Kreativ

ŠTÍTEK: design

Muzeum umění a designu připravilo adventní tvořivou dílnu.

OBRAZEM: Muzeum umění a designu připravilo adventní tvořivou dílnu

To už zase budou Vánoce? To byl název akce, kterou připravilo v neděli 1. prosince Muzeum umění a designu v Benešově. Jednalo se o tvořivou dílnu, ve které si zájemci mohli vyrobit adventní věnec či vánoční svícen. Po dobu akce byla přístupna i stálá expozice muzea, včetně probíhajících výstav.

Kontejner na elektroodpad s graffiti designem v centru Hradce Králové.

Graffiti kontejner v centu Hradce je nejhezčí. Vyhrál

/FOTO/ Do centra Hradce Králové, na třídu Karla IV., byl v létě umístěn kontejner na elektroopad v graffiti designu. Podobně posprejované kontejnery se objevily také v dalších 13 krajských městech České republiky jako součást projektu Umění třídit.

Budoucí módní návrháři ze školy U Hvězdy mají vlastní galerii.

Budoucí módní návrháři ze školy U Hvězdy mají vlastní galerii

Střední škola designu a řemesel Kladno (SŠDŘ) otevřela školní galerii STAR-T. Uskutečnila se zde první vernisáž výstavy nazvaná Učitelé studentům. Vystavovateli jsou Ak. mal. Jiří Brynda, učitel uměleckých předmětů na SŠDŘ Kladno a Ak. sochař Zdeněk Manina, učitel výtvarné výchovy na Gymnáziu Kladno.

Přijďte si vyrobit adventní věnec.

Vytvoří si netradiční adventní věnec

Poslední možnost vytvořit si kolektivně adventní věnec budou mít ti, co nestihli, 1. prosince v Muzeu umění a designu v Benešově. O první adventní neděli si na workshopu od deseti hodin vyrobí pod vedením Terezy Drexlerové netradiční věnec.

V iglů kavárně před divadlem Bouda se koná design market.

Market v iglů

Až do 17 h se v iglů kavárně před divadlem Bouda koná design market pro děti i dospělé.

Ilustrační foto.

V Dolních Vítkovicích se koná Meat Design Ostrava 2019

V Dolní oblasti Vítkovice se až do neděle 24. listopadu koná festival interiérového designu a užitého umění Meat Design Ostrava 2019. Návštěvníci zde opět mohou najít designové novinky z oblasti nábytku, vybavení interiérů a domácností, doplňky, ukázky dekorování a výzdoby prostor pro bydlení i podnikání, designové předměty běžné denní potřeby.

Nový kamion Martina Macíka pro Dakar 2020

Macíka čeká poslední trénink před Dakarem. Zúčastnit se ho mohou i fanoušci

V sobotu 23. listopadu pilot týmu Big Shock Racing Martin Macík ve svém novém kamionu, pojmenovaném Karel, naposled projede offroadovou trať Sedlčanské kotliny. Závěrečného tréninku před Dakarem 2020 se mohou zúčastnit také fanoušci. Právě pro ně je na celé odpoledne připraven zajímavý program. Představen bude poprvé také nový design vozu pro nadcházející dakarskou sezónu. Na osobní setkání s fanoušky už se těší Martin Macík. Český pilot dokonce dovolí, aby diváci popsali zadek jeho závodního vozu vzkazy, které si odveze na Dakar 2020 v Saúdské Arábii. 

Nikola Kolářová a její B-Help (nebo-li batoh, který pomáhá).

Pocta. Studenti ze Železného Brodu uspěli v celorepublikové konkurenci

Jsou teprve na začátku své kariéry, ale už slaví úspěch. Práce studentů Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské (SUPŠS) Železný Brod získala Národní cenu za studentský design. Absolventi oboru Produktový design Antonín Košek a Nikola Kolářová zaujali svými pracemi nezávislou odbornou porotu celorepublikové soutěže. Jde o jedno z nejvyšších ocenění vůbec.

Nikola Kolářová a její B-Help (nebo-li batoh, který pomáhá).

Pocta. Studenti ze Železného Brodu uspěli v celorepublikové konkurenci

Jsou teprve na začátku své kariéry, ale už slaví úspěch. Práce studentů Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské (SUPŠS) Železný Brod získala Národní cenu za studentský design. Absolventi oboru Produktový design Antonín Košek a Nikola Kolářová zaujali svými pracemi nezávislou odbornou porotu celorepublikové soutěže. Jde o jedno z nejvyšších ocenění vůbec.

Cena Františka Hrubína pro nejlepšího spisovatele pro SČ kraj

Ocení nejlepšího spisovatele Středočeského kraje za uplynulý rok

Nejlepšího spisovatele Středočeského kraje tohoto roku ocení v rámci pátého ročníku slavnostního vyhlášení Ceny Františka Hrubína. Akci pořádá Klub českých a slovenských spisovatelů ve čtvrtek 14. listopadu od 18 hodin v Muzeu umění a designu v Benešově.

Ilustrační foto

Tip na víkend: Martinské trhy budou poprvé v Novém Boru

Akce se svěží módou, šperky, sklem a designem, kde se pobavíte a odpočinete si. To budou Martinské trhy, které se v sobotu 9. listopadu konají v Novém Boru. Nabídnou kulinářské speciality, muziku, loutkové divadlo a svatomartinský lampionový průvod s živým koněm.

Přednáška z cyklu O nové Brno – moderní architektura, design a umělecké řemeslo o historii Spojených uměleckoprůmyslových závodů v Brně.

