouvám se za to,” uznal sympaticky svůj omyl renomovaný designér brankářských masek Bohumil Korál.

Po celé letní prázdniny si malí i velcí návštěvníci 14|15 Baťova Institutu mohou hrát s legendárními hračkami, které se vyráběly v tehdejším Československu.

FOTO: Merkur či Igráček? Zlín patří po celé léto retro hračkám

S legendárními hračkami z Československa si mohou po celé prázdniny zahrát malí i velcí návštěvníci Baťova institutu ve Zlíně. Letní herna Česká hračka představuje rodinám s dětmi designové hračky ze 70. a 80. let minulého století, které se díky nadčasovému designu vyrábí dodnes.

Zleva Martina Hamouzová, Adéla Švecová, Pavla Nejezchleba

Dejte si s dětmi partičku Písmenožrouta nebo Houbohru

Začalo to hledáním miniknížky do kapsy a vkusného plakátu, který by školáčkovi ukazoval písmenka abecedy. Když je pro své potomky nenašly na trhu, rozhodly se Adéla, Martina a Pavla vymyslet a vyrobit vlastní. Tak vzniklo nakladatelství Poketo, kde vznikají hravé vzdělávací materiály, knihy a hry. „Děti se chtějí učit, jde jen o formu,“ říká spisovatelka Pavla Nejezchleba.

Léta se ukrýval jen v potrubí, které rozvádí termální vodu do karlovarských lázeňských hotelů. Teď je známý i ve světě. Řeč je o karlovarském vřídlovci.

Karlovarský Vřídlovec obletěl celý svět, Vary lákají na exkurzi v podzemí

Léta se ukrýval jen v potrubí, které rozvádí termální vodu do karlovarských lázeňských hotelů. Teď je známý i ve světě. Je to karlovarský vřídlovec. Tato, na první pohled nenápadná odrůda aragonitu, nacestovala tisíce kilometrů i do vzdálené Dubaje, kde se letos stala součástí světové výstavy Expo 2020. Obřímu úspěchu ale předcházela dlouhá cesta.

Výstava studentů brněnské techniky s názvem Deserting se koná v Technickém muzeu v Brně do 21. srpna 2022.

Budoucnost očima brněnský studentů: podívejte se na práci mladých designerů

Návrhy městského elektrokola, obytného plavidla či elektrického motocyklu jsou nyní k vidění v Technickém muzeu v Brně. Již podvacáté se tam koná výstava diplomových prací studentů Odboru průmyslového designu Ústavu konstruování Fakulty strojního inženýrství brněnského Vysokého učení technického. Nese název Deserting.

Kladenská škola vychovává velmi talentované budoucí designéry a módní návrháře.

PODÍVEJTE SE: Budoucí čeští designéři a módní návrháři vystavili své práce

Letošní školní rok je u konce a mnozí žáci a studenti ušli za posledních deset měsíců výuky velký kus cesty a mají za sebou nemalé úspěchy. Na poli výtvarném patří k těm nejzdatnějším, kteří vozí řadu ocenění i z celostátních soutěží, studenti Střední školy designu a řemesel Kladno, ze kterých pomalu a jistě rostou budoucí čeští designéři i módní návrháři.

Základem každé kuchyně je dostatek úložných prostor

Hrnečku, vař aneb Jak správně navrhnout kuchyni

V posledních letech se prostor přípravy pokrmů stal pro mnohé z nás opět bezpečným přístavem, jak tomu bývalo kdysi. Osobnější atmosféru podporují i aktuální trendy v oblasti kuchyňského designu. Velký důraz je kladen zejména na otevřenost prostoru, kde může rodina příjemně trávit společný čas, ergonomii jednotlivých zón, použití přírodních materiálů a moderní technologie.

Hasicí přístroj Amplla získal na soutěži iF Design Award v Berlíně v květnu roku 2022 zlaté ocenění. Hitem se stal i na Expu v Dubaji.

