Kreativ

ŠTÍTEK: detektivka

Kreslíř a karikaturista Štěpán Mareš.

Autor Zeleného Raoula vystaví svá díla v Konírně

Český kreslíř komiksů, veřejnosti známý především z časopisu Reflex a z Lidových novin, ale také ilustrátor řady knih a obalů Štěpán Mareš představí své práce v Galerii Konírna v Lipníku nad Bečvou. Vernisáž výstavy se uskuteční v pátek 11. srpna v 16 hodin.

Ilustrační foto.

Knihovny v létě drží stálí čtenáři a turisté

Blanensko, Vyškovsko – I když má právě nyní spousta lidí v regionu dovolenou, a má tak čas užít si volno třeba s detektivkou u vody, některé knihovny omezují otevírací dobu. Čtenářů chodí méně. „Doma máme díky dceři neustálý přísun knih,“ odůvodnila například Drahuše Buchtová z Krasové na Blanensku.

Spisovatelka Věra Fojtová z Novosedel.

Když je mi blbě, čtu si Skácela, říká oslavenkyně Fojtová

Novosedly - Sedmdesáté narozeniny oslavila novosedelská rodačka a spisovatelka Věra Fojtová. Nad možností pompézní oslavy významného jubilea ale mávla rukou. „Narozeniny jsem oslavila v rodinném kruhu bez zbytečné pozornosti,“ usmívá se Fojtová.

Ilustrační foto

Knihy opět vezmou na prázdniny

V pořadí již čtvrtý ročník akce Vezmi knihu na prázdniny připravila pro návštěvníky koupaliště opavská Knihovna Petra Bezruče.

Ilustrační foto

Den D: Slaný B versus Hostouň B!

Kladensko – V neděli v 17.00 hodin vypukne fotbalová bitva o titul přeborníka okresu. Autor detektivky nechává čtenáře, vlastně diváky, v napětí až do posledních řádků příběhu.

Ilustrační foto.

Pozvánka na fotbal: Zbývající otázky najdou řešení

Svitavy – Poslední zvonění. Tento víkend napíše tečku za mistrovskou fotbalovou sezonou 2016/2017 v soutěžích Pardubického kraje a svitavského okresu. Na většině míst se bude dohrávat v klidu a bez vypětí, jsou však i stadiony, kde ještě půjde hodně.

Ilustrační foto fotbal

Postupy a sestupy na Moravě? Detektivka se vším všudy

Region – Rozhodovat o postupech a sestupech ve fotbalových soutěžích po celé Moravě se letos bude nejenom na hřišti, ale především také u stolu. Ve hře je totiž nespočet variant, ze kterých už teď mají kluby i činovníci FAČR zamotanou hlavu

Ilustrační foto.

Postupy a sestupy na Moravě? Detektivka se vším všudy

Rozhodovat o postupech a sestupech ve fotbalových soutěžích po celé Moravě se letos bude nejenom na hřišti, ale především také u stolu. Ve hře je totiž nespočet variant, ze kterých už teď mají kluby i činovníci FAČR zamotanou hlavu.

Ilustrační foto.

Postupy a sestupy na Moravě? Detektivka se vším všudy

Rozhodovat o postupech a sestupech ve fotbalových soutěžích po celé Moravě se letos bude nejenom na hřišti, ale především také u stolu. Ve hře je totiž nespočet variant, ze kterých už teď mají kluby i činovníci FAČR zamotanou hlavu.

Ilustrační foto.

Postupy a sestupy na Moravě? Detektivka se vším všudy

Rozhodovat o postupech a sestupech ve fotbalových soutěžích po celé Moravě se letos bude nejenom na hřišti, ale především také u stolu. Ve hře je totiž nespočet variant, ze kterých už teď mají kluby i činovníci FAČR zamotanou hlavu.

