Kreativ

ŠTÍTEK: detektivka

Spisovatelka Martina Bittnerová.

Spisovatelka Martina Bittnerová: Historie je pro mě detektivkou

Velvary – Dobou, kterou má ráda, je devatenácté století. Vrací se tam i ve svých knihách, které popisují skoro zapomenuté příběhy slavných českých mužů a žen. Už píše třetí. Mezitím ale spisovatelka Martina Bittnerová, která vydala i povídkovou knížku Na nevěru se neumírá, strávila autorský čas v jiném světě.

Ilustrační foto.

Pes Enzoo našel promrzlého zloděje ukrytého ve vodě

Ostrava –  Na kriminální filmy a seriály zřejmě spoléhal šestatřicetiletý muž, který se tento týden nad ránem vloupal do stavebnin v Ostravě-Plesné. Poté, co byl vyrušen a pronásledován všímavými sousedy a následně i policií, zvolil šílený úkryt. V mrazivém počasí vlezl až po hruď do nedalekého potoka, ve kterém zůstal půl hodiny. „Poučen" detektivkami předpokládal, že ho ve vodě nenajde ani služební pes. Záhy pochopil, že se mýlil.

Festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč. Ilustrační foto.

Jaro ve Skutči bude festivalové i divadelní

Skuteč - Ačkoli přípravy na zahájení XI. ročníku festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč vrcholí, neboť jeho znělka poprvé zazní už za půl druhého měsíce, jaro ve Skutči proběhne i ve znamení dalšího divadelního cyklu. A jsou to, vedle zmíněného festivalu, právě divadelní představení, za kterými do Skutče přijíždějí návštěvníci z mnoha (často i vzdálených) míst Pardubického kraje.

Karel Kryl.

Po Krylovi lákají do břeclavské knihovny na detektivku

Břeclav – Přednášky, hudba, povídání, knihy i dialogy. V tomto duchu se už nějakou dobu nesou odpolední kavárny, které přitahují návštěvníky do břeclavské knihovny. Ta čtvrteční, hudební, připomněla písničkáře Karla Kryla.

Ilustrační foto.

V Lopeníku do knihovny nechodí, v Nivnici naopak nejčastěji

Slovácko – Nejobsáhlejším knihovním fondem v malých obcí na Slovácku se v minulých letech mohli pochlubit ve Starém Hrozenkově. K dispozici je tu zhruba 15 224 knih, zatímco v podobně velkých Kostelanech nad Moravou pouze 3 732 exemplářů.

Ilustrační foto.

V Lopeníku do knihovny nechodí, v Nivnici naopak nejčastěji

Slovácko – Nejobsáhlejším knihovním fondem v malých obcí na Slovácku se v minulých letech mohli pochlubit ve Starém Hrozenkově. K dispozici je tu zhruba 15 224 knih, zatímco v podobně velkých Kostelanech nad Moravou pouze 3 732 exemplářů.

Veronika Černucká s malým synkem.

Veronika Černucká: Moje krimi romány jako divadlo? No proč ne

Osek, Ústí n. L. /ROZHOVOR/ - Mladá autorka detektivních románů i povídek Veronika Černucká z Oseka píše jako o život. Ty knihy mají švih i nápad, ne náhodou si cení královny britské detektivky Agathy Christie. Mohu-li poradit její knihu, která mě baví, zkuste povídky Chuť na hřích (2013).

MUZIKANT I SPISOVATEL. Kapitán Kid alias Jaroslav Velínský.

Foglarovskou trilogii Velinský, čili Kapitán Kid zakončil přímo excelentně

Ústí nad Labem /RECENZE/  - Poslední tajemství Jana T. vyšlo pro velký zájem opět po deseti letech. Už nebylo k sehnání…  Jaroslav Velinský (19322012), autor známý hlavně mezi trampským publikem jako Kapitán Kid, byl písničkář, hudebník, spisovatel a navíc „foglarovec". Jako spisovatel debutoval již v roce 1969 zdařilým sci-fi románem Zápisky z Garthu.

VERONIKA ČERNUCKÁ s malým synkem.