Za hasicí přístroj získal cenu v Berlíně. Z českých zástupců uspěl jediný

Český designér a architekt Přemysl Kokeš sklízí úspěchy ve světě, jeho hasicí přístroj Amplla získal na soutěži iF Design Award v Berlíně letos v květnu zlaté ocenění. V konkurenci jedenácti tisíc přihlášek se probojoval mezi pětadvacet nejlepších výrobků za posledních pět let. Hitem se stal i na Expu v Dubaji.

Maska pro Karla Vejmelku na MS ve Finsku.

Airbrusher Vítek ozdobil masky českých brankářů na mistrovství světa

Díra v trhu. Objevil vcelku neprobádané pole, lépe řečeno pole, kde musí být člověk setsakramentsky šikovný. Ale také kreativní a mít fantazii. To přesně kreslení gólmanských masek vyžaduje. Roman Vítek (39) nebyl spokojený s tím, jak vzniká ta jeho, a tak se pustil do vlastní výroby. A výsledek? O parník se stal českou jedničkou. Navíc jeho dílka si nasazují na hlavu i v zahraničí.

Maska pro Karla Vejmelku na MS ve Finsku.

Rozzuřený lev, hologram. Airbrusher Vítek ozdobil masky českých brankářů na MS

/ROZHOVOR/ Díra v trhu. Objevil vcelku neprobádané pole, lépe řečeno pole, kde musí být člověk setsakramentsky šikovný. Ale také kreativní a mít fantazii. To přesně kreslení gólmanských masek vyžaduje. Roman Vítek (39) nebyl spokojený s tím, jak vzniká ta jeho, a tak se pustil do vlastní výroby. A výsledek? O parník se stal českou jedničkou. Navíc jeho dílka si nasazují na hlavu i v zahraničí.

Letadla německých aerolinek Condor se již brzy budou výrazně odlišovat od toho, co je možné nyní spatřit na letištích. Nově totiž budou mít barevný pruhovaný nátěr.

OBRAZEM: Jako bonbony. Na nebe poprvé vyrazí pruhovaná letadla

Obloha a letiště budou v příštích měsících o něco barevnější. Německý dopravce Condor totiž představil nový design své flotily. A letadla společnosti budou mezi ostatními doslova zářit. Stroje Condoru se nově budou podobat bonbonům či plážovým slunečníkům. Budou barevné a pruhované. 

V zahradách Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře

Krajská galerie přivítá jaro speciálním design marketem. Těšit se mohou i děti

Galerie Středočeského kraje přivítá v sobotu 9. dubna v rozkvetlých zahradách jaro speciálním design marketem. "Nejde o klasický design market, ale o celodenní komponovaný program plný inspirace a zábavy pro celou rodinu, spojený s uměním, hudbou, divadlem i gastronomickými zážitky," prozradila Petra Bartušková ze středočeské galerie.

Nová podoba informačního systému Čitelná Praha.

PODÍVEJTE SE: Nové značení v Praze. Obmění se design, přibydou digitální prvky

Pražský dopravní organizátor ROPID představil novou podobu jednotného informačního systému v pražské MHD i v ulicích a na náměstích. Ze čtyř finalistů vybral sdružení pražské společnosti Side2, Studia Gourdin z Hamburku a curyšské společnosti Büro4. Mezinárodní porota původně posunula do finále pět subjektů, jeden ale sám odstoupil.

Designér Jakub Mendel.

Mladý designér dobývá automobilový svět. Jeho nápady zaujaly výrobce Škody i BMW

Blížící se jaro si sedmadvacetiletý Jakub Mendel užívá v těchto dnech v Mnichově. Do německého města v podhůří Alp ho přivedlo jeho zaujetí pro design a návrhy všeho druhu, které kreslil a vymýšlel už jako malý kluk a pak vypiloval na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Železném Brodě a následně na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.