Kreativ

ŠTÍTEK: design

Mint Market bude ve středu v Pardubicích.

Mint Market v Automatických mlýnech v Pardubicích

V Automatických mlýnech v ulici Mezi Mosty v Pardubicích ve středu nakoupíte originální kabelky, boty, dětské oblečky, pánskou i dámskou módu, design okrasný i užitkový, doplňky do domácnosti a tisíce dalších drobných radostí.

Na české herní scéně jsou dnes k mání hravá dobrodružství, pohled do historie i dynamický pohyb v rytmu hudby. Mafia III

České hry válí. Podpoří je i nová katedra FAMU

Marnotratná zábava hodná odsouzení? Dávno ne. Ačkoli na ně někteří stále nahlížejí s nedůvěrou, jedno je jisté digitální hry si vydobyly důstojné místo mezi moderními médii. A jejich význam i zásah dál rostou. Na pražské FAMU teď i proto vzniká nová katedra herního designu.

Na první pohled nenápadný objekt získal titul Stavba roku 2020.

Na začátku byla stodola. Dnes je z ní oceněná stavba, která bere dech

Před třinácti lety se rozhodl designér Radek Leskovjan proměnit bývalou stodolu ve svůj ateliér a místo pro bydlení. Pomohl mu s tím architekt Kamil Mrva, který za svůj projekt získal mnoho ocenění. Nyní na něj navázal netradiční betonovou přístavbou. Na první pohled nenápadný objekt získal titul Stavba roku 2020.

Část soupravy Alma navržené Jindřichem Machem, 1935, lisované sklo. Sbírka Muzea regionu Valašsko.

Muzejní kukátko: Sklářský designér Jindřich Mach

O minulém víkendu přešel letní čas opět na zimní a na vypínač lampičky tak bezděky sáhneme o něco později. Elektrické světlo je luxusem, které si do domácností na Valašsku našel cestu v hojné míře až v polovině 30. let 20. století. A to i navzdory faktu, že právě Valašsko je oblastí, jež po více než století zásobovala stínidly ke světlům nejen evropský trh, ale i zámoří.

Ursula von der Leyenová pro Deník: Nový evropský Bauhaus

Chicago, Tel Aviv, Ascona, Desava, Královec. Paul Klee, Kandinsky, Anni Albers, László Moholy-Nagy, Iwao Yamawaki. Škola, kterou pod jménem Státní Bauhaus založil v roce 1919 Walter Gropius se svými přáteli, se rychle stala mezinárodním architektonickým, uměleckým a designérským hnutím. Na více než jedno století ovlivnila tvůrčí myšlení, nábytkový design i městskou krajinu po celém světě. Důmyslný avantgardní přístup Bauhausu, který v sobě snoubil umění s praktičností, doslova zformoval společenský a ekonomický přerod v průmyslovou společnost a vstup do 20. století.

Hydrantový systém v novém designu z produkce společnosti Montana.

Příspěvek od kraje změnil i produkt, na němž „nebylo co zlepšovat“

Jak prorazit na trhu, když obdobné produkty jako vy nabízejí i další dodavatelé? Samozřejmě cenou – ale ještě něco: vaše produkty musí být elegantní. Takové, že na rozdíl od konkurence zaujmou už za pohled; ještě dřív, než se zákazník na cenovku vůbec podívá. Tento způsob uvažování v mladoboleslavské společnosti Montana dala v pondělí za příklad Mirka Kremrová ze Středočeského inovačního centra (SIC).

Dny otevřených ateliérů. Ilustrační foto.

Dny otevřených ateliérů na jihu Čech budou

V pátek 9. října v 17 h začíná v rámci Dnů otevřených ateliérů v galerii tiskárny v Českých Budějovicích Karmášek výstava Domovina. Představuje podoby současného designu, který čerpá z folklorních tradic, lidovosti a pokoře k řemeslu.

Dům umění Ústí nad Labem zve na výstavu Looking for 20´textilního designéra Jana C. Löbla v Galerii 2. Výstava trvá do konce října.

