Kreativ

ŠTÍTEK: divadlo

Divadlo loutek Ostrava. Ilustrační foto.

Kouzelná vstupenka z Ostravy bude pomáhat dětem

Divadlo loutek Ostrava a ostravská pobočka neziskové organizace ADRA připravilo před vánoci krásný charitativní projekt jako dárek dětem, které na žádném představení ještě nebyly. Nese název Kouzelná vstupenka a díky němu se do divadla dostanou i děti ze sociálně slabších rodin, které by si jinak návštěvu nemohly dovolit.

Písničkář Slávek Janoušek v červnu 2022 v Ostravě na Folkovém kolotoči

Novými písněmi se musí šetřit, říká Slávek Janoušek

Zkraje září oslavil sedmdesátiny. Ale písničkář Slávek Janoušek působí tak mladistvým dojmem, že by mu důchodový věk hádal jen málokdo. Bývalý pedagog a divadelník to nedávno znovu dokázal v dokumentárním filmu Tohle je vzkaz, který o něm natočil režisér Jiří Vondrák.

Poslední premiéra letošního roku Divadla A. Dvořáka má název Nebezpečné vztahy a režíroval ji Milana Schejbala.

Hra Nebezpečné vztahy je poslední letošní premiérou příbramského divadla

/FOTO, VIDEO/ Hra plná intrik a vášně. Taková je poslední premiéra letošního roku Divadla A. Dvořáka v Příbrami s názvem Nebezpečné vztahy v režii Milana Schejbala. V příbramském nastudování příběhu, které zahrnuje jednu sázku, nespočet zlomených srdcí a zmařených životů se nám v rolích hlavních intrikánů představí již sehraná dvojice Anna Fixová a Pavel Batěk. Druhá premiéra se koná v pátek od 19 hodin na velké scéně.

Brněnské divadlo Husa na provázku hrálo v Madridu. Na dálku

Brněnské divadlo Husa na provázku hrálo v Madridu. Na dálku

Letošní školní rok se v České škole v Madridu nese v duchu Kouzla českého divadla a muzikálu, a tak nás napadla troufalá myšlenka. ,,Přivést” známé alternativní české divadlo i do Španělska! Za celou Českou školu v Madridu nám bylo nesmírnou ctí, že toto propojení zafungovalo a mohli jsme tak, alespoň formou promítání, shlédnout divadelní představení O pejscích a kočičkách ze souboru tohoto brněnského divadla.

Tipy na vánoční dárky: Jaké jsou lístky na koncerty, festivaly, do divadla

Se začátkem adventu získala na naléhavosti otázka, čím obdarovat blízké na Vánoce. Nemusí to přitom být jen oblečení či elektronika, ale také dary na první pohled nehmotné. Milovníky kultury může potěšit voucher či vstupenka na divadelní představení, koncert nebo festival. Filmoví fanoušci zase pravděpodobně nepohrdnou předplatným své oblíbené streamovací platformy. S předstihem se dá pořídit i vstupné do galerie, kam se dá vyrazit třeba s dětmi. Deník přibližuje i další tipy na kulturní nadílku.

Primáš Jiří Pavlica (2005)

K sedmdesátinám primáše Jiřího Pavlici: Ať tvá muzika dělá nám i tobě radost

Psát k životnímu jubileu primáše, muzikanta a hudebního skladatele Jiřího Pavlici medailon není vůbec nic jednoduchého – v sedmdesáti letech je za ním tolik úspěšné tvůrčí práce, že by to vydalo na knihu (taky s ním knihu rozhovorů Hovory nejen o hudbě Přemysl Rut napsal). Jubileum oslavil primáš a vůdčí duch legendární cimbálové muziky Hradišťan 1. prosince. Patří bezesporu mezi nejvýznamnější osobnosti regionu…

Z divadelní ekopohádky O Balynce, dobrém štěněti v Žehuni.

Psí detektiv dorazil do Žehuně zjistit, kdo dělá nepořádek v kouzelné zahradě

Soubor karlovarského Divadla dětí zamířil ve středu 22. listopadu do Žehuně, aby v základní a mateřské škole odehrál dvě představení pro děti. První pro mateřinky a druhé pro první stupeň základních škol. Počty malých diváků byly sice v obou případech nižší, ale o to bylo provedení hudební pohádky O Balynce, dobrém štěněti útulnější.

Z divadelní ekopohádky O Balynce, dobrém štěněti v Městci Králové.

Psí detektiv dorazil do Městce Králové zjistit, kdo dělá nepořádek v zahradě

/FOTO/ S denním předstihem dorazil do Městce Králové soubor karlovarského Divadla dětí na večerní stavění scény k pohádce O Balynce, dobrém štěněti. Tamní divadelní sál má malinko složitější akustiku, ale díky světlům se podařilo vykouzlit působivou atmosféru pro hudební pohádku, která se v pondělí 20. listopadu hrála dvakrát pro plný sál dětí předškolního věku a žáků prvních stupňů škol základních.

Na startu sobotního Mikulášského běhu se jako první potkají předškoláci, poté všechny další věkové kategorie, aby nakonec vyrazili na trať dospělí milovníci běžeckých závodů.

Mikulášský běh na úvod tradice. V Úpici v sobotu odstartuje Zimní běžecká liga

Chodíte si rádi zaběhat? Případně nechcete s hubnutím čekat na leden? A do toho rádi soutěžíte a měříte síly s kamarády nebo i jinými sportovními nadšenci? Pak neváhejte a vyzkoušejte si nový ročník Zimní běžecké ligy. Její atmosféra vás vtáhne a nebudete chtít přestat. Tak v sobotu u úpického divadla na viděnou!