Kreativ

ŠTÍTEK: detektivka

Spisovatel František Uher

Aforismy potřebují zkušenost, nadhled a toleranci

Havlíčkův Brod – Příští rok oslaví už 80. narozeniny spisovatel František Uher z Havlíčkova Brodu.Za svou dlouholetou a velice plodnou literární činnost získal řadu ocenění. Dvakrát dostal Cenu Havrana za nejlepší detektivní povídku roku, udělovanou Mezinárodní organizací autorů detektivní literatury (AIEP). Získal také Cenu Eduarda Fikera. Jeho román Dlouhá nepřítomnost byl poctěn první cenou v literární soutěži O poklad byzantského kupce a podobně.

Zleva Stanislav Majer, Klára Melíšková, Miroslav Krobot a Tereza Voříšková

Se třemi šestkami v zádech

Praha - Mrtvá nahá dívka na oltáři venkovského kostela. Se satanským znamením na těle. Ke všemu vážná známost zdejšího faráře, který svůj vztah i plánovaný sňatek až dosud tajil. Tak začíná první díl televizní minisérie Případ pro exorcistu, kterou natočil pro Českou televizi Jan Hřebejk a která zítra ve 20 hodin startuje na ČT1 .

Mezi novinkami, které slibují dobrý divácký zážitek, jsou adaptace pohádky Boženy Němcové Sedmero krkavců z dílny Alice Nellis s Marthou Issovou a Lukášem Příkazským.

Filmové novinky v roce 2015? Čeští gangsteři, krkavci i manželé

Praha – České podsvětí, Vieweghovi spolužáci na prahu čtyřicítky, rodinné potíže, jedna klasická pohádka, detektivka a trocha mystifikace s politickým zákulisím. To jsou příběhy, které pro nás na tento rok chystají do kin domácí filmaři. Jsou mezi nimi samozřejmě i dokumenty, za všechny zmiňme alespoň Danielův svět, v němž se snaží autorka Veronika Lišková vyvracet předsudky o „zlých" pedofilech, a na portrétu mladého studenta ukazuje jejich svět více zblízka. Film nás bude mimochodem letos reprezentovat v nesoutěžní sekci na Berlinale.

Věra Kubánková, která si zahraje energickou slečnu Marplovou, se na roli prý připravuje už od října.

Mladoboleslavské divadlo uvede v únoru detektivku Vražda na faře

Mladá Boleslav - Mladoboleslavské městské divadlo začalo zkoušet novou inscenaci Vražda na faře spisovatelky Agathy Christie. Inscenaci režíruje Helena Glancová. Premiéra je naplánována na 13. února 2015. Řekl to tiskový pracovník města Pavel Šubrt. Titulní roli slečny Marplové hraje hostující Věra Kubánková.

Herec Jaroslav Satoranský.

Herec Jaroslav Satoranský oslaví pětasedmdesátiny

Praha - Filmový a divadelní herec Jaroslav Satoranský, který 17. prosince oslaví pětasedmdesátiny, je kromě dlouholetého působení v Divadle na Vinohradech znám především díky rolím v televizních seriálech. Zahrál si například v Záhadě hlavolamu, F. L. Věkovi, Nejmladším z rodu Hamrů, Inženýrské Odysee či Četnických humoreskách. Objevil se i před filmovou kamerou, hlavní roli měl v detektivce Sázka na třináctku, většinou jej ale režiséři obsadili do úloh vedlejších.

Herec Jaroslav Satoranský.

Herec Jaroslav Satoranský oslaví pětasedmdesátiny

Praha - Filmový a divadelní herec Jaroslav Satoranský, který 17. prosince oslaví pětasedmdesátiny, je kromě dlouholetého působení v Divadle na Vinohradech znám především díky rolím v televizních seriálech.

Ilustrační foto

Místo nákupních tašek si na Vánoční trhy přinesl revolver

Zlín – Scénu jako z akční detektivky mohli zažít v sobotu návštěvníci Vánočního jarmarku ve Zlíně. Čtyřiapadesátiletý muž ze Zlína „koštoval" v jednom ze stánků alkoholické nápoje, zatímco jeho pes plemene Rhodéský ridgeback volně pobíhal po celém jarmarku.

