Kreativ

ŠTÍTEK: design

Mezi stromy se i letos uskuteční v kolínském parku Komenského

Podstatou design marketu Mezistromy je ekologie, veganství a život bez odpadů

Kolín – Oslava života, krásy i ekologie, to vše bude design market Mezistromy, který se uskuteční v neděli 2. června od 15 hodin v parku Komenského. Odpolední akce v centru města nabízí příležitost setkat se s lidmi, pořídit ekologicky nezávadné produkty I vegansky zapikninkovat z vlastních dobrot.

Tradiční prodejní přehlídka autorské módy, šperků, doplňků, knih a hraček garage Design se letos ve Znojmě uskutečnila již posedmé.

Týden ve fotografii: Garage Design i Pyžamožrouti

Znojemsko /TÝDEN VE FOTOGRAFII/ - Co zajímavého se dělo ve vašem okolí v uplynulém týdnu? Významné události, zajímavé akce nebo třeba kuriozity si připomeňte v obsáhlé fotogalerii. Do ní jsme vybrali nejzajímavější záběry ze Znojemska i celé jižní Moravy za posledních sedm dní.

Alza.cz

Lákavé spojení designu a technologií

Z vernisáže výstavy studentských fotografií a grafických prací v Kině 99 v Kolíně.

Studenti vystavují fotografie a grafické práce v kolínském kině

Kolín /FOTOGALERIE/ - Už od pondělí 6. května zpříjemňuje návštěvníkům kolínského Kina 99 výstava studentů fotografické tvorby, grafického designu a designu obalů Odborné střední školy podnikání a mediální tvorby v Kolíně, ale až ve středu 15. května se ve foyeru kina sešli studenti a pedagogové školy na slavnostní vernisáži.

Ulicemi Brna se budou prohánět bílo-červení Draci. Veřejnost vybrala jméno a design nových tramvají.

Ulicemi se budou prohánět Draci. Lidé vybrali jméno a podobu nových tramvají

Brno /FOTO/ - Jméno a design jednačtyřiceti nových tramvají brněnského dopravního podniku vybrali lidé v projektu Tramvaj pro Brno. První bílo-červené soupravy vyjedodu do ulic na konci letošního roku. „Naše nové tramvaje bude využívat veřejnost, proto jsme jí dali možnost zapojit se do výběru vizuální podoby i jména vozů. Z finálního výsledku jsem nadšený a potvrdilo se mi, že dát lidem důvěru byl dobrý nápad,“ uvedl v pondělí generální ředitel podniku města Brna Miloš Havránek.

Designér úspěšného prkénka Petr Novague (uprostřed) společně s majiteli firmy Vojtěchem Hrachem (vlevo) a Jiřím Krůtou.

Rožmitálské kuchyňské prkénko má už druhou cenu

Rožmitál pod Třemšínem - Druhé ocenění v mezinárodní designové soutěži získala v rozmezí dvou měsíců malá rožmitálská firma UBRD. Dřevěné prkénko na krájení ve tvaru národní vlajky vyhrálo v prestižní soutěži Red Dot Award v kategorii Product Design. Do letošního ročníku přitom designéři a výrobci přihlásili více než 5500 produktů z celkem 55 zemí.

Jídelní lavice je praktická nejen v jídelně

Jídelní lavice bývaly ještě před 40 lety součástí snad každé domácnosti, postupem času ale přestaly splňovat estetické požadavky moderní jídelny. Dnes lavice prožívají renesanci. Výběr je mnohem rozmanitější a design stylový.

Odstartoval 6. ročník Prague Design Week.

Spodní prádlo, půllitry i zdobení dortíků. Prague Design Week začal

/FOTOGALERIE/ V pondělí odstartoval šestý ročník Prague Design Week. Přehlídka tvorby více než šedesáti umělců z Česka i zahraničí potrvá na náměstí Republiky v centru hlavního města až do neděle. Návštěvníci mají možnost si některé věci koupit nebo sami vyrobit, těšit se mohou i na doprovodné přednášky či oblíbené Design Kino.

Lexus UX

Ekologie, luxus, design. Japonská automobilka Lexus slaví 30 let

/VIDEO/ Japonská automobilka Lexus je synonymem ekologických hybridních aut, luxusu, designu a životního stylu založeném na originalitě a individualismu. Na oslavu 30. výročí výročí vzniku Lexus poprvé v Česku odhalil model UX a limitovanou edici sportovního kupé RC F pod označením Track Edition.  

