Kreativ

ŠTÍTEK: design

Průřez tvorbou Liběny Rochové postavený na devíti modelech představí Moravská galerie ve své expozici na Designbloku 2021 do 10. října.

Dar představí Liběna Rochová v expozici Moravské galerie na Designbloku 2021

Průřez tvorbou Liběny Rochové postavený na devíti modelech představí Moravská galerie ve své expozici na pražském Designbloku 2021. Modely pocházejí z klíčových módních kolekcí oděvů, obuvi a doplňků z posledních dvaceti let, které návrhářka letos věnovala galerii darem. Autorkou instalace s názvem Dar na Designbloku je architektka Magdalena Rochová, dcera Liběny Rochové. Děkujeme Moravské galerii v Brně za pěknou pozvánku i působivé fotografie.

Kapela Vasilův Rubáš zahraje ve čtvrtek v Rock Café.

Tipy na čtvrtek 7. října

Počasí není tak příjemně slunečné jako ještě před několika dny, ale nezoufejte, můžete se jít "schovat"  na nějakou zajímavou akci. Podívejte se níže na pár dnešních tipů.

Prohlédněte si to nejlepší z českého designu.

Startuje se! Od středy do neděle je tu pro vás Designblok

Designblok, Prague International Design Festival, je největší výběrová přehlídka designu a módy ve střední Evropě. Historie festivalu sahá do roku 1999, kdy jej založili Jana Zielinski a Jiří Macek, ředitelé pořádající agentury Profil Media.

Víkend módy a designu v Písku

Písecký víkend módy a designu: Zazářily české módní značky i známé herečky

Písecký víkend módy a designu 2021 nabídl jedinečnou módní přehlídku českých módních značek a designérů a dvoudenní designový trh složený pouze z kvalitních výběrových produktů. Na mole v netradičních rolích zazářily vedle modelek i známé herečky Natálie Halouzková, Kateřina Pechová, Petra Nesvačilová a bio blogerka Lucie van Koten.

Z prezentace programu výstav v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře.

Jedna z výstav v Galerii Středočeského kraje připomene prokletého básníka

/FOTOGALERIE/ Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře připravila pro podzimní sezonu nové výstavy, které budou moci lidé po období pandemie konečně navštívit „živě“ přímo v galerii. Dvě z nich už jsou k vidění, začátkem října je pak doplní výstava věnovaná dvoustému výročí narození Charlese Baudelaira. Ta představí vliv osobnosti a díla francouzského básníka na české umění od konce 19. století do současnosti.

Lukáš Houdek, absolvent Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.

FOTO: Spojení kovu a skla. Bratrské duo kouzlí v Novém Boru

Svou unikátní tvorbou oslovují sběratele skla a umění napříč světadíly a generacemi. Filip a Lukáš Houdkovi, bratrská dvojice původem z Nového Boru, hledá nová uplatnění pro tradiční sklářské prvky nejen v podobě světelných objektů překračující hranice designu i volného umění.

Designérské duo Eduard Herrmann a Matěj Coufal

Designér Eduard Herrmann: K věcem, které si smontujete, máte osobnější vztah

Váš kabát možná visí na věšáku, který vymysleli. Na svém kontě má designérské duo Eduard Herrmann a Matěj Coufal spoustu dalších běžných věcí každodenního života, jakými jsou stolky, židle či police. Navrhli také svítidla, která si podle návodu můžete zhotovit sami. Při pohledu na jejich lampu nebo lustr je zřejmé, že výroba svépomocí vůbec nemusí být vnímána jen jako nízkonákladové, alternativní a neestetické řešení.

Na snímku skupina Buty, Milan Straka (dechové nástroje) a Radek Pastrňák (kytara, zpěv).

WiFič VEN! je tady. Do Bílovic míří Buty i J.A.R.

Beznadějně vyprodaným představením Dejvického divadla Ucpanej systém začne ve čtvrtek 2. září setkání pod širým nebem WiFič VEN!, které pokračuje v pátek 3. září v Areálu Egoé, v Bílovicích. Chybět nebudou Buty ani Buty či J.A.R.

Setkání pod širým nebem WiFič VEN! bude 2. a 3. září hostit Areál Egoé, Bílovice 519.

