Kreativ

ŠTÍTEK: divadlo

S Kymličkou o Forbíně a ústeckých divácích: Snažím se do Ústí dostat smích

S Kymličkou o Forbíně a ústeckých divácích: Snažím se do Ústí dostat smích

Možná momentálně nejpopulárnější filmová a divadelní herečka Tereza Kostková ve středu 18. října přijela do Ústí nad Labem, aby společně se svou maminkou Carmen Mayerovou roztleskala kinosál v Domě kultury. Kymličkova Forbína nabídla představení Na útěku. V neděli ještě moderovala společně s Markem Ebenem oblíbenou taneční show, za několik dní zářila na divadelních prknech v metropoli severu. Úžasná podívaná plná vtipných narážek, zajímavých převleků a životních zkušeností. Hlediště bylo plné, ale mužů tam moc nebylo. V rozhovoru pro Ústecký deník je ochotně zastoupil Zdeněk Kymlička.

První premiérou sezony v plzeňském Divadle J. K. Tyla bude opera Manon. Na snímku Jana Sibera, Miloš Horák, sbor DJKT.

První premiérou sezony v plzeňském Divadle J. K. Tyla bude opera Manon

Po více než čtyřiceti letech se do plzeňského Divadla J. K. Tyla vrací nejpopulárnější dílo Julese Masseneta, opera Manon, aby diváky znovu přesvědčilo o svých mimořádných kvalitách. V režii současného ředitele Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Jiřího Nekvasila a v hudebním nastudování šéfdirigenta Jiřího Štrunce bude mít premiéru v sobotu 21. října ve Velkém divadle.

Když je Zlata Adamovská v roli babičky, užívá si vnoučat, kterým ráda čte knihy. „Zrovna nedávno jsem doma našla Honzíkovu cestu a Povídání o pejskovi a kočičce. U obou vnoučat zabodovaly, hodně jsme se společně nasmáli,“ prozradila herečka

Zlata Adamovská má jasno: Nemám potřebu fotit se pro lidi ráno nebo v plavkách

Pro Zlatu Adamovskou je dodnes záhadou, jak zvládla během své náročné kariéry vychovat dvě děti. Nyní si užívá role dvojnásobné babičky a nachází v ní nové radosti. Oblíbená herečka v rozhovoru pro časopis Story prozradila, že je nyní více vyrovnaná a spokojená. Stálo jí to ale mnoho úsilí a odříkání. „Jsem hodně houževnatá a pracovitá, což mě často v životě dostalo na kolena, do stavů vyčerpání a podobně,“ svěřila se Zlata Adamovská. 

Vsetínské Divadlo v Lidovém domě uvede v premiéře inscenaci Amadeus.

Legendární Amadeus ožije na prknech Divadla v Lidovém domě na Vsetíně

Divadlo v Lidovém domě ve Vsetíně uvede v premiéře inscenaci Amadeus. Příběh, jehož hlavními postavami jsou výjimeční hudební skladatelé Wolfgang Amadeus Mozart a Antonio Salieri, nastudovali vsetínští herci společně s absolventy brněnské JAMU. Premiéru odehrají v pátek 20. října od 19 hodin na jevišti Lidového domu, první reprízu ve stejném čase a na stejném místě den poté.

Romantická hudební komedie Liebeřeč.

Živá hudba i hvězdy liberecké historie. Divadlo odhalí tajemství Klimtovy opony

Jakým zázrakem se v městě soukeníků zrodil klenot divadelní architektury? Proč se vlastně jmenuje po slavném kritikovi F. X. Šaldovi? A proč 19letý génius Klimt nazval svou oponu Triumf lásky? Na tyto a další otázky odpoví romantická hudební komedie Liebeřeč, která pojednává o stavbě libereckého divadla a zamilovaném Klimtovi.