Hamlet (zleva) Plesl, Vlasáková, Čermák

V Hamletovi je mnohé – vedle tragédie i detektivka a humor

/VIDEO/ Tragédie Hamlet v titulní roli s Jaroslavem Pleslem je hlavní novinkou letošních Letních shakespearovských slavností, které se v Praze odehrají mezi 27. červem a 9. zářím. Tradičně se přehlídka odehraje i v Brně, Ostravě a Bratislavě.

Spisovatelka Radka Třeštíková

Radka Třeštíková vydává detektivku

Novou knihu vydává v těchto dnech jedna z nejčtenějších českých spisovatelek Radka Třeštíková, autorka bestselleru Bábovky. Třeštíkové detektivní novinka Osm se na pultech knihkupců objeví 15. června, upřesnila Veronika Sonnková ze skupiny Albatros Media. Knihu vydává nakladatelství Motto, které do skupiny patří.

V pondělí 29. května vyjde červnová Kultura

V pondělí 29. května vyjde červnová Kultura

Plzeň/Rokycany – Kompletní přehled kulturních a společenských akcí, které se na Plzeňsku a Rokycansku konají v červnu, bude součástí Plzeňského a Rokycanského deníku v pondělí 29. května.

Ilustrační foto.

Zájem o severskou literaturu se zmenšuje, ale Nesbo stále táhne

Praha - Zájem o severskou literaturu v Česku trvá, ale největší vlna její popularity už je za vrcholem. Podle místopředsedy Svazu českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) Pravomila Nováka se stále prodávají zavedení autoři, ale pozornost čtenářů se už přesouvá někam jinam. „Přijde mi to logické, veliký úspěch Milénia Stiega Larssona a dalších podnítil k tomu vydávat severské autory a prakticky o každém říkat, že je to král či královna severské detektivky, což při vší úctě k norským či švédským autorům není možné," řekl médiím Novák.

Klára Krejsová (Mollie Ralstonová), Marek Adamczyk (Giles Ralston) a Pavel Pavlovský (Paravicini).

Past na myši: Stará dobrá Agatha ve Velkém divadle

Plzeň – Hra, která se v Londýně hraje nepřetržitě od roku 1952, bude poprvé uvedena v Plzni. Slavná Past na myši napsaná neméně slavnou Agathou Christie má premiéru ve Velkém divadle v Plzni v sobotu 6. května.

Spisovatelka Jitka Ludvíková má na kontě další titul.

Jitka Ludvíková: V detektivce je víc napětí a to mě baví

Jindřichův Hradec /ROZHOVOR/ - Jitku Ludvíkovou, vystudovanou právničku, rodačku z Jindřichova Hradce, zanají čtenáři především jako spisovatelku humorně laděných knížek a knih pro děti. Nyní se mladá autorka pustila do zcela jiného žánru. Její nová kniha se jmenuje Nebezpečná hra a jak již název napovídá, je to detektivka.

Martin Kratochvíl.

Týdenní zkrat: Pozor na ty lajny

To je ložený. Jsme divný. Nevadí nám, že Nejdražší je pes v paneláku, stojí tisíce korun ročně, že Máme na účtech už bilion. Za nulový úrok, a přestože Městské parky stojí miliony. Lidé z nich stále kradou kytky. Když je nikdo nehlídá, že jo?

Záběry z nové divadelní hry Vínem proti pohanství aneb staročeský dekameron.

Slavný spisovatel si zahraje ve staročeském dekameronu

Slaný - Nejznámější soudobý český autor historických románů Vlastimil Vondruška je rodákem z Kladna. Jeho knihy, které píše velmi čtivou formou, vyhledávají čtenáři napříč generacemi, ať už se jedná o historické detektivky, knihy pro mládež nebo odborné publikace.

Markéta Čekanová

Markéta Čekanová, tisková mluvčí, spisovatelka, tanečnice

Markéta Čekanová si zaslouží uznání díky svým dlouholetým a četným aktivitám, které s velkým srdcem, láskou a nasazením dělá pro město Plzeň a plzeňskou společnost. Studia na fakultě strojní Západočeské univerzity v Plzni ukončila v roce 1992. Nadále se vzdělávala v oborech, v nichž se výtečně uplatňovala.