Veronika Černucká: Moje detektivky jsou komplikované, každá postava má tajemství

Osek /ROZHOVOR/ - Mladá autorka detektivních románů i povídek Veroniky Černucká z Oseka píše jako o život. Ty knihy mají švih i nápad, ne náhodou si cení královny britské detektivky Agathy Christie. Mohu-li poradit její knihu, která mě baví, zkuste povídky Chuť na hřích, které vyšly letos…  Veronika Černucká ráda jezdí po kraji na besedy a autorská čtení. Je tak čtenářům blíž, ale kdyby se jejích knih, které vydává u brněnského nakladatelství MOBA, ujalo divadlo, třeba i šikovní amatéři, šla by pak svým čtenářům až „na tělo". Co ona na to?

Řádové sestry budou řádit v divadle

Na jevišti budou řádit svérázné řeholnice

Pardubice – Po nedávné premiéře středověké detektivky Jméno růže, ve které františkán Vilém z Baskervillu vyšetřuje tajemné vraždy mnichů benediktinského řádu, se i další premiérový titul Východočeského divadla odehrává za branami kláštera.

Ondřej Macek a Zuzana Vrbová.

Hledání ztracených oper je detektivka, vypráví muzikolog Ondřej Macek

Český Krumlov – Ondřej Macek patří k těm lidem, kteří k poslechu hudby nepotřebují rádio. Prostě si před sebe položí notový zápis a čte jej.
 V hlavě pak přesně slyší, co je psáno. „To patří k řemeslu," říká Ondřej Macek s odkazem na jeho muzikologické a muzikantské povolání. Za posledních dvacet let vytáhl z temna archivů už takřka dvacet barokních oper.

Ondřej Macek a Zuzana Vrbová.

Hledání ztracených oper je detektivka

Český Krumlov – Ondřej Macek patří k těm lidem, kteří k poslechu hudby nepotřebují rádio. Prostě si před sebe položí notový zápis a čte jej.
V hlavě pak přesně slyší, co je psáno.

KNIHOVNICE volí do miniknihovny čtenářsky vděčné tituly. Vejde se jich tam okolo třiceti

Miniknihovnu v Chodově zatím plní několikrát denně

Chodov - Náměstí v Chodově na Sokolovsku má novou atrakci. Městská knihovna tam v rámci studentského projektu nechala nainstalovat miniknihovnu. Knížku z ní si může půjčit a číst každý. Potom ji buď vrátí, nebo nahradí jakoukoliv jinou. Zatím ji knihovnice musí naplnit několikrát denně.

Roli Christophera Boonea ztvární Vojtěch Blahuta.

Autistický chlapec Christopher se vydá po stopách podivného případu

Brno – Rok a několik měsíců po londýnské premiéře uvede Městské divadlo Brno inscenaci s detektivní zápletkou Podivný případ se psem… Nesměje se, a když má zlost nebo je zmatený, rozbíjí věci. Christopher Boone. Patnáctiletý autistický chlapec, který se rozhodne objasnit záhadu v sousedství a nakonec odhalí mnohem víc – minulost své rodiny.

Jiří Březina (*1980) napsal detektivní román Na kopci. Zasadil ho na Šumavu a do Prahy. Děj se odvíjí od podivné události, kdy se malé Marii zjeví anděl, ale...

GLOSA: Šumava po seversku

Šumava - Jiří Březina zabodoval s literární prvotinou, detektivním románem Na kopci, zasazeným z velké části na Šumavu. Vznikla díky sázce, první náklad je prodaný a v knihkupectvích je již dotisk.

Jiří Březina (*1980) napsal detektivní román Na kopci. Zasadil ho na Šumavu a do Prahy. Děj se odvíjí od podivné události, kdy se malé Marii zjeví anděl, ale...

Detektivní román Na kopci: Šumava po seversku

Šumava /RECENZE/ - Jiří Březina zabodoval s literární prvotinou, detektivním románem Na kopci, zasazeným z velké části na Šumavu. Vznikla díky sázce, první náklad je prodaný a v knihkupectvích je již dotisk… Devítileté Marii se zjevil na šumavském kopci Svatý Tomáš anděl: Zvedá se strašlivý vichr, celý altán se otřásá pod jeho poryvy. Všechno to trvá jen okamžik a zároveň celou věčnost.

