Kreativ

ŠTÍTEK: divadlo

MHD Ústí nad Labem, ilustrační foto.

PŘEHLEDNĚ: Víme, jakých linek MHD se týká přečíslování a přetrasování

Revoluční změna čeká už od 1. května na Ústečany využívající městskou hromadnou dopravu. Dopravní podnik města Ústí nad Labem zavelel k velkému přečíslování i přetrasování, změna se týká denních i nočních spojů. Například linka 54 bude nově jezdit pod číslem 84 a linka číslo 16 pojede ve stejné trase, ale pod číslem 86.

Herec Pavel Nový v seriálu Ulice.

V Podbrdí jsem jezdil na gynekologickou expedici, říká herec Pavel Nový

/ROZHOVOR, VIDEO/ Známý herec Pavel Nový žije dlouhá léta v Příbrami a zná tu každý kámen. Kde se mu libí nejvíc? Proč se nepřestěhoval do Prahy, aby byl blíže divadlu Studio Ypsilon? Odkud je z Brd vidět komín v Mladé Boleslavi? A kudy vede v Pobrdí takzvaná gynekologická expedice? To prozradil v rozhovoru pro Příbramský deník.

O staré vrbě. Blučinský ochotnický spolek hrál divadlo

OBRAZEM: O staré vrbě. Blučinský ochotnický spolek hrál divadlo

Krásné divadlo plné fantazie navštívila druhý březnový víkend naše čtenářka Miroslava Jakubčíková. Blučinský ochotnický spolek zahrál v Lidovém domě Blučina hru O staré vrbě. Herci s nápaditými kostými a kulisami se postarali o hezkou podívanou. 

Představení Splašené nůžky v Městském divadle Mladá Boleslav

Týden v divadle přinese komediální představení i slavnostní premiéru Kytice

/FOTO, VIDEO/ Městské divadlo Mladá Boleslav nabídne i tento týden zajímavý program. Uvede komedie, pohádku, ale i premiéru představení podle Kytice podle básnické s bírky Karla Jaromíra Erbena. Kytice je uváděná na Malé scéně a už před premiérou o ni byl velký zájem. V seznamu představení bylo v pondělí 11. března u všech březnových a dubnových na webu uvedeno, že jsou vyprodaná. Vstupenky byly k dispozici až na představení 7. května, 6. června a 7. června.

Hru Nebe na zemi sehráli herci Divadelního studia Martiny Výhodové v pátek 8. března v zaplněném znojemském divadle.

Divadelní studio slaví deset let. Nebe na zemi ve Znojmě bavilo plné divadlo

/VIDEO/ Deset let fungování si společně se svými příznivci připomněli herci Divadelního studia Martiny Výhodové. Pro oslavu zvolili hru Nebe na zemi, kterou diváci mohou znát z legendárního Osvobozeného divadla. Městské divadlo ve Znojmě nabídlo příchozím verzi, kterou režijně zpracovala Martina Výhodová.

V Olomouci budí pozornost červená piana. Jedná se o petiční stánky, které umístili do ulic filharmonici. Nesouhlasí s chystaným sloučením Moravské filharmonie a Moravského divadla.

VIDEO: V Olomouci budí pozornost červená piana. Filharmonici protestují

Na několika místech v centru Olomouce budí pozornost kolemjdoucích červené klavíry. Jedná se o protest filharmoniků, přesněji petiční stánky. Lidé zde mají možnost podpořit umělce, kteří nesouhlasí se záměrem radnice sloučit Moravskou filharmonii Olomouc (MFO) s Moravským divadlem Olomouc (MDO).

Drnovičtí ochotníci

Drnovičtí ochotníci se znovu nadechli. Původní místo zničil požár

Drnovický ochotnický soubor herců má již dlouholetou tradici. Na prknech zdejšího kulturního domu se vystřídalo již několik generací a v repertoáru se objevilo nespočet her. V roce 2018 se však objevil požár, který ochotníky připravil o místo, kde mohli svou práci realizovat. Tento rok se ochotníci znovu nadechli a začali pracovat na nové hře, jejíž premiéru plánují letos v dubnu.

Umělecký šéf a kontrabasista Festivalového orchestru Petr Macek z Mostu.

Most a Chomutov spojí nový hudební program vymyšlený seniorem Petrem Mackem

/FOTO/ Umělecký šéf a kontrabasista Festivalového orchestru Petr Macek ve svých 77 letech zahájí 33. jarní sezónu koncertů tohoto ojedinělého regionálního tělesa, které hraje v Podkrušnohoří evergreeny světoznámých klasiků s pozvanými špičkovými sólisty a mladými talenty. První letošní hudební večery budou v pondělí 11. března od 19 hodin v Městském divadle v Mostě a ve středu 13. března od 19 hodin v Městském divadle v Chomutově. Patriot Petr Macek se s novým programem zároveň připojil k celostátní oslavě Roku české hudby.

Obchodní dům Růžový slon, v jehož horních patrech by mohl vzniknout kulturní sál.

