Kreativ

ŠTÍTEK: divadlo

Dan Bárta a Illustratosphere

Dan Bárta a Illustratosphere vyráží na podzimní turné, zahrají i v Lounech

Dana Bártu a Illustratosphere čeká od poloviny listopadu do konce roku patnáct zastávek podzimního turné. Série vystoupení napříč českými i slovenskými koncertními sály se uskuteční pod názvem Němá éra tour odkazující na nedávné vydání remasterovaných reedic prvních dvou alb. V Lounech vystoupí ve Vrchlického divadle 4. prosince.

Známá česká herečka Jana Paulová režíruje v Moravském divadle v Olomouci komedii Natěrač. 21. 11. 2023

Herečka Jana Paulová režíruje v Moravském divadle

Kultovní komedii Natěrač nyní v Moravském divadle v Olomouci režíruje známá česká herečka Jana Paulová. Premiéra příběhu o klasickém milostném trojúhelníku a pomstě zhrzené manželky se uskuteční v pátek 24. listopadu v 19 hodin.

Výlet do divadla na Slaměný klobouk se vydařil.

Výlet za divadelním zážitkem

Vzhledem k podzimnímu počasí, které už tolik nepřeje výšlapům do přírody, rozhodli se senioři ze sokolovské Slaměnky, že obohatí repertoár svých aktivit a vypraví se do divadla. Výběr padl na plzeňské divadlo Pluto, které 13. listopadu nabízelo „rozvernou zpěvohru“ Slaměný klobouk.

Fotografie připomíná otisk dlaní do chodníku slávy.

Smutná zpráva. Zemřel brněnský herec Jiří Dušek. V zimě by se dožil stovky

V Brně v pondělí nad ránem zemřel herec Jiří Dušek, bylo mu devětadevadesát let. Kariéru spojil s Divadlem bratří Mrštíků, dnešním Městským divadlem Brno. Věnoval se také televizi, filmu, dabingu, pedagogické práci a skládání hudby. O jeho úmrtí informoval vnuk Jiří Duchoň, jak sdělil server Novinky.cz.

Herečka Eliška Jechová.

Na Maryšu mám dobrou zpětnou vazbu. Lidi dojímá a nutí k zamyšlení, říká herečka

/ROZHOVOR/ Vstup do angažmá ve Východočeském divadle Pardubice (VČD) byl pro herečku Elišku Jechovou hektický. Ze školy musela rovnou vklouznout do hlavní ženské role v muzikálu Pekařova žena. Teď má za sebou titulní roli v Maryše – v inscenaci, která si originálním pojetím vysloužila značnou pozornost, Divadelní noviny ji například vyhlásily sukcesem měsíce června. „Slyšela jsem od řady lidí, že jsou velmi rádi, že něco takového uvádíme,“ říká herečka v rozhovoru pro Deník.

Chomutovské taneční gala trochu jinak 2023

Onder, Tománek a Kopecká uvedli Chomutovské taneční gala trochu jinak

/FOTO/ Chomutovské taneční gala trochu jinak 2023. Tak se letos jmenovala tradiční taneční soutěž, i tentokrát bavila diváky v Chomutově. Odpolednem provázeli tanečníci Jan Onder a Jan Tománek, představili se také Marek Dědík a Martina Viktorie Kopecká, farářka známá také ze soutěže Stardance.

Z baletu Čajkovský, který připravilo plzeňské Divadlo J. K. Tyla.

Plzeňské divadlo připravilo balet o osudu a touhách skladatele Čajkovského

Kontroverzní život Petra Iljiče Čajkovského, jeho rozpolcenost mezi vztahem k mužům a touze po ‚dokonalé‘ rodině, inspiroval německou choreografku a režisérku Annu Vitu k vytvoření nového tanečního díla Čajkovský. V premiéře ho uvede v sobotu 18. listopadu ve Velkém divadle plzeňské Divadlo J. K. Tyla.

Marie Klangová v doprovodu Františka Štambery z organizace Post Bellum si v Národním divadle v Praze převzala Cenu Paměti národa, 17. listopadu 2023, Praha.

Čelili nacistům, komunistům i Rusům. Paměť národa ocenila pět hrdinů

Pět osobností, které vzdorovaly nacistům, komunistům či ruským okupantům, obdrželo v pátek večer v Národním divadle Ceny Paměti národa. Ocenění získali český disident, dvě slovenské ženy pronásledované komunistickým režimem, Češka vězněná gestapem a ukrajinský pravoslavný kněz. Ocenění každoročně uděluje společnost Post Bellum pamětníkům zlomových momentů minulého století, letos ho rozšířila i na hrdinu současného dění.

Vánoční trhy, akce Česko zpívá koledy 2022 v Opavě.

Vánoční trhy Opava. Takový je letošní kompletní bohatý program

Přesně měsíc před Štědrým dnem, tedy 24. listopadu, odstartují v Opavě na Dolním a Horním náměstí vánoční trhy. Ty mají letos nového pořadatele – agenturu Christkindlmark, a kromě spousty stánků s nejrůznějším sortimentem, lahodného punče a gastronomických specialit slibují bohatý doprovodný program. Na pódiu se představí třeba kapela Wohnout či legendární Holki, připravena jsou i divadelní představení pro děti a mnoho dalšího.

Hlavní zkouška baletu Labutí jezero, 14. listopadu 2023, Divadlo Antonína Dvořáka, Ostrava.

Ikona baletu v Ostravě. Divadlo Antonína Dvořáka uvede po letech Labutí jezero

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Nejslavnější a nejhranější balet světa se vrací na jeviště Divadla Antonína Dvořáka po 10 letech od poslední premiéry v nové inscenaci – v pořadí už osmé. Tentokrát balet Národního divadla moravskoslezského v Ostravě sáhl po choreografiii Youriho Vámose. Diváci Labutí jezero Petra Iljiče Čajkovského uvidí od čtvrtka 16. listopadu.

Absolutní vítěz 55. ročníku Virtuosi per musica di pianoforte Leon Koval.

FOTO: Mezinárodní soutěž mladých klavíristů v Ústí zahájí Leon Koval

Prestižní 56. ročník mezinárodní klavírní soutěže Virtuosi per musica di pianoforte se koná ve dnech 22. – 24. listopadu 2023. Akci pořádá Základní umělecká škola Evy Randové v Ústí nad Labem, a to v místním Severočeském divadle. Do letošního ročníku se přihlásilo 47 soutěžících ze 14 zemí světa.

Z charitativního bazárku v kavárně U Kočičích tlapek na Náměstí starosty Pavla v Kladně.

Kam o víkendu? Pojďte se bavit, nabídka akcí na Kladensku i u sousedů je pestrá

/FOTO, VIDEO/ Průvody se svatým Martinem na bílém koni i plné strašidelných čertů, gladiátorské zápasy, lamiponové průvody, bazárek v kočičí kavárně, koncerty, trhy, plesy a mnoho dalších radovánek nabízí sváteční listopadový víkend na Kladensku i na dalších místech ve středních Čechách. Kam vyrazit? Stačí si vybrat.