Kreativ

ŠTÍTEK: detektivka

Polštářová bitva.

V parku se pobít polštářem, v Březně pak probudit draka

Chomutovsko - Poslední dubnový víkend by se obyvatelé regionu rozhodně neměli nudit. Organizátoři totiž připravili řadu zajímavých kulturních, společenských a zábavních akcí. Rodiny s dětmi jistě zaujme pestrý program pro všechny věkové kategorie, a to jak na Chomutovských slavnostech, tak při Probouzení Březenského draka.

Kinosál v Moravském Krumlově. Ilustrační foto.

Kinosál nabídne divadelní maraton. Holmes vyřeší Vraždu vousatých žen

Moravský Krumlov – Další ročník přehlídky, na které se svým příznivcům představí amatérské divadelní soubory z regionu, začíná v moravskokrum­lovském kinosále již v pátek. Kromě domácích souborů se na jevišti představí také lesoničtí nebo dobšičtí ochotníci. Diváci se mohou těšit na lechtivé i temné komedie, pohádku i detektivku.

Tanečnice v kruhu návštěvníků jednoho z předešlých ročníků Chomutovských slavností.

Chomutovské slavnosti připomenou významné dny

Chomutov - Tradiční dubnové Chomutovské slavnosti, jež se uskuteční v městském parku 26. a 27. dubna, se letos zaměří na světové a mezinárodních události, jimž je zasvěcen některý ze dnů v roce.

Bodie a Doyle.

Slavné seriálové dvojice dříve a dnes

Ve dvou se to lépe táhne, a to platí i v televizních detektivkách, kdy vám váš věrný parťák kryje záda. Mezi nejznámější parťáky z krimi seriálů patří Jake a Tlusťoch ze stejnojmenného seriálu, Doyle a Bodie z Profesionálů, Dempsey a Makepeaceová z kriminálky identického názvu a v neposlední řadě i populární dvojka agentů Mulder a Scullyová řešící Akta X.

Á LA BOGART.  Svein Andre Hofsø jako Breienův svérázný detektiv Robert.

Detektiv Down mimo hranice žánru

Praha /RECENZE, VIDEO/ - Dosti neobvyklá krimi. To je Detektiv Down, film, jehož příběh i styl utvářel režisér Bård Breien podle hlavního představitele. Herce Sveina Andre Hofsø, kterého našel v komunitě lidí s Downovým syndromem. Už to samo o sobě působí zvláštně, u detektivek je alfou omegou dobře napsaný scénář a potřebné napětí. Jenže u Bårda Breiena holt nikdy nevíte.

Ilustrační foto.

Charita provozuje obchůdek, podpoří tak svou činnost

Valašské Meziříčí - Pracovníci meziříčské Charity otevřeli nový obchod. Keramiku, porcelán, sklo, knihy i oblečení si mohou zájemci pořídit za symbolickou částku. Hlavním cílem je finančně podpořit činnost Charity.

Beseda se spisovatelkou Jarmilou Pospíšilovou v prostějovské knihovně

Při psaní nechci být svázaná skutečnými příběhy, říká Jarmila Pospíšilová

Prostějov/Vincencov – Píše nejen oblíbené detektivky, ale vydala také několik společenských románů. Její detektivky jsou většinou zasazené do venkova a prolíná se jimi postava Marie Kovandové, ve společenských románech se zaměřuje na mezilidské vztahy. Je vášnivou zahrádkářkou a houbařkou a baví ji procházky se psem v přírodě. Advokátka, starostka Vincencova a spisovatelka Jarmila Pospíšilová besedovala ve středu se čtenáři v prostějovské knihovně.

Ilustrační foto.

Život španělského studenta

Rozhodla jsem se zjistit, jak se liší studentský život ve Španělsku od studentského života v Čechách. Využila jsem k tomu svého kamaráda ze Španělska, kterému jsem položila několik otázek. Ze začátku byl trochu zmatený, co to po něm vlastně chci, ale překladač mu pomohl a na mé otázky mi postupně odpověděl.

Čtyři studentky z českobudějovického gymnázia zorganizovaly sběr knížek. Knihy, které získají chtějí 11. a 12. dubna prodávat za symbolické ceny v kulturním prostoru Kredance.

