Kreativ

ŠTÍTEK: detektivka

Křest a autogramiáda knih milevských spisovatelů Pavla Hrdličky (na snímku), Vladimíra Šindeláře a Zdeňka Kláska v Galerii M.

Představujeme spisovatele Pavla Hrdličku

Milevsko - Novou historickou detektivku Úkol pro šaška pokřtila před týdnem v milevské Galerii M místnímu spisovateli Pavlu Hrdličkovi předsedkyně Jihočeského klubu Obce spisovatelů Hanka Hosnedlová.

Ilustrační foto.

Knihovny na Kutnohorsku letos změní nabídku i svůj vzhled

Čáslav - Čáslavská knihovna se mění. V lednu připravila pro své čtenáře novinky jak ve vzhledu interiéru, tak ve své nabídce. „Přesunuli jsme slovníky, encyklopedie a další prezenčně půjčované knihy, které po letech ztratily charakter chráněných exemplářů z oddělení pro dospělé. Byly uloženy do zvláštního depozitáře," uvedla zástupkyně ředitelky Městského muzea a knihovny Čáslav Marie Hrubá.

VLADIMÍR SADÍLEK (číslo 2) absolvoval první zápas v dresu Nymburka. A ten byl vítězný

Byl to skvělý debut, radoval se Sadílek

Nymburk – Přišel, zahrál si a zvítězil. V dresu prvoligového celku Nymburka nastoupil poprvé Vladimír Sadílek, čerstvá posila z extraligových Benátek nad Jizerou. Svému týmu pomohl k vítězství 3:1 nad Teslou Brno. „Skvělý debut. A vzhledem k tomu, že to bylo pro nás důležité vítězství z hlediska tabulky, tak o to víc si toho vážím," řekl mladý volejbalista.

Plakát festivalu. Ilustrační foto.

V Praze začíná festival italských filmů

Praha - Projekce filmu Šíleně šťastná zahájí ve čtvrtek v pražském kině Lucerna putovní přehlídku 24. ročníku Středoevropského festivalu italského filmu - Mittel Cinema Fest. Festival potrvá do 5. prosince, bude pokračovat 12. prosince v Brně a o dva dny později skončí v Českých Budějovicích.

Ilustrační foto

V knihovnách lidé stále nejvíc chtějí Vondruškovy romány

Praha - Nejpůjčovanějším domácím spisovatelem v českých knihovnách je autor historických románů Vlastimil Vondruška. Na prvním místě byl loni stejně jako v předchozích čtyřech letech. Nejpůjčovanější českou knihou ale loni byly Žítkovské bohyně Kateřiny Tučkové, stejně jako v letech 2014 a 2013. Statistiku nejpůjčovanějších knih v českých veřejných knihovnách poskytl tajemník Svazu knihovníků a informačních pracovníků Vít Richter.

Ilustrační foto.

Lidé si v čekárnách mohou zkrátit čas čtením knih

Velké Meziříčí – Kladné ohlasy na knihobudku, která byla letos poprvé součástí velkomeziříčského letního koupaliště, podnítily místní knihovnu k tomu, aby s podobnou aktivitou přišla i jinde. Nově se tak objevily knihobudky i v interiérech Domu zdraví.

Kriminální thriller Rudý kapitán na DVD.

Film Rudý kapitán vychází na DVD a jede do světa

Praha - Kriminální thriller Rudý kapitán u nás v současné době vychází na DVD, ale slaví zároveň i úspěch na mezinárodním filmovém poli. Byl totiž zařazen do soutěžní sekce prestižního estonského filmového festivalu Black Nights. Jeho 20. ročník se uskuteční v Tallinnu od 11. do 27. listopadu a Rudý kapitán bude soutěžit s dalšími 12 snímky z celého světa.

Rudý kapitán.

Film Rudý kapitán vychází na DVD a jede do světa

Praha - Kriminální thriller Rudý kapitán u nás v současné době vychází na DVD, ale slaví zároveň i úspěch na mezinárodním filmovém poli. Byl totiž zařazen do soutěžní sekce prestižního estonského filmového festivalu Black Nights. Jeho 20. ročník se uskuteční v Tallinnu od 11. do 27. 11. a Rudý kapitán bude soutěžit s dalšími 12 snímky z celého světa.

