Kreativ

ŠTÍTEK: divadlo

RockOpera Praha.

Petr Janda málem ohluchl, NEOnista Jiří Káš před vystoupením havaroval

RockOpera Praha přivítala na svých prknech další hvězdu tuzemské hudební scény. Jako speciální host byl uveden v úterý 26. března na repríze Marie Madonny frontman legendární kapely Olympic Petr Janda. Vystoupil i pozoruhodný NEO handpanista Jiří Káš, který cestou do divadla havaroval.

Miroslav Zounar jako předseda Rádl, Osečnice na Rychnovsku. V červnu 2022 tady odhalil sochu svého otce Martin Zounar.

Osečnice je na Miroslava Zounara pyšná, hoštický předseda Rádl tu má sochu

/FOTO, VIDEO/ „Když do Evropy, tak třeba i nahatý,“ to je jen jedna z mnoha hlášek z oblíbené trilogie Slunce, seno, která přinesla i jednu z nezapomenutelných rolí Miroslavu Zounarovi. V jeho rodné obci Osečnice na Rychnovsku jsou na něj náležitě pyšní. Vždyť tu také v červnu 2022 odhalil herec Martin Zounar k nedožitým devadesátinám svého otce jeho sochu. Její autor Honza Paďour Miroslava Zounara ztvárnil v jeho možná nejznámější roli - předsedy Rádla hoštického JZD.

Mezi nejvyhledávanější akce v areálu hospitálu Kuks patří Vinobraní. Letos se bude konat 14. září.

Novinky i osvědčené akce a trhy. Hospitál Kuks se probouzí do nové sezony

Na Zelený čtvrtek 28. března zahájí letošní turistickou sezonu hospitál Kuks. Barokní areál je v posledních letech nejvíce navštěvovanou památkou Královéhradeckého kraje. V loňském roce vyrazilo na prohlídku vnitřních expozic 63 tisíc turistů, další tisíce jich míří do Kuksu na procházky do malebného údolí a vyhlášené bylinkové zahrady.

Divadelní ples v příbramském Divadle Antonína Dvořáka v sobotu 27. ledna 2024.

Středočeská divadla získají dotace. Miliony půjdou i do Příbrami

Více než třiatřicet milionů korun by mělo v příštích šesti letech podpořit trojici středočeských divadel. Mimo jiné i Divadlo A. Dvořáka v Příbrami. Krajští radní schválili návrh Koncepce regionálních funkcí divadel na léta 2024–2030, na základě které chce vyplácet dotace.

Divadlo Mladá Boleslav

Středočeská divadla získají dotace. Miliony půjdou i do Mladé Boleslavi

Středočeský kraj chce i v následujících letech podporovat středočeská divadla, mimo jiné i Městské divadlo Mladá Boleslav. Krajští radní schválili Koncepci regionálních funkcí divadel na léta 2024–2030, na základě které chce vyplácet dotace. Každoročně si divadla rozdělí několik milionů korun.

Noc divadel v Pardubicích

VIDEO: Noc divadel odhalila zákulisí Východočeského divadla

Největší divadelní svátek známý jako Noc divadel se 23. března slavil po celém Česku už po dvánácté. Zapojilo se do něj téměř 60 divadel. V tom pardubickém se divákům otevřely dveře nejen k divadelnímu vystoupení, ale i k prohlídkám, workshopům, besedám či divadelním kvízům. Tentokrát na téma „Proměna“, jež připomíná výročí Franze Kafky.

Velikonoční jarmark, ilustrační foto

Víkendové tipy: na Adama Ďuricu do Krnova nebo velikonoční jarmark v Bruntálu

Jak si užít nastávající víkend? V krnovském Kofola music clubu vystoupí jeden z nejúspěšnějších slovenských interpretů současnosti Adam Ďurica, zámek v Bruntálu ožije velikonočním jarmarkem na kosárně v Karlovicích otevřou novou expozici kovárny. Bohatý kulturní program proběhne i v dalších regionech Moravskoslezského kraje nebo na sousedním Šumpersku a Jesenicku. Zde je naše nabídka.

Zpěvák, skladatel a hudebník Petr Spálený

Muž neokázalých gest. Hudebník Petr Spálený slaví osmdesátiny

Plakalo bejby, Kdybych já byl kovářem, Josefína, Dáma při těle, Až mě andělé… či Obyčejný muž. Tyto a mnohé další hity jsou spojeny se jménem zpěváka, skladatele, kytaristy a bubeníka, který je typický svým knírem. A také tím, že se nevyžívá v okázalých gestech a i přes úspěšnou kariéru zůstává přirozeně svůj. Je jím Petr Spálený, který 22. března oslaví osmdesáté narozeniny.

Divadlo Star připravilo pro rodiny s dětmi muzikál Království z Ledu.