Daruj knihu, kup knihu a pomoz, vzkazují studentky

České Budějovice – Čtveřice studentek budějovického Gymnázia J.V. Jirsíka uspořádala akci, při které se snaží posbírat co nejvíce knih. Ty pak budou 11. a 12. dubna prodávat v kulturním prostoru Kredance v Riegrově ulici. Výtěžek z prodeje darují Mateřské škole pro zrakově postižené v Českých Budějovicích.

Vlastimil Vondruška.

Spisovatel Vondruška přiveze do Břeclavi středověk

Břeclav – Jak chutnalo středověké pivo a jak mu společnost holdovala? I na tuto otázku dostanou odpověď návštěvníci úterní literární besedy v břeclavské knihovně. Čtenářům se tam poprvé představí spisovatel a historik Vlastimil Vondruška. Osobně. Je známý hlavně jako autor historických detektivek.

Dana Táborská přinesla do sbírky plnou tašku knih. Přebírá je jedna z organizátorek Anna Tesařová.

Přečtenými knihami udělají radost druhým

České Budějovice – S taškami plnými detektivek, encyklopedií, odborné literatury či pohádek se ve středu vypravila do centra města řada obyvatel Českých Budějovic. Knihy, které u nich doma už nikdo číst nebude, věnovali na jednom ze tří stanovišť do unikátní sbírky.

Herec Svein Andre Hofsø (vlevo) a režisér Bard Breien vystoupili 24. března v Praze na tiskové konferenci mezinárodního filmového festivalu Febiofest po projekci norsko-dánsko-českého filmu Detektiv Downs.

Detektiv Down: mezi komedií a krimi

Praha /VIDEO/ - Detektiv Down. Bizarní vyšetřovatel s kloboukem a pláštěm à la Humphrey Bogart ve stejnojmenném filmu, který se točil u nás, se v tyto dny představuje na Febiofestu. Jeho titulní hrdina je tak trochu smolař má stylový noirový úbor a detektivní nadšení, ale navrch jeden hendikep: Downův syndrom. Zrodil se v hlavě autora a režiséra Barda Breiena.

Velký knižní čtvrtek.

Hitem Velkého knižního čtvrtku je Červenka

Děčínsko - Právě dnes ve čtvrtek probíhá v knihkupectvích po celé zemi tak zvaný Velký knižní čtvrtek, což znamená jediné: Vydavatelství vrhají na trh lavinu novinek, především pak očekávaných bestselerů. Letos jde celkem o dvanáct novinek.

Natáčení v Lovosicích

Ivan Trojan: V Lovosicích vyšetřuji vraždu ekologa

Lovosice /FOTOGALERIE/ - Kriminální seriál, detektivka. Dvanáct dílů. To jsou Vraždy v kruhu, chystaná novinka České televize, která vzniká v Lovosicích i Litoměřicích. A v těchto dnech probíhá natáčení.

Paní Marie Procházková (vlevo) s dcerou Helenou Ulmanovou, která se o maminku stará.

Nejstarší Bohumíňanka holduje dobrému jídlu i kartám

Karty, dobré jídlo, televize. Kdo by tipoval, že jde o zájmy chlapíka středního věku, šeredně by se spletl. To jsou kratochvíle, o které se nenechá připravit nejstarší žena v Bohumíně, čerstvá oslavenkyně Marie Procházková z Vrbice. 12. března oslavila už 102. narozeniny.

Natáčení v Lovosicích

Ivan Trojan: V Lovosicích vyšetřuji vraždu ekologa

Lovosice /FOTOGALERIE/ - Kriminální seriál, detektivka. Dvanáct dílů. To jsou Vraždy v kruhu, chystaná novinka České televize, která vzniká v Lovosicích i Litoměřicích. A v těchto dnech probíhá natáčení.

Petr Dvořák

ČT natočí Jana Husa, detektivku i nový zábavní pořad

Praha - Mezi novými projekty České televize je například dvoudílný historický film o Janu Husovi s Matějem Hádkem v hlavní roli, kriminální seriál Vraždy v kruhu s Ivanem Trojanem či zábavní pořad Pečený sněhulák v režii Jakuba Koháka. Televize plánuje pokračovat i v některých dosavadních cyklech jako Škoda lásky nebo dokumentárním Českém žurnálu.