Místo činu. Ilustrační foto.

Vrazi řádí více doma než v temných zákoutích

Praha /INFOGRAFIKA/ - Stodůlky a ulice Prahy 9 patří mezi nejvíce nebezpečná místa. Za poslední dva roky tam došlo k více vraždám než v jiných částech metropole. Strašidelná atmosféra na místech přetrvává i desetiletí.

Epos o panáčkovi

Epos o panáčkovi – sci-fi plné akce, humoru a originality

Praha - Nakladatelství Epocha přináší na předvánoční trh další ze svých fantastických titulů. Akční sci-fi Epos o panáčkovi vychází v čtenáři oblíbené edici Pevnost jako její 102. svazek. Strhující příběh plný akce a napětí, humoru a nadsázky napsal mladý talentovaný spisovatel Jaroslav Beznoska.

Seržant Trotter (Jakub Koudela) vyslýchá majitele penzionu, manžele Ralstonovy (Jan a Zita Benešovi).

Chytí divadlo do pasti na myši i vraha?

Most /RECENZE/ – Milovníci napínavých detektivních příběhů by si neměli nechat ujít inscenaci Past na myši, kterou od pátku 21. října uvádí mostecké Městské divadlo. Zárukou dobré zábavy jsou nejen svérázné postavy Agathy Christie, ale i samotné zpracování její slavné divadelní hry.

Vlastimil Vondruška.

Vondruškův Breviář pozitivní anarchie je o potřebě sebereflexe

Praha - Jeden z nejúspěšnějších tuzemských spisovatelů Vlastimil Vondruška se v nové knize Breviář pozitivní anarchie odklonil od žánru historických detektivek a románů. Kniha spíše připomíná jeho společensko-historické eseje vycházející v deníku Mf Dnes.

Alena Žajdlíková už nabídla svoji paži k odběru krve na transfúzním oddělení 172krát.

Při odběrech krve nebo plazmy si čtu detektivky, libuje si Alena Žajdlíková

Uherské Hradiště – Rozhodnutí – chci být bezpříspěvkovým dárcem krve, musí udělat každý sám, než překročí práh transfúzní stanice té či oné nemocnice, na níž jej čeká příjemné prostředí, vstřícný a odborný personál. Ten první krok udělala jednapadesátiletá Alena Žajdlíková z Ostrožské Lhoty před devětadvaceti lety.

Ilustrační foto

Letošní Knihománie přinese na pulty knihkupců 22 bestsellerů

Praha - Téměř 250 knihkupců po celé České republice počínaje dneškem představí 22 novinek českých i zahraničních autorů. V rámci letošního ročníku Knihománie, který potrvá do 20. listopadu, se na pultech objeví například thriller, detektivka, pohádky či dokument. Z české tvorby to bude například autobiograficky laděný román Terezy Boučkové. Pro děti je připraven mimo jiné soubor nejlepších komiksových příběhů Myšpulína, Fifinky, Bobíka a Pinďy z roku 1999.

Detektivní vánoční povídku „Heween“ chystá představit čtenářům student vlašimského gymnázia David Veselý (uprostřed) v adventním čase.

Další detektivka Davida Veselého si odbyla předpremiéru

Benešov – Detektivní vánoční povídku „Heween" chystá představit čtenářům student vlašimského gymnázia David Veselý v adventním čase, ale už minulý týden si autorské čtení v benešovské městské knihovně odbylo v komorním prostředí předpremiéru.

Spisovatelka Věra Fojtová z Novosedel.

Detektiv Kuba končí Zrádnou Frankovkou. Spisovatelka Fojtová má jiný námět

Novosedly – Jo Nesbø má svého Harryho Holea, Věra Fojtová zase Otakara Kubu. Spisovatel z norského Osla sérii detektivních příběhů rozšíří na jaře, příznivci autorky z Novosedel se dočkali už nyní. Ačkoliv Fojtová chtěla své detektivky s kapitánem Kubou uzavřít čtvrtým dílem, napsala i pátý.

Ilustrační foto

Jičínské knihovnice jsou na lovu

Jičín - Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně se zapojila do nového literárního projektu „Hledači knih". Umísťuje knihy v centru Jičína a vyzývá čtenáře k odchytu literárních skvostů přímo ve městě.

