Kreativ

ŠTÍTEK: design

Volkswagen ID.GTI - koncept.

Volkswagen chce konkurenci porážet designem. Ukázal to na autosalonu v Mnichově

Svébytný design, který navazuje na dlouholeté tradice tvořené například modely Volkswagen Beetle, Lamborghini Countach, Porsche 911, Audi Quattro a řadou dalších, má být podle šéfa koncernu Volkswagenu Olivera Blumeho jedním z trumfů největší evropské automobilky v boji s čínskou a další konkurencí. Volkswagen představil své plány na vlastní akci těsně před zahájením mnichovského autosalonu IAA Mobility 2023, jehož se účastní i redaktor Deníku.

Návrh dětského pokojíčku.

Dětský pokojík je malým bytem v bytě, říká designer Milan Vrbík

Kam umístit v pokoji pro novorozence postýlku? Jaký volit nábytek? Kterým barvám je dobré se vyhnout? Otázky, které si pokládají rodiče při zařizování pokoje pro své miminko. Nejen na ně se Deník zeptal Milana Vrbíka, designera a spoluzakladatele studia design ATAK. Podle Vrbíka je důležité vnímat dětský pokoj jako malý byt v bytě.

Maskovaný prototyp Audi Q6 e-tron

Audi poodhaluje detaily Q6 e-tron. Láká na hrátky se světly

V rámci chystané elektrifikace všech modelových řad, přichystalo Audi nové, čistě elektrické SUV. A i když finální podobu Q6 e-tron uvidíme až za pár měsíců – nicméně prý ještě před koncem roku – už teď se můžeme podívat na zamaskovaný prototyp a první detaily nového vozu.

Původně bílá váza ve tvaru holínky od Maxima Velčovského, později rozšířená v mnoha barevných variantách.

Porcelánové holinky studenta provokatéra si svět zamiloval

Tahle diplomová práce byla opravdu na výbornou. Jestli ji Maxim Velčovský, tehdejší student na pražské UMPRUM, před dvaceti lety skutečně dostal, není vlastně až tak důležité. Noblesní keramická váza Waterproof, která je věrnou kopií obyčejné gumové holínky, se stala fenoménem v Česku i zahraničí. A ze studenta, který se nebál experimentů, vyrostla v podobě Maxima Velčovského jedna z nejvýraznějších osobností současného českého designu.

Původní koncept Audi TT spolu s limitovanou edicí TT RS Coupé Iconic Edition

25 let Audi TT. Oblý sporťák působil u Audi jako zjevení

Audi TT je mezi námi již čtvrt století. Tedy alespoň sériová verze – ta konceptuální se představila dokonce už v roce 1995. Proporčně zajímavý sporťák sdílel svoje základy už od začátku s hatchbackem A3, a u relativně usedlé Audi v devadesátých letech zapůsobil jako zjevení.

Zlín Design Week 2023, týdenní design festival, kde může každý najít inspiraci.

VIDEO: Krajské město žije designem. Začal tradiční Zlin Design Week

Tradiční Zlin Design Week (ZDW) odstartoval ve středu 3. května v krajském městě. Program devátého ročníku na různých místech města Zlína návštěvníky seznámí s principy univerzálního designu. Na návštěvníky čekají výstavy a venkovní instalace, workshopy, design market i party a kulturní program.

Land Rover Series 1 byl poprvé představen na autosalonu v Amsterdamu 30. dubna roku 1948

Land Rover Series 1: Legendární terénní auto bylo představeno před 75 lety

Land Rover Series 1 je ikonickým vozidlem s bohatou historií a věrnými příznivci. Letos si připomínáme 75. výročí legendárního auta, které bylo poprvé představeno na autosalonu v Amsterdamu 30. dubna 1948. Tento model byl prvním vyrobeným Land Roverem a položil základy trvalého odkazu značky, která se vyznačuje vynikajícími terénními vlastnostmi.