Výukového projektu DESING+, jehož 15. ročník se letos uskutečnil na Západočeské univerzitě v Plzni, se zúčastnilo  73 studentů ze čtyř fakult. Ti vytvořili deset interdisciplinárních týmů, v nichž zpracovávali vždy jedno ze čtyř témat zadaných průmyslovým

FOTO: Workshop studentů Design+

Na mezinárodním workshopu Design+, který se ve čtvrtek po celý den konal ve Vědeckotechnickém parku v Plzni, představili studenti vysokých škol své práce mj. v oblasti strojírenství, průmyslového designu či elektrotechniky.

Středočeské inovační centrum.

Na reklamu kraj firmám připlatí i statisíce

Střední Čechy – Pěkný obal prodává – což platilo vždy a v dnešní době dvojnásob – a takové propagační video dokáže přitáhnout pozornost až nečekanou. To jsou ohlasy, jež získalo Středočeské inovační centrum na loňskou novinku v podobě kreativních voucherů.

Studenti uměleckoprůmyslové školy v Uherském Hradišti zabodovali v celostátní soutěži Studentský design.

Studenti SUPŠ bodovali v celostátní soutěži

Natálie Pospíšilová a Jan Burka, to jsou jména studentů ze Střední uměleckoprůmyslové školy (SUPŠ) Uherské Hradiště, kteří obsadili první příčky v prestižní soutěži Studentský design.

Cenu za vítězství převzali zakladatelé firmy Jiří Krůta a Vojtěch Hrach v polovině března v Mnichově.

Firma z Příbramska zabodovala na mezinárodní designérské soutěži

Rožmitál pod Třemšínem /FOTOGALERIE/ - Výborného úspěchu dosáhla rožmitálská firma UBRD, když získala první místo v soutěži iF Design Award 2019. Ve velké konkurenci uspěla rovnou se dvěma produkty - dřevěným kuchyňským prkénkem s motivem české vlajky a stojanem na nože.

Žáci připravují studii Kodiaq ve verzi pickup.

Žáci připravují studii Kodiaq ve verzi pickup

Mladá Boleslav /FOTOGALERIE/ – Jak se něco nejrychleji naučit? Nejlépe praxí. Týká se to i automobilového průmyslu. Aktuálně vzniká Škoda Kodiaq ve verzi pickup coby žákovský vůz pro rok 2019. Pětatřicet žáků Středního odborného učiliště strojírenského Škoda Auto připravuje šestou studii žákovského vozu pod odborným dohledem kolegů z oblasti technického vývoje, designu a výroby. Z vozu Škoda Kodiaq se tak stane dvoudvéřový pickup.

Žáci připravují studii Kodiaq ve verzi pickup.

Žáci připravují studii Kodiaq ve verzi pickup

Mladá Boleslav /FOTOGALERIE/ – Jak se něco nejrychleji naučit? Nejlépe praxí. Týká se to i automobilového průmyslu. Aktuálně vzniká Škoda Kodiaq ve verzi pickup coby žákovský vůz pro rok 2019. Pětatřicet žáků Středního odborného učiliště strojírenského Škoda Auto připravuje šestou studii žákovského vozu pod odborným dohledem kolegů z oblasti technického vývoje, designu a výroby. Z vozu Škoda Kodiaq se tak stane dvoudvéřový pickup.

Range Rover Evoque.

Jaguar Land Rover vyhrál u čínského soudu. Místní výrobce ho nesmí kopírovat

Výrobce luxusních aut Jaguar Land Rover (JLR) vyhrál v Číně spor s místní automobilkou Jiangling Motors Corp. kvůli kopírování designu jeho modelu Range Rover Evoque. Pekingský soud dnes rozhodl, že model Landwind X7 čínské automobilky Jiangling Motors má pět jedinečných rysů, které byly zkopírovány z modelu Evoque, což mate spotřebitele, napsala agentura Reuters.

Letiště Václava Havla.

