Kreativ

ŠTÍTEK: design

Cyklostezka okolo Ostravice, 10. dubna 2021 ve Vratimově.

Buďte na kole neodolatelná a nepřehlédnutelná

Rozhodla jste se, že ideálním způsobem, jak načerpat novou energii, zlepšit si postavu a odreagovat se od každodenních starostí bude jízda na kole? Pak vás čeká vybrat si to pravé. Nejdůležitější pro výběr je ujasnit si, co od kola očekáváte a kde na něm budete jezdit. Pro výlety v přírodě a jízdu po polních cestách byste vybírala z horských kol, na asfaltové povrchy z kol silničních a kola trekingová jsou vhodná, když se mimo silnici dostanete jen sporadicky.

Barevné ladění. Doplnění dalším detailem v barvě kola je jednou z možností, jak bicykl v interiéru „ukotvit“.

Milujete cyklistiku? Pusťte kolo dovnitř

Kolo je dopravní prostředek, sportovní náčiní, ale také artefakt a symbol, který dokáže náš osobní styl vyjádřit stejně dobře jako oblečení, účes nebo náš interiér. Umístit bicykl do bytu pak neznamená jen ochránit ho před zloději. Ať už ho necháte splynout, nebo vyniknout, může se stát prvkem, který prostoru dodá „šmrnc“.

Reuse centrum Ostrava.

Nejbarevnější reuse centrum má Ostrava. Vrací život věcem, které doběhl čas

/FOTO, VIDEO/ Originální design UAX! designéra Radka Leskovjana podtrhl význam reuse centra, které bylo loni otevřeno v Ostravě a které provozuje společnost OZO Ostrava. Pomáhá použitým věcem, kterých se lidé zbavují, protože je už nepotřebují, získat nové využití, a jejich prodejem přispívá na výsadbu zeleně v Ostravě. Ostatně, můžete se podívat do galerie.

Návrh tehdejšího šéfa designu Luca Donkerwolkeho

Designéři prozrazují pozadí vzniku minulých Fabií. Jedna měla být i s logem VW

„Dostali jsme základní rozměry a technické požadavky vyplývající z platformy, naším úkolem bylo nakreslit moderní, ale stále poměrně konzervativní malé auto,“ vzpomíná v článku pro portál Škoda Storyboard na okolnosti vzniku designu první generace modelu Fabia Václav Capouch, který v designovém týmu Škody zastával funkci koordinátora designu exteriéru.

Kupé Dioss Rebel při premiéře v Národním technickém muzeu

Mohlo to být skvělé auto, lituje dodnes konce projektu Rebel designér Jiří Král

V devadesátých letech připravoval designér Václav Král se svým synem řadu projektů. Mezi nimi byly třeba limuzína Tatra Prezident, kabriolet odvozený od Lady Samara, ale také autobus Zliner, vysokozdvižný vozík pro firmu Desta a řada dalších. Jeden z nich vytvářel také pro klatovskou filiálku západočeské průmyslové firmy.

Alcoholica z dílny Michala Cetkovského má možná jednu z nejdelších předních vidlic u nás. Duní v ní motor Harley Davidson XL Sportster 1100ccm (z roku 1986) a s maximem ručně vyrobených dílů.

Michal Cetkovský: Spojilo se ve mně motorkářské srdce a láska k designu

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Žije v malém domku jen kousíček za Kutnou Horou. Oč skromnější je tenhle motorkář ve svém projevu, o to větší je ve svém umění. Grafik, kreslíř a stavitel motocyklů Michal Cetkovský patří k všestranným umělcům. Jeho poslední designerský počin, 3D model Jawy 2, zaujal nejednoho milovníka této české klasiky.

Designér Jakub Pollág: Sklo mne fascinuje, je to úplně specifický materiál. Říká se, že není v tuhém stadiu, ale v kapalném, přitom teče tak strašně pomalu, že to nikdo nemůže vidět.