V Městském divadle Žatec měl premiéru největší rodinný muzikál v Česku

V Městském divadle v Žatci zářila 16. března půvabná Elsa, praštěná Anna, srandovní sněhulák Olaf a mnoho dalších pohádkových postav ze známého snímku Ledové království. Divadlo Star totiž připravilo pro rodiny s dětmi muzikál Království z Ledu, který je na námět již zmíněného filmu. Nechyběly známé písničky a choreografie, které diváci z Ledového království znají.

Divadelní představení v Roudnici

Psí detektiv Balynka přijela do Roudnice zkontrolovat, kdo dělá nepořádek

Přímo u Labe byl ubytován soubor Divadla Dětí v Roudnici, té nad řekou Labem. V naší krásné zemi řeší problematiku třídění a recyklace odpadů nezisková společnost EKO-KOM. Heslo z kampaně na podporu třídění „Třiďte odpad, má to smysl“ známe z televize, rozhlasu, hudebních festivalů, ale také například ze světa divadla. A není to špatná strategie, zvolit si kulturu jako tribunu myšlenky kultivace světa.

Muzikál „Zavři oči, Maxi!“ bude mít premiéru v Ústí 2. května. Na snímku je zleva Jolana Smyčková, Roman Zach a Linda Rybová.

Ústí má svůj muzikál! Budou v něm zpívat Zach, Rybová nebo boxerka Andělská pěst

/FOTO/ „Zavřete oči, odcházím,“ šeptá zasněně Oldřich Nový ve filmu Kristián Adině Madlové. Podobnou scénu možná uvidí diváci v novém muzikálu, kde hlavní role budou mít Roman Zach a Linda Rybová. „Zavři oči, Maxi!“ bude mít premiéru v Ústí nad Labem 2. května a následně by měl putovat hlavně po větších městech Ústeckého a Středočeského kraje.

Předávání cen Kulturní počin roku 2022 a 2023.

Cesta libereckého Divadla F. X. Šaldy vévodila soutěži o Kulturní počin

Klání o Kulturní počin Liberce za léta 2022 a 2023 má tentokrát poměrně jednoznačného vítěze. Divadlo F. X. Šaldy totiž získalo nejen první místa v obou soutěžních kategoriích, ale má svého oceněného i ve Dvoraně slávy. Narušit hegemonii divadla se tak podařilo jen na druhém a třetím místě v kategorii Počin na území města.

Pozvánka na divadlo do Bystrého

Pozvánka na divadlo do Bystrého

Ochotnický spolek J.V. Kryšpína uvádí v letošním roce 2 představení. Komedie s lehce detektivní zápletkou „Slavičí dům“ měla premiéru 2.3. a reprízu bude mít v sobotu 23.3.2024 v 19 hodin v divadelním sále Sokolovny v Bystrém. Hra vás přivede do prostředí soukromého sanatoria, jehož hlavní lékař dbá zejména na diskrétnost.

Komedie Dokonalá svatba v Městském divadle v Mladé Boleslavi.

Na scénu se tento týden chystá Miriam Chytilová. V sobotu nastane Noc divadel

/FOTO, VIDEO/ Městské divadlo Mladá Boleslav přináší i tento týden zajímavý program. Mnohá představení jsou však vyprodaná, a to včetně koncertu Adama Plachetky a Ondřeje Havelky nebo dramatu Králova řeč. Přesto na diváky čeká například pořad Hovory na scéně, které tentokrát přivítají herečku a dabérku Miriam Chytilovou. V sobotu pak nastane Noc divadel. Uvedena bude hra Dokonalá svatba, připraven je také speciální Divadelní kvíz.

Pozvánka na brilantní komedii Ani za milion

Pozvánka na brilantní komedii Ani za milion

V sobotu 13. dubna 2024 jsou do Kulturního domu ve Slané zváni všichni příznivci divadla, na které od půl osmé večer čeká skvělá komedie Ani za milion v podání Hodkovického Amatérského Divadla.

Antonín Holub s mámou Bárou Hrzánovou

Napůl Holub a napůl Hrzán? Jsem rád za oboje, říká herec Antonín Holub

Jaké to je hrát po boku rodičů, zažívá na jevišti pražského Divadla Kalich v komedii rakouského dramatika Stefana Vögela Dobře rozehraná partie šestadvacetiletý herec Antonín Holub. Syn Báry Hrzánové a Radka Holuba si rodinné setkání pochvaluje, i když přiznává, že během zkoušení si spolu některé věci vyříkávali. „Táta mě občas režíroval, což jsem nechtěl ani já, ani režisérka, paní Lída Engelová. Takže jsme se i párkrát pohádali, ale vlastně bylo všechno v pořádku,“ usmívá se mladý herec.