Dejvické divadlo, Cirk La Putyka nebo J.A.R. - to je WiFič VEN! 2021

Setkání pod širým nebem WiFič VEN! bude 2. a 3. září hostit Areál Egoé, Bílovice 519. Na improvizovaných pódiích vystoupí skupiny J.A.R., Buty i zpěvačka Katarzia. V jedné z montážních hal bude možné zhlédnout představení Dejvického divadla, v netradičním kempu pak předvede svou show Cirk La Putyka…

Město Hradec Králové rozdalo výroční ceny a medaile

Město Hradec Králové rozdalo výroční ceny a medaile

Vedení města ocenilo hradecké osobnosti, které se zasloužily o úspěchy v oblasti kultury i dalších odvětví. V budově Adalbertina zastupitelé ocenili jednotlivce i kolektivy cenou Talent královéhradecké kultury 2019, předali medaile města hradeckým osobnostem za rok 2020 a slavnostní večer zakončili udílením výročních cen města za rok 2020.

Prostějovská palírna vzdává rumem Heffron hold legionářům

Prostějovský Heffron získal medaili za vzhled

Prestižní cena za obal. Nejen výrazná a velmi jemná chuť prostějovského rumu Heffron, je tím, čím je výrobek nejstarší palírny v Evropě zajímavý. Nyní byl oceněn také za svůj vzhled. V mezinárodní designové soutěži získal stříbrnou medaili v kategorii Cena za design obalů 2020–2021.

Nově schválený vzhled vozidel Pražské integrované dopravy (PID) podle návrhu Petra Štěpána, Bohumila Vašáka a Mikuláše Macháčka.

Středočeské autobusy i vlaky mají dostat červené a šedé pruhy. Jako v Praze

/FOTOGALERIE/ Převlékat kabát postupně začnou vozidla Pražské integrované dopravy (PID). V pondělí o tom rozhodli radní hlavního města, ve čtvrtek na novou vizuální podobu společného systému veřejné dopravy kývli také jejich středočeští kolegové. O čerstvém rozhodnutí krajských radních informoval po poledni Oldřich Buchetka z centrály Integrované dopravy Středočeského kraje (IDSK).

Tramvaj Škoda 14T v nové vizuální šedo-červené podobě Pražské integrované dopravy (PID).

Nejen nátěr vozidel. Nová vizuální podoba veřejné dopravy řeší i uniformy

Poslední hlasování čeká dva roky trvající proces nové vizuální podoby společného systému veřejné dopravy v Praze a Středočeském kraji. Konečnou verzi grafického manuálu pro Pražskou integrovanou dopravu (PID) v pondělí schválili pražští radní, ve čtvrtek čeká ten samý krok jejich středočeské kolegy.

Při zařizování kuchyně hraje podstatnou roli rozmístění pracovních zón.

Ideální kuchyně? Nejdřív funkce, pak design

Ať už jste příznivci minimalisticky jednoduchého, nebo třeba romanticky rustikálního designu, stále platí, že vaše kuchyně je především pracovní prostor. A v něm byste měli mít vždy vše potřebné po ruce. Při zařizování proto hraje podstatnou roli rozmístění pracovních zón. Přinejmenším stejně důležitou jako vzhled kuchyňské sestavy.

Tmavý středověký byt s bílou výmalbou a hnědým nábytkem oživil dekor oškrabaného stropu, francouzský křišťálový lustr a zařízení ve světlých barvách s barevnými akcenty. Podlaha byla zbroušena a opatřena nátěrem s bílým pigmentem.

Každý mix je osvěžující, říká autorka jedinečných interiérů Martina Králová

Hýří nápady, nebojí se míchání stylů, ani netradičních řešení a postupů. Její interiéry jsou vlídné a neformální. Cítíte se v nich svobodně, ať už jde o chatku u Vltavy, nebo byt s gotickými klenbami na pražském Starém Městě. „Tak jako stylistka probírá šatník a pomáhá vám hledat vlastní styl, já jako „apartment doctor“ dělám totéž, akorát v interiéru,“ říká Martina Králová.

Z výstav Všednost a Crashtest v Muzeu umění a designu Benešov.

V benešovském muzeu vystavují zkušenosti z roku v lockdownu

/FOTOGALERIE/ Pojem všednost nabyl za poslední rok nový rozměr. Pro mnohé z nás se vše postupně začalo dít v pravidelném rytmu všedních činností a na omezeném prostoru. Od 5. června budou v Muzeu umění a designu Benešov otevřeny dvě nové výstavy, které reflektují zkušenosti z posledního roku, kdy jsme se museli naučit žít v lockdownu a změnit tak náš způsob života. Vernisáž výstav se uskuteční v pátek 4. června od 18 hodin.