Porota StarDance (zleva): Richard Genzer, Tatiana Drexler, Zdeněk Chlopčík

Richard Genzer o zákulisí StarDance: Coby porotce už jsem i plakal

Pověstné televizní Partičce došla krev. Tu novou teď pořad hledá prostřednictvím talentové soutěže o nejvtipnějšího improvizátora, kterou vysílá Prima COOL. Její účastníci od 5. října procházejí sítem úkolů a her známých z Partičky, až na konci zůstane jen ten nejlepší. Jedním z porotců, kteří jejich výkony hodnotí, je Richard Genzer. Muž, který momentálně usedá i v porotě StarDance.

Nominace na Jiráskův Hronov: ŠAMU Štítina, inscenace Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách.

Ve Vysokém proběhl Krakonošův divadelní podzim, Vyhráli ochotníci ze Štítiny

Po devíti dnech skončil 54. ročník Národní přehlídky venkovských divadelních souborů Krakonošův divadelní podzim ve Vysokém nad Jizerou (KDP). Nominaci na Jiráskův Hronov si odváží soubor ŠAMU Štítina s hrou Miroslava Hanuše na motivy knihy Allana a Barbary Peasových Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách.

Záznamy šesti divadelních inscenací od souborů z celé republiky bude  promítat od října do března plzeňské Kino Beseda.

Na divadlo do kina. Na plátně v Besedě se představí šest souborů

Celkem šest úspěšných představení z českých i moravských divadelních scén se představí od října do března v plzeňském Kině Beseda. Jako první bude už 16. října uvedena dramatizace oceňovaného románu Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně v podání Východočeského divadla Pardubice.

Pražský výběr pojal svůj koncert ve vyprodaném sále krnovského klubu Kofola jako karaoke. 13. října 2023

VIDEO: Koncert roku v klubu Kofola v Krnově. Pražský výběr ho pojal jako karaoke

„Všimli jste si, že zavádíme modernistický prvek - Pražský výběr karaoke? Takže pěkně zpívejte s náma, texty jsou vám plně k dispozici," vyzval zpěvák Michael Kocáb publikum ve vyprodaném sálu klubu Kofola 13. října. Nad hlavami Pražského výběru se skutečně rozsvítily názvy ulic Plzeňská a Francouzská, Těšnov a Novodvorská. Betlémská, Jarov, Soudní, Žitná, Ruská a Dolní.

Úžasné divadlo fyziky ÚDiF v Brně slaví patnáct let na scéně

Úžasné divadlo fyziky ÚDiF v Brně slaví patnáct let na scéně

Pokusy byly vždy kořením přírodovědných hodin. Experimenty umí překvapit, nadchnout a hlavně vzbudit zájem a touhu pochopit, jak věci fungují. Brněnské Úžasné divadlo fyziky ÚDiF už 15 let jezdí do všech koutů republiky a přibližuje tak taje a krásy fyziky a chemie každému na potkání. Za ta léta vystupovali doma i v zahraničí od škol a školek přes divadla a zámky až po domovy důchodců. Fyzikální pokusy dostali dokonce i do kostela, synagogy a O2 areny.

Z koncertu 4 Tenorů v Hořovicích

Do Prostějova přijedou 4 Tenoři. Deník má volňásky

Hudební pohlazení v podání kvarteta sólistů českého hudebního divadla bude hostit prostějovský Společenský dům. Koncert se uskuteční ve středu 18. října a můžete u toho být i vy, čtenáři Prostějovského deníku.

Mezinárodní výměna mládeže. Mladí lidé odjeli na zkušenou do Itálie.

Mladí lidé vyrazili do Itálie na zkušenou. Vyslala je tam Hodina H

Hodina H vyslala na mezinárodní výměnu mládeže Imaginarium: Step into multiverse v Itálii skupinu mladých lidí z Pelhřimova a Kraje Vysočina na konci září. Mladí lidé se zúčastnili mezinárodního projektu v rámci programu Erasmus+, který se věnoval umění, kreativitě a performance a konal se v Neapoli. Projekt hostil nejen místní a české zástupce, ale také další skupiny z Lotyšska a Irska.

Šlágr v podobě hry Staročeská konopnická.