Bar, litinový otvírák nebo sklenice na whisky: novinky od zeitgeist.limited

/ROZHOVOR/ K nespornému talentu přidává jeden z našich nejvýraznějších a v zahraničí úspěšných mladých designérů Jakub Pollág cílevědomost a chuť prozkoumávat nevyšlapané cesty. Proto před časem opustil pozici kreativního ředitele ve vyhlášené sklárně Bomma, aby mohl vytvářet produkty, které ctí kvalitu lokální řemeslné práce, a proto vydrží dlouhé roky. „Chtěl jsem vytvořit jakýsi protipól obrovsky populárního skandinávského designu a minimalismu,“ říká Jakub Pollág. A zdá se, že navzdory covidovým časům jeho značka zeitgeist.limited lidi oslovuje.  

Fakulta managementu a ekonomiky (FaME)

Speciální kalkulačka zdarma vypočítá, zda se vyplatí změnit design

S unikátní on-line - design - kalkulačkou přišel výzkumný tým zlínské univerzity v čele s autorem nápadu Janem Kramolišem z Fakulty managementu a ekonomiky. Nástroj volně dostupný na webu firmám zdarma vyhodnotí, zda se jim vyplatí investice do úprav i změn designu produktů.

Nový vizuální styl Muzea umění Olomouc, jejichž autory je trojice designerů Anežka Hrubá Ciglerová, Nikola Wilde a Richard Wilde

Muzeum umění Olomouc má nové logo a vizuál. Jak se vám líbí?

ANKETA / Se zcela novým vizuálním stylem, propojujícím historické a moderní písmo, se bude prezentovat olomoucké Muzeum umění. Autorem jednotné "tváře" muzea je trojice grafických designérů Anežka Hrubá Ciglerová, Nikola Wilde a Richard Wilde, kteří zvítězili v soutěži pořádané pro Muzeum umění renomovanou společností CZECHDESIGN.

Z výstavy Designéři.

Tip Deníku: Výstava designérů je na síti

Prozatím jen na webu Unie výtvarných umělců Plzeň (UVUP) je možné zhlédnout výstavu Designéři v Galerii Jiřího Trnky v Plzni, která představuje práce designérů z UVUP a práce studentů plzeňských uměleckých škol Sutnarky a Nerudovky.

Galerie Jiřího Trnky

Tip Deníku: V galerii vystavují designéři

V galerii Jiřího Trnky na náměstí Republiky v Plzni je nainstalovaná výstava Designéři od členů Unie výtvarných umělců Plzeň a mladých designérů z plzeňských výtvarných škol.

Verze vozu Fiat Tipo po faceliftu

Jarní automobilové novinky pro normální smrtelníky: Překvapil Citroën

Ve světle stále se množících informací, že rok 2030 se stane pro mnohé značky tím posledním, v němž ještě budou vyrábět auta se spalovacími motory, je uričtě pozitivní informací, že letos se na trhu objeví ještě poměrně dost modelů určených pro široké masy. Máme tím na mysli vozy, které se minimálně v základním provedení dají pořídit za částky do půl miliónu korun a jsou dostatečně prostorné rovněž pro rodinné využití.

Město Rožnov pod Radhoštěm vyhlásilo veřejnou soutěž na tvůrce nového vizuálního stylu města. Přihlásilo se sto uchazečů (na snímku Martin Beníček).

Rožnov hledá nový vizuální styl, své služby nabídla stovka grafiků a designérů

Nebývalý zájem grafiků, designérů a kreativců provází veřejnou soutěž na tvůrce nového vizuálního stylu města Rožnov pod Radhoštěm. Do výběrového řízení vyhlášeného na konci prosince minulého roku se přihlásilo rovných sto uchazečů. Porota nyní z množství došlých návrhů vybírá maximálně osm autorů, kteří postoupí do finálního druhého kola.

Ocenění Good design získala kolekce venkovního nábytku Barka.

Prestižní designérské ocenění zamířilo do Bílovic

Kolekce venkovního nábytku Moja a Barka i kempovací vestavba Nestbox bílovické společnosti Egoé získaly prestižní ocenění Good Design Award 2020. To uděluje prestižní muzeum architektury a designu The Chicago Athenaeum v USA. Za návrhy oceněných produktů stojí studio 519.

