Kreativ

ŠTÍTEK: design

Instalace Crystal Beat 2 společnost Preciosa Lighting z Kamenického Šenova.

Monumentální Porta a hravé pixely. Sklo z Českolipska oslnilo na veletrhu

/FOTO, VIDEO/ V italském Miláně odstartoval největší světový festival designu a své originální instalace na něm tradičně představují i přední zástupci sklářského průmyslu z Českolipska – novoborský Lasvit a kamenickošenovská Preciosa Lighting. Obě společnosti si pro Milan Design Week připravili unikátní instalace.

Nový vizuál FDULS na ZČU v Plzni.

Sutnarka slaví dvacet let, k výročí si nadělila novou podobu průčelí fakulty

Útržky barevných pásek na bílém pozadí nově zdobí průčelí budovy Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Ke dvacátému výročí začátku své kreativní cesty si totiž fakulta nadělila nový vizuál, který navrhla česká grafická designérka, pedagožka a vedoucí katedry grafického designu a ilustrace na Sutnarce Kristina Fišerová.

Hudební festival Colours of Ostrava v Dolní oblasti Vítkovice, 19. července 2023, Ostrava.

Top 4 festivaly v Ostravě se blíží. Lákají na světové hvězdy, filmy i design

/VIDEO, FOTOGALERIE/ S blížícím se létem už začíná klepat na dveře festivalová sezona. Redaktoři Deníku vybrali čtyři festivaly, které mohou milovníci hudby a kultury během nadcházejících měsíců navštívit. Letní akce nabídnou hvězdy světového formátu, filmové premiéry, gastronomické zážitky a pestrý program.

Vyšlou vzkaz pomoci uprchlíkům. S dětmi jsou na snímku ze zdroje PNP zleva Katja Reitmaierová, tvůrce graffiti Fabian Edenharder a vedoucí jeslí Sebastian Möller.

Od sousedů: Děti vyzdobily symbol pomoci. Skládací člun

Děti střediska denní péče jeslí v Hacklbergu v Pasově ve čtvrtek zdobily spreji velký skládací člun z lepenky v rámci sociálně-kritického uměleckého projektu svazu AWO „100 člunů - 100 milionů lidí“, který chce upozornit na miliony uprchlíků na celém světě.

BMW X1 vsadilo na moderní design a tradiční jízdní vlastnosti.

Test BMW X1 plug-in hybrid: Spalovací motor může většinu času odpočívat

Automobilka BMW nabízí hodně typů SUV. Velmi oblíbené jsou zejména typy X3 a X5. Ovšem i to nejmenší - X1 - už v současné generaci dorostlo do takové velikosti, že zvládne plnit roli jediného vozu v rodině. Navíc jeho tvůrci, jak poukazujeme v recenzi, nezapomněli na udělení pro tuto německou prémiovou značku typických jízdních vlastností. Verze s pohonem typu plug-in hybrid je navíc velmi zajímavou volbou pro obyvatele měst.

BMW, Yamaha a další nové skútry pro rok 2024. Který se vám nejvíc líbí? Hlasujte

Plánujete pro městské dojíždění vyměnit auto za mnohem praktičtější skútr? Výrobci si pro letošní rok připravili zajímavé novinky, které lákají na skvělou výbavu a minimální provozní náklady. Vybrali jsme pro vás pětici nových skútrů a detailně je popsali. Některé z nich lze řídit i s řidičákem skupiny B. Dole v článku si můžete i zahlasovat v anketě, který z představených skútrů je vám nejsympatičtější.

Přenosný přijímač Mánes Color názvem odkazoval na vůbec první televizory, které se u nás od druhé poloviny padesátých let vyráběly v masovém měřítku.

V březnu 1984 soudruzi slíbili 350 tisíc trenýrek. Ale chyběla čočka a filé

První měsíc jara 1984 ještě pořád přál lyžařům, i když se v nížinách oteplilo – natolik, že na Nových Mlýnech roztál led a nádrž začala vydávat denně další stovky metráků ryb uhynulých kvůli jedům uniklým z chemičky Jungbunzlauer v rakouském Pernhofenu. Panovalo sucho, a tak čistých vod, které by ekologickou havárii mírnily, se nedostávalo. Na to, že je vláhy málo, si stěžovali samozřejmě i zemědělci, kterým začaly jarní práce. A kontroly – přinejmenším na Slovensku – ukázaly, že stav závlahových systémů v družstvech a na statcích je katastrofální. Čas přitom kvapil – vždyť výlohy a nástěnky se ani nestačily vzpamatovat z tíhy plakátů k vítěznému únoru a už dostaly naloženu další porci, tentokrát k MDŽ. A od únosu československých občanů v Angole už uplynul rok a že bylo to jaro, bez sobotních směn Národní fronty se to neobešlo.