Dům umění láká na výstavu textilního designéra Jana C. Löbla

Výstava textilního designéra Jana C. Löbla nesoucí název Looking for 20´ představuje nově zpracované rozličné vzory, vzorníky a dekory z období počátku 20. století, které nalezl v textilních vzorníkových knihách továren v Krušných horách, a které slouží jako inspirace pro jeho tvorbu autorských tapet.

Nákladní loď Cygnus před startem k ISS.

K ISS odstartovala nákladní loď Cygnus. Doručí astronautům i moderní toalety

K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dnes odstartovala nákladní loď Cygnus, která astronautům na oběžnou dráhu doručí mimo jiné i nový supermoderní model toalety. Záchod, který má díky svému designu usnadnit vykonávání potřeby ve stavu beztíže zejména ženám, se má po testovací fázi stát součástí vybavení kosmické lodi Orion. S tou chce americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dopravovat posádky na Měsíc, napsala agentura AP.

Designcamp.

Vyberte si na Designcampu tu pravou střední školu

Již podruhé připravila galerie SUPERMARKET wc kreativní kurz, který provede mladé lidi současnými designovými obory. Tvůrčí kurz pro mládež od 12 let s názvem DESIGNCAMP se uskuteční od 12. 10. do 16. 10. 2020 v Karlových Varech. Nabídne zážitek kreativního setkání s designéry a jedinečnou možnost poznat na vlastní kůži, o čem umělecké obory doopravdy jsou. Přihlášky na podzimní camp najdete v Aktualitách na webu www.supermarketwc.cz. Přihlášení do 2. 10.

Knižní veletrh LITR

Knižní veletrh autorských a uměleckých publikací LITR zve na bohatý program

Šestý ročník knižní události LITR proběhne již tento víkend ve venkovních prostorách bývalého jezuitského konviktu. Letošní vizuál se jeví jako tuningová burza, motorkářský sraz nebo rallye. Láká na projížďku současnou autorskou tvorbou na poli literatury, knižního designu, uměleckých tisků a papírových výrobků.

Praha představila nevýherní návrhy designerských studií na nový vzhled městské hromadné dopravy.

Mapa tarifních zón či „výluková“ oranžová. Jaký mohl být nový styl MHD v Praze?

Magistrátní nápad na sjednocení vizuální podoby všech prostředků městské hromadné dopravy v Praze a Středočeském kraji se nesetkal s příliš kladným hodnocením veřejnosti. Vítězný návrh od superlative.works, jemuž dominuje červeno-šedá kombinace barev, vzbudil mnoho emocí. Městská firma Ropid nyní zveřejnila další soutěžní příspěvky na sjednocenou vizuální podobu Pražské integrované dopravy (PID). Jak se vám líbí?

V japonském Tokiu vyrostly nezvyklé veřejné toalety

Tokio má raritu, průhledné toalety v parku. Stačí málo a může dojít k trapasu

Císařský palác Kókjo, chrám Sensódži s bránou Kaminarimon a… veřejné toalety. Japonská metropole Tokio se nově pyšní nečekanou turistickou atrakcí. Ačkoli věhlasu významných historických památek nejspíše nedosáhnout, transparentní toalety nacházející se v rušné čtvrtí Šibuja právem budí pozornost veřejnosti.

Městská hromadná doprava v Praze bude mít novou podobu.

Logo Brna i barvy Slavie. Praha čelí „průtrži hejtů“ kvůli novému designu MHD

Červená (a šedá) teď působí na většinu Pražanů podobně dráždivě jako na býka. V této barevné kombinaci totiž vedení metropole představilo novou vizuální podobu pražské integrované dopravy (PID). Design vozů městské hromadné dopravy má být do budoucna sjednocen tak, aby cestující hned věděli, že jim v konkrétním prostředku platí karta PID Lítačka. Podle reakcí veřejnosti však magistrát tímto krokem „šlápl vedle“.

Městská hromadná doprava v Praze bude mít novou podobu.

OBRAZEM: Praha představila nový vzhled vozů MHD. Jak se vám líbí?