Poradíme vám, na co bychom si měli dát při zařizování home office pozor

Jedna je architekta, druhá vystudovala umění a design. Upřednostňují kvalitní obnovitelné materiály, které minimálně zatěžují přírodu. Sesterské duo Monika Cihlářová a Iveta Šalamounová společně zařizuje byty a navrhuje nábytek. Zákazníky oslovuje jejich nápadité spojení jednoduchosti, funkčnosti a krásy.

Ilustrátorka, fotografka a grafička Gabriela Ryšková spolu se zkušenou lektorkou Lucií Königovou propagují jógu nejen na internetu, ale i v knize.

Gabriela Ryšková: Díky józe navážete kontakt se sebou samým

Ilustrátorka, fotografka a grafička Gabriela Ryšková je velkou propagátorkou jógy. Před pěti lety přišla s nápadem vytvořit jógová videa s opravdu dobrými českými lektory na různá témata, aby pak tyto lekce mohl cvičit doma naprosto každý. Tak vznikl internetový portál jogazobyvaku.cz, v září vyšla také stejnojmenná kniha, kterou vytvořila se zkušenou lektorkou Lucií Königovou.

Vimperk má novou vizuální identitu. Autorem návrhu je designér Matěj Chabera.

Velké V a tečka. Vimperk má nové logo, obnovuje městský znak

Jihočeský Vimperk představil novou vizuální identitu. Autorem návrhu je designér Matěj Chabera, držitel ceny Czech Grand Design – grafický designér roku 2017. Město vypsalo na konci léta 2020 uzavřenou soutěž, do které oslovilo 5 studií. Koncept nové vizuální identity stojí na plynulém sladění silné knihařské minulosti a současné sebevědomé vize města.

Dopravní podnik města Brna nakoupí až 40 nových obousměrných tramvají.

Nová trať, nové obousměrné šaliny: podívejte se, čím budete jezdit do kampusu

/VIZUALIZACE/ Po nové trati k univerzitnímu kampusu v brněnských Bohunicích se cestující svezou v nových tramvajích. Brněnský dopravní podnik nakoupí až čtyřicet obousměrných souprav dohromady za 2,4 miliardy korun od firmy Škoda Transportation. V úterý představitelé města, dopravního podniku a výrobce podepsali slavnostně smlouvu.

Kaluzurní práce Žanety Barošové – vázy s motivem oka

Pestrý a hravý design studentů valašskomeziříčské sklářské školy

Během druhého lednového týdne na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské ve Valašském Meziříčí proběhlo hodnocení klauzurních prací žáků za 1. pololetí školního roku 2020/2021. Na oboru Design skla zadal MgA. Josef Divín – vedoucí ročníkové práce studentům 2. až 4. ročníku jednotné téma, a to Redesign vsetínské sklárny B. A. G. (zkratka pro Bohemia Art Glass).

Díla žáků vytvořené v rámci přípravy na talentové zkoušky.

Talentové zkoušky na střední umělecké školy jsou tu

V období 4.- 15. ledna se konají přijímací talentové zkoušky na střední umělecké školy. MŠMT povolilo konání talentových zkoušek na střední umělecké školy a tak se studentům devátých tříd ulevilo, že jejich příprava nebyla zbytečná. Letos je kvůli epidemiologické situaci příprava žáků poněkud netradiční. Každoročně připravujeme v kurzu doplňkové činnosti ZUŠ V.Talicha Beroun deset až dvanáct zájemců. Letos se příprava na talentovky konala od září do listopadu pouze distančně, ale vyzkoušeli jsme si, že i to je možné.

Designové dárky na MINT Market Pardubice

Mint Market bude v Automatických mlýnech ve středu

V Automatických mlýnech v ulici Mezi Mosty v Pardubicích ve středu nakoupíte originální kabelky, boty, dětské oblečky, pánskou i dámskou módu, design okrasný i užitkový, doplňky do domácnosti a tisíce dalších drobných radostí.