Obálka knihy Praha noir

Antologie 14 autorů představí českou detektivku i v USA

Praha - Čtrnáct současných českých autorů přispělo do nové antologie kriminálních a tajemných příběhů s pražskými náměty. Kniha nazvaná Praha noir, kterou sestavil Pavel Mandys, nabízí setkání se zavedenými jmény české literární scény i jejími možnými příštími hvězdami. Současně je svérázným průvodcem po tradičních i méně známých pražských lokalitách. Vychází souběžně v české a americké verzi, kterou newyorské nakladatelství Akashic Books zařadilo do prestižní řady Noir.

Johnny Depp.

V remaku Vraždy v Orient expresu si zahrají Depp i Denchová

Los Angeles - Hollywoodský remake klasické detektivky Vražda v Orient expresu bude mít hvězdné obsazení: kromě Johnnyho Deppa si v připravovaném filmu zahrají ve vedlejších rolích Michelle Pfeifferová, Judi Denchová a Daisy Ridleyová, informovala americká média.

Přerovská spisovatelka Lenka Chalupová

Lenka Chalupová vydává novou knihu, detektivku z Přerova

Přerov – Staré křivdy z minulosti, které měly zůstat navždy zapomenuty, se připomenou s krutou naléhavostí. Čtenáři nové detektivky Tyrkysové oko spisovatelky Lenky Chalupové se vrátí prostřednictvím děje do třicátých let minulého století, kdy v Mostní ulici v Přerově vyráběla šperky ze zlata a tyrkysu babička hlavních hrdinek.

O životě, své literární tvorbě a také o životě našich předků zábavně vyprávěl v loketské knihovně Vlastimil Vondruška.

Pití piva bylo společenskou povinností

Loket - Kdyby takové byly hodiny dějepisu, tak by historie byl asi můj nejoblíbenější předmět ve škole. Možná jsem nebyla jediná, koho tahle myšlenka napadla. Ta zajímavá dvouhodinovka proběhla v loketské knihovně a ´vyučujícím´, který zaujal, pobavil, poučil, ale taky donutil k zamyšlení, byl současný nejpopulárnější autor historických románů a detektivek Vlastimil Vondruška.

Ilustrační foto

E-knihy hlásí brzký nástup

Karvinsko - Nemusíte chodit do knihovny, stačí pár kliků a minut a žádaný bestseller máte doma. Řeč je o takzvaných e-knihách, které se pomalu začnou dostávat i do nabídek knihoven v regionu. Jak se ale většina knihovníků shoduje, kouzlo a vůni klasických knih digitální forma přeci jen nepřekoná.

Dobrovolníci klientům domovů pro seniory například čtou.

Dobrovolníci docházejí také do domovů pro seniory

Podobně jako jinde v České republice mohou klienti domovů pro seniory v regionu využívat služeb dobrovolníků. Ti za nimi docházejí, aby s nimi trávili čas. Tato setkávání mohou mít nejrůznější charakter, od četby, přes doprovod na procházkách nebo jen běžnou konverzaci.

Burza knih v Městské knihovně Kutná Hora

Burza knih láká čtenáře, nabízí i časopisy a hudbu

Kutná Hora – V rámci svého zářijového programu pro veřejnost uspořádala Městská knihovna Kutná Hora burzu knih, které z různých důvodů vyřadila ze svého fondu i z nabídky pod ní spadajících menších knihoven na okrese.  Akce začala v pondělí a potrvá až do pátku.

Ilustrační foto.

Knihovna ve „Čtyráku“ už je zase otevřená

České Budějovice – Dětský koutek, bezbariérový přístup, ale hlavně větší prostor. Taková je zbrusu nová pobočka Jihočeské vědecké knihovny ve Čtyřech Dvorech. Pro současné i nové čtenáře se otevřela v pondělí odpoledne.

Vlastimil Vondruška

Křest historické detektivky za doprovodu šlechtičny

Ostrov - Český spisovatel a držitel řady literárních ocenění Vlastimil Vondruška bude příští týden v pátek v ostrovském zámku křtít svou nejnovější knihu, detektivní příběh z řady Letopisů královské komory s názvem Jáchymovští démoni. Kniha vychází současně v české i německé mutaci.