Kreativ

ŠTÍTEK: divadlo

Herec, zpěvák, režisér a scénograf Jan Kříž

Snažím se fungovat všude, kam přijdu, říká herec, zpěvák a režisér Jan Kříž

Na kontě má mnohé muzikálové role, je dvojnásobným držitelem Ceny Thálie za ztvárnění Dannyho v Pomádě a staršího Michala v muzikálu Děti ráje. Divadelní herec, zpěvák, režisér a scénograf Jan Kříž navíc poslední dobou brázdí pódia i s vokálním uskupením 4 Tenoři, jehož je členem. Jako herec a hudební režisér působí v dabingu. „Barevnost mé práce mě moc baví, i když to někdy obnáší hodně běhání,“ usmívá se Jan Kříž.

Velkolepá tragikomedie ze soukromí poslední královny Francie.

Karolína Baranová jako liberecká Marie Antoinetta zazářila. Získala Cenu Thálie

/FOTOGALERIE/ Divadlo F. X. Šaldy v Liberci zaznamenalo velký úspěch při letošním předávání Cen Thálie, kterými jsou oceňování nejen divadelní umělci za jevištní výkony. V kategorii činohra za titulní roli Marie Antoinetty cenu získala Karolína Baranová. Regionální divadlo se tak raduje podruhé v řadě. Loni za nejlepší ženský výkon v činohře získala Thálii Veronika Korytářová za ztvárnění postavy krále komiků Vlasty Buriana.

Martin Pechlát převzal cenu Thálie

Cenu Thálie v oboru činohra si odnesli Karolína Baranová a Martin Pechlát

Za nejlepší výkon v činohře letos Cenu Thálie získali Karolína Baranová a Martin Pechlát. Baranová ji obdržela za ztvárnění Marie Antoinetty ve stejnojmenné inscenaci Davida Adjmiho, kterou uvedlo liberecké Divadlo F. X. Šaldy. Pechlát byl oceněn za roli básníka Otto von F. z inscenace Moskoviáda, kterou hraje Divadlo X10 Praha. Cenu pro činoherce do 33 let si odnesl Viktor Kuzník z Národního divadla Brno. „Nezpychnu,“ slíbil v děkovací řeči Kuzník.

Letos manželé Bauerovi absolvovali v pořadí již třetí turné po USA. Odehráli 24 představení na tuctu hracích míst a principál na české misii oslavil i 60. narozeniny.

Loutky z Bauerovic zahrádky mluví česky i v Americe a přesto jim tam rozumějí

Když se bezmála před čtvrt stoletím stal Roman Bedřich Bauer principálem loutkářského souboru BOĎI Jaroměř, tak v té době bylo Divadlo Spejbla a Hurvínka na turné v Japonsku. „Tehdy jsem prohlásil, že se také podíváme s loutkami do Japonska. V Japonsku jsme sice nebyli, ale dostali jsme se ještě dál - do Austrálie a na Nový Zéland,” usmívá se loutkař, který s manželkou Libuškou už déle než dvě dekády vdechuje život dřevěným marionetám.

Herec Bolek Polívka.

Přesun Divadla Bolka Polívky v Brně. Na Sál Břetislava Bakaly si počká do jara

Od jara příštího roku by mělo působit Divadlo Bolka Polívky v Sále Břetislava Bakaly v centru Brna. Právě tam má najít nové domoviště poté, co se ukázalo, že provoz v budově na Jakubském náměstí už není dál možný. Brněnští radní nyní rozhodli o výběru firmy, která v sále udělá potřebné stavební úpravy a nainstaluje divadelní technologie.

Aleš Briscein a Ivana Veberová v Armidě

Při vyhlášení Cen Thálie mají šanci tři herci plzeňských divadel

V sobotu 30. září bude slavnostně vyhlášen jubilejní 30. ročník divadelních Cen Thálie. Šanci mají i herci z plzeňských divadel, z jedné přímé nominace se může těšit Divadlo J. K. Tyla, ze dvou Divadlo Alfa. Celý večer bude v přímém přenosu vysílat Česká televize.

Zemřel herec Michael Gambon, představitel Brumbála z Harryho Pottera

Zemřel Michael Gambon. Představiteli Brumbála z Harryho Pottera bylo 82 let

Zemřel britsko-irský herec Michael Gambon, představitel ředitele Brumbála ve filmové sérii o čaroději Harrym Potterovi. Oceňovaný divadelní a filmový herec, kterého britská královna Alžběta II. pasovala na rytíře, zemřel v nemocnici. Bylo mu 82 let. S odkazem na vyjádření rodiny o tom informoval deník The Guardian.

Kniha Liberecké divadlo 1883-2023 přibližuje fungování a vývoj divadla v průběhu 140 let, od jeho postavení až dodnes.

Oslavy 140 let Šaldova divadla odkloní dopravu v centru Liberce

Liberecké Divadlo F. X. Šaldy oslaví na konci září 140. výročí od otevření budovy Šaldova divadla, která stojí od roku 1883 za o deset let mladší radnicí. Triumf múz, tak se jmenují zářijové oslavy, které dostaly název podle motivu Klimtovy opony Triumf lásky.

Hedva Český Brokát Rýmařov v Praze dokončuje luxusní a prestižní zakázku: brokátové obložení interiérů Národního divadla.

V Rýmařově utkali brokát pro Národní divadlo i pro papeže

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Speciální zakázku dokončili v závodě Hedva Český brokát v Rýmařově. Práci zdejších textiláků budou obdivovat návštěvníci Národního divadla. V roce 2021 byli zástupci rýmařovských textiláků ve Vatikánu, aby v rámci audience českých a moravských biskupů předali papeži Františkovi brokátové desky vyrobené v tkalcovské dílně Hedva Český Brokát Rýmařov.