Polská režisérka a scenáristka Agnieszka Hollandová.

Režisérka Hollandová převzala čestný doktorát AMU a představila svůj nový film

Praha - Polská režisérka a scenáristka Agnieszka Hollandová, která ve čtvrtek převzala titul doctor honoris causa Akademie múzických umění (AMU) v Praze, v rámci festivalu Febiofest představila svůj nový film Přes kosti mrtvých. Detektivka s prvky černé komedie vznikla na motivy knižního thrilleru spisovatelky Olgy Tokarczukové Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých.

Fabien Řezáč z Aše.

Projekt pAšáci je jako detektivka

Aš - Motivovat k seberealizaci, propagovat Ašský výběžek a dokázat, že i lidé z nejzápadnějšího města republiky si mohou splnit své sny. To jsou hlavní cíle projektu s názvem pAšáci, který mají již několik let na starosti David Nushart a Fabien Řezáč z Aše. Široké veřejnosti se už tak představilo několik známých osobností, které pochází z Aše a jsou nyní populární. Tento projekt vzbudil i mezi veřejností velký ohlas, a tak nastal i velký Galavečer Ašáků, který byl takovým vyvrcholením mnohaleté práce a dřiny. Jak vlastně tento široký projekt vznikl a co ho čeká v následujících měsících, prozradil jeden z členů projektu, třiadvacetiletý Fabien Řezáč.

Marie Stodolová je věrnou čtenářkou domažlické knihovny.

Nejstarší čtenářce domažlické knihovny je 91 let

Domažlice – Jednou z nejvěrnějších čtenářek domažlické knihovny je 91letá Marie Stodolová ze Stráže. Nejraději má knížky o přírodě, zejména té skandinávské. „Moje děti četly hodně, vnoučata už skoro vůbec," zmínila před pěti lety, kdy ji knihovna za její dlouholetou přízeň ocenila titulem Nejvěrnější čtenář. Pro čerstvou zásobu knih se vydávala po dlouhá léta pravidelně ze Stráže do Domažlic pěšky. „Teď přes zimu ji pro knihy chodila její dcera," říká ředitelka knihovny Lenka Schirová.

Čtenářská dílna na havlíčkobrodské ZŠ Konečná.

Čtenářská dílna za otevřenými dveřmi

Havlíčkův Brod - V rámci Dne otevřených dveří mohli návštěvníci Základní školy Konečná v Havlíčkově Brodě toto úterý zavítat také do čtvrté třídy, kde právě probíhala čtenářská dílna.

Scénárista Petr Hudský.

Předat hotový scénář je jako poslat své dítě do světa, říká scénárista Hudský

Brno /ROZHOVOR/ - Detektivní seriál brněnského televizního studia Labyrint se vrací na televizní obrazovky. Sedm pondělních večerů budou diváci spolu s majorem Remešem řešit další zapeklitou vraždu. Seriál znovu vznikal na jižní Moravě. „Předat dokončený scénář je trochu jako poslat své dítě do světa," říká scénárista Petr Hudský.

Ilustrační foto.

Slunečnice pomáhá pěstounským rodinám

Beroun - V berounském rodinném centru Slunečnice vzniká Klub pěstounských rodin. Bude mít podobu otevřené skupiny, do které mohou přijít pěstouni i jejich děti. Kdo se do klubu vydá, může s ostatními sdílet svoje zkušenosti s výchovou dětí svěřených jim do péče, a to za účasti psychoterapeuta a koordinátorky programu.

Ondřej Vetchý. Snímek z natáčení televizní třídilné minisérie Spravedlnost.

Netradiční detektivka prozradí vraha hned na začátku

Uprostřed noci zazvoní u dveří policisty jeho zakrvácená dcera a informuje ho o hrůze, která se před chvílí odehrála od první minuty je jasné, že kriminální minisérie Spravedlnost, kterou začne Česká televize vysílat v neděli 12. března ve 20.15, se bude odvíjet v opačném gardu. Vražedkyni už totiž známe.