Kreativ

ŠTÍTEK: detektivka

Přehlídka krásných rob, zdařilých choreografií a slavnostní stužkování - tak vypadají i letos stužkovací plesy maturitních ročníků přerovských středních škol v Městském domě.

Stužkovací ples Gymnázia Jakuba Škody. Podívejte se

FOTOGALERIE / Přehlídka elegance, krásných rób a choreograficky zdařilých vystoupení, které si studenti nacvičí pod vedením profesionálů - takové jsou i letos stužkovací plesy maturitních ročníků středních škol v Přerově.

Setkání Protivínského vlastivědného klubu na téma Rodokmen jako detektivka.

Rodokmen jako detektivka byl tématem setkání

Protivín - Protivínský vlastivědný klub se sešel letos poprvé 24. ledna na svém 38. setkání. Tentokráte se zabýval pátráním po historii rodu. Co dělat, aby se drahocenné informace o rodu a rodině zachovaly? Aby je nerozvály vichry úklidů, stěhování, životních proměn?

Premiéra hry Divadelního spolku Plánice Do hrobu tanečním krokem.

Pláničtí ochotníci zvládli premiéru

Plánice – Pro Divadelní spolek Plánice byl pátek velkým dnem. Měl premiéru nové hry Do hrobky tanečním krokem, s kterou zamíří i do klatovského divadla.

Frederic Dannay (vlevo) a James Yaffe v roce 1943

Nová éra detektivek. První případ vyřešil Ellery Queen před devadesáti lety

Ta knížka se jmenovala Zločin v římském divadle a v roce 1929 odstartovala novou éru detektivní literatury. Případy, které společně řešili otec Richard a syn Ellery Queenové, si ve třicátých a čtyřicátých letech minulého století získaly obrovskou oblibu nejen v Americe, ale i v Evropě. A stále nová vydání jsou důkazem, že elegantně vyprávěné příběhy ani trochu nezestárly.

Z vystoupení Komedyjantů ve Studánce.

Komedyjanti naposledy s úspěšnou detektivkou

Tachov, Halže – Poslední představení, tedy derniéru velmi úspěšné detektivní hry Dům u dvou vražd zahrají v pátek 25. ledna od 18.30 hodin tachovští Komedyjanti, a to v kulturním domě v Halži.

Ilustrační foto

Kladenské divadlo uvede jako první v Čechách úspěšnou britskou komedii

Kladno - Bláznivá komedie o nelehkém inscenování pravé anglické detektivky, která objevuje nebývale vtipné možnosti divadla na divadle. To nabízí hra Henryho Lewise, Jonathana Sayera a Henryho Shieldse s názvem Hra, která se zvrtla. V české premiéře bude na prknech Městského divadla Kladno (MDK) uvedena v sobotu 2. února od 19 hodin.

Sbírka nabízí téměř čtyři desítky krátkých básní, které zaujmou čtenáře velkou životní moudrostí a postřehem.

Autor detektivek z Havlíčkova Brodu píše básně

Havlíčkův Brod – Sirény teskní u vysněných plání. To je název básnické sbírky se kterou přišel známý český autor detektivek, František Uher rodák z Havlíčkova Brodu. Knížka vyšla v nakladatelství Alfa Omega v letošním roce.

Nové Heřminovy. Ilustrační foto.

Poznámka Fidela Kuby - Máte rádi záhady?

Čtenáři detektivek mají indicie, ze kterých lze sestavit dva různé příběhy. Buď Andrej Babiš pověřil psychiatričku a zaměstnance Agrofertu, ať uklidí syna na Krym, aby nevyžvanil jak přišel k Čapímu hnízdu.

turnaj O pohár Mikroregionu Slušovicko

O triumfu Slušovic rozhodl pět sekund před koncem duelu s Kašavou Josef Bednařík

Rozuzlení jako z pořádné detektivky měl 4. ročník hokejového turnaje O pohár Mikroregionu Slušovicko. O obhajobě první příčky Slušovic rozhodl až jejich vzájemný zápas s Kašavou. V něm slušovický tým potřeboval vyhrát tříbrankovým rozdílem. To se mu nakonec podařilo. Třetí branku však Slušovice vstřelily při power play až pět sekund před koncem utkání.

V rámci celostátní akce Noc s Andersenem si děti v Městské knihovně Český Krumlov hrály s pohádkami Karla Čapka na detektivy.

Tři týmy detektivů v krumlovské knihovně řešily zločin

Český Krumlov /VIDEO/ - Páteční Noc s Andersenem, veleúspěšného projektu, který se z jedné moravské knihovny rozšířil po celé zeměkouli, pojala českokrumlovská městská knihovna v detektivním duchu. A nebyla to noc, ale podvečer, a děti z něj byly jako u vytržení.

Spisovatel Stanislav Češka.

Autor detektivek vyprávěl o tvorbě

Dobruška - Oblíbený autor románů s detektivní zápletkou Stanislav Češka přijel v úterý do Dobrušky se svou přednáškou o tom, jak se píší detektivky.

Představení Krysí dům v podání ochotníků ze souboru Voživot.

Divadelní soubor Voživot bude mít ve Voticích premiéru

Votice – Krysí dům, detektivní drama z Anglie 30. let, přiveze v sobotu 3. března do votického kina amatérský divadelní soubor Voživot z Mladé Vožice. Autorskou detektivku plnou napětí, záhadných vražd a dědictví chtivých manželek zde sehrají od 19 hodin.