Letiště přistaví terminál, zvýší se počet přepážek pro odbavení

Vedení Letiště Praha zadalo zpracování takzvané Design Study, tedy studie návrhu stavby s ověřením technického řešení. Zakázku, jejíž součástí je i výkon autorského dozoru, získala německá společnost Planeground Airport Consulting, která sídlí v Kolíně nad Rýnem. Její cena dosahuje téměř 18 milionů korun.

Střední umělecko-průmyslová škola sklářská ve Valašském Meziříčí. Ilustrační foto.

Sklářská škola slaví 75. výročí. Zve na unikátní výstavu

Pětasedmdesáté výročí založení si v letošním roce připomínají na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské ve Valašském Meziříčí. Ve středu 13. března se zde při této příležitosti otevírá výstava nazvaná Třičtvrtiny. Vernisáž začíná v 17 hodin.

Šéfdesignér BMW Jozef Kabaň při rozhovoru pro Deník a Automix.cz

Šéfdesignér Jozef Kabaň: BMW si chybu nemůže dovolit. Je pod přísnou kontrolou

Slovenský designér Jozef Kabaň je u značky BMW půldruhého roku. Přešel sem od mladoboleslavské Škody. Na ženevském autosalonu, kde jsem se s ním potkal, zatím žádný vůz v expozici značky nenesl jeho “podpis”. Aut, na kterých pracoval, se dočkáme až zhruba za dva nebo tři roky, což je dáno technologickými omezeními v průběhu vývoje.

Ralf Schumacher získal cenu za celoživotní přínos

Zlatý volant získal rallyeový mistr světa Kopecký. Dorazil i Ralf Schumacher

Absolutním vítězem ankety Zlatý volant 2018 se stal rally jezdec Jan Kopecký. Do čela celé ankety ho katapultoval loňský titul mistra světa WRC2, který mu od odborné poroty a veřejnosti zajistil nejvyšší počet 63 bodů. "V loňské sezóně se nám v naší kategorii povedlo snad úplně všechno. Neměnil bych vůbec nic," řekl při přebírání ceny Kopecký, který jako prvnímu poděkoval svému spolujezdci Pavlu Dreslerovi.

Návrh malíře Vlada Vovkaniče.

Stáhněte Kodiaq a Karoq z trhu, žádá Škodu Auto umělec. Je prý autorem designu

Malíř a designér Vlado Vovkanič požaduje, aby společnost Škoda Auto stáhla z trhu vozy Kodiaq a Karoq a modely kol Vega a Triglav. V žalobě, kterou dnes začal projednávat středočeský krajský soud, tvrdí, že je firma vyrobila na základě jeho návrhů. Škoda jeho tvrzení odmítá, podle ní automobily vznikly na základě návrhů jejího designerského týmu.

V koupelnách dnes vítězí umyvadla na desku: podle čeho vybírat?

Kdo chce mít moderní, designově úchvatnou koupelnu, určitě uvažuje o umyvadle na desku. Právě takové umyvadlo je totiž k dostání v mnoha rozličných provedeních, která se od sebe liší materiálem, tvarem i barvou. Navíc okolo něj na desce zbývá místo na odkládání kartáčků na zuby či kosmetiky a může být doplněno elegantní stojánkovou baterií.

Škoda Auto zahájila sériovou výrobu nového kompaktního modelu Scala v Mladé Boleslavi.

Škodovka spustila výrobu nové Scaly. K zákazníkům se dostane v květnu

V hlavním výrobním závodě společnosti Škoda Auto v Mladé Boleslavi sjel z linky první vůz Škoda Scala. Se zahájením výroby zcela nově vyvinutého kompaktního modelu otevírá česká automobilka i novou technologickou kapitolu. Nová Scala využívá jako první model značky koncernovou platformu MQB-A0.

Inspirace: Korálová barva proteplí interiér

Pokud sledujete trendy, jistě vám neuniklo, že newyorský institut Pantone označil za barvu roku 2019 sytě korálovou. Letos bychom proto tuto barvu měli častěji vídat jak ve světě módy, tak v bytovém designu.

Tesco.

Tesco vyhlásilo válku plastům. Všechny jeho obaly budou plně recyklovatelné

Obchodní řetězec Tesco se v rámci své nové strategie zaměří na ochranu životního prostředí. Obaly výrobků jeho značky budou do šesti let stoprocentně recyklovatelné. Vedení společnosti zároveň hodlá zavést taková opatření, která přispějí k vytváření významně menšího množství plastových obalů.