Ilustrační foto

Před 45 lety zemřel mistr děsivých sci-fi příběhů John Wyndham

Londýn, Praha - Jedním z klasiků žánru science fiction byl anglický spisovatel John Wyndham, který zemřel 11. března 1969. Jeho nejznámějším dílem a světovým bestsellerem se stala temná vize budoucnosti nazvaná Den trifidů. Román, vydaný poprvé roku 1951 a do češtiny přeložený počátkem 70. let, popisuje boj se zmutovanými průmyslovými rostlinami útočícími na lidi.

Spisovatelka Kateřina Tučková.

Dvě stě čtenářů za tři měsíce? Bohyně táhnou Brňanku do Karpat

Brno - Jak to má padesát odstínů, je o to zájem. O tom se loni přesvědčila Knihovna Jiřího Mahena v Brně. I přesto se ale našla jedna kniha, která zájem čtenářů o erotickou sérii Padesát odstínů spisovatelky Eriky Mitchellové Leonardové s pseudonymem E. L. James překonala. Vítězem čtenosti za poslední čtvrtletí minulého roku se v knihovně stal román Žítkovské bohyně brněnské spisovatelky Kateřiny Tučkové. Za poslední tři měsíce si ho půjčily téměř dvě stovky čtenářů.

Paní Vlastimila Češková z Jarcové na Vsetínsku oslavila v neděli 2. března 2014 úctyhodné 109. narozeniny; Jarcová, pondělí 3. března 2014.

Vlastimila Češková z Jarcové oslavila 109. narozeniny

Jarcová – Přijímání návštěv a gratulací zabírá v těchto dnech prakticky veškerý volný čas paní Vlastimile Češkové z Jarcové. Není se čemu divit. Stále usměvavá a vitální žena se v neděli dožila úctyhodných 109 let. Je nejstarší obyvatelkou České republiky.

Před několika lety pokřtil jednu z knih Jana Bauera Miloš Zeman. Na snímku zleva bývalá televizní rosnička Romana Vítová a Jan Bauer.

Jan Bauer psal knihy také pod pseudonymem Anna Březinová

ČR /ROZHOVOR/ - Letos devětašedesátiletému spisovateli Janu Bauerovi vyšly v těchto dnech hned dvě knihy. První z nich je historický román K výšinám císařského trůnu, který vydalo nakladatelství MOBA, druhou pak publikace z oblasti literatury faktu Skrytá tvář českých dějin vydaná pro změnu nakladatelstvím Čas.

Spisovatelka Veronika Černucká na autogramiádě ve svých rodných Teplicích.

Veronice Černucké vyšla další detektivka

Teplice - „Naše heslo Apokalypsa" je nejnovější detektivka, která nyní vychází teplické spisovatelce Veronice Černucké (1979). Žánrově jde o román, jehož hlavní hrdinkou je atraktivní Tara.

Výstava s názvem Detektory v archeologii v Muzeu Komenského v Přerově

V Přerově odstartovala "detektorová" výstava, nejvzácnější je poklad z Hradčan

Přerov – Pro někoho je hledání jehly v kupce sena v podobě vzácného archeologického nálezu dobrodružstvím, pro jiného vášní a dlouholetým koníčkem. Pátrání po cenných artefaktech s pomocí detektoru kovů je každopádně fenoménem doby. Poutavé problematice je věnována i unikátní výstava, která začala v prostorách Muzea Komenského v Přerově.

Před několika lety pokřtil jednu z knih Jana Bauera Miloš Zeman. Na snímku zleva bývalá televizní rosnička Romana Vítová a Jan Bauer.

Jan Bauer psal knihy také pod pseudonymem Anna Březinová

Letos devětašedesátiletému spisovateli Janu Bauerovi vyšly v těchto dnech hned dvě knihy. První z nich je historický román K výšinám císařského trůnu, který vydalo nakladatelství MOBA, druhou pak publikace z oblasti literatury faktu Skrytá tvář českých dějin vydaná pro změnu nakladatelstvím Čas.

Před několika lety pokřtil jednu z knih Jana Bauera Miloš Zeman. Na snímku zleva bývalá televizní rosnička Romana Vítová a Jan Bauer.