Policie ČR - Městské ředitelství Plzeň

OBRAZEM: Půvab ve jménu zákona

Plzeň - Pracují jako pochůzkářky, můžete je potkat u pořádkové jednotky, některé jsou v civilu jako kriminalistky, jiné hlídkují třeba na pojízdném chodítku segway nebo zasahují se psem po boku. Řeč je o ženách, které svůj profesní život zasvětily uniformě a zákonům.

Přerovská spisovatelka Lenka Chalupová vydala novou detektivku s názvem Utopená.

Psaní je dar, říká spisovatelka Lenka Chalupová z Přerova

Přerov – Utopená. Tak se jmenuje nová detektivka přerovské spisovatelky Lenky Chalupové. Autorka příběhu, který se vydavateli zalíbil natolik, že šel do tisku v rekordním čase, pracuje jako úřednice na přerovském magistrátu. Psaní knih ji ale pohltilo natolik, že vydává v pořadí třetí knihu. Její nové dílo pokřtí 1. prosince v 17 hodin na náměstí T. G. Masaryka v Přerově skladatel a hudebník Jaroslav Wykrent.

Jaroslav Velinský, tedy trampský písničkář Kapitán Kid.

Frederik Velinský: Můj otec, Kapitán Kid, byl velký ctitel Foglarova díla

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Poslední tajemství Jana T. psal Jaroslav Velinský - pro trampy Kapitán Kid - před 10 lety. Kniha, navazující na Foglarovu trilogii o Rychlých šípech a odhalující další tajemství Stínadel, z obchodů rychle zmizela. Mnozí jsou rádi, že u nakladatelství Baset zas vyšla. O knize více s Frederikem Velinským, synem autora.

Jaroslav Velinský, tedy trampský písničkář Kapitán Kid.

Frederik Velinský: Můj otec byl velký ctitel Foglarova díla

Ústí nad Labem - Poslední tajemství Jana T. psal Jaroslav Velinský (pro trampy Kapitán Kid) před 10 lety. Kniha, navazující na Foglarovu trilogii o Rychlých šípech a odhalující další tajemství Stínadel, z obchodů rychle zmizela. Mnozí jsou rádi, že u nakladatelství Baset zas vyšla. O knize více s Frederikem Velinským, synem autora.

V Klatovech natáčeli Němci thriller

V lékárně U Bílého jednorožce v Klatovech natáčeli Němci historický thriller

Klatovy /FOTOGALERIE/ – Lékárna U Bílého jednorožce v Klatovech se opět stala cílem filmařů. Tentokrát se tam natáčel německý historický film. Filmaři obsadili celé náměstí, takže nikomu, kdo jím procházel, neuniklo, že v Klatovech se opět zabydlel filmový štáb. Nedávno v tomto městě totiž skončilo natáčení seriálu Policie Modrava.

Policie ČR - Městské ředitelství Plzeň

OBRAZEM: Půvab ve jménu zákona

Plzeň – Pracují jako pochůzkářky, můžete je potkat u pořádkové jednotky, některé jsou v civilu jako kriminalistky, jiné hlídkují třeba na pojízdném chodítku segway nebo zasahují se psem po boku.

PARŤÁCI. Rozumný šéf by je těžko někdy postavil do dvojice. A přesto si nakonec odměřený Morck (Nikolaj Lie Kaas-vlevo) a bezprostřední Assad (Fares Fares) k sobě najdou cestu.

Žena v kleci se trefila do nálady i charakterů předlohy

Praha /RECENZE/  - S detektivkami dánského autora Jussiho Adlera-Olsena se už čeští čtenáři stihli seznámit. Mimo jiné jsme díky nakladatelství Host mohli číst Zabijáky, Vzkaz v láhvi nebo nejnověji Složku 64 (jež nyní mimochodem vyšla i jako audiokniha). Spojuje je dosti nesourodá dvojice detektivů Morck a Assad, kteří se potkali v oddělení Q, detašovaném pracovišti dánské kriminálky, „uklizeném" pěkně v suterénu budovy, kde mají nepoddajní vyšetřovatelé třídit staré nevyřešené případy. Mlčenlivý a věcný Morck a bezprostřední Assad je však zarputile znovu otvírají…

Novinář a spisovatel Jan Bauer.