Finále pro kulturní sál v Růžovém slonu? Rozhodne veřejné jednání v divadle

/FOTO, VIDEO/ Klíčové datum je středa 20. března. Ten večer v 18 hodin se má na mimořádném a veřejném jednání zastupitelů v divadle Na Kovárně rozhodnout, jestli v příštích letech budou mít Poděbrady nový kulturní sál v horních patrech Růžového slona. Připravena bude prezentace, 3D studie i finanční argumenty, proč by se tak mělo stát.

Zumba. Ilustrační foto.

Kam o víkendu? Na knedlíky, zumbu i dětský karneval

Víkendové Tipy Deníku jsou tu! Každý týden pro vás v redakci připravujeme bohatou várku možností, jak zajímavě strávit celý víkend. Vyberte si z naší nabídky akcí napříč celým Olomouckým krajem.

Miloš Nedbal (na snímku v křesle) v televizním seriálu Byl jednou jeden dům.

Miloš Nedbal: Hrál protivy a despoty, přesto ho diváci milovali

Herec Miloš Nedbal měl pozoruhodný hlas jako stvořený pro postavy velkých hrdinů. Proslul ale především jako představitel řady nerudných, nesympatických a někdy až despotických úředníků, profesorů a policistů. Mnoho diváků si myslelo, že je takový i ve skutečnosti, ale jeho blízcí i přátelé o něm hovořili jako o citlivém, vzdělaném a vtipném člověku. Do škatulky nepříjemných morousů patří i majitel domu pan Nerudný, kterého si Miloš Nedbal zahrál v seriálu Byl jednou jeden dům. Nezapomenutelný je také jako profesor francouzštiny Šeda ve filmu Cesta do hlubin študákovy duše.

Končící ředitel Činoherního studia Ústí nad Labem Jiří Antonín Trnka.

Během covidu jsem si sáhl na dno, přiznává Trnka. Činoherák byla díra po granátu

/ROZHOVOR/ Když před necelou dekádou usedl do ředitelského křesla ústeckého Činoherního studia, nakupené patálie mohl počítat po desítkách. Vyrabované divadlo nemělo odposlechy ani ekonoma, o fungujícím souboru si Ústečané mohli nechat jen zdát. S téměř desetiletým odstupem se odcházející šéf Jiří Antonín Trnka chystá předat znovuzrozený Činoherák do nových rukou. „Z punkového studia se stala renomovaná a stabilní scéna patřící mezi českou divadelní elitu,“ ohlíží se za končícím angažmá.

Končící ředitel Činoherního studia Ústí nad Labem Jiří Antonín Trnka.

Během covidu jsem si sáhl na dno, přiznává Trnka. Činoherák byla díra po granátu

/ROZHOVOR/ Když před necelou dekádou usedl do ředitelského křesla ústeckého Činoherního studia, nakupené patálie mohl počítat po desítkách. Vyrabované divadlo nemělo odposlechy ani ekonoma, o fungujícím souboru si Ústečané mohli nechat jen zdát. S téměř desetiletým odstupem se odcházející šéf Jiří Antonín Trnka, který je ředitelem divadla také v Děčíně, chystá předat znovuzrozený Činoherák do nových rukou. „Z punkového studia se stala renomovaná a stabilní scéna patřící mezi českou divadelní elitu,“ ohlíží se za končícím angažmá.

Obnovená premiéra představení Slavnosti sněženek zaplnila v pondělí večer Hálkovo divadlo v Nymburce.

Máte štěstí, že jdu zrovna kolem. Slavnosti sněženek zaplnily Hálkovo divadlo

/FOTO, VIDEO/ Obnovenou premiéru představení Slavnosti sněženek vidělo po 15 letech zaplněné Hálkovo divadlo v pondělí 4. března  večer. V hledišti i na jevišti se objevila řada pamětníků původního představení a všichni museli po závěrečné děkovačce konstatovat, že knižní i filmová klasika opět dokáže spolehlivě pobavit i na divadelních prknech.

Jiří Šlitr a Jiří Suchý na obálce německého časopisu (rok 1964).

Jiří Šlitr chtěl uspět v Americe, říká jeho životopisec Lukáš Berný

Sto let po narození skladatele a komika Jiřího Šlitra vychází obsáhlá kniha Doktor Klavír, kterou o spoluzakladateli pražského divadla Semafor napsal Lukáš Berný. Nová publikace je důkazem, že o klasikovi české písničky toho mnohem víc nevíme, než víme. Sám Šlitr o sobě prozradil jen málo. Tragická smrt přeťala jeho dráhu dříve, než mohl bilancovat, a na jeho životopisce proto čeká nejedno překvapení. Tak například fakt, že měl autor melodií k písním Malé kotě, Ach, ta láska nebeská, Co jsem měl dnes k obědu či Tereza ještě minimálně dvě utajené děti.

Představení Je úchvatná v Městském divadle v pondělí 26. února 2024.

Podívejte se: Divadlo se rozloučilo s božskou Florence vyprodanou derniérou

/FOTO, VIDEO/ Městské divadlo Mladá Boleslav se v úvodu týdne rozloučilo s nejhorší operní pěvkyní všech dob. Představení Je úchvatná, které divákům přibližovalo příběh legendární Florence Foster Jenkinsová, hrálo divadlo od června 2022. Nyní se s ním rozloučilo vyprodanou derniérou.