Jan Bauer psal knihy také pod pseudonymem Anna Březinová

Letos devětašedesátiletému spisovateli Janu Bauerovi vyšly v těchto dnech hned dvě knihy. První z nich je historický román K výšinám císařského trůnu, který vydalo nakladatelství MOBA, druhou pak publikace z oblasti literatury faktu Skrytá tvář českých dějin vydaná pro změnu nakladatelstvím Čas.

Divadlo na Orlí uvede pozítří premiéru muzikálu Tajemství Žlutého hřbetu. Za doprovodu živého orchestru nabídne hity Suchého a Šlitra

Studenti JAMU hledají oběť v rytmu semaforských hitů

Brno /FOTOGALERIE/ – Vraha známe, teď ještě najít oběť. Tak trochu detektivku naruby nabídne nový autorský muzikál Tajemství Žlutého hřbetu, který za použití známých semaforských písniček napsal Milan Šotek. V premiéře muzikál pozítří uvede brněnské Divadlo na Orlí. Se studenty jej nastudoval hostující režisér Martin Pacek.

Divadlo na Orlí uvede pozítří premiéru muzikálu Tajemství Žlutého hřbetu. Za doprovodu živého orchestru nabídne hity Suchého a Šlitra

Studenti JAMU hledají oběť v rytmu semaforských hitů

Brno – Vraha známe, teď ještě najít oběť. Tak trochu detektivku naruby nabídne nový autorský muzikál Tajemství Žlutého hřbetu, který za použití známých semaforských písniček napsal Milan Šotek. V premiéře muzikál pozítří uvede brněnské Divadlo na Orlí. Se studenty jej nastudoval hostující režisér Martin Pacek.

NOVÁ ROLE VE FILMU GANGSTER KA. „Hlavní postava je volně inspirována Radovanem Krejčířem. Takže jedna část se odehrává v Čechách, druhá v Africe, kde Krejčíř rozehrává stejnou hru jako doma,“ říká Hynek Čermák.

Hynek Čermák: Narostla podlost a srabáctví, morálka šla dolů

Praha /ROZHOVOR/ - Herec Hynek Čermák, jehož domovskou scénou je Dejvické divadlo, má za sebou řadu televizních rolí a v poslední době na sebe výrazně upozorňuje na filmovém plátně. Zahrál si ve filmech Jana Hřebejka Nevinnost a Svatá čtveřice, v Něžných vlnách Jiřího Vejdělka, na podzim ho potkáme v Díře Miroslava Krobota. Před časem se stal s Pavlem Řezníčkem dominantní tváří pozoruhodného krimi seriálu Cirkus Bukowsky z dílny Jana Pachla. Ten si jej také nyní vybral do hlavní role další chystané detektivky Gangster Ka.

Ilustrační foto

Třebová hlásí splněno! Choceň a Litomyšl podstoupí pátý duel

Litomyšl, Moravská Třebová . V nejkratší možné době skončila čtvrtfinálová série krajské hokejové ligy mezi třebovským Slovanem a Závodní hokejovou Pardubice. Svěřenci Jana Klacla porazili svého soupeře i potřetí a radují se po zásluze z postupu do semifinále. Na jméno protivníka si však musejí ještě počkat, protože Choceň vyhrála na litomyšlském ledě, vyrovnala zápasové skóre na 2:2 a tuto „detektivku" proto rozsekne až dnešní páté střetnutí. Teprve po něm bude jasné, kdo na koho narazí v semifinále.

Ilustrační foto.

Co rádi čteme: děti mají rády poseroutku, dospělí bohyně

Valašsko - V žebříčcích nejčtenějších knih z minulého roku vedou mezi čtenáři z okresu Vsetín severské detektivky a trilogie autorky E. L. James. Z českých spisovatelů je mezi Valachy oblíbený Vlastimil Vondruška. Mezi dětmi zase vede Deník malého poseroutky.

Spisovatelka Martina Bittnerová.

Spisovatelka Martina Bittnerová: Historie je pro mě detektivkou

Velvary /ROZHOVOR/ – Dobou, kterou má ráda, je devatenácté století. Vrací se tam i ve svých knihách, které popisují skoro zapomenuté příběhy slavných českých mužů a žen. Už píše třetí. Mezitím ale spisovatelka Martina Bittnerová, která vydala i povídkovou knížku Na nevěru se neumírá, strávila autorský čas v jiném světě.