Orient-Express. Ilustrační fotografie.

Před pěti lety byl ukončen provoz luxusního vlaku Orient expres

Paříž/Praha – Před pěti lety, 14. prosince 2009, byl po 126 letech ukončen provoz slavného luxusního vlaku Orient expres, kterým ve své době jezdily korunované hlavy a největší boháči a jenž inspiroval i detektivku Agathy Christie. Vlak, původně nesoucí jméno Express d'Orient, vyrazil poprvé z pařížského Východního nádraží 5. června 1883.

Populární britská autorka detektivních příběhů P.D. Jamesová.

Zemřela spisovatelka P.D. Jamesová. Stvořitelka detektiva Dalglieshe

Londýn - Ve věku 94 let zemřela populární britská autorka detektivních příběhů P.D. Jamesová. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na nakladatelství Faber and Faber. Autorka, která bývá označována za nástupkyni Agathy Christie, se proslavila hlavně kriminálními zápletkami, jež řeší detektiv Adam Dalgliesh.

Eva Martinovská

Fronta na knihy stála až k policii

Rakovník /JAK JSME ŽILI PŘED ROKEM 89/ – Dlouhá fronta před knihkupectvím každý čtvrtek, i to byl pravidelný obrázek předlistopadové doby. Každý čtvrtek v Československu totiž vycházely knižní novinky. Jejich seznam přicházel do knihoven a knihkupectví už v pondělí a úterý.

Ladislav Beran při autogramiádě ke knize příběhu písecké pátračky.

Úplně mě minuly Rychlé šípy

Písek /MOJE DĚTSTVÍ V SOCIALISMU/ – Abych řekl pravdu, nevím, jestli mé odpovědi někoho v současné době nepobouří. O mně je známo, že jsem staromilec a známý rebel, ale když to vezmu kolem a kolem, tak musím bohužel konstatovat, že je lepší mládí za „socíku" než stáří v kapitalismu.

Novinář a spisovatel Jan Bauer.

Spisovatel Jan Bauer věnoval Jihlavě svou detektivku

ČR - Známý autor Jan Bauer, který se věnuje popularizaci české historie i beletrii, vydává v těchto dnech už dvanáctou historickou detektivku s postavami Jakuba Protivy z Protivce a mnicha Blasia. Kniha se jmenuje Jihlavský zlý duch a, jak nám její autor prozradil, věnoval ji právě Jihlavě, kde se před 69 lety narodil.

Přerovská spisovatelka Lenka Chalupová

Příběhy ztracených dětí mě fascinovaly, říká spisovatelka Lenka Chalupová

Přerov – Osudy ztracených dětí a jen těžko sdělitelné pocity matek, které přišly o to nejcennější, co v životě měly. Přerovská spisovatelka Lenka Chalupová se ve své knize, která vychází tento čtvrtek, snaží čtenářům zprostředkovat trochu jiný svět, než dosud. Po detektivce Utopená přichází s novinkou Pomněnkové matky. Na pultech se objeví počátkem příštího týdne.

Spisovatel Rudolf Čechura na snímku z roku 1996.

Zemřel Rudolf Čechura, autor večerníčků o Maxipsu Fíkovi

Praha - Ve věku 83 let zemřel počátkem týdne v Praze spisovatel Rudolf Čechura, známý zejména jako autor oblíbených večerníčků o Maxipsu Fíkovi, knih pro mládež a detektivek. Uvedl to server iDnes.cz, kterému to řekl Čechurův vnuk Michele Matejka. Pohřeb podle něj bude v úterý.

Spisovatel Rudolf Čechura na snímku z roku 1996.