Tip Deníku na čtvrtek 7. listopadu: Přednáška zavede do historie závodů v Brně

V meziválečném období zaměstnávaly Spojené uměleckoprůmyslové závody v Brně 1700 lidí. O největší a nejprogresivnější nábytkářské firmě ve střední Evropě, která do jisté míry ovlivňovala vývojové trendy bytové kultury, poučí Brňany přednáška z cyklu O nové Brno – moderní architektura, design a umělecké řemeslo.

Šťastný Lazzaro

Biograf MUD pokračuje Šťastným Lazzarem

Šťastný Lazzaro je další ze snímků pravidelně promítaných v Muzeu umění a designu Benešov pod názvem Biograf MUD. Ve čtvrtek sedmého listopadu se v 18 hodin odkryje příběh o mladíkovi tak dobrosrdečném a upřímném, až dalo by se říci naivném.

Vernisáž výstavy

Třináctka žije designem!

Studenti 3. ročníku grafického designu Střední odborné školy obchodu, užitého umění a designu Nerudovka překvapili na středeční vernisáži výstavy, která je vyústěním společného projektu Západočeské galerie a školy, přímo navazujícího na aktuální výstavu Studio Najbrt Basics.

Přednáška o pomalé domácnosti v Dačického domě.

Dozvědí se, jak vybudovat udržitelnou domácnost

Udržitelná domácnost je něco, o čem sní ty pravé hospodyňky, kterým není lhostejné životní prostředí a vědí, že začít třeba od svého domova. Jak na to, se dozvědí ve středu  23. října na workshopu v Muzeu umění a designu Benešov od šestnácté hodiny. A co přesněji se dozvědí?

Malíř Josef Synek.

Na návštěva u malíře Josefa Synka

Jako každý rok, tak i letos byly otevřeny 12. a 13. října v rámci akce Cesty za uměním, řemeslem, designem a architekturou ateliéry některých našich umělců. Také blatenský malíř Josef Synek i letos umožnil zájemcům nahlédnout do svého ateliéru a prohlédnout si jeho obrazy z poslední doby.

Zlín Design Market.

Tip na sobotu 12. října: Zlín Design Market

Zlín Design Market dává mladým designérům možnost předvést svou tvorbu a nabídnout ji k prodeji. Letos této příležitosti využije více než šest desítek tvůrců, v jejichž nabídce jsou autorské výrobky z nejrůznějších materiálů.

Ilustrační foto

Litomyšl upraví web, chystá i turistický portál

Web města Litomyšl čekají změny, protože nesplňuje responzivní design, který nařizuje česká vláda. Do konce příštího roku se změní webové stránky, aby byly přívětivější a lidé se na nich snadněji orientovali.

Plzeňská filharmonie.

Radost ze svobody bude multižánrová

Radost ze svobody se jmenuje koncert, který se uskuteční 17. října od 19 hodin v prostorách Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni.

Učeň a jeho šéf.

Vyroste u sousedů hvězda designu?

Pasov - Maher Issa Al Hamad (24) utekl jako 18letý z Damašku, pracoval v Jordánsku a v Turecku a před třemi roky přišel do Německa, píše PNP.

Tisková konference ke koncertu Radost ze svobody

Radost ze svobody bude multižánrová

Radost ze Svobody se jmenuje koncert, který se uskuteční 17. října od 19 hodin v prostorách Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni.

Pro festival Brno Design Days otevřel brány nově zrekonstruovaný Bochnerův palác v Brně v areálu Vlněny.

Bochnerův palác se otevře designu

Brno /FOTO/ – Módní přehlídky, výstavy, workshopy a přednášky českých i světových designerů. Pro festival Brno Design Days otevřel brány nově zrekonstruovaný Bochnerův palác v Brně v areálu Vlněny.

Ilustrační foto

Milotičtí dokončují opravu kulturního domu. Bude mít například italskou dlažbu

Milotice – Už jen měsíc zbývá do otevření kulturního domu v Miloticích. Jeho budoucí návštěvníci se mohou těšit na řadu novinek. Například na obnovený vestibul. Prostor mezi ním a šatnou bude oddělovat nový šatnový pult. Podlahu oživí italská dlažba a stěny nový design. „Předpokládáme, že se kulturní dům otevře o prvním listopadovém víkendu,“ sdělil milotický starosta Josef Levek.

Stanice metra Letňany.

Namíchat si rtěnku na míru? O víkendu v Letňanech může každý

Pátek a sobota budou na letňanském výstavišti patřit ženské kráse. V prostorech PVA EXPO se souběžně konají mezinárodní veletrhy Interbeauty Prague a World of Beauty & spa zaměřené na kosmetiku, kadeřnictví či nehtový design. Populární atrakcí láká k návštěvě tradiční česká značka Regina.

Z Výtvarky pro nejstarší v Muzeu umění a designu v Benešově: zdobení hrnečků.

OBRAZEM: Na setkání v muzeu si senioři zdobili hrnečky

Zdobením hrnečků fixy na keramiku zahájili senioři v Muzeu umění a designu v Benešově ve středu 25. září poprázdninové půlroční setkávání na Výtvarce pro nejstarší. Pokaždé si vyrobí či ozdobí něco jiného. Podšálky, lžičky, konvičku nebo si třeba vytvoří podložku pod kávový servis. Z občerstvení byla v nabídce káva nebo čaj a k tomu sušenky a jednohubky.