Mým snem je nacvičit Jiráskovu Lucernu, říká režisér Vladimír Riederer

Název svého souboru si divadelníci z Mladějovic u Strakonic vybrali na počest loutkáře Josefa Skupy, tvůrce loutek Spejbla a Hurvínka. Tedy jednoduše Skupa. Jeho nedílnou součástí je Vladimír Riederer. Když s ním mluvíte, rychle pochopíte, jak je snadné propadnout prknům, co znamenají svět.

Divadlo RiYo - Kráska z Leennane

Nučický Kahan zve na divadlo už podesáté

Ochotnický spolek ŽUMPA z Nučic je divadelní soubor, který momentálně patří mezi nejaktivnější amatérská uskupení v České republice. Pravidelně pořádá různé kulturní akce a tímto vás srdečně zve na desátý jubilejní ročník přehlídky amatérských divadel NUČICKÝ KAHAN.

Divadlo RiYo - Kráska z Leennane

Nučický Kahan zve na divadlo už podesáté

Ochotnický spolek ŽUMPA z Nučic je divadelní soubor, který momentálně patří mezi nejaktivnější amatérská uskupení v České republice. Pravidelně pořádá různé kulturní akce a tímto vás srdečně zve na desátý jubilejní ročník přehlídky amatérských divadel NUČICKÝ KAHAN.

Režisér Marek David.

Je důležité, aby diváci šli za hranice své komfortní zóny, říká režisér David

Režisér Marek David před rokem absolvoval brněnskou JAMU a jeho adaptace románu Orlando je první novinkou divadelní sezony v pardubickém divadle. Pro herce bylo zkoušení na Malé scéně ve dvoře svým způsobem neobvyklé. Nezačínali totiž s pevně daným textem, ale inscenaci mladý režisér dotvářel i na základě hereckých improvizací. „Jsem na tento způsob práce zvyklý,“ uvádí režisér v rozhovoru pro Deník.

Monika Zoubková

Herečka Monika Zoubková není po rozvodu sama, kromě dcer má spolehlivou oporu

Herečka Monika Zoubková má za sebou náročné období, po sedmnácti letech se rozvedla s divadelním režisérem Michalem Dočekalem. A právě když si procházela vlnou emocí, která vedla od stesku přes strach a výčitky, vznikla její druhá pohádková kniha Putování za minísky, kterou nedávno pokřtila. A ne náhodou jí u toho asistovali hned čtyři muži. 

Jiřina Bohdalová na zahájení letošního karlovarského filmového festivalu

Jiřina Bohdalová ukončila divadelní kariéru. Má pro to vážný důvod

Jiřina Bohdalová definitivně opouští divadelní prkna. Rozhodla se tak po doporučení svého kardiologa. Letošní ani loňský rok nebyl pro 92letou herečku snadný a bojovala se zdravotními problémy, mimo jiné s těžkou chřipkou, bolavými zády a plicní embolií. Končí tím její dlouhá, více než pětašedesátiletá, divadelní kariéra.

Poslední rozloučení s Patricií Burda Janečkovou se koná v kostele v Ostravě-Zábřehu.

Poslední rozloučení s Patricií Burda Janečkovou se uskuteční v Ostravě

Zpráva o úmrtí pětadvacetileté operní pěvkyně z Ostravy zasáhla celou zemi. Patricia Burda Janečková svým hlasem okouzlila nejen porotu v česko-slovenské soutěži Talentmania, kterou v roce 2010 vyhrála. Svůj boj se zákeřnou rakovinou prsu však prohrála. Poslední rozloučení s pěvkyní proběhne už tuto sobotu od 11 hodin v Ostravě-Zábřehu.

František Řehák jako zedník Lorenc v komedii Na samotě u lesa (1976)

Pan Lorenc i abbé. Velký olomoucký herec František Řehák by oslavil stovku

Představitel abbého v Rozmarném létě, statkáře Vejvody v Postřižinách nebo zedníka Lorence v komedii Na samotě u lesa. Olomoucký patriot a mistr hereckého umění František Řehák vytvořil stovky rolí. Do paměti milovníků stříbrného plátna se však nejvíce zapsal právě rázovitými postavami ve filmech Jiřího Menzela. Dnes, 4. října, by tento člen olomoucké činohry, divadelní, televizní a filmový herec oslavil 100. narozeniny.