Limitovaná edice Prim Spartak Respekt připomíná, že před 70 lety vznikly v Novém Městě první náramkové hodinky

Výročí československého hodinářství připomínají hodinky. Jejich cena ohromí

Spartak - tak se jmenoval vůbec první model náramkových hodinek z dílny novoměstských hodinářů, který se zrodil v roce 1954. Nadčasový design hodinek Spartak však neztratil své kouzlo ani po sedmi dekádách a proto se v hodinářské manufaktuře zrodila přísně limitovaná edice Prim Spartak Respekt. Výjimečnost této kolekce podtrhovala skutečnost, že vznikla v počtu pouhých 12 kusů. Exkluzivita láká a fajnšmekry neodradí ani pro běžné smrtelníky závratná cena - 490 tisíc. 

Z předání vozu Škoda Fabia RS Rally2 do sbírky Národního technické muzea v Praze.

Bahno Babiny, Dirty Drifting či Helma Cup. I v lednu se konají zajímavé motoakce

Většina motoristických skvostů, veteránů či moderních vozů zůstává v těchto mrazicých dnech ještě skryta v garážích. Přesto můžete krásné stroje obdivovat na výstavách a v některých případech i přímo živě. Podívejte se na naše tipy na motoristické akce měsíce ledna, které určitě stojí za pozornost.

Národní cena za studentský design letos míří do Strážnice

Národní cena za studentský design letos míří do Strážnice

Žákyně Střední školy Strážnice z maturitního ročníku oboru Móda, styling, média (Tereza Blažková, Viola Gajdošová, Nela Svrčinová a Natália Turkovičová) získaly v závěru minulého roku v Cargo Gallery v Praze prestižní TOP ocenění - Národní cenu za studentský design, dále Cenu nadace českého výtvarného umění a také Cenu veřejnosti.

Digitální odjezdové panely na zastávkách v Praze

Nové digitální panely ukazují aktuální odjezdy spojů. Přibude jich dalších 150

Na patnácti autobusových zastávkách v Praze přibyly nové digitální odjezdové panely. Osadit je nechal Regionální organizátor pražské integrované dopravy (ROPID) ve spolupráci s Technologiemi hl. m. Prahy (THMP). Organizátor dopravy zároveň vysoutěžil zakázku na dodání dalších až 150 panelů v designu Olgoj Chorchoj na důležité tramvajové a autobusové zastávky.  

Kombinace dřeva s epoxidem dokáže vytvořit zajímavé kreace a produkty. Své o tom vědí i Monika Holemá a Martin Hubáček z Choliny na Olomoucku

Dřevo a epoxid. Pár z Olomoucka vyrábí nábytek a dekorace se zajímavým designem

Kombinace dřeva s epoxidem dokáže vytvořit zajímavé kreace a produkty. Ty uchvátily partnerskou dvojici Moniku Holemou a Martina Hubáčka z Choliny na Olomoucku natolik, že se rozhodli vyrábět nábytek a doplňky právě z tohoto materiálu. Přede dvěma lety založili firmu MONIQ design a věnují se těmto stále populárnějším věcem.

Kombinace dřeva s epoxidem dokáže vytvořit zajímavé kreace a produkty. Své o tom vědí i Monika Holemá a Martin Hubáček z Choliny na Olomoucku

Propojují dřevo s epoxidem. Pár vyrábí nábytek a dekorace se zajímavým designem

Kombinace dřeva s epoxidem dokáže vytvořit zajímavé kreace a produkty. Ty uchvátily partnerskou dvojici Moniku Holemou a Martina Hubáčka z Choliny na Olomoucku natolik, že se rozhodli vyrábět nábytek a doplňky právě z tohoto materiálu. Přede dvěma lety založili firmu MONIQ design a věnují se těmto stále populárnějším věcem.

Podpis memoranda

Keramická škola se otevře vysokoškolákům. Do Varů míří prestižní fakulta designu

Jen v Karlových Varech se má za pár let vyučovat vysokoškolský obor ateliér Skla. Vysokoškolské studium má nabídnout Střední uměleckoprůmyslová keramická a sklářská škola v Karlových Varech. V té má vzniknout detašované pracoviště prestižní Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni, jejíž zaměstnanci a studenti se například podíleli na unikátních expozicích na Státním hradě a zámku v Bečově nad Teplou či na Státním zámku Valeč. Zástupci obou škol zpečetili dohodu v pondělí 6. listopadu společným memorandem.

Mikuláš Krbec v dresu florbalové Sparty

Expert na design: Identita Sparty je zapeklitá věc. Kdo má nejlepší dres?

Co fanoušek, to názor. Na trenéra, sestavu, taktiku… S oblibou se ve sportovní komunitě řeší také podoba dresů. Barvy, umístění loga, sponzorů, čísla. To všechno je někdy až alchymie. Své o tom ví i Karel Hejkal, expert na slovo vzatý a muž, který mimo jiné stojí za trikotem florbalistů pražské Sparty.

Mikuláš Krbec v dresu florbalové Sparty

Expert na design: Identita Sparty je zapeklitá věc. Kdo má nejlepší dres?