Václav Staněk, zakladatel značky Vasky.

Zkrachovalý skutečský Botas koupila zlínská Vasky. A botasky jdou opět na dračku

/DOPLNĚNO/ Cenu, za kterou firma Vasky koupila značku Botas, se zřejmě nikdo nedozví, vedení společnosti ji odmítla zveřejnit. Nicméně už nyní je jisté, že skutečské botasky neskončí v popelnici dějin. Už nyní Vasky nabízejí v předprodeji sportovní obuv, která je inspirována tradicí. A za kolik se boty Botas nyní prodávají?

Koncept obytného přívěsu Travel Trailer od firmy Airstream vznikl ve spolupráci s renomovaným designérským studiem F. A. Porsche.

Obytný přívěs Airstream s designem od Porsche představuje budoucnost kempování

Značka Airstream je jedním z největších jmen ve světě obytných přívěsů – to zejména díky ikonickým uhlazeným přívěsům z hliníku, které se staly pro značku prakticky synonymem. Teď ovšem Airstrem vyjel s novým konceptem, a přestože ho v dohledné době na silnicích nespatříme, můžeme si udělat slušnou představu, kam se bude produkce značky ubírat v budoucnu.

V pořadí devátý Zlín Design Week se uskuteční od 3. do 10. května 2023.

Zlín Design Week: výstavy, módní show, zahraniční hosté

Týdenní festival propojující designéry, firmy a milovníky designu. To je Zlín Design Week, který se letos v květnu uskuteční v krajské metropoli. Součástí devátého ročníku budou odborné konference, výstavy, módní show, venkovní instalace, workshopy a také mezinárodní soutěž pro designéry do 30 let Best in Design.

Ikonické křeslo H 269 se vyrábělo od roku 1933 až do padesátých let minulého století.

Křeslo H 269 si oblíbil i Karel Čapek. Legendární Halabalův nábytek stále boduje

Kvůli dlouhým područkám dostalo přezdívku lyže, přestože oficiální označení znělo křeslo H 269. Získalo si širokou oblibu a sedával v něm třeba spisovatel Karel Čapek, Hugo Haas nebo dirigent Václav Talich. Podle návrhu Jindřicha Halabaly se vyrábělo od roku 1933 až do padesátých let minulého století. A žádané je pořád.

Železnobrodská sklářská škola. Archivní foto.

Studentský design 2023: V Železném Brodě se bude konat prestižní soutěž

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Železném Brodě je pořadatelem 31. ročníku soutěžní přehlídky prací žáků středních a studentů vyšších odborných škol s výtvarnými a uměleckořemeslnými obory Studentský design 2023. Soutěž se poprvé uskuteční v Libereckém kraji společně se zasedáním Asociace středních a vyšších odborných škol s výtvarnými a uměleckořemeslnými obory České republiky.

Z vernisáže výstavy Mezistavy v Šímově síni v Benešově.

Mezistavy. Muzeum umění a designu v Benešově zahájilo první letošní výstavu

/VIDEO, FOTOGALERIE/ První letošní vernisáž výstavy, která je nazvaná Mezistavy, se konala v Muzeu umění a designu v Benešově ve čtvrtek 19. ledna. Výstavy poměrně neobvyklé, protože namísto exponátů seznamuje návštěvníky s prací lidí, kteří hrají v muzejnictví velmi důležitou roli. S prací restaurátorů.

Citroën 2CV.

Stojí za ikonickými vozy Citroën. Slavný designér aut se narodil před 120 lety

Patří mezi nejvýznamnější automobilové designéry všech dob, a to i přesto, že je v rodné Itálii téměř neznámý. Už na počátku své kariéry totiž odjel do Francie a spojil své umění a nápady se značkou Citroën. O kom je řeč? O muži jménem Flaminio Bertoni, který se narodil právě před 120 lety – 10. ledna 1903 ve Varese na severu Itálie.