Divadelní soubor Voživot.

Divadelní soubor Voživot bude mít ve Voticích premiéru

Mladá Vožice, Votice – Krysí dům, detektivní drama z Anglie 30. let, přiveze v sobotu 3. března do votického kina amatérský divadelní soubor Voživot z Mladé Vožice. Autorskou detektivku plnou napětí, záhadných vražd a dědictví chtivých manželek zde sehrají od 19 hodin.

Cenu „Anděl“ převzal z rukou prezidentky Bílého kruhu bezpečí Petry Vitoušové vedoucí 1. oddělení odboru obecné kriminality krajského ředitelství policie Středočeského kraje Jiří Slovák.

Šéf oddělení vražd získal cenu za andělský přístup

Střední Čechy – Že jsou andělé křehkými bytostmi oblečenými v bílém, které většinou mají plavé vlasy? Omyl. Anděl, kterým se nově může pochlubit vedoucí 1. oddělení odboru obecné kriminality středočeského policejního ředitelství Jiří Slovák, hraje všemi barvami – od přírodní hnědi dřeva až po tmavě zelenou. A nejde jen o tak nějakého ledajakého andílka. Je to Anděl s velkým A.

Ilustrační foto.

Pohár? Vyhrát ho chtějí všichni

Svitavy – Světla rozsvícena, okna vyleštěna, palubovka vydrhnuta, koše nainstalovány, dveře dokořán… Final Four Ve Svitavách může začít!

Ilustrační foto.

Pohár? Vyhrát ho chtějí všichni

Pardubice, Svitavy – Mohou se východočeské týmy na svitavském Final Four českého poháru setkat ve vzájemném souboji? Mohou, nikoli však první den. Optimistická varianta říká, že k tomu dojde v neděli ve finále, pesimistická, že v boji o bronz. A nebo se také nepotkají vůbec, to určí víkendová basketbalová „detektivka“ ve sportovní hale Na Střelnici.

Ilustrační snímek.

Na letní tábor děti láká věda i detektivka. Místa rychle mizí

Vyškovsko, Blanensko – Střediska v regionu spustila zápisy na letní a příměstské tábory. Zájem je velký, míst tak rychle ubývá. Nebezpečná džungle plná hmyzu, divokých zvířat a podivných rostlin. Na první z letních táborů vyškovského střediska Maják nazvaného Jumanji zbývá posledních devět míst. Na koho se nedostane, může si vybrat z dalších nabídek. Rodiče však nesmí příliš váhat.

Filmaře oslovily příbramské Křižáky, které stále připomínají počátek 90.let.

Křižáky jsou podle Hřebejka určitá vzácnost

Příbram /ROZHOVOR/ – Tento týden žije část města filmováním. Na sídlišti v okolí tzv. „Křižáků“ totiž pro Českou televizi natáčí režisér Jan Hřebejk minisérii Rédl s detektivní zápletkou. Příběh pojednává o vojenském prokurátorovi, který na přelomu let 1992 a 1993 vyšetřuje ztráty vagónu zbraní z vojenských transportů sovětské armády, přesouvající se z bývalé NDR přes Československo domů. Jan Hřebejk nám poskytl i krátký rozhovor. 

Křest nové knihy Ladislava Berana - Rakev bez nebožtíka

Pátračka pokřtila Rakev bez nebožtíka

Písek – Šavlemi a šampaňským pokřtili členové Četnické pátrací stanice Praha v knihkupectví Elim novou knihu krimi povídek Ladislava Berana nazvanou Rakev bez nebožtíka, kterou vydalo brněnské nakladatelství MOBA. Jde celkověo pětatřicátou knihu tohoto píseckého spisovatele a emeritního kriminalisty. Většina z nich jsou detektivky.

Ilustrační foto.

Výtěžek knižního bazaru pomůže nemocnému Šimonkovi

Československé kulturní centrum (ČSKC) Buchlovice spolu s tamní dětským folklorním souborem Buchlovjánek uspořádají od čtvrtečního poledne (8. února) do sobotní jedenácté hodiny (10. února) IV. ročník Knižního bazaru, takzvaného knihotoče.

Při natáčení upoutávky na historickou detektivku si filmaři a herci užili plno zábavy.

Upálení na hranici si vyzkoušeli amatérští herci při natáčení

Benešov /FOTOGALERIE/ - Natáčení další upoutávky na knihu od Zuzany Koubkové připravili nadšenci v okolí Benešova při volebním víkendu. V prostorách hradní tvrze, která vznikla teprve před pár lety, i tak ale evokuje pravý středověk, odehráli amatérští herci všechny připravené scény z historické detektivky. Rozhodně se při filmování nenudili.

Jan Bauer

Spisovatel zachraňuje princeznu

Vodňany /ROZHOVOR/- Spisovatel Jan Bauer (72), nejprodávanější jihočeský autor, dopsal v těchto dnech další historický román. Jmenuje se O život princezny.

Dárky pro Váhy

Váhy: Jak vybrat vánoční dárek podle hvězd

Umělecky založené Váhy mají rády vše krásné, vkusné, originální a darované od srdce. Potěší je mnoho věcí, mají široký okruh zájmů, z kterých můžete čerpat inspiraci.