Dvaapadesátý ročník divadelního festivalu FEMAD začal v poděbradském Divadle Na Kovárně.

Na Kovárně začal divadelní festival. Zahájila ho absurdní tragikomedie

/FOTOGALERIE/ Dvaapadesátý ročník divadelního festivalu FEMAD začal v poděbradském Divadle Na Kovárně. Jedná se o celostátní přehlídku ochotnických souborů, které zůstaly před branami postupu do hlavního programu celostátních, případně národních přehlídek. Právě těmto souborům je určena tvůrčí konfrontace na festivalu.

První premiérou letošní sezony Městského divadla Kladno budou Nadženy.

Představení v absolutní tmě. Divadlo zahájí sezonu světovou premiérou Nadženy

/FOTOGALERIE, VIDEO/ První premiérou letošní sezony Městského divadla Kladno budou Nadženy, zbrusu nová hra, která vznikla přímo na míru kladenskému souboru. Moderní konverzační komedie přivádí na scénu pět naprosto odlišných žen, které se dostaly se svými životy kamsi do slepé uličky. Děj hry se odehrává v absolutní tmě.

 Adam a Eva se zrodí v libereckém divadle.

FOTO: Plné ohně, ducha a života. Adam a Eva se zrodí v libereckém divadle

Operní soubor libereckého Divadla F. X. Šaldy vstupuje do nové sezony nazvané Zrození zcela příhodným titulem Josefa Myslivečka s názvem Adam a Eva. Oratorium, které poprvé zaznělo ve Florencii roku 1771, české publikum doposud nemělo možnost slyšet naživo. V libereckém divadle dílo uvedou scénicky a v české premiéře, které se uskuteční v 22. a v neděli 24. září.

Velká vodní loupež.

V Budvaru se chystá Velká vodní loupež. Jihočeské divadlo zve na letošní sezónu

Parta štamgastů se snaží zachránit Budvar před velkou vodní loupeží. To je v jedné větě námět nové hry, kterou ve světové premiéře a přímo v budvarské pivnici uvede Jihočeské divadlo. Šéfové jednotlivých souborů divadla na tiskové konferenci přiblížili také další novinky, které se připravují pro nadcházející sezónu: namátkou Beckham, GaGa nebo Rozum a cit.

Vyprodané hlediště Slováckého divadla v Uherském Hradišti během 500. reprízy komedie Rychlé šípy režiséra Roberta Bellana.

Konec Rychlých šípů ve Slováckém divadle. Proč už je tam neuvidíte?

Celkem 532 repríz inscenace Rychlé šípy během více než 22 let odehráli herci Slováckého divadla před zraky diváků ve vyprodaných hledištích v Uherském Hradišti i po celé republice. Vidělo ji na 150 tisíc lidí a výraznou měrou se podílela na spoluvytvoření fenoménu Slováckého divadla.

Patron dětského festivalu Jičín - město pohádky Jiří Lábus

Jiří Lábus: Dnes jsou děti závislé na technice. Ale zvídavé zůstávají pořád

Oceňovaný herec, kterého zná každý Čech. Dabér, který propůjčil svůj hlas Marge Simpsonové, Sidovi z Doby ledové, hlavnímu hrdinovi filmů Já, padouch, kreslenému Obelixovi nebo herci Rowanu Atkinsonovi. A také patron dětského festivalu Jičín - město pohádky. To vše je Jiří Lábus, se kterým jsme se setkali u kávy v jičínské cukrárně, abychom si povídali o Pohádce, dnešních dětech, herectví i o tom, jak se mu žije bez internetu.

Letošní téma Pohádkové oKouzlení v průvodu představoval kouzelník Tomáš Podzimek. Za ním šla Dětská pohádková rada, král Pohádkového království Václav Vydra a legendární čaroděj Rumburak. V jeho kostýmu přijel kdo jiný, než patron festivalu Jiří Lábus.

Patron Pohádky Lábus: Dnes jsou děti závislé na technice. Ale zvídavé jsou pořád

Oceňovaný herec, kterého zná každý Čech. Dabér, který propůjčil svůj hlas například Marge Simpsonové, Sidovi z Doby ledové, hlavnímu hrdinovi filmů Já, padouch, kreslenému Obelixovi nebo britskému herci Rowanu Atkinsonovi. A také patron dětského festivalu Jičín - město pohádky. To vše je Jiří Lábus, se kterým jsme se setkali u kávy v jičínské cukrárně, abychom si povídali o Pohádce, dnešních dětech, herectví i o tom, jak se mu žije bez internetu.

Letošní téma Pohádkové oKouzlení v průvodu představoval kouzelník Tomáš Podzimek. Za ním šla Dětská pohádková rada, král Pohádkového království Václav Vydra a legendární čaroděj Rumburak. V jeho kostýmu přijel kdo jiný, než patron festivalu Jiří Lábus.

Jiří Lábus: Dnes jsou děti závislé na technice. Ale zvídavé jsou pořád

Oceňovaný herec, kterého zná každý Čech. Dabér, který propůjčil svůj hlas například Marge Simpsonové, Sidovi z Doby ledové, hlavnímu hrdinovi filmů Já, padouch, kreslenému Obelixovi nebo britskému herci Rowanu Atkinsonovi. A také patron dětského festivalu Jičín - město pohádky. To vše je Jiří Lábus, se kterým jsme se setkali u kávy v jičínské cukrárně, abychom si povídali o Pohádce, dnešních dětech, herectví i o tom, jak se mu žije bez internetu.