Spisovatel Jan Bauer: Současná politika mě neinspiruje, nic nového pod sluncem

Brno /ROZHOVOR/ - Jednomu z nejplodnějších českých autorů Janu Bauerovi vychází právě v těchto dnech v brněnském nakladatelství MOBA historická detektivka Král nezná bratra. Je to už desátý příběh s hlavními hrdiny, pomocníkem královského sudího Jakubem Protivou z Protivce a mnichem Blasiem. V této souvislosti jsme spisovateli položili pár otázek.

Novinář a spisovatel Jan Bauer.

Jan Bauer: Současná politika mě neinspiruje

Jednomu z nejplodnějších českých autorů Janu Bauerovi vychází právě v těchto dnech v brněnském nakladatelství MOBA historická detektivka Král nezná bratra. Je to už desátý příběh s hlavními hrdiny, pomocníkem královského sudího Jakubem Protivou z Protivce a mnichem Blasiem.

Novinář a spisovatel Jan Bauer.

Jan Bauer: Současná politika mě neinspiruje

Jednomu z nejplodnějších českých autorů Janu Bauerovi vychází právě v těchto dnech v brněnském nakladatelství MOBA historická detektivka Král nezná bratra. Je to už desátý příběh s hlavními hrdiny, pomocníkem královského sudího Jakubem Protivou z Protivce a mnichem Blasiem.

V thrilleru Zmizení hrají hlavní role Jake Gyllenhaal a Hugh Jackman.

Zmizení: thriller uzrálý jako víno

Praha /RECENZE, FOTOGALERIE/  - Není nad to, když v thrilleru všechno funguje, jak má. A když jdou diváci s napětím i zvědavostí až do finále. Jako ve filmu Zmizení, který právě běží v kinech. Aaron Guzikowski napsal silné psychologické drama o pátrání po dvou zmizelých holčičkách a režisér Denis Villeneuve mu dal podobu brilantní detektivky.

Čtení na pokračování

Čtení na pokračování: Přemyslovská epopej (61. kapitola)

Praha - Získali jsme pro vás od nakladatelství Moba historický román populárního autora Vlastimila Vondrušky, který má na kontě řadu oblíbených historických detektivek s Oldřichem z Chlumu, ale nejen s ním. Od roku 2003 píše i historické romány, věnované Přemyslovcům, samotná Přemyslovská epopej má už tři tlusté díly. Pojďme ale na samotný začátek, dnes už ke Knize osmé s vročením 1204-1205, kapitola 61, želbohu už poslední…

Čtení na pokračování

Čtení na pokračování: Přemyslovská epopej (60. kapitola)

Praha - Získali jsme pro vás od nakladatelství Moba historický román populárního autora Vlastimila Vondrušky, který má na kontě řadu oblíbených historických detektivek s Oldřichem z Chlumu, ale nejen s ním. Od roku 2003 píše i historické romány, věnované Přemyslovcům, samotná Přemyslovská epopej má už tři tlusté díly. Pojďme ale na samotný začátek, dnes už ke Knize osmé s vročením 1204-1205, kapitola 60…

Čtení na pokračování

Čtení na pokračování: Přemyslovská epopej (59. kapitola)

Praha - Získali jsme pro vás od nakladatelství Moba historický román populárního autora Vlastimila Vondrušky, který má na kontě řadu oblíbených historických detektivek s Oldřichem z Chlumu, ale nejen s ním. Od roku 2003 píše i historické romány, věnované Přemyslovcům, samotná Přemyslovská epopej má už tři tlusté díly. Pojďme ale na samotný začátek, dnes už ke Knize osmé s vročením 1204-1205, kapitola 59…

Čtení na pokračování

Čtení na pokračování: Přemyslovská epopej (58. kapitola)

Praha - Získali jsme pro vás od nakladatelství Moba historický román populárního autora Vlastimila Vondrušky, který má na kontě řadu oblíbených historických detektivek s Oldřichem z Chlumu, ale nejen s ním. Od roku 2003 píše i historické romány, věnované Přemyslovcům, samotná Přemyslovská epopej má už tři tlusté díly. Pojďme ale na samotný začátek, dnes už ke Knize osmé s vročením 1204-1205, kapitola 58…