/ANKETA/ Novou podobu Pražské integrované dopravy (PID) včetně loga v pondělí schválili radní hlavního města. Týká se však pouze vozů, které bude dopravní podnik v příštích letech nakupovat. Díky tomu cestující okamžitě pozná, zda mu v přijíždějícím prostředku městské hromadné dopravy platí Lítačka.

PLÁNOVANÝ REDESIGN. Podélné červené pruhy zřejmě nahradí svislé. Přesnější podoba bude známá za pár dní.

Nové barvy MHD? Designér hrozí soudem

Praha chce „přebarvit“ spoje městské hromadné dopravy. Proti je designér Patrik Kotas, který stojí za stávajícím vzhledem tramvají 15T nebo metra M1.

Letní sklizeň Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem

Studenti ústecké univerzity vystavují. Letní sklizeň je letos on-line

Když nemůžete za uměním, přijde umění za vámi. Kvůli koronaviru se nemohla uskutečnit obvyklá závěrečná výstava klauzurních prací Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, lidé ji proto mohou navštívit on-line. Nese název Letní sklizeň 2020 a k vidění je na stránkách Fakulty umění a designu.

FASHION STORM v roce 2019

FASHION STORM tentokrát rozzáří industriální kulisy

Druhý ročník projektu FASHION STORM, zaměřený na kvalitní regionální módu a vzdělávání v oblasti slow fashion i udržitelnosti, se letos bude konat po celý den 19. září v BrickHouse v Dolní oblasti Vítkovic. Denní část akce nabídne prodejní prezentace regionálních designerů spolu s workshopy a Fashion Talks, večer pak vypukne módní show za účasti osobností ze světa módy

Citroën C3

Objednávky nového Citroënu C3 byly zahájeny

Novou C3, která byla představena na začátku února, je již možné objednat v České republice za cenu od 280 000 Kč. V ceně vozu je i pětiletá záruka nebo 60 000 najetých kilometrů. Po modernizaci nabízí C3 nový vzhled přední masky, lehce přepracovaný design a ještě větší pohodlí.  

Vernisáž výstavy Glass Atelier Morava ve Vizovicích.

GLASS ATELIER MORAVA ve Vizovicích. Přijďte se podívat na výstavu

GLASS ATELIER MORAVA ve Vizovicích zahájil svou činnost k zajímavému datu, kterým byl pátek 13. prosince v roce 1991 a stal se tak první, soukromou sklárnou postavenou po „Sametové revoluci“ v tehdejším Československu. Zároveň byl tímto okamžikem položen ve Vizovicích základní kámen nové tradice, jakou je klasická ruční výroba skla. V roce 2021 oslaví sklárna třicáté výročí od svého založení.

Martin Surman vysvětluje design lázeňského hrníčku

Zlínští designéři bodují se svými projekty i v zahraničí

Dvacet let slaví Ateliér Průmyslový design Univerzity Tomáše Bati (Ateliér). Při této příležitosti uspořádal s Krajskou galerií výtvarného umění ve Zlíně výstavu, která představila významné projekty posledních pěti let, úspěšné absolventy a jejich návrhy.  

Z výtvarné dílny v Muzeu umění a designu v Benešově.

Muzeum umění a designu v Benešově pokračuje ve výtvarných dílnách

/FOTOGALERIE/ Muzeum umění a designu v Benešově po dlouhé vynucené přestávce opět pořádá výtvarné dílny pro děti. Po té první, která měla jako své téma návrhy tetování, se ta konaná v sobotu 13. června zabývala sochařstvím. Vzorem se stala plastika Karla Nepraše nazvaná Kráčející.

Rekonstrukce a dostavba porodnice U Apolináře.

Jiřičné v Praze chybí velká stavba. Dočká se u Apolináře?

V zahraničí je uznávaná, ale v rodné zemi stále čeká na svoji velkou stavbu. Ani tři desítky let od sametové revoluce, která ji zastihla v jejím londýnském ateliéru, nemá architektka a designérka Eva Jiřičná v Praze dílo, které by odpovídalo jejímu světovému věhlasu.