Zemřel Rudolf Čechura, autor večerníčků o Maxipsu Fíkovi

Praha – Ve věku 83 let zemřel počátkem týdne v Praze spisovatel Rudolf Čechura, známý zejména jako autor oblíbených večerníčků o Maxipsu Fíkovi, knih pro mládež a detektivek. Uvedl to dnes server iDnes.cz, kterému to řekl Čechurův vnuk Michele Matejka. Pohřeb podle něj bude v úterý.

Mezinárodní festival malých nakladatelů Tabook v Táboře.

OBRAZEM: V Táboře hledali cestu ke knize

Tábor – Od čtvrtka do soboty bylo centrum Tábora plné nejen českých, ale i zahraničních spisovatelů a nakladatelů. Uskutečnil se zde již třetí ročník Mezinárodního festivalu malých nakladatelů Tabook.

Ľubica Mezerová

Ľubica Mezerová: Dějiny umění jsou jako detektivka

Bruntál /ROZHOVOR/ – Slovenština je zvukomalebná řeč. A pokud ještě zazní z úst pohledné a milé ženy, běhá mužům příjemný mráz po zádech. Touto řečí vítá návštěvníky bruntálského muzea a zámku, ale i hradu Sovince a karlovické Kosárny historička umění Ľubica Mezerová.

Jiří Březina.

Nejlepší česká detektivka je ze Šumavy

České Budějovice – Třiatřicetiletý Jihočech Jiří Březina získal se svým románem a literárním debutem Na kopci prestižní Cenu Jiřího Marka. Ta se uděluje za nejlepší český detektivní román roku.

Jiří Březina.

Nejlepší česká detektivka je ze Šumavy

České Budějovice – Třiatřicetiletý Jihočech Jiří Březina získal se svým románem a literárním debutem Na kopci prestižní Cenu Jiřího Marka. Ta se uděluje za nejlepší český detektivní román roku.

Ilustrační foto.

Diamantová kauza je jak z detektivky

Praha - Údajné vydírání obchodníka s diamanty a krádež drahých kamenů za 200 milionů korun. Tohle se ve středu přetřásalo v jednací síni Obvodního soudu pro Prahu 1. Krádež, jíž se měl v roce 2012 dopustit rusky hovořící člověk představující se jako Konstantin Lebekin, prý byla možná fingovaná – rozhodně ale zůstala neobjasněná.

Autorem nové podoby kladenského divadla je architekt David Vávra.

Za nedokončené práce v divadle město požaduje 69 milionů

Kladno – Městské divadlo Kladno zahájí v sobotu 13. září 100. sezonu premiérou detektivky Agathy Christie Vražda na Nilu. Jubilejní sezona nabídne divákům celkem osm premiér. Kvůli se opakovaně prodlužující rekonstrukci historické budovy divadla budou uvedeny na scéně loutkového Divadla Lampion.

Autorem nové podoby kladenského divadla je architekt David Vávra.

Za nedokončené práce v divadle město požaduje 69 milionů korun

Kladno - Městské divadlo Kladno zahájí v sobotu 13. září 100. sezonu premiérou detektivky Agathy Christie Vražda na Nilu. Jubilejní sezona nabídne divákům celkem osm premiér. Kvůli se opakovaně prodlužující rekonstrukci historické budovy divadla budou uvedeny na scéně loutkového Divadla Lampion.

Ilustrační foto

Dlouhý život? Nespoléhejte na léky, radí lékaři

Nejstarší Češce Vlastimile Češkové bylo v březnu 109 let. Žena, která zažila dvě světové války i potopení Titaniku, stále ráda chodí na procházky, několikrát ročně si nechá udělat trvalou, čte harlequinky a v televizi si pustí detektivku. Čemu vděčí za svou dlouhověkost?

Ilustrační foto

Dlouhý život? Nespoléhejte na léky, radí lékaři

Praha /INFOGRAFIKA/ – Nejstarší Češce Vlastimile Češkové bylo v březnu 109 let. Žena, která zažila dvě světové války i potopení Titaniku, stále ráda chodí na procházky, několikrát ročně si nechá udělat trvalou, čte harlequinky a v televizi si pustí detektivku. Čemu vděčí za svou dlouhověkost?