Co fanoušek, to názor. Na trenéra, sestavu, taktiku… S oblibou se ve sportovní komunitě řeší také podoba dresů. Barvy, umístění loga, sponzorů, čísla. To všechno je někdy až alchymie. Své o tom ví i Karel Hejkal, expert na slovo vzatý a muž, který mimo jiné stojí za trikotem florbalistů pražské Sparty.

Skici čtvrté generace Škody Superb

Škoda ukazuje skici čtvrtého Superbu. Jak můžete sledovat světovou premiéru?

Jen týden nás dělí od premiéry čtvrté generace modelu Superb. Vlajková loď značky (přinejmenším mezi spalovacími modely) nyní představuje designové skici, podle kterých lze celkem dobře interpretovat evoluční design. Premiéru 2. listopadu potom může sledovat každý, a to skrze živá vysílání Škody na internetu.

Škoda Superb třetí generace

Možná nejhezčí moderní Škoda: Designéři vzpomínají na třetí Superb

Třetí generace Superbu, která je ve výrobním programu mladoboleslavské automobilky od roku 2015 doteď, je právem považovaná za jednu z nejkrásnějších moderních Škodovek. Ostře řezaný design s velkým akcentem na detaily je jednou z nejvýraznějších prací tehdejšího šéfdesignéra Jozefa Kabaně.

Olomouc Design Days nabídne i komentované prohlídky nevšedních interiérů olomouckého hotelu Nezvalova Archa.

Nový festival designu v Olomouci. Našlapaný program láká i na Ivana Theimera

Výstavy, přednášky, beseda s Ivanem Theimerem, zajímavé vycházky městem v doprovodu průvodce nebo promítání a workshopy. Program nového festivalu s názvem Olomouc Design Days je nabitý a v listopadu rozhodně bude z čeho vybírat. Na přípravách festivalu spolupracuje město Olomouc a Inovační centrum Olomouckého kraje.

Zuzana Smithová přijela do Josefova až z Plzně, aby se v Josefově podělila o to, jak lze použité kapsle do kávovaru a stará trička proměnit na šperk.

VIDEO: Z odpadu cizích lidí tvoří šperky, kávové kapsle mění v módní doplňky

Několik různobarevných kalíšků, špagáty z obnošených triček. K tomu tvůrčí nápad, pár šikovných rukou a za pár minut je na světě šperk, který by neudělal ostudu ani na krku filmové hvězdy někde na červeném koberci. „Tvořím šperky z odpadu cizích lidí,” říká s úsměvem Zuzana Smithová a je to stoprocentní pravda.

Druhý ročník festivalu, který nemá u nás obdoby, příchozím zprostředkoval netradiční pohled na možné využití materiálů z druhé ruky.

Recyklovaný design dal v Josefově šanci vyhozeným věcem na vzkříšení

/FOTO/ Tašky či misky z papírků od bonbonů, prsteny z počítačových čipů, přívěsky z klávesnice notebooku, krasohledy z rolí od toaletního papíru či vlastní potisky triček z linorytové šablony. To a mnoho dalšího včetně spousty bizarních Divokol, na nichž se návštěvníci projížděli po dvoře umělecké kolonie Bastion IV v josefovské pevnosti, nabídl Festival recyklovaného designu Recy Upcy.

Tomáš Večeřa, výrobce šlapacích autíček ze Sazovic.

Nechtěl dětem kupovat starého moskviče. Dnes vyrábí krásná šlapací autíčka

Na počátku byla myšlenka vyrobit dětem autíčko, které se bude předávat po generace. Nakonec Tomáš Večeřa založil ve Zlíně firmu Czech Pedal Car a živí se prodejem modelů a stavebnic šlapacích retro autíček. Každý kus je unikát, zákazník si může sám navolit konfiguraci, podobně jako v případě standardních automobilů.

Začíná výstava "Umění za hudbou".

Podívejte se: V Betlémské kapli začala výstava čtyř hudebníků Umění za hudbou

V Lapidáriu Betlémské kaple představí svá výtvarná díla čtyři muzikanti na výstavě Umění za hudbou. Součástí bude i online aukce čtyř děl, která pomůže dvěma nadaným studentkám uměleckého designu. Výstava pořádaná Českým vysokým učním technickým v Praze (ČVUT) v rámci projektu Betlémská beseda potrvá od 27. září do 21. října. 

Škoda Superb první generace

Škoda vzpomíná na první Superb. Byl přelomový a překvapivý

Škoda Superb byla pro mladoboleslavskou automobilku přelomovým modelem. Sedan, který si to hrdě nakráčel přímo do tehdy velmi exponovaného segmentu D manažerských automobilů, je dodnes považován za vlajkovou loď značky. Leckdo také mnohokrát slyšel lidovou historku o tom, jak „Škoda Superbem naštvala Volkswagen, protože se vydala proti Passatu s lepším autem“. Ještě než se představí chystaná čtvrtá generace, vzpomíná designové oddělení Škody na tu úplně první z roku 2001.